torsdag 28 oktober 2021

Varför deppar Gilbert Grape? av Peter Hedges

 

Originaltitel: What´s Eating Gilbert Grape?
Sidor: 383 (Inbunden)
"Gilbert Grape, 24 år, har många skäl att vara deppig. Han bor kvar hemma hos sin galna familj, han jobbar fortfarande som springpojke, hans tröstätande mor är så tjock att hon inte varit utanför dörren på fem år...

Den enda ljuspunkten i Gilberts liv är Becky - den lika vackra som mystiska unga flickan som plötsligt dyker upp i Endora."

Jag minns att jag sett filmversionen av den här berättelsen för länge, länge sedan. Jag kommer ihåg en ung Leonardo DiCaprio. Om jag minns rätt tyckte jag att filmen var bra så även om det inte var den bok jag längtade mest efter att plocka upp av oktobers läsning kändes det ändå lite intressant.

Men alltså, nja. Det här var nog inget för mig. Jag blir ganska less på att konstant påminnas om hur stor mamman i familjen är. Jag vet inte hur många gånger det nämns men det är många. Det känns också lite creepy att en tjugofyraårig kille blir väldigt attraherad av en femtonårig tjej. Eller ja, alla snubbar i stan verkar bli besatta av Becky så det finns säkert de som är ännu äldre också. Jag minns inte om det är lika i filmen. 

Jag inser ganska snabbt att jag inte fastnar men läser ändå ut den av någon anledning. Det är skönt att boken inte står i hyllan och väntar längre, det är det bästa med den här läsupplevelsen.

onsdag 27 oktober 2021

Matrix av Lauren Groff

 

Originaltitel: Matrix
Sidor: 283 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"Marie de France är utslängd från hovet för att hon är för ful för att giftas bort.

Året är 1158 och hennes förtvivlan är lika intensiv som det tunga regnet, som smutsen och den överväldigande stanken av ruttnande kött och själar. Men när valet står mellan att begravas levande eller att rädda ett kloster som rids av svält och sjukdomar ser hon ingen annan utväg än att kavla upp ärmarna. Med list, mod och passion leder hon sina nunnor till ett isolerat liv i lyx och lust, undan farorna av illasinnade män och köttsliga frestelser."

Matrix är en berättelse om kvinnor, kvinnlig kärlek och passion, vänskap och mod. Vi får följa Marie när hon tvingas iväg till ett fattigt kloster där nunnorna svälter och är drabbade av sjukdomar. Hon är väldigt deprimerad och tänker ofta på hur hon ska ta sig därifrån.

När ingen räddning kommer bestämmer hon sig för att göra det bästa av situationen. Hon får klostret att blomstra, hon börjar tycka om de andra nunnorna och stiger själv i hierarkin. Jag tycker det är väldigt fascinerande att följa hennes utveckling. Hon blir en riktig kämpe och vet hur hon ska få sin vilja igenom. Hon sticker ut och även när andra tvivlar på henne och hennes idéer är hon säker på vad som är rätt att göra. 

Språket är väldigt vackert och även om det inte är det jag fastnar mest för i boken kan jag tänka mig att det uppskattas av många! För mig är det Maries resa som är det fantastiska. Jag beundrar hennes styrka och mod att gå emot så mycket av vad som anses vara okej för en kvinna att göra på den tiden. Hon gör allt för att skydda sitt kloster och de som lever där. 

Matrix är en speciell läsupplevelse och det känns som att Marie kommer leva kvar i mina tankar länge!

tisdag 26 oktober 2021

Tisdagstrion - Halloween

 

Den här veckans tema hos Ugglan & Boken är halloween! Då tänker jag så klart på läskiga böcker så här kommer tre tips!


Konferensen av Mats Strandberg. Att läsa den här boken är som att läsa en riktigt klassisk, splatter-skräckfilm! Och det funkar otroligt bra, mina nerver höll på gå sönder och jag hade mardrömmar. Jag älskade det! 


Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund är första delen i en skräcktrilogi för åldersgruppen 9-12. Men även äldre läsare kan uppskatta den. I den här får vi besöka prästgården i Borgvattnet, ett av Sveriges mest hemsökta hus!


Signal av Stephen King. Här används mobiltelefoner för att förvandla människor till aggressiva, våldsamma varelser. Jag minns att jag hoppade högt när min mobil ringde när jag läste den här boken.

måndag 25 oktober 2021

Uppdrag Hail Mary av Andy Weir

 

Originaltitel: Project Hail Mary
Längd: 20 h 15 min
Uppläsare: Björn Bengtsson
"Ryland Grace är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden. Om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten.

Men det vet inte Ryland. Han vet varken vad han heter, vem han är eller var han befinner sig. Det enda Ryland vet är att han sovit länge, som i åratal, och att han just vaknat, miljontals mil hemifrån med endast två döda astronauter till sällskap."

Andy Weir är tillbaka med ett nytt rymdäventyr! Den här har lite gemensamt med hans tidigare bok Ensam på Mars. Vi får följa en man, Ryland Grace, som vaknar upp ensam i ett rymdskepp utan att minnas varför han är där. Sakta men säkert kommer minnena tillbaka och vi får veta vad som hänt i samma takt som han kommer ihåg det. 

Det är en otroligt fascinerande berättelse. Jag vill inte avslöja mycket mer än det som står här uppe. Det känns som att den upplevs bäst om man bara slänger sig in i den. Jag skulle vilja beskriva den som spännande men inte på ett actionfyllt sätt. Det är spännande att få reda på vad som hänt och vad Ryland måste göra. Men det händer inte saker hela tiden. 

Weir har med väldigt mycket vetenskapliga grejer och jag förstår inte hälften. På något vis lyckas han skriva det så att det inte gör något. Jag kan ändå hänga med i det som sker även om jag inte förstår alla detaljer. Dessutom lyckas han få mig att både skratta och bli tårögd, något jag kanske inte hade väntat mig av just den här boken. 

Jag tyckte verkligen om den! Det känns dessutom som att den skulle passa utmärkt som film så nu håller jag tummarna för att det blir av.

torsdag 21 oktober 2021

The Sisters of the Winter Wood av Rena Rossner

 

Originaltitel: The Sisters of the Winter Wood
Sidor: 464 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
"In a remote village surrounded by vast forests on the border of Moldova and Ukraine, sisters Liba and Laya have been raised on the honeyed scent of their Mami´s babka and the low rumble of their Tati´s prayers. But when a troupe of mysterious men arrives, Laya falls under their spell - despite her mother´s warning to be wary of strangers. And this is not the only danger lurking in the woods.

As dark forces close in on their village, Liba and Laya discover a family secret passed down through generations. Faced with a magical heritage they never knew existed, the sisters realize the old fairy tales are true... and could save them all."

The Sisters of the Winter Wood köpte jag på secondhand något år när jag hälsade på i Umeå. Det var nog helt ärligt mest utsidan som lockade, jag hade inte hört talas om den tidigare. När jag väl hade plockat upp den tyckte jag den lät väldigt intressant också, som en saga. 

Sagokänslan är där hela berättelsen. Vi får följa allt ur de två systrarnas perspektiv. Libas kapitel är skrivna som en vanlig roman medan Layas är skrivna i versform. För mig gör det att Libas delar känns mer kompakta, allvarliga och ansvarstyngda medan Layas är väldigt drömska och undflyende. Jag har ingen aning om det är precis det som är tanken med formatet men jag tycker de båda olika tolkningarna passar bra in på systrarnas personligheter också. 

Författaren blandar in sagoelement med allvarliga ämnen. Systrarna och deras familj är judar och sakta börjar hat mot judar sippra in i deras by och hota deras liv där. Samtidigt upptäcker de hemligheter om sin släkt som förändrar allt.

Det är en vackert skriven och medryckande berättelse som går ganska fort att ta sig igenom. En sak som gör den ganska snabbläst är Layas delar där det inte alls är mycket text på sidorna. Jag har ingen koll på om författaren har skrivit fler böcker men det är något jag ska ta reda på för den här gav mersmak!

onsdag 20 oktober 2021

Skampärlorna av Aline Lilja Gladh

 

Originaltitel: Skampärlorna
Sidor: 429 (Inbunden)
Serie: Örbyhusserien (del 3)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Örbyhus syfabrik står i brand. William Silvergran ser handfallet på när fabriken hans far grundat går upp i lågor. När polisens tekniker går in möts de av en obehaglig överraskning. I det som en gång varit fabriksägarens kontor hittas gamla mänskliga kvarlevor, gömda i ett lönnfack.

Familjen Silvergran sluter sig och är inte till någon större hjälp i utredningen. Och när den lokala polisen tycks mer upptagen av redlösa semesterfirare i den rådande värmeböljan än av upptäckten på syfabriken, kan kommissariens syster, Lo Karlberg, inte låta bli att på egen hand börja snoka i det mystiska fallet. 
Två parallella berättelser växer samtidigt fram. En ung kvinna i det förflutna söker efter något mer spännande än sitt inrutade liv på landet. Och i vår tid kämpar en annan ung kvinna för att ta sig ur ondskans grepp..."

För några år sedan läste jag de två första delarna i Örbyhusserien av Aline Lilja Gladh, Tändstickan och Änglaleken. Nu i oktober blev det äntligen dags för den tredje! 

Det här är en serie som varit väldigt intressant att hänga med i. Första boken var jag inte helt såld på, andra var riktigt bra och Skampärlorna är ännu bättre. Författaren lyckas väva ihop flera olika perspektiv och tidslinjer på ett snyggt sätt som leder fram till avslöjande efter avslöjande. Flera gånger tror jag att jag förstår vad som hänt bara för att efter några sidor inse att jag blivit lurad igen. Det är väldigt skickligt gjort.

Berättelsen är spännande och kapitlen korta vilket gör den till en perfekt sträckläsningsbok. Det känns inte som att man läser över 400 sidor. Att karaktärerna och deras känslor är välskrivna bevisas av att jag sitter och hoppas på ett lyckligt slut för en av dem som jag egentligen inte borde heja på så mycket som jag gör. 

Aline Lilja Gladhs författarskap har varit ett nöje att följa så här långt och jag ser med spänning fram emot fler böcker från henne!

tisdag 19 oktober 2021

Tisdagstrion - Konst & fotografi

 

Den här veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken var riktigt klurig för mig. Jag har inga direkta konstböcker och inte några som är direkt inriktade på fotografi heller. Så jag kom fram till att jag får visa tre böcker jag tycker som av någon anledning har fotografier i sig. 


Expeditionen - Min kärlekshistoria av Bea Uusma. I alla fall den inbundna versionen har foton i sig som verkligen gör boken extra fascinerande. Det är en favorit som jag vill läsa om snart.


Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker har några foton på de olika familjemedlemmarna utspridda här och där i boken. Den är också riktigt bra och intressant.


Ett jävla solsken av Fatima Bremmer. Den här biografin om Ester Blenda Nordström är en favorit och jag har tjatat om den. Den innehåller också foton från Ester Blendas liv.

måndag 18 oktober 2021

The Hand on the Wall av Maureen Johnson

 

Originaltitel: The Hand on the Wall
Sidor: 368 (Inbunden)
Serie: Truly Devious (del 3)
Ålder: Unga vuxna
"Ellingham Academy must be cursed. Three people are now dead. One, a victim of either a prank gone wrong or a murder. Another, dead by misadventure. And now, an accident in Burlington has claimed another life. All three in the wrong place at the wrong time. All at the exact moment of Stevie's greatest triumph... 
She knows who Truly Devious is. She's solved it. The greatest case of the century. At least, she thinks she has. With this latest tragedy, it's hard to concentrate on the past. Not only has someone died in town, but David disappeared of his own free will and is up to something. Stevie is sure that somehow all these things connect. The three deaths in the present. The deaths in the past. The missing Alice Ellingham and the missing David Eastman. 
Somewhere in this place of riddles and puzzles there must be answers. Then another accident occurs as a massive storm heads toward Vermont. This is too much for the parents and administrators. Ellingham Academy is evacuated. Obviously, it's time for Stevie to do something stupid. It's time to stay on the mountain and face the storm-and a murderer."

Jag blir så glad när en trilogi håller hela vägen. Truly Devious gör verkligen det. Det är en ny favorit. 

Eftersom det här är tredje boken kan jag inte skriva så mycket om själva handlingen utan nöjer mig med att säga att den är lika bra som de två tidigare böckerna. Jag tycker verkligen om Stevie som karaktär. Jag känner igen mig i true crime-intresset och panikångesten. Allting känns så verklighetstroget och det är nästan som att se en film spelas upp i huvudet samtidigt som jag läser. Jag ser hela skolan och naturen runt omkring, jag ser karaktärerna och deras äventyr. Det hade varit lite roligt att se de här böckerna bli filmatiserade. Jag skulle säkert bli besviken men hade ändå gärna sett det! 

Nyligen kom det ut en fjärde bok om Stevie när hon är på en helt annat plats och har något annat fall på gång. Jag ser verkligen fram emot att läsa den framöver!

torsdag 14 oktober 2021

The Graveyard Book av Neil Gaiman

 

Originaltitel: The Graveyard Book
Sidor: 312 (Häftad)
"Nobody Owens, known to his friends as Bod, is a perfectly normal boy. Well, he would be perfectly normal if he didn´t live in a graveyard, being raised and educated by ghosts, with a solitary guardian who belongs to neither the world of the living nor the world of the dead.

There are dangers and adventures for Bod in the graveyard: the strange and terrible menace of the Sleer; a gravestone entrance to a desert that leads to the city of ghouls; friendship with a witch and so much more.

But it is in the land of the living that real danger lurks, for it is there that the man Jack lives and he has already killed Bod´s family."

Det här är ett härligt äventyr bland spöken och gravstenar. När Bod var liten mördades hela hans familj, men han lyckades ta sig till en gammal kyrkogård i närheten och där blir han uppfostrad av de döda. De vet att någon där ute bland de levande vill åt Bod och avsluta det som påbörjades natten när hans familj dog. 

Jag tycker hela läsupplevelsen är riktigt mysig. Den är lite lagom spännande och samtidigt väldigt fin. Bod har ett så varmt förhållande till kyrkogårdens invånare. De bryr sig om honom och försöker lära honom allt de kan, vilket är intressant eftersom de döda har levt under väldigt olika tidsperioder. 

Hela stämningen i boken blir ännu bättre av Dave McKeans magiska illustrationer som dyker upp lite då och då. Det är en perfekt bok att plocka upp en mörk höstkväll när man känner för att umgås med både spöken och levande.

onsdag 13 oktober 2021

Du är inte längre min dotter av Frida Boisen

 

Originaltitel: Du är inte längre min dotter
Längd: 11 h 19 min
Uppläsare: Frida Boisen
"Under ett gräl med sin dotter ställs Frida mot väggen. Hur kunde hon förlåta sin pappa? I jakten på sanningen hittar Frida elva dammiga dagböcker och gamla brev, där hon ställs öga mot öga med sitt eget vittnesmål som barn.

Efter skilsmässan från mamma Rosita gifter pappa Peter snabbt om sig, och hans internationella karriär tar honom via Tyskland till Indonesien på andra sidan jorden. Tonåriga Frida byter uppväxten i förorten mot en ny kontinent i hopp om att äntligen få lära känna sin pappa. Men lika idylliskt som lyxlivet i det lilla palatset låter, med tjänstefolk, cocktailpartyn och swimmingpool, lika ruttet är det på insidan, med en oundviklig katastrof som hägrar vid horisonten."

För ungefär ett år sedan lyssnade jag på Frida Boisens första bok, Berätta aldrig det här, och blev riktigt berörd. Det är en stark berättelse om en komplicerad mor- och dotterrelation med ett riktigt tragiskt slut. Jag trodde faktiskt inte att hon skulle kunna toppa den känslomässiga bergochdalbana som jag togs med på i den boken. 

Men det lyckas hon med i Du är inte längre min dotter. Nu är det relationen till pappa Peter som tas upp. Den här delar ut ännu hårdare smällar mot hjärtat. Jag lyssnade på stora delar när jag var ute och gick och många gånger kunde jag inte hindra tårarna från att rinna. När jag skriver är det några dagar sedan jag lyssnade klart men jag tänker fortfarande på den. Jag önskar så att någon skulle ha funnits där för den yngre Frida och berättat så tidigt som möjligt att inget, absolut inget, av det som hände var hennes fel. Jag blir arg, ledsen och frustrerad för hennes skull. Det gör ont i hela mig av att veta att alldeles för många barn växer upp med bråk och våld i hemmet.

Frida läser själv upp sin berättelse och det gör den extra känslosam att lyssna på. Jag hör verkligen känslorna i hennes röst och det är helt omöjligt att inte beröras av det. Stort tack till dig Frida för att du orkar dela med dig av dina erfarenheter! 

tisdag 12 oktober 2021

Tisdagstrion - Blått

 

Temat inne hos Ugglan & Boken den här veckan är helt enkelt blått! Det här känns som en vecka då jag inte behöver tänka så mycket så här kommer tre böcker kopplade till blått.


Rött, vitt & kungligt blått av Casey McQuiston är en stor favorit hos mig. Det handlar om sonen till USA:s första kvinnliga president och en engelsk prins. De avskyr varandra men måste låtsas vara vänner utåt. Men kanske kan en riktig vänskap börja växa? Kanske till och med något mer? Älskade den! 


Mr. Mercedes av Stephen King. Ett väldigt blått paraply har vi här på omslaget till första delen i en riktigt spännande thrillerserie av Stephen King. 


Tio över ett av Ann-Helén Laestadius har en delvis blå himmel. Det är en otroligt bra ungdomsbok om Kirunas stadsflytt. Men också mycket om ångest och hur det är att vara tonåring. 

måndag 11 oktober 2021

En engelsk roman av Niina Mero

 

Originaltitel: Englantilainen romanssi
Sidor: 387 (Inbunden)

"Nora bor i Finland men älskar England mer än någonting annat. Hon är galen i böckerna, konsten, musiken, humorn och gotiken. När hon får en inbjudan till sin systers bröllop i Oxford tackar hon motvilligt ja. Hon är nämligen rädd för att drömmen kanske slår verkligheten.

Väl på plats njuter hon av storslagna herrgårdar, lummiga trädgårdar och dammiga bibliotek. Det blir en både spännande och romantisk resa för Nora som träffar en gåtfull man och kommer ett mystiskt försvinnande på spåren."

På baksidan beskrivs En engelsk romans som en blandning mellan Bridget Jones, Downtown Abbey och gotisk mystik. Det var den raden som fick mig att plocka upp boken, det lät som en så underlig och intressant blandning. 

Det bästa sättet jag kan beskriva läsningen på är nog charmig. När Nora väl kommer till England är allting verkligen väldigt engelskt. Helt plötsligt blir jag sugen på att resa dit och strosa runt på gatorna hon går på, bo på någon gammal herrgård och titta ut över en storslagen trädgård. Omgivningarna görs otroligt levande av författaren.

Samtidigt finns den där gotiska känslan när hon kommer ett försvinnande på spåren. Ganska snabbt kommer det fram att familjen som hennes syster ska gifta in sig i har en hemlighet. En son som försvunnit för flera år sedan och som man inte vill prata om. Han verkar ha varit en begåvad konstnär som kanske var en aning för fokuserad på döden i sin konst. Nora kan inte låta bli att rota vidare och det är spännande att följa hennes resa. 

Vissa beskrivningar av mäns spelande muskler får mig att himla med ögonen lite men det känns ändå som det är skrivet med glimten i ögat. Det är väl där Bridget Jones-delen kommer in! 

Jag tyckte om den och hoppas på att få läsa mer från författaren i framtiden. Det är en perfekt bok om man vill ha lite spänning, humor, feelgood och väldigt mycket England!

torsdag 7 oktober 2021

Sanctuary av V. V. James

 

Originaltitel: Sanctuary
Sidor: 448 (Inbunden)
"To Detective Maggie Knight, the death of Sanctuary´s star quarterback seems to be a tragic accident. Then the rumours start. Everyone knoes his ex-girlfriend is the daughter of a witch - and she was there when he died. 

Bereaved mother Abigail will stop at nothing until she has justice for her dead son. Her best friend Sarah will do everything in her power to protect her accused daughter. And the women share a secret that could shatter their lives.

As accusations fly, it falls to Maggie to find out the truth before her investigation spirals out of control. And the town becomes no sanctuary at all."

Jag hade aldrig hört talas om Sanctuary när jag fick boken från Jenlovebooks som rensade sina hyllor. Men jag tyckte den lät lite spännande och tänkte att det blir underhållande läsning.

Det jag inte var beredd på var alla känslor som skulle komma kraschande under berättelsens gång! Frustration, ilska, önskan att vilja dunka huvudet i väggen över hur lätt människor bara vänder sig emot sånt de inte förstår. Det här är en fiktiv berättelse, men det är verkligen inte svårt att se att det skulle gå precis så här i verkligheten också. Den har ju på sätt och vis redan gjort det en gång under häxjakterna som hänt runt om i världen. 

Den berörde mig verkligen mycket mer än vad jag förväntade mig. Jag har varit väldigt engagerad i karaktärerna och hur det ska gå för de jag hejar på. Det blev en väldigt positiv överraskning och jag är riktigt glad att jag gav den en chans utan att veta något om den!

onsdag 6 oktober 2021

Underströmmar av Joanne Harris

 

Originaltitel: Coastliners
Sidor: 455 (Pocket)
"Le Devine är en liten ö, inte mycket mer än en samling sandbankar och en klippig ryggrad som lyfter den ut Atlanten, ett par samhällen, en liten fiskpaketeringsfabrik, en enda strand. I generationer har de två byarna, det fattiga Les Salants och det välmående La Houssinière, varit rivaler om fisket, om turistnäringen och om det mesta.

När Mado efter tio år i förskingringen kommer hem till Les Salants, har hon svårt att acceptera och bara se på hur öborna tycks ha givit upp - inför det vikande fisket och inför havet som erövrar mer och mer av deras kust för varje besvärligt tidvatten.

Mado blir allt mer besatt av tanken på att få sin hemby att bli lika välmående som La Houssinière. Tillsammans med Flynn, en gåtfull främling som bosatt sig på ön, gör Mado upp en plan för att rädda byn. De skall bygga ett rev som ska vända tidvattnet och rädda den snabbt eroderande stranden. Sakta återvänder livet till Les Salants, men samtidigt vaknar minnet av förflutna tragedier och begravda hemligheter."

Jag har läst några böcker av Harris tidigare och har alltid fastnat för hennes sätt att skriva. Hon beskriver livet i småstäder så levande, det gör hon även i Underströmmar. 

Men den saknar något av den magiska känslan jag har fått från hennes andra böcker. I den här är det mer den hårda vardagen på ön. Relationerna mellan de två byarna och dess invånare. Rivaliteten som finns där. Det är inte dåligt, men jag saknar känslan jag fått tidigare. Det här är den första av hennes böcker som jag inte älskar. 

Förutom de starka känslorna mellan byarna finns det också familjefejder i Les Salants. Mado själv har svårt att hitta sin plats både i byn och i förhållandet till sin far. Hon försöker verkligen göra rätt och skapa lite liv och rörelse i sin by. Men det är svårt när folket inte är så mycket för förändringar. 

Jag är lite besviken men det är egentligen mest mitt eget fel då jag gick in i den med fel förväntningar. Det finns fortfarande två olästa böcker av Harris i hyllan och jag kommer läsa dem så småningom, men då ska jag försöka gå in i det utan att förvänta mig för mycket.

tisdag 5 oktober 2021

Tisdagstrion - Årstid i boktiteln

 

Den här veckan är temat årstider i titeln inne hos Ugglan & Boken. Det var lite klurigt men efter lite tänkande blev det de här tre!


Sommaren med Ava av Anna Lönnqvist är en feelgoodberättelse som jag verkligen tyckte om.


Vintermåne av Dean Koontz har jag oläst i hyllan, ska försöka läsa den under kommande vinter tänker jag! 


Gubben Höst av Eva Salqvist är en thriller jag fick av min styvmamma i present eller julklapp något år. Hon försöker alltid hitta böcker jag inte hört talas om och lyckas ofta väldigt bra! Tyckte om den här.

måndag 4 oktober 2021

Fyrvaktarna av Emma Stonex

 

Originaltitel: The Lamplighters
Sidor: 373 (Inbunden)
"Cornwall, 1972. På nyårsafton lägger en båt till vid fyren på otillgängliga Maiden Rock, en klippa mitt ute i havet. Men ingen kommer för att möta båten. Inne i det låsta fyrtornet hänger kläderna på sina krokar och bordet står dukat - men de tre fyrvaktarna är spårlöst försvunna. Fyrens alla klockor har stannat på 8.45.

Tjugo år senare har Helen, Jenny och Michelle fortfarande inte fått några riktiga svar på vad som hände deras män i fyren. Men när en författare dyker upp i byn för att gå till botten med mysteriet får de en chans att berätta sin sida av historien. Hemligheter kommer upp till ytan och sanningar förvandlas till lögner när vi lägger pusslet om fyrvaktarna som försvann och deras sista tid i tornet."

Fyrvaktarna är en berättelse löst baserad på verkliga händelser, det var det som gjorde mig intresserad av den från början. I verkligheten försvann tre fyrvaktare från sin fyr i december 1900 och man har aldrig riktigt kunnat säga säkert vad som hände med dem. 

I boken försvinner de istället på 1970-talet och författaren ger läsaren en anledning. Samtidigt som vi får läsa om fyrvaktarna och deras liv på ön så följer vi också deras fruar och flickvänner som blev lämnade kvar. Berättelsen om kvinnorna utspelar sig tjugo år senare när en författare vill skriva en bok om fallet. Båda delarna känns ganska avskalade, det är inte så man kommer jättenära karaktärerna men jag tycker att det funkar väldigt bra här. Ingen av dem vill egentligen att man ska komma nära. De har hemligheter, tankar och känslor som de inte vill att man ska komma åt direkt. 

Det är intressant att se hur författaren har löst mysteriet i sin version av händelsen. Jag gillar också att se hur alla olika relationer uppfattas av både männen och kvinnorna. Och hur kvinnorna reagerar på försvinnandet i efterhand. Jag tyckte om den och kommer hålla utkik efter fler böcker av Emma Stonex i framtiden.