torsdag 28 februari 2019

Sötaste Doctor Who-böckerna!

Förra veckan såg jag det HÄR inlägget hos What you readin?. Och på en av hennes hyllor såg jag de sötaste Doctor Who-böckerna jag någonsin sett! Självklart var jag tvungen att kolla upp dem närmare. Jag hade redan sett den här typen av böcker på bokrean, de är egentligen en serie barnböcker som tar upp olika personlighetsdrag. Men de finns alltså med Doctor Who också!


Den första jag letade upp var så klart den tionde doktorn, min favorit!Hur söt är inte elvan med sin fez!


Och fyran med sin långa halsduk! 


Till och med den allra första doktorn finns!

Jag kommer vara tvungen att skaffa några av de här någon gång. Så är det bara!

onsdag 27 februari 2019

Kastanjemannen av Søren Sveistrup


Originaltitel: Kastanjemanden
Längd: 14t 45min 
Uppläsare: Mattias Linderoth
"En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever?" 
Den här boken började dyka upp överallt på Instagram helt plötsligt så jag blev väldigt nyfiken och passade på att välja den som nästa ljudbok att lyssna på. Uppläsningen av Mattias Linderoth är riktigt bra och han har en röst som gör att det är lätt att dras med i allt som händer.

Själva berättelsen är verkligen spännande. Det är hemska som mord som sker och kopplingen till fallet med den försvunna flickan gör så att allting blir riktigt intressant. Det är svårt att trycka på stoppknappen eftersom jag så gärna vill få veta hur allt hänger ihop och vem som är Kastanjemannen. Minst två gånger tror jag att jag har kommit på det, en av gångerna tycker jag till och med att jag varit ganska smart och kommit på en lösning som man kanske inte skulle se som uppenbar men tji fick jag. Jag var inte ens i närheten med någon av gissningarna! Det blev en stor överraskning när det äntligen avslöjades.

Det enda jag stört mig på under lyssningen är flera av männens tankar om kvinnliga karaktärer. Det är ganska tröttsamt att höra hur någon (kanske inte ordagrant ihågkommet nu men ni fattar grejen) "vill ge henne en åktur hon sent ska glömma" och liknande tankar. Och det händer upprepade gånger. När en polis som ska skydda ett vittne reflekterar över att hon har en snygg rumpa och funderar om de kanske hinner ta en omgång tillsammans så suckar jag högt. Jag förstår bara inte vad det tillför historien alls.

Om man bortser från de tillfällena så är det en väldigt spännande och nervkittlande deckare med många oväntade svängar.

tisdag 26 februari 2019

Veckans topplista - Bokrea 2019


Idag börjar bokrean! Och det är så klart det som är ämnet inne hos Johanna. Jag har faktiskt inte hittat så sjukt mycket som jag är intresserad av i år. Konstig nog. Men här kommer fem stycken jag funderar på i alla fall.

måndag 25 februari 2019

Den svarta ön av Hergé


Originaltitel: L'Île Noire
Sidor: 62 (Kartonnage)
Serie: Tintins äventyr (del 7)
"Av en slump kommer Tintin ett gäng otäcka falskmyntare på spåren och naturligtvis tror Dupondtarna att Tintin är inblandad. Jakten på ligan leder Tintin och Milou till Skottland och till den mytomspunna svarta ön utanför Kiltoch, där det ryktas om ett ohyggligt odjur i slottsruinen Ben More."
Det sista Tintin-äventyret jag för tillfället har hemma! Det har verkligen varit mysigt att läsa de här albumen. Perfekt när hjärnan bara behöver koppla av och inte tänka så mycket.

Den svarta ön var precis som de andra spännande och lättläst. Dessutom väldigt roligt. Jag har nog skrattat mer till det här än till de andra, mest på grund av Milou. Han lyckas hitta whisky och blir full, sen istället för att spåra skurkar spårar han bara mer whisky, till Tintins frustration! Jag ska alltså hålla Nitro borta från whiskyflaskor, det är lärdomen jag tar med mig från läsningen! Dessutom blir han lite besatt av ett ben han så gärna vill tugga på och de scenerna var verkligen underhållande och med en del igenkänning.

Deras äventyr tar dem till Skottland och jag min längtan att åka tillbaka dit väcks igen. Det är så fint där! Förhoppningsvis skulle en resa dit bli lugnare än den Tintin och Milou gör, jag vill helst inte jaga brottslingar och möta odjur.

fredag 22 februari 2019

Title Booktag


Elzas video hittar ni HÄR.

Frågorna:
1. Den längsta boktiteln du äger
2. Den kortaste boktiteln du äger
3. En boktitel som inte har någonting med själva innehållet av boken att göra
4. En boktitel som passar perfekt med själva innehållet av boken
5. En boktitel du irriterar dig på
6. Gör en egen boktitel av böcker du äger

Gör den gärna ni också! :)

torsdag 21 februari 2019

Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse av Jessica Townsend


Originaltitel: The Trials of Morrigan Crow
Sidor: 346 (Kartonnage)
Serie: Nevermoor (del 1)
Ålder: 9-12
"Morrigan Crow är född med en förbannelse. Alla vet att hon för otur med sig. Hon får skulden för allt dåligt som händer: från hagelstormar till hjärtattacker och misslyckad sylt. Men det värsta med förbannelsen är att hon kommer att dö på sin elfte födelsedag. 
När Morrigan väntar på sitt dystra öde blir hon räddad i sista stund av den fantastiske Jupiter North. Han för henne till den mystiska staden Nevermoor. Hon tror att allt har löst sig, men det är bara början. Jupiter har valt ut Morrigan som kandidat till Wundersamfundet, Nevermoors mest svåråtkomliga skola. Hon ska tävla mot hundratals andra barn i svåra, farliga prövningar. Alla har en extraordinär talang av något slag. Men Morrigan? Vad är hennes talang? Har hon ens någon?Om hon inte klarar prövningarna blir hon utkastad ur Nevermoor - och då kan hon inte undkomma sitt dödliga öde..."
Vilken mysig läsning! Underhållande, spännande och magisk. Det var ett nöje att dras in i Morrigan Crows värld och få stanna där ett tag. Jag vill också bo på ett magiskt hotell som skapar mitt rum allteftersom det lär känna mig, där takkronor växer ut av sig själva och det finns alla möjliga sorters rum och varelser!

Det här är första delen i en serie för åldersgruppen nio till tolv. Men som så ofta är fallet går det alldeles utmärkt att njuta av den även om man är äldre. Den tar mig tillbaka lite till känslorna jag fick av Narnia och Harry Potter. Det där underbara med att få stiga in i en värld där allt är möjligt och jag bara kan dras med i allt som händer.

Andra delen har alldeles nyss kommit ut på svenska och jag kommer garanterat fortsätta läsa om Nevermoor!

onsdag 20 februari 2019

Wide Sargasso Sea av Jean Rhys

Har ni inte läst Jane Eyre och planerar att göra det så kanske ni ska hoppa över det inlägget då det kan innehålla spoilers!


Originaltitel: Wide Sargasso Sea
Sidor: 155 (Pocket)
"Inspired by Charlotte Bronte's 'Jane Eyre', WIDE SARGASSO SEA is set in 1830's Jamaica. Born into an oppressive, colonialist society, white Creole heiress Antoinette Cosway meets a young Englishman who is drawn to her innocent beauty and sensuality.After their marriage, however, disturbing rumours begin to circulate which poison her husband against her. Caught between his demands and her own precarious sense of belonging, Antoinette is inexorably driven towards madness."
Om ni fortfarande läser antar jag att ni redan har läst Jane Eyre eller inte bryr er om spoilers! I alla fall, jag läste Jane Eyre för några år sedan och tyckte otroligt mycket om den. Så när jag fick veta att det fanns en bok som utspelar sig innan handlingen i den boken, skriven av en helt annan författare så blev jag så klart väldigt nyfiken. Sedan dröjde det några år innan jag äntligen hittade Wide Sargasso Sea på ett anikvariat, och ytterligare något år innan jag nu äntligen har läst den.

Men åh vad glad jag är att jag plockade upp den. Jag föll handlöst för den! Det här är då Jean Rhys tolkning av vad som hände i Mr. Rochesters liv innan Jane Eyre dök upp. Eller närmare bestämt, vad som hände i hans första frus liv och hur allt gick så fel.

Det är otroligt fängslande och gripande läsning. Jag känner för Antoinette hemskt mycket under tiden. Hon vill så väl men allt arbetar mot henne och det slutar i katastrof. Det är frustrerande och jag blir nästan arg vissa gånger, speciellt när Rochester kommer in i bilden och bara beter sig idiotiskt. Jag glömmer helt bort att det här är en annan författare för det känns som en så naturlig föregångare till Charlotte Brontes bok om Jane och Rochester. Allting passar ihop så bra.

Det var en bok som jag tänkte på även när jag inte läste den och som lämnade mig med en saknad när den var utläst. En riktigt bra läsupplevelse!

tisdag 19 februari 2019

Veckans topplista - Feminism


Den här veckan är feminism ämnet inne hos Johanna och ska jag vara helt ärlig har jag nog inte läst så många böcker som verkligen anses feministiska. Då tänker jag mest på faktaböcker alltså. Så jag googlade och hittade några som jag vill läsa! 

måndag 18 februari 2019

Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo


Originaltitel: Allt jag säger är sant
Sidor: 233 (Kartonnage)
Ålder: Unga vuxna
"Allt jag säger är sant handlar om hösten då Alicia egentligen borde ha gått i ettan på gymnasiet. Om hur hon istället börjar arbeta på ett kafé. Börjar bråka med sin bästa kompis. Flyttar ut från sina oförstående föräldrar, och in till sin mycket mer förstående mormor. Om hur hon träffar en grekisk gud som har så fina linjer vid munnen att Alicia inte kan sluta stirra på dem. Och om hur det känns när hela hennes värld trillar sönder av sorg."
Jag fick den har boken av en kollega som rensade i sina hyllor. Eftersom jag tidigare lyssnat på Inuti huvudet är jag kul och älskade den så var jag väldigt sugen på att läsa mer av Bjärbo.

I den här boken får vi följa Alicia, som känner att gymnasiet inte är riktigt hennes grej. Hon känner att hon möglar bort och bestämmer sig för att hoppa av. Något som inte är jättepopulärt hos hennes föräldrar. Men hon gör det i alla fall och hittar ett jobb. Så får vi följa henne i den nya vardagen med jobb, utan sin bästa vän i närheten hela tiden och i sina försök att lista ut vad hon vill göra med sitt liv.

Boken är uppdelad i två delar. Den första är verkligen rolig. Jag gillar Bjärbos sätt att skriva och hon kan verkligen få till ett lättläst och finurligt språk. Jag hann inte läsa många sidor innan jag satt och fnissade för mig själv. Andra delen är mycket mer allvarlig och känslosam. Här får Alicia brottas med förlust och sorg. Jag som läsare dras med och känner hennes tomhet.

Det var en väldigt fin och underhållande läsupplevelse.

torsdag 14 februari 2019

Havsboken av Morten A. Strøksnes


Originaltitel: Havboka: eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåtpå et stort hav gjennom fire årstider
Sidor: 303 (Pocket)
"Från en bräcklig båt i en fjord vid Lofoten utforskar två vänner havsdjupen samtidigt som de försöker fånga en monstruös haj: den gigantiska håkäringen som enligt forskarna kan bli sju meter lång och 400 år gammal. Sedan urminnes tider har människan försökt bemästra havet och dess invånare med lika doser förskräckelse som fascination. Männen i den lilla fiskebåten får både tid och anledning att reflektera över relationen mellan havet och människan samtidigt som de gör allt för att överlista sitt byte..."
Jag har velat läsa den här sedan den kom ut, det var omslaget som först fångade min uppmärksamhet och sedan baksidestexten. Det lät som en intressant och bra berättelse. Så ni kan ju tänka er hur glad jag blev när jag fick den i födelsedagspresent av kollegorna förra året!

Det är en speciell bok. Som en blandning mellan roman och historiebok. För man får verkligen lära sig mycket om havet, fiske och historia. Har ni läst Moby Dick? Den här har lite samma känsla där berättaren väver in fakta i själva historien. Moby Dicks nämns faktiskt till och med!

Letar man spänning och action ska man nog leta vidare men om man tycker om att lära sig samtidigt som man får dyka in i en roman så är det här helt rätt bok. Det är svårt att beskriva den så mycket mer än så här faktiskt. Jag gillade den, det är nog så jag får avsluta det helt enkelt! 

onsdag 13 februari 2019

Det sönderslagna örat av Hergé


Originaltitel: L'Oreille cassée
Sidor: 62 (Kartonnage)
Serie: Tintins äventyr (del 6)
"Tintin och Milou reser till Sydamerika i jakten på ett föremål som stulits från Etnografiska museet - en mystisk fetisch med ett sönderslaget öra, som dessutom flera personer är ute efter. De träffar på Arumbayastammen och hamnar mitt i revolutionernas San Theodoros, där den dynamiske general Alcazar regerar - och Tintin hamnar verkligen i hetluften! 
Inspirerad av verkliga händelser och personer har Hergé här hittat på ett land och skapat en riktig fantasihistoria. I de fem föregående äventyren har Tintin alltid varit på resande fot. I denna berättelse får läsaren för första gången se Tintin och Milou i sin hemstad och i hans bostad. Vi får till och med veta att Tintin bor på Rue du Labrador 26."
Ännu ett äventyr med Tintin och Milou! Jag blir bara mer och mer kär i Milou för varje album tror jag. Hans tankebubblor och ansiktsuttryck är underbara. Speciellt minerna känner jag igen från Nitro ibland! Dessutom verkar båda två tycka om att sova lite längre på morgon.

Både Tintin och Milou är på väg att bli mördade igen, så klart. Det är helt otroligt vilka situationer de hamnar i! Men det är väldigt underhållande läsning och jag njuter verkligen under tiden. Det är lite synd att de tar slut så snabbt!

Ni som har läst Tintin, vilket är ert favoritäventyr?

tisdag 12 februari 2019

Veckans topplista - Alla hjärtans dag


Några få dagar innan Alla hjärtans dag och det är så klart temat på veckans topplista hos Johanna!


En bok som väntar på att bli läst i min hylla.


En kärlekshistoria som fick mig att gråta. 


Den perfekta presenten till en bokälskare!


The Tiny Book of Tiny Stories är en fin liten bok att ge bort.


Och till skräckälskaren kan jag verkligen rekommendera den här! 

måndag 11 februari 2019

Serandos förbannelse av Nathalie Sjögren


Originaltitel: Serandos förbannelse
Sidor: 200 (Kartonnage)
Recensionsexemplar: Från Fantasiförlaget, tusen tack! 
"Från sitt ödsliga slott djupt inne i skogen iakttar Serando byn. En efter en lockar han platsens kvinnor till sig. Hans blodtörst är omättlig och kvinnorna går ett vidrigt öde till mötes. Till slut vågar byborna inte längre lämna sina hem.
Evelina är ingen vanlig kvinna, inte en av de andra. Hon känner att Serando kallar på henne, men hon gör motstånd. I byn möts hon av misstänksamhet. Hur kan hon motstå Serandos lockelse när ingen annan kan det? 
Serandos förbannelse är en skrämmande saga om hur sorg föder hat som föder ondska, och om hur kärlek leder till svek som leder till död."
Jag tror att jag hade tyckt väldigt mycket om den här boken om jag hade läst den för några år sedan. Då hade jag verkligen fastnat för berättelsen och läst med nerverna på helspänn. Men nu når den inte riktigt fram tyvärr och jag tror det bara är för att det är fel tidpunkt i livet för mig.

Den är spännande, har en intressant bakgrundshistoria och är verkligen mörk. Är du känslig så läs inte den här medan du äter, det finns scener som fick mig att tappa hakan lite för jag var inte beredd på råheten i den. Jag trodde att jag skulle tycka mycket mer om den men trots allt är det något som gör att vi inte klickar riktigt ordentligt.

Något jag verkligen uppskattar är att det inte förvandlades till en berättelse där kvinnan ska rädda den onda mannen för att göra om honom och sedan leva lyckliga i alla sina dagar. Det får den många pluspoäng för!

torsdag 7 februari 2019

Morden i Baronville av David Baldacci


Originaltitel: The Fallen
Sidor: 446 (Inbunden)
Serie: Amos Decker (del 4)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"Amos Decker, utredaren som inte glömmer något, följer med sin vän Alex Jamison till småstaden Baronville för att hälsa på Alex familj. Men semestern varar inte länge. Plötsligt står grannhuset i brand, och till sin förfäran upptäcker Decker två kroppar i huset. Branden är inte dödsorsaken.
Decker och Jamison bestämmer sig för att undersöka detta närmare men stöter på motstånd direkt, både från den lokala polisen och från invånarna. Morden visar sig vara toppen på isberget, och händelserna i Baronville verkar ha kopplingar till något större. Vad är det egentligen som döljer sig bakom småstadsidyllen? Och hinner Decker ta reda på sanningen innan fler oskyldiga drabbas?"
Jag har läst två böcker av Baldacci tidigare, De bortglömda, som jag gillade och Landsförrädaren som tyvärr inte passade mig. Båda ingår i serien om John Puller. Så det här är första boken jag läser om Amos Decker och jag måste säga att det är favoriten av de tre jag nu har läst!

Jag tycker Decker är en karaktär som är lättare att fastna för än Puller. Decker känns mer mänsklig medan jag minns att jag tyckte Puller var mer som en supermänniska. Den här huvudkaraktären kan faktiskt få ont och även om han minns allt så kommer han inte fram till saker direkt utan måste fundera och arbeta sig fram till slutsatser. Jag kommer bättre överens med honom helt enkelt!

Baronville är en stad som...egentligen inte döljer speciellt mycket under ytan, tror man först i alla fall. Det finns ett stort drogberoende som ingen försöker dölja, staden är på väg att dö ut och folk har det svårt. Men så börjar det dyka upp lik lite här och där. Decker som är på semester med sin arbetspartner dras in i utredningen och allt eftersom berättelsen går framåt blir det bara mer och mer invecklat. Hotet som hänger över dem kryper obehagligt nära.

Blir det mer Baldacci i framtiden är det nog störst chans att böckerna om Amos Decker är de jag kommer att leta mig till!

onsdag 6 februari 2019

My Best Friend's Exorcism av Grady Hendrix


Originaltitel: My Best Friend's Exorcism
Sidor: 336 (Häftad) 
"The year is 1988. High school sophomores Abby and Gretchen have been best friends since fourth grade. But after an evening of skinny-dipping goes disastrously wrong, Gretchen begins to act different. She s moody. She s irritable. And bizarre incidents keep happening whenever she s nearby. Abby s investigation leads her to some startling discoveries and by the time their story reaches its terrifying conclusion, the fate of Abby and Gretchen will be determined by a single question: Is their friendship powerful enough to beat the devil? 
Like an unholy hybrid of Beaches and The Exorcist, My Best Friend s Exorcism blends teen angst, adolescent drama, unspeakable horrors, and a mix of 80s pop songs into a pulse-pounding supernatural thriller."
Åh vad jag tyckte om den här boken! Den var otroligt underhållande att läsa. Det finns så klart en hel del spänning, lite äckelmoments och samtidigt stunder då jag kunde sitta och fnissa för mig själv. Om ni saknar 80-talet så har ni det här, det är bara att dyka in! Låtar, känslan (säger jag som är född i slutet av 80-talet och inte vet så mycket egentligen). Förutom att musiken har stor betydelse för Abby och Gretchen kommer kapitelnamnen också från kända låtar.

Alltihop tillsammans gör den väldigt mysig att läsa, om man nu kan använda ordet mysig ihop med en skräckbok. Men det kan man väl? Jo det säger vi att man kan!

Man ska ju så klart inte förvänta sig en solskenshistoria här eftersom det är skräck och det blir verkligen mörkt när Gretchen förändras. Sakerna hon hittar på och utsätter folk för alltså, jag var inte beredd och satt med hakan nere i golvet några gånger. Men när man tänker på att den ser ut som en gammal VHS-film så passar allt in. Den skulle vara perfekt som en gammal skräckis.

Jag har läst Horrorstör av samma författare och det var en väldigt skum bok som jag tyckte om. Men den här är ännu bättre. Jag är så glad att jag äntligen har läst den! Nu är det bara hoppas att Grady Hendrix fortsätter att skriva liknande saker!

tisdag 5 februari 2019

Veckans topplista - Varmare breddgrader


Dags att drömma om våren och sommaren snart kanske? Inne hos Johanna pratar vi i alla fall om varmare breddgrader den här veckan!


En liten tripp till Frankrike kanske?


Eller varför inte en vandring längs Camino de Santiago de Compostela? 


Ett besök i De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelona rekommenderar jag verkligen!


Skottland kanske inte är det varmaste stället men åh vad fint det är! 


Och vill man ha lite gott och blandat kan man läsa den här boken så får man besöka flera olika platser lite här och där i världen! 

måndag 4 februari 2019

Ormen i Essex av Sarah Perry


Originaltitel: The Essex Serpent
Sidor: 429 (Inbunden)
"London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. 
Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra."
Den här boken har verkligen varit hyllad från så många håll och jag hade stora förhoppningar på att dras in i ett äventyr som kunde hålla mig fängslad genom sidorna. Men jag blev ganska besviken faktiskt, och det gör alltid lite ont att säga när man trott att man skulle tycka om en bok.

Men det kändes som att jag aldrig blev indragen i berättelsen, jag började inte bry mig om Cora eller William. Jag läste den noga ganska stor del av boken men sen började jag skumläsa för att jag inte var tillräckligt intresserad. Den innehåller en del brev och de läste jag alltid ordentligt för dem gillade jag.

En stor del till att jag inte fastnade tror jag var för att den innehåller så många sidohistorier. Jag tröttnade till slut för det jag ville läsa om var Cora och det mystiska odjuret. Men jag fick alldeles för mycket av allt annat och alldeles för lite av just det.

Jag trodde verkligen att den skulle vara en bra matchning för mig men tyvärr, vi funkade inte ihop. Den är välskriven och jag kan se att författaren är duktig men jag saknade den historia jag trodde att gav mig in i och fastnade inte för den jag fick.