måndag 30 september 2019

The Day of the Triffids av John Wyndham


Originaltitel: The Day of the Triffids
Sidor: 240 (Pocket)
"When a freak cosmic event renders most of the Earth's population blind, Bill Masen - one of the lucky few to keep his sight - finds himself trapped in a London jammed with sightless mobs who prey on those who can still see. But another menace stalks blind and sighted alike. With nobody to stop them the Triffids - walking carnivorous plants with lethal stingers - rise up as humanity stumbles and falls."
Månaden klassiker för mig blev en scifi! Det är nog en av de genrer jag läser minst av, därför känns det lite extra roligt när jag väl ger mig på en sådan bok. Jag minns att jag har sett en gammal filmversion av den här berättelsen tillsammans med min pappa, men det är flera, flera år sedan! Det är bara några svaga minnesbilder kvar så det var spännande att ge sig i kast med historien i originalformat.

Jag tyckte väldigt mycket om upplevelsen. Speciellt när triffiderna började märkas av mer och mer. Det hela börjar med att nästan hela jordens befolkning blir blinda efter att ha tittat på en underlig meteorskur. Vår huvudkaraktär, Bill, låg inne på sjukhus med bandage för ögonen så han är en av de få som har synen kvar. Det är hans resa genom det här nya samhället man får följa. Inget är sig likt och sakta men säkert börjar man också märka att triffiderna kanske är mer intelligenta och farliga än man först har trott.

Dessutom är det väldigt intressant att läsa om hur människorna reagerar på att förlora synen. Det är verkligen många olika sätt att hantera det på som märks under berättelsen. Det gäller även de som fortfarande kan se, vissa vill hjälpa de blinda och vissa vill bara försöka överleva själva.

Jag gillade den och nu ska jag försöka hitta filmversionen och se om den!

torsdag 26 september 2019

Made You Up av Francesca Zappia


Originaltitel: Made You Up
Sidor: 464 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Alex fights a daily battle to figure out what is real and what is not. Armed with a take-no-prisoners attitude, her camera, a Magic 8 Ball, and her only ally (her little sister), Alex wages a war against her schizophrenia, determined to stay sane long enough to get into college. She's pretty optimistic about her chances until she runs into Miles. Didn't she imagine him? 
Before she knows it, Alex is making friends, going to parties, falling in love, and experiencing all the usual rites of passage for teenagers. But Alex is used to being crazy. She's not prepared for normal. Can she trust herself? Can we trust her?"
Den här boken har varit på min att-läsa-lista i flera år. Jag köpte den äntligen för något år sedan men det är först nu jag har plockat upp den. Jag har nog varit lite nervös eftersom jag har hajpat upp den i mina egna tankar. Jag har varit så säker på att jag skulle gilla den, men tänk om jag hade fel?

Det hade jag som tur var inte. Jag tyckte verkligen jättemycket om den. Det är annorlunda att läsa om en karaktär som har schizofreni, det är något jag inte har läst om tidigare. Eftersom hon inte alltid vet vad som är verkligt är det svårt för mig som läsare att veta det också. Ibland är det ju självklart i mina ögon även om det inte är det i hennes, men vissa gånger går det faktiskt inte att veta. Något som höll på att krossa mitt hjärta en gång under berättelsen. Jag var inte beredd på att bli så berörd av den och vara så nära tårarna.

Det är en sådan bok jag plockat upp så fort jag bara kunnat, även om jag bara haft några minuter här och där att läsa mellan andra saker att göra. Den har inte lämnat mina tankar under tiden och jag har verkligen längtat efter lässtunderna.

onsdag 25 september 2019

Gubben Höst av Eva Salqvist


Originaltitel: Gubben Höst
Sidor: 384 (Pocket)
"Psykiatern Per trodde det var ett karriärdrag att få göra en stor sinnesundersökning på den kände dubbelmördaren Sigvard Hortz. Men det visade sig vara en mardröm han aldrig kunnat föreställa sig. Ondskan hade vägar han inte var beredd på och han kunde omöjligt ana var det skulle sluta."
Det här är en bok jag fick av min styvmamma. Hon har det lite som en grej att försöka hitta böcker åt mig som jag aldrig har hört talas om. Det är väldigt spännande och här har hon verkligen lyckats. Jag hade aldrig hört talas om Gubben Höst. Extra roligt är det att författaren är från Umeå, så det är ju nästan lite lokalt.

Det är en väldigt spännande berättelse som handlar mycket om psykopati. Hur det kan visa sig i människor, båda vuxna och barn. Hur miljö och arv påverkar den vi blir när vi växer upp. Det är riktigt intressanta teman samtidigt som det är en bladvändare.

Däremot tappar den mig på slutet. Under berättelsen har det funnits kommunikationsmissar från många håll som irriterat mig lite, jag tycker att huvudkaraktären Per borde ha berättat en hel del grejer till ganska många andra karaktärer. Men det har inte stört mig alltför mycket, jag har kunnat släppa det och bara dras med av spänningen. Det är först på de allra sista sidorna som jag tycker händelserna blir för mycket. Det eskalerar väldigt snabbt och jag har bara svårt att köpa alla beslut som tas där och då.

Men det är en riktigt spännande bok som behandlar ett intressant ämne och den höll nästan ända fram till slutet.

tisdag 24 september 2019

Tisdagstrion - Verklighetsflykt


Dags för tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken igen! Förra veckan hoppade jag över på grund av inspirationsbrist men nu kör vi på! Verklighetsflykt är ju ett riktigt stort ämne, hela min läsning är för att få koppla bort världen runtomkring ett tag. 


Hela Sagan om Isfolket är för mig trygghetsläsning och alltså verklighetsflykt. Det är som att komma hem till gamla vänner när jag läser om de böckerna och jag kan koppla bort allt annat ett tag.


Känner ofta att fantasyböcker i åldersgruppen 9-12 är perfekt verklighetsflykt! Där har vi ju till exempel Harry Potter men idag lyfter jag fram första delen i Nevermoor; Morrigan Crows magiska förbannelse. 


Om jag hittar en bok som är riktigt spännande så kan det också vara en verklighetsflykt, då jag inte vill sluta läsa och nerverna är på helspänn. Night film var en sådan bok!

måndag 23 september 2019

Vald av vargar av Frida Hallberg


Originaltitel: Vald av vargar
Sidor: 484 (Kartonnage)
Serie: Norvalaserien (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Cirkeln är bruten och människorna har höjt sin egen ras till den överlägsna. Och enda.
När Kajla av trejarfolket är barn blir hon tillsammans med hela sin by förvisad till vildmarken. Trollen har för längesedan dragit sig tillbaka in i Berget, så nu är människorna ensamma kvar att härska ostört.
Trejarfolket lever gott i sin hemliga dal, men Kajla vill ha tillbaka friheten. För vad säger att människorna inte hittar deras nya hem och fördriver dem igen? Eller ännu värre.
Hon ger sig av norrut och finner en gömd och bortglömd gemenskap. Där får hon lära sig att en gång för länge sedan levde alla tvåbenta raser i Norvala i harmoni med naturen. Det var häxorna som upprätthöll balansen mellan jord, luft, eld och vatten, mellan tvåbenta och fyrbenta, mellan marken, skogen, älvarna, bergen och himlen. Ingen tog mer än de behövde.
Hon söker ett sätt att avsätta de styrande. Men hur ska hon kunna göra det utan att döda eller att starta ett krig?"
Det här är svensk fantasy med inslag av svensk folktro, och det är jättebra! Jag räknar mig inte som en van fantasyläsare och tycker ofta det är lite läskigt att plocka upp böcker med helt nya världar. Kanske är det därför den här boken flyter på så lätt för mig? För den utspelar sig i skogar som jag känner mig hemma i, med många varelser jag har hört talas om sen barnsben.

Det är ingen actionfylld berättelse, men det är en som verkligen griper tag om mig ändå. Jag älskar att få följa Kajla, även om jag inte alltid förstår henne. Hon tvingas göra val och gå igenom saker jag inte ens kan föreställa mig att behöva göra. Men hon gör det eftersom hon tror att det är precis vad som behövs. Att hon sedan har ett speciellt band till vargar gör bara att jag tycker om henne ännu mer, och möjligtvis är lite avundsjuk på henne.

I mina ögon är det en perfekt höstbok att krypa ner under en filt med. Den ska inte stressläsas utan avnjutas. Det är en skrämmande berättelse som man kan se på flera olika sätt tycker jag. Dels vissa människors önskan att vara bäst och trycka ner andra, dels hur naturen och djuren blir lidande när vi tar mer än vi behöver av jorden. Allt är inlindat i en väldigt spännande berättelse och blir till en underbar läsupplevelse. Jag började längta ut i skogen under tiden jag läste, jag känner igen Kajlas kärlek till den.

Det här är första delen i en serie och jag ser verkligen fram emot att fortsätta läsa, jag behöver få veta hur det går!

fredag 20 september 2019

The Zombie Apocalypse tag (Sagan om Isfolket-version!)MoreBooksMoreTeas video HÄR.

1. The first person to die
2. The person you trip to get away from the zombies
3. The first person to turn into a zombie
4. The person that trips you to get away from the zombies
5. The idiot of the team
6. The brains of the team
7. The team's medic
8. The weapons expert
9. The brawler
10. The team captain

torsdag 19 september 2019

Gwendy's Button Box av Stephen King & Richard Chizmar


Originaltitel: Gwendy's Button Box
Sidor: 192 (Häftad)
"There are three ways up to Castle View from the town of Castle Rock: Route 117, Pleasant Road, and the Suicide Stairs. Every day in the summer of 1974 twelve-year-old Gwendy Peterson takes the stairs, which are held by strong (if time-rusted) iron bolts and zig-zag up the cliffside. 
One day, while Gwendy catches her breath and listens to the shouts of the kids on the playground and the chink of an aluminium bat hitting a baseball, a stranger calls out to her. On a bench in the shade sits a man in a small, neat black hat. He offers Gwendy a mahogany box with coloured buttons. The buttons will produce gifts, such as chocolate which can make you slimmer. But he warns her that the gifts will be 'small recompense for the responsibility."
Det här måste vara första gången jag läst ut en Stephen King-bok på några timmar! Det är verkligen en kortis om man jämför med hans vanliga sidantal. Men det gör inget, det behövs egentligen inte mer för att berätta Gwendys berättelse. Ibland blir jag lite förvånad över tidshoppen när nya kapitel börjar men det är inget som stör alltför mycket.

Gwendy får den här asken med knappar på och hon inser snart vilket ansvar hon har. Trycker man på knapparna kan hemska saker händer runtom i världen. Ingen annan än hon får veta att hon har den, för tänk om någon blir nyfiken och testar? Värst är den röda. Den ska man verkligen inte röra.
Som "tack" för att hon tar hand om den får hon små chokladbitar som tar bort hennes sötsug resten av dagen, hennes betyg stiger, hon blir snabbare och måste till slut börja förlora med flit i spel så att hennes vänner inte ska bli misstänksamma.

Det är en intressant tanke ändå, att ha en sån ask. Ansvaret som vilar tungt över en hela tiden. För Gwendy har alltid asken i tankarna, oron att någon ska hitta den. I början är hon bara glad över allt den ger henne men det kommer en punkt när det vänder.

Jag har aldrig läst något av Richard Chizmar tidigare så jag vet inte alls vad han brukar skriva för sorts berättelser. Men King är ju något av en skräckmästare, den här är dock inte läskig. Jag tycker om den och den är intressant, men det var ingen bok som gjorde det jobbigt att gå ut med hunden på sista rastningen för kvällen.

onsdag 18 september 2019

Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck


Originaltitel: Bokcirkeln vid världens ände
Sidor: 349 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack! 
"En solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär i Skåne för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare mottar hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster. 
Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att skvallra och äta Monas omtyckta tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår. 
Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?"
Förra året läste jag Bokhandeln på Riverside Drive och tyckte jättemycket om den! Så när jag såg att Frida Skybäck var på väg med en ny bok, som dessutom också hade ordet bok i titeln, blev jag såklart väldigt nyfiken.

Den här gången befinner vi oss i en liten by i Skåne istället för London. Det är lite skillnad på miljöerna! Men Ljusskär är riktigt mysigt att spendera sin tid i, i alla fall i nutidens berättelse. Dåtiden ger mig obehagskänslor ganska tidigt. Det verkar lite för bra för att vara sant och sen tar den där känslan över mer och mer under tiden som Madeleine är där. Jag var faktiskt inte beredd på den nivån av mörker i berättelsen, men det är inget jag klagar på, tvärtom!

Och det är långt ifrån nattsvart. Här finns mycket kärlek, vänskap och värme. Jag tycker så otroligt mycket om den lilla gruppen som berättelsen cirkulerar omkring och som oftast befinner sig på Monas Bed, Breakfast & Books (jag röstar förresten för att det stället borde öppnas på riktigt). De är riktigt härliga och älskar dessutom att läsa, vilket innebär att de slänger boktitlar omkring sig lite här och där! Man får alltså boktips under läsningen, kan det bli bättre?

Som sagt tyckte jag riktigt bra om Skybäcks förra bok men den här hoppar upp och kniper förstaplatsen. Just på grund av det oväntade obehaget som blandas med gemenskapen och bokälskandet kommer den leva kvar i mig länge.

tisdag 17 september 2019

Pantones ö av Hanna Blixt


Originaltitel: Pantones ö
Sidor: 132 (Inbunden)
Serie: Äventyren i Sagofallen (del 6)
Ålder: 9-12
"Än en gång breder ondskan ut sig. Svarta bönderna har fått allt att sluta växa, både i Sagofallen och i Mirroria. En svältkatastrof hotar och Sofia och Leo kastas på nytt in i ett farligt äventyr bland jagande ryttare, ökenslott, pirater och krigare, i jakten på Livets växt. Kampen står mellan de Svarta och Vita bönderna. Frågan är om Sofia och Leo kommer hitta växten i tid?"
Det närmar sig slutet för våra äventyr i Sagofallen. En enda bok kvar efter den här! Det är verkligen fint att få följa två huvudkaraktärer som man får i den här serien. Se hur de utvecklas och kommer närmare varandra som bror och syster.

Precis som sina föregångare är det här en bladvändare som går fort att läsa ut. Det är verkligen härlig underhållning att läsa dem och jag tycker det är riktigt snyggt gjort med schack-temat som följer med genom böckerna. I den här är det dags för bönderna att stå i centrum och det finns så klart både Vita och Svarta. De vita hjälper syskonen på vägen och de svarta försöker göra allt för att förstöra för dem. Det är fint att se hur Sofia och Leo har vuxit upp genom berättelserna. De märker själv ändringar också, Sofia till exempel börjar upptäcka det här med kärlek, men det är inte gjort på något överdrivet sätt utan bara med lite i utkanten av själva äventyret.

Det här är verkligen en perfekt fantasy-serie för unga läsare. Eller för de som tycker om att lyssna på böcker med magiska världar som högläsning! De är spännande men inte jätteläskiga och det är så fint att se två syskon som klarar av olika prövningar tillsammans. Den sista boken kommer ut våren 2020 och kommer heta Snöugglans sigill.

måndag 16 september 2019

Nightflyers av George R. R. Martin


Originaltitel: Nightflyers
Sidor: 150 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"När en vetenskaplig expedition gör sig redo att söka efter en mytomspunnen utomjordisk ras är det bara skeppet Nightflyer som står tillgängligt. Besättningen består endast av kaptenen Royd Eris, som presenterar sig genom ett spöklikt hologram.
Kaptenens ovillighet att visa sig för forskarna är dock inte det enda som orsakar oro. Med i expeditionen finns en telepat som från första stund känner av en farlig närvaro. De är inte ensamma ombord Nightflyer.
Endast forskaren Melantha Jhirl har nu möjlighet att lösa mysteriet. När allt fler oförklarliga händelser inträffar faller det på hennes bord att utreda om hotet är verkligt.
Men först måste hon hålla sig levande."
Jag tycker att rymden är jätteläskig. Det ger mig panikkänslor att tänka på att vara där ute, även om det är i ett rymdskepp. Så att vara fast på Nightflyer där något skumt händer, är nog en av mina värsta mardrömmar. Det finns dessutom en scen där de befinner sig utanför rymdskeppet och jag får rysningar nu i efterhand bara av att minnas den delen av läsningen.

Det här är en kort bok som jag läste ut på några timmar. Den har dessutom riktigt passande och snygga svartvita illustrationer i sig som gör hela läsupplevelsen till något extra. Det går faktiskt inte att sluta när jag väl har börjat, trots ångesten som smyger sig på och skräcken som kryper uppför ryggraden. Trots alla mörka berättelser jag läst under mina år så är det något så "enkelt" som rymden som ger mig riktigt intensiva obehagskänslor.

Jag har sett serien på Netflix som baseras på den här boken, men det var några månader sedan och jag skulle säga att en hel del ändå är annorlunda så det kändes fortfarande nytt för mig när jag började läsa. Och boken är mycket bättre!

Det är min första bok av George R. R. Martin och jag är väldigt glad över att det blev ett så positivt möte! Han lyckades komma åt mina nerver och det är bra jobbat!

fredag 13 september 2019

The Animal Book Tag1. An animal that only comes up for air, the whale.
What is a book you only put down if you had to?
2. Beautiful but scary, the lion.
What is a great book that intimidated you at first?
3. Every kid's favorite, the goldfish.
What is your favorite children's book, or favorite book as a child?
4. "I've got a big head, and little arms!" The T-rex.
What is a book that is strong in some areas, but weak in others?
5. Spider- nope nope nope nope nope nope
A book you have no intention of going anywhere near.
6. The animal that repeats others, the mockingbird.
What's your favorite adaptation or retelling?
7. The laughing hyena.
A book that kept you laughing.
8. Momma bear!
A book with a fierce female character.
9. The horrible, hateful cat.
A book you despise.
10. Man's best friend...the DOG!
A book by someone you know.

torsdag 12 september 2019

Svärmodern av Sally Hepworth


Originaltitel: The Mother-in-Law
Sidor: 302 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack! 
"Lucy har aldrig kommit överens med sin svärmor. Även om Diana alltid har varit artig och aldrig ställt till med någon scen så har Lucy känt att hon inte duger i Dianas ögon. 
Nu har Diana hittats död, med ett självmordsbrev bredvid sig. I det beskriver Diana att hon gjort detta val eftersom hon är trött på att kämpa mot sin cancersjukdom, men det är något som inte stämmer. Obducenten har funnit spår av gift i Dianas kropp, och tecken på strypning. Vem har velat Diana ont? Och varför?"
Den här boken hörde jag talas om på podden Currently Reading. Det är två kvinnor som driver den och båda tyckte att Svärmodern var riktigt bra. Så jag blev väldigt glad när den dök upp som en överraskning i brevlådan!

Det här är verkligen läsgodis. Så fort jag började läsa och kom in i den så ville jag inte sluta. Det var bara att vända blad om och om igen och njuta av en riktigt spännande och snabbläst berättelse. Diana beter sig på ett sätt som är väldigt svårt att förstå ibland. Hon vägrar hjälpa sina barn med ekonomiska bekymmer, vad det än gäller. Hennes filosofi är att de fixar det själv om de verkligen vill. Och då är det inte så att hon har dåligt med pengar, hon och hennes make har det ganska bra ställt. Sedan gör hon många andra små saker som hade drivit mig till vansinne om jag var i hennes familj. I princip varenda en har motiv att skada henne, men skulle någon i familjen verkligen göra det?

Det är den drivande frågan som för hela berättelsen framåt. Man får följa flera perspektiv i både dåtid och nutid. Mest hoppar det mellan Diana och Lucy. Det är deras relation som är i fokus och den är verkligen komplicerad, vilket gör den intressant att läsa om. Lucy går in med någon sorts drömbild om vilken fin relation hon ska få med sin svärmor, men det blir inte alls som hon tänkt sig.

På framsidan av boken står det "skamlöst underhållande" och jag kan bara hålla med. Det var underhållning som inte gick att lägga ifrån sig.

onsdag 11 september 2019

Seriemördare: Världens värsta brottslingar berättar av Christopher Berry-Dee


Originaltitel: Talking with Serial Killers: The Most Evil Men in the World Tell Their Own Stories
Sidor: 340 (Inbunden)
"Den världsberömde kriminologen Christopher Berry-Dee har vunnit förtroende hos mördare världen över, besökt dem i högsäkerhetsfängelserna, och i detalj intervjuat förbrytarna om deras hemska brott. 
Seriemördarna beskriver med egna ord sin skoningslösa och tvångsmässiga jakt på våld, död och skräck i denna intressanta och upprörande bok. Sedan Seriemördare publicerades har den blivit en bästsäljare och en klassiker i sin genre, måste läsning för alla som är intresserade av hur världens värsta brottslingar tänker."
Det här är ingen bok man ska läsa medan man äter, eller om man är känslig för äckliga detaljer. Jag blev faktiskt lite förvånad över hur mycket man fick veta om brotten som de här brottslingarna har begått. Det gick inte att sträckläsa den för då blev det alldeles för mycket.

Anledningen att jag ville läsa den överhuvudtaget är att jag tycker true crime är väldigt intressant. Det är på samma gång skrämmande och fascinerande att se hur sådana här personer tänker. Hur deras bakgrund ser ut, varför de blir så våldsamma och verkar tappa alla känslor för andra människor. Man kan verkligen se ett mönster i många fall på hur deras barndom har varit.

Det är inga människor man känner sympati för, oavsett hur de växt upp, de begår så fruktansvärda brott. Däremot blir man grymt frustrerad vissa gånger över att de har släppts ut ur fängelset igen. Många gånger utan att ens ha suttit av hela sitt straff. De kommer ut, och begår nya brott som hade kunnat förhindrats.

Är du intresserad av ämnet är det en väldigt läsvärd bok men det kan vara bra att komma ihåg att det blir ganska detaljerat vissa gånger.

tisdag 10 september 2019

Tisdagstrion - Norrland


Idag ska det bli lite extra spännande att hoppa runt på era sidor och se vad ni svarar när Ugglan & Bokens trio handlar om Norrland! Här kommer mina svar i alla fall.


Silvervägen är kanske ingen överraskning att hitta på min lista.


Tjugo år till dig utspelar sig uppe i Abisko.


Den här utspelar sig i ett Kiruna som inte stämmer helt överens med verklighetens Kiruna, men Norrland är det verkligen. 

måndag 9 september 2019

Dolken från Tunis av Agatha Christie


Originaltitel: The Murder of Roger Ackroyd
Sidor: 299 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"Ett klassiskt låsta rummet-mysterium, där alla inblandade är lika övertygande oskyldiga...som skyldiga.
När en änka i byn King Abbot begår självmord börjar ryktena omedelbart florera. Det ena säger att hon mördat sin make, det andra att hon var utsatt för utpressning och det tredje att hon hade en affär med den rike Roger Ackroyd. 
Redan dagen efter hennes död infaller nästa. Bakom den låsta dörren till sitt arbetsrum mördas Roger Ackroyd, efter att han fått ett brev som avslöjar vem det var som pressat änkan på pengar. 
Hercule Poirot kallas in och läsaren hålls på halster om vem som begått dåden till dess att han ger oss den allra sista detaljen som hans små grå celler uppfattat."
Det är så roligt när jag läser Agatha Christie-böcker och sakta men säkert börjar få minnesbilder av någon filmatisering jag har sett. Berättelsen känns lite vagt bekant men jag är inte helt säker i början utan det ligger bara och kliar i bakhuvudet. Som tur är kommer jag aldrig ihåg hur de slutar, inte heller den här gången.

Den här boken har beskrivits som den bästa kriminalromanen genom tiderna och är ett låst rum-mysterium. Roger Ackroyd mördas i sitt arbetsrum och dörren är låst från insidan. Hur har det gått till och vem kan ha gjort det? Under berättelsen så märker man att väldigt många verkar ha haft motiv, men alla pusselbitar passar inte riktigt in för någon av dem. Jag har verkligen inte lika smarta små grå celler som Poirot har, för det är först i slutet när han radar upp alla sina bevis som jag förstår vart det är på väg. Det är så smart och skickligt gjort, alltihop från början till upplösning.

Dolken från Tunis är nog den Christie bok jag har läst ut på kortast tid. Det var så spännande hela tiden att jag knappt kunde slita mig ifrån den. Ingen av hennes böcker har varit långsamma att läsa men det här var nog ett nytt rekord för mig. Hennes böcker kanske har flera år på nacken men de känns alltid uppfriskande att läsa för här är det inte poliser med alkoholproblem som man får följa. Det är inte jätteblodigt heller utan bara riktigt, härligt nervkittlande.

torsdag 5 september 2019

Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund


Originaltitel: Prästgårdens hemlighet
Sidor: 246 (Inbunden)
Serie: Spökkameran (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Rabén & Sjögren, tusen tack! 
"Ett hemsökt hus, ett spöke och en kamera som lever sitt eget liv...
Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin.
Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film!
Dessutom börjar konstiga saker hända på nätterna. Kameran slås på av sig själv. Vanessas pappa beter sig ytterst märkligt. Och vem är det som har grävt en grop på gården och lagt ner en av Vanessas gamla dockor?
Vanessa inser att något måste göras för att bli av med spöket som följt med henne hem från prästgården."
Det är ungefär som att den här boken är skriven för mig. Borgvattnets prästgård som jag verkligen vill besöka på riktigt, spökvandringar som jag är smått besatt av att kolla på Youtube, spöken överhuvudtaget som jag tycker är otroligt spännande och fascinerande. Dessutom tycker jag att Vanessa är en väldigt trovärdig huvudkaraktär. Hon är modig och tuff men gör misstag och väljer fel ibland. Hon är inte perfekt men hon växer i sig själv och vågar gå sin egen väg.

Jag tyckte den var rysligt underbar! Tobias Söderlund lyckades faktiskt pricka in några saker som jag tycker är extra läskiga i verkliga livet. Löst hår till exempel, en scen i boken där lite hår har en stor betydelse fick mig att rysa på riktigt. Dockor, varför måste dockor finnas? Vissa hatar clowner, jag hatar dockor.

Det känns som en bok som verkligen är skriven för att de som är i Vanessas ålder ska kunna relatera. Vanessa har en egen Youtube-kanal som många faktiskt har idag, hon har föräldrar som inte förstår något alls, en känsla jag tror att många kan känna igen sig i. Plus att hon inte riktigt vet vart hon ska stå i skolan, vilka hon borde hänga med. Det är en bok som tar upp mycket som är vardag för de som är i den här åldern. Och lägger till lite spökerier på det! Det gör det hela till en riktigt bra bok.

Har ni någon bokslukare i er närhet som dras till de lite mer läskiga böckerna och som tycker om att läsa spökhistorier så kommer de älska den här. Prästgårdens hemlighet hade allt för att jag skulle sluka den och jag är säker på att den kommer gå hem hos många andra spökintresserade också! Det är första delen i en planerad serie och det ska bli väldigt spännande att se hur det kommer gå för Vanessa i bok nummer två!

onsdag 4 september 2019

Ers Majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall & Per E Samuelson


Originaltitel: Ers Majestäts olycklige Kurt
Sidor: 464 (Pocket)
"Året är 1938. Genom ett grönskande landskap susar en amerikansk lyxbil fram i hög fart. Bakom ratten sitter restaurangdirektör Kurt Haijby, på väg mot sin senaste investering, slottet Trystorp i Närke. Han gläder sig åt att äntligen kunna förverkliga sina drömmar; allt har blivit möjligt tack vare de generösa utbetalningarna från hovet.
Vad ingen vet är att Kurt har ett förbjudet förhållande med kungen, Gustaf V, och att det är denna relation som tillåter honom att leva i lyx. Och inte ens Kurt själv förstår vilket ont blod hela historien väcker i maktens korridorer. Rädslan för att den fruktansvärda hemligheten skall läcka ut är stor. Sin värsta fiende har Kurt Haijby i den mäktige överståthållaren, vars intrigspel efter ett par decennier slutligen får honom på fall: på 1950-talet åtalas Haijby för utpressning och hans öde är därmed beseglat.
Vem var då denne Kurt Haijby, som fått ge namn åt en av de största skandalerna i Sverige på 1900-talet? Han var en enkel Söderkis som dock var förutbestämd att leva ett dramatiskt och äventyrligt liv, med de mest högtflygande mål och med en förunderlig förmåga att dupera alla, inte minst sig själv. Han lyckades charma sig in i de allra förnämaste kretsarna och fick för en tid leva ett förtrollat liv. Allt skulle bli honom givet. Och allt skulle tagas från honom igen."
Då har jag äntligen läst sista boken jag hade oläst av det här författarparet, jag får väl kalla dem ett par favoriter nu!

Vilka berättelser de skriver. Som sagt är allt med verklighetsbakgrund och det är helt otroligt. Jag hade ingen aning om det hemliga liv kung Gustav V hade. Det hade jag faktiskt aldrig hört talas om. Vilket jobb det måste ha varit för folk omkring honom att försöka sopa allt under mattan. Det hade verkligen kunnat bli en skandal på den tiden. Också måste de tampas med Kurt Haijby som inte är så diskret om sin relation med kungen; deras nerver måste ha varit på helspänn. Det är dock ingen ursäkt för allt vad de hittar på för att få undan Kurt...Det är så man tappar hakan under läsningen.

Skillnaden mot deras andra böcker är att huvudkaraktären i den här, alltså Haijby, verkligen inte är lätt att känna någon sympati för. Han verkar inte ha varit en särskilt trevlig människa. I de andra böckerna jag har läst så har jag verkligen tyckt synd om människorna och blivit arga på hur de har behandlats. Det kom inte lika naturligt i den här. Det var först på slutet då jag kände att de verkligen bara körde över honom istället för att ge honom en rättvis rättegång som alla borde få. Samtidigt verkar han ha gjort en hel del saker som är ganska hemska. Det var svårt till slut att veta hur man skulle förhålla sig.

En bra bok var det hur som helst! Som vanligt rörde den upp mycket känslor och jag har lärt mig otroligt mycket nytt.

tisdag 3 september 2019

Tisdagstrion - Kvinnlig vänskap


Kvinnlig vänskap är temat inne hos Ugglan & Boken idag. Jag fick fundera ganska ordentligt på den här. Först ville jag bara ha böcker jag har läst men jag fick faktiskt ge upp, jag kom inte på fler än en som verkligen fokuserar på kvinnlig vänskap. 


Nu vill jag sjunga dig milda sånger är en väldigt fin berättelse om två kvinnor som hittar varandra.


Min fantastiska väninna är väl egentligen lite uppenbar. Jag har däremot inte läst den och har nog inga planer på att göra det heller.


Den amerikanska flickan har jag inte heller läst men den låter riktigt intressant och jag skulle kunna tänka mig att läsa den!

måndag 2 september 2019

De Sju Topparnas Rike av Susanne MacFie


Originaltitel: De Sju Topparnas Rike
Sidor: 166 (Kartonnage)
Serie: Legenden om De Fyra Elementen (del 1)
Ålder: 9-12
"Tre år har gått sedan Emblas tvillingbror Samuel gick bort. Tre år av längtan och saknad. Vårterminen är precis slut och Embla tror att hon ska få tillbringa ännu ett trist sommarlov på landet hos paret Kartsén, då något lika ofattbart som fantastiskt inträffar.
Det börjar med en gammal, sliten tivolikarusell i en antikaffär och slutar bland iskristaller på en bergstopp. Utan att Embla riktigt vet hur det gått till hamnar hon i spelet om De Fyra Elementen. 
För den som lyckas ta sig igenom de fyra sfärerna: Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan väntar ett efterlängtat möte i Lycksalighetens Glänta. Frågan är bara om det går att ta sig dit? 
Embla träffar Noel som också längtat sig till De Sju Topparnas Rike. Eldklot, salver, glödande händer, varghjärtan och höga bergstoppar är bara några av de saker Embla och Noel måste ta sig förbi på sin fantastiska och farofyllda färd mot målet."
Den här boken skickade Rebecka åt mig som en bok hon tyckte att jag skulle läsa. Det var perfekt lättsmält läsning precis när det behövdes!

Jag är ju väldigt svag för böcker där man kan ta sig till en annan värld, i lite stil med Narnia. Att det här är med hjälp av en tivolikarusell var en rolig ny twist på det! Sedan är det full fart på Emblas äventyr direkt och man får knappt någon andningspaus alls. Det går snabbt att ta sig igenom den! Det är verkligen en fartfylld och fantasirik berättelse. Embla är en tuff tjej som gått igenom en hemsk sorg och dessutom vågar slänga sig ut i något helt okänt.

Hennes äventyr är långt ifrån över så det är tur att Rebecka även skickade del två. Jag ser fram emot att fortsätta läsa den.