onsdag 5 oktober 2022

Den sista marionetten av Andreas Ek

 

Originaltitel: Den sista marionetten
Sidor: 337 (Inbunden)
Serie: Joel Adler (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Joel Adler är en före detta operatör vid Sveriges hemligaste specialförband som efter en förödande insats i Somalia nu lever ett ensamt och kringflackande liv. Krig har varit hans arbetsplats och åren som elitsoldat har format både hans starka psyke och imponerande fysik.

Efter ett slumpmässigt möte på ett hotellrum vaknar han upp med den vackra Tess mördad bredvid sig i sängen. Innan Joel hinner göra något åt situationen ringer telefonen samtidigt som polisen bankar på dörren. Rösten i andra änden ger honom ett ultimatum, antingen straffas för mordet eller följa instruktionerna och bli en marionett. Joel fattar ett snabbt beslut. Ett beslut han för evigt kommer att ångra."

Ni som hängt här med mig ett tag vet att jag läst flera böcker av Andreas Ek och verkligen tyckt om dem. Så jag var väldigt peppad och förväntansfull över att läsa hans nyaste bok. 

Tyvärr var den inte riktigt för mig. Det handlar mest om att ämnet inte är något som intresserar mig. Så fort det handlar om militärer, specialförband och någon sorts terrorism tappar jag intresset. Jag vet inte varför det är så men jag har märkt det om och om igen.

Däremot tror jag att det är en perfekt bok för alla läsare som gillar de sakerna! Jag läste ut den och kan se att det är en actionfylld berättelse som garanterat kommer fånga rätt läsare direkt från start. Jag ska skicka vidare den till min systerson, jag tror den kan passa honom! 

måndag 3 oktober 2022

Ormens år av Ulrika Ewerman

 

Originaltitel: Ormens år
Sidor: 294 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Året är 1956 och Judith har under sin kringflyttande uppväxt aldrig vågat lita på att något kan bestå. När hon träffar syskonen Valter och Vera hoppas hon för första gången att hennes familj ska slå ner sina rötter. Hon får sin önskan uppfylld och trion är oskiljaktiga genom barndomen. Tack vare Valter inser Judith att det kanske inte är så farligt att vara beroende av någon.

Men allt förändras under ormens år 1965 då Valter och Vera bryter all kontakt med henne utan förvarning eller förklaring. Judith flyr från byn och lovar sig själv att aldrig igen bli ett offer för sina känslor. Ödet vill dock annorlunda och tolv år senare måste hon konfrontera både sin uppväxt och sina kvarvarande känslor för Valter."

Ulrika Ewermans debutroman Monica Magnus 1966 var med på min lista över de bästa böckerna jag läste 2020. Så ni kan tänka er att förväntningarna på hennes nya bok Ormens år var skyhöga. Det är alltid lite läskigt när man vill att en bok ska leverera så mycket.

Här infriades som tur är alla förväntningar. Jag tycker verkligen om Ewermans språk, hur hon målar upp sina karaktärer och ser till att en del saker gömmer sig mellan raderna. Jag som läsare får tänka lite själv och ana mig fram till vissa saker innan de avslöjas. 

När jag plockade upp den hade jag dessutom varit i en stor lässvacka och inte läst en bok på nästan en månad. Jag slukade mer än halva boken på en kväll, den räddade mig verkligen och fick igång läsningen igen. 

Det är en ganska stillsam och samtidigt känslofylld berättelse om relationer, hemligheter och att våga möta sitt förflutna. Jag tyckte jättemycket om den och hoppas att Ewerman fortsätter att skriva för jag vill fortsätta att läsa hennes böcker.

måndag 29 augusti 2022

Höstpaus

Här har det ekat tomt i en vecka nu. Det är helt enkelt för att min läslust har packat en väska och åkt iväg på semester. Och den har så klart inte lämnat något meddelande om när den tänker komma tillbaka. Så jag tänker så här, jag tar en liten höstpaus. 

Under alla år jag bloggat är det väl inte ofta jag har tagit en ordentlig paus. Jag vet att många brukar ta lite sommarsemester från bloggandet men det har jag inte riktigt gjort. Men nu när jag ändå inte läser så blir det svårt att fylla bloggen med något. 

Så, vi ses när vi ses. Jag hoppas ni har det bra!

torsdag 18 augusti 2022

Den blinde mördaren av Margaret Atwood

 

Originaltitel: The Blind Assassin
Sidor: 543 (Inbunden)
"Tio dagar efter krigsslutet körde min syster Laura av vägen på en bro.

Laura Chases äldre syster, Iris, blev vid 18 års ålder bortgift med en framgångsrik företagsledare. Nu är hon fattig, 82 år gammal och bor i Port Ticonderoga, en liten stad som före första världskriget mer eller mindre styrdes av deras då mycket förmögna familj. Samtidigt som Iris klagar över sin numera opålitliga kropp tänker hon tillbaka på sitt långt ifrån exemplariska liv och de risker hon har tagit. I fokus står de händelser som inträffade i samband med systerns tragiska och alltför tidiga död.

Först och främst handlar det om publiceringen av Den blinde mördaren, en roman som gjorde den döda Laura Chase ökänd men också gav upphov till en sannskyldig kult. Iris lever nu "i skuggan av Laura". Lauras roman som var sexuellt mycket frispråkig för sin tid - det oroliga 1930-talet - handlar om en vågad kärlekshistoria mellan en rik ung kvinna och en man på flykt. Under sina hemliga möten i hyresrum och på sjaskiga kaféer underhåller de två älskande varandra genom att hitta på en otäck berättelse i bästa kiosklitteraturstil.

Samtidigt som den påhittade historien slingrar sig fram genom kärlek och svartsjuka, självuppoffring och svek, gör också den verkliga historien det, och båda närmar sig med förfärande hastighet krig och katastrof."

Jag är väldigt, väldigt splittrad angående den här boken. Jag läste ut den så det finns ju något där som driver på och får en att vilja läsa färdigt. Men jag har inte saknat den de stunder jag inte läst, jag var inte överdrivet förtjust i Laura Chases berättelse som är som en bok i boken. 

Själva ramberättelsen som handlar om Iris och hennes liv gillar jag mer, även om den känns onödigt lång ibland. Det är först när jag närmar mig slutet som jag verkligen inte kan sluta läsa, när allt börjar kopplas ihop och svaren kommer fram. 

Så gillade jag den? Jag vet faktiskt inte. Jag gillade de sista 100 sidorna allra bäst. Den överraskade mig där och jag är ändå glad att jag fick veta hur den slutade. Men vägen dit var kanske lite för lång för mig.

onsdag 17 augusti 2022

Bokälskare av Emily Henry

 

Originaltitel: Book Lovers
Sidor: 438 (Inbunden)
"Hela Nora Stephens liv består av böcker. Som litterär agent i New York gör hon allt för sina författare, men också för sin älskade lillasyster Libby. Så när Libby ber Nora följa med till den idylliska småstaden Sunshine Falls i North Carolina ställer hon upp, om än motvilligt. Planen är att de ska ha en avkopplande systersemester tillsammans, samtidigt som Libby i hemlighet hoppas att Nora ska bli hjälte i sitt eget liv och inte bara i andras. 
Men i stället för picknickar i mysiga gläntor och heta möten med någon sexig skogshuggare eller snygg landsortsläkare, springer Nora ideligen på Charlie Lastra, en butter förläggare som också kommer från New York. Det skulle kanske ha kunnat bli gulligt och romantiskt, om det inte vore för det faktum att Nora och Charlie redan har träffats massor av gånger hemma i stan, och det har aldrig varit det minsta gulligt..."

Nu har jag läst tre böcker av Emily Henry och jag måste säga att Bokälskare är min nya favorit. 

Den är rapp, rolig och lyckas beskriva sin egen genre med en stor dos humor vilket jag tycker är riktigt bra gjort. Det finns en del heta scener också så är det något man vanligtvis inte tycker om kanske det är bra med en liten varning här.

Jag gillar verkligen samspelet mellan de två huvudkaraktärerna, Nora och Charlie. Deras dialoger får mig att skratta högt. Det är dessutom en riktigt uppfriskande att Nora, en karriärkvinna som inte vill ha barn, får vara precis det genom hela boken. Hon behöver inte genomgå någon förvandling där hon inser att allt hon tänkt tidigare var fel.

Jag har sett att hon kommer med en ny bok nästa år, Happy Place, och jag ser fram emot att läsa den!

tisdag 16 augusti 2022

Tisdagstrion - Bäst (hittills) under sommaren

 

Tisdagstrion hos Ugglan & Boken är äntligen tillbaka efter ett sommaruppehåll! Och vi börjar med att prata om böckerna som varit bäst hittills under sommaren. Jag har läst många bra böcker så det var väldigt svårt att välja vilka tre som skulle få vara med här. 


Dit du går, följer jag av Linda Nordquist är en fantastisk och hjärtskärande debut där man får följa två kvinnor under två olika tidslinjer som hör ihop med varandra. Jag läste den i början av sommaren och tänker fortfarande på den.


Europa Pandemus av Peter Westberg är en grymt spännande dystopi där människor smittas av ett virus som gör dem aggressiva och mordiska. Det är knappt man hinner andas under läsningen för det händer så mycket. 


Winterdance - The Fine Madness of Running the Iditarod av Gary Paulsen är en väldigt intressant bok om författarens väg till att delta i en av världens tuffaste slädshundstävlingar. Den är dessutom oväntat rolig!

måndag 15 augusti 2022

Slalomläsning

Förutom boken som visas här på sidan läser jag två andra samtidigt, båda är kompisläsningar. Det är fantastiskt roligt att läsa tillsammans med andra och kunna diskutera vad man tycker om böckerna under tiden!


The Troop av Nick Cutter läser jag med Elza. Vi läser ett visst antal kapitel varje vecka och pratar om vad vi tycker om veckans del. Så här långt känns det som hela boken kommer vara väldigt mycket splatterskräck och den har fått mig att må illa några gånger. Det känns som en bra bok att kunna prata om under läsningen!


Trick med speglar av Agatha Christie läser jag med Therese. Vi har också ett antal kapitel vi läser varje vecka som vi sedan pratar om. Christie är som alltid lättläst och jag ser fram emot att fortsätta klura på det här mysteriet. 

fredag 12 augusti 2022

The Anti TBR Book Tag


Bokföring enligt Monikas inlägg!

C. R. M. Nilssons inlägg!

1. A popular book everyone loves that you have no interest in reading.
2. A classic book (or author) you don’t have an interest in reading.
3. An author whose books you have no interest in reading.
4. A problematic author whose books you have no interest in reading.
5. An author you have read a couple of books from and have decided their books are not for you.
6. A genre you have no interest in or a genre you tried to get into but couldn’t.
7. A book you have bought but will never read (this can be a book you have unhauled/returned to the library unread).
8. A series you have no interest in reading or a series you started and have dnf’d.
9. A new release you have no interest in reading.

torsdag 11 augusti 2022

Shady Hollow av Juneau Black

 

Originaltitel: Shady Hollow
Sidor: 240 (Häftad)
Serie: Shady Hollow (del 1)
"Reporter Vera Vixen is a relative newcomer to Shady Hollow. The fox has a nose for news, so when she catches wind that the death might be a murder, she resolves to get to the bottom of the case, no matter where it leads. As she stirs up still waters, the fox exposes more than one mystery, and discovers that additional lives are in jeopardy.

Vera finds more to this town than she ever suspected. It seems someone in the Hollow will do anything to keep her from solving the murder, and soon it will take all of Vera's cunning and quickness to crack the case."

Det här är en riktigt bra mysdeckare! Perfekt om man inte vill ha massa blodiga detaljer och inte har något emot att alla karaktärer är skogsdjur som lever tillsammans i det lilla samhället Shady Hollow. 

Jag tycker det är väldigt charmigt och fastnar snabbt för de olika djuren. Hade jag kunnat hade jag lätt besökt caféet som beskrivs, varje scen som utspelade sig där gjorde mig otroligt kaffesugen. Vera är en smart och modig journalist som börjar gräva i dödsfallet och ligger oftast några steg före poliserna, två björnar. 

Det var en bok jag längtade efter att plocka upp igen de stunder jag inte kunde läsa. Hittills finns det tre böcker i serien, jag kommer absolut att beställa del två och tre och håller tummarna för att det blir fler efter det!

onsdag 10 augusti 2022

Den fantastiska Ivan av Katherine Applegate

 

Originaltitel: The One and Only Ivan
Sidor: 309 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Illustratör: Patricia Castelao
"Gorillan Ivan bor i en jättestor galleria, helt tillfreds med att varje dag bli betraktad av tusentals människor genom en glasruta. Han saknar sällan sitt liv i djungeln. Istället brukar han kolla på tv-serier och umgås med sina kompisar: elefanten Stella och den herrelösa hunden Bob. Eller så funderar han på konst, som till exempel hur man bäst gestaltar smaken av en mango eller ljudet av ett lövs rörelser med hjälp av färger.

När han träffar Ruby, en elefantunge som rövats bort från sin familj, förändras dock Ivans syn på livet. Ruby får djuren att förstå att de alla är fångar, och när ägaren försöker få Ruby att utföra konster med hjälp av hot och slag, så bestämmer sig Ivan för att göra något. De får också hjälp av vaktmästarens lilla dotter."

Den fantastiska Ivan är en bok för läsåldern 9-12 som jag sett väldigt mycket positivt om under några år. När den dök upp på årets bokrea kunde jag inte låta bli, den fick flytta hem till mig. 

Nu är den läst och jag förstår verkligen alla lovord jag läst om den. Det är en otroligt sorglig och samtidigt varm och fin berättelse om en speciell vänskap mellan gorillan Ivan, elefanten Stella, hunden Bob och elefantungen Ruby. Det handlar mycket om att våga möta sina traumatiska minnen och förändra livet till det bättre även om det verkar omöjligt till en början. 

Jag satt med tårar i ögonen under stora delar av berättelsen och flera gånger rann de över. De fantastiska illustrationerna av Patricia Castelao ger extra liv till karaktärerna.

Letar ni efter en bok att bli berörd av, plocka upp Den fantastiska Ivan.

tisdag 9 augusti 2022

Nya böcker

 Fyra böcker har flyttat hem till mig de senaste veckorna. Två stycken har jag fått från Jennifer på Jenlovebooks och två har jag köpt. 3 av de här 4 är faktiskt böcker för unga vuxna, vilket är lite ovanligt för mig. Vi börjar med de två jag fått!


Blackout är en novellsamling med flera olika författare. Jennifer hade två exemplar, ett på engelska och ett på svenska så jag fick ta över det svenska. Jag har för mig att hon verkligen tyckte om den här boken, ska bli spännande att plocka upp den!


Förvildade av Rory Power har jag varit nyfiken på väldigt länge. Jag vet inte jättemycket om den förutom att den utspelar sig på en internatskola som satts i karantän på grund av någon sjukdom som gör att vissa dör och vissa förvildas.

De två jag har köpt är:


I Kissed Shara Wheeler av Casey McQuiston, författaren till Rött, vitt och kungligt blått och One Last Stop. Eftersom jag gillade de två tidigare böcker kunde jag inte låta bli att köpa den här.


Rosenträdgården av Tracy Rees, författaren som skrev Amy Snow som jag har läst och tyckt jättemycket om. Samma här, jag kunde låta bli eftersom jag verkligen gillade förra boken.

måndag 8 augusti 2022

I väntan på Bojangles av Olivier Bourdeaut

 

Originaltitel: En attendant Bojangles
Sidor: 176 (Häftad)
"Min far berättade att innan jag föddes arbetade han med att jaga flugor med harpun. Han visade mig en harpun och en mosad fluga. Jag sa upp mig för det var så dåligt betalt, sa han och stoppade tillbaka sitt gamla arbetsredskap i en lackerad låda.

En ung pojke får en minst sagt annorlunda uppväxt med en excentrisk mor som byter namn varje dag, en far som älskar att ljuga ihop historier och en magnifik trana som adopterats under en Afrikaresa. Deras stora lägenhet är full av märkliga och underbara saker, och varje morgon dansar hans föräldrar till Nina Simones Mister Bojangles. De har vänt vuxenansvar och konventioner ryggen för att göra varje dag till en fest och ett äventyr. Men verkligheten hinner snart ikapp dem. När skatteverket knackar på dörren och deras tillvaro hotar att gå om intet, glider mamman över gränsen till galenskap och blir tvångsintagen. Pappan och sonen kokar då ihop en storslagen plan för att kidnappa henne och få sitt gamla liv tillbaka."

Jag trodde verkligen att jag skulle tycka om den här boken. Istället lämnar den mig med en lite skavande känsla. 

På baksidan står det att den sprudlar av charm och humor. Men jag har väldigt svårt att se det charmiga eller roliga. Jag har läst den tillsammans med en vän och vi är överens om det.

Deras liv beskrivs i ett lite galet, romantiskt ljus. Kanske är det för att det är skrivet ur ett barns perspektiv? Barnet som inte ser att det ligger något mer och svårare bakom mammans personlighet. Jag vet inte, men för mig som läser blir det bara fel. Speciellt när planerna på en kidnappning för att frita mamman börjar planeras och allt det leder till, mer kan jag inte säga utan att spoila för mycket.

Jag har suttit och läst recensioner ett tag nu och många verkar älska den så jag kanske läser den med helt fel ögon. För mig fungerade den tyvärr inte i alla fall. 

torsdag 4 augusti 2022

Eldvakt av Camilla Sten

 

Originaltitel: Eldvakt
Sidor: 334 (Inbunden)
Serie: Järvhögatrilogin (del 3)
Ålder: Unga vuxna
"Studenten närmar sig för Julia och Astrid, men för Julia känns friheten långt borta. Hur ska hon kunna lämna Järvhöga efter allt som hänt? När hon vet att skuggorna som lurar i skogen inte bara finns kvar där, utan verkar växa sig starkare?

Även för Emil tycks situationen värre än någonsin. Markus blir inte bättre, snarare verkar han glida allt längre bort, in i något annat. Och nyheten om Läroverkets nya ägare oroar, vem är egentligen den mystiska Oscar von Graaf?
Medan lågorna kommer närmare inser både Emil och Julia att tiden håller på att rinna ut."

Vilket avslut på en fantastisk trilogi! 

Nu har jag läst fem böcker av Camilla Sten; de tre delarna om Järvhöga och två av hennes spänningsböcker för vuxna. Alla har varit riktigt bra så det känns som det är läge att kalla henne för en ny favoritförfattare! 

Det är något med stämningen i de här böckerna, den är verkligen påtaglig även om det som gömmer sig i skogen sällan faktiskt är tydligt i böckerna. Men man känner obehaget, hotet som finns där. Och jag håller andan och hoppas på att karaktärerna som jag lärt känna så bra nu ska klara sig.

Det är verkligen så det känns, som att jag lärt känna Julia, Astrid, Emil och Markus. De är så levande att det känns fullt rimligt att det finns ett litet samhälle någonstans i Sverige där de finns på riktigt. Då vet man att en författare har lyckats med att skriva bra karaktärer!

Jag rekommenderar varmt den här serien!

onsdag 3 augusti 2022

Winterdance: The Fine Madness of Running the Iditarod av Gary Paulsen

 

Originaltitel: Winterdance: The Fine Madness of Running the Iditarod
Sidor: 256 (Häftad)
"In the tradition of Jack London, Gary Paulsen presents an unforgettable account of his participation in the 1,100-mile-long dogsled race called the "Iditarod". For 17 days, Paulsen and his team of dogs endured blinding wind, snowstorms, moose attacks, and more, yet relentlessly pushed on to the end."

Det här var en alldeles perfekt bok för mig. Tusen tack till Scylla som överraskade mig med den i julas!

Författaren, Gary Paulsen, bestämde sig för att tävla i Iditarod, en slädshundstävling som går genom Alaska. Det är en riktig tuff tävling som kräver mycket av både förare och hundar. Vi kan väl säga att Gary inte riktigt visste vad han gav sig in på. 

Han beskriver sina förberedelser, införskaffandet av nya hundar, träningsåken, alla misstag och framgångar han har. Något jag faktiskt inte väntade mig var humorn han beskriver allt med, det går åt helvete flera gånger och han skriver på ett sätt som gör det omöjligt att hålla tillbaka skrattet. 

Samtidigt lyckas han förmedla precis hur hård tävlingen är. Jag tycker det är fascinerande att läsa om och är grymt imponerad över alla människor och hundar som ger sig in i det. Nu för tiden tror jag de har det under lite mer kontrollerade former med hur mycket föraren behöver vila osv. Men när författaren körde på 80-talet verkar det ha varit upp till var och en. Han själv sov så lite att han började hallucinera.

Jag kan med säkerhet säga att slädhundstävlingar inte är något för mig men det var väldigt intressant att få vara med om en av de tuffaste i världen genom Winterdance!

tisdag 2 augusti 2022

One Last Stop av Casey McQuiston

 

Originaltitel: One Last Stop
Sidor: 422 (Häftad)
"For cynical twenty-three-year-old August, moving to New York City is supposed to prove her right: that things like magic and cinematic love stories don't exist, and the only smart way to go through life is alone. She can't imagine how waiting tables at a 24-hour pancake diner and moving in with too many weird roommates could possibly change that. And there's certainly no chance of her subway commute being anything more than a daily trudge through boredom and electrical failures. 
But then, there's this gorgeous girl on the train. Jane. Dazzling, charming, mysterious, impossible Jane. Jane with her rough edges and swoopy hair and soft smile, showing up in a leather jacket to save August's day when she needed it most. August's subway crush becomes the best part of her day, but pretty soon, she discovers there's one big problem: Jane doesn't just look like an old school punk rocker. She's literally displaced in time from the 1970s, and August is going to have to use everything she tried to leave in her own past to help her. Maybe it's time to start believing in some things, after all."

Jag älskar den här boken. Precis som författarens förra bok, Rött, vitt & kungligt blått, lämnar den mig med ett leende och en känsla av att ha umgåtts med ett gäng nära vänner under hela läsningen. 

Vi får följa August som flyttar till New York, hon flyttar in med ett gäng främlingar som blir hennes nära vänner, får ett jobb på ett pannkaksställe och pluggar. På tunnelbanan träffar hon Jane, en tjej som hon genast dras till och de börjar prata varje dag när August åker fram och tillbaka. Men något är underligt med Jane. Så samtidigt som August faller mer och mer försöker hon lista ut vad som är fel och vad hon kan göra åt det.

Jag kan tänka mig att en del kanske uppfattar den som långsam, men för mig är det inget som stör. Jag bara njuter av att umgås med karaktärerna så länge som möjligt. Författaren har verkligen lyckats skapa många olika starka personligheter och jag vill vara vän med dem alla. Augusts och Janes berättelse är både fin att följa och har en väldigt intressant twist. 

Det kan hända att jag har en liten crush på Jane också. Nu önskar jag bara att jag kunde uppleva den för första gången en gång till. 

måndag 1 augusti 2022

Alexandras utmaning av Tessa Dare

 

Originaltitel: The Governess Game
Längd: 9 h 13 min
Serie: Kvinnorna på Bloom Square (del 2)
Uppläsare: Mimmi Kandler
"När Alexandra Mountbatten tar sig an uppdraget att förvandla de föräldralösa, bråkiga och busiga flickorna Rosamund och Daisy till välartade unga damer verkar det först helt omöjligt. Snart inser Alexandra att flickorna behöver allt annat än disciplin, de behöver kärlek och uppmuntran. Men det är någonting flickornas förmyndare Chase Reynaus inte förstår. Chase är arvinge till hertigen och gör allt för att inte bli känslomässigt engagerad. I någon. Hur ska Alexandra nå hans hjärta, utan att riskera att krossa sitt eget?"

För några månader sedan slängde jag mig ganska långt utanför min comfort zone och lyssnade på Emmas affär, första delen i serien Kvinnorna på Bloom Square, en historisk romance. Jag blev positivt överraskad så när del två, Alexandras utmaning, släpptes lyssnade jag på den också. 

Jag gillar Alexandra som är en tuff karaktär som tar sig fram på egen hand under en tid när det verkligen inte var lätt för kvinnor. Hon har ett underbart gäng vänner som alltid finns där, ett eget företag och fötterna på jorden. Men så hamnar hon i en situation där hon måste tacka ja till ett jobb som guvernant till två föräldralösa flickor som bor hos Chase Reynaus, en man som vägrar komma någon nära.

Som i förra delen är det så klart väldigt lätt att lista ut hur berättelsen kommer att gå, hur slutet kommer att se ut. Men vägen dit är ändå underhållande, det är bra lyssning när hjärnan är trött och man bara vill ha lite lätt läsgodis. 

torsdag 28 juli 2022

Återvändaren av Anders Sundkvist

 

Originaltitel: Återvändaren
Sidor: 301 (Inbunden)
"Sensommaren 1983 hittas en pojke död i Luleälven. Trettonårige Johnny Fachs har drunknat, bara dagar innan han skulle börjat åttan, och mycket talar för att han tagit sitt eget liv.

Nästan tjugofem år senare återvänder polisen Erik Borg till sin hemstad för att närvara vid en begravning. Besöket väcker minnen från uppväxten och efter ceremonin ber Borgs gamle klasslärare om ett samtal - ett samtal om Johnny och om vad som egentligen hände den där augustidagen för länge sedan. 
Borg börjar nysta i fallet och utredningen för honom snart tillbaka till den egna skoltiden, till klassrummets slutna hierarki. När han gräver sig djupare in i historien tvingas han konfrontera både egna och andras oförrätter. Och när han tycks närma sig sanningen - en mörk hemlighet som legat dold i över två decennier - blir det uppenbart att det finns krafter beredda att göra vad som helst för att stoppa honom."

Återvändaren är en snabbläst deckare. Det är extra roligt att läsa den när man känner igen nästan alla platser som nämns i boken. Författaren har fångat miljön på ett bra sätt.

Själva mysteriet är intressant, jag tycker alltid det är lite extra fascinerande när någon ska börja nysta i ett cold case, eller som i det här fallet, något som antogs vara uppklarat sedan länge. Jag lyckades dock, utan att ens mena det, lista ut en del av lösningen så det stora avslöjandet fick inte riktigt en så stor wow-effekt som det nog var tänkt att ha. 

Jag har egentligen inte jättemycket mer att skriva. Det är en läsvärd deckare men inte någon ny favorit.

onsdag 27 juli 2022

Europa Refugium av Peter Westberg

 

Originaltitel: Europa Refugium
Sidor: 244 (Häftad)
Serie: Europa compendium (del 2)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Välkommen tillbaka till helvetet!

Rinnande vatten och elektricitet tillhör de mest frekventa önskedrömmarna. Ett samhälle i totalt kaos. Utan lagar och regler återstår endast överlevnad. Ingen går säker. Faran lurar överallt och utgörs av såväl friska som smittade.

Vart tar du vägen när allt du tagit för givet gått förlorat? Vem kan du lita på?"

Fortsättningen på Europa Pandemus är precis lika spännande och fartfylld som första delen!

Herregud författaren är verkligen inte rädd om läsarens nerver. Så fort jag känner att jag kan slappna av händer det något som antingen gör att nerverna blir på helspänn igen eller att hjärtat går sönder lite. Det går inte att lägga undan boken när jag väl börjat på den, behovet av att få veta hur allt kommer gå är alldeles för stort. 

Det finns karaktärer att bry sig om, några som jag verkligen kommer nära under deras kamp för överlevnad och några att bara avsky. 

Jag kommer nog att lyssna på författarens bok Gourmand inom en snar framtid men först måste mina nerver få vila lite.

tisdag 26 juli 2022

Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid

 

Originaltitel: Malibu Rising
Sidor: 384 (Inbunden)
"Malibu: August, 1983. It's the day of Nina Riva's annual end-of-summer party, and anticipation is at a fever pitch. Everyone wants to be around the famous Rivas: Nina, the talented surfer and supermodel; brothers Jay and Hud, one a championship surfer, the other a renowned photographer; and their adored baby sister, Kit. Together, the siblings are a source of fascination in Malibu and the world over-especially as the offspring of the legendary singer, Mick Riva. 
By midnight the party will be completely out of control. By morning, the Riva mansion will have gone up in flames. But before that first spark in the early hours before dawn, the alcohol will flow, the music will play, and the loves and secrets that shaped this family's generations will all come bubbling to the surface. Malibu Rising is a story about one unforgettable night in the life of a family: the night they each have to choose what they will keep from the people who made them... and what they will leave behind."
Det här var perfekt semesterläsning som dessutom överraskade med att vara mycket mer än vad jag förväntade mig.

Vi får följa syskonen Riva, både i nutid, inför och under årets fest, och deras familjehistoria från att deras föräldrar träffades. Syskonen är ett gäng starka personligheter och de är tätt sammansvetsade efter att ha haft en tuff uppväxt.

Jag tycker om syskonen och gillar att boken är så mycket mer än deras liv i lyx och med pengar. Vägen dit har inte varit självklar och det är lätt att känna med dem. Speciellt den äldsta systern Nina är en karaktär jag kommer nära. Hon har alltid gjort allt för sin familj och aldrig tänkt så mycket på vad hon själv egentligen göra med sitt liv. 

Sidorna flög fram och jag sträckläste stora delar. Bandet mellan syskonen beskrivs med så mycket värme och jag vill verkligen att alla ska få det bra i slutet. 

måndag 25 juli 2022

Det här kommer göra ont av Adam Kay

 

Originaltitel: This is Going to Hurt
Sidor: 243 (Pocket)
"På nätterna får man som AT-läkare ansvaret för samtliga patienter på sjukhuset. Man styr skutan på egen hand. En skuta som är helt enorm, och står i lågor, och som man inte fått några egentliga instruktioner om hur man seglar.

När Adam Kay som nybakad läkare tillträder sin AT-tjänst i London börjar ett minst sagt utmanade yrkesliv. 97-timmarsveckor, beslut på liv och död, en ständig ström av kroppsvätskor och sämre betalt än parkeringsmätaren utanför sjukhuset. Det här kommer att göra ont består av hans dagboksanteckningar, hisnande bakom-kulisserna-vittnesmål som får läsare att ömsom skratta, ömsom gråta. Här finns hysteriskt roliga reflektioner, märkliga patientfall, hjärtskärande öden och oroväckande många främmande föremål på fel ställen.

Boken är också ett nödrop inifrån ett krisande sjukvårdssystem, och en gripande skildring av ett läkarliv som en dag blir för mycket."

Det här kommer göra ont har varit en kompisläsning under juli och det har varit väldigt trevligt att ha någon att prata med samtidigt som jag läste. Vi har dessutom haft väldigt liknande tankar och känslor kring boken.

Adam Kay skriver om sin tid som läkare, från att han började till att han slutade. Det är dagboksanteckningar från arbetslivet vi får ta del av. Och det visar verkligen på vilket galet liv det är att jobba inom vården. Det är långa arbetspass, dåliga löner och en otrolig stress och press. 

Han blandar roliga anekdoter med sorgliga och tunga delar, mest i arbetslivet men man får även se hur privatlivet påverkas. Jag skulle inte rekommendera att man äter samtidigt som man läser, vissa detaljer kan lätt ta bort all matlust. 

Även om boken till stora delar är rolig så tycker jag det märks att författaren har skrivit den med mycket värme. Han har verkligen brytt sig om sina patienter och försökt göra sitt allra bästa även under de mest pressade situationer. 

Både jag och min läsvän tyckte den var riktigt bra.

torsdag 21 juli 2022

Så här gör mördarna var de går... av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Så här gör mördarna var de går...
Längd: 6 h 37 min
Serie: Katarinas Eminenta detektivbyrå (del 10)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Ett pensionärsbröllop i skärgården på midsommarafton - kan det bli annat än rofyllt idylliskt? Jajamensan, om Katarina Zapp får bestämma!

När charterbåten tar Luleås bästa privatdetektiver till den ljuvliga ön Sandskär, blir Katarina Zapp övertygad om att ond bråd död i äkta Agatha Christie-anda väntar. Hennes övertygelse bara ökar när person efter person i bröllopssällskapet insjuknar: hon ÄR i en pusseldeckare - sin alldeles egna midsommarnattsdröm. Så när ett litet mord till slut dyker upp ställs hon inför dilemmat: är vad som helst tillåtet för att behålla mordmysteriet för sig själv och därmed hålla ociviliserade SWAT-styrkor från ön? Tillsammans med sin vice detektiv Greta och en alldeles för stilig nemesis kämpar Katarina för att hitta förövaren innan resten av poliskåren stormar in och gör slut på allt det roliga."

Katarina och Greta ska vara med på ett bröllop ute på en ö i Luleås skärgård. Den perfekta miljön för en pusseldeckare tänker Katarina, och det dröjer så klart inte länge för något verkar vara skumt. Kan det vara så att det finns en mördare i det lilla bröllopssällskapet? 

Det var härligt att umgås med Sofia Rutbäck Erikssons karaktärer igen! Speciellt Greta, hon är en riktigt skatt och gör mig så glad. Mysteriet är klurigt och Katarina har som vanligt sina speciella sätt att utföra en utredning på. 

Den har verkligen känslan av en pusseldeckare, lite av ett slutna-rummet-mysterium fast ute på en ö. Till och med vädret hjälper till att ge den perfekta stämningen, till Katarinas stora glädje. 

Som alltid är det en trevlig stund när jag har de här böckerna i öronen, varje gång är det som att återkomma till gamla vänner.

onsdag 20 juli 2022

10 böcker att läsa 2022 - Uppdatering

Jag har ju en liten hög med böcker som jag sagt att jag vill läsa under 2022. Och nu när vi ändå hunnit ta oss igenom mer än halva året tänkte jag att vi kunde kolla hur det gått!

Stad i brand av Garth Risk Hallberg
77 Shadow Street av Dean Koontz
Mannen utan öde av Imre Kertész
När perfekt inte duger av Martin M Antony & Richard P Swinson
Ett blodigt verk av Graeme MacRae Burnet
Fjärilsrummet av Lucinda Riley
Den blinde konungens spira av Nils Håkanson
Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert
Flickorna av Emma Cline
Kärt barn av Joanne Harris

Det har väl inte gått jättebra kan vi säga. Av de här 10 har jag läst 1 och gett upp på 1. Flickorna av Emma Cline har jag läst ut och den tyckte jag om. Kärt barn av Joanne Harris försökte jag läsa men gav upp, jag tyckte verkligen inte om den, det fanns inget som höll mig intresserad. 

Nu i juli har jag Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert på min tbr och förhoppningsvis hinner jag faktiskt läsa den! Ett blodigt verk av Greame MacRae Burnet ska jag och en kompis läsa tillsammans så den har faktiskt stor chans att bli läst innan året är slut! 

De andra då? Lucinda Riley vill jag ju verkligen läsa så den ska jag försöka prioritera. Samma med Dean Koontz och Nils Håkanson. Kommer jag lyckas ta mig igenom hela högen? Njaaa jag tvivlar lite!

Är det någon av böckerna ni läst som ni tycker att jag borde prioritera? 

tisdag 19 juli 2022

Pine av Francine Toon

 

Originaltitel: Pine
Sidor: 324 (Häftad)
"They are driving home from the search party when they see her. The trees are coarse and tall in the winter light, standing like men. Lauren and her father Niall live alone in the Highlands, in a small village surrounded by pine forest. When a woman stumbles out onto the road one Halloween night, Niall drives her back to their house in his pickup. In the morning, she's gone. 
In a community where daughters rebel, men quietly rage, and drinking is a means of forgetting, mysteries like these are not out of the ordinary. The trapper found hanging with the dead animals for two weeks. Locked doors and stone circles. The disappearance of Lauren's mother a decade ago. Lauren looks for answers in her tarot cards, hoping she might one day be able to read her father's turbulent mind. Neighbours know more than they let on, but when local teenager Ann-Marie goes missing it's no longer clear who she can trust."

För det första, kolla in det här omslaget. Det är så snyggt! Hade absolut kunnat ha det som en tavla på väggen. 

För det andra, det här var en väldigt trevlig läsupplevelse! Pine är en creepy bok, det blandar in en lite övernaturlig känsla i det hela men det blir inte för mycket. Bara alldeles lagom som letar sig in under huden och gör så att jag ryser. Älskar den känslan! 

Vi får följa berättelsen både från Laurens och hennes pappas Nialls perspektiv. Båda har sina spöken de kämpar med. Lauren blir mobbad i skolan på grund av att hennes mamma ansågs vara underlig och för att man inte vet vad som hände henne. Niall dricker för mycket och plågas av sin frus försvinnande. Det är mycket som händer och samtidigt skulle jag säga att den är stillsam, och det menar jag inte på ett dåligt sätt. 

Berättelsen utspelar sig i Skottland och det har Toon använt sig av i språket. När det är dialoger skrivs det lite dialekt vilket är roligt! Även om jag inte alltid förstår exakta orden så hänger jag med på det stora hela så det är inget som stör heller.

Jag blev glatt överraskad och hoppas att Francine Toon skriver fler böcker i framtiden!

måndag 18 juli 2022

Ormen Friske av Jack Werner

 

Originaltitel: Ormen Friske
Sidor: 271 (Inbunden)
"Den fascinerande berättelsen om det moderna vikingaskeppet Ormen Friske är idag bortglömd av de flesta. Sommaren 1950 satte en grupp unga frisksportare segel för att besöka det Europa som så nyligen härjats av kriget. När de lämnade Sverige hyllades de, men när resan inte gick enligt planerna blev det tyst. Ormen Friskes öde blev en besvärande faktor i det spända läge som rådde under kalla kriget. Jack Werner riktar nu efter år av undersökningar ljuset mot en brytningstid i Sveriges historia, då femton människoöden avgjordes."

Jag hade aldrig hört talas om Ormen Friske tidigare, men när Jack Werner släpper en bok blir jag automatiskt intresserad av ämnet den tar upp. Den här gången har jag använt mig både av den fysiska boken och ljudboken. Ljudboken läses upp av Ludvig Josephson som har en fantastisk röst. 

Det tar ett tag innan jag kommer in i boken, början är lite seg och jag är inte speciellt intresserad av frisksportens historia även om jag förstår att det har stor betydelse för hur Ormen Friske kom till. När det börjar handla om båten, dess besättning och resan blir jag däremot riktigt fast. 

Alla som är ombord blir väldigt levande för mig tack vare all information som Jack Werner delar med sig av. Deras öden berör mig och teorierna om varför det gick som det gick är intressanta och fascinerande. I den fysiska utgåvan finns det dessutom fotografier från deras resa.

Jag är glad att jag plockade upp den och fick lära mig om en händelse som var helt okänd för mig!

fredag 15 juli 2022

The TBR Book Tag

 

Elzas video!

How do you keep track of your TBR book pile?
Is your TBR mostly print or eBook?
How do you determine which book from your TBR to read next?
A book that’s been on your TBR list the longest?
A book you recently added to your TBR?
A book in your TBR strictly because of its beautiful cover?
A book on your TBR that you never plan on reading?
An unpublished book on your TBR that you’re excited for?
A book on your TBR that basically everyone’s read but you?
A book on your TBR that everyone recommends to you?
A book on your TBR that you’re dying to read?
How many books are on your TBR shelf?

torsdag 14 juli 2022

The House in the Cerulean Sea av TJ Klune

 

Originaltitel: The House in the Cerulean Sea
Sidor: 400 (Häftad)
"Linus Baker leads a quiet life. At forty, he has a tiny house with a devious cat and his beloved records for company. And at the Department in Charge of Magical Youth, he's spent many dull years monitoring their orphanages. Then one day, Linus is summoned by Extremely Upper Management and given a highly classified assignment. He must travel to an orphanage where six dangerous children reside, including the Antichrist. There, Linus must somehow determine if they could bring on the end of days. But their guardian, charming and enigmatic Arthur Parnassus, will do anything to protect his wards. As Arthur and Linus grow ever closer, Linus must choose between duty and his dreams."

Det är alltid nervöst att plocka upp en tokhyllad bok. Man vill ju så gärna älska boken lika mycket som alla andra. Speciellt när den beskrivs som fin och mysig.

Det här är en av gångerna då jag kan gå med i hyllningskören. The House in the Cerulean Sea är en riktigt mysig, fin och värmande bok. Det är en berättelse om att skapa sin egen familj, våga gå sin egen väg och ta chansen att bli lycklig även om det känns skrämmande.

Jag fullkomligt älskade karaktärerna. Det är verkligen de som gör boken till vad den är. Det finns många olika personligheter och speciellt barnen har sina unika sidor. Det går inte att göra annat än ta dem till sig när man läser. 

Den lämnade mig med en alldeles varm känsla i hjärtat och jag blir glad av att bara titta på den. Jag kommer garanterat att skaffa fler böcker av TJ Klune i framtiden.

onsdag 13 juli 2022

Morden i Fleat House av Lucinda Riley

 

Originaltitel: The Murders at Fleat House
Sidor: 456 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bazar förlag, tusen tack!
"När en elev hittas död i Fleat House på St Stephen"s - en avlägset belägen internatskola i Norfolk - vill rektorn avfärda det inträffade som en olycka. Men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott och den ambitiösa kriminalinspektören Jazmine "Jazz" Hunter får utredningen på sitt bord. Det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska. Men de anställda på skolan sluter leden och Jazz inser snart att hon har hamnat i sitt livs mest utmanande mordutredning. På Fleat House skyddas hemligheter som är mörkare än hon någonsin kunnat föreställa sig..."

Morden i Fleat House skrevs redan 2006, men gavs ut först i år efter att författaren tyvärr gått bort i cancer 2021. Det är den enda deckaren Lucinda Riley skrev och det är sorgligt att hon inte fick chansen att skriva fler, för det här var riktigt bra.

Jag sträckläste Morden i Fleat House under ett dygn. Det gick verkligen inte att lägga undan den. Min sambo har antagligen pratat med mig flera gånger utan att jag har märkt det. Det är spännande, klurigt och jag har ingen aning om hur allt hänger ihop innan Riley avslöjar det för mig. Hon lurar mig åt alla möjliga håll innan bitarna börjar falla på plats.

Huvudkaraktären, Jazz, är en karaktär jag känner är lätt att tycka om. Jag gillar att hänga med henne och önskar att jag hade fått följa med henne i flera böcker. Hade det här blivit en serie vet jag att jag hade läst varenda del.

Av de fristående böcker jag hunnit läsa av Lucinda Riley är det här faktiskt min favorit, det var fantastiskt att få försvinna in i den några timmar.

tisdag 12 juli 2022

Tisdagstrion - Böcker som utspelar sig på platser där jag skulle vilja semestra

 

Den här veckan vill Ugglan & Boken att vi ska prata om böcker som utspelar sig där vi vill semestra! Ett väldigt trevligt ämne tycker jag. 


Främlingen av Diana Gabaldon utspelar sig i Skottland och dit vill jag åka igen! Jag har varit där en gång och blev förälskad.


Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir utspelar sig på Island. Det är ett land jag varit fascinerad av sedan tonåren och jag vill verkligen åka dit någon gång.


Sånger om kärlek och krig av Santa Montefiore har jag inte läst ännu men den utspelar sig på Irland, ännu ett land jag har velat åka till hur länge som helst.

måndag 11 juli 2022

Europa Pandemus av Peter Westberg

 

Originaltitel: Europa Pandemus
Sidor: 325 (Häftad)
Serie: Europa compendium (del 1)
"En fredagsnatt i maj slocknar plötsligt all kommunikation mellan Spanien och omvärlden efter rapporter om en serie attacker som verkar kopplade till varandra. I Spanien vaknar folket upp till en levande mardröm när det visar sig att en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrollerbara, börjat spridas som en löpeld.

När nyheter om katastrofen når ut gör grannländerna vad de kan för att försöka hindra smittan från att spridas över gränserna, men hur kontrollerar man horder av flyende människor? Vad händer när samhället kollapsar? Vad är människor villiga att göra för att rädda sig själva?"

Här händer det grejer direkt från start! Det är ingen långsam uppbyggnad till att världen hamnar i kaos utan läsaren slängs in i det på en gång vilket jag verkligen gillar. Det är bara att ta ett djupt andetag och hänga med på resan.

Vi får följa några olika karaktärer och författaren är inte rädd för att låta både dem och läsaren uppleva skräck och sorg. Jag satt med hakan i backen några gånger på grund av vändningar jag inte var beredd på. Det är blodigt, mörkt och det är inte bara de infekterade som beter sig som monster alla gånger. 

Och slutet, det var så grymt gjort mot mina nerver att jag snabbt hoppade in på Bokus för att beställa del två men då är den tillfälligt slut och jag behöver få veta hur det går nu på en gång!
Har man tidigare läst och gillat Andreas Eks serie Raseri så är Europa Pandemus ett hett tips.

torsdag 7 juli 2022

Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba

 

Originaltitel: Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige
Sidor: 190 (Inbunden)
"För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia."

Herrarna satte oss hit är en bok jag velat läsa sedan den kom ut så jag är väldigt glad att jag äntligen läste den. När jag väl hade börjat så kunde jag inte sluta, jag blev så berörd. 

Det är en väldigt vackert utformad bok som tar upp ett viktigt och tungt ämne. Den fyller ett stort hål i mina historiekunskaper. Även om jag är uppvuxen långt norrut så är det här inget vi läste om i skolan, jag hade ingen aning om hur samerna tvångsförflyttades eller varför det hände. Det känns helt galet att vi inte får lära oss något om det. 

Familjer skiljs åt, renar förloras under flyttningarna, traditioner tar slut. Det är upprörande läsning och mitt hjärta gör ont hela tiden. Blandat med berättelser från de som var med finns jojkar och foton på personerna det handlar om. 

Det här är en bok som borde läsas i skolan tillsammans med Stöld av Ann-Helén Laestadius. Har ni inte plockat upp den ännu så rekommenderar jag verkligen att ni gör det. 

onsdag 6 juli 2022

I fullmånens sken av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom

 

Originaltitel: I fullmånens sken
Sidor: 188 (Kartonnage)
Ålder: 9-12
Serie: Bortbytingen (del 1)
Recensionsexemplar: Från Sunflower Produktion, tusen tack! 
"I den djupa mörka skogen går ryktet om att ett barn har fötts. Trollen i berget bestämmer sig för att stjäla den nyfödda, men det visar sig bli svårare än de kunnat ana. Vägen kantas av faror och det tycks vara fler än bara trollen som vill komma åt barnet. När mörkret faller går ingen säker i den stora skogen.

I fullmånens sken är den första delen i trilogin Bortbytingen. Här får läsaren stifta bekantskap med olika väsen hämtade ur den svenska folkmytologin. Bortbytingen utspelar sig innan bokserien Bortrövad börjar, men den går att läsa som en fristående bokserie. Följ med på ett hisnande sagoäventyr, fyllt med mytomspunna varelser, spänning och vänskap."

I fullmånens sken är första delen i en ny trilogi från gänget bakom serien Bortrövad som jag tidigare läst och tyckt om. Bortbytingen utspelar sig innan den förra trilogin och även om man kan läsa den helt fristående är det lite roligt att känna igen en del karaktärer från böckerna i Bortrövad.

Precis som i tidigare böcker får läsaren lära känna olika figurer ur den svenska folktron. Här finns det troll och maror, skogsfrun visar sig och något läskigt gömmer sig i vattnet. Det känns som att spänningen passar den tänkta åldersgruppen bra samtidigt som det finns humor och en väldigt stark vänskap mellan två troll.

Jonas Sjöbloms illustrationer är som vanligt magiska och ger verkligen liv åt flera av de väsen som beskrivs. Det ska bli spännande att se hur serien fortsätter och jag kan verkligen rekommendera de här böckerna till bokslukare som är intresserade av väsen och äventyr!

tisdag 5 juli 2022

Tisdagstrion - Hetta (eller andra ”varma” ord) i titeln

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken är hetta, något vi verkligen känt av den senaste veckan! Här kommer mina tre tips. 


Hetta av Jane Harper kändes självklar. Det är en väldigt bra deckare som utspelar sig i Australien.


Små eldar överallt av Celeste Ng. En eld är ju väldigt varm. Jag gillade verkligen boken och ser fram emot att läsa mer från Ng i framtiden.


300 grader av Pernilla Ericson är första delen om Lilly Hed. Jag läste andra delen för någon månad sen och båda är riktigt bra. 

måndag 4 juli 2022

The Long Way to a Small Angry Planet av Becky Chambers


Originaltitel: The Long Way to a Small Angry Planet
Sidor: 404 (Häftad)
Serie: Wayfarers (del 1)
"When Rosemary Harper joins the crew of the Wayfarer, she isn't expecting much. The ship, which has seen better days, offers her everything she could possibly want: a small, quiet spot to call home for a while, adventure in far-off corners of the galaxy, and distance from her troubled past. But Rosemary gets more than she bargained for with the Wayfarer. The crew is a mishmash of species and personalities, from Sissix, the friendly reptillian pilot, to Kizzy and Jenks, the constantly sparring engineers who keep the ship running. 
Life on board is chaotic, but more or less peaceful - exactly what Rosemary wants. Until the crew are offered the job of a lifetime: the chance to build a hyperspace tunnel to a distant planet. They'll earn enough money to live comfortably for years...if they survive the long trip through war-torn interstellar space without endangering any of the fragile alliances that keep the galaxy peaceful. But Rosemary isn't the only person on board with secrets to hide, and the crew will soon discover that space may be vast, but spaceships are very small indeed."

Det här är en bok jag har hört väldigt mycket gott om så det var lite nervöst att plocka upp den. Jag ville verkligen tycka om den lika mycket som alla andra!

Och jag tycker om den, även om det tar lite tid innan jag kommer in i den ordentligt. Det är ganska mycket förklaringar om karaktärernas olika arter och jag känner mig lite förvirrad ibland men det går bra. Jag får i alla fall koll på huvudkaraktärerna på skeppet och det känns som det viktigaste. Alla olika personligheter är också det som gör boken så härlig, jag lär känna dem och tycker om att följa med i deras vardag och på deras äventyr. Min favorit är helt klart Sissix!

Det är inte jättemycket action hela tiden men det finns ändå spänning, livet ombord på ett rymdskepp är så klart inte alltid tryggt. Trots en lite seg start så är jag fast efter ett tag och när slutet närmar sig är det sorgligt att skiljas från besättningen.

Jag är glad att jag äntligen läst den här omtalade boken och är sugen på att fortsätta med serien! Det känns som ett bra ställe att börja på om man inte är van att läsa science fiction. 

torsdag 30 juni 2022

Som i ett vykort av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Som i ett vykort
Sidor: 394 (Pocket)
"Efter en lång tids frånvaro återvänder Ida till sin vykortsliknande hemby, men där är inget som det brukade vara. Hennes förr så ordningsamma pappa, Sten, är som förbytt och den lokala besöksnäringen har blivit utkonkurrerad av ett osmakligt tomteland i tornedalska Santajärvi. En lösning på problemet är att bygga ett hotell i byn, men den charmiga entreprenören Emil håller både byn och Idas känslor på halster.

Allteftersom tiden går dras Ida längre in i kampen för att rädda det lilla samhället, samtidigt som hon till varje pris måste hjälpa sin pappa. Men hur stöttar man någon som inte ser sitt eget behov av hjälp?"

Junis kompisläsning med Therese blev Som i ett vykort, en lite mer lättsam berättelse än vad vi vanligtvis läser tillsammans. Men eftersom jag har läst väldigt många böcker av Sofia Rutbäck Eriksson var jag ändå trygg i att jag skulle tycka om berättelsen och det hade jag helt rätt i.

Samtidigt som boken är lättläst och handlar en del om kärlek och missförstånd finns där också något allvarligare när det handlar om Ida och hennes pappa Sten. Sten har börjat bli förvirrad men inser inte själv hur illa det är och Ida försöker verkligen finnas där och ta hand om honom på bästa sätt. 

Jag tycker att författaren har beskrivit hela den situationen med otroligt mycket värme och förståelse för hur det kan vara som anhörig när en närstående sakta börjar försvinna och ibland känns som en helt annan person. Det är lätt att känna igen sig i Idas känslor och hennes försök att hålla ihop allt samtidigt hon dessutom försöker hjälpa byn att överleva. 

Det är en riktigt bra bok och extra roligt när den utspelar sig i en miljö jag känner till ganska bra!

onsdag 29 juni 2022

Böcker att se fram emot!

Idag tänkte jag att vi kunde titta lite på böcker som inte släppts ännu men som jag verkligen ser fram emot! 


Bokälskare av Emily Henry har utgivningsdatum den 21:a juli och jag har redan beställt ett bokpaket med den från förlaget!


Den sista marionetten av Andreas Ek har utgivningsdatum 13:e september. Jag har läst flera andra böcker av Andreas Ek och gillat alla så det är självklart att den här också ska läsas!


Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng kommer ut den 4:e oktober. Jag har läst och gillat Små eldar överallt så vill verkligen plocka upp den här också. 


Spindeln av Lars Kepler kommer ut den 19:e oktober. Det är den nionde delen om Joona Linna och jag ser verkligen fram emot en ny bladvändare!

tisdag 28 juni 2022

Tisdagstrion - Tid i titeln (ordet tid i olika varianter, klockor, tidsangivelser osv.)

 

Veckans trio hos Ugglan & Boken handlar om tid! Det här var jag tvungen att klura på ett tag men här är mina val.


4.50 från Paddington av Agatha Christie. En pusseldeckare av Christie med underbara Miss Marple som huvudkaraktär!


Midnatt av Dean Koontz. Det är ett tag sedan jag läste den här men jag har för mig att den var riktigt spännande! Jag tror till och med att jag har läst den två gånger.


Momo eller kampen om tiden av Michael Ende får bli mitt sista val. Det är några år sedan jag läste den här också men jag minns att jag tyckte mycket om den. Den borde få en omläsning.