onsdag 31 januari 2018

Tankeläsaren av Kristin Cashore


Originaltitel: Graceling
Sidor: 479 (Inbunden)
Serie: De utvalda (del 1)
"Boken handlar om artonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade "särlingar", med olikfärgade ögon. Ett barn med olikfärgade ögon har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender.
Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling. Han har tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva – har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat...? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor?"
Då har jag läst det första av de tre vinnande boktipsen jag fick i utlottning jag hade i oktober! Och vilken bra början på den här utlovade läsningen!

Jag tyckte jättemycket om Tankeläsaren. Huvudpersonen Katsa är en tuff och självständig tjej som det är ett nöje att lära känna. Jag älskar det faktum att hon tar hand om sig själv, inte behöver blir räddad och får bli kär utan att för den delen helt tappa allt med sig själv. Hon ändrar inte plötsligt åsikt om allt hon tyckt tidigare bara för att hon får känslor för någon och den hon får känslor för, Po, försöker inte ändra något med henne. Stor tumme upp för det!

Jag har den inbundna versionen och i den är texten väldigt luftig och lätt. Det går snabbt att läsa den trots att den är ganska tjock och det känns aldrig tungt. Själva berättelsen är spännande och det är väldigt svårt för mig att lägga ner boken när jag har börjat läsa. Det blev ofta "bara ett kapitel till..." eller "jag klarar mig om jag somnar lite senare idag...". Det är alltid bra betyg!

Så tusen tack till Lina för det här tipset!

tisdag 30 januari 2018

Innan snön faller av Helena Kubicek Boye


Originaltitel: Innan snön faller
Sidor: 331 (Inbunden) 
Serie: Anna Varga (del 1)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"Höstens mörker sänker sig över den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som bedöms vara för sjuka för att kunna avtjäna sitt straff i vanligt fängelse. Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken i Säter, och lämnar med glädje Stockholmslivet bakom sig.
Annas glädje försvinner snabbt då hon nås av hotfulla meddelanden. Kort därefter hittas en patient död, och driven av sin nyfikenhet ger sig Anna ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden, då gränsen för sjukt och friskt styrdes av kön och social tillhörighet. Hoten mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vem kan Anna egentligen lita på? Och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som försiggår på Säter?"
Innan snön faller fångade min uppmärksamhet eftersom den utspelar sig på en rättspsykiatrisk klinik, vilket jag tyckte lät otroligt intressant. Det var det också!

Det är en otroligt lättläst bok med korta kapitel. Många gånger är de bara en sida lång och det inbjuder hela tiden till tanken att bara läsa ett till, vi vet ju alla hur det brukar sluta. Handlingen är spännande och jag sitter aldrig uttråkad. Jag är hela tiden uppmärksam och försöker ligga steget före, lista ut vad som händer, vad ledtrådarna betyder (hur väl jag lyckas är en annan femma...). Läsaren får lära känna flera olika karaktärer, både inom personalen men även några patienter och människor utanför kliniken. Det görs på ett smidigt sätt och jag blir aldrig förvirrad eller tycker att det är jobbigt att hålla isär dem. Författaren gör även ett bra jobb med lura mig, jag är aldrig säker någon längre stund på vem jag egentligen kan lita på!

Det enda jag egentligen önskar är att den skulle varit längre. Nu är den bara 331 sidor och jag känner att det gör så berättelsen ibland måste stressas fram. Allt måste hända ske i en snabb följd och det finns inte riktigt tid till att bygga upp den mystiska stämning som jag gärna skulle vilja ha lite oftare.

Det är författarens debut inom skönlitteraturen och som sådan tycker jag den är riktigt bra! Det lovar gott inför kommande böcker och jag ser fram emot att återvända till Anna Varga på kliniken i Säter.

måndag 29 januari 2018

Emma av Jane Austen (Månadens klassiker)


Originaltitel: Emma
Sidor: 583 (Pocket)
"Mr Knightley skakade på huvudet. Fadern svarade i tillgiven ton: ”Åh, min kära Emma! Om du ändå inte vore så skicklig på att smida äktenskapsplaner. Snälla du, låt bli sådant i fortsättningen.”
”Jag lovar att jag inte ska ägna mig åt det för egen del, pappa, men jag måste verkligen få tänka på andra. Det är det roligaste jag vet!"
”Jag ska ha en hjältinna som ingen utom jag kommer att tycka särskilt mycket om”, skrev Jane Austen om sin roman Emma, som av många anses vara hennes främsta roman. Det är på en gång en kärlekshistoria, en komedi om vem som ska få vem och en berättelse full av gåtor. Överklassflickan Emma försöker para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek. Det har läsaren insett långt innan Emma själv har gjort det, men spänningen hålls vid liv ända till slutet. Ska de få varandra? Och vad ska Emmas bortskämde och dominerande far ta sig för om hon gifter sig?"
Då var månadens klassiker utläst! Bra start på den här utmaningen.

Jane Austen känner väl de flesta till. Jag har dock bara läst Stolthet och fördom tidigare och det är faktiskt möjligt att det också är den enda filmatisering jag har sett.
Hur som helst, nu är det Emma det handlar och jag visste egentligen inte vad jag skulle förvänta mig innan jag började läsa. Det som gjorde att jag valde den till januaris klassiker var att både Bam och Snowglitter skrev varmt om den, vilket gjorde mig nyfiken!

Det är en väldigt underhållande bok. I början är den lite seg för det är många namn som dyker upp jag får tänka till lite ibland för att komma på vem det är som pratar, eller vem det pratas om. Men det släpper snart och jag kan dras in i berättelsen. Det är en liten bergochdalbana där det finns rum för både skratt och stunder då jag vill slå handen i pannan för att det uppstår så galna situationer på grund av missförstånd och hemlighetsmakeri.

Emma är verkligen en komplicerad figur, jag både tycker om henne och blir frustrerad på henne. Hon är en aning bortskämd och har höga tankar om sin förmåga att para ihop människor, kanske lite för höga. Jag måste säga att Austen verkar ha haft en otroligt skarp iakttagelseförmåga när det gäller sin omgivning och samtid. Hon beskriver allt väldigt levande och det känns som att hon verkligen känner och förstår sina karaktärer. Min favorit blir nog Mr. Knightley, eftersom han faktiskt vågar vara ärlig och uppriktig med Emma, även när han tycker att hon beter sig dumt.

Jag är verkligen glad att jag plockade upp den här klassikern! Nu ser jag fram emot vad nästa månad har att erbjuda. Hur går det för er andra som hänger på utmaningen? Har ni läst ert val för januari? :)

torsdag 25 januari 2018

Synd av Robert Warholm


Originaltitel: Synd
Sidor: 244 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Det är sent 1800-tal. I den värmländska socknen Frykeboda hittas klockaren, tillika poststationsföreståndaren, mördad. Någon har uppenbarligen brutit mot femte budordet: Du skall icke dräpa. Men det visar sig att det finns fler synder att bekänna. 
Detta är den efterlängtade uppföljaren till Robert Warholms debutroman Skam. På nytt får vi följa länsmannen Nathanael Efraimsson och fjärdingsmannen Alfred Karlsson i deras arbete med att försöka få tag i gärningsmannen. Även denna gång bygger historien på ett autentiskt svenskt rättsfall, men platser och personer är ändrade och upplösningen blir en annan."
Robert Warholm har tidigare skrivit boken Skam, som var en positiv överraskning för mig! Även i sin nya bok, Synd, tar han ett verkligt, gammalt mordfall och skriver om det med egna vinklingar. Den här gången hade jag ingen koll på det verkliga fallet och kunde njuta av att läsa boken utan att veta vad som skulle hända!

För mig som är intresserad av verkliga brottsfall är det här ett väldigt bra sätt att få en liten historielektion om just det samtidigt som jag får en bra och spännande roman. Författaren förklarar även i sitt efterord vad som verkligen hänt och när han har målat vidare på berättelsen med egna lösningar.

Jag gillar att den utspelar sig i samma bygd som första boken och några välkända karaktärer dyker upp igen. Tyvärr är länsman Nathanael Efraimsson en av dem, han är en otroligt frustrerande karaktär som slänger folk i häktet hit och dit utan att bry sig så mycket om själva bevisningen. Är det någon som får mig att vilja slänga boken i väggen är det han.

På något ställe är fel namn satt på fel karaktär men det är väldigt sällsynt och inget som stör själva läsningen egentligen. Det är lätt att förstå vem man syftar på. Annars är det en välskriven och intressant berättelse och jag ser fram emot vad mer Warholm kan tänkas skriva i framtiden.

onsdag 24 januari 2018

Den som söker av Thomas Årnfelt


Originaltitel: Den som söker
Sidor: 281 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Vill du ha ett scoop?
Johans journalistkarriär har inte gått spikrakt. Han drömde om att förändra världen men hankar sig fram på tidsbegränsade anställningar, samtidigt som han kämpar för att leva upp till rollen som ung man på väg uppåt. 
En dag får han ett brev till redaktionen som förändrar allt. 
Den som söker är en psykologisk spänningsroman där Johan följer tips som leder honom till makabra brottsplatser och ger hans karriär en skjuts framåt. Men vad är det egentligen som händer och vem är det som tipsar? Vilka mörka krafter är det som har satts i rörelse? Är det verkligen ok att gå över lik för att nå sina drömmars mål?"
Det här är andra boken jag läser av Årnfelt. Den första, Incidenten i Böhmen, läste jag för några år sedan och tyckte väldigt bra om.

Medan den tidigare boken utspelade sig 1613 har författaren nu förlagt handlingen till nutid. Vi får följa Johan som jobbar på en tidning men inte är riktigt nöjd. Han får inget fast jobb och skriver småsaker, men hans ambitioner är mycket högre. Så när han börjar få personliga tips som gör att han kan vara först på plats på hemska brottsplatser stiger hans betydelse på tidningskontoret snabbt. Men snart börjar han bli orolig...det verkar som att brotten blir lite för personliga.

Författaren har ännu en gång lyckats med att skriva en spännande och snabbläst bok. Han får upp ett driv på en gång och det håller i sig under läsningen. Tillsammans med väldigt korta kapitel flyger sidorna förbi när jag sätter mig med den.

Jag tycker om att författaren, i de böcker jag läst av honom, alltid drar med en liten övernaturlig touch till berättelsen. Det är ju något som för mig, när det görs bra, får mig ännu mer intresserad! Det enda jag egentligen kan klaga på är att jag hade velat ha den lite längre, för att få mer tid att sjunka in i berättelsen och ge den ännu mer djup.

tisdag 23 januari 2018

Veckans topplista - Förintelsen


Ny vecka och den här gången handlar topplistan inne hos Johanna om förintelsen med anledning av förintelsens minnesdag den 27:e januari.


Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried ska jag aboslut läsa! 


Det här är också en bok jag verkligen vill läsa.


Den här kommer jag ihåg att vi fick i grundskolan, har för mig det var då, och det finns bilder i den jag aldrig kommer glömma. 


Även denna en bok jag vill läsa. 


Och den här!

måndag 22 januari 2018

Linas kvällsbok av Emma Hamberg


Sidor: 249 (Pocket) 
Serie: Linas kvällsbok (del 1)
Ålder: Unga vuxna
"Okej. Hela mitt liv är en lögn. Jag ljuger om min favoriträtt (kåldolmar kan man ju bara inte säga...). Jag ljuger om mitt sexliv (säger att jag typ har ett, fast jag är en total oskuldsdesperado). Jag säger att jag är kär i rätt kille (rå-lögn...). Mina så kallade vänner ljuger (jag vet att jag får vara med bara för att jag är fulare och dummare). Men i den här boken står sanningen. Och snygg är den inte. 
Lina 15 år."
Jag har aldrig läst den här boken tidigare, bara sett filmen med samma namn. Det är dock många år sedan och jag hade glömt väldigt mycket. Så när Rebecka på Läsa är att leva visade upp den här i en book haul frågade jag henne om hon ville läsa den tillsammans eftersom jag hade den oläst här hemma. 

I början var den mest pinsam, då var det nästan lite jobbigt att läsa om Linas problem med att vara okysst och tro att hon skulle dö som ensam med massa katter. Om hur hennes vänner klagar på sig själva fast det verkar ganska tydligt att de egentligen vet att de ser bra ut. Jag fick min första kyss när jag var 14 eller 15, och nu kanske jag minns fel men jag tror inte jag hade lagt ner så mycket tankar och oro över att vara okysst innan det. Det känns så främmande att det skulle ha tagit upp så mycket tid. I och för sig mådde jag inte speciellt bra i den åldern så jag hade antagligen annat att tänka på.

En liten bit in däremot, när hon börjar dejta Danne, blir det mer obehagligt att läsa. Då hon gör saker hon inte vill; för det är ju bättre att vara med någon som vill ha en även om man själv inte känner samma sak, än att vara ensam. Det är riktigt jobbigt att läsa om hur hon har sex fast hon inte vill egentligen, hur hon börjar bli mer och mer ledsen över allt och känner sig fel och värdelös som inte känner någon upphetsning när hon är med sin kille. Jag vill bara säga åt henne att sluta, att skita i vad "vännerna" (speciellt hennes bästa vän är en riktig skitstövel) tycker och bara se till att må bra, var glad, gå din egen väg och sluta oroa dig för vad andra ska tänka hela tiden.

Fast det vet jag däremot allt om hur svårt det är. Att våga göra det man själv vill och sluta försöka göra alla andra glada hela tiden. Jag är 30 nu och även om jag är bättre på det så är det fortfarande något jag måste påminna mig själv om hela tiden.

Det blir ljusare mot slutet, både med vänner, känslor och att gå sin egen väg. Och det är bra att den visar att saker blir bättre till slut. Även om det känns som världen håller på att gå under ibland.

Det är ju en lite äldre bok, är det någon av er som läst den? Eller sett filmen? Vad tyckte ni i så fall?

fredag 19 januari 2018

The Stephen King Book Tag


1. Stephen King - En hyllad författare som du anser förtjänar alla hyllningar.
2. IT - En gigantisk bok som varit på din TBR länge (600 sidor eller mer).
3. Carrie - En klassiker som alla har läst utom du.
4. Misery - En läskig bok på din TBR-lista
5. Gerald's game - En bok som ska bli film/serie som du behöver läsa.
6. 11/22/63 - En historisk roman du ser fram emot.
7. Tagga någon.

torsdag 18 januari 2018

Dit du inte får gå av Emil Haskett


Originaltitel: Dit du inte får gå
Sidor: 364 (Kartonnage)
Serie: Berättelser från Mörkån (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"I staden där du bor finns ett förbjudet område där dina fantasier och farhågor kan besannas. I stadsdelen har tid och rum lösts upp och vad som helst kan hända. Har du en gång gått dit kommer platsen alltid att hemsöka dig.
Genom staden rinner Mörkån vidare in i Gamla stans slingrande kullerstensgränder. Ungdomarna Anna, Felicia, Anders, Tim och Markus har fått lära sig att undvika stadsdelen. De har hört historier om sagoväsen, spöken, prostituerade och mördare, men även om äventyr, sexuell frigörelse och kärlek. Deras föräldrar får något märkligt i blicken när området nämns. En pappa tar sig för halsen och blundar som om något gör ont, en mamma sitter med ett frånvarande leende som inte ser friskt ut. Lockade av den förbjudna platsen går ungdomarna ändå dit. Några kommer att hitta vad de söker. Andra kommer att råka illa ut."
Jag var lite rädd att plocka upp den här boken efter att ha läst en urban fantasy precis innan som jag inte alls fastnade för. Men det här var en helt annan upplevelse!

Dit du inte får gå är underbar! Språket är jättebra, karaktärerna komplicerade och levande, men mest av allt är det känslan som gör det. Det ligger en magisk, nästan drömsk, känsla över hela berättelsen. Jag känner hur Gamla stan rycker och drar i mig när jag läser, jag vill också dit och uppleva allt. Tills jag upptäcker hur skrämmande den kan vara, beroende på vilken sida av den man får se.

Det som händer när jag läser den här boken, är lite samma sak som händer i mig när jag läser böckerna om Narnia, eller Harry Potter. Jag bara dras med och fylls av en lycklig känsla i hjärtat för att jag hittat en bok som är precis rätt.

Något jag också tycker mycket om är hur blandade familjer det finns i berättelsen. Det är ett föräldrapar som verkar vara lyckligt på riktigt, ett annat där pappan alltid jobbar och mamman (enligt sonen) bär en mask både på jobbet och hemma, en ensamstående mamma som verkar ha ett bra förhållande med sin dotter och en ensamstående pappa som lider av posttraumatisk stress och ett föräldrapar med två pappor vars son blir ännu en av många ungdomar som på ett mystiskt sätt försvinner i Gamla stan.

Den tar också upp modet som krävs för att våga vara sig själv och leva det liv man vill. Skam och skuldkänslor; hur länge kan man leva med att ha gjort något hemskt innan det driver en till vansinne? Kärlek, ilska, galenskap, vänskap och en hemlighetsfull stadsdel. Allt ryms i den här boken och jag längtar tills det dyker upp en ny del med berättelser från Mörkån.
"Det är oktober och hösten har slagit sina klor i staden. Fåglarna samlas och äter vad de kan hitta. Det är snålt med köttet. Men korpen som sitter på bänken vid torget och ser på den unga mannen vet. Snart kommer det att finnas alldeles för mycket att äta. Det kommer att bli en god vinter.  
Blod kommer att flyta över dessa gator igen."  - sid. 10

onsdag 17 januari 2018

Hemsökta Umeå av Elin Boman & Marcus Österström


Originaltitel: Hemsökta Umeå
Sidor: 167 (Häftad)
"Den folktro som i skuggan av kristendomen en gång styrde över människornas liv och vardag har bleknat och de platser man en gång fruktat har förlorat sin skrämmande prägel. Även om vi inte minns Vitterfar så minns han nog oss, där han sitter nere i djupet av Umeälven och vaktar den gamla storklockan från Backens kyrka. 
Ta del av Hemsökta Umeå – den första boken som sammanställer Umeås spökhistorier! Unikt historiskt material presenteras här tillsammans med umebornas egna berättelser kring spöklika händelser och hemsökta byggnader runt om i staden. Läs bland annat om häxorna som ställdes inför rätta under den västerbottniska häxprocessen, spökrummet på Stora Hotellet och om den hemska barnamörderskan Sophia från Degernäs – vars djävulska dåd fortfarande sänder rysningar längs ryggraden på de som tar del av hennes historia. Blås liv i de gamla vålnaderna och upplev Umeå från ett nytt, mörkare perspektiv..."
Det här var en julklappsbok som jag fick av pappa, hans fru och min lillebror. De vet verkligen vad jag är intresserad av och tycker om att läsa!

Jag har själv bott i Umeå i ungefär två år och skulle absolut kunna tänka mig att bo där igen. Det är en jättevacker stad. I den här boken får man också ta del av lite mörkare händelser i dess historia och vad de händelserna möjligtvis lämnat kvar för spår efter sig. Jag kommer aldrig mer kunna gå i gångtunnlarna vid kyrkan utan att känna ett visst obehag inför vad som finns så nära inpå i marken till exempel. Huh!

Genom boken får man besöka gamla skolor, lasarett, kyrkogårdar och hotell. Det är extra intressant eftersom jag kan känna igen en del platser och byggnader som nämns. Stora Hotellet har jag alltid tyckt är en otroligt vacker byggnad och nu tycker jag den är ännu mer fascinerande eftersom jag läst om de spökerier som sägs pågå där inne. Kanske dags för en hotellvistelse i Umeå?

En väldigt intressant och lättläst bok för den spökintresserade och speciellt om man har någon koppling till staden!

tisdag 16 januari 2018

Veckans topplista - Vinterkänsla


Den här veckan är det vinterkänsla som gäller inne hos Johanna! Det kan vara omslag, handling eller något annat! Jag tar och kör på omslag den här veckan, jag har läst och tyckt om alla fem.


måndag 15 januari 2018

De andra av Nils-Petter Löf


Originaltitel: De andra
Serie: De andra (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Vad är det egentligen som händer i Ånge? En ung kvinna avlider under gåtfulla omständigheter och besynnerliga varelser rör sig i skogarna. De levandes värld kommer allt närmare en kaotisk tillvaro, präglad av död och förstörelse. I drömmarna kan de som har förmågan besöka den sovande världen, men dörren går åt två håll. Ska de andra återigen få besöka de vaknas värld?"
Om ni såg min video med januaris TBR så såg ni att jag verkligen hoppades på att tycka om den här boken. Den beskrivs som en mörk urban fantasy och utspelar sig dessutom i Norrlands inland. Det lät som en bok som verkligen skulle passa mig.

Tyvärr gör den inte det. Jag gillar själva grundidén, att det finns något i en annan värld som man kommer till när man sover. Och att något där inte är bra, något som vill komma över till vår värld. Dör man i den världen dör man i den verkliga världen och så vidare. Det hade kunnat bli jättebra, men för mig känns det som att det hade behövts arbetats mer med, gås igenom fler gånger.

Det finns en prolog och den var riktigt spännande. Den gjorde mig nyfiken och jag ville fortsätta läsa. Men sedan när jag kom till huvudberättelsen så gick allt för snabbt för mig; det blir så mycket baserat på händelser att jag inte lär känna karaktärerna.

På vissa ställen känns det som att det är missar kvar som inte borde vara där. Vid ett tillfälle händer en del saker som får huvudkaraktären, John, att låna hem några speciella böcker från biblioteket. Det är väldigt tydligt för mig som läsare att han gör det på grund av händelserna som precis utspelade sig. Men ändå förklaras det för mig i nästa stycke. Vid ett annat tillfälle verkar en karaktär bli förvånad när hon får veta att John heter just John, och inte ett annat namn som han använt sig av, men hon kallade honom John några sidor tidigare.
I en mening säger John att han inte känt en annan karaktär speciellt länge, några meningar längre ner är han chockad över något för att han trodde att han visste allt om samma karaktär. Det är alldeles för många sådana här saker som stör läsningen.

Så tyvärr klickade det inte mellan mig och De andra. Jag hade verkligen hoppats på att det skulle göra det.

torsdag 11 januari 2018

Hjärntvättad av Stefan Malmström

Originaltitel: Hjärntvättad
Sidor: 344 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En nittonårig tjej får en fråga om reinkarnation och hennes liv förändras för alltid.
På en förskola stryper en pedofil en daghemsföreståndare efter att hon kommit på honom med att förgripa sig på dagisbarn.
I en snara i sin lägenhet hittas Luke Bergmanns bästa vän hängd med sin fyraåriga dotter liggande livlös i soffan bredvid.
Livvakten Luke Bergmann har flytt från New York och lever med skyddad identitet som en vanlig man på Karlskronas gator. Bergmann tror inte att vännen tog livet av sig och han anar att fler kommer att mördas. Tiden är knapp när jakten på motiv drar in honom i en gastkramande våldsspiral. Inte minst fruktar han för sitt eget liv.Thrillern Hjärntvättad är baserad på en sann historia om hur unga människor manipuleras in i sekter och totalitära rörelser. Om hur lättpåverkade vi är av personer omkring oss, om avgrundsdjup ondska och om besinningslös hämnd."
Här har vi en bok med många jobbiga delar; en vidrig pedofil, en sekt som utnyttjar folk, folk som mördas och poliser som inte verkar vilja ta saker på allvar. Det är ingen lätt läsning, men den är bra. Det övergripande temat i boken behandlar sekter, speciellt scientologerna. Det är på grund av att författaren själv har erfarenhet därifrån och var med i några år innan han lyckades ta sig ut.

Boken är skriven i två olika tider, nutid och dåtid. Sakta förstår man hur de här olika händelserna hänger ihop. Det händer inte för tidigt, det tog mig ganska lång tid innan allt klickade och jag fick en aha-upplevelse! Trots att den är baserad på erfarenheter ur verkliga livet är den skriven som en thriller och det är verkligen spännande läsning.

Men det är som sagt tung läsning. Jag blir äcklad, frustrerad, arg, ledsen. Ibland sitter jag med hakan nere i backen och funderar hur sjutton det går till, hur de får folk att tro på sina läror och dessutom skänka sjukt mycket pengar till det. Det är verkligen läskigt med människor som kan manipulera andra så pass mycket. Och jag förstår att författaren, genom att skriva boken och föreläsa, vill försöka förhindra unga människor från att bli indragna i liknande situationer.

Lagom till att det här inlägget har skrivits färdigt (även om det publiceras på morgon) är det dags för en kvällspromenad och det kan verkligen behövas för att kyla ner alla upprörda känslor som den här boken förde med sig. Och det är menat som ett bra betyg!

onsdag 10 januari 2018

Mörk jord av Belinda Bauer


Originaltitel: Blacklands
Sidor: 277 (Pocket)
Serie: Exmoor-trilogin (del 1)
"För arton år sedan försvann Billy Peters. Hela byn tror att han blev mördad - seriemördaren Arnold Avery har ju trots allt erkänt att han mördade sex andra barn och grävde ner dem på den ödsliga heden.
Men Billys mor vägrar tro att han är död. Varje dag står hon vakt vid fönstret i världsfrånvänd väntan, medan familjen faller sönder omkring henne.
Och varje dag efter skolan, medan kompisarna leker och har kul, gräver tolvårige Steven ute på Exmoorheden. Han har nämligen bestämt sig för att rädda sin familj från morbror Billys spöke. Om det så innebär att han måste gräva upp och visa mormor skelettet efter hennes mördade son.
Så tar han även nästa steg - Steven skriver brev till psykopaten Arnold Avery i fängelset.
Brevet blir början på en livsfarlig katt-och- råtta-lek mellan ett desperat barn och en uttråkad seriemördare. En lek som kommer att få mycket värre konsekvenser än Steven någonsin kunnat föreställa sig."
Jag har bara läst en bok av Bauer tidigare, Det slutna ögat, som jag tyckte bra om! Mörk jord är hennes debut och alltså skriven före den.

Det är en väldigt imponerande debut måste jag säga. Den känns välskriven och är till och från riktigt obehaglig att läsa. Det beror på att man får följa händelser ur seriemördaren Arnold Averys perspektiv ibland. De styckena kan bli riktigt hemska och det kryper under huden på mig av obehag.

Steven är inte heller lätt att läsa om, men där är det mitt hjärta som värker istället. Han vill bara ha en normal och lycklig familj, men hans mormor står bara vid fönstret och väntar på sin mördade son, hans mamma är irriterad konstant på grund av hur hans mormor är och det går ut över Steven och hans bror. Det gör ont att läsa om det, det är inte rättvist och jag blir riktigt förbannad på både mormodern och mamman för att de inte ser de två pojkar de faktiskt har i sina liv som behöver kärlek och värme.

Det är en bok som gör att man känner väldigt mycket. Mest jobbiga och mörka känslor men det är ändå ett bra betyg att en bok lämnar avtryck på det sättet! 

tisdag 9 januari 2018

Veckans topplista


Förra veckan hoppade jag över topplistan men nu är det dags igen! Den här veckan vill Johanna att vi ska prata om de senaste böckerna vi köpt/fått/lånat hem. Här kommer fem av mina senaste:


Min snälla hund gav mig den här nya illustrerade utgåvan av Harry Potter i julklapp. 


Det här är också en julklappsbok som jag fick av min pappa, styvmamma och lillebror! They know me so well!


Den här vackra boken köpte jag hem själv från jobbet. Ser fram emot den!


Nelly sålde lite böcker och då passade jag på att köpa den här som jag har varit nyfiken på länge!


Och sista boken den här veckan är en jag lånat av syrran! 

måndag 8 januari 2018

Anna-Lisas val av Eli Åhman Owetz


Originaltitel: Anna-Lisas val
Sidor: 234 (Inbunden)
Serie: Anna-Lisa Johansson (del 4)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"Skulle du vara intresserad av att hoppa in som auktionsutropare?
Anna-Lisa blir ställd när hon får frågan. Skulle hon verkligen klara av det? Vännerna och Rutger stöttar henne: det är klart hon ska prova, det är ju bara en liten auktion.
Men när det väl är dags visar det sig vara en stor gårdsauktion med tusentals prylar. Trots nervositeten gör Anna-Lisa succé och erbjudanden börjar trilla in. Vill hon kanske ropa på en auktion på Åland också?
För en sekund tvekar hon. Men visst måste risken vara minimal att stöta på Ralf, raggaren som hon blev häftigt förälskad i sommaren då hon gick på luffen? Dessutom är Anna-Lisa nyförlovad med Rutger. Hon skulle aldrig falla för Ralf igen."
Jag har inte läst någon av de tidigare böckerna om Anna-Lisa, däremot har jag läst Hemma hos Bettan av samma författare.

Hon är väldigt duktig på att skriva mysiga, lättlästa böcker. Trots att det här var mitt första möte med Anna-Lisa var det lätt att komma in i boken och det känns inte som att jag hade behövt läsa de tre tidigare böckerna för att bättre kunna förstå den här.

Det jag tycker bäst om är själva auktionsdelarna och de delar som utspelar sig i Anna-Lisas lilla butik. De är riktigt mysiga och den grupp med vänner hon har där verkar vara väldigt fin. Men det är inte bara solsken och glädje, något mycket mörkare ligger där i bakgrunden och pyser också. Någon som verkar vilja Anna-Lisa och Rutger illa. Jag önskar nästan den biten hade fått ta mer plats, men jag förstår att då hade det gått från feelgood till något helt annat och det är ju inte riktigt tanken!

Vill man ha något lättläst och som får en att längta till sommaren kan jag verkligen rekommendera den här!

torsdag 4 januari 2018

Brännmärkt av Lizette Edfeldt


Originaltitel: Brännmärkt
Sidor: 446 (Inbunden)
Serie: Imperiet (del 1)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Modernista, tusen tack! 
"Efter flera hundra år av översvämningar, orkaner, epidemier och krig tvingas återstoden av mänskligheten att hålla hårt i sina resurser för att inte gå under. Befolkningen är inordnad i ett hierarkiskt system, där bara den som fötts som Alfa kan göra sin röst hörd.
En värld, fyra zoner, tio rang. Detta är Imperiet.
I rang åtta lever Adeline Theta - en sarkastisk och upprorisk tjej som vägrar att acceptera sitt öde. Runt halsen bär hon det enda hon har kvar efter sin bortgångna mor en amulett i silver. Smycket är hennes mest värdefulla ägodel, men den drar snart in henne i ett livsfarligt dubbelspel. Hon tvingas ta upp kampen mot Imperiet, som visar sig vila på hemligheter mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat ana. 
För att överleva måste hon ge upp det hon håller allra kärast. Kanske till och med sig själv..."
Jag hade faktiskt varit lite nyfiken på den här boken innan den dök upp i brevlådan. Dels när den kom in på jobbet och sen ökade det när det började dyka upp positiva omdömen på den. Så det blev en glad överraskning när jag fick hem den!

För det första måste jag säga att jag är så imponerad över all fantasi som måste gå åt för att bygga upp en hel dystopisk framtid så här. Hur samhället och alla zoner fungerar, vad varje rang står för och hur de förhåller sig till varandra. För min hjärna är det helt otroligt hur allt det kan växa fram i någons tankar!

För det andra är den riktigt spännande, en bladvändare av stora mått. Det finns ett driv i den och med alla svängar som Adelines liv tar vill jag bara veta hur det går hela tiden. Jag tycker om henne som karaktär och älskar att hon vägrar slås ner, vägrar låsas in, vägrar ge upp. Ibland gör hon val jag vill skrika åt (speciellt en scen nära slutet) men samtidigt förstår jag verkligen varför med tanke på den sits hon hamnar i.

En annan sak som jag tyckte var bra och som jag insåg att jag nog aldrig, eller i alla fall otroligt sällan, sett i böcker är att hon faktiskt får mens. Hon fungerar faktiskt som en verklig kvinna och vaknar upp med menssmärtor och får gå och leta mensskydd mitt i natten. Jag blev bara så glad av att en så vardaglig och verklig sak fick dyka upp. Dessutom vävs det in helt naturligt.

Brännmärkt är en riktigt bra debut och jag ser fram emot nästa del!

onsdag 3 januari 2018

Ditt livs affär av Fredrik Backman


Originaltitel: Ditt livs affär
Sidor: 80 (Inbunden)
"Det är natten före julafton, en grå kvinna kommer gående genom sjukhusets korridorer för att hämta en av oss. Hon bär en pärm med alla våra namn uppskrivna i: En cancersjuk 5-åring som sitter ensam och målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en krog han älskar, en 45-åring som kör en dyr bil ursinnigt genom mörkret i jakt på något att krocka med. Ett av våra liv måste tas, om inte ett annat ges frivilligt. Men det räcker inte att någon bara dör, för ett liv är inte det som händer när det tar slut, ett liv är allt som hände fram till dess.
Ditt livs affär, av författaren till En man som heter Ove, är en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Vem skulle du ge ditt liv för, om det inte räckte med att bara dö? Vad skulle du offra, om du visste att ingen skulle minnas det?
Det är natten före julafton. När gryningen kommer är en av oss borta."
Det är ingen som blir förvånad längre när jag säger att jag älskar det Backman skriver, eller hur? Det vet ni redan och jag har inget chockerande att komma med den här gången heller. Ditt livs affär är underbar.

Det är så vackert och känslosamt skrivet om livet och döden. Om vilka misstag man gjort och vad man vill förändra när slutet närmar sig. Och vad man är beredd att göra för att rädda en annan människa.

Jag läste den på juldagen, det tog mig inte ens en halvtimme att ta mig igenom de åttio sidorna, men varje minut var en njutning även om jag så klart blev tårögd, som man ofta blir när man läser Backmans böcker. Något jag uppskattade extra mycket var de enkla men fina illustrationer som finns lite här och där i boken.

Det är en liten guldklimp som är väl värd att läsas.

tisdag 2 januari 2018

Nyårstaggen


Jag blev taggad inne hos Jamie att göra nyårstaggen! Självklart hakar jag på det :).

1. En klassiker jag lovar att läsa: 
Jag hoppas ju på att få läst minst en i månaden under första halvåret i alla fall! Bland annat Peter Pan och Unga kvinnor. 

2. En påbörjad bokserie jag lovar att avsluta:
Jag borde verkligen avsluta Ransom Riggs serie om de besynnerliga barnen. Jag har bara läst första boken men har de två andra i hyllan.

3. En bokserie jag lovar att påbörja:
Det här har jag lovat en gång tidigare men inte lyckats hålla, men vi testar igen! Jag ska börja läsa Jan Guillous serie som börjar med Brobyggarna. 

4. En författare (som jag inte läst tidigare) jag lovar att läsa något av: 
Jenny Colgan. Hennes bok Den lilla bokhandeln runt hörnet ska jag läsa!

5. En bok jag lovar att läsa om: 
Första boken om Harry Potter, men den här gången i den illustrerade versionen!

6. En genre jag läst lite/inget av och lovar att utforska: 
Då kan jag väl svara klassiker på den här!

7. Ett seriealbum jag lovar att läsa: 
Hm det blev svårare... Men jag kör på The Saga of Rex då! Av Michael Gagne. Den får räknas.


8. En novell jag lovar att läsa: 
Jag har novellsamlingar av Stephen King, någon sån kan jag läsa.

9. En bok som behandlar ett tufft men viktigt ämne jag lovar att läsa: 
Det kanske är dags för Vingklippt ängel av Berny Pålsson.

10. En länge ägd oläst bok jag lovar att läsa:
Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir.

11. En debut jag lovar att läsa: 
Nej här blev det tomt i huvudet igen. Jag har ingen aning. 

12. En bok eller bokserie (som jag tidigare gett upp/dömt ut) jag lovar att ge en ny chans.
Hm nej. Ingen tror jag. Har jag valt att sluta någon serie så kommer jag nog inte börja läsa om och ge en ny chans. Det finns alldeles för många olästa böcker i min hylla för det. 

13. Tagga någon! 


Och självklart får alla som vill göra den göra det! :) 

måndag 1 januari 2018

Begynnelse av Dan Brown


Originaltitel: Origin
Sidor: 520 (Inbunden)
"Varifrån kommer vi? Vart är vi på väg?
Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard, anländer till Guggenheimmuseet i Bilbao för att närvara vid avslöjandet av en upptäckt som enligt inbjudan kommer att ”förändra vetenskapen för alltid”. Edmond Kirsch, en fyrtioårig miljardär som blivit världskänd för sina hypermoderna tekniska uppfinningar och djärva förutsägelser, var en gång Langdons student. Nu hävdar han att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor.
När den spektakulära presentationen inleds inser Langdon att han och de hundratals andra gästerna står inför ett avslöjande som är långt mer kontroversiellt än de kunnat ana. Men plötsligt exploderar den välorkestrerade kvällen i kaos. Tillsammans med museets eleganta chef Ambra Vidal finner Langdon sig vara måltavla för en okänd fiende som inte skyr några medel för att förhindra att Kirschs banbrytande upptäckt når dagens ljus. Tillsammans flyr Langdon och Vidal mot Barcelona för att knäcka det kryptiska lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent. Under den dramatiska jakten tvingas Langdon navigera bland mystiska koder, nedtystade historiska fakta och religiös extremism."
Äntligen en ny bok om Robert Langdon! Jag är väldigt förtjust i Dan Browns böcker, de är alltid spännande och fascinerande. Det gäller även för Begynnelse!

Det är lite trygghetsläsning att plocka upp en bok av Brown, jag vet vad jag har att vänta mig och att jag kommer tycka om det. Det är fart, spänning, en hel massa information om konst och religion och så klart Robert Langdon, en karaktär jag tycker bra om. Dessutom får Browns böcker mig att tänka på religion mer än jag någonsin gör annars. Jag är inte troende, har aldrig varit och kommer aldrig bli, men hans böcker får mig att fundera och se andra perspektiv på saker och ting för ett tag, fundera vad en tro kan betyda för andra och hur världen skulle se ut om saker var annorlunda.

Dessutom googlar jag som aldrig förr! Det finns så många konstverk och byggnader som nämns och jag blir direkt nyfiken och vill se allt. Då känns det lite extra verkligt när jag läser, omgivningarna blir mer levande. Jag vill fortfarande resa till Rom enbart på grund av Änglar och demoner. Nu har jag flera byggnader i Spanien jag vill se tack vare Begynnelse, till exempel kyrkan Sagrada Familia, jag menar titta bara på den här vackra byggnaden:


Det blev väldigt tomt när boken var slut och jag hoppas verkligen det kommer fler böcker om Langdon! För att fylla tomrummet slog jag på Da Vinci-koden som ljudbok på kvällen när jag hade läst ut den.