tisdag 31 december 2013

Gott nytt år!Hoppas ni får en bra nyårsafton allihopa! Och tack för ett fint 2013, nu ser vi fram emot ett riktigt bra 2014.

måndag 30 december 2013

The tiny book of tiny stories av Joseph Gordon-Levitt


Sidor: 64

"The universe is not made of atoms; it's made of tiny stories"
Den här söta boken fick jag i julklapp av min syster. Det blev jag väldigt glad för, den har funnits på min önskelista ett tag nu. Jag skulle tro att det är som ett tips från någon bokblogg som jag hittade den, men jag kan inte komma på vilken.

 Det är alltså en bok som innehåller precis det titeln säger, jättesmå berättelser. Bara några rader på varje sida med lite illustrationer till. Så den går riktigt snabbt att läsa ut. Det är mer en sådan bok man plockar upp ibland och bara njuter av det fina i de enkla små texterna.

Jag gillar alla små berättelser som finns i den, antingen för att de är träffande eller fina eller lustiga, men min favorit är den här:


"The motes of dust in the
window's light danced
with such delish delight
that she joined them"

En riktigt fin liten bok att ha! Jag kommer nog försöka skaffa de två andra som finns också. 

lördag 28 december 2013

Dash & Lily's book of dares av Rachel Cohn och David Levithan


Sidor: 260

"I've left some clues for you.
If you want them, turn the page.
If you don't, put the book back on the shelf, please. 
At the urge of her lucky-in-love brother, sixteen-year-old Lily has left a red notebook full of dares on her favourite bookshop shelf, waiting for just the right guy to come along and accept.
Curious, snarky Dash isn't one to back down from a challange - and the Book of Dares is the perfect thing to keep him occupied this Christmas.
As they send each other on a snowbound scavenger hunt across Manhattan, they're falling for each other on paper. But finding out if their real selves share their on-page chemistry could be their biggest dare yet." 

Det här är en bok som bokbloggare fått mig att vilja läsa sedan förra julen. Så nu tog jag äntligen tag i det och köpte hem den lagom till julfirandet!

Jag gillar den verkligen, det var alldeles lagom mysig läsning dagarna innan julafton. Att jag är i Kiruna där julstämningen med snö och kyla verkligen är på topp bidrog nog till mysighetsnivån. Hela idén med att hitta en sådan bok i en bokaffär är helt underbar tycker jag, det hade varit riktigt häftigt att själv få göra.

Det kanske inte är världens djupaste bok med de mest intressanta karaktärerna, men den är väldigt charmig och ett nöje att sätta sig med.  Troligtvis kommer den att läsas om, kanske inte nästa jul men när det har gått några jular, då kan jag tänka mig att jag vill återuppta bekantskapen med den!

torsdag 26 december 2013

Jag hade tydligen varit snäll i år igen!

Ja nu är julafton över igen, men jag och syrran blir fast i Kiruna lite längre än planerat. Vi hade tänkt åka idag men syrran har ingen lust att ge sig ut på vägarna för tillfället så vi får lite extra tid med familj och vänner, tills på söndag!

Och jag hade tydligen varit snäll i år igen, för tomten kom med några fina klappar! :)En underbar Doctor Who-mugg som har en TARDIS som förflyttar sig ut i rymden när jag häller i varmt kaffe, ni skulle hört mitt barnsligt förtjusta utrop första gången jag testade den!
En klocka med en liten uggla som hänge, den är jag lite extra kär i. Jag har behövt en ny klocka länge så det här passade perfekt :).
Också blev det en bokig klapp också: The tiny book of tiny stories, jättesöt bok med riktigt små och fina berättelser i.

Tack tomten! Får se om jag kanske hittar någon julklapp åt mig själv på mellandagsrean här uppe också, man vet ju aldrig :).

måndag 23 december 2013

God jul!


Med julkortet från förra året säger jag och djuren God jul till er alla där ute! 
Hoppas julafton blir fin och mysig för er :).

lördag 21 december 2013

Veckans bokbloggsjerka


Helg och dags för jerka igen! Den här gången svarar jag från Kiruna där jag är och spenderar julen med en del av familjen :). Det kanske inte blir så mycket skrivet här nu tills efter julafton, jag säger kanske för man vet ju aldrig. Och är det så säger jag redan nu till er alla fina bokbloggare där ute: GOD JUL! 

Veckans fråga hos Annika är:

Den självklara frågan torde nog vara vad ni önskar er i julklapp, men det förutsägbara är en aning tråkigt tycker jag. Därför tänkte jag grilla er i ämnet om vad som kommer att bli ert bokliga löfte 2014.

Jag vet att det kan tyckas vara en knivig fråga så här mitt i all julstress så därför geer jag oss extra lång betänketid. Jerkan utgår nästa vecka och återkommer inte förrän den 10 januari. Innan dess borde vi väl ha satt våra mål inför nästa år, eller vad tror ni?

Hm. Jag gör ju inga bokliga löften sådär så jag får nog ge ett tråkigt svar och säga inget. Skulle det vara något så kanske det är att läsa mer och köpa mindre. Men det är inget jag tänker lova så, det blir som inget löfte!

torsdag 19 december 2013

Hjälp behövs! Julklappstips!

Hej på er folket!
Jag behöver lite hjälp. Det är en julklapp jag har kvar att fixa i år, den ska skickas till min lillebror på 11 år. Och jag har fått höra av pappa att han läser ganska mycket. Han har läst hela serien Diary of a wimpy kid och gillat den.

Så med den informationen, finns det någon bok ni kan tänka på som skulle funka att köpa åt honom? Alla tips är verkligen väldigt välkomna! :)

onsdag 18 december 2013

Världens sista kväll och andra texter av C.S Lewis


Sidor: 293

"CS Lewis skrev en lång rad böcker i olika genrer - och dessutom ett stort antal essäer och andra kortare texter. Till Världens sista kväll har Peter Eriksson valt femton av dessa texter, många av dem har aldrig tidigare översatts till svenska. Här finns bland annat Härlighetens tyngd, Tankar från en redskapsbod, Människa eller hare? och När Gud inte svarar. 
Inga teman är för stora eller för små - Lewis skriver om förlåtelse, om att finna Gud i rymden, om obesvarad bön och om hur en stund i redskapsboden kan få evighetsproportioner. Lewis essäer innehåller mycket av det som hans läsare har lärt sig uppskatta: logiken i argumentationen, dråpligheten i den komiska satiren, den passionerade glöden, uppfinningsrikedomen i bildspråket - och hans hängivna vilja att nå fram till mottagaren."
Nu är den utläst! Det tog mig ett tag, för det är ingen bok man bara sveper i en enda sittning. Tusen tack till Libris förlag för recensionsexemplaret!

Så, det här var faktiskt en intressant bok att läsa. Även om jag inte delar Lewis kristna tro, vilket är det absolut största ämnet som han skriver om genom hela boken. Ur olika perspektiv i varje text men det är den röda tråden. Trots det var det intressant att läsa om det, det kan ju aldrig skada att försöka se saker från en annan vinkel än den man själv har eller hur?

Och ibland håller jag helt och hållet med honom. Som i min favorit av texterna, Det seende ögat, där Lewis skriver lite om hur man inte hittat Gud i rymden. I ett stycke kommer han in på funderingarna om hur det vore om vi hittade en annan livsform ute i rymden, på någon avlägsen planet. Han har inte direkt positiva förhoppningar om hur det skulle sluta:
"Vi är inte redo att besöka andra världar. Vår egen har vi fyllt med massmord, tortyr, syfilis, svält, miljökatastrofer och allt möjligt som är vedervärdigt för syn och hörsel. Är vi tvungna att smitta ner nya världar?" 
Det är nog mitt favoritstycke i hela boken för jag håller verkligen med honom i den tanken. Sorgligt men jag tror verkligen vi hade förstört den världen och dess invånare ganska snabbt.

En riktigt intressant bok att läsa! Det var spännande att få komma lite närmare inpå livet till den författare som gett mig en av mina absoluta favoritläsupplevelser någonsin med böckerna om Narnia.

måndag 16 december 2013

Problems of a book nerd

Jag brukar då och då sitta och leta runt efter lite olika boksidor. En jag ramlade över för ett litet tag sedan är Problems of a Book Nerd, där man ibland kan hitta lite roliga och träffande påstående.
Som till exempel:


Är inte det ganska irriterande? Speciellt om de börjar samtalet med "Vad gör du?".

söndag 15 december 2013

55 frågor

Det är en lite lagom tråkig söndag, så jag passar på att låna de här frågorna jag hittade inne hos Monika för att liva upp eftermiddagen lite!

1. Favoritbok i barndomen?
Absoluta favoriterna var nog Pettsson och Findus, som pappa brukade läsa åt mig.

2. Vad läser du just nu?
Jag håller fortfarande på med Under stjärnor av glas, det tar lite tid. Men det är inte för att den är dålig, utan bara för att jag har en seg läsperiod för tillfället.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga alls.

4. Dålig bokvana?
Det ska väl vara att köpa lite för mycket böcker det :).

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Inget!

6. Har du en läsplatta?
Nepp, jag har inte heller något sug efter att ha en.

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Det varierar. Ibland läser jag flera samtidigt, ibland läser jag en i taget.

8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Jag tror jag läser mer blandat nu, jag testar gärna nya böcker som bokbloggare skriver om, som jag annars kanske inte hade läst.

9. Sämsta boken du läst i år?
Den jag kan komma på nu är Mina fräknar av Sofia Hallberg. Den passade mig verkligen inte.

10. Bästa boken du läst i år?
Oj. Hm. Det får nog bli En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt, båda av Fredrik Backman.

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Mer ofta nu tack vare bokbloggar.

12. Vilken är din bekvämlighetszon?
Det är nog mest skräck det.

13. Kan du läsa på bussen?
Ja, men jag gör det sällan. Åker inte buss så länge.

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
Sängen just nu. Annars utomhus på sommaren.

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag är ganska kinkig när det gäller att låna ut böcker helt ärligt. Jag gör det mest till familjemedlemmar.

16. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej!

17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Nej!

18. I studierelaterade böcker då?
Inte ens då.

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Jag läser mest svenska, men engelska funkar också.

20. Vad får dig att älska en bok?
När den är bra...? Nej men det är väldigt olika. Är det skräck ska den ju skrämma mig, är det humor ska jag ju skratta osv.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Om jag tycker om den, och tror att den kan passa den som vill ha en rekommendation.

22. Favoritgenre?
Det är nog skräck.

23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Hm. Kanske fantasy.

24. Favoritbiografi?
Det vet jag faktiskt inte.

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Ja det har jag också hunnit med att läsa.

26. Favoritkokbok?
Jag förstår inte frågan.

27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?
Det har jag inget bra svar på.

28. Favoritlässnacks?
Hm. Nötter.

29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?
Jag vet inte om det har hänt. Jag kanske inte håller med hypen efter att ha läst boken, men den har nog aldrig förstört själva läsningen.

30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?
Jag läser inte vad kritiker i tidningar och så tycker om böcker, vilket jag antar är vad som menas här. Så det kan jag inte svara på.

31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?
Det är väl det man gör när man skriver om böcker? Eller? Och så länge man är ärlig utan att vara rent ut elak så tycker jag det är bra.

32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Hm..Isländska!

33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?
Psykopaten av Dean Koontz åt verkligen på mina nerver. Om det är den absolut mest skrämmande/hotfulla vet jag inte, men det var den jag kom att tänka på nu.

34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?
Jurtjyrkogården av Stephen King. Jag vägrar!

35. Favoritpoet?
Jag har nog ingen favorit.

36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Oftast inga.

37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?
Sällan.

38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?
Ugh, hur ska jag kunna välja det?

39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Ingen aning!

40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
Den som verkar mest intressant just då.

41. Det längsta du har varit utan att läsa?
Jag har verkligen ingen aning.

42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?
Jag ville slänga Ett öga rött i väggen, men jag var tvungen att läsa ut den till skolan.

43. Vad distraherar dig lättast då du läser?
Andra människor.

44. Bästa filmatisering av bok?
Harry Potter filmerna och Sagan om ringen trilogin.

45. Sämsta filmatisering av bok?
Behåller Monikas svar: Liftarens guide till galaxen.

46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
Hm, jag har ingen aning. Det är nog bara några hundra.

47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?
Skumma igenom en hel bok innan jag läser den? Men...varför?

48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?
Det ska mycket till!

49. Har du dina böcker organiserade?
Snyft. Inte alls just nu.

50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?
Behålla. Men jag har börjat försöka lämna vidare de jag inte alls tycker om.

51. Finns det böcker du undviker?
Inte som jag kan komma på just nu.

52. Nämn en bok som gjorde dig arg?
Bergdorfblondiner av Plum Sykes. Också en bok jag ville slänga i väggen för *peeeeeeep* vad jag störde mig på karaktärerna och jag ville bara skaka om dom och gaaaaah!

53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?
Hm...jag kommer inte på någon just nu.

54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?
Nej jag vet inte här heller.

55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?
Varför skulle min läsning innebära skuld från första början?

lördag 14 december 2013

Lite nytt

Jag...nä jag har inte några bra ursäkter för fler nya böcker. Det bara blev så! En kommer från Myrorna och de andra köpte jag av LexieLäser som har lite utrensning bland sina böcker. Tack så mycket för dem! :)  • Vindens namn del 2 av Patrick Rothfuss
  • Fågelbarn av Christin Ljungqvist
  • Jag, En av David Levithan
  • Hjälten av Dean Koontz (köpet från Myrorna, hade jag redan läst men ägde den inte) 

fredag 13 december 2013

Veckans bokbloggsjerka


Så nu ska vi se hur min hjärna fungerar efter en natt med tre timmars sömn! Så går det när man lyckas halka och vrida till ryggen. Direkt jag låg still ett tag så blev ryggen som en tegelsten med en hemskt djupt molande värk som gjorde det omöjligt att sova. Men det är fredag, och dags för en jerka hos Annika:

Vilken författarduo tillhör dina favoriter? (Alterntivt: finns det någon författare vars böcker du gillat både under författarens riktiga namn såväl som dennes pseudonym)?

Hm...Först kan jag ju nämna Lars Kepler, som väl är en blandning, både en pseudonym och en författarduo! Det är spännande och lättlästa böcker som jag gillar.

Sedan får jag ju inte glömma författarna bakom Engelforstrilogin - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Jag har inte läst sista delen än men jag ser verkligen fram emot det!

Det är nog faktiskt det svaret jag kan komma på just nu, tankeverksamheten är inte direkt på topp som sagt. Så nu ska jag hoppa runt hos er andra och se hur många jag har glömt!

tisdag 10 december 2013

5 frågor om boken du läser just nuJag blev utmanad inne hos blandbockerlivetmagin att svara på fem frågor om boken jag läser just nu. Och eftersom mitt huvud är mos efter att spendera dagarna i bokaffären med julhandeln så passar det här perfekt! Missförstå mig inte dock, jag har jättekul i affären med att springa fram och tillbaka och hjälpa kunder, tiden bara flyger iväg!

1. Hur många kapitel har du läst ur boken? 
Jag ska börja på kapitel 14!

2. Vad var den första meningen i boken? 
Det hördes en åskskräll.

3. Vad var den sista meningen du läste i boken?
Cordelia försvann in i mörkret med snabba steg.

4. Hur tycker du boken verkar? 
Riktigt bra faktiskt! Jag hade lite svårt att komma in i den men nu har den verkligen börjat växa och jag tycker den är riktigt intressant.

5. Vilken händelse är din favorit än så länge? 
Hm. Det är nog en av återblickarna i Cordelias förflutna, som förklarade en hel del om henne. Men jag kan inte skriva ut vad det är, det känns som att det förstör lite om man har tänkt läsa boken.

Jag är för trött för att utmana några speciella personer så jag gör så här nu, om du vill svara på frågorna så är du utmanad!

lördag 7 december 2013

Veckans bokbloggsjerkaDet är helg och det är dags för en jerka hos Annika igen! Jag är lite sen den här veckan, brukar hinna med den direkt på fredagarna men igår var jag alldeles för trött.
Veckans fråga är:

Vilken karaktär skulle du helst vilja möta IRL och varför? 

Annika säger att det är helt okej att välja flera och det är ju tur, annars hade det här blivit svårt. Men just nu kan jag säga att det är många från Sagan om Isfolket jag skulle vilja träffa. Tengel den gode, Heike, Vinga, Sol för att nämna några. Så många otroliga personligheter som jag gärna hade träffat!

Dessutom måste jag ta med Odd Thomas från Dean Koontz böcker. Han verkar vara en riktigt fin människa så honom hade jag gärna fått en pratstund med.