måndag 31 december 2018

Gott nytt år & läsplaner 2019


Sista dagen på 2018! Man kan verkligen säga att det här året har varit bättre än 2017. Jag har gjort saker för mig själv, träffat en fin människa, haft en weekend i Stockholm som var helt otrolig, sett Smokie live tillsammans med mamma, mått bättre och bättre igen, blivit mer mig själv. Jag har från och med i morgon en fast anställning i bokaffären där jag varit sedan hösten 2013. Det har varit ett ljusare år och jag hoppas 2019 fortsätter på samma sätt.

Men läsningen då? Och bloggen! Vad planeras det här kommande året? Jag vill fortsätta försöka ha ett inlägg varje vardag och videoinlägg varje fredag. Har ni önskemål på videos ni vill se så berätta! Jag tar gärna emot idéer!

Jag ska försöka att lägga in böcker från min egen hylla i varje månads TBR. Det har känts bra att kunna beta av böcker som jag själv skaffat också. Klassikerutmaningen fortsätter, sex nya titlar är utvalda för årets sex första månader! Jag hoppas jag fortsätter lyckas läsa en i månaden.

Annars ser jag fram emot ett år med massor av nya spännande boksläpp, äventyr och utmaningar! Tusen tack till alla er som läser och följer mig och delar mitt boknörderi. Ni betyder väldigt mycket ska ni veta!

Och tack till alla förlag och författare som ger mig chansen att läsa så mycket intressanta, roliga, spännande och fantastiska böcker som jag kanske hade missat annars!

GOTT NYTT ÅR!

torsdag 27 december 2018

Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg


Originaltitel: Vaxade juveler och brända hjärtan
Sidor: 344 (Inbunden)
Serie: Huskvarna-serien (del 3)
"Marika försöker febrilt få in lite jul i sin hyresstuga. Den nyinköpta adventsljusstaken sprider ett stämningsfullt ljus men pepparkakorna bränns i ugnen och  huvudet är fullt av tankar. 
Gjorde hon rätt som lämnade dottern och kärleken bakom sig? Och hur trivs hon egentligen med det nya livet, djupt inne i de småländska skogarna?  En dag blir Marika bjuden på middag, vilket oväntat leder henne tillbaka i tiden, till 1800-talet och till en flicka som kämpar för att rädda sin familj från fattighuset."
Den här boken följde med hem från bokdagen i Stockholm och sen har jag sparat den till min december-läsning. Den utspelar sig runt jul så det passade bra! Jag har inte läst de två tidigare böckerna i serien men det gjorde verkligen inget. Den här handlar om nya personer även om karaktärer från tidigare böcker dyker upp lite.

Boken utspelar sig i två delar, en i nutid och en i dåtid. Jag fastnar verkligen för den i dåtid! Huvudkaraktären i den delen, Karolina, gör mig nyfiken och jag blir glad varje gång kapitlen hoppar tillbaka dit. Jag hade lätt kunnat läsa en hel bok om henne för att få lära känna henne ännu mer och låta allt där få mer djup.

Berättelsen i nutid fångar mig inte lika mycket. Jag förstår varför de två delarna är viktiga för varandra men jag fastnar inte alls lika mycket för Marika och hennes liv. Det känns som jag inte kommer henne riktigt nära.

Så för mig passade den historiska delen mycket bättre! Men överlag var det skönt med något lättsmält och med lite julmiljö.

onsdag 26 december 2018

84 Charing Cross Road av Helene Hanff


Originaltitel: 84 Charing Cross Road
Sidor: 240 (Pocket)
"In 1949 Helene Hanff, a poor writer with an antiquarian taste in books, wrote to Marks & Co. Bookseller of 84 Charing Cross Road, in search for the rare editions she was unable to find in New York. Her books were dispatched with polite but brisk efficiency. But, seeking further treasures, Helene soon found herself in regular correspondence with bookseller Frank Doel, laying siege to his English reserve with her warmth and wit. And, as letters, books and quips crossed the ocean, a friendship flourished that would endure for twenty years."
När jag började läsa den här boken var det två saker jag inte hade förstått från början. Ett, att det här faktiskt är riktiga brev mellan författaren och bokaffären Marks & Co. Jag trodde det var en brevroman! Men det är ju på riktigt! Två, att min utgåva även innehöll uppföljaren som heter The Duchess of Bloomsbury, den är inte skriven i brev utan istället i dagboksinlägg från Helenes resa till England som äntligen blev av efter många års väntan.

Jag läste båda två direkt efter varandra, det kändes bara dumt att sluta när uppföljaren ändå fanns där rätt framför näsan på mig. Och jag måste säga att det har varit riktig mysig läsning. Breven i första delen är varma, charmiga och ganska roliga vissa gånger. Helene skriver inte bara med Frank Doel som jobbar i bokaffären, utan även med flera andra anställda, med Doels fru, till slut även med hans döttrar och andra människor runtomkring dem i London.

Det har nog suttit ett leende fast i mitt ansikte stor del av läsningen. Ibland har jag fnissat till också, men vissa stunder har det även varit sorgligt. Det är trots allt väldigt många års brevväxling och det hinner hända mycket under den tiden.

I andra delen tycker jag att Helenes humor kommer fram ännu mer när hon får skriva om sina dagar i dagboksform. Hon träffar så många människor när hon äntligen lyckas ta sig till London och får uppleva så mycket. Man blir väldigt sugen på att resa dit själv kan jag säga! Till den tiden då hon var där, få träffa alla trevliga personer hon träffar. Jag förstår att hon inte såg fram emot att åka hem därifrån!

tisdag 25 december 2018

Veckans topplista - Årets bästa


Året är snart slut och den sista topplista inne hos Johanna handlar så klart om de bästa böcker vi läst i år! Ni får ett litet smakprov på mina favoriter idag och sen kommer det en film med fler på fredag då jag samlat ihop 2018s bästa böcker och pratar om dem mer ordentligt!

torsdag 20 december 2018

Julenkät 2018Jag hittade den här inne hos Lotten och tyckte den passar perfekt så här några dagar innan julafton!

Finns det någon speciell bok du önskar dig? Eller är du en sådan person som har en lång lista på böcker? Vilken står i så fall överst på listan? Och i vilket format önskar du få boken?
Jag önskar mig alltid böcker! Och det är ingen brist på dem jag vill ha heller :). Inbundet eller pocket spelar ingen roll, nytt eller second hand spelar inte heller någon roll. Vilka som står överst på listan kunde ni se i veckans topplista!

Finns det något annat bok/läsrelaterat som du önskar dig?
Tid, räknas det?

Nu är det här innan jul och man vet ju aldrig vem som läser bloggen – men finns det någon bok du kommer att ge bort i år? Eller finns det någon du skulle vilja tipsa om?
Jag tror faktiskt inte...eller jo! En bok har jag köpt! Väldigt lite för att vara mig.

Har du planerat din julläsning, eller får det bli som det kommer?
Jag har ju min TBR för december och det är den jag följer :) Men vilken det blir ur den beror på vad jag känner för!

Det sägs att julen inte bara innebär läsande (vem sprider sådana rykten?) – vilken jultradition är viktigast för dig? Eller är det skönast att inte följa några traditioner alls?
Nu senaste åren har jag nog inte haft några traditioner direkt. Det har blivit så spretiga jular med mycket jobb och inget besök hos familj. Det enda jag har gjort i december är julpyntat och köpt julkalender åt mig och hunden :).

Knäck, kola, ischoklad, mintkyssar, skumtomtar… – är det något julgodis som du inte kan motstå?
Jag tycker väldigt mycket om ischoklad!

Har ni gran eller skippar ni det? Plast eller äkta vara?
Jag har en liten plastgran som står på ena bokhyllan :) Den räcker för mig!

Finns det något som du gärna gör under julen som du ser extra mycket fram mot?
I år finns det äntligen tid för att åka till familj! Det blir ett Kiruna-besök. Tyvärr kan jag inte vara på flera ställen samtidigt annars hade jag väldigt gärna åkt till andra delen av familjen i Umeå också. 

onsdag 19 december 2018

Vänförfrågan av Laura Marshall


Originaltitel: Friend Request
Längd: 11t 54m
Uppläsare: Philomène Grandin
" ”Du har fått en vänförfrågan från Maria Weston.”
Mejlet från Facebook gör Louise bestört och illamående. Maria Weston har varit försvunnen i över 25 år. Senast hon sågs var på avgångsklassernas avslutningsfest 1989. Sedan den kvällen har hon varken setts till eller hörts av. Alla tror att hon är död. 
Louise har levt hela sitt vuxna liv med känslan av att hon bär skulden till Marias mystiska försvinnande. Och nu är Maria tillbaka – eller? Louise tvekar först men nyfikenheten tar över och hon bekräftar vänförfrågan och klickar sig in på Marias profilsida. Det blir början på en mardröm."
Den här boken dök upp lite överallt och jag blev till slut så pass nyfiken att jag började lyssna på den. Jag tyckte idén är spännande och det hade kunnat vara riktigt bra. Men jag blir ganska irriterad på huvudkaraktären i den. För mig beter hon sig ologiskt så pass mycket att jag faktiskt inte kan se förbi det. Hon ljuger för polisen när de utreder ett mord, hon är rädd för att åka in i fängelse för något som hänt för 25 år sedan och är därför helt beredd att låta någon annan (som hon ändå är säker på är oskyldig) förbli huvudmisstänkt för det här mordet bara för att slippa erkänna något skitdum hon gjorde som tonåring. 

Och jag förstår att hon skäms för vad hon gjorde, det var något riktigt elakt och hemskt och hon är säker på att det fick hemska konsekvenser. Men ändå! Jag blir tyvärr mest irriterad när hon hela tiden motarbetade allt som egentligen hade kunnat hjälpa henne att lista ut vem som låg bakom den här Facebook-sidan som skickade vänförfrågan, om det verkligen var Maria Weston eller någon annan.

tisdag 18 december 2018

Veckans topplista - Böcker jag önskar mig i julklapp


Det närmar sig julafton och den här veckan vill Johanna veta vilka böcker vi önskar oss i julklapp! Det ska bli jättekul att se era listor :). Jag tar och plockar ut fem böcker som legat på min önskelista på Bookdepository ett tag!

måndag 17 december 2018

Norwegian Wood av Haruki Murakami


Originaltitel: Norwegian Wood
Sidor: 382 (Pocket)
"När den trettiosjuårige Toru Watanabe hör Beatles-låten "Norwegian Wood" spelas i en sliskig orkesterversion i ett flygplan så är det som om hans huvud sprängs i bitar. Som av en blixt väcks minnet av en kärlek han upplevt i skarven mellan tonår och vuxenhet.
Hon hette Naoko, och var flickvän till en av Torus vänner. När vännen tog sitt liv drev de isär, men när de båda träffas igen av en slump blir han kär och får uppleva en förälskelse som till lika delar är öm, intensiv och omöjlig. Naokos psyke är bräckligt. Hon försvinner till ett vårdhem och Toru bestämmer sig för att vänta, skriva brev och leva för några få korta besök. Samtidigt är han starkt dragen till en studiekamrat, som tydligt visar sitt intresse för honom. Toru lever i förvirring och ensamhet i spänningsfältet mellan dessa kvinnor."
ÄNTLIGEN har jag läst en till bok av Murakami. Det var flera år sedan som jag läste Kafka på stranden. Sedan dess har jag hela tiden sagt att jag vill läsa mer av honom men det har aldrig blivit av. Förrän nu när jag fick en extra liten knuff av en kollega, det behövdes!

Jag gillar verkligen Murakamis sätt att skriva. Det är så levande och samtidigt känns det lite som att allt händer i en dröm på något vis. Det här är ingen fartfylld eller spännande berättelse, men den är full av känslor och försök till att få ett lyckligt liv. Sorglig och smärtsam samtidigt som det finns hopp och kärlek. En härlig blandning av allt.

Det enda jag störde mig lite på var sexscener som dök upp här och där, det kändes inte som att de egentligen hade behövts. De passar inte in med resten av berättelsen, inte i mina ögon i alla fall. Men förutom det var det ett rent nöje att vara tillbaka i Murakamis värld och nu ska det inte gå flera år innan jag läser en tredje bok av honom! 

torsdag 13 december 2018

Rastplats 58 - Mordet på Carolin av Peter Johansson


Originaltitel: Rastplats 58 - Mordet på Carolin
Sidor: 205 (Inbunden)
"Den 12 september 2008 sätter sig Carolin Stenvall i bilen för en resa mot drömjobbet. Men ett möte på en rastplats får förödande konsekvenser och ger upphov till en av de mest uppmärksammade brottsutredningarna i Sverige i modern tid. I Rastplats 58 får ni en initierad skildring av mördaren, offret, mordet och den omfattande polisutredningen."
Kommer ni ihåg det här fallet? Jag gör det väldigt tydligt och det är nog för att det är så nära min hemstad rent geografiskt. Det var väldigt uppmärksammat här uppe. Jag bodde i Värmland när det hände men läste mycket om det under tiden ändå. 

Det är ett riktigt sorgligt fall, ett liv som släcks alldeles för tidigt och precis när Carolin var så glad och såg fram emot en ny period i livet. Man blir frustrerad under läsningen, arg på mördaren som slingrar sig, vägrar berätta hur allt gått till och bara svarar "jag vet inte" på otroligt många frågor. I boken får man också ta del av mer av polisutredningen, tips som kom in men kunde avfärdas, hur de hittade fram till mannen som till slut dömdes för mordet, förhören med honom och vad utredningen kunde få fram angående händelseförloppet. Det är läsning som inte lämnar en oberörd.

Jag åker förbi Stenbron, platsen där Carolin tyvärr träffade på sin mördare, när jag åker till Kiruna med bil och varje gång tänker jag på henne.

onsdag 12 december 2018

Och sen var hon borta av Lisa Jewell


Originaltitel: Then She Was Gone
Längd: 8t 39m
Inläsare: Maria Lyckow
"Ena stunden var hon där. Och sen var hon borta. För tio år sedan slogs Laurels liv i spillror. Hennes femtonåriga dotter Ellie försvann spårlöst och hittades aldrig. Laurel har aldrig givit upp hoppet på att hitta Ellie, men när hon en dag träffar en karismatisk man blir hon handlöst förälskad. När hon därefter träffar mannens nioåriga dotter, hoppar Laurels hjärta över ett slag. Den lilla flickan är nämligen oroväckande lik Laurels sedan länge försvunna dotter. Vad hände egentligen med femtonåriga Ellie? Finns hon fortfarande kvar i livet?"
Jag har aldrig tidigare läst något av Lisa Jewell, men hörde så mycket bra om den här boken att jag till slut bestämde mig för att lyssna på den. Den skulle vara en riktigt spännande och bra psykologisk thriller.

Jag lyssnade i och för sig färdigt på den under en och samma kväll, så det fanns ju helt klart något där som gjorde att jag ville komma till slutet och se hur det skulle lösa sig. Men själva mysteriet listade jag ut ganska snabbt och det brukar jag faktiskt inte lyckas med om jag ska vara ärlig med mig själv. Men här var det ganska lätt att knyta ihop knutarna för att ta reda på vad som hade hänt Ellie och hur det hängde ihop med den nya mannens nioåriga dotter.

Det var en bra och spännande idé men jag tycker tyvärr utförandet gjorde så spänningen försvann när det gick att förstå hela berättelsen alldeles för tidigt.

tisdag 11 december 2018

Veckans topplista - Debutanter jag läst under 2018 och vill ha mer av


Dags att hoppa på Veckans topplista hos Johanna den här veckan igen! Nu ska vi prata om debutanter vi läst under 2018 och gärna vill läsa mer av i framtiden. Här är mina, det blev visst bara deckare/spänningsromaner.


måndag 10 december 2018

Suicide Club av Rachel Heng


Originaltitel: Suicide Club
Sidor: 302 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Modernista, tusen tack! 
"I en nära framtid har forskningen tagit ett avgörande framsteg: odödlighet är nu en realitet men bara för dem som förtjänar den. De kallas långlevare: De som tränar, utövar yoga, dricker hälsosamma juicer och går och lägger sig i tid. Den 100 år gamla Lea är genetiskt perfekt: en postertjej för de odödliga. En dag får hon syn på sin far på gatan. Då har det gått 88 år sedan senaste gången de träffades. När hon följer efter honom stirrar hon plötsligt döden i vitögat. Det gör Lea osäker om hon kunde vara så oförsiktig, är hon verkligen, på riktigt, värd sin odödlighet?  
Medlemmarna i Suicide Club har inte alltid varit aktivister. De började som ett gäng desillusionerade långlevare som ägnade sig åt förbjudna aktiviteter som livemusik, onyttig mat och ansvarslösa orgier. Men nu har de stämplats som terrorister av staten. Och Lea bestämmer sig för att kontakta dem."
 Jag hade inte hört så mycket om den här boken innan den dök upp som en överraskning i brevlådan. Men den lät verkligen intressant när jag läste på baksidan! Och det var den även under själva läsningen. Det är en obehaglig värld som Heng bygger upp, där människorna är riktigt nära att nå odödlighet. Där man har räknat ut precis hur man ska leva för att hålla sig frisk och hälsosam. Kroppsdelar kan bytas ut mot nya som håller hur länge som helst. Och huvudkaraktären Lea är perfekt. Hon har precis fyllt 100 år och har gjort allt rätt, när odödligheten kommer är hon säker på att vara en av de första som får ta del av den.

Men i och med att hon återser sin far förändras allt. Hon börjar ifrågasätta samhället hon lever i. Är det verkligen värt att leva för evigt? Går det kanske, trots allt, att förstå de som är med i Suicide Club och väljer att ta tillbaka rätten att leva och dö som de själva vill? De som äter vad de vill, lyssnar på vilken musik de vill och inte ser fram emot evigt liv.

Det är en fascinerande och tankeväckande berättelse. Den kan verkligen få igång samtal om man är flera som har läst den. Skulle det verkligen vara något att sträva efter, att leva för alltid? Jag drogs in i det här samhället och tyckte det var obehagligt, alla regler och förordningar att följa för att vara en bra människa, för att ha rätt värden, alltid vara perfekt.

Det finns ganska jobbiga scener i den och om man tänker att den står på unga vuxna, vilket brukar räknas som från tretton år och uppåt kanske man ska se den som riktad mot de lite äldre i den åldersgruppen. Den kan absolut läsas och uppskattas även av vuxna!

fredag 7 december 2018

End of the year booktag!


  1. Finns det några böcker du börjat på det här året och behöver avsluta?
  2. Har du en höstig bok som kan hjälpa dig att gå in i årets sista del? 
  3. Finns det någon nytt boksläpp du fortfarande väntar på? 
  4. Vilka tre böcker vill du läsa innan året är slut?
  5. Finns det någon bok som du tror kan chocka dig och bli årets bästa bok? 
  6. Har du börjat göra läsplaner för 2019?
Linas video hittar ni här

torsdag 6 december 2018

Den första frosten av Anna Kuru


Originaltitel: Den första frosten
Sidor: 275 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Varje natt hör Allis flämtandet då hans lungor töms på luft. Så snart hon blundar ser hon kroppen klämd under bilens rostiga underrede, hör susandet från domkraften innan allt faller. Det förvridna ansiktet, blodet som droppar ur skägget när ambulanspersonalen bär ut honom. 
För att komma undan minnena av olyckan tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i den norrländska fjällvärlden. I närheten finns Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. 
När sommaren går mot sitt slut ställs Allis inför en långt farligare motståndare än hon någonsin kunnat föreställa sig."
 Det är ju smått omöjligt för mig att tacka nej till böcker som utspelar sig uppe i Kiruna-trakterna. Eftersom jag själv är uppvuxen där blir jag verkligen glad när jag hittar dem och i det här fallet var det författaren själv som tog kontakt på Instagram!

Jag blev lite förvånad över känslan i berättelsen när jag hade kommit in en bit i boken. Den var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. På baksidestexten lät det som att det skulle bli en ganska fartfylld historia med mycket spänning när Alli kom ut till stugan. Men boken har ett ganska långsamt tempo, största delen av den leder fram till en stor urladdning. Man får små hintar här och där om att något i det förflutna är galet och att något hemskt kommer att hända.

Däremot är den otroligt lättläst. Den har korta kapitel och författaren har ett språk som flyter på fint. Hon har lyckats bra med karaktärerna då jag verkligen kan se en del av dem framför mig och känna att jo, det finns nog några sådana figurer där uppe i verkligheten också!

Så det var mest mitt eget fel att jag gick in i boken med fel förväntningar. Hade jag inte gjort det hade jag inte känt mig så pass fundersam under läsningen som jag nu gjorde. Men förutom det var det intressant läsning och som sagt, extra kul med Kiruna-miljöer. Och jag har absolut blivit nyfiken på Anna Kurus författarskap och kommer hålla utkik efter nya böcker av henne i framtiden.

onsdag 5 december 2018

Tankar mellan sött och salt av Marta Söderberg


Originaltitel: Tankar mellan sött och salt
Sidor: 250 (Flexband)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Måndag, första dagen på högstadiet. Moa vet inte hur hon ska överleva tre år av fångenskap, tillsammans med alla idioter. Efter det som hände i somras pratar ingen i klassen med henne. Utom för att säga hur mycket de hatar henne. Tur att det finns annat i livet än den grå verkligheten i Hellnäs. Som Edward, till exempel."
Det tog mig ett litet tag men till slut klickade det, jag har ju faktiskt läst en annan bok av författaren för några år sedan! Athena hette den och det var något helt annat än Tankar mellan sött och salt. I den tidigare förflyttas vi till en dystopi, i den senare får vi följa med en helt vanlig trettonåring i något som hade kunnat utspela sig i min eller din stad.

Det är en berättelse om mobbning, om att stå upp för sig själv och andra och vad som händer när allt verkar gå sönder. Då kanske det är lättast att fly in i dagdrömmar om en kändis som garanterat har ett mer glamoröst liv än man själv har? För Moa hjälper det, ett tag i alla fall.

Jag blir väldigt illa berörd under läsningen. Bit för bit får jag reda på vad som hände under sommaren och varför Moas klass hatar henne. Hela historien känns smärtsamt trovärdig och jag är tyvärr säker på att det finns personer som gått igenom något liknande. Den tanken gör mig förbannad, folk kan vara så hemska.

Jag är inte lärare men jag tror verkligen den här boken skulle kunna vara bra att läsa och diskutera runt. Just för att det känns så nära verkligheten. Hur händelser kan påverka människor och hur viktigt det är att prata om hur man mår och låta någon veta när man varit med om något jobbigt. Annars riskerar man att gå sönder under tyngden.

I slutet sitter jag med tårar i ögonen, både på grund av ilska och frustration över vissa karaktärer och beteenden. Men också på grund av Moas familj, hur de sluter upp bakom henne när hon till slut inte orkar mer. Hon faller och de tar emot.

Marta Söderberg har lyckats skriva en väldigt fin och allvarlig ungdomsroman som jag hoppas att många läser och pratar om.

tisdag 4 december 2018

Underströmmar av Annika Widholm


Originaltitel: Underströmmar
Längd: 1t 50min
Uppläsare: Rebecka Hemse
"När Sandra kommer till förskolan för att hämta sina båda barn är de inte där. Först tror hon att det har blivit ett missförstånd. Men när hon inte lyckas få tag på sin man Elias, eller någon annan som vet var hennes barn är, växer paniken och hon kontaktar polisen. Kan Elias ha lämnat henne utan förvarning och tagit med sig barnen? Eller har familjen utsatts för ett brott? Kanske som en fruktansvärd hämnd för något Sandra har gjort. Gradvis går den svåra sanningen upp för henne – att hon själv på något sätt är orsak till att barnen är borta."
Jag tycker om de här kortromanerna som finns som ljudböcker. De är perfekta att lyssna på tycker jag. Ljudböcker som är långa kan det bli så att jag tar pauser i för att jag helt enkelt inte känner för att lyssna på böcker vissa perioder när jag åker buss eller har lunchrast och så vidare. Men när de bara är på några timmar lyssnar jag oftast klart snabbt.

Det här är en spännande berättelse om det värsta som kan hända en förälder. Tänk dig själv om du kommer till förskolan och någon annan har hämtat dina barn? Visst, det logiska är att det är din man och att det blivit någon miss i kommunikationen. Men när du inte får tag på honom heller? Då kommer paniken.

Det är perfekt längd på den här boken, det blir aldrig tråkigt och samtidigt finns det tid för berättelsen att ta form, för paniken att få fäste. Man får direkt en känsla av något inte står rätt till. Huvudkaraktären vet det inte, men du känner det på dig. Sedan fortsätter det bara trappas upp tills upplösningen kommer och bitarna faller på plats.

Behöver ni något att lyssna på som inte är flera timmar långt så rekommenderar jag den här. Widholms tidigare bok, Yrsel, finns också som ljudbok och det är mycket möjligt att den får göra mig sällskap i hörlurarna framöver!

måndag 3 december 2018

Barnen ifrån Frostmofjället av Laura Fitinghoff


Originaltitel: Barnen ifrån Frostmofjället
Sidor: 213 (Pocket)
"En nödvinter i slutet av 1860-talet kommer sju syskon vandrande från Frostmofjället högt uppe i Norrland. Deras föräldrar är döda, och av rädsla för att bli sålda på auktion ger de sig av neråt bygden.
Ante, som är äldst, får leda sina hungriga och trasiga syskon genom den kalla, mörka skogen där både varg och björn lurar. Och en del av de människor de möter är också farliga..."
Novembers klassiker! Det här är en berättelse jag kan i stora drag tack vare att jag sett filmen för ganska många år sedan. Jag minns den som väldigt bra och är ganska säker på att det rann en hel del tårar till den.

Jag tror det var tur att jag kunde historien för språket i den här utgåvan (från 1985) var ganska jobbigt. Det är allra mest dialekten jag har svårt för, den gör att dialogerna inte riktigt flyter eftersom jag inte hänger med på allt, och det är ganska mycket dialog i boken. Jag vet faktiskt inte om det finns nyare utgåvor som har gjort det annorlunda? Någon av er som vet?

Men det är så klart en bra bok i alla fall! En riktigt gripande och sorglig berättelse, som ändå har väldigt mycket hopp i sig när syskonen träffar bra människor efter vägen. Och man måste ju bara älska deras get, Gullspira.

torsdag 29 november 2018

Athena. Grattis världen jag är här nu av Elin Ek


Originaltitel: Athena. Grattis världen jag är här nu!
Sidor: 174 (Kartonnage)
Ålder: 9-12
"Jag heter Athena och är döpt efter den grekiska vishets- och krigsgudinnan. Det är inte vilket namn som helst, det är mer som ett kall, en livsuppgift för att rädda mänskligheten från jordens undergång och okunskap. Och min kraft är SMARTHET.
Jag har hört att andra kallar sina barnbarn för "livets efterrätt", men Biggan och Göran gillar inte sötsaker. Därför tyckte varken de eller jag och mina brorsor att det var en bra idé att flytta in hos dem när mamma lades in på sjukhus i väntan på att vårt nya bebissyskon skulle komma ut. 
Tur att jag har världens bästa bästis Ronja och min näst-bästis Yousef (som alla är kära i fast jag tror att han gillar mig mest) och de andra i Rädda-Jorden-Klubben, för det dröjde inte länge innan fler katastrofer började rulla in..."
Det här var perfekt för en förkylningshjärna att läsa kan jag säga. Lättläst, rolig och med lite lagom mycket drama som jag tror är perfekt för den tilltänkta åldersgruppen. Athena är en väldigt rolig och målmedveten tjej - hon ska hjälpa till att rädda jorden, hon upplyser folk om när de gör fel eller något som kan skada miljön och har till och med skapat en Rädda-Jorden-Klubb med sina vänner.

Hon är väldigt uppfriskande att läsa om. Samtidigt som hon är stark i sig själv vågar hon också visa känslor, vid ett tillfälle pratar hon om att hela hennes familj är sådana som känner väldigt mycket och visar det. Det är fint tycker jag! Hon kommer överens med sina bröder och alla är väldigt oroliga för mamman och bebissyskonet i magen. Det skildras väldigt varmt och bra hur de finns där för varandra vid tillfällen då det blir extra osäkert hur det ska gå.

Den här kan man lätt rekommendera till yngre läsare som vill ha en rolig bok men som samtidigt tar upp en del viktiga saker. Kanske kan den inspirera till egna Rädda-Jorden-Klubbar!

onsdag 28 november 2018

Neverworld av Marisha Pessl


Originaltitel: Neverworld Wake
Sidor: 271 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Modernista, tusen tack! 
"Det var en gång, på den tiden då Beatrice Hartley och hennes fem bästa vänner på Darrow-Harker School var det tuffaste gänget i stan, de vackra, de hippa, de som andra ville vara. Men när Jim, gruppens kreativa geni och Beatrices pojkvän, plötsligt dog förändrades allt. 
Ett år efter examen återvänder nu Beatrice för en återförening på Wincroft, den herrgård vid kusten där vännerna tillbringat så många nätter och delat så många tankar, hemligheter, förälskelser och planer med hopp om att få svar på den fråga som värker i henne: Vad visste egentligen hennes vänner om Jims död? Kvällen fylls av haltande skämt och obekväm tystnad, och svaret på frågan verkar avlägset. De en gång så nära vännerna är förändrade, splittrade och osäkra. Det är för sent. Men när natten går mot morgon rasar åskan, och en mystisk man knackar på dörren. En man som berättar något som inte borde vara möjligt."
För några år sedan läste jag Night Film av Marisha Pessl och tokälskade den. Det är fortfarande en av de bästa läsupplevelser jag haft. Så ni kan tänka er att förväntningar på den här boken var skyhöga. Så pass höga att jag var lika nervös som jag var förväntansfull när jag började läsa.

Jag hade inte behövt oroa mig. Åh så bra den var! Och det är lite synd att jag inte kan berätta mer om själva berättelsen, men jag vill inte spoila något. Det här är en bok man borde gå in i utan att veta för mycket tycker jag. Allt får ta sin tid att komma fram i ljuset och den spinn Pessl sätter på berättelsen är riktigt bra och fascinerande. Jag ville inte sluta läsa, och jag ville inte att den skulle ta slut.

Det finns så många lager och hemligheter som man inte förväntar sig. Författaren lyckas överraska mig gång på gång och jag kunde verkligen inte lista ut vart allt var på väg. Har ni inte läst den här ännu tycker jag verkligen ni ska göra det! Nu när julen börjar smyga sig på skulle jag också vilja säga att den är ett hett julklappstips!

tisdag 27 november 2018

Veckans topplista - Böcker jag ser fram emot att läsa under vintern


Nu är det dags att prata om böcker vi ser fram emot att läsa under vintern! Kika in hos Johanna för att hitta fler svar. Mina är inte nödvändigtvis nyutgivna böcker, utan de kan lika gärna vara hyllvärmare som jag verkligen skulle vilja läsa nu nu nu. Kommer de bli lästa i vinter? Vem vet!

måndag 26 november 2018

I'm Thinking of Ending Things av Iain Reid


Originaltitel: I'm Thinking of Ending Things
Sidor: 224 (Inbunden)
"I'm thinking of ending things. Once this thought arrives, it stays. It sticks. It lingers. It's always there. Always.
Jake once said, "Sometimes a thought is closer to truth, to reality, than an action. You can say anything, you can do anything, but you can't fake a thought."
And here's what I'm thinking: I don't want to be here.
In this deeply suspenseful and irresistibly unnerving debut novel, a man and his girlfriend are on their way to a secluded farm. When the two take an unexpected detour, she if left wondering if there is any escape at all."
Jag minns verkligen inte vart jag såg den här boken första gången. Kanske hos någon booktuber men jag är inte säker. Jag blev hur som helst väldigt intresserad och la den som inköpsförslag hos biblioteket.

De köpte in den, jag blev glad, hämtade ut den och sedan blev den liggande lite för att andra böcker kom i vägen. Men nu är den läst och det är jag ännu gladare för! Det här var verkligen en bra bok. Jag vet att beskrivningen av boken inte säger så mycket, och det ska den inte göra heller. Det är bättre om du går in i den utan förväntningar eller funderingar över vad den kan handla om. Bara läs.

Författaren lyckas verkligen bygga upp en obehaglig stämning från start. Något är fel, du känner det på dig hela tiden men du har ingen aning om vad. Det går inte att sätta fingret på det. Det blir bara mer och mer underligt ju längre du läser. Och det är riktigt bra.

torsdag 22 november 2018

Nordisk fauna av Andrea Lundgren


Originaltitel: Nordisk fauna
Sidor: 181 (Klotband)
"Ett tåg stannar på spåret mitt i natten och en ensam kvinna kliver ut genom de öppna dörrarna, följer ropet ur den djupa skogen.
Så är det att läsa Andrea Lundgren: man lockas med av en ton som leder bort, till något vi inte ens kan föreställa oss. De sex novellerna i Nordisk fauna befolkas av djur: rävar, blåvalar, gäddor, katter, fåglar. 
Och människor, som alla längtar efter förvandlingen."
Det här är en jätteskum läsupplevelse att skriva om. Jag är positiv till hela boken, alla noveller, men jag fastnade ändå inte för alla. Det har varit ett nöje att läsa den och det har aldrig känts tråkigt eller jobbigt. Jag brukar ha svårt för noveller men den här gången funkade det väldigt bra, trots att jag inte är helt såld. Fast jag tycker om allt. Förvirrande?

Grejen är, att den är otroligt bra skriven. Det är en njutning att läsa. Varje berättelse är unik och olikt så mycket annat jag har läst. Andrea Lundgren vet verkligen hur man bygger upp en stämning, skapar levande karaktärer och vissa gånger får hon till en riktigt obehaglig känsla i sina ord. Det finns en novell där en kvinna vaknar upp ensam på ett tåg, mitt ute i ingenstans, alla andra har försvunnit. Och det kändes som ett rent mardrömsscenario.

Det som inte riktigt funkar för mig är de öppna sluten som fler av novellerna har. Jag har alltid varit lite kinkig när det gäller sånt och här blir det mycket man får tolka själv, för mycket för mig. I vissa kan jag ändå nöja mig med det men i andra blir det nästan som en frustration i mig över att inte få ett "ordentligt" slut.

Men, som sagt, jag tycker verkligen om den och rekommenderar den!

onsdag 21 november 2018

Bränn alla mina brev av Alex Schulman


Originaltitel: Bränn alla mina brev
Sidor: 275 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"Efter ett uppslitande gräl inser Alex att han bär på en vrede, ett odefinierbart mörker. Besatt av att ta reda på dess ursprung följer han ledtrådar som tar honom tillbaka till sommaren 1932 och vintern 1988, och de ödesdigra händelser som kom att förändra allt. 
I Bränn alla mina brev väver Alex Schulman samman tre perspektiv till en berättelse som överskrider både tid och rum. Med hjälp av autentiska brev och dagboksutdrag avtäcker han inte bara århundradets kärlekshistoria, utan även dess tragiska konsekvenser. Det är en gripande och djupt personlig skildring av passion och svartsjuka, och hur ett möte i det förflutna kan skapa svallvågor över årtionden."
Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den här boken och hur mycket den påverkade mig. Hur mycket jag önskar att det fanns ett lyckligt slut eller att den i alla fall bara var helt och hållet påhittad. Då hade jag kanske kunnat värja mig för all sorg och olycka som gömmer sig i sidorna.

Nu kan jag inte det. För jag vet att Karin Stolpe har funnits och att det här, att hennes berättelse som Alex Schulman skriver om, är verklig. Därför gör det fruktansvärt ont i mitt hjärta när jag läser om hur illa hon blev behandlad av sin man. Jag vill kunna sträcka mig bakåt i tiden och ändra det som hänt, göra så hon får sitt lyckliga liv med den man hon älskade.

Samtidigt är det Alex egen historia också. Om den ilska han känner inom sig och som hotar att förstöra hans eget liv. Det är det som är början till allt, han vill ta reda på vart den kommer ifrån för att kunna bearbeta och släppa taget om den. Och när han börjar nysta i familjerelationerna på mammans sida märker han att det är som om ett gift strålar ut från hans morfar. Då börjar vägen till att försöka förstå varför. Jag tycker det är modigt, att skriva så självutlämnande om sig själv och sin släkt trots att det är tunga hemligheter som dras fram i ljuset.

Det är en helt otrolig bok som Schulman har skrivit. Den är vacker, sorglig, smärtsam och fascinerande. Den lämnar hela mig i uppror och är en av årets starkaste läsupplevelser.

tisdag 20 november 2018

Veckans topplista - Höstens bästa


Dags för en topplista inne hos Johanna igen! Höstens bästa är det vi ska visa upp den här gången. Och då får jag väl räkna hösten som böcker jag läst från september till idag! Som vanligt lite svårt att välja bara fem men here we go.

måndag 19 november 2018

20 snabba om hösten


Hittade den här enkäten hos enligt O och tänkte att den passar perfekt så här som start på veckan :).

Vad väljer du? Tänk snabbt!

höst eller vår? Jag hatade hösten förut, nu är det inte lika illa men jag väljer fortfarande vår, sol och värme!

snö eller regn? Snö! Så deppigt med regn i november, december osv.

glögg eller varm choklad? Gillade inte glögg förut men nu tycker jag väldigt mycket om det.

pepparkakor eller lussekatter? Gillar båda men lussekatter är lite bättre!

tv-serie eller film? Kollar nog mer på serier nu för tiden.

teater eller musikal? Har ju faktiskt lyckats gå på teater några gånger det senaste året och det har varit jättekul!

deckare eller feelgood? Jag blandar gärna men deckare väger nog över trots allt.

pocket eller inbunden? Jag har ganska mycket av båda men inbundna känns mer speciellt.

e-bok eller ljudbok? Läser inte e-böcker alls men lyssnar på ljudböcker lite då och då!

bokmärke eller hundöra? Jag har sjuuuukt mycket bokmärken så då får jag ju använda dem också.

en i taget eller slalomläsning? Det blir slalomläsning väldigt ofta.

bibliotek eller bokaffär? Jag tycker ju väldigt mycket om mitt jobb så!

bokblogg eller booktuber?  Jag tycker om båda men läser fler bloggar.

instagram eller facebook? Är nog mer aktiv på instagram nu för tiden.

På spåret eller Så mycket bättre? Inget av det!

Lady Gaga eller Barbra Streisand? Jag har inte sett någon version av filmen så igen, ingen av dem!

Ingemar Bergman eller Vilhelm Moberg? Jag är nog mer nyfiken på Moberg än på Bergman.

hyacint eller amaryllis? Jag är tråkig men igen. ingen av dem.

adventsstjärna eller adventsljusstake? Jag gillar stjärnorna som hänger i fönstret men jag har nog ingen sådan själv faktiskt.

julböcker eller julmusik? Läser sällan julböcker, har väl en som passar in i år kanske. Men julmusik kan spelas här hemma!