fredag 24 juli 2015

Mitt i flyttkaoset

Puh, det är jobbigt att flytta. Kanske speciellt när man är boknörd och har en hel del böcker...Syrran bad mig att försöka att inte packa en hel låda full med böcker eftersom det blir så tungt att bära. Men igår började jag få slut på andra grejer att fylla lådor med så nu blir det halvfulla lådor med böcker...Puh igen!

Men det ska bli skönt när det är klart! Så skönt! Tror dessutom jag ska skicka iväg mina två systrar till IKEA med lite pengar och skaffa min klockhylla jag velat ha hur länge som helst nu.

Mitt i allt flyttkaos dök ett recensionsexemplar upp, det är En sång från havet av Katherine Webb. Jag har tyckt att alla hennes böcker låter jättebra, men har aldrig läst någon. Nu ser jag fram emot att börja på den här, så Allegiant får faktiskt vänta lite till.


Förutom att läsa den boken upptas min tid faktiskt av en podcast. Jag har aldrig varit intresserad av att lyssna på en tidigare. Men tack vare Lingonhjärta upptäckte jag The NoSleep Podcast. Det är en podcast där de läser upp skräckhistorier från Reddits forum NoSleep. Det är ett forum jag då och då fastnat på för att läsa olika berättelser, för vissa är riktigt bra och läskiga. Men jag hade ingen aning om att det fanns som podcast! Nu är jag dock fast, jag lyssnar på bussen, på rasten på jobbet, när jag packar här hemma.

Jag får inte så jättemycket läst alltså, mellan att packa och lyssna på skräckhistorier. Men En sång från havet ska läsas och jag har faktiskt ett inlägg med lite barnböcker att skriva. Jag har äntligen fått en anledning att köpa lite barngrejer! (Nej inte gravid, jag insåg nu att det kanske lät så haha.) Så helt dött blir det inte på bloggen även om det kanske blir lite mer tyst än vanligt den här sista veckan innan flytten.

torsdag 23 juli 2015

Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart


Originaltitel: We were liars
Sidor: 258 (Inbunden)
"Sjuttonåriga Cadence Sinclair Eastmans berättelse tar sin början före den femtonde sommaren. Somrarna tillbringar den förmögna familjen Sinclair på sin privatägda ö utanför kusten vid Massachusetts. Cadence älskar tillvaron på ön och framförallt älskar hon Lögnarna, som familjen kallar den sammansvetsade kvartetten bestående av Cadence, hennes kusiner Johnny och Mirren och Gat. Gat, Cadences stora kärlek.
Den femtonde sommaren händer något. Något som hon absolut inte kan minnas och som ingen vill berätta för henne. Händelsen gör sig dock ständigt påmind i form av en fruktansvärt smärtsam, kronisk huvudvärk som hon måste medicineras för. Men vad var det egentligen som hände?
Läs den. Och om någon frågar hur den slutar, LJUG."
För ett tag sedan läste jag Den ökända historien om Frankie Landau-Banks, men skrev inget om den här på bloggen. Eftersom jag helt enkelt inte hade något att skriva, verkligen inget. Jag vet att den hyllas överallt men hos mig lämnade den inga spår alls.
Därför var jag väl lite orolig när jag började på Kanske är det allt du behöver veta, som också har hyllats överallt.

Men nu hade jag bättre tur! För den här boken älskade jag. Jäklar så bra den var! Jag läste ut den på en dag. Satt uppe till vid 1-2 på natten för att läsa klart den, det gick helt enkelt inte att lägga bort den innan jag fick veta vad som egentligen hänt.

Här fastnar jag för alla karaktärer, för vänskapen mellan Lögnarna, för Lockharts språk. Deras nästan drömliknande somrar på ön. Det är så levande beskrivet, och sedan när man inser att det finns någon hemlighet där, då slukas jag verkligen och kan som sagt inte lägga undan boken förrän sista sidan är läst.

Och ja, jag håller med beskrivningen på adlibris, läs den, och frågar någon hur den slutar så bara ljug. Eller mumla något ohörbart och stick boken i händerna på dem så de får läsa själv. Jag kan inte beskriva den mer utan att kanske råka avslöja för mycket.

Allt du behöver veta är att du borde läsa den om du inte redan gjort det.

onsdag 22 juli 2015

Har du läst...?-tag


Sandra på Snowglitter har taggat mig i en tag hon själv har knåpat ihop! Det är lite olika frågor om böcker som man ska svara på :). Tack Sandra!

Har du läst...

...en bok med snö på omslaget? 
Flickan med snö i håret av Ninni Schulman.

...en bok som handlar om krig? 
Wehrmachtsoldaternas brev från fronten 1939-1945 av Marie Moutier, en bok med brev från tyska soldater under andra världskriget. Otroligt intressant och läsvärd.

...en bok som är skriven av en finsk författare?  
Muminpappans memoarer av Tove Jansson.

...en bok som är över 800 sidor? 
Under kupolen av Stephen King är över 1000 sidor :).

...en bok som har ett spöke som huvudkaraktär/har en stor roll? 
Kvinnan i svart av Susan Hill.

...en bok där någon av huvudkaraktärerna äger en affär? 
En liten hattaffär på hörnet av Marita Conlon-McKenna.

...en bok där någon av huvudkaraktärerna är fruktansvärt rik? 
Femtio nyanser av honom av E.L. James.

...en bok som handlar mycket om djur? 
Visst katten har djuren själ! av Margit Sandemo.

...en bok vars titel innehåller ordet "En"? 
Jag, En av David Levithan.

...en bok som utspelar sig på hösten? 
Skumtimmen av Johan Theorin.

...en bok som knappt innehåller några glada inslag? 
Fågelmannen av Mo Hayder.

...en bok som handlar om bröllop? 
Nej jag kan inte komma på något bok som jag läst som handlar om bröllop, det finns säkert många där det förekommer något bröllop, till exempel några av Isfolket, men jag kommer inte på någon där bröllop är den stora handlingen.

...en bok som handlar om häxor? 
Avgrunden av Margit Sandemo, som handlar mest om Sol som verkligen kan räknas som en häxa.

...en bok som utspelar sig på en ö?
Hawaii's Story by Hawaii's Queen av Liliuokalani.

...en bok som har en karaktär som du kan känna igen dig själv i? 
En dröm från att dö av Emelie Kalén Loxi. Ellen i den här boken påminner om mig när jag mådde mycket sämre än vad jag gör nu.

...en bok som utspelar sig i rymden? 
Ensam på mars av Andy Weir.

...en bok som det finns ett mycket gammalt hus i? 
I det förflutna av Kate Morton.

...en bok som handlar om en bokhandel? 
Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon.

...en bok som i titeln innehåller något av de fyra elementen? (eld, vatten, luft, jord) 
Eldvittnet av Lars Kepler.

Gör den ni också vettja! Lämna länk till era inlägg i kommentarerna :).

tisdag 21 juli 2015

Under den svarta manteln av Bo Strömberg


Originaltitel: Under den svarta manteln
Sidor: 332
Recensionsexemplar: Från författaren, tack!
"Halleluja ropade femårige Teodor Bengtsson från predikstolen av snö och ingen kunde ana att predikanten skulle utvecklas till mördare. Men snart kompletterades den barnsliga charmen med ett temperament som fick byborna att kalla honom för Dr. Jekyll and Mr. Hyde och allteftersom han växte upp hopades problemen ändå tills den mänskliga vulkanen Teodor fick ett utbrott vars följder blev katastrofala för både honom och andra.
Någon enkel förklaring till varför detta hände ges inte i Bo Strömbergs spännande, otäcka, idylliska, dramatiska och ofta mycket humoristiska berättelse. Men faktorer som en skräckfylld barndom, usla fosterföräldrar, spritmissbruk och genetiskt arv bidrog säkert alla till den personlighetsstörning som skapade sexmördaren Teodor."
Det här blir ett ganska kort och svårt inlägg att skriva. För jag och den här boken var inte alls överens med varandra. Det klickade aldrig på något sätt, med varken berättelsen eller karaktärerna, tyvärr.

Jag känner ingenting för Teodor, jag ogillar honom inte ens fast han borde vara en karaktär att verkligen ogilla. Det lyckas inte beröra mig så att jag bryr mig om vad som händer honom eller de andra. Det som jag fann mest intressant i det är att författaren utgått från ett verkligt människoöde när han skrev den, så mycket är skrivet med hjälp av dokumenterat material.

Med det säger jag inte att det är en dålig bok, bara det att jag var helt fel person för den.

söndag 19 juli 2015

Läser just nu


Denna gråa söndag blir det en liten uppdatering om vad jag läser och lyssnar på för tillfället. Jag har ju inte allt här till höger på bloggen, då skulle det bli så många bilder!

Först och främst läser jag Under den svarta manteln av Bo Strömberg, som är ett recensionsexemplar av författaren. Jag har kommit mer än halvvägs, så det lär dyka upp ett inlägg om den under veckan.
Sedan har jag även börjat lite smått på Allegiant av Veronica Roth, känner att det är dags att avsluta den trilogin nu!


         
                       

Sedan lyssnar jag även på Magnus Härenstams Morsning & Goodbye lite men mest lyssnar jag på Sagan om Isfolket av Margit Sandemo på kvällarna innan jag ska sova. Isfolket är däremot inget jag kommer skriva om på bloggen eftersom det inte är första gången jag läser dem, och det är en så lång serie.                         

Vad läser/lyssnar ni på? :)

lördag 18 juli 2015

Något att se fram emot!

Iiih. Jag sa ju att jag inte fick köpa några böcker innan jag flyttat, MEN det räknas faktiskt inte att förhandsbeställa något som kommer dyka upp efter flytten! Hah!

Att jag älskar Sagan om Isfolket är väl ingen hemlighet, jag har läst serien  4 gånger och håller nu på att lyssna igenom den som en femte omgång. Eftersom jag kan böckerna ganska bra vid det här laget passar de perfekt att lyssna på när jag ska somna, det gör inget om jag missar några avsnitt! Perfekt!

Så när jag såg det här på facebook, blev jag överlycklig:


Sagan om Isfolket, som graphic novel på svenska! Jaaaa! Jag förhandsbokade ett ex snabbt som sjutton! Nu har jag verkligen något att se fram emot!

fredag 17 juli 2015

Time riders av Alex Scarrow


Originaltitel: Time riders
Sidor: 430 (Pocket)
Serie: Time riders (del 1)
"Liam O'Connor skulle ha dött till havs 1912. Maddy Carter skulle ha dött på ett flygplan 2010. Sal Vikram skulle ha dött i en eldsvåda 2026.
Men bara några ögonblick innan döden skulle inträffa dök någon upp på ett mystiskt sätt och sa: "Ta min hand...". Men Liam, Maddy och Sal blev inte räddade. De blev rekryterade av en byrå som ingen känner till och som bara har ett enda mål - att rätta till felaktig historia. För det går att resa i tiden, och det finns personer som vill färdas bakåt i tiden och förändra det förflutna.
Time riders finns för att skydda oss. För att hindra tidsresandet från att förstöra världen..."
Det här var ett spontanköp från min sida, jag såg del ett och två på jobbet och blev nyfiken helt enkelt. Innan dess hade jag aldrig hört talas om den här bokserien, men eftersom jag älskar Doctor Who som har så mycket tidsresande i sig kände jag att det kanske kunde vara något för mig.

Det var det också! För visst är tanken fascinerande, att resa i tiden? Så mycket man skulle kunna se. Men, så mycket man skulle kunna förstöra...tänk till exempel om någon reste tillbaka och gav Hitler tips om hur han skulle vinna andra världskriget? Hur skulle vår nutid se ut då?

I den här boken får man som läsare spänning och lite humor blandat alldeles lagom. Det är inga kärlekstrianglar som stör, i alla fall inte i denna första del. Jag hoppas och tror det håller i sig även i resten. Liam, Maddy och Sal är tre ungdomar som får en andra chans i sitt nya "jobb", en unik men inte ofarlig chans. Världen, och de olika tiderna som de kommer ifrån och som de besöker beskrivs väldigt levande, det blir trovärdigt och man slås av några "tänk om.." under läsningen.
Jag dras verkligen in i berättelsen, en gång när jag är säker på att något hemskt har hänt inser jag att jag sitter och behärskar mig för att inte bläddra framåt och se om det gick illa eller löste sig.

Den klassas som en tonårsbok och jag kan absolut rekommendera den om du letar något att ge till en lässugen kille eller tjej som vill ha mer spänning istället för kärlek. Och jag menar, tidsresor, hur kan man säga nej till det?
Men jag är ingen tonåring längre, så den passar bevisligen också bra till vuxna som vill ha lite mer lättläst spänning. Varför inte som omväxling från vuxenböcker eller som lätt sommarläsning?

onsdag 15 juli 2015

Sommarlov med Kulturkollo - #vandring

Jag läste ju ganska nyligen Vild av Cheryl Strayed, och där man kan verkligen tala om en vandring. Riktigt någon sådan storslagen en har jag inte gjort själv och är antagligen alldeles för rädd av mig för att göra någon gång.

Men jag och min äldsta syster vandrade upp till Trollsjön sommaren 2011. Det var jag, hon och Aramis. Vi hade tur med vädret, det var lite sol, lite mulet, så man kunde ta turen dit utan att smälta bort helt och hållet. Ännu bättre med tanke på Aramis som hade så mycket päls.


 Det var första gången någon av oss gick dit, och efter ett tag tänkte vi "Men efter den där höjden, där måste sjön vara i alla fall!" efter varje ny höjd vi gick förbi. Och precis, precis när vi började ge upp hoppet om att komma fram så låg den där så fin.


Där blev det en härlig paus med kaffe, vatten, lite mackor och fotografering. Det här är en perfekt vandring för den som letar vackra miljöer att fota. Det hjälper dessutom till när man har världens vackraste hund med sig...


Vägen tillbaka gick lättare, som alltid eftersom vi nu visste hur långt det var. Och nu när vi vet det har vi pratat om att gå tillbaka nån sommar, kanske drar jag med mig pojkvännen från Belgien då. Han kan behöva se lite riktig norrländsk natur!

2013 gick jag och syrran på en liten vandring igen, den här gången till Láddjujávri och då var Nitro med också. Ännu ett perfekt förslag på vandring till den som gillar att fota, jag stannade ungefär hela tiden och tog bilder.
Sådär, nu ska jag sluta med det här långa inlägget! Tur att det är mycket bilder i alla fall :)

måndag 13 juli 2015

Sommarlov med Kulturkollo - #novell

Eftersom jag fortfarande är sjukling så passar jag på att hänga på ett av Kulturkollos sommarlovsinlägg. Dagens ord är #novell.

Jag har oftast ganska svårt för noveller. Jag vill alltid ha lite mer, lite djupare berättelser, lite längre. Den novellform som dock funkar för mig är skräcknoveller har jag upptäckt. Det är först de senaste två åren kanske, som jag märkt det.


Här är några av de novellsamlingar jag har i hyllan. Strax efter solnedgången, Vänd dig inte om, Stockholms undergång och Rovdjur. Riktigt bra allihopa!

Psst, och ett extra tips om du ska läsa skräcknoveller.......se till att ha en fluffig kramgo kompis i närheten så blir det inte lika läskigt!

söndag 12 juli 2015

Sjukstuga

Bah, det var ju inte så här jag ville tillbringa min söndag. Jag har fått tillbaka Nitro efter att han varit i stugan en vecka, solen skiner, jag är ledig. Jag tänkte mig lång, lång promenad, kanske med kameran. Kanske ta med en bok och sitta ute och läsa någonstans.

Så vaknar jag upp med rakblad i halsen och när jag skulle hämta tvätten från tvättstugan i morse svartnade det för ögonen på mig. Kul kul. Så det blir ändringar i planerna, det blir te och bok i sängen och korta turer ut med vovven.
Jag hoppas er söndag är bättre!


lördag 11 juli 2015

Världens tillfälle

Så, det händer grejer i livet! Jag ska flytta, igen. Jag fick ju min fina lägenhet för inte ens ett år sedan, men nu ska jag byta till en inne i stan. Så jag slipper all pendling fram och tillbaka, det blir bättre för mig, vovven och jobbet. Perfekt!
Den första augusti får jag den nya lägenheten, ser fram emot det så mycket!


Det här innebär ju en förflyttning av alla böcker, igen. Och då har jag som bestämt att nu får jag verkligen inte skaffa nå mer böcker INNAN flytten. Det är bara dumt att dra hem mer som ändå ska flyttas vidare inom en snar framtid. Så det här är ju världens bästa tillfälle att försöka minska antalet olästa böcker här hemma, eller hur??

Sen..kanske, jag har funderat på att ge mig själv en inflyttningspresent när allt är färdigt..något som kan glädja nördhjärtat i mig:


fredag 10 juli 2015

Mumin och tillvarons gåta av Jukka Laajarinne


Originaltitel: Muumit ja olemisen arvoitus
Sidor: 219 (Pocket)
"Muminpappan flyr vardagen och ger sig av med hattifnattarna. Snusmumriken vandrar i Ensliga bergen. Mumintrollet förvandlas i trollkarlens hatt och blir tvungen att fundera över sin identitet. Och allihopa funderar de på frågor som: Vem är jag egentligen? Vilken är min plats i tillvaron?
Mumin och tillvarons gåta tar upp den filosofiska sidan av Tove Janssons mästerliga sagoromaner. Vad har Mumintrollet, Snusmumriken och Filifjonkan med Kierkegaard, Heidegger och Sartre att göra? Vad kan de ge den läsare som kämpar med de grundläggande frågorna i sitt eget liv? Följ med på en upptäcktsresa - om du vågar."
Det här är en fin liten bok som samtidigt är svår att skriva om. Det är ju ingen berättelse på så vis. Utan författaren tar stycken ur de olika Muminberättelserna och sätter in dem i ett lite mer filosofiskt perspektiv.

Som till exempel när Snorkfröken i ett försök att få Mumintrollet att gilla henne mer önskar sig trädrottningens ögon. Men inser snart att det är som sig själv hon är mer äkta och uppskattad. Eller Muminpappans försök till att fly vardagen och uppleva mer äventyr med Hattifnattarna, men han kommer aldrig kunna kommunicera bra med dem och känner sig bara mer ensam.
Sådana exempel följer genom hela boken och jag tycker det är jätteintressant att läsa. Varje kapitel inleds dessutom med ett citat ur en av muminböckerna och ett eller två av andra filosofer.

Jag var lite orolig att det skulle kännas tungt att läsa, filosofi kan ju vara ett ganska komplicerat ämne att ta sig igenom. Men det är skrivet så det blir lätt, och att läsa ett kapitel i taget och sen låta boken vila lite passade perfekt. Den har varit en utmärkt bussbok!
"Allting är mycket osäkert och det är just det som lugnar mig."                                           - Too-ticki i Trollvinter. 

måndag 6 juli 2015

Gone girl av Gillian Flynn


Originaltitel: Gone girl
Sidor: 555 (Inbunden)
"Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra. 
På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankarna faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig, var är Amy?"
Nu, äntligen, ungefär sist i världen, har jag också läst Gone girl! Denna bok som blivit så hypad, som så många nya böcker jämförs med när de ska beskrivas hur bra de är.

Jag började på den här lilla tegelstenen förra veckan och trots sin storlek tog det mig bara 2 dagar att läsa ut den (hade gått snabbare om jag varit ledig!), för jisses så bra den faktiskt var. Jag förstår hypen nu. Det var kört från första till sista sidan, jag ville bara läsa mer. Tidigare har jag läst Mörka platser av Flynn, och den gillade jag också. Men Gone Girl var några snäpp bättre.

Här dras jag in från första sidan och sedan är det ganska mycket som en bergochdalbana av känslor och misstankar hit och dit. Jag ska inte skriva för mycket om det för då kanske jag råkar avslöja något, och skulle det finnas någon som inte läst den än vore det synd att göra!

Vill man ha en bok som tar och vrider och vänder på allting, som lurar dig om och om igen och som du sedan sitter och skakar på i ren frustration (på ett bra sätt alltså!) då ska man verkligen läsa Gone girl. Den knockade mig helt och hållet, nu ser jag ännu mer fram emot att få läsa fler av Flynns böcker.

Ikväll kanske jag dessutom tar och ser filmen, det har jag väntat på att kunna göra!

söndag 5 juli 2015

Söndagsbild


Idag blir det inget vettigt inlägg alls. Tack vare myggor och värmen har jag knappt sovit i natt, mest på grund av myggen. Finns det något mer irriterande ljud när man ska sova än deras surrande?
Jag ville bara hoppa in och säga att jag hoppas ni haft en fin helg!

Nu ska jag spendera min söndag med kaffe, väldigt mycket kaffe, böckerna och hunden!

lördag 4 juli 2015

Väckelse av Stephen King


Originaltitel: Revival
Sidor: 550 (Inbunden)
"New England, tidigt sextiotal. Sexårige Jamie Morton leker på gården när en skugga faller över honom och en man i svart kavaj tornar upp sig mot himlen. Det är första gången Jamie träffar pastor Charles Jacobs - ett möte som kommer att prägla hans liv.. Vid sidan av sitt prästerliga kall har Jacobs också en besatthet: elektriska experiment. Jamie och pastorn blir vänner, men när en tragedi drabbar pastor Jacobs lämnar han staden och försvinner. Charles Jacobs skugga lämnar dock inte Jamie, och när de möts igen är Jamie en heroinmissbrukande trettioåring.
Återigen dras han in i den allt mer maniske före detta pastorns försök att med hjälp av elektricitet väcka liv i universums dolda krafter. Krafter vars ursprung är lika okänt som illavarslande."
Åh King, du gör mig inte besviken. Du lurar mig på hur det skulle gå och sen drar du det lite, lite för långt i slutet. Men det gör inget, det förlåts varje gång.

Det är helt otroligt hur han lyckas! Han tar något så vardagligt som elektricitet, något man egentligen knappt tänker på (precis som pastorn påpekar i boken att man inte kommer göra i framtiden) och vrider det till något hemskt och olycksbådande.
Det här är en berättelse om hur sorg kan äta upp en människa och driva honom till vansinne i jakt på svar och förklaringar. Och han struntar fullkomligt i vilka han drar med sig i den jakten...

Det är ingen actionfylld bok, utan en berättelse där det hotfulla ligger och lurar under ytan. Vilket jag uppskattar, jag vet aldrig riktigt när det stora, hemska kommer hända, jag bara vet att det kommer göra det. Och det är inte alltid så att riktiga monster behövs i en skräckberättelse; det är något King verkligen visar, vi människor kan vara alldeles utomordentligt bra monster själva.

fredag 3 juli 2015

Källan av Catherine Chanter


Originaltitel: The Well
Sidor: 477 (Inbunden)
"I England har det inte regnat på tre år och missväxten breder ut sig. Men på gården Källan sinar märkligt nog aldrig vattnet och grönskan frodas.
Ruth Ardlingly återvänder till Källan för att avtjäna sitt straff för mordbrand i husarrest. Hon är fast besluten att pussla ihop alla lösa bitar av tragedin som krossade hennes familj och ledde fram till hennes barnbarns död."
Det här var en väldigt intressant bok! Och frustrerande, jisses vad jag har velat skaka om huvudpersonen Ruth så många gånger.

Det är Ruth och hennes man Mark som flyttar till Källan, de vill fly undan en skandal som Mark varit med om på sitt jobb. Det är hemska anklagelser han fått ta emot och livet i staden känns inte längre tryggt för dem.

Så när England går in i en hemsk torka hittar de Källan, där det fortfarande regnar och allt är grönt. Det här väcker så klart en hel del avundsjuka och misstro bland folket som plågas av torkan men det lockar också dit religiösa grupper. Och livet blir alltså inte alls så lugnt som de hoppades på. Mitt i allt detta mördas Ruths barnbarn och hon försöker bränna ihjäl de hon tror har utfört mordet.

Boken utspelar sig i både nutid och dåtid. Nutid när Ruth sitter i husarrest och försöker hitta ledtrådar om vad som egentligen hände. Var det hennes man som gjorde det, eller ledaren i en religiös gruppp som bosatt sig i närheten av Källan, eller var det kanske hon själv utan att hon kommer ihåg det?
Och dåtid, så vi får följa alla händelser som ledde fram till mordet, till mordbranden och husarresten.

Det är när Ruth blir indragen i den religiösa gruppen kvinnor som de frustrerande delarna börjar. Jag håller på bli tokig när hon glömmer/struntar i allt annat och bara ser ledaren i gruppen. Varje gång Ruth missar något som så uppenbart är fel eller manipulerande skakar jag nästan boken av irritation. Men jag förstår ju att det är så, vissa människor är faktiskt så skickliga på att manipulera, på att nästla sig in och förvrida ord och tankar. Och det är läskigt!

Källan är en välskriven historia, där tvivlet hos huvudpersonen ger läsaren ett driv att läsa vidare för att få reda på vad som egentligen hände.

torsdag 2 juli 2015

Ensam på Mars av Andy Weir


Originaltitel: The Martian
Längd: 14h 32min
Uppläsare: Björn Bengtsson
"Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. 
Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos humor, ger sig Mark i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem."
Jag hörde mycket gott om den här på booktube för ett tag sedan och blev glatt överraskad när den dök upp på svenska helt plötsligt. Så nu har den varit min ljudbok på bussen ett tag. Det går ju lite långsammare att lyssna på en bok än att läsa den själv, sakta men säkert.

Jag visste inte riktigt hur jag skulle förvänta mig att den här boken skulle vara; galet klaustrofobisk och panikframkallande eller spännande. Förvånad blev jag när den faktiskt är ganska rolig; jag har flera gånger suttit och fnissat till Marks logganteckningar för han är en jäkligt rolig karaktär. Hans humor, som självklart är där för att han ska orka med läget, är precis en sådan humor jag gillar.

Samtidigt finns spänningen där och det är lite som ett MacGyver-avsnitt ibland, fast på Mars då. Så jag får erkänna att Mark Watney är lite tuffare än min barndomshjälte MacGyver på grund av det. Jag var lite orolig att jag skulle tycka att det var tråkigt först, de tekniska delarna som är med, men det är gjort så bra att det inte alls blir tråkigt att lyssna på. Allt är väldigt fascinerande.
Andra gånger sitter jag och är frustrerad på grund av saker som går fel för honom och hur hopplöst allt verkar.

För någon dag sedan såg jag att det ska bli film av boken, den ska jag absolut se. Jag hoppas de lyckas göra den lika bra!

onsdag 1 juli 2015

Sommarläsningstaggen


Nu har både Snowglitter och Sagan om Sagorna taggat mig igen! Den här gången i Sommarläsningstaggen :).

1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
Hm det är svårt när jag inte är hemma med alla mina olästa böcker när jag svarar men..Gone girl som är påbörjad. De dunkla butikernas gata av Patrick Modiano som jag nyligen köpt på rea på jobbet. Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins för att det känns som en perfekt sommarbok. Doctor Sleep av Stephen King för att det verkligen är på tiden. Att föda ett barn av Kristina Sandberg för att ta reda på vad alla pratar om.

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Ingen egentligen, inte som jag kan komma på nu i alla fall. Jag är sugen på alla mina olästa böcker!

3. Var är bästa stället att läsa på i sommar?
Utomhus i syrrans sommarstuga.

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer läsa någonstans?
Väldigt mycket hemma i sängen!

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Jag har absolut ingen aning! Omöjligt att säga.

6. Vilken bok borde alla läsa i sommar?
Sanningen om fallet Harry Quebert!!

7. Strand eller hängmatta?
Hängmatta!

8. Deckare eller roman?
Både och! Variation vill jag ha.

9. Favoritgenre?
Skräck, det är favoriten om jag måste välja en.

10. Tagga 3 andra!
Du, du och du!