söndag 24 december 2023

torsdag 21 december 2023

Bödeln av Chris Carter

 

Originaltitel: The Executioner
Längd: 13 h 10 min
Serie: Robert Hunter (del 2)
Uppläsare: Björn Löfgren
"Han skrämmer livet ur dig...

I en av Los Angeles kyrkor, på själva trappan upp till altaret, ligger en prästs blodiga kropp. Strax därpå upptäcker kriminalteknikerna att siffran 3 skrivits med blod på offrets bröst.

Först tror kriminalinspektör Robert Hunter att det rör sig om ett rituellt mord. Men när fler mördade personer dyker upp i utredningen måste han tänka om. Alla offren har dött på det sätt som skrämmer dem mest. Deras värsta mardrömmar har bokstavligt talat blivit verklighet. Men hur kunde mördaren veta om detta? Och vad kopplar ihop offren som på ytan inte verkar ha någon anknytning till varandra alls?

Hunter är på jakt efter en svårfångad och sadistisk mördare som verkar kunna ta sig in i sina offers tankar. En mördare som kan känna av vad som skrämmer dem mest. En mördare som gör vad som helst för att uppnå sitt vansinniga mål."

Ganska direkt efter att jag avslutade bok ett om Robert Hunter fortsatte med jag del två. 

Det fortsätter att vara lika spännande och brutalt. Det är verkligen inga böcker man ska plocka upp om man inte vill lyssna på vidriga och blodiga mord. Jag har inga problem med det så för mig passar de bra. Jag fortsätter att få lite Kepler-känsla.

Det enda som är lite tjatigt, precis som i första boken, är hur perfekta alla är, snygga, sexiga, smarta och så vidare. Men det går att ignorera för det mesta och bara hänga med på den galna resan som de här böckerna är.

Jag tror det finns ganska många böcker om Hunter och jag brukar ju vara dålig på att fortsätta med serier, men än så länge är jag så pass intresserad att jag kommer gå vidare till tredje delen. 

tisdag 19 december 2023

Check & Mate av Ali Hazelwood

 

Originaltitel: Check & Mate
Sidor: 352 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Mallory Greenleaf is done with chess. Every move counts nowadays; after the sport led to the destruction of her family four years earlier, Mallory's focus is on her mom, her sisters, and the dead-end job that keeps the lights on. That is, until she begrudgingly agrees to play in one last charity tournament and inadvertently wipes the board with notorious 'Kingkiller' Nolan Sawyer: current world champion and reigning Bad Boy of chess. Nolan's loss to an unknown rookie shocks everyone. What's even more confusing? His desire to cross pawns again. What kind of gambit is Nolan playing? 
The smart move would be to walk away. Resign. Game over. But Mallory's victory opens the door to sorely needed cash-prizes and despite everything, she can't help feeling drawn to the enigmatic strategist... As she rockets up the ranks, Mallory struggles to keep her family safely separated from the game that wrecked it in the first place. And as her love for the sport she so desperately wanted to hate begins to rekindle, Mallory quickly realizes that the games aren't only on the board, the spotlight is brighter than she imagined, and the competition can be fierce (-ly attractive. And intelligent... and infuriating...)"

Jag ska direkt säga att jag inte läste den här med förväntningen att gilla den speciellt mycket. Det är romance för unga vuxna och det är inte riktigt min genre. Det som lockade mig var schack-delen eftersom min sambo spelar schack och jag såg en chans att dra in honom i min läsning!

Så vissa delar av boken har jag läst högt för honom. Ibland för att få hjälp med att förstå schacktermer och ibland får att fråga om det faktiskt går till som det är beskrivet. Det har varit både roligt och mysigt att dela en bok med honom på det viset! 

Själva berättelsen har jag inte så mycket att säga om. Det är väldigt dramatiskt vissa stunder, det blir en del missförstånd och mycket hade egentligen kunnat lösas direkt om olika karaktärer bara pratade med varandra, sånt har jag ganska svårt för. 

Men jag hade ändå trevliga lässtunder just tack vare hur själva läsupplevelsen blev tillsammans med sambon.

måndag 18 december 2023

The Last Bear av Hannah Gold

 

Originaltitel: The Last Bear
Sidor: 317 (Häftad)
Ålder: 9-12
"There are no polar bears left on Bear Island. At least, thats what Aprils father tells her when his scientific research takes them to this remote Arctic outpost for six months. But one endless summer night, April meets one. He is starving, lonely and a long way from home. Determined to save him, April begins the most important journey of her life..."

Det här var en riktigt fin berättelse som rymde otroligt många känslor! April är en klok tjej som egentligen bara vill umgås mer med sin pappa. Men han är väldigt upptagen i sitt arbete och har aldrig riktigt kommit över sorgen efter att Aprils mamma dött.

De åker till en enslig ö på grund av pappans arbete och där blir April vän med en isbjörn, Bear. Den enda isbjörnen på ön och han är lika ensam som hon. Vänskapen mellan dem är riktigt fint beskriven. Bear lär April att ryta, att använda sin röst för att bli hörd. Och April bestämmer sig för att hjälpa Bear att ta sig hem. 

Det är en bok om vänskap, sorg, ensamhet och det faktum att vi alla kan göra något för att hjälpa planeten vi lever på. Vi måste ta hand om den och djuren som bor här med oss. 

torsdag 14 december 2023

Krucifixmördaren av Chris Carter

 

Originaltitel: The Crucifix Killer
Längd: 11 h 1 min
Serie: Robert Hunter (del 1)
Uppläsare: Björn Lövgren
"En ung kvinnas kropp hittas i en övergiven stuga mitt inne i en stor skog utanför Los Angeles, och kriminalinspektör Robert Hunter befinner sig plötsligt i en fasansfull mordutredning. Offret var naket och hängde mellan två trästolpar. Hon hade utsatts för sadistisk tortyr innan hon dött en oerhört plågsam död. All hud hade skalats bort från hennes ansikte - medan hon fortfarande levde. I nacken hade någon skurit in ett egendomligt dubbelkors: Krucifixmördarens symbol.

Men det är en omöjlighet. Krucifixmördaren avrättades nämligen två år tidigare efter att just Hunter jagat honom i flera år. Kan det vara en copycatmördare? Eller kan det otänkbara vara sant? Finns den riktiga mördaren fortfarande där ute, beredd att återigen ge sig ut på en ondskefull och våldsam jakt på nya offer, välja ut dem till synes slumpmässigt och håna Robert Hunter för att han inte kan fånga honom?

Hunter och hans nya partner är på väg in i en ofattbar mardröm, där ingenting stämmer och där det inte finns någonting ens liknar en snabb och skonsam död."

Jag har hört talas om Chris Carters böcker ganska länge och kände nu att det var dags att prova på första delen som ljudbok. 

Det här är en ganska brutal berättelse, det är blodiga och grymma mord som beskrivs. Lite i stil med Keplers böcker. Det blir aldrig tråkigt och jag är hela tiden nyfiken på vem det är som är skyldig. Jag försöker så klart gissa mig till det själv men lyckas inte riktigt.

Ska jag klaga på något så är det väl att väldigt många "sexiga blickar" kastas hit och dit mellan olika karaktärer. Till slut blir det nästan roligt för det händer så pass mycket. Alla är också jättevackra, vältränade, smarta och fantastiska på alla sätt. Det blir så klart överdrivet men som underhållning för stunden gör det inget när själva berättelsen är så pass spännande. 

onsdag 13 december 2023

Hildur av Satu Rämö

 

Originaltitel: Hildur
Längd: 12 h
Serie: Hildur-serien (del 1)
Uppläsare: Mirja Turestedt
"Hildur Rúnarsdóttir är chefen för enheten för försvunna barn på Island. I ett försök att glömma sin traumatiska barndom varvar hon utredningsarbetet med att surfa på Islands kyliga vågor. Dessutom har hon en gåva som sätter henne i en klass för sig - förmågan att känna när tragedier närmar sig. Hör det samman med det som inträffade för 25 år sedan?

Till sin hjälp har hon Jakob Johanson, en polis som reser från Finland för att samarbeta med Hildur. När Jakob inte jobbar stickar han isländska tröjor. Enligt honom är stickning precis som livet självt: Förutsägbart, men kaotiskt.

I berättelsens början sker en lavin i Västfjordarna, och en man hittas död i ruinerna av ett hus. Men det är inte lavinen som har satt punkt för hans liv - man upptäcker att han har ett snitt i halsen. Hildur och Jakob tvingas snabbt inse att det förtrollande landskapet döljer mörka hemligheter. De måste kämpa för att försöka lösa gåtan innan mördaren slår till igen."

Jag blir alltid intresserad när en bok utspelar sig på Island. Det är ett land som alltid fascinerat mig och jag hoppas verkligen på att kunna åka dit någon gång.

En deckare som blandar det isländska med lite finskt lät väldigt lockande och jag tycker det är en lovande start på en serie. Jag gillar våra huvudkaraktärer Hildur och Jakob, speciellt Jakob med sitt stickande. Båda har intressanta bakgrundshistorier som jag vill veta mer om. Jag anar att det kommer avslöjas mer och mer under seriens gång.

Den är inte så blodig och inte heller direkt läskig utan mer lite lagom spännande. 

tisdag 12 december 2023

The Haunting of Hacket House av Astrid Addams

 

Originaltitel: The Haunting of Hacket House
Sidor: 130 (Häftad)
"Some places don’t let go…. 
Offered a lucrative job at the mysterious Hacket House, Jane agrees to travel across country to live at the mansion. After all, a fresh start is just what she needs. Besides, the remote house is a long way from the past she is still running from.Arriving at her new home, she finds a strange red house set in a wood of red, gnarled trees. The same trees used to build the house and the grandfather clocks that haunt every room and dark corridor. 
Jane quickly realises that there is something very wrong at Hacket House and the village of Bramley. Why is there a graveyard in the garden of Hacket House? Who are the people in hoods who haunt the house at night? What are they doing with the old man in the bed? Why is somebody moving the grandfather clocks? Who is the strange woman no one will admit exists? What are the shadows that scoot across the walls like cockroaches? Who is Erazmus Nark whose grave nothing will touch? As the sinister behaviour of the village escalates and her own past closes in around her, Jane learns that just because something is dead, doesn’t mean that it’s gone."
Det här är en kort, ganska creepy berättelse!

Den börjar verkligen bra och obehagligt. Ett läskigt hus, massa läskiga klockor, en skum kvinna i svarta kläder som ingen låtsas om, ett samhälle där folk bara beter sig...underligt. Det är precis sån krypande skräck som jag gillar. 

Samtidigt får man i små bitar här och där lära sig mer om huvudkaraktärens bakgrund. Det är tydligt att något traumatiskt hänt och att hon flyr från någon. 

Mot slutet spårar det däremot. Jag har svårt att förstå hur huvudkaraktären beter sig ibland och själva skräckgrejerna blir lite för mycket. Men förutom det var det en spännande läsupplevelse av en författare som var helt ny för mig!

måndag 11 december 2023

Imitatören av Sam Holland

 

Originaltitel: The Echo Man
Sidor: 483 (Inbunden)
"En våg av brutala mord sveper över England. Tillvägagångssätten är helt olika, men det finns en gemensam nämnare - de utförs på de mest ohyggliga och bestialiska sätt man någonsin kan tänka sig. 
Jess Ambrose vaknar en natt i panik av att det brinner i hela huset. I sista sekund lyckas hon rädda sig själv och sin dotter, men hennes man dör i lågorna. Polisen meddelar att de hittat tecken på att maken varit inlåst och bunden, vilket gör att de misstänker att det är hon som ligger bakom branden. Den enda hon kan lita på nu är Nate Griffin, en polis som är ute i kylan inom kåren men som är seriemördaren på spåren. Han är den enda som tror henne när hon hävdar sin oskuld. Det dröjer inte länge förrän Jess och Griffin inser att mördaren, som fått öknamnet Imitatören, in i minsta detalj härmar världshistoriens mest ökända seriemördare och deras modus operandi. Vad de inte vet är att han nu gör sig redo för att överträffa dem alla..."

Det här är lite av en tegelsten men den gick förvånansvärt fort att läsa! Första dagen läste jag runt 100 sidor, andra dagen läste jag resten. Det är korta kapitel och den har ett driv som gör att det är svårt att lägga undan den.

Det är en ganska blodig historia, det kan vara bra att veta innan man plockar upp den. Men är du en läsare som gillar Kepler kan det här vara något för dig. Jag tyckte den var spännande och den kändes aldrig tråkig. För en gångs skull lyckades jag dessutom lista ut vem som var skyldig innan det avslöjades. Det känns som jag alltid har fel med mina gissningar, men nu så!

Slutet lämnar rum för en fortsättning och jag kan absolut tänka mig att följa de här karaktärerna i fler böcker. 

torsdag 7 december 2023

Before Your Memory Fades av Toshikazu Kawaguchi

 

Originaltitel: 思い出が消えないうちに
Sidor: 237 (Häftad)
Serie: Before the Coffee Gets Cold (del 3)

"On the hillside of Mount Hakodate in northern Japan, Cafe Donna Donna is fabled for its dazzling views of Hakodate port. But thats not all. Cafe Donna Donna offers its customers the extraordinary experience of travelling through time. 

From the author of Before the Coffee Gets Cold and Tales from the Cafe comes another heartfelt story of lost souls hoping to take advantage of the cafe's time-travelling offer. Among some familiar faces, readers will also be introduced to: The daughter who begrudges her deceased parents for leaving her orphaned. The comedian who aches for his beloved and their shared dreams. The younger sister whose grief has become all-consuming. The young man who realizes his love for his childhood friend too late..."

Jag gillar verkligen böckerna i den här serien. Jag gillar skrivsättet och karaktärerna. Men det här är nog den jag fastnat minst för. Den är inte dålig men den når inte riktigt upp till samma nivå som ettan och tvåan. 

Kanske är det för att det handlar om ett annat café och det tar lite tid innan jag lyckas reda ut vilka alla är? Jag vet faktiskt inte. De olika berättelserna berör ändå och det går ganska fort att läsa ut den. När jag väl sitter med den i händerna vill jag inte släppa taget, jag behöver få veta hur karaktärernas historier ska sluta. Jag uppskattar att det inte alltid är happily ever after, ibland blir det sorgligt.

Nu har jag en bok kvar att läsa, jag ska försöka ta mig an den redan i januari.

onsdag 6 december 2023

Strid av Andreas Ek

 

Original: Strid
Längd: 10 h 48 min
Serie: Raseri (del 6)
Uppläsare: Ludvig Josephson
"Invånarna i samhället på Skeppsholmen har levt utan fruktan sedan de Förändrade frös till döds under vintern. Gruppen från Skåne anländer, vilket innebär fler munnar att mätta. När det första brottet begås måste ett straff utdömas, men det visar sig vara ödesdigert.

Våren och värmen kommer sakta tillbaka och det gör även en handfull Förändrade. Det beslutas att en grupp ska åka söderut för att spana efter fler. Ett överhängande hot riskerar att rasera allt man byggt upp."

Vilket avslut på en favoritserie! Det har varit spännande, nerverna har slitits sönder och några tårar har fallit. 

Andreas Ek har verkligen lyckats med Raseri-serien! Det är underhållande och smått beroendeframkallande. Perfekt när man vill ha något där samhället går under och man får följa några få överlevare som försöker hålla sig vid liv i en ny galen värld. 

Det kom en del svängar jag inte alls var beredd på. Några som fick mig att tappa hakan men som ändå kändes rimliga. Jag kommer garanterat lyssna om på hela serien någon gång i framtiden. Jag är nästan lite sugen att börja på en gång...

måndag 4 december 2023

She Is Not Invisible av Markus Sedgwick

 

Originaltitel: She Is Not Invisible
Sidor: 354 (Inbunden)
"Laureth's father is a writer. For years he's been trying, and failing, to write a novel about coincidence. His wife thinks he's obsessed. Laureth thinks he's on the verge of a breakdown. He's supposed to be doing research in Austria, so when his notebook shows up in New York, Laureth knows something is wrong. On impulse, she steals her mother's credit card and heads for the States, taking her strange little brother Benjamin with her. Reunited with the notebook, they begin to follow clues inside, trying to find their wayward father. But the challenges and threats that lie ahead are even tougher for Laureth than they would be for any other teenager - because Laureth has no vision to guide her."
Den här boken har stått i min hylla i många, många år så det känns riktigt bra att den äntligen blev läst! 

Det är en lättläst och lagom spännande berättelse som jag läste ut på en dag. Det går väldigt fort att ta sig framåt. Formatet är också ganska kompakt trots att det är en inbunden bok. Det ryms därför inte så mycket text på sidorna vilket nog är en faktor till att det gick så snabbt att läsa den. 

Laureth kanske inte tar de vettigaste besluten. Hon drar med sin sjuåriga bror på en flygresa till USA för att leta efter pappan utan någon som helst aning om hur de ska göra när de väl är framme. De hamnar i en del farliga situationer och det är kanske inte speciellt trovärdigt. Men det var ändå underhållande läsning för stunden, faktiskt perfekt för min något trötta hjärna just den dagen.

Det är ingen ny favorit men den var helt okej och jag är glad att den äntligen kan flytta från hyllan med olästa böcker.

torsdag 30 november 2023

Hostage av Clare Mackintosh

 

Originaltitel: Hostage
Sidor: 389 (Häftad)
"You can save hundreds of lives. Or the one that matters most... 
The atmosphere on board the inaugural non-stop flight from London to Sydney is electric. Numerous celebrities are rumoured to be among the passengers in business class and journalists will be waiting on the ground to greet the plane. 
Mina is one of a hand-picked team of flight attendants chosen for the landmark journey. She's trying to focus on the task in hand, and not worry about her troubled five-year-old daughter back at home with her husband. Or the cataclysmic problems in her marriage. But the plane has barely taken off when Mina receives a chilling note from an anonymous passenger, someone intent on ensuring the plane never reaches its destination. Someone who needs Mina's assistance and who knows exactly how to make her comply. 
It's twenty hours to landing. A lot can happen in twenty hours..."

Tips, läs inte den här boken innan du ska flyga. Det kan inte vara bra för nerverna.

Om man har fötterna stabilt på marken däremot är det riktigt spännande läsning. Enda anledning att det tog flera dagar för mig att läsa ut den var på grund av trötthet. Boken var det absolut inget fel på och så fort jag fick lite ledigt sträcklästes stora delar av den. 

Det är smått omöjligt att tänka sig in i Minas situation och hur man skulle känna och reagera, en riktig mardröm. Genom boken får man följa tankegångarna hos några av resenärerna på planet som inte är oskyldiga, hur de resonerar och rättfärdigar sina handlingar. Samtidigt som Mina och hennes familj är de riktiga huvudkaraktärerna, både i planet och på marken. Och dem gillar jag att följa även om jag är lite osäker på Adam, hennes man, i början.

Redan när jag började läsa var jag säker på att jag skulle gilla den och Mackintosh gjorde mig inte besviken den här gången heller.

tisdag 28 november 2023

Stormberget av Liza Marklund

 

Originaltitel: Stormberget
Längd: 8 h 39 min
Serie: Stenträsktrilogin (del 3)
Uppläsare: Lo Kauppi
"Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är Wiking Stormbergs drunknade hustru som äntligen har hittas.

Men Wiking vet, av uppenbara skäl, att så inte är fallet.

Och människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr.

För Wiking innebär fyndet en svindlade resa bakåt i hans egen familjehistoria. Till slut vet han inte vad som är sanning och vad som är lögn, vem som egentligen är vad eller vem han själv är."

Jag har verkligen tyckt om Liza Marklunds böcker om Stenträsk och invånarna där. Stormberget är tredje och avslutande delen och jag tycker allt knyts ihop väldigt bra.

Vi hoppar mellan dåtid och nutid, berättelserna vävs samman och det är obehagligt och jobbigt att lyssna vissa gånger. Man kommer så nära under allt som händer när det läses upp i ett par hörlurar. Det går som inte att komma undan. Mäns våld mot kvinnor, familjehemligheter och hur det förflutna påverkar en genom livet är ämnen som tas upp. 

Det har varit en spännande resa genom böckerna och det är lite synd att det är över, men jag är nöjd med hur avslutet blev. 

måndag 27 november 2023

Dead of Winter av Darcy Coates

 

Originaltitel: Dead of Winter
Sidor: 345 (Häftad)
"There are eight strangers. One killer. Nowhere left to run. 
When Christa joins a tour group heading deep into the snowy expanse of the Rocky Mountains, she's hopeful this will be her chance to put the ghosts of her past to rest. But when a bitterly cold snowstorm sweeps the region, the small group is forced to take shelter in an abandoned hunting cabin. Despite the uncomfortably claustrophobic quarters and rapidly dropping temperature, Christa believes they'll be safe as they wait out the storm. She couldn't be more wrong. 
Deep in the night, their tour guide goes missing...only to be discovered the following morning, his severed head impaled on a tree outside the cabin. Terrified, and completely isolated by the storm, Christa finds herself trapped with eight total strangers. One of them kills for sport...and they're far from finished. As the storm grows more dangerous and the number of survivors dwindles one by one, Christa must decide who she can trust before this frozen mountain becomes her tomb."
Det här var spännande! Jag har suttit på nålar stora delar av berättelsen och vissa stunder tror jag faktiskt att jag glömt att andas.

Darcy Coates är riktigt skicklig på att bygga upp stämningen i sina böcker. Här kan jag känna kylan, den isande blåsten i ansiktet och snöflingorna som gör ont mot huden. Plus rädslan och ångesten när karaktärerna inser att det finns en mördare ibland dem och vad de än försöker göra för att överleva verkar det inte vara tillräckligt.

Jag skulle säga att det är perfekt vinterläsning. Plocka upp den när kvällarna är mörka och snön har lagt sig på backen. Hade jag befunnit mig i en stuga i skogen med en storm utanför hade jag nog inte vågat läsa vidare i den just då. 

Coates imponerar om och om igen och jag vill bara ha mer!

torsdag 23 november 2023

Sällsynt kloka varelser av Shelby Van Pelt

 

Originaltitel: Remarkably Bright Creatures
Sidor: 367 (Inbunden)
"Tova har tagit jobb som städare på stadens akvarium för att ha något att göra. Hennes make har gått bort och annars träffar hon mest sina enerverande väninnor på tråkiga kafferep.

Med mopp och hink rengör Tova akvariets lokaler efter stängning iakttagen av de vattenlevande varelserna. Där finns den åttaarmade bläckfisken Marcellus som hon är särskilt fäst vid. Samtidigt kommer den unge Cameron till stan, på jakt efter sin pappa. När Tova råkar halka och skada foten får Cameron ta över hennes nattliga städjobb.

Vad varken Tova eller Cameron förstår är att bläckfisken Marcellus döljer många hemligheter i sitt akvarium - han vet vad som hände när Tovas son försvann."

Det här är en bok som fått otroligt många lovord och även om jag kanske inte är lika galet förälskad i den som många andra så tycker jag om den.

Jag gillar verkligen Tova och det är lite extra roligt att hon kommer från Sverige från början. Hon har blivit änka och dessutom försvann hennes artonåriga son för flera år sedan så hon bär på mycket sorg. När hon städar på akvariet får hon ett band till bläckfisken Marcellus, som också har egna kapitel i boken. Han är en mycket intelligent karaktär som ser och vet mycket mer än vad alla människor runt om honom förstår. 

Camerons kapitel fångar mig inte lika mycket som Tovas och Macellus. Speciellt inte i början, då är han faktiskt lite irriterande. Men han växer under berättelsens gång. 

Det är ingen ny favoritbok men den är absolut fin och läsvärd! Lite annorlunda och speciell med en bläckfisks perspektiv.

onsdag 22 november 2023

Annars mördar jägarn dig av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Annars mördar jägarn dig
Längd: 10 h 31 min
Serie: Arvidsträsk (del 4)
Uppläsare: Fredde Granberg
"Arvidsträsks lugna höststämning skakas om när en man hittas död vid ett jakttorn i närheten. I samma jaktlag finns Saga Wall, men kan det verkligen vara en av hennes vänner som står bakom det brutala mordet? Och är Saga själv i fara? 
Rolf Ström, som lockats tillbaka till polisyrket, samarbetar med polisinspektör Lagerkvist. De kämpar mot klockan för att lösa mysteriet innan fler kommer till skada och för att spåra upp en jägare som försvunnit i de vidsträckta skogarna. Trots oron fortsätter livet runt sjön med familjebestyr och Oscars senaste storslagna idé. Samtidigt anlitas byns deckarförfattare, Riita Niemi, för att hjälpa 106-årige Knut att lösa ett annat försvinnande - hans väns oväntade frånvaro från deras årliga pratstund uppe på Arvidsträskberget."

Sofia Rutbäck Eriksson är tillbaka med en ny del i serien om gänget i Arvidsträsk. Det är ett härligt gäng att återse och Fredde Granbergs uppläsning gör att jag fylls med glädje så fort jag lyssnar. Han ger de olika karaktärerna sina egna röster och alla passar så perfekt till deras personligheter, det är helt otroligt hur bra han lyckas!

Mysteriet är som vanligt riktigt klurigt och spännande utan att det är blodsplatter överallt. Det är några gånger som pulsen höjs och jag blir nervös för hur det ska gå. Samtidigt finns det humor och väldigt mycket värme och kärlek. Det är ett sammansvetsat gäng som bor i Arvidsträsk och när jag lyssnar känns det som jag blir en del av deras gemenskap för ett tag. 

Även om jag gillar alla återkommande karaktärer så är 106- årige Knut favoriten. Han är så speciell och finurlig med ett väldigt stort hjärta. Böckerna om Arvidsträsk har blivit en favoritserie och jag ser med spänning fram emot nästa del!

tisdag 21 november 2023

Fjällsjön av Anna-Karin Olofsson & Björn Olofsson

 

Originaltitel: Fjällsjön
Längd: 10 h 1 min
Serie: Kalla fall Nordkalotten (del 1)
Uppläsare: Lo Kauppi
"En kylig höstkväll samlar kommissarie Britta Lindén sitt nya, tvärnordiska team på Torneträsk strand. Därifrån syns ön dit finländaren Seppo Mannela begav sig för tjugo år sedan för att fiska med sina vänner. Det var även där han senast sågs i livet. Simmade han tillbaka till land för att i hemlighet börja ett nytt liv någonstans? Drunknade han i det kalla vattnet? Eller blev han mördad och kroppen sänkt i den djupa sjön?

Team Kalla fall Nordkalotten har sin bas i Kiruna, i en byggnad som hotas av gruvan. Gruppens uppgift är att ta reda på sanningen där gamla utredningar gått bet. Med hopp om att få ge anhöriga ett avslut kämpar teamet mot både inre stridigheter och ett skoningslöst klimat."

Om en bok utspelar sig i Kiruna så kommer jag att läsa den, så är det bara! Den här tar dessutom avstamp i hur staden ser ut idag, med nya centrum och så vidare. Så bara det gjorde det riktigt roligt och intressant att lyssna på den. 

Man känner verkligen kylan och jag kan se miljöerna, både de inne i staden och de utanför, så tydligt framför mig. Det gör att berättelsen får extra mycket känsla. 

Sen tycker jag om karaktärerna. Det är fyra väldigt olika karaktärer som sammanstrålar för att lösa kalla fall. Det är spännande att följa dem när de lär känna varandra samtidigt som de påbörjar sitt första uppdrag. Är det ett frivilligt försvinnande, en olycka eller ett mord? Jag hade i alla fall ingen aning om hur lösningen skulle se ut.

En lovande start på en serie jag ser fram emot att följa!

måndag 20 november 2023

Dear Mothman av Robin Gow

 

Originaltitel: Dear Mothman
Sidor: 313 (Inbunden)
Ålder: 9-12
"Halfway through sixth grade, Noahs best friend and the only other trans boy in his school, Lewis, passes away in a car accident. Feeling lost and alone, Noah starts writing letters to Mothman, Lewis's favorite cryptid, wondering if he would understand how Noah feels. 

At first, Noah isn't sure whether he actually believes in Mothman - not like Lewis did. But when strange things start to happen around his wooded home, Noah wonders whether there might be something to the stories. He decides to make his science fair project about Mothman, despite his teacher's urging to study something "real".

As Noah's mind begins to open, so does his world. He makes friends with a group of girls in his grade and finally feels like he belongs. But most of the world is not so accepting, and he has no evidence to prove that Mothman exists. With the science fair looming closer, Noah decides to risk everything, trek into the woods and find Mothman himself."

Det här var en väldigt fin och känslosam berättelse om Noah som förlorat sin bästa vän Lewis. De två var de enda transkillarna på skolan och Noah försöker navigera genom sorgen och ensamheten. Han har inte riktigt vågat berätta för någon annan att han vill kallas Noah heller, så världen ser honom inte som den han känner sig som. 

Han börjar skriva brev till Mothman och bestämmer sig för att göra ett skolprojekt och bevisa kryptidens existens. Underliga saker börjar hända och även om Noah själv var tveksam i början blir han mer och mer övertygad om att Mothman faktiskt finns. Boken består av breven och anteckningarna som Noah gör. 

Under berättelsens gång får vi följa när Noahs värld sakta öppnas upp och han vågar släppa in fler människor. Sorgen läker och framtiden kanske inte är så mörk som han först trodde. Det är som sagt en otroligt finstämd bok som tar upp viktiga ämnen. Samtidigt finns det ett litet spänningselement med delarna om Mothman och de händelser som Noah upplever tack vare sitt projekt.

torsdag 16 november 2023

Four Found Dead av Natalie D. Richards

 

Originaltitel: Four Found Dead
Sidor: 320
Ålder: Unga vuxna
"It's the closing night at the Tempest Theaters, the only remaining business in a shuttered shopping complex. The last moviegoers have left, and Jo Edwards and her seven coworkers just want to get through their final shift and be done with this job. But as the work winds down, the tension builds. One of them has the keys to the locked lobby doors and isn't letting them leave. And when the lights go out, it becomes clear why-his rage has driven him to kill someone in the crew. Now it's up to Jo and her coworkers to escape, and their only way out is through the dark, sprawling complex, with boarded-up exits and dead security alarms. But it's also a perfect hunting ground for the one who wants them all dead, and who will kill again and again before the night is over."

Det här var en spännande skräckis för unga vuxna! Åtta ungdomar som blir inlåsta i en biograf/övergiven galleria med en mördare som jagar dem. Saker börjar hända väldigt snabbt och efter det blir det inga långtråkiga stunder. 

Jag gillar huvudkaraktären Jo. Hon har trauman sen tidigare i livet och det får henne att tänka efter och verkligen försöka göra de bästa valen för att hålla alla vid liv. De andra i gänget är också lätta att tycka om. 

Det känns som att den skulle kunna göra sig riktigt bra på bioduken. Det känns nästan som att jag har sett den som film tack vare bilderna jag fått upp i huvudet under läsningen. Jag har väldigt tydliga idéer om hur gallerian ser ut och hur de rört sig och så vidare. Det skulle kunna bli väldigt spännande!

Författaren har skrivit fler böcker och jag är väldigt sugen på att läsa något mer från henne.

tisdag 14 november 2023

När vi möts igen av Emma Straub

 

Originaltitel: This Time Tomorrow
Sidor: 317 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Dagen innan Alice fyller 40 kan hon konstatera att livet är helt ok. Hon trivs ganska bra på jobbet, med sin lägenhet och sina relationer. Men hennes pappa är allvarligt sjuk och hon kan inte släppa känslan av att hon missat något.

Till sin stora förvåning vaknar hon morgon därpå i mitten av 90-talet för att återuppleva sin 16-årsdag. Och det är inte bara hennes tonårskropp som chockar henne, eller mötet med den gamla gymnasieförälskelsen, det är framförallt hennes pappa: den vitala, charmiga, 40-nåntingversionen av pappan som hon får möjlighet att återförenas med.

Beväpnad med ett nytt perspektiv på sitt eget och hans liv är det inte utan att vissa händelser får helt ny mening. Kanske finns det något som Alice borde göra annorlunda om hon kunde?"

Jag blev väldigt nyfiken på När vi möts igen när jag läste att tidsresande skulle vara en del av berättelsen. Och jag tror att det är en bok som många kan tycka om, tyvärr blev den inte riktigt rätt för mig.

Det tar ett ganska bra tag innan jag kommer in i berättelsen. Det är först när Alice åker tillbaka i tiden som jag dras in lite mer och nyfikenheten vaknar till liv igen. Jag vill veta vad som kommer hända och hur hennes val kommer påverka framtiden. Men trots det är det något som inte klickar till hundra procent, kanske är det bara fel bok vid fel tidpunkt.

Jag kan se att den är bra skriven och att den kan tilltala många. Det är väldigt fint skrivet om kärleken till en förälder och hur svårt det är att släppa taget. Och just relationen mellan Alice och hennes pappa är det jag tar med mig från boken, den är så fin och jag förstår hur svårt det är för Alice att se honom sjuk.

måndag 13 november 2023

Glasmannen av Anders De La Motte

 

Originaltitel: Glasmannen
Längd: 16 h 9 min
Serie: Asker (del 2)
Uppläsare: Gunilla Leining
"Kriminalinspektör Leo Asker har just funnit sig till rätta som chef för Avdelningen för förlorade själar då hennes far hör av sig, efter år av tystnad. En kropp har hittats vid hans gård, polisen är honom i hälarna och han kräver Leos hjälp. Men är pappan så oskyldig som han hävdar eller försöker han återigen fånga Leo i sitt nät? 
Samtidigt flyttar Martin Hill till ett avskilt gods för att skriva företagsledaren Gunnar Irvings biografi, lockad av att de mytomspunna ägorna rymmer en privat ö med ett övergivet stjärnobservatorium. Snart upptäcker Hill att trakten har fler berättelser - om mystiska ljussken och illa tilltygade kroppar. Medan Asker och Hill nystar i virrvarret av trådar stiger Glasmannen upp ur det mörker från vilket ingen återvänder. Ingen utom han."
Som jag har väntat på Glasmannen! Jag lyssnade på första delen, Bortbytaren, för ungefär ett år sedan och blev helt fast. Hade jag kunnat hade jag lyssnat vidare direkt, men jag fick snällt vänta.

Det är riktigt spännande och ganska obehagligt. Asker och Hill får olika uppdrag att nysta i men de håller kontakten och hjälper varandra där de kan. Jag gillar dem båda och tycker det är intressant att följa dem och se hur deras vänskap utvecklar sig. De stöter på många olika karaktärer under berättelsens gång, några som man kan känna sympati för och några som är läskiga och väldigt lätta att känna motvilja för. 

Det känns som att Asker börjar finna sig mer till rätta på sin nya avdelning och som att teamet där kan bli riktigt starkt och bra. Jag hoppas på att vi får se ännu mer av det i kommande böcker. Nu är det bara att börja vänta på del tre!

fredag 10 november 2023

Winter-themed Book Tag

1. Falling Snow - The Colors of Winter are muted. Choose a book that has whites, light blues and grays on the cover.
2. Crackling Fires - Colder weather makes for the perfect time to sit by a crackling fire. What book is the best to curl up next to a warm fire with?
3. Ice Storms - Winter storms can be brutal. What book do you love that takes the characters through a brutal season?
4. Winter wishes - Spending more time indoors allows for more time to dream and wish. What character is living a life that you dream about?
5. Hot Cocoa - There is nothing like a hot cup of cocoa during the winter. As adults, we often underestiamte it. What book do you think should be the next big thing?
6. Lip balm and lotion - Soothing dry skin is part of the winter for many. What book is full of soothing & comforting words?
7. Peppermint Mocha - What is you go to winter food or drink for those reading marathons of winter?

onsdag 8 november 2023

Jag kommer att hitta nyckeln av Alex Ahndoril

 

Originaltitel: Jag kommer att hitta nyckeln
Sidor: 264 (Inbunden)
Serie: Nyckelserien (del 1)
"Privatdetektiv Julia Stark får ett oväntat besök på kontoret av en man. Han är en av ägarna till ett framgångsrikt familjeföretag. Dagen innan hade de haft bolagsstämma och middag på godset i Västernorrland. På morgonen hittade han ett fotografi i sin telefon på en bunden, blodig man med en säck över huvudet.

På grund av alkoholrelaterad minnesförlust har han ingen aning om var bilden kommer ifrån och vill därför anlita Stark detektivbyrå för att ta reda på om det är han som är förövaren innan polisen kopplas in.

Julia ber sin exman Sidney Mendelson att ta ledigt från Norrmalmspolisen och följa med henne till skogarna. Hon vet att hon kommer att behöva hans hjälp och drömmer samtidigt om att på något sätt vinna tillbaka hans kärlek.

Julia och Sidney tas emot som gäster på det överdådiga godset och börjar leta efter sanningen medan de äter middagar och umgås med alla familjemedlemmar som teoretiskt sett skulle kunna vara iblandade i mordet."

Jag blev väldigt nyfiken när jag såg att författarparet bakom Lars Kepler skulle komma med en helt ny serie under nytt namn. Pusseldeckare brukar jag ju dessutom tycka om så det kändes lovande.

Men nja. Jag fastnar aldrig helt för karaktärerna. Mysteriet gör att jag läser ut boken för att jag vill veta lösningen men jag tycker inte det blir riktigt spännande någon gång. Jag kanske bara hade alldeles för höga förväntningar eftersom jag gillat böckerna om Joona Linna så mycket. 

Jag tror nog att många kommer tycka om den här, det var bara inte rätt bok för mig.

tisdag 7 november 2023

The Hollow Places av T. Kingfisher

 

Originaltitel: The Hollow Places
Sidor: 341 (Häftad)
"Newly divorced and living back at home in rural North Carolina, Kara is helping out her ailing, eccentric uncle Earl at his house, which doubles as a tourist hotspot: the Glory to God Museum of Natural Wonders, Curiosities and Taxidermy.  
While Kara is closing up one night, she discovers a mysterious hole in the drywall along one of the museum's overstuffed hallways of oddities... an opening that impossibly leads Kara and her new friend Simon to a sprawling area that simply can't be part of North Carolina's plane of existence. As they explore the apparently limitless depths of this bizarre and frightening new world - a hub containing portals to alternate realities - and bear witness to its cryptic warnings, They Can Hear You Thinking and Pray They Are Hungry, Kara and Simon soon realize there is far more danger here than first anticipated..." 

T. Kingfisher börjar nog kunna räknas som en favoritförfattare vid det här laget. Jag har läst 4 böcker nu och verkligen gillat alla!

The Hollow Places är en riktigt creepy och stundtals ganska läskig och obehaglig berättelse. Men det fantastiska med Kingfisher är att hon samtidigt lyckas få in humor på sidorna. Jag sitter och fnissar för att i nästan stund rysa av obehag.

Karaktärerna känns levande och trovärdiga. Jag vill vara kompis med både Kara och Simon. Även om jag inte vill vara med på deras äventyr i en annan värld, jag hade inte överlevt länge! De har en fin vänskap hur som helst. Även relationen mellan Kara och hennes morbror beskrivs väldigt varmt och fint. Det märks hur mycket de betyder för varandra. 

Jag har i alla fall en till bok av Kingfisher som väntar i hyllan och det kommer garanterat dyka upp fler!

måndag 6 november 2023

Holly av Stephen King

 

Originaltitel: Holly
Sidor: 449 (Inbunden)
"When Penny Dahl calls the Finders Keepers detective agency hoping for help locating her missing daughter, Holly is reluctant to accept the case. Her partner, Pete, has Covid. Her (very complicated) mother has just died. And Holly is meant to be on leave. But something in Penny Dahl's desperate voice makes it impossible for Holly to turn her down.

Mere blocks from where Bonnie Dahl disappeared live Professors Rodney and Emily Harris. They are the picture of bourgeois respectability: married octogenarians, devoted to each other, and semi-retired lifelong academics. But they are harboring an unholy secret in the basement of their well-kept, book-lined home, one that may be related to Bonnie's disappearance. And it will prove nearly impossible to discover what they are up to: they are savvy, they are patient, and they are ruthless."

Holly är en karaktär vi lärt känna i några tidigare King-böcker. Hon finns med i Mr Mercedes-trilogin, i Outsidern och i If it Bleeds. Jag har verkligen tyckt om henne och blev därför väldigt glad när jag insåg att hans nya bok skulle ha henne som huvudkaraktär! 

Det är som att återkomma till en gammal vän när jag öppnar boken och träffar henne igen. Berättelsen utspelar sig under pandemin och det är väldigt träffsäkert och realistiskt skrivet om hur olika karaktärerna reagerar och tänker om covid. Vissa tror inte alls på det och vägrar vaccinera sig medan andra är så försiktiga de bara kan för att undvika att bli smittade.

Mysteriet som Holly undersöker är riktigt spännande och skrämmande. Hon börjar nysta i ett försvinnande och ju mer hon rotar desto mer underliga försvinnanden hittar hon som kanske hänger ihop. Vi som läsare får även följa offren ibland och de kapitlen är så obehagliga och hemska.

Holly är en riktigt bra bok och jag hoppas att vi får följa med när hon löser fler fall i framtiden!

onsdag 1 november 2023

The Last av Hanna Jameson

 

Originaltitel: The Last
Sidor: 390 (Häftad)
"The world as we know it has ended. You and nineteen other survivors hole up in an isolated Swiss hotel. You wait, you survive. Then you find the body. One of your number has blood on their hands. The race is on to find the killer. Before the killer finds you..."

Jag såg den här boken hos BookswithEmilyFox för ett tag sedan och blev genast intresserad. Det lät som en perfekt Victoria-bok. Och det var det! 

Det är mycket som pågår samtidigt som det inte är actionpackat. Den lilla grupp människor som är kvar på hotellet efter att flera atombomber sprängts runt om i världen har mycket att ta sig igenom. Ingen kontakt med omvärlden, en död flicka, traumat de alla gått igenom, sorgen efter att världen som de känt den är borta och dessutom ska alla lyckas hålla sams under de omständigheterna. 

Boken är skriven lite som en dagbok. Vår huvudkaraktär skriver ner vad han upplever för att det ska finnas kvar som ett historiskt dokument om någon hittar det en dag. Det är dessutom han som börjar försöka lösa fallet med den döda flickan. Risken finns ju att mördaren fortfarande är kvar på hotellet. 

Det känns förresten som att det här hotellet är inspirerat av ett riktigt hotell. Jag tror man kommer känna igen sig i en del detaljer om det om man är inne på true crime. 

Jag gillade verkligen berättelsen. Det är intressant att se hur gruppdynamiken funkar och ändras ju längre tiden går och när de blir mer och mer pressade och stressade, när nya faror dyker upp och så vidare. Jag tror författaren har en del andra böcker och de ska jag absolut kolla upp.

måndag 30 oktober 2023

Hämnaren av Rachel Caine

 

Originaltitel: Killman Creek
Längd: 13 h 33 min
Serie: Stillhouse Lake (del 2)
Uppläsare: Magnus Roosmann, Anna Maria Käll, Christopher Lehmann, Hanna Ardéhn
"Gwen Proctor lyckades rädda sina barn undan sin mordiske ex-man Melvin och hans medhjälpare. Men faran är inte över. Efter att Melvin rymt från fängelset får Gwen ett sms som får hennes blod att isa: "Du är inte säker någonstans nu." Hennes tillflyktsort vid Stillhouse Lake har förvandlats till en fälla och hon själv till ett jagat villebråd. Men Gwen beslutar sig för att ändra på spelreglerna. Hon gömmer sina barn hos en granne och tillsammans med Sam Cade, broder till Melvins sista offer, tar Gwen upp jakten. Men hon inser inte vilka krafter som är i rörelse och Melvin har bara ett mål: att förgöra och döda henne. Gwens enda motvapen är tanken på hämnd och steg för steg kommer hon närmare sitt byte."

Äntligen kom andra delen i Stillhouse Lake! Som jag väntat sedan jag lyssnade på ettan tidigare i år. Den slutade otroligt spännande och det var nära att jag köpte resten av serien på engelska bara för att få veta hur det skulle gå snabbt som möjligt. Men jag är ändå glad att jag väntade på översättningen och ljudboken.

Det är flera olika uppläsare i Hämnaren, det skiftar beroende vilken karaktär vi får följa. Även om det tar lite tid att vänja sig så gillar jag allas röster och till slut blir de verkligen en del av karaktärerna. Mest gillar jag att följa Gwen, hon är så jäkla tuff och stark och redo att göra vad som helst för att skydda sin familj.

Tvåan är precis lika spännande som ettan och det är svårt att sluta lyssna. Det finns knappt några lugna stunder och det gör att koncentrationen är på topp hela tiden, jag vill verkligen inte missa något. Nu är det bara att vänta några månader till innan trean släpps, något att se fram emot!

torsdag 26 oktober 2023

Skospännet av Agatha Christie

 

Originaltitel: One, Two, Buckle My Shoe
Sidor: 190 (Inbunden)

"En tandläkare i London hittas skjuten. Han har haft fem personer i sitt väntrum den eftermiddagen: en ung amerikan, en mystisk grek, en finansman med inflytande på det storpolitiska spelet, en skådespelerska med mycket eleganta skospännen - och Hercule Poirot."

Det är alltid mysigt att plocka upp en bok av Agatha Christie. Speciellt med den unika Hercule Poirot i huvudrollen. Här börjar han nysta i en tandläkares död, polisen tror självmord men Poirot är inte övertygad och håller i sin egen utredning.

Jag gillar berättelser när det redan från start bara finns ett visst antal karaktärer som kan ha gjort det och man ska försöka lista ut vem som är skyldig. Och som vanligt är det fascinerande att se hur Poirot kommer fram till sina slutsatser. Ibland var jag faktiskt inne på rätt spår och tänkte likadant som mästerdetektiven själv! Men jag hade så klart ingen aning om vem som faktiskt låg bakom allt och motiven. 

Precis som det ska vara alltså!

tisdag 24 oktober 2023

The Saturday Night Ghost Club av Craig Davidson


Originaltitel: The Saturday Night Ghost Club
Sidor: 211 (Häftad)
"Growing up in 1980s Niagara Falls - a seedy but magical, slightly haunted place - Jake Baker spends most of his time with his uncle Calvin, a kind but eccentric enthusiast of occult artifacts and conspiracy theories. The summer Jake turns twelve, he befriends a pair of siblings new to town, and so Calvin decides to initiate them all into the "Saturday Night Ghost Club." But as the summer goes on, what begins as a seemingly light-hearted project may ultimately uncover more than any of its members had imagined."

 The Saturday Night Ghost Club är en oväntat fin och känslig berättelse om hur Jake ser tillbaka på sommaren när han var 12 år. Han och två vänner spenderar mycket tid tillsammans med Jakes morbror. De åker runt och undersöker hemsökta platser och lokala legender. 

Men som läsare förstår man efter ett tag att det ligger något mer bakom allt. Sakta men säkert inser jag vilket håll det är på väg åt och när allt kommer fram i ljuset blir det riktigt sorgligt. Det är väldigt skickligt skrivet. Berättelsen ger en lite nostalgisk känsla under läsningen, det är svårt att inte tänka tillbaka på mina egna sommarlov i den lilla byn jag bodde i. 

Jag var säker på att jag skulle gilla den redan innan jag började läsa och de överraskande delarna gjorde bara så att jag tyckte om den ännu mer.

måndag 23 oktober 2023

Tyst vrede av Ida Axelsson & Åsa Bonelli

 

Originaltitel: Tyst vrede
Längd: 9 h 12 min
Serie: Billie Karlsson (del 1)
Uppläsare: Gunilla Leining
"Mitt namn är Billie Karlsson och du lyssnar på Sanning. Känsliga lyssnare varnas.

Billie Karlsson är en framgångsrik journalist och kvinnan bakom den prisvinnande truecrimepodden Sanning. Känd för att vara orädd och att aldrig ge sig, reser hon runt i Sverige med avsikten att lösa de brott som polisen ännu inte lyckats klara upp.

Mordet på en sextonåring som hittas skjuten strax utanför den lilla byn Svedby berör Billie starkt och hon släpper allt för att resa till Värmland och starta arbetet med en ny episod.

Väl på plats dyker hon direkt ner i arbetet med att bygga förtroende med invånarna och ju mer hon gräver desto fler hemligheter flyter upp till ytan. Vad är det för mörka krafter som rör sig i den sömniga lilla orten och vad var det egentligen som hände den där kvällen för sex år sedan?"

Så fort jag läste att huvudkaraktären i Tyst vrede har en truecrimepodd visste jag att jag var tvungen att lyssna på den! Det är ett inslag i böcker som jag oftast brukar tycka om. 

Det är en spännande berättelse och jag gillar Billies delar bäst. Även om polisen hon samarbetar med också är en bra karaktär. Men det finns också karaktärer att verkligen avskyr. Vissa gjorde nästan så jag fick ont i magen under lyssningen. Det var så obehagligt och väldigt trovärdigt uppmålat. 

Inget är som man tror och det finns mycket som döljer sig under ytan i den lilla byn. Jag gillade den och ser fram emot nästa del. 

onsdag 18 oktober 2023

Den sista djävulen att dö av Richard Osman

 

Originaltitel: The Last Devil to Die
Sidor: 399 (Inbunden)
Serie: Torsdagsmordklubben (del 4)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers förlag, tusen tack! 
"Det är annandag jul och ett farligt paket smugglas utmed den brittiska kusten. När paketet råkar försvinna utbryter kaos. Antalet döda ökar oroväckande, bland annat en person som är nära knuten till våra kära pensionärer i Torsdagsmordklubben. Den till synes oknäckbara gåtan måste lösas innan någon i klubben riskerar sitt liv.

Torsdagsmordklubben tycks stå inför sin mest dödsföraktande motståndare hittills. Tiden rinner ut och en mördare är på väg mot Coopers Chase. Har turen slutligen vänt för vännerna i Torsdagsmordklubben? Och vem blir den sista djävulen att dö?"

Jag älskar verkligen att hänga med gänget i Torsdagsmordklubben. De är så härliga karaktärer och de känns lite som gamla vänner nu efter fyra böcker. 

Den här gången byts rollerna ut något, Joyce får ta en mer aktiv och ledande roll när Elizabeth får annat att tänka på. Det var väldigt spännande att följa med i hur Joyce snabbt axlade ansvaret! Samtidigt som de har mysterier att lösa, mördare att ta fast och försvunna droger att hitta är det en berättelse som handlar väldigt mycket om kärlek och sorg. Jag var inte beredd på att tårarna skulle rinna så pass mycket som de gjorde. Vissa delar var så otroligt fina, sorgliga och smärtsamma.

Det finns så klart en dos humor också och det är en sorts humor som funkar bra för mig. Ofta läser jag med ett leende på läpparna och ibland skrattar jag åt något de kokar ihop på sidorna. 

tisdag 17 oktober 2023

Murder in the Family av Cara Hunter

 

Originaltitel: Murder in the Family
Sidor: 464 (Häftad)
"In October 2003, Luke Ryder was found dead in the garden of the family home in London, leaving behind a wealthy older widow and three stepchildren. Nobody saw anything. Now, secrets will be revealed live on camera. Years later a group of experts re-examine the evidence on Infamous, a true-crime show with shocking results. Does the team know more than they've been letting on? Or does the truth lie closer to home? Can you solve the case before they do?"

Den här boken var riktigt rolig att läsa! Det kanske är konstigt att skriva rolig om en bok som handlar om ett mord. Men den är upplagd helt i intervjuer, tidiningsartiklar, sms-samtal och forumstrådar bland annat. Jag älskar ju när böcker är gjorda så. Det blir lite annorlunda än att läsa en bok skriven som vanlig text.

Grejen med Murder in the Family är att man själv kan försöka lösa fallet samtidigt som karaktärerna gör det. Jag lyckades inte kan jag säga, några gånger trodde jag att jag hade svaret men icke. Inget är som man tror, det blir väldigt dramatiskt ibland när det visar sig att teamet som är bakom programmet kanske inte är helt öppna och ärliga mot alla inblandade. 

Jag gillar den och rekommenderar den till alla som letar något lite annorlunda och klurigt att läsa.

måndag 16 oktober 2023

Dubbelmordet i Vallentuna av Thomas Bodström & Lars Olof Lampers

 

Originaltitel: Dubbelmordet i Vallentuna
Längd: 8 h 34 min
Serie: Svenska brott (del 4)
Uppläsare: Magnus Roosmann
"Den 11 januari 2020 börjar som en helt vanlig lördagsmorgon i huset utanför Vallentuna. De boende, ett par i övre medelåldern, har precis gått upp - helt ovetande om att två rånare väntar i skydd av skogen, redo att slå till. Så ringer det på dörren. Några timmar senare är mannen och kvinnan i paret döda.

Polisen lyckas snart säkra spår efter de misstänkta, som bland annat fört över pengar till ett eget konto och lämnat andra tydliga avtryck. Fram växer en bild av en märklig relation mellan de två misstänkta mördarna, där den ene har byggt upp en märklig fantasivärld för att manipulera sin kamrat till brott. Det är inte enda inslaget av osanning i detta mordfall som präglas av lögn, svek och vikten av att ta makten över berättelsen. Inte minst måste rättsväsendet hantera risken att två gärningspersoner skyller på varandra och på så sätt lyckas gå fria."

Det här är en bokserie jag verkligen uppskattar. Böckerna är väldigt lätta att hänga med i, de är intressanta och ger en bra inblick i polisens arbete och vägen till rättegång. 

Som läsare får man också återberättat för sig vad som sagts under förhör, både med vittnen och misstänkta. Allting ger en väldigt bra helhetsbild av hur polisen kommit fram till sina slutsatser och vilka spår mördarna lämnade efter sig, både fysiska och digitala. 

Jag har lyssnat på alla delar och tycker de passar bra som ljudböcker. 

torsdag 12 oktober 2023

You're Not Supposed to Die Tonight av Kalynn Bayron

 

Originaltitel: You're Not Supposed to Die Tonight
Sidor: 227 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Charity Curtis has the summer job of her dreams, playing the final girl at Camp Mirror Lake. Guests pay to be scared in this full-contact terror game, as Charity and her summer crew recreate scenes from a classic slasher film, Curse of Camp Mirror Lake. The more realistic the fear, the better for business. But in the last weekend of the season, Charitys co-workers begin disappearing. And when one ends up dead, Charitys role as the final girl suddenly becomes all too real. If Charity and her girlfriend Bezi hope to survive the night, theyll need to figure out what this killer is after. Is there more to the story of Mirror Lake and its dangerous past than Charity ever suspected?"

You're Not Supposed to Die Tonight är en hyllning till de klassiska slasher-filmerna, tänk Friday the 13th. Det är en slasher i bokformat och det funkar riktigt bra!

Redan från början vet man som läsare att något kommer hända, så alla små detaljer som verkar oskyldiga för huvudkaraktären gör att stämningen byggs upp för oss som tittar på utifrån. Folk dyker inte upp till sina skift, underliga ljud hörs mitt i natten och det blir bara värre och värre. 

Något som ger lite humor mitt i all skräck är att karaktärerna ofta pratar om reglerna för att överleva i en skräckfilm. Gå inte ut när det är mörkt, dela inte upp gruppen osv. Det gav utrymme för några mer lättsamma stunder innan skräcken tog över helt. 

Jag tyckte den var riktigt bra! Det var spännande och lättläst med ett slut som överraskade.

tisdag 10 oktober 2023

Febern av Caroline Grimwalker & Leffe Grimwalker

 

Originaltitel: Febern
Längd: 5 h 42 min
Serie: Döden i December (del 2)
Uppläsare: Jonas Malmsjö
"John Wagner dras in i ett våldsamt gisslandrama och det visar sig att Decembers mest prominenta familj, Ackermanns, har ett finger med i spelet. Kim Cordell är hetare än någonsin och John slits mellan attraktionen till henne och saknaden efter sin försvunna fru. Är Sara ens vid liv? Kanske har hennes våldsamme ex-pojkvän Kurt Strand svaret?"
Andra delen i Döden i December är nog faktiskt ännu mer spännande än första! Om det fortsätter så vet jag inte riktigt hur det här ska sluta. Med väldigt trasiga nerver för min del kanske? 

Här får vi följa ett gisslandrama som både John och Kim försöker lösa innan någon råkar illa ut. Det som är riktigt bra gjort är att man som läsare på ett sätt kan sympatisera med mannen som håller folk gisslan. Det kanske inte är rätt väg att gå men det går att förstå vad som pushat honom till att kliva över den gränsen.

Det blir inte tid för några tråkiga delar utan här är det full fart hela tiden. Det snabba tempot och längden gör att man verkligen bara kan plöja igenom boken. Del tre ligger och väntar i min ljudbokshylla och jag ser fram emot att lyssna vidare!

måndag 9 oktober 2023

Oändlig natt av Agatha Christie

 

Originaltitel: Endless Night
Sidor: 206 (Pocket)
"När utfattige Michael Rogers upptäcker det vackra huset vid Gypsy's Acre och sedan möter arvtagerskan Ellie verkar alla hans drömmar ha gått i uppfyllelse. Men Michael ignorerar en varning om en uråldrig förbannelse, och fatala "olyckor" börjar ske på Gypsy's Acre."

Det är alltid spännande att plocka upp en Agatha Christie bok. Jag blir alltid så fascinerad av hur hon knyter ihop alla detaljer i berättelsen och jag blir alltid lurad.

Så även i det här fallet. Jag var inte alls beredd på slutet i Oändlig natt. Det var överraskande och vändningen kom så fort att jag fick läsa om en sida för att vara säker på att jag verkligen förstod rätt. Det som är tråkigt är att en del saker verkligen inte åldrats väl, alla fördomar till exempel. Det är så klart ett tecken på hur det var i samhället när boken skrevs. Men även om man har det i åtanke blir det lite tröttsamt att läsa när det upprepas om och om igen.

Det är ingen ny Christie-favorit men jag uppskattade själva mysteriet och det oväntade slutet.

torsdag 5 oktober 2023

The Haunting of Ashburn House av Darcy Coates

 

Originaltitel: The Haunting of Ashburn House
Sidor: 329 (Häftad)
"There's something wrong with Ashburn House... 
Everyone knows about Ashburn House. They whisper its old owner went mad, and restless ghosts still walk the halls. They say it's the dwelling place of something cruel and sinister. But when Adrienne-desperate and in need of a place to stay-inherits the crumbling old mansion, she only sees it as a lifeline... until darkness falls. 
Strange messages are etched into the walls. Furniture moves when she leaves the room. There's something here, something powerful, angry, and hell-bent on shaking things up. Worse, a grave hidden in the depths of the forest hints at a terrible, unforgivable secret. Eventually Adrienne can't ignore that a twisted thing lives in the house, its hungry eyes ever-watchful. Chasing the threads of a decades-old mystery, it isn't long before she realizes she's become prey to something deeply unnatural and intensely resentful. She has no idea how to escape. She has no idea how to survive. Only one thing is certain: Ashburn's dead are not at rest."

Jag tror minsann att Darcy Coates kan komma att bli en favoritförfattare när det gäller skräck. Det här är den andra boken jag läser av henne och jag tycker verkligen om hennes sätt att skriva!

Berättelsen är alldeles underbart creepy och obehaglig. Vissa scener gör så att jag blir paranoid för varje liten knäpp som hörs i lägenheten. Andra är riktigt blodiga. Jag gillar huvudkaraktären, hon försöker tänka logiskt och samtidigt vara på sin vakt när det börjar hända saker. Hon tänker igenom hur hon ska hålla sig trygg och även om det inte alltid går som hon tänkt sig känns hennes reaktioner ändå ganska realistiska. 

Slutet är en stor överraskning och jag hade aldrig kunnat lista ut det i förväg! Jag är så glad att hon har skrivit ganska många böcker, jag har alltså väldigt mycket läsning att se fram emot.

tisdag 3 oktober 2023

Flocken av Caroline Grimwalker & Leffe Grimwalker

 

Originaltitel: Flocken
Längd: 6 h 47 min
Serie: Döden i December (del 1)
Uppläsare: Jonas Malmsjö
"VÄLKOMMEN TILL DECEMBER

Supersnuten John Wagners liv slås i spillror när hans fru Sara och sonen Mattias plötsligt försvinner. Spåren leder till Saras barndomstrakter, den gudsförgätna orten December långt uppe i Sveriges obygd. December visar sig vara en skitmagnet. Snart har John inte bara sin familj att leta reda på, utan även en riktig smältdegel av smutsig kriminalitet att skotta i.

Efter att mot sin vilja ha blivit en del av Decembers poliskår teamar John snabbt upp med psykologen Kim Cordell, som också har ett mörkt förflutet. Tillsammans tar de sig an December och krafterna som verkar på stadens skuggsida. Allt börjar med en brutal gängskjutning och ett lik som fiskas upp utanför hans hus."

Flocken är första delen i serien Döden i December och vilken rivstart det är!

Här dras allt igång direkt och jag är snabbt inne i berättelsen och vill knappt sluta lyssna. Jonas Malmsjö är en favorit när det kommer till uppläsare och han gör ett riktigt bra jobb även här. Karaktärerna, storyn, ja själva December kommer till liv med hjälp av hans röst. 

John och Kim är två starka karaktärer som jag gillar att lära känna och följa. Båda har trauman de kämpar med och de målas upp väldigt levande. 

Det är rappt, spännande och historien bara flyger fram. Ibland när jag lyssnar på ljudböcker är det lätt att tankarna svävar iväg och något missas, men här var det inte ett problem. Jag lyssnar och vill inte missa en enda detalj. Jag ser fram emot att återvända till December i del två, Febern.

måndag 2 oktober 2023

Pestblommor av Mats Strandberg

Originaltitel: Pestblommor
Sidor: 197 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
Illustrationer: Elin Sandström

"Jag ska berätta hur det var den där hösten.

Jag tänker börja med den största hemligheten av alla.
Jag ska erkänna det värsta av allt:
Jag ville bara att hon skulle sluta skrika.
Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.

Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?"
Jag blir alltid superpepp på när jag vet att Mats Strandberg är på väg med en ny bok. Då vet jag att jag har något att se fram emot. 

Pestblommor är en kuslig, spännande och samtidigt väldigt berörande berättelse. Genom Magdalenas ögon får vi uppleva pesten och hur den slår till i Stockholm. Hennes mamma dör och tillsammans med sin lillasyster skickas hon ut på landet där det för tillfället är säkrare. Men deras vistelse hos mammans syster blir en mardröm. Hon behandlar dem illa, det finns en läskig präst och är mosterns styvson verkligen så krasslig som alla säger?

Jag läste den här boken under två kvällar. Stämningen är perfekt för mörka höstkvällar, karaktärerna känns levande och det finns så många frågor som driver läsningen framåt. Mot slutet blev det riktigt känslosamt på ett sätt jag inte hade väntat mig. Jag rekommenderar den starkt!

torsdag 28 september 2023

Cold Clay av Juneau Black

 

Originaltitel: Cold Clay
Sidor: 224 (Häftad)
Serie: Shady Hollow (del 2)
"It's autumn in Shady Hollow, and residents are looking forward to harvest feasts. But then a rabbit discovers a grisly crop: the bones of a moose.

Soon, the owner of Joe's Mug is dragged out of the coffeeshop and questioned by the police about the night his wife walked out of his life--and Shady Hollow--forever. It seems like an open-and-shut case, but dogged reporter Vera Vixen doesn't believe gentle Joe is a killer. She'll do anything to prove his innocence...even if it means digging into secrets her neighbors would rather leave buried."

Cold Clay är precis lika mysig läsning som första delen i serien om Shady Hollow. Det här är lättsamma deckare med skogsdjur som karaktärer. Det är varken läskigt eller blodigt. Lite småspännande och klurigt bara. 

Extra härlig stämning blir det av att berättelsen utspelar sig på hösten så det passar perfekt nu när det börjar bli höstigt även utanför mina egna fönster. Jag gillar Vera Vixen, en räv som är journalist och löser mysterierna i det lilla skogssamhället. Till sin hjälp har hon bland annat bästa vännen som är en korp, och som dessutom äger en bokaffär. 

Ja alltså ni hör ju. Det är väldigt hög mysfaktor på lässtunderna med de här böckerna. Det finns en tredje också och den ser jag fram emot att läsa.

onsdag 27 september 2023

The Woods Are Always Watching av Stephanie Perkins

 

Originaltitel: The Woods Are Always Watching
Sidor: 221 (Häftad)
"Best friends Neena and Josie spent high school as outsiders, but at least they had each other. Now, with college and a two-thousand-mile separation looming on the horizon, they have one last chance to be together - a three-day hike deep into the woods of the Pisgah National Forest.

Simmering tensions lead to a detour off the trail and straight into a waking nightmare and then into something far worse. Something that will test them in horrifying ways."

Det här är en bok som börjar ganska stillsamt. Två vänner som ska ge sig ut på en vandring i skogen innan de skiljs åt för college. De har läst på, försökt förbereda sig men ingen av dem är erfaren när det gäller skogsliv och vandring. Allt går inte som de tänkt sig och det börjar slita på stämningen, små bråk avlöser varandra och det blir svårare att njuta av utflykten. 

Sen smäller det till och det händer väldigt mycket! Då blir det riktigt spännande och obehagligt. Jag sitter på nålar, håller andan och måste fortsätta läsa till slutet så jag får veta om saker löser sig eller om det går helt åt helvete. 

Har du planerat in en vandringstur kanske du inte ska plocka upp den här boken precis innan, jag tror inte det är hälsosamt för nerverna. 

måndag 25 september 2023

Om du var min av Christina Erikson

 

Originaltitel: Om du var min
Sidor: 347 (Inbunden)
Serie: Svartåsviten (del 1)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Svartå, 1782. Sextonåriga Christina har storslagna ambitioner för herrgården som hennes far håller på att bygga utanför Örebro. Trots att hon skickas till Stockholm för att introduceras vid hovet och hitta en lämplig make, är det för hästarna och murarsonen Gustaf som hennes hjärta brinner.

I Stockholm dras Christina in i intrigerna runt kungen och hans syster, samtidigt uppdagas en fejd mellan Svartås förvaltare och Gustafs far som får förödande konsekvenser. Den enda Christina verkar kunna lita på är sin piga."

Även om det inte är den genre jag läser mest av tycker jag verkligen om att sjunka ner i en historisk roman då och då. Om du var min är perfekt läsgodis. Här finns lite spänning, lite historia, lite romantik, lite drama och en stark och modig ung kvinna som huvudkaraktär.  

Jag dras snabbt in i berättelsen och tycker om att lära känna Christina och hennes piga Maja. De är karaktärer jag verkligen hejar på. Båda två känns väldigt levande och trovärdiga. Miljön, både i Svartå och i Stockholm, kan jag se som bilder i tankarna medan jag läser tack vare hur bra författaren målar upp dem. 

Det här är början på en lång serie om kvinnorna på Svartå herrgård och jag ser mycket fram emot att följa med på resan!

torsdag 21 september 2023

How to Sell a Haunted House av Grady Hendrix

 

Originaltitel: How to Sell a Haunted House
Sidor: 413 (Häftad)
"Louise's parents have passed away, and she's returning home to the small town she grew up in to get their house ready to sell. It means she'll have to spend time with her younger brother-and their old grudges make that a slightly terrifying prospect. But childhood hurts pale in comparison to what the house has in store, and as Louise and her brother begin trying to get the house ready to sell, they'll learn that nothing can possess you like family can."

Jag har länge sagt att jag avskyr dockor. Nu kan vi lägga till handdockor och marionetter till den listan. Fy sjutton, den här boken har inte varit bra för mina nerver.

Det går från lite smått creepy till helgalet läskigt och actionfyllt. Och jag tycker det är riktigt underhållande samtidigt som jag flera gånger bara vill slänga iväg boken till andra sidan rummet för att det är så obehagligt. 

Mitt i allt det här finns dessutom trassliga familjerelationer, hemligheter, skam och skuld. De två syskonen, Louise och Mark, är väldigt olika och har svårt att komma överens om något överhuvudtaget. Båda har förutfattade meningar om den andre och det är först när det blir uppenbart att något i huset vill dem illa som de måste börja samarbeta och reda ut sin familjehistoria. 

Jag tyckte verkligen om den! How to Sell a Haunted House är en bladvändare som aldrig blev tråkig och jag hade svårt att slita mig ifrån den. Hittills har Grady Hendrix inte gjort mig besviken.