torsdag 21 september 2023

How to Sell a Haunted House av Grady Hendrix

 

Originaltitel: How to Sell a Haunted House
Sidor: 413 (Häftad)
"Louise's parents have passed away, and she's returning home to the small town she grew up in to get their house ready to sell. It means she'll have to spend time with her younger brother-and their old grudges make that a slightly terrifying prospect. But childhood hurts pale in comparison to what the house has in store, and as Louise and her brother begin trying to get the house ready to sell, they'll learn that nothing can possess you like family can."

Jag har länge sagt att jag avskyr dockor. Nu kan vi lägga till handdockor och marionetter till den listan. Fy sjutton, den här boken har inte varit bra för mina nerver.

Det går från lite smått creepy till helgalet läskigt och actionfyllt. Och jag tycker det är riktigt underhållande samtidigt som jag flera gånger bara vill slänga iväg boken till andra sidan rummet för att det är så obehagligt. 

Mitt i allt det här finns dessutom trassliga familjerelationer, hemligheter, skam och skuld. De två syskonen, Louise och Mark, är väldigt olika och har svårt att komma överens om något överhuvudtaget. Båda har förutfattade meningar om den andre och det är först när det blir uppenbart att något i huset vill dem illa som de måste börja samarbeta och reda ut sin familjehistoria. 

Jag tyckte verkligen om den! How to Sell a Haunted House är en bladvändare som aldrig blev tråkig och jag hade svårt att slita mig ifrån den. Hittills har Grady Hendrix inte gjort mig besviken.

onsdag 20 september 2023

Mord överbord av Sofia Rutbäck Eriksson

Originlatitel: Mord överbord
Längd: 6 h 2 min
Serie: Morden runt med Herkules Persson
Uppläsare: Fredde Granberg

"Herkules Persson, pensionerad försäkringsutredare, förstår inte alls varför bonusdottern Katarina skulle tvinga iväg honom på en jorden-runt-kryssning. Fartyget är fyllt av översociala kryssningsgäster, en aktivitetsledare som inte kan ta ett nej och som om det inte vore nog sker ett mord innan han ens hunnit äta sin första frukost. Nåja, det är åtminstone inte Herkules skyldighet att utreda fallet. Det borde det väl ändå finnas kompetent personal till?

Men inget blir som Herkules tänkt sig, han tvingas tackla situationer som hans inrutade vardag aldrig förberett honom för, och han kämpar mot ryggradsreflexen att vilja bringa ordning i kaos. Men kommer Herkules kunna hålla sig borta från kryssningens mysterium? Eller är det dags att hans gamla yrkeskunskaper och fyrkantiga tänkande äntligen får komma till användning?"

Har man läst Sofia Rutbäck Erikssons serie Katarinas eminenta detektivbyrå har man redan hört talas om Herkules Persson. Han är ivägskickad på en jorden-runt-kryssning för att Katarina tycker att han behöver komma bort från sitt inrutade liv ett tag, något Herkules verkligen inte håller med om. 

Men här är han i alla fall, på ett kryssningsfartyg, och ett dödsfall inträffar. Det råkar dessutom bli så att han dras in i utredningen. Här känner jag igen humorn och det lite tokiga som jag är så van vid från böckerna om Katarina. Det är bekant, mysigt och roligt. Jag tycker om Herkules som verkligen får utmana sig själv när ingen annan verkar kunna lösa mysteriet. 

Timmarna bara flyger förbi när jag lyssnar och direkt när boken tog slut letade jag reda på del två för att fortsätta jorden-runt-resan tillsammans med vår motvillige detektiv.

tisdag 19 september 2023

Aldrig släppa taget av Tilda Boisen & Frida Boisen

 

Originaltitel: Aldrig släppa taget
Sidor: 447 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"112, vad är det som har hänt?

Sent en fredagskväll i januari 2021 inkommer ett samtal till SOS Alarm. En tonårig flicka har kastat sig ut genom ett öppet fönster.

Ärligt, nära och med oförställd öppenhet skildrar Tilda Boisen och Frida Boisen med egna ord upptakten och efterspelet till den ödesdigra natten. Mor och dotter förenas i en livsviktig resa för att förstå varandra, för att förstå sig själva och för att hitta tillbaka till livet.

Aldrig släppa taget är en berättelse som krossar tabun och skam om psykisk ohälsa. Det är en berättelse om en tonårsdotter som kämpar för sitt liv. Om föräldrar som krigar för att hjälpa men inte når fram. Om ett samhälle där resurserna inte räcker till, där unga blir satta på vänt, med de mest fruktansvärda av konsekvenser. Men mest av allt är det en berättelse om kärlek, ork och hopp."

Aldrig släppa taget är en otroligt viktig bok i en tid när allt fler lider av psykisk ohälsa men inte får den hjälp de behöver. 

Tårarna har runnit, ilskan har brunnit och hjärtat har gått sönder under läsningen. Tilda beskriver så öppet och ärligt om det mörker hon befunnit sig i, hopplösheten och frustrationen över att ingen verkar förstå, att ingen ens verkar lyssna på riktigt. 

Samtidigt får vi ta del av Fridas kamp för att nå fram, försöka förstå och för att få den hjälp som Tilda behöver. Något som verkligen slår mig under läsningen är kärleken som finns i den här familjen. De finns där för varandra till hundra procent även i de mörkaste stunderna och det värmer att se, det blir ett ljus mitt i allt mörker.

Boken är på över 400 sidor men jag sträckläste större delen av den under en kväll. Hade jag inte behövt sova hade den tagit slut under en sittning. Det är en bok som känns, som gör ont, som rör upp känslor. Och det behövs. 

Tack Tilda och Frida för att ni delar med er av er berättelse, för att ni öppnar upp för samtal och sprider kunskap.

måndag 18 september 2023

Järnsparv av Caroline Engvall

 

Originaltitel: Järnsparv
Sidor: 238 (Inbunden)
Serie: Ormvattnet (del 3)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"Efter många års sökande efter meningen med livet efter föräldrarnas död har Ludvig Lundgren äntligen slagit sig ner i lugna Hjärtnäs i Stockholms skärgård. Han är lycklig med sin sambo och efter sjukskrivningen ska han snart ta upp arbetet som brandman.

En natt brinner grannarnas villa ner till grunden och såriga minnen väcks till liv.

Inte bara tvingas Ludvig ta itu med sin egen bakgrund - han konfronteras också med mörka hemligheter om sin allra närmaste familj."

Järnsparv är tredje delen i serien Ormvattnet. Jag har läst första för några år sedan och minns att jag tyckte om den! Andra delen har jag faktiskt inte läst, men det var inget som störde när jag plockade upp Järnsparv. 

Det är en spännande berättelse om skam, skuld och hur traumatiska upplevelser kan påverka de som utsätts. Hur svårt det är att öppna upp och prata om det man varit med om. Engvall har ett fantastiskt sätt att väva in de här viktiga ämnena i sina böcker så det blir en naturlig del av historien. 

Min favoritkaraktär blev Naima. Jag upplevde henne som så levande och det var lätt att känna med henne och allt hon varit med om. Letar du en spänningsroman som inte handlar om polisarbete utan fokuserar mer på familj, relationer och hemligheter är det här ett bra tips!

torsdag 14 september 2023

Syndare ibland oss av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Syndare ibland oss
Sidor: 336 (Inbunden)
Serie: Morden i Glasviken (del 1)
"Ett begravningståg går genom byn Glasviken och fram till den steniga stranden för att strö ut aska i havet. Det som ska bli ett harmoniskt avsked blir en stund av chock, för vid havet väntar ännu en död kropp. Snart inser invånarna att något är rejält fel i det norrbottniska lilla kustsamhället. Trots att det är det sista som den unge polisen Remi vill, så tvingas han samarbeta med äldre kollegan Anna-Maria från grannkommunen. Tillsammans ger de sig i kast med en gåta som sakta börjar peka på områdets en gång så storslagna glasbruk. Det de hittar i byns förflutna och i sina egna känslor får dem att undra: kan vi någonsin undkomma våra gamla synder?"

Ni som hängt här med mig ett tag vet att jag verkligen gillar Sofia Rutbäck Erikssons böcker. Nu är hon tillbaka med en helt ny serie! 

Syndare ibland oss är en pusseldeckare som utspelar sig i det fiktiva Glasviken, ett litet kustsamhälle i norr. Precis som i tidigare böcker får vi här lära känna ett gäng härliga karaktärer. Vi har poliserna Anna-Maria från Luleå och Remi från Piteå som tvingas jobba tillsammans för att lösa ett mord. Något skaver mellan de två och vi får veta mer och mer under berättelsens gång. Vi har även Vivi och Torsten, ett pensionärspar som tycker att vardagarna är lite långtråkiga, att lösa ett mord borde hjälpa mot tristessen!

Författaren gör ett riktigt bra jobb när hon blandar humor, mysterier och mer allvarliga ämnen. Det finns stunder då man får skratta tillsammans med karaktärerna och andra stunder när hjärtat istället värker för dem och de val vissa ställts inför. 

Det är en riktigt bra start på en serie jag ser fram emot att följa!

onsdag 13 september 2023

Ormmysteriet & Bilmysteriet av Peter Lindström

     

Originaltitel: Ormmysteriet & Bilmysteriet
Sidor: 73 (Inbunden) & 75 (Inbunden)
Serie: Deckarna på Uppfinnargränd
Ålder: 6-9
Illustratör: Mattias Andersson
"I lilla Björkåker, bland skogar och kärr, bor Abbe och Alva. Fastän de nästan är varandras motsatser är de bästisar. Alva vill ge sig rakt ut i alla äventyr, Abbe föredrar att läsa om dem i en bok. Abbe gillar schack medan Alva gillar gympa. Ändå älskar de att hänga med varandra. Eller kanske just därför! Och har man en deckarklubb är det bara bra att vara lite olika..."

Deckarna på Uppfinnargränd är en ny serie för läsarna i 6-9 års åldern. Här får vi följa två vänner som dras in i olika mysterier. Alva är en ganska äventyrlig tjej som vill att det ska hända saker medan Abbe är lite mer försiktig och gärna tänker efter en gång extra innan han ger sig in i något. Deras olika personligheter funkar bra tillsammans när de måste lösa brott!

I första och andra boken, som båda finns i butik nu, måste de hitta en försvunnen orm och en stulen bil. De här böckerna är ett tips för alla som läst LasseMajas Detektivbyrå och vill testa något nytt men ändå hålla sig till mysterieböcker. 

Mattias Anderssons svartvita illustrationer gör berättelsen mer levande och ger ett fint avbrott i texten så det inte blir för tungt för de yngre läsarna. Kapitlen är ganska korta så man kan läsa ett eller två innan det är sovdags. 

Jag tror det här kan bli en populär serie för alla barn som inte kan få nog av detektiver!

tisdag 12 september 2023

Daisy Darker av Alice Feeney

 

Originaltitel: Daisy Darker
Sidor: 310 (Inbunden)
"Det har gått ett decennium sedan de sågs. Nu samlas familjen Darker igen för att fira farmors 80-årsdag hemma hos henne på Seaglass, ett viktorianskt stenhus på en egen ö utanför Cornwalls kust. Tidvattnet stiger, en storm drar in och snart är de helt avstängda från omvärlden.

Det visar sig snart att alla i familjen bär på hemligheter. Daisy, som aldrig haft någon bra relation till sin familj. Storasystrarna Rose och Lily. Deras frånvarande far och kyliga mor. Den frågvisa systerdottern Trixie och den förmögna farmodern. 
Vid midnatt hittas en familjemedlem död. Men det är bara början. Det finns en mördare bland dem - men vem? Och varför? Isolerade på ön tvingas familjen Darker gräva djupt i sitt mörka förflutna. Samtidigt som de kämpar för att överleva tills tidvattnet sjunker.."

Det här är en bok som passar perfekt för mörka höstkvällar. Stämningen är perfekt. Det är lite spännande, lite kusligt och rysligt. Tankarna dras så klart mot Agatha Christies Och så var de bara en men Feeney gör berättelsen ändå till sin egen och jag har tycker verkligen om det. 

Inblandat i själva berättelsen finns små ramsor om de olika familjemedlemmarna som bidrar till den övergripande känslan och det funkar riktigt bra. Det är egentligen inte många karaktärer jag tycker om men jag gillar ändå att läsa om dem och deras hemligheter och problem. 

Jag sträckläste den och rekommenderar den varmt om man letar något spännande för höstens läsning.

måndag 11 september 2023

Den natten av Gillian McAllister

 

Originaltitel: That Night
Längd: 13 h 38 min
Uppläsare: Siham Shurafa
"Klockan är halv två på natten när mobilen ringer. "Hjälp mig, snälla hjälp mig!" Vid sidan av den ensliga vägen som leder fram till deras italienska villa finner Cathy och Joe sin lillasyster. Frannie har kört på en man. Han ligger död i vägdammet. I mörkret vid vägkanten ber Frannie sina syskon om hjälp. Och med hjälp menar hon inte att ringa polisen."

Tidigare i sommar lyssnade jag på författarens bok Fel tid, fel plats som jag verkligen gillade. Nu var det dags för en till! 

Den natten handlar om tre syskon och en natt som förändrar allt. Hur mycket skulle du egentligen göra för att skydda din familj? De här syskonen skulle göra väldigt mycket för varandra. Jag blir ganska fort frustrerad över deras beslut och hur de beter sig efteråt. 

Läsaren får följa dem dels i dåtid när olyckan hände, dels i nutid när någon av dem pratar om den natten och hur allt gick till. Trots frustrationen är jag intresserad och vill veta hur de kommer klara sig. Jag vill verkligen veta vilket av syskonen det är man får följa i nutid och vad som hänt med de andra två. Däremot gissar jag mig till några detaljer ganska tidigt, men det är inget som förstör upplevelsen för mycket. 

Jag fastnade nog lite mer för Fel tid, fel plats men Den natten är också en bra bok! Jag har sett att författaren har några andra böcker på engelska och det är inte alls omöjligt att jag plockar upp mer av henne i framtiden.

lördag 2 september 2023

Mitt älskade lilla monster

 Jag har fortfarande inte förstått det, men mitt älskade lilla monster, min Nitro, har somnat in. 

I tisdags, den 29:e, var vi till veterinär på en allmän koll eftersom han hade hunnit fylla 12 och drack väldigt mycket vatten och inte riktigt kunde hålla tätt så länge. Det gjorde ett ultraljud på hans mage och de upptäckte någon sorts utväxt på mjälten. Om den var godartad eller elak kunde de inte säga utan en stor operation och om den var elak var det antagligen för sent att göra något åt den. Vi kände att det inte var rätt mot Nitro att tvinga honom gå igenom något sådant. Så vi bestämde att vi skulle ge honom en fantastisk ålderdom och skämma bort honom. Vi trodde ändå att vi hade mer tid.

Den 31:a när jag kom hem med honom runt halv åtta efter jobbet var han som vanlig. Han röjde runt i soffan, sprang ut på balkongen och kollade läget, åt sin mat, blev klappad. Nästan en timme senare föll han bara ihop vid sina mat- och vattenskålar. Jag var ensam med honom och fick panik, bara skrek hans namn rätt ut. Det är ett mirakel att veterinären i telefon förstod mig för jag bara grät när jag försökte förklara vad som hade hänt. 

En av mina fantastiska systrar kom på en gång och körde oss till veterinären. Han var vid medvetande hela tiden men hade ingen kraft kvar i kroppen. Veterinären kollade honom och sa att han var på väg in i chock, att det mest troligt var den där utväxten som spruckit och det snällaste mot honom skulle vara att få somna. 

Så min bästa vän, min älskade vovve, fick somna in. Jag är trasig. Jag är i chock. Jag vet inte vad jag ska göra. Han var min ständiga följeslagare. Vi gick igenom allt tillsammans. En stor flytt från Värmland, att Aramis somnade in, det vidriga förhållandet jag fastnade i, vi började tillsammans om och lärde oss lita på min nuvarande sambo och Nitros husse. Vad ska jag göra utan dig nu? 

Allt här hemma påminner om dig. Dina leksaker, dina skålar, dina mediciner, din handduk, dina sovplatser. Du är överallt och ändå är du inte här och så fort jag vaknar kommer tårarna tillbaka. Vi älskar dig och saknar dig. Vi förväntar oss hela tiden att se dig på dina vanliga platser och sorgen som slår till när vi inser att du inte är där är fruktansvärd. Jag hoppas du har det bra nu och att Aramis hälsade dig välkommen. Du kommer aldrig någonsin glömmas bort.

torsdag 31 augusti 2023

The Last House on Needless Street av Catriona Ward

 

Originaltitel: The Last House on Needless Street
Sidor: 376 (Häftad)
"This is the story of a murderer. A stolen child. Revenge. This is the story of Ted, who lives with his young daughter Lauren and his cat Olivia in an ordinary house at the end of an ordinary street. 
All these things are true. And yet some of them are lies. An unspeakable secret binds the family together, and when a new neighbour moves in next door, the truth may destroy them all. Because there's something buried in the dark forest at the end of Needless Street."
Jag kan verkligen inte berätta något om den här bokens handling, det är för stor risk för spoilers. När jag började läsa var jag så förvirrad och det höll i sig väldigt länge. Men det är okej! Det är som det ska vara faktiskt. Förvirring blandat med en väldigt obehaglig känsla. 

När den var utläst satt jag mest och gapade. Det var en riktigt häftig läsupplevelse! Om någon frågar mig om böcker jag önskar jag kunde läsa för första gången igen är The Last House on Needless Street från och med nu med bland svaren.

Mer tänker jag faktiskt inte skriva. Det är en ny favorit och en bergochdalbana att läsa.

onsdag 30 augusti 2023

The Invisible Life of Addie LaRue av V. E. Schwab

 

Originaltitel: The Invisible Life of Addie LaRue
Sidor: 545 (Häftad)
"Addie La Rue has learnt the hard way that deals with the devil are tricky things. Immortal but eternally invisible and forgotten by people, Addie exists only as a muse for artists throughout history. The only person who remembers her is the devil, who visits every year on the anniversary of their deal. Until one day, in a bookshop in New York, she meets a boy who remembers her."

Det tog mig ovanligt lång tid att läsa ut den här boken. Det är däremot inte bokens fel, jag tyckte verkligen om den! Jag har bara inte känt att jag haft bra tillfällen att plocka upp den. Den har förtjänat långa lässtunder och jag har mest haft tid och energi för korta.

Jag tycker den är riktigt fint skriven. Det finns flera ställen i berättelsen där jag stannar upp och läser om stycken bara för att jag fastnar så mycket för språket. Jag dras in i Addies liv, känner hennes ensamhet samtidigt som hon är stark och vägrar att ge upp. Hon är med om så mycket och det är fascinerande att följa med på hennes resa. 

På slutet satt jag med tårarna rinnande, något jag faktiskt inte hade väntat mig. Det är en vacker historia som är fylld av känslor. 

måndag 28 augusti 2023

Brandmannen av Ulf Kvensler

 

Originaltitel: Brandmannen
Längd: 10 h 51 min
Uppläsare: Alexander Salzberger
"Isak jobbar i hemtjänsten på en liten småländsk ort. En dag blir han kontaktad av sin pappa, en internationellt känd konstnär som lämnade Isak i barndomen. Nu är han döende och vill försonas. Han vill också testamentera sin förmögenhet till Isak - men det finns vissa förbehåll. Isak och hans flickvän Madde åker för att hälsa på pappan och blir indragna i ett psykologiskt spel där gränsen mellan verklighet och mardröm suddas ut - ett spel på liv och död."

Jag tyckte väldigt mycket om författarens debutbok, Sarek, så när jag såg att han skulle släppa en ny blev jag väldigt glad! När den dök upp på Bokus Play som ljudbok hoppade den snabbt högst upp på listan över böcker att lyssna på. 

Brandmannen lever upp till förväntningarna. Det är en väldigt obehaglig bok som vissa stunder känns som en feberdröm där jag inte vet vad som är på riktigt och inte. Uppläsarens röst passar perfekt och bidrar verkligen till berättelsens känsla. Det är inte en spänning uppbyggd på action, utan mer en smygande känsla av att allt inte står rätt till och att något hemskt kommer att hända. 

Fortsätter det så här kan Kvensler bli en ny favoritförfattare så nu är det bara att inleda väntan på nästa bok.

onsdag 23 augusti 2023

Book tag - nyfiken på...

 

Den här taggen hittade jag hos Monika och kände den kunde passa just nu när jag läser en tegelsten som tar lite tid!

1. Nämn en bokgenre som du skulle vilja ge chansen i år och läsa mer från

a) Deckare
b) Facklitteratur
c) Romance
d) Skönlitteratur
e) Biografi
f) Fantasy
g) Science fiction
h) Ungdomsbok
i) Klassiker
j) Noveller
k) Annan

2. Nämn någon eller några böcker som du ser mest fram mot att läsa under året.
Väldigt många! Men jag hos Mia att Johan Theorin kommer med en ny bok i oktober så den vill jag verkligen läsa. 

3. Sverige är känt som världens främsta deckarland. Vi både skriver och läser mängder med deckare. Tror du att intresset för deckare kommer att hålla i sig? Har ditt eget intresse för deckare ökat eller minskat det senaste året?
Om det allmänna intresset kommer minska vet jag inte. Allt går väl lite i vågor oftast? Mitt eget intresse har minskat för deckare där man följer en polis som försöker lösa brott. Jag har blivit lite trött på det perspektivet. 

4. Nämn en eller flera karaktärer från böcker som du skulle vilja träffa och prata med.
Odd Thomas som jag alltid nämner i såna här frågor. Miss Marple hade också varit rolig att träffa!

5. Ge exempel på böcker med snygga omslag.
Finns ju hur många som helst men jag tar den här som jag fick av Josefin! 


6. Beskriv dig själv som bokläsare.
Oj vad svårt. Allätare? Låter en handling intressant spelar det inte så stor roll vilken genre boken är i, då vill jag ändå läsa den. Jag läser ganska fort också, det har jag gjort ända sedan grundskolan. Läser allra bäst på kvällarna då jag känner att allt jag behöver göra är gjort och jag bara kan släppa allt och slappna av.

7. Den tredje och fristående delen i en serie ges ut. Du blir väldigt sugen på att läsa den, men har inte läst de två första delarna.
a) Du hoppar rakt in i serien och läser den nyutkomna boken
b) Läser de första delarna i raskt takt för att snabbt komma till den tredje delen
c) Tror att du kommer att läsa delarna i ordning, men det slutar med att du inte läser någon del alls

Jag vill lägga till att jag svarar det enbart pga ordet fristående. Då tänker jag att det borde gå bra att bara läsa den bok jag är intresserad av.

8. Nämn en eller flera böcker som du läste som barn och/eller ungdom, och som hade stor betydelse för dig.
Som riktigt liten är det böckerna om Pettson och Findus som pappa brukade läsa högt för mig. Sedan gick jag över till mammas gamla Kitty-böcker. Mina äldre syskons Fem-böcker. Några jag lånade från biblioteket om och om igen var böckerna om vildhästen Windy. 

9. Använder du böcker för att medvetet påverka hur du mår och/eller tänker? Väljer du en viss bok om du är lycklig, om du har sorg, om du har problem?
Nja. Jag använder böcker för att rent allmänt släppa allt runtomkring, men jag väljer nog inte genre eller så utifrån hur jag mår. Det skulle väl vara att jag kanske hellre läser på svenska om jag är riktigt trött och inte orkar koncentrera mig mycket, samma att ämnet då kanske inte ska vara så tungt eller komplicerat. 

10. Nämn en film eller teveserie du såg innan du läste boken den baserades på, och gillade båda versionerna.
Det här var lite klurigt. Men Jurassic Park är en jag kommer på. Jag gillade båda även om boken hade några delar som blev lite för vetenskapliga för att jag skulle hänga med ordentligt. 

11. Berätta om senaste gången du fick en aha-upplevelse när du läste en bok.
När jag läste Så länge citronträden växer kom det en vändning jag inte var beredd på som samtidigt förklarade så mycket och var som ett knytnävsslag i hjärtat. 

12. Nämn en eller flera böcker som fått dig så intresserad (nyfiken, besatt, upprörd, lycklig) att du googlat, läst på ännu mer, rest till samma plats för att få veta mer
Dan Browns böcker får mig alltid att googla som en tok och jag vill resa till Rom för att besöka alla platser i Änglar och demoner. 

13. Vad är viktigt för din bokläsning?
a) Handlingen
b) Budskapet
c) Språket
d) Att hålla sig uppdaterad om snackisarna
e) Stämningen
f) Att det är en bok av en ny, intressant författare
g) Att det är en bok av en favoritförfattare
h) Att det är ett snyggt omslag
i) Annat

14. Nämn en författare vars böcker du inte vill missa, och alltid läser när de kommer ut, men som du egentligen bara tycker är medelbra.
Nja, är en författare medelbra känner jag nog inte det stora behovet av att läsa böckerna direkt när de kommer ut. 

15. Nämn en bok som är förknippad med en speciell händelse, bra eller dålig.
Det här fick jag verkligen fundera på. Jag tror jag tar Livrädd av Sharon Bolton. Det var ett av de allra första (kanske det allra första) recensionsexemplar jag fick hem när jag hade startat bloggen. Jag hade inte bett om det utan det var en överraskning och det gjorde mig så glad! Dels för att min lilla blogg fick ett recensionsexemplar från ett förlag, dels för att jag fick upp ögonen för en författare jag verkligen fastnade för. 

måndag 21 augusti 2023

Så länge citronträden växer av Zoulfa Katouh

 

Originaltitel: As Long as the Lemon Trees Grow
Sidor: 413 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Salama var en helt vanlig tonåring när frihetskampen i Syrien tog sin början. Hon bodde med sina föräldrar och storebror och pluggade på universitet.

Nu jobbar hon som volontär på sjukhuset i Homs och hjälper floden av skadade som varje dag väller in genom dörrarna. Men Salama har en plan: Hon är fast besluten att lämna Syrien, och hon måste göra det innan hennes bästa vän Layla ska föda sitt barn. Men det är inte så enkelt att ge sig av, att bara lämna landet och dem hon älskar bakom sig. Och när hon träffar en person som får hjärtat att slå dubbla slag börjar hon fundera på om det är rätt beslut att lämna Syrien över huvud taget..."

Jag har bara hört lovord om Så länge citronträden växer. Det är alltid lite nervöst att plocka upp en sådan bok. Det finns så många förväntningar att leva upp till.

Nu när den är läst kan jag säga att jag håller med alla hyllningar. Det är en förbannat vacker, sorglig, hemsk, viktig och fantastisk bok. Jag har gråtit, mitt hjärta har gått sönder, samtidigt som den fått mig att le när karaktärerna lyckats hitta någon sorts lycka och hopp mitt i allt kaos, bland all smärta och död.

Den känns och den kommer leva kvar i mina tankar och i mitt hjärta väldigt länge. Har du inte läst den än så gör det. Det är en berättelse som behöver nå ut.

torsdag 17 augusti 2023

A Dowry of Blood av S. T. Gibson

 

Originaltitel: A Dowry of Blood
Sidor: 295 (Häftad)
"This is my last love letter to you, though some would call it a confession...

Saved from the brink of death by a mysterious stranger, Constanta is transformed from a medieval peasant into a bride fit for an undying king. But when Dracula draws a cunning aristocrat and a starving artist into his web of passion and deceit, Constanta realizes that her beloved is capable of terrible things.

Finding comfort in the arms of her rival consorts, she begins to unravel their husband's dark secrets. With the lives of everyone she loves on the line, Constanta will have to choose between her own freedom and her love for her husband. But bonds forged by blood can only be broken by death."

Det här är en väldigt känslomässigt mörk berättelse. Det är en av Draculas älskarinnor som skriver brev till honom, om deras långa, långa liv tillsammans. Och det är en destruktiv relation som målas upp. Samtidigt som det är intensiva känslor, både till honom och till två andra som tas upp i deras lilla familj.

Jag tycker om den och dras med in i Constantas liv. Jag känner med henne i bergochdalbanan hon lever i, ena stunden avgudad och älskad av Dracula bara för att nästa stund utsättas för hans vrede. Hon och de andra två vet aldrig vilket humör han kommer vara på eller vad som kommer göra honom irriterad. Har man varit med om ett destruktivt förhållande är det lätt att känna igen känslan av att tassa på tå för att inte råka göra något fel.

Den är ganska blodig och rå med jämna mellanrum, vilket kan vara bra att veta innan man plockar upp den. Men som sagt, jag gillade den och det var riktigt intressant att läsa om Dracula från ett helt annat perspektiv och på ett nytt sätt.

onsdag 16 augusti 2023

I döden för dig av Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

 

Originaltitel: I döden för dig
Sidor: 440 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Det är mycket som inte står rätt rätt till i Smultronkullen, men de flesta barn sover åtminstone inomhus. Det gör inte Nina. Hon sover på balkongen. Inne i lägenheten bryter nämligen Ninas styvpappa långsamt ner familjen. Om Nina ska ha en chans att överleva vintern måste han försvinna.

På balkongen bredvid Ninas finns Onni. Genom ett litet hål i betongen spirar en hemlig kontakt som snabbt utvecklas till en nära vänskap. Onni visar sig vara den Nina behöver för att nå sitt mål. Men han är också beroende av henne för det han själv måste avsluta.

När Onni och Nina oväntat får sällskap av skolans gränslösa tvillingpar så inser de att allt snart kommer att bli på dödligt allvar.

Frågan är bara vem som måste dö?"

 Jisses, vad har jag läst egentligen? Jag fick den här boken av min styvmamma. Hon hade haft så starka känslor under läsningen och behövde någon att prata med!

Jag håller med, boken framkallar verkligen starka känslor. Det är så mycket mörker. En styvpappa som är hemsk, mobbning i skolan, psykisk ohälsa på många håll, ett väldigt underligt och obehagligt tvillingpar. Det finns inte många andningspauser och det är tung läsning. 

Och i slutändan vet jag inte riktigt om jag tycker om den eller inte. Jag tyckte om hur den slutade, men jag vet inte vad jag tycker om den rent allmänt.

måndag 14 augusti 2023

Utan ett ord av Linwood Barcley

 

Originaltitel: No Time for Goodbye
Längd: 12 h 19 min
Serie: Mörka föraningar (del 1)
Uppläsare: Magdi Saleh
"14-åriga Cynthia skriker åt sina föräldrar och slår igen dörren till sitt rum. När hon vaknar nästa morgon förväntar hon sig en konfrontation, men istället är huset tomt. Hennes mamma, pappa och storebror är borta.

25 år senare bestämmer sig Cynthia för att delta i ett tv-program om olösta fall i ett sista försök att få veta vad som hände den där natten. Först händer ingenting. Sen ringer telefonen. En mansröst säger att hennes familj förlåter henne. Cynthia är nära att bryta ihop. Är hennes familj vid liv? Varför har de aldrig hört av sig? Cynthia börjar forska i försvinnandet, och trådarna leder till fruktansvärda hemligheter. Kanske hade det varit bättre att låta det förflutna vila."

Jag fick tips om den här från Boksdotter. Den lät riktigt spännande när hon beskrev vad den handlade om så den fick bli min nya ljudbok. Och jag inser mer och mer att det är såna här thrillers som oftast funkar för mig nu för tiden! När det är spänning utan att man får följa en polisutredning från en polis perspektiv.

Jag blir snabbt indragen i den här storyn och vill verkligen veta vad som hänt Cynthias familj. Jag lyssnar så fort tillfälle ges och inom ett dygn är boken slut. Det är klurigt, spännande och jag har ingen aning om var berättelsen är på väg. 

Det verkar vara första delen i en serie, men eftersom det här fallet avslutas i och med att boken tar slut antar jag att det är nya fall i varje bok. Kanske de bara utspelar sig i samma stad? Jag vet faktiskt inte, men jag vill absolut lyssna vidare så jag ska ta reda på det!

onsdag 9 augusti 2023

Någon klagar i mörkret av Margit Sandemo

 

Originaltitel: Någon klagar i mörkret
Sidor: 157 (Pocket)
"En gång var de fyra unga människorna på en gravplats. De letade efter en otrolig skatt - utan att ana att den var förbannad och livsfarlig.

Nu var en av dem död och en satt inspärrad. Den tredje var dödssjuk och den fjärde var besatt av tanken på att äga skatten.

Så var situationen då Alvar dök upp - bokstavligt talat med förbannelsen i sina händer..." 

Egentligen är det inte så mycket att säga om den här boken. Det är en klassisk Sandemo, det är lite spännande, självklart modiga hjältar och hjältinnor som trotsar faror och och faller för varandra. Men ibland är det precis vad jag behöver, något bekant och lätt att läsa!

Det är en väldigt kort bok så den gick snabbt att ta sig igenom och jag fick den underhållning jag förväntade mig att få. Jag kommer alltid tycka bäst om Isfolket av Sandemos böcker, men det är kul att läsa någon av hennes fristående med jämna mellanrum också!

måndag 7 augusti 2023

Emily Wilde's Encyclopaedia of Faeries av Heather Fawcett

 

Originaltitel: Emily Wilde's Encyclopaedia of Faeries
Sidor: 315 (Inbunden)
Serie: Emily Wilde (del 1)

"Emily Wilde is good at many things: she is the foremost expert on the study of faeries; she is a genius scholar and a meticulous researcher who is writing the world's first encylopaedia of faerie lore. But Emily Wilde is not good at people So when she arrives in the hardscrabble village of Hrafnsvik, Emily has no intention of befriending the gruff townsfolk. 

Nor does she care to spend time with another new arrival: her dashing and insufferably handsome academic rival Wendell Bambleby But as Emily gets closer to uncovering the secrets of the Hidden Ones - the most elusive of all faeries - she also finds herself on the trail of another mystery: who is Wendell Bambleby, and what does he really want? To find the answer, she'll have to unlock the greatest mystery of all - her own heart."

Jag vet inte om jag har läst någon bok som handlar om älvor tidigare. Är älvor rätt svenskt ord för faeries? Jag hoppas det. Hur som helst, det finns väldigt många olika sorters älvor i bokens värld och Emily Wild har spenderat flera år med att studera dem och skriva om dem. Nu ska hon försöka ta reda på mer om några av de mest sällsynta och till sin hjälp har hon Wendell, något hon inte är helt nöjd med.

Jag gillade verkligen den här boken! Den är inte direkt actionfylld men ändå intressant hela tiden. Emily är en speciell karaktär och verkligen fokuserad på sitt uppdrag, ibland kanske lite för fokuserad och för blind för allt annat. Samtidigt är det kul att se hennes utveckling under berättelsens gång. 

Naturen känns väldigt bra beskriven och jag har ganska klara bilder i huvudet av hur allt ser ut, stugan hon bor i, samhället som finns där och skogen hon vandrar runt i för att göra sina efterforskningar. Kylan som sveper in när vintern kommer går nästan att ta på under läsningen.

Det är första delen i en serie och jag är väldigt sugen på att läsa fortsättningen när den släpps!

onsdag 2 augusti 2023

Dit floden för dig av Shelley Read

 

Originaltitel: Go As a River
Sidor: 281 (Inbunden)
"1940-tal, Colorado. Den tonåriga Victoria Nash lever och arbetar på en persikofarm som ensam kvinna i en familj fylld av destruktiva män. Av en slump möter hon främlingen Wilson Moon på gatan och de faller handlöst för varandra. Relationen är lika passionerad som förbjuden. När Victoria blir gravid tvingas hon fly upp i bergen och bosätta sig i ett litet skjul. Hon är förkrossad av sorg, men den starka samhörigheten med vildmarken ger henne kraft att försöka återta det hon förlorat. Samtidigt stiger floden i dalen och hotar att utplåna hennes hem och allt hon känner till."

Nej vet ni, jag och den här boken var inte rätt för varandra. Jag tror jag förväntade mig något helt annat än vad jag fick när jag faktiskt läste den. Den jämförs med Där kräftorna sjunger, och det är en bok jag gillade men den här träffade inte rätt.

Dels, som jag redan sagt, så var berättelsen något annat än vad jag trodde att jag skulle få baserat på baksidestexten. Dels kändes det som att det fanns så mycket kvar av berättelsen när den tog slut. Jag blev snopen över att det inte fanns fler sidor helt plötsligt när det var så mycket kvar jag ville veta. 

Jag vet att väldigt många tycker om den, men för mig klickade det inte. 

måndag 31 juli 2023

Drowning av T. J. Newman

 

Originaltitel: Drowning
Sidor: 292 (Häftad)
"Six minutes after takeoff, Flight 1421 crashes into the Pacific Ocean. During the evacuation, an engine explodes and the plane is flooded. Those still alive are forced to close the doors-but it's too late. The plane sinks to the bottom with twelve passengers trapped inside. 
More than two hundred feet below the surface, engineer Will Kent and his eleven-year-old daughter Shannon are waist-deep in water and fighting for their lives. Their only chance at survival is an elite rescue team on the surface led by professional diver Chris Kent - Shannon's mother and Will's soon-to-be ex-wife - who must work together with Will to find a way to save their daughter and rescue the passengers from the sealed airplane, which is now teetering on the edge of an undersea cliff. There's not much time. With devastating emotional power and heart-stopping suspense, Drowning is an unforgettable thriller about a family's desperate fight to save themselves and the people trapped with them - against impossible odds."
Tips, ska du flyga inom en snar framtid, läs inte den här boken! Jag är väldigt glad att jag inte har några planer på att sätta mig på ett flygplan på ett bra tag. Efter den här boken hade det nog varit smått omöjligt att göra utan att ha nerverna på helspänn. 

Jag sträckläste den under ett dygn så det säger nog det mesta! Den var riktigt bra, obehaglig, klaustrofobisk och en sån där bok jag inte ville lägga undan. Jag tänkte hela tiden "bara ett kapitel till" och det var bara när jag verkligen var tvungen att sluta som jag kunde ta pauser. 

Ibland fick jag ta några extra djupa andetag för att komma ihåg att jag inte var med i berättelsen. Det kändes så levande och nära hela tiden. Som läsare lär man känna några karaktärer riktigt bra och jag hejade verkligen på dem och var rädd för hur det skulle gå. 

Författaren har en till bok ute än så länge, som också har med flygplan att göra. Jag kommer läsa den också. Jag måste bara låta mina nerver läka ihop lite först.

torsdag 27 juli 2023

Kartografen av Anette Hemming


Originaltitel: Kartografen
Sidor: 393 (Inbunden)
"Den nyskilda tvåbarnsmamman Lisbet bor i ett välbärgat grannskap i Bærum i Norge. Hon är precis påväg att duka fram frukost efter en orolig natt när hon upptäcker en handritad lapp, fäst på köksfönstret. Det är en planritning över rummet hon befinner sig i, med en markering i form av ett rött kryss, och på baksidan finns spår av torkat blod. Dagen därpå hittas Lisbet mördad i sitt eget kök. 

Kriminalkommissarie John Persvik får fallet på sitt bord, men har svårt att identifiera ett motiv och en möjlig gärningsman. Men mordet på Lisbet visar sig bara vara början: snart dyker liknande mystiska ritningar upp hos Lisbets exman och flera andra i hennes bekantskapskrets. Och sonen Mikkels telefon fylls av textmeddelanden - med hans döda mor som avsändare..."

Det här är en sån bok jag egentligen inte har så mycket speciellt att säga om. Jag tyckte handlingen lät riktigt spännande men jag tror jag har blivit mer kräsen när det gäller deckare, eller så är jag bara lite less just nu och föredrar thrillers istället.

Kartografen är absolut inte dålig. Den är lättläst och har korta kapitel så sidorna flyger fram. Jag hade inte lyckats lista ut slutet i förväg och det är alltid bra. Men jag blir aldrig superintresserad, jag läser vidare för att det är enkelt och flyter på. 

Den var helt okej, men inget jag kommer tänka vidare på. 

onsdag 26 juli 2023

Horror Hotel av Victoria Fulton & Faith McClaren

 

Originaltitel: Horror Hotel
Sidor: 242 (Häftad)
"When the YouTube-famous Ghost Gang-Chrissy, Chase, Emma, and Kiki-visit a haunted LA hotel notorious for tragedy to secretly film after dark, they expect it to be just like their previous paranormal huntings. Spooky enough to attract subscribers-and ultimately harmless.

But when they stumble upon something unexpected in the former room of a gruesome serial killer, they quickly realize that they're in over their heads.

Sometimes, it's the dead who need our help-and the living we should fear."

Jag tog med Horror Hotel när jag och sambon åkte på semester och bodde på hotell några nätter, tänkte att det var självklar läsning för ett sådant tillfälle! 

Det gjorde allt lite extra creepy under läsningen. Nu var hotellet vi bodde på som tur är inte så obehagligt och i dåligt skick som det i boken, men ändå! Jag visste inte innan jag började läsa att berättelsen är lite inspirerad av fallet med Elisa Lam. Man kan nog läsa och tycka om den utan att ha någon större koll på vem hon var och vad som hände henne men jag har hört mycket om henne och det gav lite extra att kunna se likheterna och förstå varför hon stod med i dedikationen i början.

Jag tyckte boken var underhållande, lite lagom creepy och spännande. Själva delen med att folk åker runt och filmar hemsökta platser för youtubevideos känns väldigt aktuellt och även om mycket annat kanske inte är trovärdigt köper jag det ändå som den underhållning det är. 

Jag vet inte om det är tänkt att bli en bokserie, det skulle mycket väl kunna bli det med tanke på konceptet. Om det blir fler böcker kommer jag absolut att läsa dem!

måndag 24 juli 2023

De förlorade minnenas ö av Yoko Ogawa

 

Originaltitel: Hisoyaka na Kessho
Sidor: 315 (Pocket)
"På en namnlös ö sprider sig glömskan som en epidemi. Saker har börjat försvinna från ön, och strax där på även ur människors minnen. En dag finns det inte längre några fåglar, en annan inga mera rosor. Romanen berättas av en ung författare vars redaktör är i fara och behöver hennes hjälp för att undkomma. Tillsammans inser de att hennes skrivande kan vara det enda sättet att bevara det förflutna och alla minnen på."

Det känns som att jag ofta säger något liknande när jag har läst en japansk författare; det här är en ganska stillsam berättelse. De har ett speciellt sätt att skriva och föra fram sina historier. Och det är ett sätt som verkligen fungerar för mig. Jag tycker om det.

Letar man action får man leta någon annanstans. Trots att det händer saker är det ingen fartfylld bok. Det som sker det sker i sitt eget lilla tempo och trots att det finns inslag av fara och risker blir det aldrig direkt nervslitande spänning. 

Det handlar mycket om minnen, vad saker har för betydelse och samtidigt även till stor del om vad som händer med de som sticker ut, de som inte passar in i de styrandes bild av vad som är okej. Jag blir aldrig uttråkad, språket flyter på fantastiskt bra och jag dras in i berättelsen. När sista sidan är läst känns det som att jag har sett det på film. 

Jag är glad att den var precis så bra som jag trodde att den skulle vara.

torsdag 20 juli 2023

En liten tagg

Jag hittade den här hos Monika och tänkte att den passar bra att göra under semestern! Jag har försökt hålla mig till att svara med boktitlar jag faktiskt har i hyllan, sedan kan de vara olästa och lästa lite blandat. 

Är du man eller kvinna? Kvinnan i rummet
Beskriv dig själv: Quiet Girl in a Noisy World
Hur mår du? Brave Enough
Beskriv stället du bor på: Isberg
Var skulle du vilja resa? Det lilla hotellet på rue d'Amour
Beskriv din bästa vän: Den saknade systern
Vilken är din favoritfärg? Blå
Hurdant väder är det just nu? Ett jävla solsken
Vilken är din favoritårstid? Sommaren med Ava
Om ditt liv vore ett tv-program, vad skulle det heta? Book Lover
Vad betyder livet för dig? Allt det vackra är inte förstört
Hurdant är ditt parförhållande? A Thousand Boy Kisses
Vad är du rädd för? Spindeln
Dagens aforism: Little Moments of Love
Vilket råd skulle du vilja ge? Den helande naturen
Ditt motto: Jag vill sätta världen i rörelse

onsdag 19 juli 2023

Världen från ovan av Anna Lönnqvist

 

Originaltitel: Världen från ovan
Sidor: 366 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Jämtlandsfjällen 1963. Lill är en av de första kvinnliga piloterna i Sverige. Flygandet är hennes stora passion, men vägen dit har varit allt annat än enkel. Priset för att försöka hävda sig i en mansdominerad värld har varit att försaka allt annat, men det är också det enda som hjälper henne att förtränga känslan av övergivenhet, som Lill kämpat med sedan barndomen när hon kom till Sverige som finskt krigsbarn.

Solna 2023. Pauline jobbar som skräddare, och tillbringar dagarna i sin syateljé med att uppfylla främlingars drömmar om perfekta brudklänningar och rädda favoritplagg från att slängas. Sina egna drömmar har hon sedan länge lagt på hyllan. Men när hon lagar en äldre kvinnas kappa hittar hon ett gammalt foto som föreställer kvinnan i förarkabinen på ett flygplan. Fotot väcker tankar hos Pauline, och minnen om en annan, betydligt äventyrligare tillvaro.

När de två kvinnornas vägar korsas är de båda på flykt från sina tidigare liv. Men går det att fly från sitt förflutna, sina rädslor och sig själv hur länge som helst? Kan den enas berättelse förändra den andras framtid?"

Lönnqvist är ett säkert kort för mig när det gäller feelgood. Jag har läst och gillat flera av hennes böcker och Världen från ovan är inget undantag.

Den utspelar sig både i dåtid och nutid. Jag gillar dåtidsberättelsen mest, det är fascinerande att följa Lills liv och hur hon går emot vad som ansågs passande för kvinnor. Jag hade lätt kunnat läsa en hel bok bara om hennes liv mer i detalj. Nutidsdelen är också bra även om jag inte fastnar riktigt lika mycket för Pauline och hennes historia. 

När slutet närmar sig lyckas en scen verkligen röra mig till tårar, det var så fint och sorgligt på samma gång. 

Världen från ovan är ännu en lyckad roman av Anna Lönnqvist!

måndag 17 juli 2023

The Night Shift av Alex Finlay


Originaltitel: The Night Shift
Sidor: 312 (Häftad)
"What connects a massacre at a Blockbuster video store in 1999 with the murder of four teenagers fifteen years later? 
It's New Year's Eve of 1999 when four teenagers working late are attacked at a Blockbuster video store in New Jersey. Only one survives. Police quickly identify a suspect, the boyfriend of one of the victims, who flees and is never seen again. Fifteen years later, four more teenagers are attacked at an ice cream store in the same town, and again only one makes it out alive. In the aftermath of the latest crime, three lives intersect: the lone survivor of the Blockbuster massacre, who is forced to relive the horrors of her tragedy; the brother of the fugitive accused, who is convinced the police have the wrong suspect; and FBI agent Sarah Keller, who must delve into the secrets of both nights to uncover the truth about the Night Shift Murders..."

Efter att Elza pratade om The Night Shift på sin kanal kände jag att det var dags att plocka upp den! Den har tyvärr fått ligga och vänta i några år.

Nu när den är läst kan jag säga att det är en spännande thriller. Det är twister hit och dit och jag tycker om att följa karaktärerna som på olika sätt är knutna till de två olika fallen. Jag vet aldrig vad som väntar på nästa sida och lyckades inte lista ut slutet. Den är snabbläst och svår att lägga undan, jag läste den under ett dygn.

Det kanske inte är en bok jag kommer att komma ihåg om någon månad, men den var precis vad jag behövde för stunden. Lättsmält, spännande och klurig.

torsdag 13 juli 2023

Moon Dog av Jane Elson

 

Originaltitel: Moon Dog
Sidor: 256 (Häftad)
Ålder: 9-12
"Marcus and Delilah couldn't be more different. He is as big as she is tiny. As angry and lost as she is tremendous and brave. But they share a dream: to own a dog of their own. So when a mystery pup turns up in the empty house next door, Marcus can't believe his luck. He visits him every night and names him Moon Dog. But it's soon clear that Moon Dog is in danger, and when Marcus and Delilah discover a dark secret it will test their bravery and their friendship. Can they work together to save their dream dog?"

Det här var riktigt fin läsning! Den är lagom spännande för åldersgruppen och tar upp viktiga saker när det gäller djurköp och hur noga man faktiskt måste vara så att allt är som det ska. 

Den handlar också om vänskap, familj och att våga vara sig själv. Det är en berättelse som hinner beröra mycket och jag tycker den gör det bra. Den rymmer både tårar och skratt och jag tyckte verkligen om att följa Marcus och Delilah. Deras vänskap växer fram till stor del för att båda älskar hundar men den stöter på vissa hinder och visar att även vänner kan bråka ibland men att det går att lösa.

Jag älskar ju hundar så den passade mig riktigt bra och jag är intresserad av att kolla upp fler av författarens böcker. 

onsdag 12 juli 2023

Sensommarserenader av Sylvia Lidén Nordlund

 

Originaltitel: Sensommarserenader 
Sidor: 341 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En morgon, då tristessen och ensamheten känns mer oöverstiglig än vanligt, får Stella Åström en idé - att arrangera en "må bra"-kurs på Pensionat Pensé i Göteborgs skärgård.

Hon är euforisk då hon bokar pensionatet, men vad har hon egentligen gett sig in på? Kommer de sex kursdeltagarna att fungera tillsammans? Ruben som vill återfå närheten till sin dotter, men inte längre tror sig vara värd att älskas. Ellen som behöver hitta nyckeln till vuxenlivet och sluta förlita sig på sin storasyster. Max som måste fatta livsavgörande beslut om framtiden med flickvännen."

Jag har läst och tyckt om författarens tidigare serie om Mia och hennes liv. Så när hon frågade om jag ville läsa hennes nya bok tackade jag gärna ja till det. Med det vackra omslaget kändes det som perfekt sommarläsning.

Här är det nog mer så att jag är lite fel läsare för boken. Jag tror att läsare som gillar när det handlar om många olika relationer och olika problem kommer tycka riktigt bra om den här berättelsen. Sedan tror jag att jag läste den när jag var lite för sliten, det klickade aldrig helt för mig vem som var vem av karaktärerna utan jag var tvungen att tänka efter hela tiden. 

Jag kommer inte nära, men det tror jag också beror på att jag inte får ordning på de olika personligheterna. Som sagt, jag tror att många kan tycka om den här boken! För mig var det bara dels lite fel bok, dels lite fel tidpunkt.

måndag 10 juli 2023

Kill Joy av Holly Jackson

 

Originaltitel: Kill Joy
Sidor: 137 (Häftad)
"Pippa Fitz-Amobi is not in the mood for her friend's murder mystery party. Especially one that involves 1920's fancy dress and pretending that their town, Little Kilton, is an island called Joy. But when the game begins, Pip finds herself drawn into the make-believe world of intrigue, deception and murder. But as Pip plays detective, teasing out the identity of the killer clue-by-clue, the murder of the fictional Reginald Remy isn't the only case on her mind..."

Den här korta lilla berättelsen är en prequel till A Good Girl's Guide to Murder. Här får vi veta hur allt började. Varför började Pippa rota i det gamla fallet? Hur blev hon så intresserad av att lösa mysterier? 

Det är underhållande, klurigt och går väldigt fort att läsa! Jag tycker om att se Pippa och hennes vänner innan allt det allvarliga börjar. Redan här ser man hur smart Pippa är och hur snabbt hennes hjärna arbetar. 

Det finns egentligen inte jättemycket mer att säga om just den här delen. Har du inte läst serien än kan jag verkligen rekommendera den!

torsdag 6 juli 2023

Midnattsrosen av Lucinda Riley

 

Originaltitel: Midnight Rose
Sidor: 586 (Inbunden)
" Elvaåriga Anahita, från en förnäm men fattig indisk familj, inleder en livslång vänskap med den viljestarka och bortskämda prinsessan Indira. Anahita följer med Indira till England som hennes ledsagerska just innan första världskriget bryter ut. I England träffar hon Donald Astbury, motvillig arvinge till den avsides belägna herrgården Astbury, och hans intrigerande mor.

Nittio år senare möter vi den unga amerikanska filmstjärnan Rebecca Bradley. Hon har världen för sina fötter, men när hennes turbulenta förhållande med den lika välkände pojkvännen tar en oväntad vändning blir hon lättad när hon inser att hennes kommande filmroll där hon spelar debutant på 20-talet för henne långt från offentlighetens ljus till ett avlägset hörn av den engelska landsbygden. Strax efter att filmproduktionen startat på det nu förfallna Astbury Hall dyker Ari Malik, Anahitas barnbarn, oväntat upp, sökande efter svar från sin familjs förflutna. Han och Rebecca börjar tillsammans avslöja de hemligheter som hemsökt släkten."

Jag tror jag kan ha gått in med alldeles för höga förväntningar på den här boken. Det är så många som sagt att den är fantastisk och den bästa av Rileys böcker. Och den är bra, jag har tyckt om lässtunderna och varit intresserad av berättelsen. 

Men jag har ändå ett litet stygn av besvikelse i hjärtat för det blev inte en fullpoängare för mig. Jag gillar serien om De sju systrarna mycket mer än Midnattsrosen. Jag tycker karaktärerna i serien känns mer levande än de som är med här. Nutidsberättelsen höll mig inte alls lika fångad som dåtidsberättelsen, det kändes inte som att jag drogs in lika mycket som jag förväntade mig helt enkelt. 

Den är bra, bara inte lika bra som jag trodde att den skulle vara!

onsdag 5 juli 2023

The Call of the Wild av Jack London

 

Originaltitel: The Call of the Wild
Sidor: 114 (Inbunden)
"The Call of the Wild tells the story of Buck, a domestic dog who is kidnapped from his home in California and forced to pull sleds in the Arctic wasteland."

Det känns som att det var ett tag sedan jag läste en klassiker så det var kul att Josefin valde ut en åt mig att läsa i juni! Den här utgåvan innehåller både The Call of the Wild och White Fang men jag har bara läst den första.

Jag måste säga att det är en välskriven berättelse. Jag har sett någon tecknad filmatisering när jag var yngre så jag hade berättelsen ganska bra i minnet ändå. Vilket egentligen borde ha varit någon sorts varningsklocka, jag borde ha insett att det skulle bli ganska jobbig läsning trots att den är så kort. 

Det är så många hundar som råkar illa ut här. Både pga människor, det hårda livet de får stå ut med och pga andra hundar. Den är bra, men den är tung för mig med tanke på allt det. Jag kommer absolut läsa White Fang också, men det får vänta någon månad!

måndag 3 juli 2023

The Adventures of Amina al-Sirafi av Shannon Chakraborty

 

Originaltitel: The Adventures of Amina al-Sirafi
Sidor: 483 (Häftad)
Serie: Amina al-Sirafi (del 1)
"Amina al-Sirafi has survived backstabbing rogues, vengeful merchant princes, several husbands, and one actual demon to retire peacefully with her family to a life of piety, motherhood, and absolutely nothing that hints of the supernatural.

But when she's offered a job no bandit could refuse, she jumps at the chance for one final adventure with her old crew that will make her a legend and offers a fortune that will secure her and her family's future forever.

Yet the deeper Amina dives the higher the stakes. For there's always risk in wanting to become a legend, to seize one last chance at glory, to savour just a bit more power...and the price might be your very soul."

Vilken bok! Jag var lite nervös när jag plockade upp den, jag är ingen van fantasyläsare och böcker med kartor brukar skrämma bort mig. Men jag kunde inte stå emot nyfikenheten, det lät så spännande med pirater och magi.

Jag är väldigt glad att jag gick utanför min bekvämlighetszon här. Jag har verkligen njutit av att följa med Amina på hennes äventyr. Det är precis så spännande som det låter och jag har dessutom skrattat högt flera gånger. Författarens skrivsätt passar mig riktigt bra och humorn är klockren. 

Det är inte bara huvudkaraktären som är bra. Hon omger sig med flera andra karaktärer som jag gillar och vill veta mer om. Sedan finns det så klart några som jag absolut inte tycker om, Chakraborty skriver skickligt liv i dem alla.

Det tog lite tid att läsa den men det är bara pga min egen trötthet, det har inget med själva boken att göra. Hade jag haft ork hade jag sträckläst den på några dagar. Jag är glad att det är första delen i en planerad trilogi för jag vill ha mer!

onsdag 28 juni 2023

The Anomaly av Michael Rutger

 

Originaltitel: The Anomaly
Sidor: 435 (Häftad)
Serie: The Anomaly Files (del 1)
" A team of explorers seek ancient treasures, hidden in a secret cave. At first it seems they will return empty handed. Then their luck turns. But the team's elation is short-lived as they become trapped there in the dark, with little possibility of escape. Then events take an even more terrifying turn. For not all secrets are meant to be found..."

The Anomaly är en bok jag aldrig hade hört talas om innan jag fick den av Josefin! Det är alltid så roligt när okända böcker hittar sin väg till mina bokhyllor, det blir ett extra stort äventyr att börja läsa och inte ha någon aning om vad man ger sig in på. 

Och vilken resa den här boken tog mig med på! Det är klaustrofobisk, spännande, smart och oväntat. Jag brukar säga att rymden och havet är det som skrämmer mig mest, men att bli instängd i en grotta kan nog ha tagit platsen som nummer tre på listan. Speciellt den här grottan...

Under berättelsen får man följa ett team som ska göra en tv-serie om underliga och mystiska saker och platser och det känns verkligen som att boken skulle göra sig bra som film eller serie! Jag hade absolut kollat. 

Jag hade aldrig kunnat förutsäga svaret på mysteriet, det kändes väldigt annorlunda och gav det hela en unik twist. Nu är jag väldigt sugen på att kolla upp fler böcker från samma författare!

måndag 26 juni 2023

Fel tid, fel plats av Gillian McAllister

 

Originaltitel: Wrong Place Wrong Time
Längd: 13 h 41 min
Uppläsare: Jessica Liedberg
"Det är varje förälders mardröm. Din älskade son står anklagad för mord. Du vet inte varför. Du vet bara att din tonårsson sitter häktad och att hans framtid är förstörd. Den natten somnar du i förtvivlan. Allt är förlorat. Tills du vaknar ...

... och det är igår.

För varje morgon du vaknar är det ytterligare en dag tidigare. Ännu en dag före mordet. Ännu en chans att stoppa det."

Jag började bli desperat efter en ny ljudbok, inget jag ville lyssna på fanns och det som fanns kändes inte rätt. Till slut, efter tips från chefen, började jag lyssna på Fel tid, fel plats och för mig var helt rätt tid och plats!

Det här är en spännande och annorlunda thriller. Jag gillar verkligen konceptet med hur huvudkaraktären vaknar upp längre och längre bakåt i tiden för att försöka lista ut hur hon ska förhindra ett mord som hennes son kommer att begå. Hon får reda väldigt mycket om sitt eget liv och de hon har runtomkring sig. Det är spännande, klurigt och väldigt bra uppbyggt. Jag kan känna hennes frustration när hon om och om igen måste försöka förklara läget för vissa andra karaktärer bara för att vakna upp efter en ny natt och inse att de inte vet något om hennes situation igen.

Letar du något annorlunda som skiljer sig från alla typiska deckare är det här ett hett tips!

fredag 23 juni 2023

3 Bookish Things Tag

 

Taggen hittad HÄR.

3 READ ONCE AND LOVED AUTHORS
3 TITLES I’VE WATCHED BUT HAVEN’T READ
3 CHARACTERS YOU LOVE
3 SERIES BINGED
3 UNPOPULAR BOOKISH OPINIONS
3 CURRENT FAVORITE BOOK COVERS
3 BOOKISH GOALS FOR THE YEAR

onsdag 21 juni 2023

Daphne av Josh Malerman

 

Originaltitel: Daphne
Sidor: 260 (Häftad)
"It's the last summer for Kit Lamb: the last summer before college. The last summer with her high school basketball team, and with Dana, her best friend. The last summer before her life begins.

But the night before the big game, one of Kit's players tells a ghost story about Daphne, a girl who went to their school many years ago and died under mysterious circumstances. Some say she was murdered, others that she died by her own hand. And some say that Daphne is a murderer herself. They also say that Daphne is still out there, obsessed with revenge, and will appear anytime someone thinks about her to kill again.

After Kit hears the story, her teammates vanish, one by one, and Kit begins to suspect that the stories about Daphne are real...and to fear that her own mind is conjuring the killer. Now it's a race against time as Kit searches for the truth behind the legend and learns to face her own fears. Or else the summer of her lifetime will become the last summer of her life."

Daphne är en spännande och creepy skräckis om tankar, rädslor, ångest och hur de funkar och påverkar oss. Om någon säger åt dig att inte tänka på något, då är det i princip omöjligt att låta bli. Men tänk om tankarna gör så att en mordisk tjej återvänder från de döda och ger sig på dig och dina vänner? Det är ungefär vad som händer i den här boken.

Kit är vår huvudkaraktär och efter att hon börjat tänka på Daphne så kan hon inte sluta. Detsamma gäller hennes lagkamrater, och när de börjar dö en och en blir tankarna bara värre, rädslorna bara starkare. Ingen verkar kunna hjälpa dem.

Samtidigt som vi får följa Kit och hennes försök att rädda sig själv och sina vänner får vi ta del av svårigheter hon hade redan innan Daphne kom in i bilden. Kit lider av ångest och jag tycker att Malerman har lyckats skildra de känslorna på ett väldigt bra och trovärdigt sätt. I alla fall så kan jag känna igen mig i mycket från när min egen ångest var värre än vad den är nu. 

Jag har tidigare läst och gillat Bird Box av samma författare, nu är jag sugen på att läsa mer från honom i framtiden!

måndag 19 juni 2023

Doctor Who: In the Blood av Jenny T. Colgan

 

Originaltitel: Doctor Who: In the Blood
Sidor: 336 (Inbunden)
"All over the world, people are venting their fury at one another on social media. Dropping their friends, giving vent to their hatred, and everywhere behaving with incredible cruelty. Even Donna has found that her friend Hettie, with her seemingly perfect life and fancy house, has unfriended her. And now, all over the world, internet trolls are dying...As more and more people give in to this wave of bitterness and aggression, it's clear this is no simple case of modern living. This is unkindness as a plague. From the streets of London to the web cafes of South Korea and the deepest darkest forests of Rio, can the Doctor and Donna find the cause of this unhappiness before it's too late?"
Det tog ganska lång tid innan min hjärna kopplade att Jenny T. Colgan är samma person som skriver böckerna om Det lilla bageriet bland annat. Jag har läst en av hennes feelgoodböcker, det var ingen hit för mig. Men Doctor Who är Doctor Who och när den här boken blev vald till junis tbr-hög blev jag ändå glad.

Den är skriven med David Tennant och Catherine Tate som de som spelar Doktorn och hans kompanjon. Det passar mig perfekt då Tennant är min favorit och jag tycker även mycket om Tates karaktär Donna. De har en härlig kemi och författaren har fångat det bra.

Jag hör deras röster i huvudet när jag läser och det ger hela upplevelsen en extra mysig känsla. Själva ämnet känns ständigt aktuellt då det är så lätt att sitta bakom en skärm och spy ur sig ilska och hat mot främlingar. I boken är det något som används mot mänskligheten och leder till att folk dör. 

Det är inget mästerverk, men det är ett underhållande äventyr med några favoritkaraktärer så jag är väldigt glad att den äntligen blev läst!

torsdag 15 juni 2023

Pakten av Sharon Bolton

 

Originaltitel: The Pact
Längd: 12 h 21 min
Uppläsare: Anna Harling
"Det är en idyllisk sommar och sex unga, begåvade vänner ser fram emot en ljus framtid. Men så slår en eskalerande lek, bestående av våghalsiga utmaningar, fruktansvärt fel. En kvinna och två barn dör.

Artonåriga Megan tar på sig skulden för dödsfallen och lämnar de övriga vännerna att gå vidare med sina liv. I gengäld kommer de alla överens om en »tjänst« de ska göra henne när hon väl släpps ut ur fängelset.
Tjugo år senare är Megan försatt på fri fot - och spelet kan fortsätta."

För flera år sedan läste jag väldigt mycket från Sharon Bolton, sedan blev det en paus på några år. Jag vet egentligen inte varför. Nu var det i alla fall äntligen dags igen och jag blev påmind om varför jag gillar hennes böcker!

Bolton bygger upp en riktigt spännande berättelse där jag till slut inte vet vem jag ska heja på eller lita på. Ingen är speciellt lätt att tycka om men jag vill samtidigt hela tiden lyssna vidare för att få reda på vad som kommer hända. Mina känslor svänger hela tiden fram och tillbaka.

Det gick verkligen inte att förutse hur boken skulle sluta och jag blev klar med den på två dagar. Jag lyssnade så fort möjlighet gavs. Nu är jag sugen på att fortsätta med Boltons böcker, vi får se vilken som är näst på tur!

tisdag 13 juni 2023

Himlabrand av Moa Backe Åstot

 

Originaltitel: Himlabrand
Sidor: 208 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han?"
Jag läste Himlabrand tillsammans med Amanda, det blev bestämt ganska spontant och blev en väldigt trevlig kompisläsning!

Himlabrand är en fin berättelse om att vilja passa in och hur svårt det kan vara att acceptera sina egna känslor när man är rädd att omvärlden inte kommer vara okej med dem. Ánte har svårt att erkänna känslorna han har för sin bästa kompis Erik och är säker på att hans läggning inte skulle accepteras av det samiska samhället han bor i. Samtidigt är det samhället väldigt viktigt för honom och han kan inte tänka sig ett annat liv.

Hans känslor, vardag och kärlek för de samiska traditionerna är väldigt fint skildrade av författaren. Språket är lätt att läsa samtidigt som det finns meningar som verkligen träffar rätt i hjärtat för att de är så vackra. 

Jag tyckte den var riktigt bra och den tar upp viktiga ämnen på ett lättillgängligt sätt. 

måndag 12 juni 2023

Katten som räddade böcker av Sosuke Natsukawa

 

Originaltitel: The Cat Who Saved Books
Sidor: 255 (Inbunden)
"Rintaro har vuxit upp med sin morfar och tillbringat många timmar med näsan i en bok på hans antikvariat där hyllorna är fullproppade med underbara böcker. När den gamle mannen dör står Rintaro, som fortfarande går i skolan, inför det det svåra beslutet att stänga antikvariatet. Då dyker en talande katt oväntat upp och ber Rintaro om hjälp. Katten vill att han hjälper till att rädda oälskade böcker från försumliga ägare. Det udda paret ger sig iväg på en makalös resa där de ställs inför olika utmaningar. Deras resa kulminerar i ett sista uppdrag som Rintaro måste lösa på egen hand..."

Katten som räddade böcker är en småmysig berättelse om böcker och vilken kraft de kan ha. Vi får följa Rintaro och hur han utvecklas tack vare äventyren som en talande katt tar med honom på. Han får bearbeta sorgen efter sin morfar och samtidigt bli tryggare i sig själv. 

Jag tyckte om den men hade nästan önskat den var längre och kunde gå in mer på djupet i allt. Nu kändes det lite som att äventyren löstes väldigt snabbt och man bara nuddade på ytan av allt som hade kunnat hända. 

Men det är ändå en fin bok om böcker och läsande och att hitta sin egen röst i en stor värld.