torsdag 30 april 2015

Book haul: bilder

Det har visst flyttat in lite böcker hit igen, och i det här inlägget som jag skrivit några dagar innan det publiceras är inte de 3 sista böckerna jag köpt med. Så det kommer ett till sånt här så småningom!
Men nu är det i alla fall de här böckerna det gäller:  • Den krympande hustrun av Andrew Kaufman, pocketrea på jobbet..farligt.
  • Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist, igen pocketrea.
  • Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins, köpte jag från snälla Nelly!
  • Sherlock holmes - En studie i rött, ett seriealbum också köpt av Nelly :)
  • Hello Green av Josefine Jäger, en fin kokbok jag fått :) 
Det var alla för den här gången! Men som sagt, tre stycken har tillkommit och de visas antagligen upp under nästa vecka. Jag har besök just nu och är inte så mycket vid datorn nämligen! 

onsdag 29 april 2015

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins


Originaltitel: The Girl on the Train
Sidor: 396 (Inbunden)
"Rachel har inget jobb och ingenstans hon behöver vara. Ändå tar hon tåget samma tid, varje dag. Varje dag ser hon ett ungt par i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv lika perfekt som hennes eget en gång var. Men en dag, när hon ser ut genom tågfönstret, upptäcker hon något som skakar om henne fullständigt. Nu förändras allt. 
Några dagar senare vaknar hon bakfull, med ångest och minnesluckor. Jess är försvunnen, och Rachel tror sig ha viktig information om vad som hänt. Nu ser hon sin chans att bli delaktig i den värld hon bara betraktat på avstånd. Nu ska hon visa att hon är så mycket mer än bara kvinnan på tåget."
Det här är ju en bok jag bara hört gott om, alla har älskat den. Och som vanligt när jag börjar läsa en sådan bok är jag lite nervös, för risken finns alltid att förväntningarna är omöjliga att leva upp till. Men Kvinnan på tåget lyckas faktiskt väldigt bra.

Rachel är ingen huvudkaraktär jag tycker om egentligen, jag blir frustrerad på henne väldigt ofta men jag förstår att det är meningen att jag ska bli det. Jag ska inte lita på henne som berättarröst, hon ska vara svår att komma in på livet. Som hon själv tvivlar på grund av sina minnesluckor, så ska jag som läsare också tvivla, och det gör jag verkligen. Jag har ingen koll på vad som egentligen hänt eller händer, vad som är sant och vad som är påhittad, inte innan Rachel själv förstår det. Då förstår jag också.

Den är otroligt välskriven och spännande, med korta kapitel som gör att jag hela tiden läser lite mer än vad jag tänkte göra från början. Ni vet, "bara ett kapitel till, de är ju så korta...".
Med allt det förstår jag verkligen alla hyllningar jag hört om den, den är faktiskt väldigt bra.

tisdag 28 april 2015

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler


Originaltitel: We are all completely beside ourselves
Sidor: 373 (Inbunden)
"Som barn pratade Rosemary oavbrutet. Så mycket att hennes pappa bad henne börja i historiens mitt varje gång hon ville berätta något. Nu har Rosemary börjat på universitetet och hon pratar inte längre oavbrutet. Minst av allt pratar hon om sin familj.
Hon växte upp med två syskon: Lowell och Fern. Båda djupt älskade och båda numera försvunna ur hennes liv. Någonting hände som lämnade familjen i spillror. Sedan dess är Lowell på flykt, deras en gång så levnadsglada mamma är en skugga av sitt forna jag och deras pappa likaså. Och Fern, Rosemarys älskade syster, vad hände med henne? Ingen av dem hade kunnat föreställa sig hur Ferns öde skulle påverka dem. Då, nu och för alltid."
Ja, vad ska jag säga om den här boken? Vad kan jag säga utan att säga för mycket? Det är jättesvårt ju!

Jag hade egentligen ingen aning om vad det här var när jag började läsa den. Jag har sett omslaget på instagram till exempel, men hade ingen ordentlig koll på vad den handlade om.
Men jisses så överraskad jag blev, och jag kan inte säga varför! Du måste läsa den själv för att få reda på det. Och gör det, läs den! Det är den verkligen värd, den är så annorlunda och...ja, jag vet inte riktigt vad jag ska skriva som sagt.

Den berörde mig på så många olika sätt. Här är det ingen som är rent ond eller god, misstag görs och det lämnar kvar en trasig familj, ett förflutet som vägrar släppa taget, minnen som inte är att lita på och så många känslor.
Nej, jag kan inte skriva mer faktiskt, då kommer jag försäga mig på något sätt. Bara läs den!

måndag 27 april 2015

Liebster award nummer 2

Jag har fått lite fler nomineringar i Liebster award, så jag lägger upp mina svar på frågorna lite då och då! Nu är det från Älskar att läsa den kommer! Tusen tack :)


1. Vilken bok läser du just nu?
Just nu när jag sitter och skriver svaren är det Kvinnan på tåget :)

2. Vilken är din favoritförfattare?
Jag har tre jag brukar nämna som favoriter; Stephen King, Dean Koontz och Margit Sandemo.

3. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa i sommar?
Det vet jag faktiskt inte! Ser fram emot så många!

4. Vilken genre läser du helst?
Ge mig en bra skräckbok när som helst och jag är glad!

5. Hur står dina böcker i bokhyllan? (alfabetiskt, efter färg mm)
Alfabetisk på författarens efternamn, annars skulle jag bli förvirrad!

6. Vilken är den bästa bok du läst och varför?
Oj herregud...Det här är ju världens svåraste fråga...det här är bara en av många som kan passa men jag tar Under kupolen av King för att ha något svar i alla fall! Varför..för att den var så spännande. Den är riktigt tjock men sidorna bara flög fram.

7. Hur många olästa böcker äger du?
Jag skulle gissa på närmare 150 stycken nu.

8. Vilken är den senaste bok du köpt?
Jag har köpt Anna och den franska kyssen av Nelly!

9. Var handlar du helst böcker?
Second-hand affärer :)

10. Vilken var den senaste boken du valde att inte läsa klart?
Det minns jag faktiskt inte. Jag har det där behovet att läsa klart alla böcker jag påbörjar.

11. Vilken bok tycker du att jag ska läsa?
Böckerna om Odd Thomas av Dean Koontz!

lördag 25 april 2015

Pssst!

Idag gästbloggar jag inne hos I Regnet som en del av hennes bloggevent Mer kärlek åt bokbloggarna. Hoppa gärna in dit och läs!


fredag 24 april 2015

Född fenomenal av Josephine Bornebusch


Originaltitel: Född fenomenal
Längd: 5 h 41 min
Uppläsare: Josephine Bornebusch
"Född fenomenal är en rapp och originell ungdomsbok om Anne Frank, besatthet och statistik – och hur ett par snygga jeans kan leda hela vägen till Amsterdam. 
Det enda som Rut inte gillar hos sig själv är sitt namn. Och det är ju trots allt hennes föräldrars fel. Rut är nämligen självsäker, klarsynt och lite smartare än alla andra. Det här är inget hon kan rå för – hon är helt enkelt född fenomenal!"
En av mina tankar med att skaffa Storytel är att det kan ge mig chansen att lyssna på lite böcker som jag annars kanske inte skulle plocka upp för att läsa. Lite mer ungdomsböcker som jag själv inte kommer köpa, en del barnböcker har det också blivit. Det här är en sådan bok, jag skulle nog aldrig köpa hem den fysiska boken själv men nu fick jag chansen att ta mig igenom den ändå.

Och det var ju fruktansvärt tur att jag gjorde, för den här gillade jag verkligen. Jag brukar vara ganska svårflirtad när det gäller att få mig att skratta när jag läser. När någon säger "rolig bok" så brukar jag backa några steg och tänka, njaaa det tror jag väl inte (Backman är ett undantag).

Men när jag lyssande på Född fenomenal satt jag faktiskt och skrattade flera gånger. Vilket säkert gjorde att folk på bussen såg mig som knäpp...Men den var riktigt rolig och charmig! Jag älskar Rut och hennes sätt, det är uppfriskande att läsa om en självsäker tjej som är lite annorlunda men är helt okej med det.
Och trots att hon ibland kanske ser ner lite på andra i omgivningen för att de inte är lika smarta som henne (enlligt henne själv alltså) så är det fortfarande skrivet på ett roligt sätt.

Författaren gör en toppenbra uppläsning. Hennes röst passar perfekt och ibland är det nog med bara en röst för att jag ska fnissa lite.
Den här kan absolut rekommenderas om du vill ha lite lättare och rolig läsning.

torsdag 23 april 2015

En dröm från att dö av Emelie Kalén Loxi


Originaltitel: En dröm från att dö
Sidor: 195 (Flexband)
Recensionsexemplar: Från snälla Hoi förlag, tusen tack!
"Du är inte riktigt klok, muttrade Ellen och gned handflatorna mot varandra.
"Och det menar du att du är?" Blicken smalnade. "Varför går du i så fall hit?"
"Varför går du själv hit?"
"Jag har för mycket skit i mitt liv." Han fuktade sina breda läppar. "Jag tror jag kommer att dö ung."
Han bor i Stockholms innerstad, studerar konst och jobbar som fotomodell. Hon lever i en sluten värld där tiden står still. Han gör vad som helst för att slippa må dåligt för en kväll. Hon har drabbats av hundra graders silverfeber. Hans mamma är alkoholist. Hennes mamma vill laga allt som är trasigt, inklusive sin dotter.
Hans största rädsla är att aldrig uppleva något som känns äkta. Hennes skräck är att aldrig bli kär."
Ibland träffar en karaktär mig i magen, verkligen alltså som ett knytnävsslag i magen och jag tappar luften medan jag läser. Det är inte ofta det blir så stark reaktion, men ibland.
Och i den här boken händer det. Ellen, hon har ramlat ner i det dåliga måendet djupare än jag hann göra, det ska sägas. Men ändå är hon så lik mig för några år sedan, det är samma självdestruktiva beteende till stor del även om lite skiljer sig, det är samma försök att andas med hjälp av skrivandet. Samma dröm om att bli journalist till och med.

Jag var tvungen att lägga bort boken ibland och andas. Och komma ihåg att jag inte är kvar där, att det är år sedan jag var i det mörkret. Det var en liten överraskning, jag hade inte förväntat mig att få den reaktionen av boken.

Nå, det var det väldigt personliga som kom av berättelsen. Men berättelsen i sig då?
Den är otroligt bra skriven. Karaktärerna, inte bara Ellen, är väldigt verkliga i mina tankar medan jag läser. Jag bryr mig om dem och önskar att det kommer lösa sig för dem båda två. Även de vuxna i deras omgivning som inte heller alltid mår så bra även om de försöker låtsas som det ibland, de berör också.

Språket är otroligt vackert, jag har stannat upp och fotat av citat med mobilen lite då och då bara för att kunna läsa om dem senare. Det jag fastnade absolut bäst för var;
"Någonstans där ute fanns hennes bokstäver som skapade mening av allt kaos."
Det är en viktig och läsvärd bok. Det behövs pratas om, psykisk ohälsa. Det är inget som ska gömmas undan eller som man ska behöva skämmas för. Och jag tycker det är jättebra att någon skriver om det. Ännu bättre blir det när det är så välskrivet.

onsdag 22 april 2015

The Pirate Book tag


En tag jag hittade på youtube som jag tyckte var kul! Den är skapad av ThePerksOfBooks. Vill ni göra den så lämna gärna en kommentar! Frågorna kommer här:

1.{Stranded on a deserted island} Favorite survival story?
2.{Name your Pirate ship} Pick a book title off your shelf that would be the name of your ship
3.{Why is the rum always gone?} Pick a book that had you going crazy
4.{I will go down with this ship} Book OTP?
5.{Walk the plank} Which book character would you want to dispose of and why?
6.{Treasure} Name a book you are in love/admire/or are obsessed with.
7.{Pirate Crew} 3 Book characters you'd want to be apart of your ship.
8.{Dead men tell no tales} Recommend some pirate books you have read. If not, talk about ones you want to read.

tisdag 21 april 2015

Liebster Award


Snälla Bella från Bellas bokblogg taggade mig i den här! Tack så mycket :).

Link back to the person that nominated you
Answer the questions given by the nominator
Nominate 11 other bloggers with less than 200 followers
Create 11 questions for the nominees
Notify all nominees via social media/blogs

1. Vi börjar enkelt. Vad läser du just nu och vad tycker du om den?
Jag har läst ut en bok precis och inte börjat på någon ny, men jag lyssnar på Född Fenomenal och den är riktigt rolig faktiskt.

2. Har du någon favorit som du ser fram emot i sommarens utgivning?
Jag är jättenyfiken på Alice och Flugan!

3. Det där med att hitta en skön läsställning är alltid ett problem, åtminstonde för mig. Hur brukar du sitta och läsa och hur brukar du lösa den eviga fajten mot obekvämligheten?
Jag brukar halvligga i sängen, lutad mot flera kuddar, det funkar bra för mig!

4. Nämn en serie som du absolut inte kunde få nog av. Och nej, Harry Potter gills inte ;)
Narnia! Eller Sagan om Isfolket!

5. Vilken var den senaste 5-stjärnor-boken du läste?
Bombmannens testamente som jag lyssnade på, den var riktigt bra!

6. Vilken filmatisering av en bok var så dålig att den inte borde ha blivit filmatiserad?
Hm...jag vet faktiskt inte. Jag kommer inte på någon just nu.

7. Favoritcitat från en bok du läst nyligen?
"Någonstans där ute fanns hennes bokstäver som skapade mening av allt kaos." ur En dröm från att dö av Emelie Kalén Loxi.

8. Vad fick dig att börja bokblogga?
En vän till mig började. Då började jag läsa bokbloggar, och blev sugen på att ha en egen! :)

9. Vad har du för intressen utöver böcker och läsning?
Hundar. Det är ungefär det faktiskt. Min vovve och böcker/bokbloggar/boksaker tar upp stor del av min tid.

10. Marry, kiss or kill? Ron Weasley (Harry Potter), Peeta Mellark (Hunger Games) och Tobias "Four" Eaton (Divergent)
Marry Peeta för att han verkar så fin på alla vis! Kiss "Four" för att han är den som jag tycker är mest attraktiv (ja pga filmen då alltså), och då måste jag ju Kill Ron, bara för att han blev över. Det känns lite elakt, jag gillar ju honom också!

11. Ditt absoluta favorithusdjur och varför?
Hund! Jag är uppvuxen med både hund och katt och älskar båda två. Men måste jag välja ett så är det hund eftersom jag gillar att småträna med dom, älskar promenaderna med dom osv.

Nu vet jag att många redan blivit taggade så jag hoppar över den delen den här gången!

måndag 20 april 2015

Bombmannens testamente av Lena Ebervall & Per E. Samuelsson


Originaltitel: Bombmannens testamente
Längd: 14 h 40 min
Uppläsare: Lena Ebervall
"Han var en alldeles vanlig man. En medelsvensson med bil, sommarstuga och båt. En alldaglig tjänsteman, närmast småtråkig. 
Men så drabbade orättvisan honom i form av en felaktig skatteskuld. Och det blev starten på en räcka händelser som skulle leda till det mest omtalade brottet i modern tid i Sverige.
Fast det var inte bara de nitiska och oförlåtande skattmasarna som vände upp och ner på Lars Tingströms liv. Det fanns en kvinna med i spelet också. Hon var hans livs stora kärlek. Och om det inte varit för hennes svek hade kanske ödet gestaltat sig annorlunda för en väldig massa människor.
Lars Tingströms drevs från sitt ordentliga tjänstemannaliv till Kumlabunkern, han blev Bombmannen med hela svenska folket, han var skyldig till flera människors död och han tvingades av omständigheterna rakt in i armarna på en av Sveriges farligaste personer. På Kumla lades grunden till en ödesdiger vänskap som skulle krossa det svenska folkhemmet för gott."
Det här är också en av alla böcker jag hört så mycket bra om på jobbet, och när jag såg den på Storytel tänkte jag att det var dags att passa på! Jag var ju inte ens född när större delen av den här boken utspelar sig, men det är ändå händelser som varit omöjliga att missa under min uppväxt. Jag minns fortfarande svaga bilder av artiklar jag läst osv.

Bombmannens testamente är alltså en lite annorlunda deckare, jag tror att det är någon som använt uttrycket doku-deckare på en tipslapp jag såg på jobbet. Eftersom den är baserade på verkliga personer och händelser, som författarparet sen har vävt ihop till något som kan vara en lösning på vem som sköt Palme och varför.
Det är otroligt fascinerande och spännande att lyssna på, hela historien är välskriven och jag såg fram emot varje promenad då det bara har varit under dem jag lyssnat på just den här boken.

Jag gillar Lena Ebervall som uppläsare också, hon har en väldigt behaglig röst att lyssna på och lyckas göra varje enskild persons röster lätta att känna igen. De kommer verkligen till liv tack vare hennes uppläsning.

Jag blev verkligen fast, nu vill jag läsa eller lyssna på deras tidigare bok också. Så, är du sugen på en spännande bok, men känner att du ändå inte vill ha en vanlig deckare? Ge den här boken en chans! Det är den verkligen värd.

söndag 19 april 2015

Tips under veckan

Något av det roligaste med att jobba bland böcker och att träffa människor som gillar böcker varje dag, är de gånger någon av de människorna är riktigt exalterade över hur mycket de gillar en bok. Och när de berättar varför jag borde läsa just den boken. Deras energi och glädje smittar verkligen av sig på mig och jag blir jättesugen på att läsa den, vad den än handlar om nästan.

Under veckan så var det här den boken det hände med:


En jag inte har funderat på att läsa överhuvudtaget tidigare. Men nu är jag jättepepp på att skaffa den och läsa den!

lördag 18 april 2015

Nathalie - en delikat historia av David Foenkinos


Originaltitel: Le délicatesse
Sidor: 235 (Danskt band)
"Nathalie och François lever lyckliga tillsammans, när François plötsligt dör efter bara några års äktenskap. Nathalie är övertygad om att hon aldrig kommer att se åt en annan man och gräver ner sig i sitt jobb på ett svenskt företag. Men en dag kysser på ren impuls sin kollega Markus, en nördig och försynt svensk, och en annorlunda romans börjar sakta men säkert spira. En innerlig och humoristisk saga om nyfunnen kärlek."
Åh den här boken, så fin! Den fick mig att både snyfta och skratta lite för mig själv. Det är så mycket värme och underbar men ändå lite dold humor i den.
Jag började läsa den en kväll förra helgen och den var otroligt svår att lägga undan. Kapitlen är riktigt korta så jag tänkte hela tiden "men bara ett eller två till, det går ju så fort", sen var halva boken läst och klockan var ett på natten. Och jag skulle upp och ha tvättstuga klockan sju...

Dagen efter fortsatte jag och den blev snabbt utläst. Det är så berörande och fin berättelse om Nathalie och kärlekarna i hennes liv. Språket är underbart, det är vackert skrivet.
Mitt lilla favoritstycke är nog det här:
"Efter deras förra samtal hade han långsamt gått sin väg. Utan ett ljud. Diskret som ett semikolon i en åttahundrasidig roman."
Jag älskar det! En underbar, snabbläst bok som verkligen är fylld med värme. Nu ska jag se till att kolla på filmen också.

fredag 17 april 2015

Veckans bokbloggsjerka


Pjuh, fredag. Men ingen ro ändå! Lördagsjobbar i helg. Liiite seg i skallen. Men en jerka ska jag iaf svara på.

Veckans fråga är alltså:

Har du någon riktigt nördig, udda eller till och med pinsam bok i hyllan?

Hm...Udda, nej tror inte det. Pinsam, nej de böcker jag har i hyllan kan ju alla se så, det är inget jag tycker jag är pinsamt. Nördig däremot, jag har en hel del hundböcker. Hundraser, aktiveringsböcker osv.
Och sen den här..kanske kan räknas som nördig:


Sen ska jag bara få med att jag tar nördigt som en positiv sak! Jag gillar nördigt!

Grattis bloggen!


Woho, idag fyller mitt lilla hörn på nätet 4 år! Tänk att det gått så fort, det är helt otroligt. Jag hade nog inte trott att jag skulle hålla igång det här så pass länge när jag började. Men det är så roligt! Att starta den här bloggen är helt klart ett av de bättre besluten jag tagit under livet, har inte ångrat det en enda gång.

Och det är ju tack vare er andra boktokar där ute! Ni som kommentarer, taggar mig i enkäter, mailar och allt möjligt. Tusen tack för att ni gör det! Varje sak är guld värt för mig.
Självklart också tack till förlagen som förgyllt bloggandet med recensionsexemplar då och då, det är också något jag är otroligt tacksam för och aldrig hade väntat mig när jag började blogga.

Jag funderade på att ha någon liten utlottning, men just nu har jag inget fixat, så det kanske blir en försenad en lite längre fram. Jag ska försöka få ihop något i alla fall :).
Nu är det bara se fram emot förhoppningsvis minst lika många roliga år!

onsdag 15 april 2015

Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Originaltitel: Mig äger ingen
Sidor: 294 (Inbunden)
"Pappa sa att vårt fönster var som lucka 24 i en adventskalender. Han drömde om att folk gick förbi huset, tittade upp mot lägenheten och tänkte att där måste det bo ett duktig fruntimmer. 
 - Jävlar vad förvånade dom blev, kärringarna, om dom fick höra att här bor inget fruntimmer, här bor härdarmästare Leif Andersson!"
Det här är en svår bok att läsa och skriva om. Den blir personlig då det fanns alkohol i min uppväxt också. Inte min mamma och inte min pappa, det var en utomstående som kom in och tog med den biten. Och det är svårt att läsa om, även om mina upplevelser och författarens här trots allt skiljer sig väldigt mycket åt. 

Men det är bra skrivet, det är det. Kapitlen är korta, det går snabbt att ta sig igenom och det är ganska svårt att lägga undan boken när jag väl börjat läsa. Kanske är det på något vis så att det fascinerar mig, för att hon ändå känner kärlek för sin pappa när han dricker. Jag kände aldrig något sådant mot den jag växte upp med, så det är verkligen en annorlunda sida av det för mig. 

Hm, nej det är svårt att säga något mer egentligen, utan att det blir alldeles för personligt. Den är otroligt bra och läsvärd. Jag läser sällan biografier men är glad att jag tog tag i den här. 

tisdag 14 april 2015

20 snabba


Jag hittade den här inne hos Monika för några dagar sedan. Det är mycket möjligt att jag gjort den tidigare, jag kommer faktiskt inte ihåg. Men här är den i alla fall ändå!

Snabbläsare eller långsamläsare?
Har alltid fått höra att jag läser snabbt så jag antar att det stämmer!

Tegelstenar eller tunnisar?
Jag kan läsa både tegelstenar och tunnisar men eftersom Stephen King är en favorit så är jag ju lite extra svag för tegelstenar.

Bibliotek eller bokhandel?
Jag gillar att äga böcker. Fast jag borde antagligen låna mer.

Ljudbok eller e-bok?
Senaste tiden har jag och ljudböcker börjat komma bättre överens.

Inbunden eller pocket?
Egentligen spelar det ingen roll, men det är något speciellt med inbundet.

Vampyrer eller spöken?
Åh ge mig en riktigt bra spökhistoria alla gånger!

En i taget eller slalomläsning?
Det går lite i perioder men för tillfället kör jag slalomläsning, en hemma, en på bussen, en på rasterna på jobbet.

Nytt eller gammalt?
Både och egentligen, har inget emot vare sig nytt eller gammalt.

Bokmärke eller hundöra?
Ugh, inga hundöron här inte.

Snacks eller godis?
Nötter!

Biografier eller memoarer?
Vet inte riktigt varför, det bara är så.

Skräck eller chicklit?
Skräck, vare sig det gäller böcker eller filmer så är det skräck!

Soffan eller sängen?
Haha jag har ingen soffa så!

Inne eller ute? Ute i solen på sommaren är mysigt.

Boken eller filmen?
Boken är ju bättre i 99% av fallen. Enda jag kommer på nu där jag faktiskt gillat filmen mer är PS. I love you.

Twitter eller Facebook?
Bloggen har inget, jag har facebook.

Goodreads eller Boktipset?
Har inget så kan inte ge något svar.

Kokbok eller Bakbok?
Jag avskyr att laga mat, det är så tråkigt! Då bakar jag hellre.

Te eller kaffe?
Bara kaffe. Inte nå mjölk eller socker, ge mig bara mitt kaffe så råkar ingen illa ut.

Nobelpriset eller Augustpriset?
Enda anledningen att jag svarar nobelpriset är faktiskt för att jag är sugen på att läsa Patrick Modianos böcker, det är det enda.

måndag 13 april 2015

Lite nya böcker


(Hoppas det funkar som det ska, kom på att schemalägga det här sent igår precis innan jag var tvungen att sova!)

söndag 12 april 2015

Aprilenkät - eller våren, var är du?

Jag såg den här enkäten som Johanna inne på Johannas deckarhörna har fixat ihop och kände mig manad att göra den! 


Bild från förra sommarens pyssel i systers stuga.

1. Hur långt har våren kommit där du bor, alternativt senaste nya vårtecknet då såg?
Hm ja jag bor ju uppe i Norrland så våren är väl lite segare här. Men det känns i luften, värmen börjar sakta smyga sig in när solen skiner. Det hörs droppande från taket och snön viker undan från backen.
Men samtidigt är det här som sagt Norrland, det kan lika gärna vara snöstorm i morgon.

2. Vilken var den senaste boken som flyttade in hos dig?

Tre nya faktiskt, jag beställde från adlibris innan påsken. Ena kan jag säga nu, det var Vild av Cheryl Strayed. Jag såg filmen för någon helg sedan, mitt i natten, och gjorde direkt efter beställningen på den boken plus två andra, eftersom böcker aldrig ska resa ensam *harkel*. Men i alla fall, jag såg filmen tack vare en kollegas varma ord om boken. Nu ser jag fram emot att få läsa den också!

3. Vilka nya böcker ser du fram emot under våren (april och maj)?

Brandon Sandersons bok Det sista imperiet och Mo Hayders Behandlingen.

4. Påskliljor eller tulpaner. Vilket är egentligen finast?

Efter att ha fått en otrolig fin bukett med dem måste jag säga tulpaner.

5. Nämn en debutförfattare, alternativt en författare som du inte läst något av än, som du gärna vill läsa i vår.

Jag kan säga Brandon Sanderson igen, jag har inte läst något av honom tidigare. Även Istvillingarna av S.K. Tremayne låter otroligt spännande.

6. Myntet har ju två sidor. Vad är det sämsta med våren?

Jag har ju hund och det är lite jobbigt att ha en sandlåda inomhus efter varje promenad hur mycket man än försöker att torka av honom.
Ormar har jag vanligtvis inget emot men eftersom det bara finns huggorm här uppe, inga söta snokar, så är det också lite trist.

7. Beskriv din favoritplats vid utomhusläsning.

I min systers sommarstuga i en av solstolarna där. I solen, med en kopp kaffe bredvid. Då kanske det är till ljudet av systersonen som pysslar runt med något, systrarna, brorsan och mamma som pratar med varandra, fåglarna som sjunger. Det är väldigt avslappnande.

8. Finns det någon ny fackbok som lockar lite extra i vår? (Typ kokbok, trädgårdsbok, biografi…)

Jag har ganska dålig koll på nya fackböcker om jag ska vara helt ärlig. Så jag kan tyvärr inte säga någon...
Nej vänta! Jag har faktiskt en som kommit ut väldigt nyligen som jag är supersugen på att läsa, det är faktiskt en biografi, något jag väldigt sällan läser.
Det är Löparens hjärta av Markus Torgeby, jag har noll koll på löpning men den här boken fick jag höra om precis efter att jag hade sett filmen Vild och Into the wild. Jag är alltså ganska insnöad på det här med att ge sig ut i naturen och leva för tillfället. Den här kanske inte är lika dramatisk som de två andra men jag är ändå jättenyfiken på den.

9. Finns det någon bok ur vårutgivningen du vill läsa men kommer spara till sommaren?

Svårt att säga, jag vet ju inte vilka jag kommer köpa nu redan. Det är säkert flera som blir köpta vid senare tillfälle.

10. Slutligen en fråga som knyter an till den förra, nära börjar egentligen sommaren? Vad tycker du? Ett visst datum, eller vid ett visst väder eller något annat?

Juni är väl starten i mina ögon. Det har det alltid varit.

lördag 11 april 2015

Än skyddar natten av Anna Lihammer


Originaltitel: Än skyddar natten
Sidor: 368 (Inbunden)
Serie: Carl Hell (del 2)
Recensionsexemplar: Från Historiska Media, tusen tack!
"En höstnatt 1935 möts två tyska män vid den berömda Sigurdsristningen i Mälardalen. Bara en av dem lämnar platsen levande. I gryningen anländer den svenska statspolisen och kort därefter ansluter upprörda tyska tjänstemän som kräver att dödsfallet ges högsta prioritet. 
Den skicklige och egensinnige kommissarien Carl Hell tilldelas fallet och begär än en gång assistans av den skarpsynta polissystern Maria Gustavsson. Korrupta polischefer och tyska sändebud kämpar hårt för att behålla kontrollen över fallet, men Hell och Gustavsson går sin egen väg samtidigt som de försöker förhindra att fler faller offer. En balansgång som visar sig vara omöjlig i en tid då moraliska gränser brutits ned och ingen går säker. I en tid då det bara finns förlorare."
Så, då ska vi se hur jag och bok nummer två om Carl Hell kom överens. Det här är den första boken jag faktiskt läst ut den här veckan, jag har inte kunnat koncentrera mig på läsning förrän för några dagar sen då det lossnade.

Jag hade bara läst några sidor i den här innan den las undan vid tidigare försök. Men så kom torsdag, och då läste jag, och läste och läste. Och sen var den helt plötsligt utläst några timmar senare.
Det kan lugnt sägas att Carl Hell och hans mordfall tog mycket bättre tag i mig den här gången, nu kunde jag leva mig in i det och slukades av berättelsen.

Det är ingen positiv historia, det är så väldigt mycket mörker och orättvisor som beskrivs. Alla trångsynta människor; det är nazism, homofobi, sexuella trakasserier och hämndlystnad. Det ryms väldigt mycket rädsla och sorg på de här 368 sidorna och det gör ont att läsa om det. Det är beskrivet så det verkligen känns, så att orättvisan kryper ut från boken och slår dig i ansiktet när du läser. Frustrationen bankar i hjärtat och det är omöjligt att inte bli påverkad.

Något som jag uppskattar mycket i båda böckerna jag nu läst av Lihammer är att upplösningarna inte är det man väntar sig. Det är annorlunda och väldigt uppfriskande för mig att läsa. Hon vänder och vrider på ledtrådarna och jag har inte kunnat lista ut den där sista, lilla men otroligt avgörande pusselbiten när allt avslöjas. Det är riktigt bra gjort.

Jag fram emot fler böcker om Carl Hell och Maria Gustavsson, båda är karaktärer jag nu verkligen kommit nära och känner varmt för.

fredag 10 april 2015

Medan mörkret faller av Anna Lihammer


Originaltitel: Medan mörkret faller
Sidor: 335 (Inbunden)
Serie: Carl Hell (del 1)
"Mörkret faller över Europa 1934. I Tyskland har nazisterna tagit maken och i Sverige klubbas steriliseringslagen igenom. 
I Uppsala hittas en framstående akademiker bestialiskt mördad i Anatomiska institutionens källare. Hans kropp har dumpats i ett likkar och i hans huvud finns märkliga hål. Den egensinnige Carl Hell leder mordutredningen och till sin hjälp tar han den radikala polissystern Maria Gustavsson.
I sökandet efter gärningsmannen kastas de in i samhällets finrum, där båda känner sig obekväma - men av olika skäl."
Det här är en bok jag beställde från bokrean eftersom jag fått den andra boken som recensionsexemplar. Då kändes det vettigast att läsa första innan jag hoppade på den andra. Nu ska jag säga att jag läste den här under helgen, som var en svår helg som sagt. Så det var antagligen inte en riktig rättvis tid att läsa något alls på.

Den är otroligt välskriven, det kan jag se även om jag inte sugs in i handlingen. Jag har lite svårt att greppa Carl och Maria, men det kan mycket väl vara för att jag behöver vänja mig vid att de lever på en tid då det inte är som man är van vid nu. Det är också dock väldigt bra beskrivet, väldigt trovärdigt.

 Berättelsen är bra och intressant, det är väldigt frustrerande åsikter som en del av karaktärerna har. Om hur man ska rensa ut folket osv, de tankar som gick då när nazisterna tog makten i Tyskland. Man vill bara skaka om dom för att få dem att inse hur idiotiskt det är, inte för att jag vet om det hade hjälpt.

Hur som helst, det här är ett spretigt inlägg eftersom den lästes under en jobbig tid. Jag fastnade inte helt men ser ändå att den är välskriven och bra. Jag hoppas jag kan ge bok nummer två en mer rättvis chans.

Veckans bokbloggsjerka


Så var det fredag igen. Det har varit ganska skönt vårväder ute i veckan..nu toksnöar det istället. Suck, denna norrlandsvår.
Men, hoppa in hos Annika för att svara på veckans fråga vettja! Den lyder:

Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar? 

Oj..det var en bra fråga. Jag känner män som läser, men tror aldrig någon av dem skulle få för sig att skriva om det så här. De kanske inte har behovet att skriva om böckerna de läser? Eller få boktips på det här viset?
Män kanske föredrar att faktiskt prata i så fall, med någon i samma rum, istället för att skriva om det på en blogg?

Kanske det är så att kvinnor läser i en större mängd än män? Jag tror inte jag känner någon kille som läser i samma utsträckning som jag eller många andra bokbloggare gör faktiskt.

Det här är bara funderingar, jag har så klart inga stensäkra svar. Det ska bli spännande att se om det kommer in några svar från män!

torsdag 9 april 2015

När Findus var liten och försvann av Sven Nordqvist


Originaltitel: När Findus var liten och försvann
Längd: 21 minuter
Uppläsare: Helge Skoog 
"Gubben Pettson bor med sina höns på en gård ute på landet. Han känner sig mycket ensam. En dag kommer grannen, Beda Andersson, med en kartong till honom. "Findus gröna ärtor" står det på den med stora bokstäver. Men det är det inte..."
Jag har haft lite svårt att koncentrera mig på att läsa den här veckan. Så jag tänkte att jag lika gärna kunde passa på att testa det här med Storytel. Kanske kan jag göra ljudböcker till något jag kan ta mig igenom trots att det varit svårt för mig tidigare. Det har bara funkat på kvällarna när jag ska sova.
Så nu har jag igång några böcker, den jag lyssnar på när jag är ute och går med Nitro är den som syns till höger här på bloggen.

Men igår kväll när jag inte kunde sova kände jag att jag ville ha något bekant, något tryggt, något lugnande. Så det blev Pettson och Findus, favoriterna från barndomen. Jag har aldrig tidigare lyssnat på dom som ljudbok. Om man nu inte räknar pappa som en levande ljudbok...vilket man i och för sig kanske kan göra.

I alla fall, jag blev väldigt glad när jag såg att det stod Helge Skoog som uppläsare, det kändes som att det var en perfekt träff. Och det var det verkligen. Det blev en fin liten sagostund mitt i natten. Eftersom jag läst böckerna kunde jag så lätt se allting framför mig samtidigt som jag lyssnade. Och det hade den effekt jag ville, det var tryggt och lugnande. Skoogs röst var så rätt och jag gillar hans skiftningar i rösten beroende på vem som pratar.

Jag kommer nog lyssna på fler Pettson och Findus-böcker så här faktiskt. Det var riktigt mysigt.

Boktitelpoesi

Jag låg på madrassen på golvet för någon dag sedan och tittade på mina bokhyllor, bara lät ögonen vandra över titlarna. Men de stannade när det kom till boken som heter Älskade hund, och jag kände ett stort behov av att försöka göra en dikt av titlar till Aramis.
Det kanske låter udda, jag vet. Men själv har jag inte kunnat hitta ord till någon dikt på ett tag, så det här fick bli min lösning, ett sätt att få ut lite känslor.


Älskade hund,
livet efter dig;
sömnlös.
Får hundar korvar i himlen? 

Ps. Jag älskar dig!

onsdag 8 april 2015

Till alla underbara människor


Skulle jag kunna skulle jag ge er en ros var och en stor kram. Jag vill bara tacka för alla fina ord och all omtanke som ramlat in i kommentarerna här och på instagram. Det värmer otroligt mycket ska ni veta <3.

måndag 6 april 2015

Min älskade vän

Den här helgen har varit en både bra och en jobbig en. Jag och min storvovve har fått tid ensam, för i morgon, tisdag, var det tänkt att han skulle få somna in pga tumörerna som de hittat i hans lungor. Två veckor sedan var det de upptäcktes...bara två veckor sedan men han åldrades så mycket på den korta tiden...
Så den här helgen var våran, jag bosatte mig på golvet med honom, sov med honom och myste med honom så mycket jag bara kunde. Vi fick den tiden och det är jag så glad för. Men igår kväll, söndag kväll, blev han sämre, hans hosta blev så mycket kraftigare och det syntes att han var alldeles för trött..


Så i morse fick han, min bästa vän och mitt hjärta somna in i mina armar. Och nu sitter jag och skriver det här för att jag inte vet vad annat jag ska göra..,Jag måste få ut lite av det. Det är så fruktansvärt tomt här hemma. Under våra nästan 8 år tillsammans har jag varit borta från honom 2-3 nätter, han var min styrka och vi var så gott som alltid tillsammans. Nu är han bara borta, jag ser på hans skålar, hans bädd och vet att jag inte kommer få fylla på maten mer, inte se hur han ligger på rygg i bädden och snarkar. Jag kan inte sluta gråta men den här gången är det ingen vovve som kommer och först pussar bort tårarna och sedan slänger sig på rygg och ser galen ut för att få mig att le, och när han märker att det funkar, att jag ler lite så började svansen alltid vifta, mer och mer ju mer jag log. Helvete vad jag saknar honom redan...


Alla sa alltid att han såg ut som världens gladaste hund, det såg alltid ut som att han log. Veterinärer var alltid så imponerade av att hans svans alltid viftade, vad som än hände. Och det är så jag kommer komma ihåg honom, det är hans glada ögon och det där hundleendet som stannar kvar hos mig.
Aramis, du var min räddare i nöden. Utan att överdriva ett endaste dugg. Innan jag fick hem dig så gick jag knappt utanför dörren. Men så kom du och mitt viktigaste mål i livet blev att vara den matte du förtjänade, det är därför jag fortsatt slåss mot ångesten fast jag velat ge upp ibland. Utan dig hade jag inte varit där jag är i dag. Jag vet inte hur jag ska beskriva all kärlek jag har för dig, den kommer alltid vara kvar, hur mycket tid som än går. Du var verkligen mitt hjärta och det är så svårt att veta vad jag ska ta mig till utan dig...Jag älskar dig och saknar dig så galet mycket.
söndag 5 april 2015

Insurgent av Veronica Roth


Originaltitel: Insurgent
Sidor: 381 (Inbunden)
Serie: Divergent (del 2)
"Ett enda val kan förändra dig - eller förgöra dig. Men varje val har konsekvenser, och när oroligheter väller upp i falangerna omkring henne måste Tris Prior fortsätta att försöka rädda de hon älskar - och sig själv - samtidigt som hon brottas med svåra frågor om sorg och förlåtelse, identitet och lojalitet, politik och kärlek.
Tris initiationsdag borde ha varit en dag fylld av firande och segeryra tillsammans med hennes nya falang. I stället slutade dagen i obeskrivliga fasor. Nu rasar kriget, och konflikterna mellan falangerna och deras ideologier växer.
Tris har förändrats genom de beslut hon fattat, men också som ett resultat av nya upptäckter och relationer. Hon måste nu omfamna sin divergens fullt ut, oavsett vilka risker det innebär."
 Andra boken, inte fullt lika spännande som första men ändå väldigt bra! Det är så svårt att skriva om uppföljare i serier, det känns som allt jag kan säga avslöjar saker.
Jag uppskattar att det inte är för mycket kärlekssaga i det, visst finns det där men det tar inte över tycker jag.

Men jag gillar verkligen Tris! Jag gillar hur stark och självständig hon är även när det blir svårt för henne. Hon gör det hon känner är rätt även om hennes kärlek inte håller med eller när folk som står henne nära sviker.

Det ska bli intressant att se hur filmen är sen när jag får chans att se den. Har sett första och tyckte ju så klart att boken var mycket bättre. Men det gör man väl i 99% av fallen!
Nej helt ärligt, jag har inte mycket vettigt att skriva om den här, jag kan skylla på en vecka med dålig sömn kanske.
Sista delen finns även den här hemma, men den får vänta lite. Jag är ganska säker på att jag vet den stora händelsen som folk pratat om angående den, men jag ser ändå fram emot att läsa den!

lördag 4 april 2015

Horrorstör av Grady Hendrix


Originaltitel: Horrorstör
Sidor: 240 (Häftad)
"Something strange is happening at the Orsk furniture superstore in Cleveland, Ohio. Every morning, employees arrive to find broken Kjerring bookshelves, shattered Glans water goblets, and smashed Liripip wardrobes. Sales are down, security cameras reveal nothing and store managers are panicking.
To unravel the mystery, three employees volunteer to work a nine-hour dusk-till-dawn shift. In the dead of the night, they'll patrol the empty Showroom floor, investigate strange sights and sounds, and encounter horrors that defy the imagination."
Vilken härligt underlig bok det här är. Skräck i IKEA-format, det är inte varje dag man får läsa det. Vi kan ju ta utseendet först, det är underbart. Verkligen som en katalog, det finns med lite reklam, ett home deliver-form, en karta över varuhuset så man kan hitta rätt och varje kapitel inleds med en presentation av en möbel. Och ju längre in i historien kommer desto mer bisarra blir de här möblerna...

Och i samma stil blir berättelsen. Det börjar normalt, vi får träffa Amy som gör sitt bästa för att klara av livet. Hon ligger efter med hyran, är inte jättenöjd på jobbet men vet att hon måste få behålla det för annars är hon verkligen körd. Så en dag kallas hon in för ett samtal och tror hon ska få sparken, men hon blir erbjuden att jobba extra på det här nattpasset för att hitta de personer som bryter sig in och förstör saker på nätterna.

Låter som enkla pengar att tjäna, men inget blir enkelt. Det är något mycket mörkare som väntar på dem när natten kommer.
Och när hela helvetet brakar loss, för det gör det, så är det väldigt spännande. Det är en nästan klaustrofobisk spänning. Ni vet, ibland när man tittar på en film så blir det aldrig en andningspaus, det är skräck på skräck på skräck för karaktärerna, ungefär så är det här också. Det känns som tryggheten är långt borta och att det aldrig kommer lösa sig.

Samtidigt finns det lite humor i det, för själva varuhuset och dess motto och allt är lite överdrivet, det är lite...kan man kanske säga satir över det?

Hur som helst, väldigt bra och annorlunda berättelse!

fredag 3 april 2015

Ny header

Fick ett mail som piggade upp dagen! Sandra på Snowglitter hade pysslat ihop en header åt mig bara sådär. En jättefin överraskning! Jag blev helkär och var tvungen att byta på en gång :)


Tusen tack igen Sandra! Den känns perfekt för mig :)