torsdag 29 november 2018

Athena. Grattis världen jag är här nu av Elin Ek


Originaltitel: Athena. Grattis världen jag är här nu!
Sidor: 174 (Kartonnage)
Ålder: 9-12
"Jag heter Athena och är döpt efter den grekiska vishets- och krigsgudinnan. Det är inte vilket namn som helst, det är mer som ett kall, en livsuppgift för att rädda mänskligheten från jordens undergång och okunskap. Och min kraft är SMARTHET.
Jag har hört att andra kallar sina barnbarn för "livets efterrätt", men Biggan och Göran gillar inte sötsaker. Därför tyckte varken de eller jag och mina brorsor att det var en bra idé att flytta in hos dem när mamma lades in på sjukhus i väntan på att vårt nya bebissyskon skulle komma ut. 
Tur att jag har världens bästa bästis Ronja och min näst-bästis Yousef (som alla är kära i fast jag tror att han gillar mig mest) och de andra i Rädda-Jorden-Klubben, för det dröjde inte länge innan fler katastrofer började rulla in..."
Det här var perfekt för en förkylningshjärna att läsa kan jag säga. Lättläst, rolig och med lite lagom mycket drama som jag tror är perfekt för den tilltänkta åldersgruppen. Athena är en väldigt rolig och målmedveten tjej - hon ska hjälpa till att rädda jorden, hon upplyser folk om när de gör fel eller något som kan skada miljön och har till och med skapat en Rädda-Jorden-Klubb med sina vänner.

Hon är väldigt uppfriskande att läsa om. Samtidigt som hon är stark i sig själv vågar hon också visa känslor, vid ett tillfälle pratar hon om att hela hennes familj är sådana som känner väldigt mycket och visar det. Det är fint tycker jag! Hon kommer överens med sina bröder och alla är väldigt oroliga för mamman och bebissyskonet i magen. Det skildras väldigt varmt och bra hur de finns där för varandra vid tillfällen då det blir extra osäkert hur det ska gå.

Den här kan man lätt rekommendera till yngre läsare som vill ha en rolig bok men som samtidigt tar upp en del viktiga saker. Kanske kan den inspirera till egna Rädda-Jorden-Klubbar!

2 kommentarer:

  1. Ska nog låna denna från biblioteket =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det! :) Blir spännande att se vad du tycker om den sen!

      Radera