måndag 31 december 2012

Schindler's list av Thomas Keneally


Originaltitel: Schindler's list
Sidor: 394

"Oskar Schindler var en mångbegåvad och motsägelsefull man. Han var en driven affärsman och en sorglös vivör som gladde sig åt mäktiga vänner, goda viner och vackra kvinnor. Han var krigsprofitör och medlöpare i nazistpartiet. Och likafullt offrade han sin förmögenhet för att med djärvhet och list och stora personliga risker ensam rädda fler judar än någon annan under andra världskriget. 
Thomas Keneallys dokumentärroman (på svenska första gången 1983 under titeln Schinlders ark) om den gåtfulle man väckte stor uppmärksamhet när den utkom, och belönades med Bookerpriset. Keneallys bok ligger till grund för Steven Spielbergs stormfilm Schindler's list."
Jag tog den här boken från bokhyllan eftersom sambon ville att vi skulle se filmen tillsammans. Men det fick vänta lite tills jag hade läst den. Den tog slut i förrgår, och sedan har vi spenderat två kvällar med att se på filmen. Så nu känner jag mig redo att skriva lite om det.

Det här är en bok som är svår att inte beröras av. Jag mår illa av den otroliga grymhet och ondska som man får läsa om, som oskyldiga människor utsattes för. Boken handlar ju om Schindler, som faktiskt gjorde gott i allt det mörkret, men självklart berättas det även om de hemska saker som judarna fick utstå i de olika lägren.
Att försöka tänka på varje enskild människa som fick sätta livet till under de åren är nästan mer än hjärnan klarar av känns det som. Så många liv som togs och så mycket smärta och rädsla som måste ha funnits.

Det är som sagt en dokumentärroman, så det som berättas är det som författaren kunnat få veta av de som var med, både de människor han räddade och andra som fanns runt omkring honom under den tiden. Boken hoppar lite mellan olika viktiga händelser, och filmen följer den väldigt bra.

Helt klart en bok värd att läsa. Man får hopp av Schindler om att det faktiskt finns riktigt otroliga människor i  den här världen. Och samtidigt känns det väldigt viktigt att inte glömma allt det hemska som hände.

söndag 30 december 2012

Maria av Skottland av Margaret George


Originaltitel: Mary, Queen of Scotland and the Isles
Sidor: 680

"Kungen är död, leve drottningen! Maria, sex dagar gammal, ärver Skottlands tron efter sin far. Hon är ett vackert barn, med sneda ögon och hy som mandelmjölk.
Så börjar romanen om Maria Stuarts liv - en dramatisk berättelse om kärlek och förraderi, om makt och mord, om ljuva drömmar och glödande hat. Den skildrar Maria när hon sex år gammal reser till Frankrike för att trolovas med den lille kronprinsen, Frans. Den beskriver hur hon som artonårig änka återvänder för att inta sin rättmätiga plats som drottning av Skottland.
 Men den unga Marias liv tar nu en vändning som hon inte kunde ana. Hon är främling i sitt eget land, passionen gör henne blind och de skotska lordernas svek avgör hennes öde...
En magnifik historisk roman med inträngande personporträtt och målande miljöskildring - från det glittrande franska hovet, till det dimhöljda Skottland, till de engelska slott där maktkampen mellan två av historiens mest färgstarka kvinnor utspelas."

Nu, äntligen, är den här tegelstenen utläst. Egentligen är "äntligen" orättvist att säga. Den var inte dålig på något vis. Tvärtom så tycker jag väldigt mycket om den!
Men den tog sin lilla tid att ta sig igenom, nästan 700 sidor med så otroligt många namn och platser att försöka hålla reda på.

Det var värt varenda minut dock. Jag fastnar verkligen för Maria och känner med henne på varje sida. Ibland irriterar jag mig lite på hur naiv hon kunde vara ifråga om vilka hon borde lita på, men det är inget som hindrar att jag fäster mig vid henne.

Det är självklart inte den mest actionfyllda boken som finns, men den är ändå väldigt spännande. Tycker man dessutom, som jag gör, att historia är intressant är det här en bra bok att läsa. Jag får erkänna att vissa sidor kanske inte fastnade hos mig när det blev lite för många namn eller för mycket politik som beskrevs, men allt som allt är det en bok som jag är glad att jag läste.

Jag vet att Margaret George har skrivit fler historiska romaner och det är inte alls omöjligt att jag ger mig på dem också om jag hittar dem någonstans!

tisdag 25 december 2012

Bokiga klappar! :)

Hoppas alla har haft en jättebra julafton nu! Min var fin, vi firade hos svärföräldrarna och sen åkte vi hem och gav djuren deras julklappar. Hundarna slet glatt upp sina klappar, katten åt glatt av sin extra fina julmat och ökenråttorna gnagde sig igenom hushållspappret till sin godisstång :).
Alla nöjda och glada!

Tydligen har jag varit snäll under året för jag fick också fina julklappar, och en del passar in här på bloggen!


En härlig och jättevarm filt, en Bookworm-väska och tre böcker :) Böckerna är

 • Den tomma stolen av J.K. Rowling
 • Femtio nyanser av honom av E L James
 • Hundens 50 favoritlekar av Suellen Dainty
Tack tomten för jättefina klappar! Idag blir det mycket mys i soffan med min varma filt och mina böcker :).

torsdag 20 december 2012

Julkalendervinst i brevlådan!

Woho, idag hittade jag en bok i brevlådan! Den lyckades jag vinna hos Nilmas bokhylla, hon har en väldigt bra julkalender där man kan vinna olika böcker varje dag :). Jag har för mig att jag vann i lucka 15 :).

Så idag kom vinsten!


Boken är Mina fräknar av Sofia Hallberg. Som ni ser på andra bilden hade jag hjälp när jag skulle fota..ett nyfiket litet monster kom för att inspektera :).
Jag är jättenöjd och glad! Tack igen Nilmas bokhylla!

Evig natt av Michelle Paver


Originaltitel: Dark matter
Sidor: 240

"Året är 1937 och 28-årige Jack lever ett hopplöst liv i London - han är fattig, ensam och har fått ge upp sina drömmar om att studera vidare. Men så får han sitt livs chans: han blir erbjuden att vara med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. 
 Jack känner sig malplacerad i gruppen av unga, privilegierade män som haft en uppväxt helt olik hans egen, men här finns också löftet om ett annat liv. De korsar Barents hav, ser midnattssolen och slår läger i en avlägsen, obebodd vik, mycket långt ifrån Londons smutsiga dimma. 
Men den arktiska sommaren är kort. Varningstecknen finns där från början - vem är den mystiske mannen som Jack skymtar på klipporna? Expeditionen är otursförföljd. En efter en tvingas dess medlemmar ge sig av, och till slut är bara Jack kvar. Det betyder fyra månader, ensam i mörkret. Den eviga arktiska natten kan man inte fly ifrån, och snart fryser havet. Då kan Jack inte längre lämna lägret. Men Jack är inte helt ensam - någon vandrar i mörkret där ute..."

Det här är en bok jag sett mycket om på bokbloggar och blev så intresserad att jag plockade upp den på biblioteket sist jag var där.

Att läsa den här på vinterkvällar, ensam hemma, var kanske inte det smartaste jag kunde välja att göra. Igår när jag låg och läste en stund på eftermiddagen, så somnade när jag när lagt boken åt sidan. Bara för att vakna upp i total panik av att katten kom gående uppför trappan..jag hörde bara stegen i sömnen och var säker på att det var något helt annat. Något mörkt och ondskefullt från boken.

Men det är ju och andra sidan ett bra betyg för en bok! Att den kryper in under skinnet på mig så pass mycket att den faktiskt påverkar mig även när jag har lagt undan den.
Och det här var en spännande läsning, först irriterade jag mig lite på Jack, men det gick över ju längre in i boken jag kom. Jag är helt övertygad om att jag aldrig hade klarat mig på en expedition som de här killarna ger sig ut på, mitt psyke hade inte överlevt en evig natt utan möjlighet att ta sig till folk.
Uppvuxen i Kiruna så är jag ju van vid mörka vintrar, men där finns det i alla fall alltid människor i närheten. Och trots det så kunde mörkret verkligen göra en deppig, det var mörkt när man vaknade och mörkt när man kom hem från skolan.

Det är en del panikkänslor som letar sig fram när man läser Pavers berättelse, det går att känna den otroliga rädslan som Jack till slut går runt med. Och det kramar verkligen åt om hjärtat.

onsdag 19 december 2012

Dead until dark av Charlaine Harris


Sidor: 312

"Sookie Stackhouse is a small-time cocktail waitress in Bon Temp, Louisiana. She's quiet, keeps to herself and doesn't get out much. Not because she's not pretty. She is. It's just that, well, Sookie has this sort of "disability". She can read minds. And that doesn't make her too datable. Then along comes Bill. He's tall, dark, handsome - and Sookie can't hear a word he's thinking. He's exactly the type of guy she's been waiting for all her life...
But Bill has a disability of his own: he's a vampire with a bad reputation. But he is an interesting addition to the town and Sookie can't help but listen to what everyone else thinks about Bill...especially since she's starting to fall for the buff bloodsucker. But when a string of murders hits town - along with a gong of truly nasty vampiries looking for Bill - Sookie wonders if having an undead boyfriend is such a bright idea." 

Det här är alltså första boken om Sookie Stackhouse. Jag har bekantat mig med henne tidigare men bara i form av tv-serien True blood, som jag gillar, även om den känts lite urspårad senaste säsongen.
Den har i alla fall gjort mig nyfiken på böckerna, så nu när jag faktiskt börjat använda bibliotekets sida på internet för att reservera böcker och få de skickade till mitt bibliotek från andra i Värmland så passade på jag på.

Av någon anledning kändes det självklart att läsa den här på engelska. Kanske för att jag hör tv-seriens figurer prata på engelska, så det passade. Det var en väldigt lätt bok att ta sig igenom, med ett lätt språk som gjorde att det flöt på bra.
Och eftersom jag sett serien så hade jag redan utseendet till alla olika personer färdiga i tankarna. Det störde mig faktiskt inte, jag tycker de i tv-serien spelar sina roller väldigt bra så det var bara naturligt att ha kvar dem i bakhuvudet.

Nu när jag läst ut första boken kan jag konstatera att jag nog har en ny bokserie att ta mig igenom. Jag gillade den verkligen. Många scener kände jag igen från tv-serien men en del var nya och det var spännande. Även om jag visste hur det skulle sluta så blev det inte tråkigt och jag satt ändå på nålar när det närmade sig en upplösning.

Andra boken har jag redan ställt mig i kö på och den borde vara i mina händer i början av januari någon gång, det ser jag verkligen fram emot!

fredag 14 december 2012

Veckans bokbloggsjerka!Fredag igen och idag har Annika en enkel fråga i jerkan;

Vi tar en enkel fråga så här sista gången innan juluppehållet: Vad läser du just i dag?

Jag har två böcker i gång just nu. En som jag hållit på med ett tag nu, Maria av Skottland av Margaret George och en som jag lånade från biblioteket tidigare i veckan, Dead until dark av Charlaine Harris. 
Båda två är väldigt bra på olika sätt! 

Maria av Skottland är väldigt intressant och spännande, men tar samtidigt lite tid att ta sig igenom. Den är ganska tjock och för mig är det ingen bok jag sträckläser utan det blir lite då och då. 

Dead until dark däremot är en bok jag har svårt att lägga ner. Jag älskar tv-serien True blood och har därför velat läsa böckerna om Sookie Stackhouse ett bra tag. Det här är första boken och jag gillar den verkligen hittills. 

onsdag 12 december 2012

En jultävling Nellons bokblogg

Det pågår många tävlingar nu i jultider! :) Jag är med i en som Nellons bokblogg har, där kan man vinna ett hemligt bokpaket som hon plockar ihop. Vem kan säga nej till en sån chans?

HÄR kommer man till inlägget :)


Böcker från biblioteket

Igår promenerade jag förbi biblioteket för att hämta ut en bok jag reserverat. Otroligt nog kom jag faktiskt bara ut med en extra bok, det är ett litet mirakel :). Brukar bli 4-5 extra nästan varje gång känns det som. • Dead until dark av Charlaine Harris. Har velat läsa böckerna om Sookie Stackhouse länge. Så nu ska jag ta tag i det! 
 • Evig natt av Michelle Paver 

måndag 10 december 2012

Udda verklighet av Nene Ormes


Sidor: 253

"I hela sitt liv har Udda plågats av hallucinationer och onda drömmar. Men en natt händer något som förändrar hennes liv och hennes världsbild för alltid. Hon drömmer om en kvinna som flyr för sitt liv på spårområdet vid Malmö Central. Det blir upptakten till en jakt genom Malmös gator och hus, genom nutid och dåtid, där fiende och vän är svåra att skilja åt och där ett enda felsteg kan betyda skillnaden mellan liv och död. Udda upptäcker en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. En värld som befolkas av hamnskiftare, orakel och magiska lotsar - rivaliserande grupper som alla är mycket intresserade av den sanndrömmande Udda."
Som man ser till höger håller jag ju på med Maria av Skottland, en ganska tjock bok som tar sin lilla tid att komma igenom. Därför läser jag gärna lite kortare böcker då och då under tiden också. Det var så Udda verklighet kom in i bilden, det kändes som att den kunde bli en bra paus.

Och jisses vilken perfekt paus det blev! Jag drogs verkligen in i boken och nu känner jag att den gärna hade kunnat få vara mycket tjockare. Udda är en karaktär som jag genast fattade tycke för. Hon skräms av sina drömmar men är ändå otroligt modig och envis.

Den var så bra så jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig. Men jag började med den i förrgår, läste lite då. Läste en hel del igår när jag fick ro på kvällen och läste ut den tidigare idag. Och jag njöt av varje sekund som jag fick befinna mig i den här bokens Malmö.
Jag ser väldigt mycket fram emot att få läsa mer av Nene Ormes!

lördag 8 december 2012

Den skarpa eggen av Philip Pullman


Originaltitel: The subtle knife 
Sidor: 311
"Universums gränser har öppnats och Lyra tar språnget in i en annan värld. Det visar sig vara en skrämmande och hemsökt plats, där själsslukande vålnader drar fram på gatorna och man kan höra det avlägsna bruset av änglars vingar i skyn. Där träffar hon Will, som just fyllt tolv och redan har ett mord på sitt samvete. Lyras och Wills öden tycks på ett underligt sätt sammanlänkade och tillsammans ger de sig ut för att söka efter ett hemligt och mäktigt föremål som många skulle kunna döda för att få äga..."

Så var andra boken i Den mörka materian utläst. Och jag tror faktiskt jag gillade den här ännu mer än första boken. Det var speciellt efter att Lyra och Will hade träffat varandra som jag började tycka mer om den här. Då var det inte många stunder där det inte hände något.

Samtidigt som man får följa Lyra och Will så får man i en del kapitel se vad som händer i Lyras gamla värld, vad de som hjälpte henne i första boken håller på med. Jag förstår ju att det är en viktig del av historien så att den hänger ihop, men de kapitlen var jag inte lika fast i.

Bara en bok kvar att läsa! Men eftersom jag läste den här på en gång efter Guldkompassen tror jag att jag tar och läser lite annat innan jag hoppar på den sista boken.

fredag 7 december 2012

Veckans bokbloggsjerka!


Det är äntligen fredag och dags för veckans jerka inne hos Annika! Jag har sett fram emot att få skriva det här inlägget och känna att helgen är här. Nog för att jag är arbetslös men att jaga en praktikplats när jag lite problem med ångest tar galet mycket energi ur mig och jag behöver den här helgen känner jag.
Veckans fråga är;

Finns det någon bok som du på eller annat sätt alltid återvänder till? Naturligtvis är det alltid trevligt med en motivering, men så här i juletid kan jag ha visst överseende med om tiden inte riktigt räcker till det.

Åh det finns inte bara någon bok. Det finns två serier! Först och främst,Sagan om Isfolket av Margit Sandemo. En "liten" serie på 47 böcker som jag har läst minst 3 gånger.
Det kanske låter lite galet att läsa om en sådan serie. Men jag älskar att få dyka ner i berättelsen om den släkten! Det finns så många karaktärer där som jag verkligen gillar och känner med, och ungefär lika många som jag inte tycker om eftersom de är riktigt onda.
Det finns alltid ställen jag snyftar lite på och ställen jag ler på. För mig är den serien en speciell sorts magi, och jag är ganska säker på att den kommer läsas fler gånger under livet. 


Den andra serien jag läst, och garanterat kommer läsa, flera gånger är böckerna om Narnia av C.S Lewis. Jag har en stor bok som innehåller alla böcker och den har jag nog läst två gånger. Fast första gången jag läste om Narnia var det i enskilda böcker som har tillhört mina äldre syskon.
Varför? Ja det är den där speciella magin igen som drar mig tillbaka. Jag får hoppa in i en värld som är magisk och som berör mig. Och jag kanske är lite extra hoppfull varje gång jag öppnar en ny garderob efter att jag har läst de här böckerna. 


Man skulle kunna tänka sig att jag då också läst Harry Potter flera gånger. Men jag har faktiskt inte läst om hela den serien någon gång. Jag kanske har läst de första tre böckerna två gånger. Men det känns också som en serie jag kommer återkomma till. Tydligen är det serier som gäller på den här frågan :).

måndag 3 december 2012

Tävling hos BellasBok

Inne hos BellasBok hittar man en fin jultävling! Där får man chansen att vinna ett paket med olika böcker hon har plockat ihop. Och för att få vara med ska man berätta om ett fint julminne! Jag är självklart gärna med och har ett ganska färskt julminne i tankarna.

Det är faktiskt förra årets jul. Det var första julen på några år som jag var hemma i Kiruna och firade den med mammas sida av familjen. Jag kunde äntligen vara med och pynta min brors hus, klä granen och njuta av sällskapet från mamma, syskon, mormor, systersonen och hundarna.
Det kom till och med en tomte så det blev lite nostalgiskt där ett tag när jag kom ihåg jularna när jag själv var liten och tomten kom. Förra året var tomten trött och kröp in på alla fyra till vardagsrummet, något som gjorde min berner sennen väldigt misstänksam! Så tomten fick en liten utskällning, men sen fick vovven en julklapp att slita upp (ett gott ben) och då struntade han fullständigt i tomten när han skulle ut igen.
Det var en jul jag verkligen uppskattade och jag var sådär härligt trött och glad efter den dagen.

söndag 2 december 2012

Guldkompassen av Philip Pullman


Originaltitel: The Golden Compass
Sidor: 383

"Allting börjar när Lyras farbror, Lord Asriel, återvänder till England med berättelser om en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimmer kan ana en annan värld. Inte långt därefter försvinner Lyras vän Roger under mystiska omständigheter. Snart blir Lyra indragen i ett farligt äventyr med underliga vetenskapsmän, häxor och bepansrade isbjörnar som drabbar samman i polarmörkret. Men framför allt finns här alethiometern, guldkompassen, en magisk sanningsmaskin med stor makt för den som kan använda den rätt..." 
Jag känner att jag kan vara sist ut med att läsa Philip Pullmans serie Den mörka materian. Jag har tänkt göra det, men det har aldrig blivit av. Tills för ett tag sedan när svärmor kom på besök och hade med sig böckerna och sa att jag fick låna dem. Då fanns det ju inte någon anledning att inte börja!

Första delen då, Guldkompassen, var bra! Jag gillar Lyra och hennes daimon. Deras band är verkligen speciellt och det känns när jag läser. Kanske rör det mig lite extra eftersom jag gillar djur så mycket. Även om mina djur inte är några daimoner så brukar jag tänka att de är delar av mitt hjärta som är utanför min kropp.

Spänningen finns där nästan hela tiden och det känns inte självklart vem man kan lita på. Lite roligt är det att Lappland nämns som ett ställe där häxorna bor, jag kommer ju från Lappland! Men jag kan inte vara någon häxa för jag fryser då alldeles för lätt, suck.

Nu ser jag fram emot att ta tag i fortsättningen, men jag får se om det blir på en gång eller om jag tar någon annan bok först.

Tävling hos iheartbooksiheartbooks har en trevlig tävling som jag vill vara med i! Hos henne kan man vinna boken Halvblod av Sofie Trinh Johansson. Det är en bok jag varit nyfiken på ett tag så det är klart jag tar chansen här :).
Tävlingsinlägget hittar ni här!

fredag 30 november 2012

Veckans bokbloggsjerka!Nu är det dags för en jerka hos Annika igen! En lite julig jerka är det minsann, och det passar ju perfekt när jag sitter och lyssnar på julmusik efter att ha påbörjat pyntandet här hemma :).

Nu står snart julen för dörren och då är frågan vad du önskar dig för bokliga saker i julklapp?

Ett presentkort på adlibris hade ju inte varit helt fel, så jag kan minska min lista med böcker jag vill ha :). Och då blir jag ju självklart också glad för böcker! 
Som bara ett exempel hade den här boken varit fin att få ställa in i bokhyllan; Men min önskelista på böcker på adlibris är ganska lång :). 

Dessutom ett fint bokmärke jag hittade här, det längst upp till vänster drömmer jag om. Med en varg så klart! 

fredag 23 november 2012

Veckans bokbloggsjerkaDå var det fredag igen och dags för en ny jerka inne hos Annika! Veckans jerka består av den här uppgiften;

Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en. 


 1. Stephen King så klart. Det är väl ingen överraskning? Två böcker jag gillar lite extra av honom är Sömnlös och Duma Key.

 2. Dean Koontz, inte heller någon överraskning. Min klara favorit är Väktare.

 3. Margit Sandemo. Hela Sagan om Isfolket är magi för mig.

 4. J.K Rowling, Harry Potter ja, kanske inte så svårt att lista ut.

 5. C.S Lewis och böckerna om Narnia är ett måste på en sån här lista.

 6. Arnaldur Indridason, jag har nog ingen favorit bland hans böcker men jag gillar verkligen de här deckarna som utspelar sig på Island.

 7. Cecelia Ahern, de böcker jag läst av henne gillar jag. Speciellt Om du bara kunde se mig.

 8. J.R.R Tolkien och Sagan om Ringen får ju också platsa här.

 9. Stephenie Meyer får också hitta hit. Men jag gillar faktiskt Genom dina ögon mer än Twilight.

 10. Dan Brown. Speciellt Änglar och demoner som gjort så jag verkligen vill åka till Rom! 
Sådär ja, det är listan för idag, men fråga mig om ett tag igen och det har säkert ändrats någonstans. Och det här är utan någon speciell ordning, nummer 10 är inte min minsta favorit osv utan det skrevs bara ner i den ordning jag kom på dem.

torsdag 22 november 2012

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist


Sidor: 273

"Marys haka studsade mot bröstet och hon hängde med huvudet. Spökkvinnan smälte samman med hennes rygg och kvinnans ansikte framträdde över Marys som en färgad plastfilm, tät men ändå genomskinlig så Marys former syntes därunder. Hennes huvud rätades upp och spökkvinnan såg på Anne över Marys stängda ögonlock. "Livet handlar om vägval." Spökkvinnan hade en annorlunda röst, mörkare och med en annan dialekt än Marys. "Jag sa att ni inte skulle åka hemifrån."
Mary och Anne är tvillingar och det är svårt att veta var den ena börjar och den andra slutar. Tillsammans utgör de ett medium; Mary lånar ut sin röst och Anne hör. Till synes av en slump blir de en del av en medial grupp som söker efter en försvunnen liten flicka, och det sökandet förändrar och splittrar dem. Mary blir besatt av att hitta flickan, medan Anne gör allt hon kan för att följa spökkvinnans råd och vända om. Men den väg de valt leder oundvikligen utför."

Det här var en berättelse som verkligen drog in mig. Jag låg och läste igår kväll och slutade inte förrän den var utläst, då var klockan två på natten helt plötsligt. Det var alltid något som drog mig framåt över sidorna så det gick helt enkelt inte att lägga undan den innan jag hade alla svar och sista sidan hade slut på ord. Hur skulle det gå i deras jakt på flickan och hur skulle de klara av relationen till varandra?

Tvillingarna är verkligen olika personer, trots sina likheter. Mary gör mig så otroligt frustrerad på ett sätt medan Anne är någon jag känner mer för och det gör lite ont att läsa om henne och hennes försök att hitta rätt väg att gå. De är alltså båda personer som lyckas beröra mig men på helt olika sätt. Kanske fastnade jag lite mer för Anne eftersom jag har lättare att känna igen mig i henne.

Kapitlen har namn efter olika Kent-låtar och ett litet citat ur låttexten. Själv lyssnar jag inte så mycket på Kent längre, men citaten gjorde ändå sitt för att få fram en speciell stämning genom hela boken. Jag älskar ord och citat så det här sättet att börja kapitlen på passade mig verkligen perfekt!

Jag är glad att den här boken stod i bibliotekshyllan och ropade på mig. Den gav mig en väldigt gripande lässtund!

måndag 19 november 2012

En fin vinst hittade hem till mig idag :)

En sak som gör en grå måndag bättre;


Halva min måne av Anna Granström och godis! Den här fina vinsten vann jag hos Kikan, tusen tack igen! :)

Rädda, arga och stressade hundar av Anders Hallgren


Sidor: 151

"Stress, ångest - och därmed inte sällan följande aggressivitet - är kroppsligt sett samma sak, med endast små fysiologiska skillnader. Därför är det så viktigt med kunskaper på det här området. 
Boken har växt fram ur ett arbete om hur man botar hundar som skadats psykiskt av fyrverkerier. Men i dagens samhälle finns det så många fler orsaker till att våra hundar blir stressade och ångestfyllda. Anders Hallgren, psykolog med över 40 års verksamhet för att hjälpa hundar och med 30 hundfaktaböcker på sin meritlista, anser att detta är hans viktigaste bok."
Jag är som sagt väldigt intresserad av hundar, deras beteenden och hur de fungerar. Bara därför skulle jag ha läst den här boken, men nu blev den ännu viktigare för mig. Jag har tagit över min mammas strävhåriga foxterrier för ungefär 2 månader sedan. När han kom hit var han så otroligt spänd och konstant uppe i varv. Han kunde inte vara i samma rum som min berner sennen länge utan att börja bråka eftersom småsaker kunde få honom att gå från noll till hundra på en gång.

Nu kan jag väldigt stolt säga att han har gjort stora framsteg, och jag är så glad att jag har kunnat hjälpa honom redan innan jag läste den här boken.
Men den var ändå väldigt intressant och gav en del bra tips att tänka på och jag uppskattade varenda sida!

Dessutom ger den en bra inblick i hur stress fungerar, vad som händer i hundens kropp när den utsätts för långvarig stress eller blir chockad. Jag tror jag nämnde det i ett inlägg om en annan bok av Anders Hallgren också; trots att det är en faktabok så blir det inte svårläst. Jag blev inte förvirrad över krångliga förklaringar, det var lätt att följa med i texten. Så även om det tog ett tag för mig att få den utläst var det inte för att den var svårläst, det var bara jag som var seg.

Jag gillade den alltså otroligt mycket, och är lite ledsen över att jag måste lämna tillbaka den till biblioteket. Det här är en bok jag gärna vill ha i min bokhylla.

lördag 17 november 2012

Tag: This or that

Eftersom det är en väldigt lugn lördagskväll, och jag inte har något annat att skriva om, passar jag på att göra den här enkäten som går runt :). Det var efter att jag läste den nu på Lingonshjärtas blogg som jag kände mig manad att svara på den :).


01. Ljudbok eller bok i handen? 
Bok i handen helst. Men jag har perioder då jag gärna lyssnar på en ljudbok innan jag ska somna. Men först och främst kommer det alltid vara bok i handen som gäller för mig.

02. Pocket eller inbunden? 
Inbunden är snyggare och förut var jag ganska emot att köpa pocket. Men nu blandas det ganska ordentligt så det spelar ingen roll. 

03. Påhittat eller verklighetsbaserat? (Fiction/non fiction)
Mest påhittat. Men ibland läser jag verklighetsbaserat också.

04. Harry Potter eller Twilight?
Harry Potter. Jag gillade Twilight också, men Harry Potter-böckerna är magiska på ett alldeles speciellt sätt. 

05. Fantasyvärld eller vår värld? 
Det spelar inte så stor roll för mig. Båda funkar.

06. Kindle, iPad eller annat? 
Vanlig bok, jag läser inte på Kindle eller iPad eller mobilen. 

07. Låna eller köpa böcker? 
Min ekonomi tillåter inte så mycket köp som jag skulle vilja, så jag har hittat tillbaka till min kärlek för biblioteket. Men när jag är på "min" andrahandsbutik och kan hitta billiga böcker så är jag i himlen. 

08. Bokhandlar eller online? 
Både och. Är jag inne i Karlstad så är det ju så mysigt att gå i bokhandlar, men det är smidigt med onlinebutiker. 

09. Fristående bok eller trilogi?
Det varierar lite. Ibland är det skönt med fristående böcker, men ibland är det mysigt med serier så man får komma tillbaka till samma personer och miljöer. 

10. Tjock bok eller kort bok?
Jag läser ju både och, men måste jag välja blir det tjock. 

11. Romans eller action?
Hm. Kan det inte vara blandat? 

12. Mysa under en filt eller steka i solen?
Steka i solen betyder att det är sommar, och sommar gillar jag.

13. Varm choklad eller latte?
Varm choklad.

14. Läsa recensioner eller bilda egen uppfattning?
Bilda egen uppfattning helt klart! Jag kan läsa vad andra tycker om böcker men jag läser helst själv och bildar mig en egen uppfattning om hur en bok är. 

Jag tror så många har gjort den  här nu så jag taggar ingen speciell :). 

fredag 16 november 2012

Nya bokfynd!Jag var på "min" andrahandsbutik idag, och självklart gjorde jag lite fynd!


 • Vargbröder av Michelle Paver
 • Alltid Odd av  Dean Koontz
 • Nattvandraren av Andrew Taylor
 • Stark av Stephen King
 • Skumtimmen av Johan Theorin

En fin liten hög för 16 kronor :) 

Veckans bokbloggsjerka


Fredag igen! Dags för en ny jerka inne hos Annika och veckans uppgift är;

Nämn en titel som du ”går igång på,” på ett antingen positivt eller negativt sätt.  

Hm. Klurigt, jag tror inte jag tänker så mycket på titlar på det sättet. Men efter att ha funderat ett tag så tror jag att jag kan ge ett svar på det i alla fall. 

En titel som jag gillar lite extra mycket är; 

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket (av Gunnar Ardelius). Jag kan inte riktigt förklara varför jag gillar den men i mitt funderande så var det den som fastnade i tankarna. Jag vet att jag har boken, men insåg precis att jag inte vet vart sjutton den är! 


Åh just ja, jag kom på en till. Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, den titel ger mig lite gåshud eftersom det är en känsla jag har kunnat känna igen mig i under vissa perioder av livet.

onsdag 14 november 2012

Rosemarys baby av Ira Levin


Originaltitel: Rosemary's baby
Sidor: 192

"Ett ungt par - han skådespelare i börja av sin karriär, hon från en liten landsortsstad - får sin drömvåning i ett gammaldags, trivsamt hus i New York. Allt går som de önskar sig. De får glada vänner i ett äldre par i våningen bredvid, han får plötsligt de roller han så hoppats på, hon väntar den baby de drömt om. Men in i lyckan smyger sig omärkligt en känsla av något elakt, något ondskefullt, något ohyggligt. Och när Rosemarys ende riktige vän plötsligt dör, börjar hennes otroliga misstankar långsamt bekräftas..."
En vän frågade mig för ett tag sedan om jag hade sett filmen Rosemarys baby. Det hade jag inte gjort så jag googlade lite och upptäckte då att det fanns en bok. Självklart fick boken komma hem innan filmen kan ses.

Det här var en riktigt ryslig bok. En spänning som var sådär perfekt krypande som jag vill att den ska vara. Följt av frustration över händelser och ilska och oro. Jag satt till slut väldigt förvirrad över om det var verklighet för huvudpersonen eller om det var inbillning. Det var först på slutet jag insåg hur det låg till. Sådant gillar jag också! När man inte riktigt vet.

Det enda jag inte var så förtjust i var slutet, i alla fall inte direkt efter jag hade läst ut den. Nu, ungefär en dag efter, så känns det mer okej. Kanske för att jag upptäckte att det finns en fortsättning. Den känns väldigt nödvändig för mig att läsa nu så jag får lite mer svar på hur det går.

tisdag 13 november 2012

Paket i brevlådan!

Nu, ska jag säga er, är jag så glad så jag inte vet vart jag ska ta vägen! Jag fick ett paket idag, som innehöll lite bokiga julklappar. Och en sak till...en tidig julklapp till mig själv kan man säga.

Titta titta titta!


Iiih min allra första Doctor Who-bok! Jag struntar nästan i om den inte är bra, den är så fin och jag vill verkligen samla på dem! De skulle få en alldeles egen hylla där de skulle få stå och vara underbara.


Ja, en aning glad som sagt :). Ser fram emot att läsa den snart!

Hemsökelsen av Shirley Jackson


Originaltitel: The Haunting of Hill House 
Sidor: 204

"Fyra sökare har kommit till det övergivna, sällsamma Hill House. Doktor Montague, forskare på jakt efter bevis för existensen av övernaturliga fenomen. Theodora, hans levnadsglada assistent. Eleanor, en ensam kvinna på jakt efter ett skäl att leva. Luke, Hill Houses nyckfulle framtida ägare. 
De tror alla att är ensamma i Hill House."
Den här boken hittade jag tack vare Lingonhjärta! Då var det bara att söka på biblioteket och bli lite barnsligt glad när jag hittade den.

Jag satt på nålar väldigt stora delar av boken. Med hjärtat som klappade hårt i bröstkorgen. Det är ju ett stort, läskigt hus, människor som besöker det och blir så gott som bortkopplade från omvärlden. Och så klart underliga saker som händer. Allt som får delen av mig som vill bli lite skrämd att dansa av glädje.

Så den passade mig alltså väldigt bra. Fast mest gillade jag ungefär första halva av boken, lite mer. Det var då jag var mest spänd och kunde hoppa till om något okänt ljud hördes i lägenheten. Sedan tappade jag en aning av den verkligt påträngande skräcken tyvärr. Boken var fortfarande bra, men jag upplevde den inte lika skrämmande längre. Exakt varför kan jag inte svara på.

Efter ett tag insåg jag att jag faktiskt sett filmversionen av den här berättelsen för flera år sedan. Jag minns inte så många detaljer av den, men har för mig att även den skrämde mig en del. Kanske borde se om den någon dag.

Allt som allt, en väldigt bra bok! Får nog läsa lite mer Shirley Jackson i framtiden. 

lördag 10 november 2012

Veckans bokbloggsjerka
Då var det helg igen och dags för en ny jerka inne hos Annika! Veckans fråga är;

Har du en ”guilty pleasure” eller en favorit som eventuellt kan förvåna oss jerkare?

Hm. Nej jag tror inte jag har det. Jag har läst en hel del av Virginia Andrews och jag vet att hennes böcker kanske inte ses som bra av ganska många. Men jag skäms inte för dem. Vissa killkompisar har nog retat mig lite tidigare för att jag gillar Margit Sandemo så mycket, "tantsnusk" är väl det de ser hennes böcker som. Men jag skäms absolut inte för att jag har hennes böcker heller. Jag gillar dem ju så :). 


fredag 9 november 2012

Vinst och bibblo

Vilken härlig bokdag det har varit idag! Först fick jag hem en jättefin bokvinst från Olika sidor, jag fick reda på igår att jag vann hans tävling och redan idag landade böckerna i min brevlåda! Tusen tack!

Till hjälp för att presentera vad jag vann har jag min lilla foxterrier Nitro; • Udda verklighet av Nene Ormes 
 • Flickan från ingenstans av Justin Cronin
En otroligt fin vinst som jag blev jätteglad för! Två böcker som jag, tack vare andra bokbloggare, varit sugen på att läsa! 

Sedan, faktiskt direkt efter jag hämtat posten, drog jag vidare till biblioteket. Lämnade tillbaka lite böcker, och kom så klart ut med några andra.
Här får min lite större berner sennen Aramis agera modell med böckerna; 


 • Rosemarys baby av Ira Levin
 • Kaninhjärta av Christin Ljungqvist 
 • Hemsökelsen av Shirley Jackson
Sedan for jag vidare till en julmarknad på Mårbacka, Selma Lagerlöfs hem :). Det är en mysig tradition vi har. I år hade vi till och med fått lite snö så det blev extra mysigt att gå runt där när det mörknade. 

Så nu är jag en väldigt glad och nöjd filur. Hundarna är också glada, de fick varsitt grisöra som tack för hjälpen med att visa upp böckerna :).

tisdag 6 november 2012

Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear


Originaltitel: Maisie Dobbs

Sidor: 309

"Året är 1929 och den unga Maisie Dobbs har nyligen startat en egen privatdetektivbyrå i London. Maisie är på många sätt en ovanlig person - hon är kvinna och privatspanare och hon började sin bana med att arbeta som tjänsteflicka i ett aristokratiskt hem i London. Tack vare sin husmors försorg, fick hon studer i Cambridge och tog sedan tjänst som sjuksköterska under första världskriget. Trots sin ungdom besitter Maisie en vidsom, erfarenhet och styrka som kommer väl till pass i hennes första fall. En ung man dör under mystiska omständigheter efter att ha donerat alla sina tillgångar till ett hem för krigsskadade män och Maisies intelligens och klokhet sätts på prov."
Här gick det undan! Började läsa den igår på kvällen och nu är den utläst. Lite kanske det beror på att jag började på den här i Kiruna förra året, men eftersom mamma behövde något att läsa slutade jag och lämnade över den till henne. Så även om jag läste den från början nu, kunde jag skumma igenom en del bitar som jag kom ihåg bra.

Och åh vad jag gillar den här boken! Den är alldeles lagom mysspännande. Väldigt lätt att läsa och svår att lägga ifrån sig. Jag tycker väldigt mycket om Maisie Dobbs och det är intressant att läsa om hennes liv både som privatspanare och om hur hennes liv var innan. Boken är nämligen uppdelad i tre delar, det börjar i hennes nutid, sedan går det tillbaka till hennes dåtid, och sen tillbaka till hennes nutid igen. Men det blir inte krångligt att läsa pga det utan flyter på bra ändå.

Jag vill verkligen läsa de andra böckerna Maisie!

måndag 5 november 2012

Mörkersikt - Annorlunda sagor om Kaos av Johannes Källström


Sidor: 420

"Vad händer när människor i en modern och normal verklighet förlorar fotfästet? 
När högre, lägre eller yttre makter kryper närmare och förgör. Läsaren får följa med när författaren utforskar gränserna i sju berättelser av skiftande karaktär, alla med det gemensamma att de är skrämmande och kittlar fantasin. Det är inga barnsagor som berättas i Mörkersikt, men barnahjärtat i dig kommer kanske att bulta igenkännande när historierna hittar sin botten i gamla folksagor."

Den här boken skaffade jag i Kiruna under förra vintern. Det första som fångade mitt intresse var omslaget som jag tycker är väldigt snyggt. När jag sedan läste vad den handlade om så var den ett måste att köpa.

Boken innehåller alltså sju olika berättelser, den röda tråd som binder dem samman är polisen Owe Tycho (fast nu insåg jag att han nog inte dök upp alls i den sista). Det är på hans bord allt hamnar; alla underliga och hemska saker som händer. Jag läste på adlibris att någon tyckte att berättelserna skulle ha kortats ner för att bli bra, men jag tycker helt tvärtom. Jag gillade flera av dem så mycket att jag gärna hade sett att de var längre så det kunde hända mer och man kunde få lite fler svar.

Tre stycken tyckte jag var läskiga och jag satt ganska spänd större delarna under de berättelserna. En var lite lagom läskig men inte lika bra ändå. En annan var nja, sådär. Och den sista tyckte jag mest var fin på något vis, inte läskig på samma sätt som de andra. Men det var en bra avslutning på boken, så det var inget som störde mig.

Allt som allt så var det en bra läsupplevelse! Jag har lyssnat på Johannes Källströms andra bok Offerit tidigare också. Även där dyker Owe Tycho upp och jag har för mig att den också var ganska läskig. Så, bra skrivet Johannes Källström! :)

fredag 2 november 2012

Aska av Yrsa SigurdardottirOriginaltitel: Aska 
Sidor: 364

"En kvinna dör en mycket plågsam kvävningsdöd i Reykjavik. Polisen tror först att det är självmord, men det visar sig ganska snart att hon blivit mördad. 
Samtidigt pågår arkeologiska utgrävningar efter vulkanutbrottet på Västmannaöarna 1973, då flera hus begravdes i aska. Advokaten Þóra Guðmundsdóttir blir kontaktad av en man, Markús  , som motsätter sig detta. Men arkeologerna är påstridiga och utgrävningarna genomförs. Och i källaren på Markús föräldrars hus görs en fasansfull upptäckt; resterna av tre döda kroppar samt ett avhugget huvud i en låda. 
Den mördade kvinnan kopplas ihop med Markús och med vulkanutbrottet för över trettio år sedan. Þóra får ett mycket svårt fall att lösa och brottas med frågan: hur hänger dessa hemska dåd ihop?"
Jag har läst två böcker tidigare av Yrsa Sigurdardottir och gillat dem båda. Det gäller nu även för den här boken, Aska.
Kanske är jag lite extra kär eftersom det utspelar sig på Island, ett land jag alltid velat besöka och känt ett stort intresse för. Tyvärr har jag bara besökt det genom böcker än så länge, men jag hoppas det ändras någon gång i framtiden.

Aska är en väldigt intressant deckare. Jag försökte hela tiden pussla ihop bitarna själv men det visade sig till slut att jag var helt lurad. Jag hade blivit bortfintad flera gånger till och med. Vilket ju är bra! Jag vill inte sitta med svaret på gåtan redan efter några sidor, jag vill få klura och fundera och gissa. Och helst av allt då ha fel så klart, så jag får en överraskning.

Det kommer helt garanterat bli fler böcker lästa av Sigurdardottir. Hon har inte gjort mig besviken hittills!

Veckans bokbloggsjerka!Fredag igen och dags för ett besök inne hos Annika och veckans bokbloggsjerka! Veckans fråga är;
vad ska du ägna dig åt för bokliga aktiviteter under Halloween helgen?

Jag tänker väl inte så mycket på att det är Halloween-helg. Jag läser väl bara som vanligt skulle jag gissa på :). Kanske beställer lite bokiga julklappar, men förutom det är det inget speciellt som händer. 

onsdag 31 oktober 2012

Alla som gillar Doctor Who!

Hoppas jag fick någon Who-tokig människas uppmärksamhet nu :).
Jag är bara nyfiken, är det någon som har någon sådan här bok hemma? Och vet om de är bra eller inte? Är det verkligen en vanlig bok? Med Doctor Who?


(klickar ni på bilden kommer ni till adlibris sida om den) 

Jag känner att jag behöver veta det här! 

måndag 29 oktober 2012

Det går framåt!

Jag har ju sagt att jag ska försöka läsa bort lite böcker som står här hemma innan jag köper hem nya, och det går faktiskt framåt!
Igår kom jag på att jag nog fotade mina olästa böcker när vi precis hade flyttat till lägenheten, så jag gick tillbaka några månader i mina bilder och letade;


När vi flyttade hit såg det alltså ut så. Sedan kom det till fler böcker när min syster var här på besök så hela andra hyllan var också full, men det har jag ingen bild på tyvärr.

Jag tog i alla fall en ny bild igår;


Det går ju åt rätt håll!

söndag 28 oktober 2012

Rasande Rose av Stephen King


Originaltitel: Rose Madder Sidor: 484

"Rose har i fjorton år levt i ett mardrömslikt äktenskap men får plötsligt kraft att ge sig av.I en främmande stad försöker hon skapa sig en ny tillvaro. Men hon har svårt att frigöra sig från skräcken för sin före detta make.
Han är polis, tränad i att leta rätt på försvunna personer och besatt av tanken på att hitta sin förlupna hustru.
För att överleva tvingas Rose in i sin egen mystiska värld och förvandlas till en kvinna vars existens hon inte ens anat: Rasande Rose ..."

Det är alltid spännande att börja på en ny King-bok, att hoppa in mellan pärmarna och se vad han kan ha hittat på den här gången. För den mannens fantasi kan verkligen komma på helt galna och skrämmande saker , man vet aldrig riktigt vad som kommer hända när man börjar läsa.

Det här är en sådan bok där det handlar om ett mänskligt monster. Maken i boken är verkligen galen och en otrolig sadist. Som jag nog nämnt tidigare så är jag lite känslig för vidriga detaljer om skador och sådant i böcker så det fanns en del ställen jag skummade förbi när jag läste. Det blev lite för äckligt för mig och får jag en bild i skallen så sitter den gärna kvar där ett tag och stör mig (jag har faktiskt varit på väg att svimma av saker min fröken i mellanstadiet läste när det var högläsning i klassen).

Under berättelsen så hoppar det så man får följa både Rose och hennes monster till mans (Norman heter han förresten) tankegångar. När jag läste så gillade jag delarna med Rose bäst, men nu i efterhand uppskattar jag de delar som var Normans tankar lite mer än tidigare. Kanske för att det just då bara var äckligt och läskigt, men nu efteråt kan jag se det intressanta i att få den inblicken i hans huvud?

Nå hur som helst; Rasande Rose är en spännande berättelse, men det blev ingen ny King-favorit. Den var absolut inte dålig, men inte sådär jättebra som många av de andra böckerna jag läst av honom är.

lördag 27 oktober 2012

Hundars och vargars beteende av Freddy Worm Christiansen


Originaltitel: Hundes og ulves adfærd. Ny insigt i aggression, lederskab og signaler.

Sidor: 288

"I denna bok om hundars och vargars beteenden presenterar Freddy Worm Christiansen helt nya kunskaper och insikter. Dessa baseras på författarens forskning och egna erfarenheter, samt på en stor mängd litteratur. Eftersom hundens och människans relation sätts in i helt nytt perspektiv är betydelsen av detta banbrytande. 
Boken består av tre delar och diskuterar särskilt ett antal stora missförstånd som har inneburit att man behandlat hundar på ett olämpligt och ovänligt sätt. Det har också medfört att många hundägare fått problem med sina hundar och att många hundar avlivats alldeles i onödan.
Del 1: Här fastslår författaren att vårt sätt att se på aggressivt beteende hos hundar är felaktigt. Han presenterar en okomplicerad och biologiskt förankrad förklaring, som bygger på fenomenet äganderättszoner. I tre enkla koncept finns svaret på hur vi ska få färre aggressiva hundar.
Del 2: Nu rådande teorier om ledarskap och ledarskapsregler i samvaron mellan hund och människa är helt förkastliga. Författaren beskriver ingående dessa termer och fastslår att de enbart bygger på missförstånd. Istället bör man fundera över vad begreppet en ansvarsfull hundägare innebär.
Del 3: Tolkningar av hundens signaler och beteenden har inom hundvärlden drivits alldeles för långt. Författaren analyserar en lång rad vanliga och grundlösa uppfattningar om varför hundar gör på ett visst sätt. Han ger istället förslag till mer välgrundade förklaringar." 
Puh, lång baksidetext!

Jag läste om den här boken på ett hundforum där många talade gott om den. Så när jag såg att den fanns på Karlstad bibliotek var jag självklart tvungen att få den skickad till mitt bibliotek så jag också kunde läsa den.

Det är en väldigt intressant bok. Och mycket, nästan allt, håller jag fullt ut med om. Jag tror jag nämnt det förut men jag är inte av åsikten att hundar går runt och väntar på att få ta över ledarskapet i hemmen vid minsta antydan till att ägaren inte är en bra flockledare.

Boken är väldigt lätt att läsa så det gick snabbt att ta sig igenom den trots att det är en fackbok. Jag brukar sky fackböcker lite eftersom jag förknippar dem med galet mycket och liten text av någon anledning. Men den här hade riktigt bra upplägg. Dessutom görs den ännu mer trevlig med bilder som hänger ihop med texten.

Så, en riktigt bra och intressant bok! Trots att jag nu läst den som lånad bok skulle jag ändå gärna lägga pengarna på att köpa den för att ha den hemma och kunna gå tillbaka till.

fredag 26 oktober 2012

Veckans bokbloggsjerka!

Woho då var det fredag igen! Inte för att det egentligen spelar någon roll så för en arbetslös. Men det är ändå något lite speciellt med fredagar. Och det hjälper Annikas bokbloggsjerka till med!

Veckans fråga är;

Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?

Väldigt enkelt svar på första delen av frågan; nej det gör jag inte.
Varför inte..Ja du, varför gör jag inte det..Jag vet inte riktigt? När jag började med bokbloggen blev det inte av. Jag tror jag alltid har tyckt att det är svårt att ge betyg på böcker, på att kunna veta hur en bok ska vara för att få det och det betyget.

För mig är det nog enklare att bara skriva lite om boken, vad jag gillade och inte gillade, och sen i slutet summera ihop det i ord som säger om jag tyckte den var bra, om jag älskade den eller om den inte var någon höjdare. Det känns smidigare för mig än att försöka dela in det i betyg med siffror eller stjärnor eller vad det nu kan tänkas vara man använder som betyg.

Jag vet inte hur logiskt det där lät men ja, så är det i alla fall! :)
Trevlig helg på er!

söndag 21 oktober 2012

Facklan av Marion Zimmer Bradley


                                  Originaltitel: The Firebrand      Sidor: 654

"Kassandra av Troja har siargåvan. Hon förutser tidigt Trojas undergång - men ingen tror på hennes varningar. Runt henne utspelas dramat som Iliaden har gjort berömt, men avgjort inte på det sätt som hjältesångerna påstår...
Det är en tid av förändring. Den urgamla tron på Jordens moder och de kvinnliga regenterna håller på att försvinna. Nya, manliga gudar håller på att ta över. De hedrar äregirighet och skicklighet i strid - och de förpassar kvinnorna till hemmen.
När Paris kommer till Troja med den sköna Helena vet Kassandra att kriget är oundvikligt - Troja kommer att gå under. Hon ser hur Odysseus och Priamos försöker undvika kriget, hur Akilles längtar efter blodiga strider och hur hon själv kommer tillhöra segrarnas krigsbyten.
Det är en annorlunda värld vi möter i Facklan. En värld fylld med klassiska hjältar, gudar och gudinnor. Alla kommer de till Troja; för att kämpa för ära eller för sin civilisations överlevnad. Marion Zimmer Bradley berättar om händelser vi hört om förut, men aldrig ur denna synvinkel eller på detta sätt. Hennes roman är ett flammande skådespel med människorna bakom myterna."

Under tiden jag läste den här boken, gillade jag den. Nu när den fått sjunka in några timmar, så måste jag säga att jag mer än gillar den. När jag satt och skrev av baksidetexten som ni ser här ovanför, blev jag direkt indragen i bokens värld igen. Staden som den såg ut i mina tankar målades upp på en gång och alla känslor kom tillbaka. Det är ett riktigt bra betyg för en bok tycker jag.

Känslor är det mycket under tiden man läser. Det är både kärlek, sorg, frustration, ilska och lite chock. En väldig blandning och kanske var det därför det tog lite tid för mig att läsa ut den. Trots att den var bra så var jag tvungen att lägga undan den ibland, eftersom jag blev så arg eller frustrerad över händelserna, över hur orättvisa de var ibland.

Facklan är en av de böcker som har fått stå och vänta i min hylla ganska länge, men nu är jag verkligen glad att jag tog tag i det. Den var verkligen värd att läsas!

torsdag 18 oktober 2012

Hoppar på en till tävling

Jag är med och tävlar om Anna Granströms debutroman Halva min måne. Tävlingen är inne hos HemmahosKikan och pågår till 31:a oktober. 


tisdag 16 oktober 2012

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg


Sidor: 315

"När Maja Grå var tio år försvann hennes mamma spårlöst. Nu, tio år senare, vill Maja lägga allt det smärtsamma bakom sig och flytta till England. Men det förflutna hinner ikapp henne innan hon ens hunnit påbörja studierna vid den anrika konstakademin i Oxford. Polisen har hittat hennes mamma i den lilla kuststaden Brighton. Brutalt mördad.
Medan höstmörkret smyger genom Oxfords gränder försöker Maja glömma och gå vidare. Men hennes förmåga att se och känna mer än andra gör det omöjligt. Mamman lämnar henne inte i fred och varnar henne för att fienden kan finnas närmare än hon tror..."
Jag kunde inte hålla mig; trots att jag redan har två böcker påbörjade var jag tvungen att ta tag i den här efter att jag hade besökt biblioteket. Jag har läst så mycket bra om Amanda Hellbergs böcker på olika bloggar och det har verkligen känts som de skulle passa mig.

Döden på en blek häst tog slut snabbt, alldeles för snabbt! Jag hade gärna läst några hundra sidor till. För det här var en sådan bok som bara drog ner mig in mellan pärmarna och sedan var jag fast.

Vissa sidor satt jag verkligen med nerverna utanpå huden och var beredd att hoppa upp i taket om något udda ljud skulle ha hörts i lägenheten just då. Och natten när jag hade läst ut den skulle det krävts väldigt mycket pengar för att få mig att kolla ut över sängkanten.

Jag älskar hur Hellberg målar upp miljön, jag ser verkligen den här skolan framför mig med mörka gångar och allt som gör det perfekt för en läskig läsupplevelse.
Det var som sagt genom andra bokbloggar jag hittade hennes böcker, och det får jag tacka för! Tänk om jag hade missat det här?? Hemska tanke...

Mer Hellberg kommer det garanterat bli här hemma!

måndag 15 oktober 2012

Gillar du Lars Kepler?

Då borde du hoppa in till Bookis! Där pågår det en utlottning av två Lars Kepler-böcker, Eldvittnet och Paganinikontraktet :).

Utlottningen pågår till söndagen den 21:a oktober klockan 21.00.
In och tävla med er! :)

lördag 13 oktober 2012

En glad upptäckt i brevlådan!

Ja inte idag då, men igår kväll! Sambon kom på att vi hade glömt att kolla posten under dagen, så på kvällen kom han in med "roliga" räkningar. Och så ett litet paket som var adresserat till mig!


Där låg den här fina boken, My :). Jag vann den inne hos My Myself and I förra veckan och det ska bli så kul att läsa den här under hösten någon gång! Extra spännande tycker jag det är eftersom det är Desirée själv, som driver bloggen, som har skrivit boken.

Tusen tack för den fina vinsten!

fredag 12 oktober 2012

Ett biblioteksbesök senare

Tanken var att jag skulle lämna tillbaka två böcker och hämta ut EN som jag hade reserverat..Tror ni det lyckades? Var det verkligen möjligt att komma ut därifrån med bara en bok?

Haha klart det inte gjorde! Det slutade med sex böcker, kan dock skylla en på sambon. Det var faktiskt han som ville läsa den. • Aska av Yrsa Sigurdardóttir
 • Döden på en blek häst av Amanda Hellberg
 • Faunen av Anna-Karin Palm
 • Rädda, arga och stressade hundar av Anders Hallgren
 • Sagan om drakens återkomst 1 av Robert Jordan (sambons lån)
 • Hundar och vargars beteende av Freddy Worm Christiansen (den jag skulle hämta!)
Så nu har jag en del att välja på här hemma. Jag ser framför mig många mörka kvällar med te och flera timmars läsande! 

Veckans bokbloggsjerka


Okej, lite pinsamt är det kanske att jag inte har skrivit något alls i bloggen sedan förra veckans jerka. Men jag har inte läst så mycket faktiskt, hemskt men sant. Jag har sett serier och roat hundarna större delen av tiden istället.

Men i alla fall! Nu är det fredag igen, och därför dags att titta in hos Annika för en ny bokbloggsjerka. Den här veckan består den av två frågor;


Det har väl knappast gått någon förbi vem det var som vann Nobelpriset i litteratur, och en av veckans frågor är naturligtvis om det var rätt person som kammade hem priset?
I dag kom jag hem från biblioteket med hela famnen full av böcker, och det beror inte på att jag är utan läsning, utan det hänger helt enkelt ihop med att jag är beroende av böcker. Vilket leder oss till fråga nummer två: hur många böcker finns just nu i din att-läsa-hög?
Ja, jag kan säga att Nobelpriset i litteratur har jag faktiskt ingen som helst koll på. Jag har aldrig haft något intresse för det, trots att jag älskar böcker. Och namnet på den som vann säger mig ingenting, jag har aldrig hört talas om honom förut. Det verkar vara fallet för ganska många? 
Andra frågan då, olästa böcker. Om jag räknade rätt nu har jag 31 olästa böcker hemma, varav 3 är lån från svärmor. Då räknar jag inte med de 2 som jag har påbörjade. Men antalet kommer ändras, jag ska nämligen till biblioteket idag. Där har jag en bok att hämta ut, och jag gissar på att det kommer sluta med att jag kommer hem med fler ändå :).

fredag 5 oktober 2012

Veckans bokbloggsjerka


Då var det fredag och dags att titta in hos Annika igen för att få veckan bokbloggsjerka! Veckan fråga är;

Läser du facklitteratur ibland och vad är det i så fall som intresserar dig?

Ja det händer att jag läser en del facklitteratur. Då är det mest om djur, och extra gärna om hundar och deras beteenden, hur man löser olika problem, hur man lär in olika tricks osv. Jag vill alltid veta och lära mig mer.