torsdag 29 december 2022

Livet innan du dör av Lina Nordquist

 

Originaltitel: Livet innan du dör
Sidor: 380 (Inbunden)
"I ett vanligt villaområde i Uppsala bor fyra grannar, var och en med sitt eget bagage. En korsade fyra hav för kärlekens skull, en är yrkeskriminell, en är företagare och den fjärde var polis tills han tvingades sluta. Grannarna möts av en slump en julikväll. Deras berättelser väver en skröna om värme och längtan efter försoning, men också om skam och sönderfall. I villaidyllen står väldigt lite rätt till. Några timmar förflyter och det skaver alltmer. När grannarna skiljs åt är en av dem död."

Tidigare i år läste jag Nordquists debut, Dit du går, följer jag, en bok jag fortfarande tänker på. Karaktärerna lever kvar i mitt huvud trots att det gått flera månader. Vi kan ju säga att det var lite nervöst att plocka upp Livet innan du dör efter en sådan läsupplevelse.

Till en början är det lite segt. Jag blir förvirrad av karaktärerna och deras historier, det tar ett tag innan jag landar i vem som är vem och vad som hänt. Det ska påpekas att jag läste den här samtidigt som jag jobbade under julhandeln så det var troligtvis mer på grund av min trötthet än på grund av boken. Sedan trodde jag att grannarna skulle träffas tidigare i boken, men det dröjde ganska länge.

Men när jag känner mig bekant med människorna i det här villaområdet, då börjar Nordquist krossa mitt hjärta igen. Speciellt med Mais berättelse. Jag blir arg, får smått panik, måste skumläsa en del för att jag blir illamående. Och när grannarna väl träffas, då kan jag inte sluta läsa. Trots att hjärtat slår olidligt hårt ibland och nerverna sitter utanpå huden.

Lina Nordquist vet verkligen hur hon ska få läsningen att kännas och hon är inte rädd för jobbiga ämnen.

tisdag 27 december 2022

Selma Lagerlöfs jul

 

Originaltitel: Selma Lagerlöfs jul
Sidor: 288 (Kartonnage)
"Följ med till en värld av julkalas, tomtegubbar, snötyngda granar och mirakler i oförglömliga romanscener och stämningsfulla julnoveller. Selma Lagerlöf hämtar inspiration från sin egen barndoms jular på Mårbacka, folklorens sägner och bibliska berättelser. Med berättarglädje, oväntade infall och ett skimrande klart språk skapar hon stor litteratur. Bokens förord är skrivet av Anna-Karin Palm, vars rosade Selma Lagerlöf-biografi "Jag vill sätta världen i rörelse" en gång för alla punkterade myten om den omedvetna sagotanten Selma och etablerade henne som det hon är: en av Sveriges största och skickligaste författare."

Selma Lagerlöfs jul innehåller 24 olika berättelser, alltså perfekt att läsa en om dagen fram till julafton. Det är vad jag har gjort, eller försökt göra. Ibland har jag missat och fått läsa två någon dag istället. 

Det har hur som helst varit väldigt mysigt. Jag gillar hennes berättelser som utspelar sig på gårdar eller i skogen. Lagerlöf låter skogen vara väldigt levande, här finns troll och andra väsen som närmar sig människornas värld i juletider.  

Jag gillar verkligen hennes skrivsätt, jag kan så tydligt se allt framför mig. Det kanske hjälper att jag varit på Mårbacka några gånger. Får ni chansen att åka på julmarknaden där, gör det!

Och behöver ni en kalenderbok för nästa år, kom ihåg den här.

onsdag 21 december 2022

Nu är det mord igen av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Nu är det mord igen
Längd: 6 h 16 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 12)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Julen närmar sig för vännerna på Malmudden i Luleå och ingen är mer peppad än privatdetektiv Katarina Zapp. Samtidigt är ingen mer under isen än hennes parhäst Greta Asplöv, efter att ha trampat djupt i klaveret på PRO. När Katarina äntligen har chansen att börja nysta efter sin biologiska pappa blir en av stadens främsta välgörare mördad ett stenkast från Katarinas hem - iklädd tomtekläder. Det blir startskottet för en jul där ingenting längre kommer bli sig likt för Katarinas eminenta detektivbyrå. Kommer Greta kunna återvinna sin status hos seniorerna? Kommer Katarina äntligen få svaren kring sitt eget ursprung? Och vem har tagit livet av tomten?"

 Vilket avslut för Katarina och Greta! Tomten mördas, eller ja, i alla fall en man i tomtedräkt. Katarina söker sina rötter. Greta är på gränsen att uteslutas ur PRO. Det är full fart för detektivbyrån och vännerna. 

Nu är det mord igen är ett perfekt avslut på serien om Katarinas eminenta detektivbyrå. Trådar knyts ihop. Frågor får svar och det finns egentligen inget att klaga på, förutom att det inte kommer fler delar då. Det har varit en väldigt trygg serie att kunna plocka upp i lurarna. Karaktärerna är som kära vänner vid det här laget.

Jag hoppas verkligen att Katarina och Greta hittar på massa hyss i Sofia Rutbäck Erikssons huvud igen så att hon måste skriva fler böcker om dem i framtiden!

måndag 19 december 2022

Berätta tre saker av Callum Bloodworth

 

Originaltitel: Berätta tre saker
Sidor: 255 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Allt Liv kan tänka på är döden. Det är inte Livs fel, varken att hennes mamma gått bort eller att hon kan ha fått corona av en kille som kysst henne av misstag.

Allt Dag kan tänka på är Liv. I alla fall sedan han hamnade utanför hennes dörr efter världshistoriens sämsta dag.

I en virvelvind av cupcakes, campingbord och körsbärsblommor förändras deras liv för alltid, hon som inte får lämna lägenheten och han som bär på en mörk hemlighet. Men kan man falla för någon bakom en stängd dörr? Och finns det plats för ännu en kärlekshistoria när världen håller på att gå under?"

Callum Bloodworth har snabbt blivit en ny favoritförfattare. Hans böcker berör, de får mig att både skratta och gråta och lite då och då stampar de på mina känslor tills jag ligger i en hög på backen. Det är positivt alltså! Jag uppskattar böcker som får mig att känna alla känslor. 

Berätta tre saker är en underbar kärlekshistoria om den där hisnande kärleken man kan känna i tonåren. Den som bara sveper undan benen på en och gör världen skimrande och vacker. Men det finns samtidigt flera allvarligare teman i bakgrunden, vissa får vi ta del av direkt och andra dröjer ett tag innan de visar sig.

Förutom kärlek handlar den om att hitta vänner, att få vara sig själv, om sorg och om familjeband. Det är en fantastisk bok som inte har någon övre åldersgräns.

fredag 16 december 2022

The Hopeful Book Tag1. A book world you would like to escape to.
2. A romance that left you all mushy inside.
3. A friendship we should all aspire to have. 
4. Intermission! Insert the cutest picture of your pet or the cutest animal picture you can find.
5. A character in a leadership role that inspires you.
6. Recommend three (3) books that fill you with hope.
7. (Optional) Tag people.

torsdag 15 december 2022

Den smarta kvinnans handbok i mord av Victoria Dowd

 

Originaltitel: The Smart Woman´s Guide to Murder
Sidor: 309 (Inbunden)
"Det som skulle bli en mysig helg på landet för Pandora Smarts bokklubb blir i stället något helt annat när en kvinna hittas död. Och kort därpå hittas ytterligare ett lik. Som om inte det vore nog drar ett oväder in och alla gäster blir insnöade i det ödsligt belägna huset där de befinner sig.

Är mördaren ute efter någon mer? Eller är det rent av så att den som dödat är någon bland dem? Nu måste de samarbeta för att ta reda på vem mördaren är och se till så att inte fler offer skördas.

Vad kvinnorna i bokklubben skulle behöva är en handbok i mord..."

Jag är väldigt förvirrad angående mina känslor för den här boken. Jag läste ut den så jag ville ju veta hur det skulle sluta. Det var lite spännande ibland och klurigt. 

Men jag tycker inte om karaktärerna. Jag tror det är fel sorts humor för mig. Jag förstår inte deras reaktioner på saker som händer. Och jag känner mig lite snopen av slutet. 

Jag har sett att det finns fler böcker om samma karaktärer som inte blivit översatta än men jag kommer nog inte fortsätta med serien.

onsdag 14 december 2022

I mördarens spor av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: I mördarens spor
Längd: 5 h 32 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 11)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Katarina och Greta drar ut på ännu ett riskfyllt uppdrag! Eller åtminstone ett uppdrag fyllt med riskor...och soppar och kremlor...

En medlem i svampklubben har dött efter en retreat med styrelsen, och Katarina misstänker genast att det rör sig om överlagt mord. Med ett inte alltför sant tips om förekomsten av storporig brandticka lockas Luleås svampkännarelit - tillika "de misstänkta" - tillbaka till brottsplatsen, där Luleås bästa privatdetektivduo utsätter dem för hela registret av förhörstekniker. Men Katarina måste inte bara hitta mördaren, utan tvingas också kämpa med egna mardrömmar, osäkerhet och rädsla. Och så är det ju den där allestädes uppdykande trädgårdstomten, som hon bara inte kan släppa..."

Näst sista delen om Katarina och Greta, det känns sorgligt att det närmar sig ett slut! De har varit så bra sällskap under många timmar. 

Jag vet precis vad jag får när jag börjar lyssna. Ett klurigt mysterium samtidigt som jag får hänga med härliga karaktärer. Katarina och Greta har en så fin vänskap och det är verkligen ett nöje att få ta del av värmen i deras relation. 

I den här delen får vi se en lite annan sida av Katarina också. Hon har problem med mardrömmar och känner en osäkerhet hon inte är van vid. Jag tycker om att se hennes utveckling och det fina stödet hon har runtomkring sig. 

Jag håller just nu på att lyssna på den sista delen, det kommer bli tomt efteråt!

måndag 12 december 2022

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth

 

Originaltitel: Julakuten för ensamma hjärtan
Sidor: 346 (Inbunden)
"Elsa och Sophia har fått den galna och härliga idén att skapa ett julfirande på hjul. Ett julfirande för alla som är ensamma eller ledsna. Men Sophia måste plötsligt åka och ta hand om sin mamma, och Elsa står ensam precis när projektet ska dra igång. Hon som inte riktigt känner sig som eldsjälen i detta. Kommer hennes besök att bli uppskattade eller kommer alla bara att tycka att hon är en galning med skåpbil som tränger sig på när de är som mest sårbara?

Som om inte det vore nog måste hon dessutom jonglera en surmulen tonåring, en översocial granndam och en misstänksam äldre herre som verkar arg på precis allt och alla. Och en tomte som skulle kunna ha dejtingpotential men som hon faktiskt inte vet hur han ser ut under masken."

Åh vad jag tycker om den här boken! Det är en fin julberättelse med en dos humor samtidigt som den tar upp allvarligare ämnen som ensamhet, förlust, sorg och hur jobbig julen kan kännas för en del. 

Redan innan jag började läsa var jag övertygad om att jag skulle fastna eftersom jag blev helt förälskad i författarens tidigare bok 36 frågor om kärlek. Jag var däremot inte riktigt beredd på hur mycket jag skulle gråta, speciellt vid två olika tillfällen när Elsa var ute på besök med julakuten. Aj aj aj mitt hjärta.

Jag uppskattar också att den inte fokuserar hela sin handling på att Elsa ska hitta en ny kärlek. Det finns med lite som ett sidospår men den består av så mycket mer än det. Författaren beskriver de olika relationerna så bra. Jag älskar den surmulna tonåringen och hennes julgalna släkting, de är mina favoriter. Jag vill hälsa på i det huset, drunkna i allt julpynt och smaka de fantastiska bakverken, nu tack. 

Callum Bloodworth, ny favoritförfattare? Japp!

torsdag 8 december 2022

Everyone in My Family has Killed Someone av Benjamin Stevenson

 

Originaltitel: Everyone in My Family has Killed Someone
Sidor: 366 (Inbunden)
"Everyone in my family is a killer. Everyone in my family is a suspect. But which of them is a murderer?

I was dreading the Cunningham family reunion even before the first murder. Before the storm stranded us at the mountain resort. The thing is, us Cunninghams don't really get along. We've only got one thing in common: we've all killed someone. My brother, my step-sister, my wife, my father, my mother, my sister-in-law, my uncle, my step-father, my aunt. Even me. When they find the first body in the snow, it's clear that only a Cunningham could have committed the crime - and it's up to me to prove it. There are plenty of killers in my family. But only one murderer..."

Det här var en väldigt speciell bok att läsa! Under hela berättelsen är det som att huvudkaraktären riktar sig direkt till läsaren. Han avslöjar vilka sidor folk kommer att dö på, lovar att vara ärlig och klagar lite över de vanliga klichéerna man vanligtvis hittar i deckare. 

Jag uppskattade skrivsättet och tyckte det var ganska uppfriskande. Huvudkaraktären åker till en släktträff och man märker snabbt att han är lite utstött, men vi får inte veta varför förrän lite senare. En främling hittas död den andra morgonen och samtidigt som det mysteriet ska lösas får läsaren ta del av familjens historia och hur alla i familjen har dödat någon. 

Karaktärerna är ett gäng jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om till en början. Ju längre in i berättelsen jag kommer desto mer förstår jag att det finns väldigt många lager att ta sig igenom. Jag gillade den verkligen och är så glad att Currently Reading Podcast ger mig boktips jag annars antagligen hade missat helt!

onsdag 7 december 2022

Ett blodigt verk av Graeme Macrae Burnet

 

Originaltitel: His Bloody Project
Sidor: 348 (Inbunden)
"1869 skedde ett kallblodigt trippelmord i de skotska högländerna. Mördaren, en 17-årig pojke, skrev ner sin historia som här varvas med vittnesmål, polisförhör, frenologisk rapport m.m.

Ett blodigt verk är en psykologisk thriller som utger sig för att vara en sann berättelse. Huvudpersonen, Roderick Macrae, är en ung torparson. Han är född utan framtidsutsikter, men med ett intellekt som skiljer honom från de andra byborna i det lilla kustsamhället i de skotska högländerna. Men det är annat som också gör att han inte tycks passa in. Bybornas åsikter om honom går isär. Det enda alla vet säkert är att han på ett mycket brutalt sätt berövade tre människor livet. Frågan är varför? och kommer han att avrättas?"

Ett blodigt verk gjorde mig nyfiken så fort den dök upp i hyllorna på svenska, men det har dröjt väldigt länge innan jag faktiskt läste den. Nu var det min och Therese kompisläsning för november, den sparken i rumpan som behövdes!

Vi delade in den i fyra delar på fyra veckor. Första delen flöt på väldigt bra, det var intressant att lära känna Roderick och ta del av hans uppväxt och liv. Andra delen blev väldigt seg däremot, jag vet inte riktigt varför. Det kanske kändes som många ord utan att något egentligen hände? 

Sen lättade det lite igen resten av boken. Men jag kan inte säga att det är någon ny favorit. Den var okej, fängslande på sina ställen och det var intressant när man fick nya infallsvinklar under berättelsens gång. Det är ett spännande grepp att skriva en psykologisk thriller och få den att låta som en sann historia. 

Jag hade nog trott att jag skulle tycka om den mer än jag gjorde så det blev ändå lite av en besvikelse.

måndag 5 december 2022

Dangerous Remedy av Kat Dunn

 

Originaltitel: Dangerous Remedy
Sidor: 432 (Inbunden)
Serie: Battalion of the Dead (del 1)
"Camille, a revolutionary's daughter, leads a band of outcasts - a runaway girl, a deserter, an aristocrat in hiding. As the Battalion des Morts they cheat death, saving those about to meet a bloody end at the blade of Madame La Guillotine. 
But their latest rescue is not what she seems. The girl's no aristocrat, but her dark and disturbing powers means both the Royalists and the Revolutionaries want her. But who and what is she? In a fast and furious story full of the glamour and excesses, intrigue and deception of these dangerous days, no one can be trusted, everyone is to be feared. As Camille learns the truth, she's forced to choose between loyalty to those she loves and the future."

Det här var en bok jag hoppade in i utan att ha någon aning alls om vad jag skulle förvänta mig! Jennifer rensade sina hyllor och sa att jag nog kunde tycka om den, och den är löjligt snygg, så jag räddade den.

Det är jag glad att jag gjorde. Dangerous Remedy är ett spännande, historiskt äventyr med många unika karaktärer. Den utspelar sig under franska revolutionen men med några egna twister som du inte hittar i historieböckerna. Gänget vi följer är experter på att rädda folk från olika fängelser, men ett uppdrag de tar på sig visar sig vara något helt annat än vad de väntat sig.

Här finns äventyr, vänskap, kärlek, sorg och faror. Det kanske inte är en bok jag kommer tänka på i all evighet men när jag läste den var den helt rätt. En annan värld att sjunka in i och karaktärer att ge sig ut på uppdrag med. 

Det finns två delar till i serien, jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska skaffa dem eller om det räcker med att ha läst den här.

onsdag 30 november 2022

The Only Good Indians av Stephen Graham Jones

 

Originaltitel: The Only Good Indians
Sidor: 357 (Häftad)
"Ricky, Gabe, Lewis and Cassidy are men bound to their heritage, bound by society, and trapped in the endless expanses of the landscape. Now, ten years after a fateful elk hunt, which remains a closely guarded secret between them, these men - and their children - must face a ferocious spirit that is coming for them, one at a time. A spirit which wears the faces of the ones they love, tearing a path into their homes, their families and their most sacred moments of faith. Ten years after that fateful hunt, these men are being stalked themselves."

Äntligen fick jag läst The Only Good Indians, en bok det känns som jag velat läsa hur länge som helst! Jag minns inte ens hur jag hörde talas om den men handlingen gjorde mig intresserad direkt.

Innan jag började läsa hade jag fått en varning av Veronica om att en hund råkar illa ut och det är jag tacksam för! Då var jag beredd och kunde skumläsa de delarna. För det mesta är det människor som råkar illa ut, på väldigt blodiga sätt. 

Samtidigt som den stundtals är blodig är den väldigt psykologiskt obehaglig, speciellt i början. Man vet inte riktigt vad som är vad och blir nästan lika paranoid som en av huvudkaraktärerna.

Jag tyckte väldigt mycket om den och kommer läsa mer av författaren!

måndag 28 november 2022

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

 

Originaltitel: Fädernas missgärningar
Sidor: 557 (Inbunden)
Serie: Rebecka Martinsson (del 6)
"- Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria."

Då var sista boken om Rebecka Martinsson läst, det känns lite sorgligt. Jag har verkligen tyckt om serien.

Det är flera år sedan jag läste del fem, men det gör inget. Jag kommer snabbt in i handlingen och känner igen karaktärerna. Sedan är det bara att hänga med genom ett snötäckt Kiruna som är mitt i sin stadsflytt. Jag vet inte varför men jag blir alltid mer intresserad när det finns ett riktigt gammal fall med i berättelsen. Här hittas en kropp av en person som varit försvunnen i flera år och Martinsson börjar utreda det. Kopplingar till både nutiden och hennes egen historia kommer fram.

Det är en hemtrevlig känsla att läsa de här böckerna när de utspelar sig i Kiruna och byarna runtomkring. Jag känner igen så mycket och kan se allt så klart framför mig. Ända sedan början har jag haft en väldigt klar bild över var Martinssons hus i Kurravaara ligger och även om det kanske inte är där författaren har tänkt sig så har den bilden blivit kvar genom hela serien.

Jag kan bara säga tack för den här resan Åsa Larsson! Det har varit en fantastisk serie att följa och det känns som ett väldigt bra avslut.

torsdag 24 november 2022

Kulan som inte träffade av Richard Osman

 

Originaltitel: The Bullet That Missed
Sidor: 397 (Inbunden)
Serie: Torsdagsmordklubben (del 3)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers förlag, tusen tack!
"Det är en vanlig torsdag, om det nu finns vanliga dagar för gänget i Torsdagsmordklubben, när de blir indragna i förvecklingarna kring två mord som skett med tio års mellanrum. Elizabeth har dessutom ett besök som tvingar henne att välja mellan att döda eller bli dödad.

Medan pensionärerna i Torsdagsmordklubben finner nya vänner i en tv-stjärna, skumma pengatvättare och en före detta KGB-agent kämpar de för att hindra mördaren från att slå till igen..."

Den här serien blir bara bättre och bättre för varje bok. Karaktärerna börjar kännas som gamla vänner och jag tycker det är uppfriskande att hänga med på deras äventyr. De har dessutom en härlig inställning till det mesta de råkar ut för!

Mordmysterierna är kluriga och intressanta. Speciellt det som hände för tio år sedan, det fångar mig verkligen. Våra vänner får hjälp från alla möjliga och omöjliga håll och det bidrar till det charmiga och roliga i berättelsen. 

Mest av allt gillar jag vänskapen som finns i gruppen. Jag uppskattar också att det finns ett lite mer allvarligt stråk just när det gäller att åldras och se de man älskar åldras efter ett långt liv tillsammans. Jag trodde som sagt inte att de här böckerna skulle vara riktigt rätt för mig men jag är så glad att jag testade dem ändå. Det är inte ofta jag orkar sträckläsa en serie så att jag gjort det med de här tre är ett riktigt bra betyg!

onsdag 23 november 2022

Mannen som dog två gånger av Richard Osman

 

Originaltitel: The Man Who Died Twice
Längd: 12 h 0 min
Serie: Torsdagsmordklubben (del 2)
Uppläsare: Cecilia Nilsson
"Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmordklubben på Cooper Chase råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16-årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige.

Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjanden om Elizabeths tidigare liv, innan den inte alldeles snövita sanningen avslöjas. Några blir livets vinnare, några förlorar allt - inte bara förmögenheter."

 Andra delen om det härliga gänget i Torsdagsmordklubben är ännu bättre än första! 

Nu känner jag karaktärerna riktigt bra och det blir lättare att bara hoppa in i handlingen och hänga med på deras äventyr. Det är verkligen charmigt och underhållande samtidigt som det blir oväntat spännande ibland och känslosamt. När Ibrahim råkar illa ut blir jag lika upprörd som hans vänner och jag älskar hur de ställer upp och ser till att rättvisa skippas, även om det kanske inte är på det sätt man förväntar sig.

Det finns så många twister i berättelsen och jag imponeras av hur författaren lyckas knyta ihop allt. Jag har dessutom inte en chans att lista hur det ligger till. Inblandat i all spänning och charm kommer ibland små iakttagelser om hur det är att bli äldre, att redan ha förlorat sin livskamrat eller se personen sakta försvinna när minnet bit för bit blir sämre. De delarna är väldigt fina och kärleksfullt skrivna.

Letar man deckare som är kluriga, charmiga, roliga och spännande är det här en bra serie att plocka upp. Jag trodde faktiskt inte att böckerna skulle vara något för mig men jag är glad att jag bestämde mig för att prova och blev motbevisad!

måndag 21 november 2022

Under svart himmel av Christina Öhman

 

Originaltitel: Under svart himmel
Sidor: 266 (Häftad)
Serie: Underserien (del 1)
"En pojke. En legend. En förhäxad kråka.

Lars känner sig ensam och finner tröst hos en oväntad vän, en kråka som tycks följa honom vart han än är. En mörk vinternatt hör han en knackning på sitt sovrumsfönster, men det är inte kråkan han kommit att kalla Kara, utan en flicka i hans egen ålder. Naken ute i kölden. Flickan lämnar honom inte ifred. Hon fortsätter dyka upp och människor i Lars närhet dör under mystiska omständigheter.

Sexton år framåt fördunklas Lars tillvaro av en sorg från barndomen och han har genom år av terapi accepterat att både kråkan och flickan endast levt i hans fantasi. Till den dag fasaden rämnar, när en kvinna med bekanta, mörka ögon dyker upp vid hans hem. Smutsig och utmärglad säger hon Jag har hittat dig igen."

Under svart himmel är en riktigt bra och obehaglig debut! Vid vissa scener önskar jag nästan att jag kunde blunda och läsa på samma gång. 

Huvudkaraktären Lars är lätt att fastna för. Han har det inte lätt i skolan men en kärleksfull familj hemma. Sedan börjar folk att dö på hemska sätt samtidigt som en underlig flicka besöker honom. Öhman är inte rädd för att ta med läsaren nära inpå händelserna och det uppskattar jag! 

Jag gillar verkligen det fina sätt Lars familj skildras på. Han älskar sina föräldrar och det är tydligt att de älskar honom, det är ett ljus och en värme i allt det mörka som sker runtomkring. Det här följer med även när vi hoppar fram i tiden och Lars har blivit vuxen. Boken innehåller några illustrationer som är väldigt skickligt gjorda. De är i svartvitt och stärker verkligen berättelsens stämning. 

Det ska bli väldigt spännande att följa författarens fortsatta skrivande! Och jag kommer aldrig att se på kråkor på samma sätt igen...

fredag 18 november 2022

Spöktimmen boktagg


Mellsageeks video!

1.Kidnappningar - En bok som hållit dig fången
2. Sekter - En trollbindande karaktär
3. Stalkers - En bok som inte vill lämna dig ifred
4. Mystiska försvinnanden - En bok du har läst men inte minns
5. Hemsöka hus - En bok som stirrar på dig från bokhyllan
6. Olösta mysterier - En hypad bok du inte fastnade för
7. I havets djup -  En bok som behandlar viktiga ämnen
8. Konspirationsteorier - En bok som gjort dig paranoid
9. Expeditioner - En bok som tog med dig på en oförglömlig resa
10. Sömnparalys - En bok som höll dig vaken
11. Ouppklarade mord - En bok du gett upp
12. Onda barn - en uppföljare som inte höll måttet
13. Oskyldigt dömd - En bok som fått en del negativ kritik, men som du gillade
14. Dödliga lekar - En bok som lekte med dina känslor
15. Experiment - En bok som överraskat dig

torsdag 17 november 2022

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

 

Originaltitel: The Thursday Murder Club
Längd: 11 h 56 min
Serie: Torsdagsmordklubben (del 1)
Uppläsare: Cecilia Nilsson
"Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan."

Torsdagsmordklubben är en väldigt charmig, smårolig och mysig pusseldeckare. Vi får följa ett gäng härliga pensionärer som träffas varje torsdag för att lösa gamla, kalla mordfall. Men helt plötsligt dras de, till deras stora glädje, in i en färsk utredning när några nya mord inträffar!

Jag gillar verkligen karaktärerna. De är starka och unika personligheter och deras vänskap är väldigt fin. Elizabeth har haft ett spännande och lite mystiskt liv, Joyce är sprudlande positiv, Ibrahim är lite mer lugn och eftertänksam och Ron är en klippa och har inget emot att ställa till med en scen om det behövs.

Det är bara ett trevligt gäng att umgås med i några timmar helt enkelt. Den är väldigt lätt att lyssna på och dras med i. Perfekt när man inte vill ha något alltför mörkt!

onsdag 16 november 2022

Silvergryning av Anna Jakobsson Lund

 

Originaltitel: Silvergryning
Sidor: 509 (Häftad)
Serie: Metallsviten (del 2)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Annorlunda Förlag, tusen tack!
"I andra boken av Metallsviten måste folkdomare och rövare arbeta tillsammans. Större krafter än de räknat med ser revolutionen i norr som en möjlighet att öka sin makt. Och Berget har planer för dem alla.

Elsa Madigan undrar om det går att skapa ett nytt liv i arbetarrörelsen. Om hon någonsin kan ta kontakt med sin dotter utan att skämmas.
Jeroen Albring står i öppningen till en ny tid. Trots det kan han inte släppa taget om gamla frågor. Om vad som egentligen hände hans far.
Finn Gailis tvingas använda sina förmågor för Unni Erlots syften. Men att släppa in en rövare i rådhuset är vansinne, speciellt när det hänger en stark relik runt hans hals. Som vill äga allt den ser."

Äntligen har jag läst Silvergryning! Anna Jakobsson Lund är en av mina absoluta favoritförfattare och så fort jag får höra talas om att hon har en ny bok på gång blir det något stort att se fram emot. Enda anledningen att den här fått vänta lite är på grund av min läslust som försvann ett tag.

Men nu var det som sagt äntligen dags att dyka ner i hennes fantastiska världsbygge igen. Jag blir så fascinerad över hennes fantasi och förmåga att måla upp allt som händer så tydligt i mitt huvud. Jag ser karaktärerna, jag befinner mig där. 

Det var ett tag sedan jag läste första delen i serien, Blynätter, men jag känner inte att det gör något. Det tar inte lång tid innan jag kommer ihåg vad som hänt och hänger med i Silvergrynings handling. Boken är en tegelsten men det känns inte så när jag läser, sidorna bara flyger förbi och det blir aldrig tråkigt. 

Har ni inte plockat upp något från Anna Jakobsson Lund ännu så gör det!

måndag 14 november 2022

Fällan av Caroline Engvall

 

Originaltitel: Fällan
Sidor: 250 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"En drabbande reportagebok om några av de största svenska fallen av sexualbrott på nätet mot barn och unga.

Fjortonåriga Nadja stannar hemma från skolan i ett år när hennes nakenbilder börjar spridas.

Elvaårige Edvin skäms för att någon pressat honom på intima bilder i ett spel och slutar gå till skolan.

Trettonåriga Amanda planerar sitt eget självmord. En röd klänning så att blodet matchar.

Journalisten och författaren Caroline Engvall, specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet, belyser här ett växande samhällsproblem. I "Fällan" möter vi brottsoffer, experter och även förövare, och får en unik inblick i nätets mörkaste vrår. Men mitt i skuld, rädsla och oro finns också hopp. Med mer kunskap och större insyn kan vi vända utvecklingen."

 Fällan är en otrolig tung men viktig bok att läsa. Så stor del av våra liv är online i dagens samhälle och det är lätt att glömma bort att inte alla man pratar med är den de utger sig för att vara. I den här boken tar Caroline Engvall upp flera fall där barn och unga råkat illa ut, där de träffat personer som tvingat dem att göra saker. 

Det är läskigt att läsa om hur förövarna tar sig in under huden på offren, hotar dem och får dem att tro på alla lögner, får dem att känna sig ensamma och som att allt som händer är deras eget fel. I vissa fall går det så långt att döden känns som den enda utvägen. Jag kan inte förstå hur förövarna kan sova på nätterna, hur de inte kan tänka på konsekvenserna av vad de gör.

Engvall tar upp många bra tips på hur man som vuxen kan prata med unga i sin närhet om nätet och fällorna man kan fångas i. Hur man kan vara ett stöd och en trygghet för dem som utsatts för övergrepp på nätet. 

Trots det tunga ämnet är den inte svårläst. Texten känns lättillgänglig och det är lätt att ta till sig de olika fallen och faktadelarna. Fällan är som sagt en mycket viktig bok som alla vuxna borde läsa.

torsdag 10 november 2022

Spindeln av Lars Kepler

 

Originaltitel: Spindeln
Längd: 19 h 11 min
Serie: Joona Linna (del 9)
Uppläsare: Jonas Malmsjö
"För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor - varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu.

En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa. Via komplicerade gåtor börjar en bestialisk förövare ge polisen möjligheten att stoppa serien av mord.

Joona Linna och Saga Bauer kämpar sida vid sida för att lägga pusslet och rädda de utsedda offren innan det är för sent. Den våldsamma jakten blir alltmer desperat. Kanske är denna seriemördare omöjlig att stoppa, kanske sitter de redan fast i spindelnätet."

När jag börjar på en bok av Kepler förväntar jag mig spänning, galen slitning av mina nerver och råa mord. Jag blir inte besviken på Spindeln, jag får precis det jag hoppas på. 

Jag tycker verkligen om Jonas Malmsjö som uppläsare, hans röst passar perfekt och jag kan bara sjunka in i berättelsen.  

Är det helt trovärdigt eller logiskt? Nej det kan jag inte påstå, men det gör inget för mig. Jag får en riktig bladvändare som jag knappt ville sluta lyssna på. Samtidigt som jag vid ett tillfälle fick pausa för att mina nerver behövde vila lite, det var så satans spännande! 

Det är en del av boken jag känner kunde ha skippats, jag förstår inte riktigt varför den var med. Men annars är det en stabil del i en av mina favoritserier, även om den inte tar första platsen från Sandmannen. 

onsdag 9 november 2022

Kirke av Madeline Miller


Originaltitel: Circe
Sidor: 392 (Pocket)
"Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok - som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet."

Kirke är en bok jag hört otroligt mycket gott om. Så det var väldigt spännande när den blev vald som min och Therese kompisläsning för oktober. 

I början är det lite förvirrande med väldigt många namn. Vissa känner jag igen från det jag tidigare läst om grekisk mytologi men inte alla. Men när jag väl kommer in i berättelsen är jag fast och förvirringen går över. Jag gillar verkligen att läsa om Kirke och följa hennes liv.

Hon är en så stark karaktär som jag hejar på. Det gör mig glad när hon hittar sätt att göra det bästa av de utmaningar hon ställs inför. Jag tycker om Millers skrivsätt, hon får verkligen Kirke att komma till liv på sidorna.

Nu är jag väldigt sugen på att plocka upp Sången om Akilles också.

måndag 7 november 2022

En saga av Stephen King

 

Originaltitel: Fairy Tale
Sidor: 793 (Inbunden)
"Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr."

Jag har hört väldigt blandade åsikter om En saga, vissa älskar den, andra tycker inte alls om den. Så det var ganska nervöst att börja läsa. Det är ändå en tegelsten så det hade varit jobbigt att ta sig igenom den om jag inte fastnade.

Som tur är kan jag ansluta mig till de som gillar den. För mig är den här boken genomsyrad av kärleken till en hund. Och redan där har King vunnit. Vad kan jag sätta emot det liksom? När jag har ett elvaårigt litet monster här bredvid som är en förlängning av mitt eget hjärta. Det var så lätt att tänka sig in i Charlies situation vissa gånger på grund av det. Egentligen vill jag skriva mycket mer men jag kan inte göra det utan att spoila så jag låter bli.

Det är en kamp mellan gott och ont, ett otroligt äventyr där det händer så mycket och mitt i allt finns hela tiden hunden Radar, även när hon inte är med i scenen är kärleken till henne drivande. Jag njöt av varje lässtund. Det är verkligen en saga och den ger små blinkningar till andra sagor och jag tycker det höjde hela upplevelsen. Jag tycker om den, Radar är min hjälte och jag hade kunnat fortsätta läsa om deras äventyr i tusen sidor till.

onsdag 2 november 2022

House of Hollow av Krystal Sutherland

 

Originaltitel: House of Hollow
Sidor: 304 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"The Hollow sisters - Vivi, Grey and Iris - are as seductively glamorous as they are mysterious. They have black eyes and hair as white as milk. The Hollow sisters don't have friends - they don't need them. They move through the corridors like sharks, the other little fish parting around them, whispering behind their backs. 
And everyone knows who the Hollow sisters are. Because one day the three Hollow sisters simply disappeared. And when they came back, one month later, with no memory of where they had been, it was as if nothing had changed. Almost nothing. Apart from, for example, the little scar that had appeared in the hollow of their throats...and a whispering sense that something is not quite right about them, despite (or maybe because of) the terrible passion to be with them that they can exert on anybody at will..."

Det här var en väldigt obehaglig och spännande läsupplevelse som bara blev mörkare och mörkare under berättelsens gång. Jag var inte alls beredd på hur det hela skulle utveckla sig utan togs med på en åktur med många svängar!

Att en bok blir mörkare än jag hade väntat mig är ju något positivt. Jag gillar när böcker kan överraska och det måste jag säga att House of Hollow gjorde. Systrarnas relation är fascinerande och jag gillar att lära känna dem. Speciellt Iris som är den enda som bor kvar hemma. 

Det börjar som ett mysterium då den äldsta systern försvinner igen och de två yngre försöker hitta henne. Sedan är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och hänga med på resan som blir både blodig och känslofylld.

torsdag 27 oktober 2022

Isberg av Niklas Turner Olovzon

 

Originaltitel: Isberg
Längd: 18 h 32 min
Serie: Dolda (del 1)
Uppläsare: Magnus Roosmann
"Fyra hemligheter. En mörk familjesaga.

I Tassby, Dalarna, där hockey hålls högt och hemligheter långt under ytan, sväljs en bärplockare plötsligt av de mörka skogarna. Samtidigt tänds lamporna i den övergivna herrgården på andra sidan viken. Outsidern Lars-Inge blir föremål för misstankar från byns centralgestalt Liss-Kulla. Men vad döljer han egentligen?

Där Bottenviken letar sig in vid stålverk och stad i Luleå försvinner en femårig pojke och hans mamma Elin inleder en desperat jakt. Har pojken gått genom isen eller har någon tagit honom? Samtidigt drar taxichauffören Andreas omkring på stadens snöiga gator och drömmer om att hämnas barndomen i Tassby.

När dessa personers begär korsas stiger mörka familjehemligheter till ytan och hotar många fler människors liv."

Wow, vilken djäkla debut det här är! Det känns som att det är länge sedan en bok har engagerat mig så mycket under läsningen. Jag har uppdaterat på Instagram, skrivit till vänner och pratat med kollegor för att den rört upp så många känslor. 

I Isberg kommer du hitta karaktärer att tycka om och karaktärer att avsky. Berättelsen är välskriven, intressant och spännande. Den tog mig verkligen på en känslomässig bergochdalbana som jag inte var beredd på. Jag har varit så frustrerad, arg, sorgsen och orolig.

En av årets bästa böcker? Det är det helt klart. 

onsdag 26 oktober 2022

Hide av Kiersten White

 

Originaltitel: Hide
Sidor: 256 (Inbunden)
"The challenge: spend a week hiding in an abandoned amusement park and don't get caught. The prize: enough money to change everything. 
Even though everyone is desperate to win - to seize their dream futures or escape their haunting pasts - Mack feels sure that she can beat her competitors. All she has to do is hide, and she's an expert at that. It's the reason she's alive, and her family isn't. But as the people around her begin disappearing one by one, Mack realizes this competition is more sinister than even she imagined, and that together might be the only way to survive. 
Fourteen competitors. Seven days. Everywhere to hide, but nowhere to run. Come out, come out, wherever you are."

Hide är en ganska lågmäld skräckberättelse, där stort fokus läggs på karaktärerna; deras tankar och känslor. Hur de sakta börjar förstå, men har svårt att acceptera, att de blivit indragna i något som antagligen inte har ett lyckligt slut. 

Det är inte jätteblodigt eller jätteläskigt. Ibland blir det lite upprepande när man befinner sig i karaktärernas tankar och de har en förmåga att älta saker. Speciellt huvudkaraktären Mack, samtidigt förstår jag varför hon upprepar vissa saker med tanke på vad hon varit med om. Den har ändå en speciell stämning som gör att jag vill läsa vidare och är intresserad hela tiden. 

Jag hade kanske väntat mig något lite läskigare men jag tyckte om den för vad den var. 

måndag 24 oktober 2022

Hidden Pictures av Jason Rekulak

 

Originaltitel: Hidden Pictures
Sidor: 368 (Häftad)
"Mallory is delighted to have a new job looking after gorgeous four-year-old, Teddy. She's been sober for a year and a half and she's sure her new nannying role in the affluent suburbs will help keep her on the straight and narrow.

That is until Teddy starts to draw disturbing pictures of his imaginary friend, Anya. It is quite clear to Mallory and to Teddy's parents, even in his crude childlike style, that the woman Teddy is drawing in his pictures is dead.

Teddy's crayons are confiscated, and his paper locked away. But the drawings somehow keep coming, telling a frightening story of a woman murdered... and they're getting more sophisticated. But if Teddy isn't drawing the pictures anymore, who is? And what are they trying to tell Mallory about her new home?"

Den här tyckte jag verkligen om. Det är en spännande och lite lagom läskig berättelse om Mallory som börjar jobba som barnvakt till fyraårige Teddy. Hon älskar jobbet och trivs utmärkt med både Teddy och hans föräldrar. Men så börjar Teddy rita obehagliga teckningar och Mallory får dessutom höra att stugan hon bor i ska vara hemsökt av en kvinna som försvann många år tidigare.

Jag gillar att Teddys bilder finns med och de bidrar otroligt mycket till den creepy känslan. Kolla bara på dem!Det här är bara två från ganska tidigt i boken, det finns många fler utspridda ända till slutet. Bilderna berättar en egen historia som tar mer och mer plats i Mallorys liv. 

Hidden Pictures var perfekt höstläsning och jag rekommenderar den absolut om man är sugen på något spännande och creepy.

torsdag 20 oktober 2022

Bortbytaren av Anders De La Motte

 

Originaltitel: Bortbytaren
Längd: 12 h 7 min
Serie: Asker (del 1)
Uppläsare: Gunilla Leining
"Den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker ser ut att ha chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall väljer ledningen att "befordra" henne till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare.

Trots förödmjukelsen dras Asker in i ett av de egendomliga fallen. Någon placerar ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap och en av dem visar sig föreställa den kidnappade kvinnan.

Fallets kopplingar till det gömda och förfallna får Asker att kontakta Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration. Snart misstänker Asker och Hill att bortom det till synes banala ruvar en ovanlig sorts ondska."

Bortbytaren är första delen i en ny serie om kriminalinspektör Leonore (Leo) Asker och jag ser verkligen fram emot att följa henne i fler böcker för det här var bra!

Jag får lite vibbar av Jussi Adler-Olsens serie Avdelning Q samtidigt som De La Motte har gjort något helt eget. På avdelningen som Leo skickas till finns många speciella karaktärer och det ska bli intressant att se hur banden mellan dem och Leo utvecklas. I den här boken är det svårt att veta exakt var de står och hur de känner inför hennes uppdykande.

Fallet som Leo jobbar med är creepy och inget är egentligen som man först tror. Det var riktigt fängslande och jag längtade efter varje nytt tillfälle då jag kunde fortsätta lyssna på ljudboken. Jag väntar redan otåligt på del två!

onsdag 19 oktober 2022

A Good Girl´s Guide to Murder av Holly Jackson

 

Originaltitel: A Good Girl´s Guide to Murder
Sidor: 432 (Häftad)
Serie: A Good Girl´s Guide to Murder (del 1)
Ålder: Unga vuxna
"The case is closed. 
Five years ago, schoolgirl Andie Bell was murdered by Sal Singh. The police know he did it. Everyone in town knows he did it. But having grown up in the same small town that was consumed by the crime, Pippa Fitz-Amobi isn't so sure. When she chooses the case as the topic for her final project, she starts to uncover secrets that someone in town desperately wants to stay hidden. And if the real killer is still out there, how far will they go to keep Pip from the truth...?"

A Good Girl´s Guide to Murder är en väldigt sträckläsningsvänlig bok! Jag valde dock att ha den som lunchbok på jobbet så jag fick snällt vänta med att läsa vidare hela tiden. Vilket resulterade i att mina kollegor fick höra mig klaga över att jag var tvungen att sluta när det var spännande.

Jag gillar mysteriet, jag gillar karaktärerna, jag gillar att följa Pippas arbete med att nysta i alla lösa trådar runt det gamla fallet. Hon kanske inte beter sig logiskt alla gånger, det är inte helt trovärdigt men det gör inget för det är så underhållande och spännande. Det finns så många bra misstänkta och jag har i alla fall väldigt svårt att veta vem jag ska skylla på innan allt avslöjas.

Jag brukar vara väldigt dålig på att avsluta serier men den här trilogin ska jag absolut fortsätta läsa!

måndag 17 oktober 2022

The Comfort Book av Matt Haig

 

Originaltitel: The Comfort Book
Sidor: 272 (Inbunden)
"Years ago, Matt Haig began writing notes to his future self. These notes were meant as gifts to his future self: offerings of hope to help himself through anything from the darkest periods of his life to a not-so-great day. As time went on, he added new thoughts and stories, and he turned them into The Comfort Book so that everyone could draw on this well of reassurance and encouragement. Each of its short meditations gives a new perspective on life and all of its highs and lows-small islands of hope for anyone looking for a more fulfilling, more uplifting way through life. Incorporating a diverse array of sources from across the world, history, science, and his own experiences, Haig offers warmth and reassurance, reminding us to slow down and appreciate the beauty and unpredictability of existence."

The Comfort Book består av många olika, ofta väldigt korta stycken som Matt Haig skrivit ihop under åren. Det handlar en hel del om hans egen depression och hur han tänkte och kände under den tiden. Men också hur han ser tillbaka på den nu när han på andra sidan av den. 

Det är små texter om hopp och att duga precis som man är. Den går alldeles utmärkt att läsa från första sidan till sista, men man kan också bara slå upp den och läsa vilken text man än hamnar på. Läsa några sidor här och där eller läsa en text per dag. Den passar för all sorts läsning. 

Jag tyckte om den. Det fanns mycket igenkänning och den gav verkligen tröst i vissa stunder när det behövdes.

onsdag 12 oktober 2022

Fem små grisar av Agatha Christie

 

Originaltitel: Five Little Pigs
Sidor: 208 (Inbunden)
"Amyas Crale var ett geni. Han var målare, en livsnjutare och kvinnokarl, och nu är det sexton år sedan han dog. Han blev mördad - av sin egen hustru, som rättegången visade.

Men deras dotter Carla vägrar tro att hennes mor var skyldig. Hon vill ha en ny utredning av det gamla brottet. Den ska göras av den skarpaste hjärnan som finns att tillgå, och Hercule Poirot antar utmaningen. Med sin obevekliga lyhördhet lyssnar han till de fem närmast inblandade i dramat: älskarinnan, den gode vännen, grannen, halvsystern, guvernanten. Fem motiv, fem misstänkta - fem små grisar."

För det första, det här omslaget är verkligen något alldeles extra. Om det är positivt eller inte, det kanske kan diskuteras. 

Berättelsen då, den är så klart väldigt intressant och klurig. Jag vet vad jag får när jag plockar upp en Christie-bok. En del av boken består av brev som de fem misstänkta skriver till Poirot och jag uppskattar alltid när brev är inblandade. 

Efter ett tag inser jag att jag har sett en filmatisering någon gång, men det var så pass länge sedan att jag inte kom ihåg något mer än små bitar här och där. Vem som var mördaren hade jag ingen aning om som tur är. 

Christie passar alltid, men extra bra på hösten och jag tyckte verkligen om den här!

måndag 10 oktober 2022

Blå av Maja Lunde

 

Originaltitel: Blå
Sidor: 359 (Inbunden)
Serie: Klimatkvartetten (del 2)
"2017: Signe är snart sjuttio, men skräms inte av havet. Hon seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter "Blå" och en märklig last.

2041: David tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där nord står mot syd, och där vattnet inte längre räcker till oss alla. Allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet."

För fyra år sedan läste jag Maja Lundes Binas historia, redan då sa jag att jag ville läsa Blå men det har alltså dröjt flera år innan jag faktiskt tog tag i det. Mest var det för att Jennifer skulle läsa den och hon sa att den var riktigt bra som ljudbok, så jag har hoppat mellan ljud och den fysiska boken. Det har hjälpt när läslusten inte riktigt varit som den ska.

Blå är hur som helst precis lika bra som första delen i Lundes klimatkvartett. Hon har ett fantastiskt språk som är vackert samtidigt som det griper tag i mig som läsare. Jag dras in, blir engagerad och känner med karaktärerna. 

Framtidsperspektivet är väldigt läskigt och obehagligt att läsa om. Folk flyr undan bränder, dricksvatten är en bristvara och mycket vi tar för givet idag är borta. Här hejar jag verkligen på David och hans lilla dotter. 

Jag ser fram emot del tre, Przewalskis häst, och förhoppningsvis tar det inte fyra år till innan den blir läst.

onsdag 5 oktober 2022

Den sista marionetten av Andreas Ek

 

Originaltitel: Den sista marionetten
Sidor: 337 (Inbunden)
Serie: Joel Adler (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Joel Adler är en före detta operatör vid Sveriges hemligaste specialförband som efter en förödande insats i Somalia nu lever ett ensamt och kringflackande liv. Krig har varit hans arbetsplats och åren som elitsoldat har format både hans starka psyke och imponerande fysik.

Efter ett slumpmässigt möte på ett hotellrum vaknar han upp med den vackra Tess mördad bredvid sig i sängen. Innan Joel hinner göra något åt situationen ringer telefonen samtidigt som polisen bankar på dörren. Rösten i andra änden ger honom ett ultimatum, antingen straffas för mordet eller följa instruktionerna och bli en marionett. Joel fattar ett snabbt beslut. Ett beslut han för evigt kommer att ångra."

Ni som hängt här med mig ett tag vet att jag läst flera böcker av Andreas Ek och verkligen tyckt om dem. Så jag var väldigt peppad och förväntansfull över att läsa hans nyaste bok. 

Tyvärr var den inte riktigt för mig. Det handlar mest om att ämnet inte är något som intresserar mig. Så fort det handlar om militärer, specialförband och någon sorts terrorism tappar jag intresset. Jag vet inte varför det är så men jag har märkt det om och om igen.

Däremot tror jag att det är en perfekt bok för alla läsare som gillar de sakerna! Jag läste ut den och kan se att det är en actionfylld berättelse som garanterat kommer fånga rätt läsare direkt från start. Jag ska skicka vidare den till min systerson, jag tror den kan passa honom! 

måndag 3 oktober 2022

Ormens år av Ulrika Ewerman

 

Originaltitel: Ormens år
Sidor: 294 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Året är 1956 och Judith har under sin kringflyttande uppväxt aldrig vågat lita på att något kan bestå. När hon träffar syskonen Valter och Vera hoppas hon för första gången att hennes familj ska slå ner sina rötter. Hon får sin önskan uppfylld och trion är oskiljaktiga genom barndomen. Tack vare Valter inser Judith att det kanske inte är så farligt att vara beroende av någon.

Men allt förändras under ormens år 1965 då Valter och Vera bryter all kontakt med henne utan förvarning eller förklaring. Judith flyr från byn och lovar sig själv att aldrig igen bli ett offer för sina känslor. Ödet vill dock annorlunda och tolv år senare måste hon konfrontera både sin uppväxt och sina kvarvarande känslor för Valter."

Ulrika Ewermans debutroman Monica Magnus 1966 var med på min lista över de bästa böckerna jag läste 2020. Så ni kan tänka er att förväntningarna på hennes nya bok Ormens år var skyhöga. Det är alltid lite läskigt när man vill att en bok ska leverera så mycket.

Här infriades som tur är alla förväntningar. Jag tycker verkligen om Ewermans språk, hur hon målar upp sina karaktärer och ser till att en del saker gömmer sig mellan raderna. Jag som läsare får tänka lite själv och ana mig fram till vissa saker innan de avslöjas. 

När jag plockade upp den hade jag dessutom varit i en stor lässvacka och inte läst en bok på nästan en månad. Jag slukade mer än halva boken på en kväll, den räddade mig verkligen och fick igång läsningen igen. 

Det är en ganska stillsam och samtidigt känslofylld berättelse om relationer, hemligheter och att våga möta sitt förflutna. Jag tyckte jättemycket om den och hoppas att Ewerman fortsätter att skriva för jag vill fortsätta att läsa hennes böcker.

måndag 29 augusti 2022

Höstpaus

Här har det ekat tomt i en vecka nu. Det är helt enkelt för att min läslust har packat en väska och åkt iväg på semester. Och den har så klart inte lämnat något meddelande om när den tänker komma tillbaka. Så jag tänker så här, jag tar en liten höstpaus. 

Under alla år jag bloggat är det väl inte ofta jag har tagit en ordentlig paus. Jag vet att många brukar ta lite sommarsemester från bloggandet men det har jag inte riktigt gjort. Men nu när jag ändå inte läser så blir det svårt att fylla bloggen med något. 

Så, vi ses när vi ses. Jag hoppas ni har det bra!

torsdag 18 augusti 2022

Den blinde mördaren av Margaret Atwood

 

Originaltitel: The Blind Assassin
Sidor: 543 (Inbunden)
"Tio dagar efter krigsslutet körde min syster Laura av vägen på en bro.

Laura Chases äldre syster, Iris, blev vid 18 års ålder bortgift med en framgångsrik företagsledare. Nu är hon fattig, 82 år gammal och bor i Port Ticonderoga, en liten stad som före första världskriget mer eller mindre styrdes av deras då mycket förmögna familj. Samtidigt som Iris klagar över sin numera opålitliga kropp tänker hon tillbaka på sitt långt ifrån exemplariska liv och de risker hon har tagit. I fokus står de händelser som inträffade i samband med systerns tragiska och alltför tidiga död.

Först och främst handlar det om publiceringen av Den blinde mördaren, en roman som gjorde den döda Laura Chase ökänd men också gav upphov till en sannskyldig kult. Iris lever nu "i skuggan av Laura". Lauras roman som var sexuellt mycket frispråkig för sin tid - det oroliga 1930-talet - handlar om en vågad kärlekshistoria mellan en rik ung kvinna och en man på flykt. Under sina hemliga möten i hyresrum och på sjaskiga kaféer underhåller de två älskande varandra genom att hitta på en otäck berättelse i bästa kiosklitteraturstil.

Samtidigt som den påhittade historien slingrar sig fram genom kärlek och svartsjuka, självuppoffring och svek, gör också den verkliga historien det, och båda närmar sig med förfärande hastighet krig och katastrof."

Jag är väldigt, väldigt splittrad angående den här boken. Jag läste ut den så det finns ju något där som driver på och får en att vilja läsa färdigt. Men jag har inte saknat den de stunder jag inte läst, jag var inte överdrivet förtjust i Laura Chases berättelse som är som en bok i boken. 

Själva ramberättelsen som handlar om Iris och hennes liv gillar jag mer, även om den känns onödigt lång ibland. Det är först när jag närmar mig slutet som jag verkligen inte kan sluta läsa, när allt börjar kopplas ihop och svaren kommer fram. 

Så gillade jag den? Jag vet faktiskt inte. Jag gillade de sista 100 sidorna allra bäst. Den överraskade mig där och jag är ändå glad att jag fick veta hur den slutade. Men vägen dit var kanske lite för lång för mig.

onsdag 17 augusti 2022

Bokälskare av Emily Henry

 

Originaltitel: Book Lovers
Sidor: 438 (Inbunden)
"Hela Nora Stephens liv består av böcker. Som litterär agent i New York gör hon allt för sina författare, men också för sin älskade lillasyster Libby. Så när Libby ber Nora följa med till den idylliska småstaden Sunshine Falls i North Carolina ställer hon upp, om än motvilligt. Planen är att de ska ha en avkopplande systersemester tillsammans, samtidigt som Libby i hemlighet hoppas att Nora ska bli hjälte i sitt eget liv och inte bara i andras. 
Men i stället för picknickar i mysiga gläntor och heta möten med någon sexig skogshuggare eller snygg landsortsläkare, springer Nora ideligen på Charlie Lastra, en butter förläggare som också kommer från New York. Det skulle kanske ha kunnat bli gulligt och romantiskt, om det inte vore för det faktum att Nora och Charlie redan har träffats massor av gånger hemma i stan, och det har aldrig varit det minsta gulligt..."

Nu har jag läst tre böcker av Emily Henry och jag måste säga att Bokälskare är min nya favorit. 

Den är rapp, rolig och lyckas beskriva sin egen genre med en stor dos humor vilket jag tycker är riktigt bra gjort. Det finns en del heta scener också så är det något man vanligtvis inte tycker om kanske det är bra med en liten varning här.

Jag gillar verkligen samspelet mellan de två huvudkaraktärerna, Nora och Charlie. Deras dialoger får mig att skratta högt. Det är dessutom en riktigt uppfriskande att Nora, en karriärkvinna som inte vill ha barn, får vara precis det genom hela boken. Hon behöver inte genomgå någon förvandling där hon inser att allt hon tänkt tidigare var fel.

Jag har sett att hon kommer med en ny bok nästa år, Happy Place, och jag ser fram emot att läsa den!

tisdag 16 augusti 2022

Tisdagstrion - Bäst (hittills) under sommaren

 

Tisdagstrion hos Ugglan & Boken är äntligen tillbaka efter ett sommaruppehåll! Och vi börjar med att prata om böckerna som varit bäst hittills under sommaren. Jag har läst många bra böcker så det var väldigt svårt att välja vilka tre som skulle få vara med här. 


Dit du går, följer jag av Linda Nordquist är en fantastisk och hjärtskärande debut där man får följa två kvinnor under två olika tidslinjer som hör ihop med varandra. Jag läste den i början av sommaren och tänker fortfarande på den.


Europa Pandemus av Peter Westberg är en grymt spännande dystopi där människor smittas av ett virus som gör dem aggressiva och mordiska. Det är knappt man hinner andas under läsningen för det händer så mycket. 


Winterdance - The Fine Madness of Running the Iditarod av Gary Paulsen är en väldigt intressant bok om författarens väg till att delta i en av världens tuffaste slädshundstävlingar. Den är dessutom oväntat rolig!

måndag 15 augusti 2022

Slalomläsning

Förutom boken som visas här på sidan läser jag två andra samtidigt, båda är kompisläsningar. Det är fantastiskt roligt att läsa tillsammans med andra och kunna diskutera vad man tycker om böckerna under tiden!


The Troop av Nick Cutter läser jag med Elza. Vi läser ett visst antal kapitel varje vecka och pratar om vad vi tycker om veckans del. Så här långt känns det som hela boken kommer vara väldigt mycket splatterskräck och den har fått mig att må illa några gånger. Det känns som en bra bok att kunna prata om under läsningen!


Trick med speglar av Agatha Christie läser jag med Therese. Vi har också ett antal kapitel vi läser varje vecka som vi sedan pratar om. Christie är som alltid lättläst och jag ser fram emot att fortsätta klura på det här mysteriet. 

fredag 12 augusti 2022

The Anti TBR Book Tag


Bokföring enligt Monikas inlägg!

C. R. M. Nilssons inlägg!

1. A popular book everyone loves that you have no interest in reading.
2. A classic book (or author) you don’t have an interest in reading.
3. An author whose books you have no interest in reading.
4. A problematic author whose books you have no interest in reading.
5. An author you have read a couple of books from and have decided their books are not for you.
6. A genre you have no interest in or a genre you tried to get into but couldn’t.
7. A book you have bought but will never read (this can be a book you have unhauled/returned to the library unread).
8. A series you have no interest in reading or a series you started and have dnf’d.
9. A new release you have no interest in reading.

torsdag 11 augusti 2022

Shady Hollow av Juneau Black

 

Originaltitel: Shady Hollow
Sidor: 240 (Häftad)
Serie: Shady Hollow (del 1)
"Reporter Vera Vixen is a relative newcomer to Shady Hollow. The fox has a nose for news, so when she catches wind that the death might be a murder, she resolves to get to the bottom of the case, no matter where it leads. As she stirs up still waters, the fox exposes more than one mystery, and discovers that additional lives are in jeopardy.

Vera finds more to this town than she ever suspected. It seems someone in the Hollow will do anything to keep her from solving the murder, and soon it will take all of Vera's cunning and quickness to crack the case."

Det här är en riktigt bra mysdeckare! Perfekt om man inte vill ha massa blodiga detaljer och inte har något emot att alla karaktärer är skogsdjur som lever tillsammans i det lilla samhället Shady Hollow. 

Jag tycker det är väldigt charmigt och fastnar snabbt för de olika djuren. Hade jag kunnat hade jag lätt besökt caféet som beskrivs, varje scen som utspelade sig där gjorde mig otroligt kaffesugen. Vera är en smart och modig journalist som börjar gräva i dödsfallet och ligger oftast några steg före poliserna, två björnar. 

Det var en bok jag längtade efter att plocka upp igen de stunder jag inte kunde läsa. Hittills finns det tre böcker i serien, jag kommer absolut att beställa del två och tre och håller tummarna för att det blir fler efter det!

onsdag 10 augusti 2022

Den fantastiska Ivan av Katherine Applegate

 

Originaltitel: The One and Only Ivan
Sidor: 309 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Illustratör: Patricia Castelao
"Gorillan Ivan bor i en jättestor galleria, helt tillfreds med att varje dag bli betraktad av tusentals människor genom en glasruta. Han saknar sällan sitt liv i djungeln. Istället brukar han kolla på tv-serier och umgås med sina kompisar: elefanten Stella och den herrelösa hunden Bob. Eller så funderar han på konst, som till exempel hur man bäst gestaltar smaken av en mango eller ljudet av ett lövs rörelser med hjälp av färger.

När han träffar Ruby, en elefantunge som rövats bort från sin familj, förändras dock Ivans syn på livet. Ruby får djuren att förstå att de alla är fångar, och när ägaren försöker få Ruby att utföra konster med hjälp av hot och slag, så bestämmer sig Ivan för att göra något. De får också hjälp av vaktmästarens lilla dotter."

Den fantastiska Ivan är en bok för läsåldern 9-12 som jag sett väldigt mycket positivt om under några år. När den dök upp på årets bokrea kunde jag inte låta bli, den fick flytta hem till mig. 

Nu är den läst och jag förstår verkligen alla lovord jag läst om den. Det är en otroligt sorglig och samtidigt varm och fin berättelse om en speciell vänskap mellan gorillan Ivan, elefanten Stella, hunden Bob och elefantungen Ruby. Det handlar mycket om att våga möta sina traumatiska minnen och förändra livet till det bättre även om det verkar omöjligt till en början. 

Jag satt med tårar i ögonen under stora delar av berättelsen och flera gånger rann de över. De fantastiska illustrationerna av Patricia Castelao ger extra liv till karaktärerna.

Letar ni efter en bok att bli berörd av, plocka upp Den fantastiska Ivan.

tisdag 9 augusti 2022

Nya böcker

 Fyra böcker har flyttat hem till mig de senaste veckorna. Två stycken har jag fått från Jennifer på Jenlovebooks och två har jag köpt. 3 av de här 4 är faktiskt böcker för unga vuxna, vilket är lite ovanligt för mig. Vi börjar med de två jag fått!


Blackout är en novellsamling med flera olika författare. Jennifer hade två exemplar, ett på engelska och ett på svenska så jag fick ta över det svenska. Jag har för mig att hon verkligen tyckte om den här boken, ska bli spännande att plocka upp den!


Förvildade av Rory Power har jag varit nyfiken på väldigt länge. Jag vet inte jättemycket om den förutom att den utspelar sig på en internatskola som satts i karantän på grund av någon sjukdom som gör att vissa dör och vissa förvildas.

De två jag har köpt är:


I Kissed Shara Wheeler av Casey McQuiston, författaren till Rött, vitt och kungligt blått och One Last Stop. Eftersom jag gillade de två tidigare böcker kunde jag inte låta bli att köpa den här.


Rosenträdgården av Tracy Rees, författaren som skrev Amy Snow som jag har läst och tyckt jättemycket om. Samma här, jag kunde låta bli eftersom jag verkligen gillade förra boken.