torsdag 30 juni 2016

Det lånade mörkrets riddare av Dave Rudden


Originaltitel: Knights of the Borrowed Dark
Sidor: 271 (Inbunden)
Serie: Det lånade mörkrets riddare (del 1) 
Ålder: 9-12 år
Recensionsexemplar: Från Modernista, tack! 
"Denizen Hardwick är föräldralös och hans liv är - nåja - normalt. Visst, i sagorna blir föräldralösa barn räddade från eländet när de upptäcker att de är trollkarlar eller krigare eller förutspådda att bli kungar. Men det här är verkligheten - där föräldralösa barn bara är barn utan föräldrar.
I alla fall var det vad Denizen trodde.
Under en ovanligt mörk natt öppnas grinden till barnhemmet Crosscaper för en bil som nästintill ryter av kraft. Bilen - och mannen i den - hämtar Denizen, med löfte om att presentera honom för en sedan länge försvunnen faster. Men under bilfärden till stan blir de överfallna, och Denizen får snart lära sig häpnadsväckande saker: Att monster kan växa fram ur skuggorna. Och att det finns ett uråldrigt sällskap av riddare som håller dem i schack.
Denizen har en unik relation till dessa riddare. Samtidigt låter allt de berättar för honom som halvsanningar. Vad händer om Denizen ansluter sig till dem? Betyder det att han uppfyller sitt öde - eller att han vänder ryggen åt allt hans familj en gång gjorde för att han skulle få leva?"
 Jag hade aldrig hört talas om den här bokserien innan boken dök upp som en överraskning från Modernista. Ofta kan jag höra talas om böcker innan de finns på svenska eftersom jag kollar en hel del på utländska booktubers men den här har jag inte sett något om. Så jag gick in i den helt utan att veta vad jag skulle förvänta mig.

Jag gillar den, väldigt mycket. Det är en bok för yngre läsare som lyckas vara både välskriven, ibland till och med vackert skriven, och ändå lättläst. Det blir inget högtravande språk trots att det nästan är lite poetiskt ibland i beskrivningarna. Den delen bidrar bara till att göra bilderna i huvudet mycket mer levande.

Den är spännande och har ett konstant driv i sig, det är alltid något som händer eller något man får lära sig om världen, riddarna eller deras fiender. Fienderna fick mig att rysa vissa gånger för de var beskrivna på ett så obehagligt sätt, även om det ibland bara stod hur de såg ut och sen att de var fel så kände man att det var något riktigt störande med dem, något som inte hörde hemma i verkligheten. Vilket gör att jag tror den här hade kunnat bli en lite läskig film om man lyckas få fram just det i bild också.

När jag hade läst ut den, vilket gick på några timmar för jag ville inte sluta när jag väl hade börjat, så såg systersonen den och blev nyfiken direkt tack vare omslaget, plus på det! Det är en perfekt bok för den som letar en spännande historia med monster, modiga karaktärer, äventyr och vänskap.

onsdag 29 juni 2016

Under Vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson


Originaltitel: Under Vintergatans alla stjärnor
Sidor: 298 (Pocket)
"Utarbetad flyr Emma karriärjobbet i Stockholm för att söka lyckan i London. Där bor Eric, amerikanen hon är förälskad i. Förhållandet blir passionerat men utvecklas inte som hon tänkt sig. Av en tillfällighet hör hon talas om en tusenårig pilgrimsled i Spanien och får för sig att den är vad hon behöver för att reda upp sitt liv. Med sina gamla träningsskor och en ryggsäck packad med lite av varje tar hon sig an de åttio milen till Santiago de Compostela.
Under långa dagar till fots tvingas hon konfrontera sitt förflutna. Längs vägen möter hon en rad färgstarka personer från olika delar av världen och oväntade vänskapsband uppstår. Emmas infall utvecklas till en omvälvande resa som får henne att ifrågasätta sina livsval och allt hon trott på."
Det här är en härlig svensk feelgood-roman om att leva i nuet. Att komma ihåg att stanna upp och andas och inte bara rusa på i den hetsiga tid vi lever i. Något som jag verkligen kan behöva påminnas om ibland, jag har alldeles för lätt att stressa.

Jag tycker om Emma, speciellt efter att hon börjat vandra och kommer igång med att bearbeta sig själv. Innan, när hon låter sig själv försvinna för kärleken till Eric och tanken att det du presterar är det du är värd, så kanske jag känner igen mig själv för mycket och det är därför hon irriterar mig så mycket.
Karaktärerna hon träffar under sin vandring är också ett härlig gäng, de flesta, jag blir nästan lite avundsjuk på det fina gäng som bildas under de där dagarna. De träffas, går ifrån varandra, träffas igen och njuter av varandras sällskap för att sedan vandra själv igen när det behövs. Så kravlöst och fritt.

Precis som när jag läste Vild av Cheryl Strayed får jag en grymt starkt önskan om att också få göra en sådan vandring. Jag tvivlar på att jag har vad som krävs för att klara det men det drar i mig efter att få göra något liknande. Något som pushar kropp och själ.

Andra boken, Pensionatet vid världens ände, ska definitivt läsas i sommar!

tisdag 28 juni 2016

Brummas Bok & Bambis Bok av Pernilla Stalfelt


Originaltitlar:
Brummas bok
Bambis bok
Sidor: 61 (Inbundna)
Ålder: 6-9 år
Recensionsexemplar:
Från Lava Förlag, tack!

"I böckerna om Brumma och Bambi berättar Pernilla Stalfelts katter om sina liv: vad de gillar, om mötet med andra djur, om hur de ser på lill-matte och stor-matte. Med säker blick målar Pernilla Stalfelt fram enkla, varma och lekfulla berättelser som tilltalar barn i åldern 6-9 år."
Pernilla Stalfelt känner jag till tack vare Bajsboken som jag kollat igenom många, många gånger när min lillebror var liten. Den var väldigt populär kan jag säga. Sedan vet jag att det finns om kärlek, livet, döden och hår bland annat, men dem har jag inte läst.

Nu byter hon dock åldersgrupp. De tidigare var riktade mot 3-6 år medan böckerna om Brumma och Bambi är tänkt för 6-9 år. De som ska börja eller precis har lärt sig att läsa själv. Jag tycker nog de passar för de som kommit en liten bit på vägen i alla fall eftersom de innehåller både stora och små bokstäver och har lite mer text på sidorna.

De är lättlästa, fina och roliga böcker. Perfekt för djurälskaren. Samtidigt som man lär sig läsa får man lära sig om till exempel vad katter kan hitta på utomhus på landet, vad fästingar är och lite om hur kattungar är när de föds.

Bilderna är varma och mjuka. Väldigt lätta att vila ögonen på och ger berättelserna mer liv.  Har du en blivande bokmal som älskar katter i din närhet är de här två böckerna ett hett tips.

måndag 27 juni 2016

Den som gapar efter mycket av Kristofer von Beetzen


Originaltitel: Den som gapar efter mycket
Sidor: 302 (Inbunden)
Recensiosnexemplar: Från Lava Förlag, tack! 
"William Berner var en fånge långt innan han hamnade i fängelse. Den krävande karriärklättringen som hans far stakat ut, hustruns drömmar om det extravaganta livet och hans rädsla för att gå sin egen väg styr honom långt från sina drömmar. Att han också är fånge i sin chefs personliga förmögenhetsbygge som ofrivillig målvakt i insideraffärer gör att snaran sakta dras åt. 
När han hamnar på Täbyanstalten har han förlorat allt. Det enda han har kvar är drivkraften att bevisa sin oskuld, insikten att girighet förblindar och massor av tid att tänka. När man inte har något att förlora är oddsen att lycka oändligt bra, är Williams filosofi när han börjar skissa på det perfekta brottet för att sätta den stora hämnden i verket." 
Jag var rädd att den här boken inte alls skulle passa mig och tyvärr hade jag rätt. Det är så mycket i höga klasser i Stockholm, det är lyxvåningar som ska köpas, det fina livet som ska levas och jag kan inte hitta en koppling med någon av karaktärerna. Det är en spänningsroman om finansbranschen och det går helt förbi mig.

Det som fick mig att bli lite engagerad ibland var huvudpersonen William. Jag känner ingen sympati för honom men det är när han ljuger för sin flickvän om hur mycket pengar de har som jag i alla fall blir förbannad när jag läser. Sen blir han sur när han hamnar i fängelse (förvisso oskyldig för det brott han anklagas för) och allt om de lögnerna komma fram och hon inte visar sig mer förstående!

Med det sagt kan jag se att den är välskriven, är man intresserad av det här kan man säkert uppskatta den. Jag känner när jag läser att författaren har koll på det han skriver om, det är jag som inte är i målgruppen bara och därför inte kan uppskatta berättelsen.

fredag 24 juni 2016

Veckans bokbloggsjerka


Glad midsommar på er! Min midsommarafton blir lugn. Jag ska bara vara hemma och ta det lugnt, städa lite och läsa. Men först är det så klart dags för jerkan hos Annika:
"Vilken karaktär (bok/tv/film) identifierar du dig mest med (både positiva och negativa likheter/egenskaper är välkomna)?"
Oj, det tar helt stopp i skallen på mig vilken karaktär som skulle likna mig nu. Det jag minns är att jag kände ett starkt band med Ellen i En dröm från att dö av Emelie Kalén Loxi när jag läste den boken. Mycket av hennes mående och självdestruktiva beteende var som en spegelbild av hur jag var för några år sedan, i tonåren. Vi ville båda bli journalister också.
Även Fanny i Den här sommaren kan bli min död av Malin Stehn påminner om en yngre version av mig med all rädsla och oro. Vissa delar finns fortfarande kvar i mig, men kanske inte lika mycket.

Men nu? Vem liknar jag nu? Jag vet inte. Vi gör så här, har ni någon idé om vem jag skulle kunna likna så berätta! Nu har ni bara det ni vet om mig genom bloggen och instagram att gå på, men vem vet, ni kanske har någon karaktär som ni tänker på direkt.

torsdag 23 juni 2016

Disclaimer av Renée Knight


Originaltitel: Disclaimer
Sidor: 302 (Danskt band)
"Tänk dig att en bok mystiskt dyker upp på ditt nattduksbord. Tänk dig att du börjar läsa och inser att boken handlar om dig och din mörkaste hemlighet. Tänk dig att boken också berättar om den fruktansvärda hämnd som bokens författare har planerat för dig...
En dag ligger en bok på Catherines nattduksbord. När hon börjar läsa inser hon med fasa att boken handlar om henne, och om en hemlighet hon dolt i 20 år. Bara en annan person visste om vad som hände den där sommardagen, men den personen är död sedan länge. Bokens författare har dessutom byggt vidare på historien och det mardrömslika slutet gör Catherine panikslagen. Samtidigt som Catherine inser att hennes enda hopp är att konfrontera sitt förflutna börjar hennes värld att falla samman."
Det tog mig ungefär 4 timmar att läsa ut den här boken. Det säger väl det mesta? Jäklar så spännande det var!

Kapitlen hoppar mellan Catherine och personen som skrivit den mystiska boken. Sakta men säkert pusslas historien ihop samtidigt som Catherines värld går sönder när hennes hemlighet avslöjas. Det är en så sjukt läskig tanke, att någon skriver om dig, ditt liv, något som hänt tidigare och hur de planerar att hämnas på dig för det. Jag satt på nålar under läsningen och tog bara korta pauser för mat och sånt som är lite nödvändigt. Det var underbart att bli så uppslukad av en berättelse!

Det här är en sådan bok som jag inte vill säga för mycket om. För det vore lätt att säga för mycket. Så läs den bara. Den var otroligt bra.

Och hur skulle du göra? Skulle du läsa ut en bok som helt plötsligt dök upp i ditt hem och handlade om dig själv?

onsdag 22 juni 2016

Sannare än sant av Dan Gemeinhart


Originaltitel: The Honest Truth
Sidor: 232 (Inbunden)
Ålder: 9-12 år
"Mark är en vanlig kille som gillar att fotografera, samla haikudikter och som drömmar om att en dag bestiga ett väldigt speciellt berg. Men Mark har en svår sjukdom som överskuggar hans tillvaro. En dag lämnar han sitt hem. Allt han har med sig är hunden Beau, en anteckningsbok, en kamera och en plan för hur han ska uppfylla sin dröm - om det så är det sista han gör."
 Den här boken fick jag syn på på jobbet av en slump bara för ett tag sedan när vi packade upp. Både jag och en kollega fastnade vid den och tyckte den lät intressant. Så nu är jag glad att jag har läst den. Den står på åldern 9-12 men behandlar ganska allvarliga ämnen (cancer och tankar inför döden) och jag tycker absolut att den kan passa även för en äldre målgrupp.

Vi får följa Mark och Beau på deras resa till berget han vill bestiga. Mark har precis fått veta att hans cancer kommit tillbaka och han har gett upp. Han vill bara få lämna allt men innan dess vill han uppfylla sin dröm, så han rymmer hemifrån. Den enda som får veta hans planer är hans bästa vän Jessie och hon är sliten mellan att låta honom få slutföra sin dröm och att berätta vad hon vet för hans föräldrar. Vartannat kapitel är i kursiv text och visar vad som händer hemma efter att han rymt. Det gör det väldigt tydligt vem det handlar om och undviker förvirring.

Lite här och där får vi ta del av haikudikter som Mark skriver, vilket jag tycker är en charmig och unik detalj. Han fångar sina känslor i foton och de små dikterna. Men det bästa med hela berättelsen är vänskapen mellan Mark och Beau. Det skildrar verkligen perfekt den villkorslösa kärleken som kan finnas mellan människa och hund.

Det är en väldigt känslosam bok och jag sitter flera gånger med tårar i ögonen. Den verkar tyvärr ha kommit bort bland alla böcker som ges ut, jag har nog inte läst ett enda inlägg om den. Det är verkligen synd för den förtjänar att bli uppmärksammad.

tisdag 21 juni 2016

Brave Enough av Cheryl Strayed


Originaltitel: Brave Enough
Sidor: 132 (Inbunden)
"Across the world, millions of people have found life and depth in the words of Cheryl Strayed. Whether it has been in her bestselling memoir Wild or in her collection of advice on love and life, Tiny Beautiful Things, she has been a companion to those who feel alone, a balm to those who hurt, a co-conspirator to those who laugh, and a steel-toecapped boot to those who need tough love. In this courageous and glittering collection of quotes and thoughts, Cheryl Strayed shows that no matter how much life might get you down, words can have the power to pick you back up."
Den här söta lilla boken är helt enkelt en bok fylld med citat av Cheryl Strayed. Eftersom jag älskade henne självbiografi Vild så blev jag jätteglad när jag hittade den.

Tanken med boken är att ord kan få en att må bättre, när man hittar citat att känna igen sig i, hämta styrka ur och få känna att man inte är ensam. Och som det är den verkligen bra. Jag skulle kunna tänka mig att den är perfekt som en liten presentbok.

Jag har till och med vikt hundöron i den, ja hör och häpna, för det fanns några citat jag vill kunna hitta tillbaka till snabbt. Två av favoriterna blev:
"There are stories hidden in the language we use, whether we're conscious of them or not. They tell the truth of our hearts and minds."
 "What if I forgave myself? What if I forgave myself even though I'd done some things I shouldn't have? What if I was sorry, but if I could go back in time I wouldn't do anything different from what I'd done? What if yes was the right answer instead of no? What if all those things I shouldn't have done were what got me here?"
Speciellt det sista, som är från just Vild, träffade väldigt rätt. Jag borde bli bättre på att förlåta mig själv för en hel del saker.
Så ja, det är en fin liten pärla! Perfekt om man letar en bok att ge bort i present men inte vet riktigt vad man ska hitta på.

måndag 20 juni 2016

Vulkanen och kalven som Po räddade av Grethe Rottböll


Originaltitel: Vulkanen och kalven som Po räddade
Sidor: 30 (Inbunden)
Ålder: 3-6 år
Recensionsexemplar: Från Vombat Förlag, tack! 
"Vulkanen Nga Murri morrar. Ett utbrott är på väg och alla flyr från den lilla ön. Alla utom Po, kovaktaren som vägrar att lämna sina trehundra kor. Tillsammans med korna ser han vännerna bli till små prickar ute på havet. Men när den lilla kalven föds har han fått en ny vän för livet."
Det allra första som slår mig när jag öppnar den här fina lilla boken är färgerna. De bara hoppar ut från bilderna, jag älskar det. De är starka och klara och gör verkligen så jag fastnar och tittar ordentligt, ser alla detaljer, all dramatik. Själva tecknarstilen är annorlunda mot annat jag sett, jag har lite svårt att beskriva den med ord men jag tycker om den.Det är en fin bok om att gå sin egen väg, att stå för det man känner är rätt, trots att det kanske inte förstås av andra. Nu är det ju i en extrem situation men det är fint berättat. Och vänskapen mellan djur och människa skildras med värme, speciellt mellan Po och kalven som han döper till Pö.

Inspirationen till boken är hämtad ur verkliga händelser. Det är Masami Yoshikawa som står förebild efter att han vägrade lämnade sin kor efter tsunamin som drabbade Japan för fem år sedan. Något som en djurälskare som jag själv har svårt att inte smälta av. Berättelsen fungerar därför även bra för mig och hade jag haft barn hade den varit en självklar högläsningsbok.

fredag 17 juni 2016

Veckans bokbloggsjerka

Fredag och jag ser fram emot en osocial helg då jag bara får vila upp mig. Det behövs just nu. Men först är det jobb några timmar och så klart jerkan hos Annika som består av två frågor:

Finns det någon tidning som du kan tipsa om? Alternativt, finns det en tidning som du saknar trots det enorma utbudet som finns i dag?

Bonusfråga:

Koko är nyfiken på om du kan tipsa om några historiska romaner. För att vara mera exakt ”historiska romaner som är (någotsånär) historiskt korrekta”, dvs. sådana där man kan lära sig något om perioden och inte sådana där det är nutidsmänniskor i periodkläder.

Tidningar är jag dålig på så där blir det bara ett nej tyvärr. Jag läser inga och vet inte alls vad det finns.

En historisk roman kan jag däremot tipsa om! En som jag tyckte var jättebra och fortfarande tänker på ibland. Det är
Maria av Skottland - Roman om en drottning av Margaret George. Jättebra, fascinerades och frustrerande. Den rekommenderar jag verkligen!

torsdag 16 juni 2016

Tjugo år till dig av Anna Lönnqvist


Originaltitel: Tjugo år till dig
Sidor: 291 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från författaren, tack! 
"Linn har en turbulent sommar bakom sig. När hon på egen hand bestämmer sig för att uppfylla sin längtan efter barn slutar det i en smärtsam förlust. Hon flyr från sin barninredda lägenhet i Stockholms innerstad till natursköna Abisko. 
På fjällstationen jobbar Joel. Han har bara en het önskan i livet, men förhoppningarna går i kras när flickvännen sviker. Han lämnar förortsvillan i Stockholm för nordligaste Lappland.
För tjugo år sedan möttes Linn och Joel på en stökig universitetsfest. En kväll Joel aldrig glömt men som Linn knappt kommer ihåg. Omgivna av det vackra och dramatiska fjällandskapet korsas nu deras vägar igen. Men de hinner inte mer än träffas innan deras tidigare liv kommer ikapp.
Vad hände egentligen luciakvällen för tjugo år sedan? Varför vägrar Carin, den sjuttioåriga kvinnan på tåget, lämna Linn ifred? Och varför riskerar Joel allt för att bevara sin hemlighet? Under några omtumlande och dramatiska septemberdagar tvingas Linn och Joel söka inom sig för att få svar. Men går det att släppa taget om den enda drömmen man någonsin haft?"
 Först tar vi det ytliga, alltså det här omslaget, jag får sån hemlängtan varje gång jag ser det. Och det är väldigt sällan jag har hemlängtan till Kiruna kan jag säga. Men den här vackra bilden, jag vill bara sitta och titta ut över stan från Luossatoppen.

Okej, färdig med omslaget! Vidare till själva boken. Jag har inte läst Lönnqvists debutroman, så jag kan inte säga hur de är i förhållande till varandra. Men jag kan säga att jag trivdes bra med den här. Det är riktigt bra svensk feelgood. Lättläst och med lite lagom intriger. Sen att det utspelar sig i fjällen skadar absolut inte, jag kan verkligen se Lapporten framför mig när Linn ser den för första gången. Det är en syn som kan ta andan ur en.

Här finns karaktärer att både tycka om och irritera sig lite på. Dels så irriterar jag mig på Linn och en som heter Cilla ibland, speciellt när de hoppar till slutsatser utan att få alla fakta först. Jag blir tokig på sånt! Då är det tur att Carin finns där för att väga upp med sin klokhet. Hon kan vara min favorit trots att hon egentligen bara är en sidokaraktär. Joel är varm och omtänksam, även om det blir lite galet för honom ibland när han snurrar in sig i missförstånd.

Lönnqvist har ett sätt att skriva på som jag tyckte om, hon delar ut små hintar genom texten om hur vissa saker ligger till istället för att berätta det rätt ut direkt. Jag tänkte på det flera gånger när jag läste, att det var så bra gjort. Då fick jag bygga mig en egen bild och vissa delar hade jag rätt i och andra hade jag fel i. En som höll på att förstöra mina nerver är jag glad att jag hade fel om!

Gillar du feelgood tycker jag verkligen du ska plocka upp den här. Jag har fått för mig att många som läser den här sortens böcker håller sig till utländska författare, som Lucy Dillon till exempel, men här ni kärlek, problem, sorg och allt som en bra feelgood ska innehålla, plus vacker svensk natur. Svårslaget!

onsdag 15 juni 2016

Weird things customers say in bookshops av Jen Champbell


Originaltitel: Weird Things Customers Say in Bookshops
Sidor: 128 (Inbunden)
"Do you have this children's book I've heard about? It's supposed to be very good. It's called "Lionel Richie and the Wardrobe.""
Jag har velat ha den här boken länge! Så när jag äntligen bestämde mig för att testa att beställa från Book Depository var den en självklarhet att ta med.

Det här blir ett väldigt kort inlägg, det är ju inte en bok som har någon lång berättelse. Utan det är helt enkelt vad titeln säger, en bok fylld med citat från bokaffärer. De underliga, galna och ibland lite skrämmande saker som anställda där har fått höra av kunder. Vissa är en mening medan andra är ett samtal som täcker en hel sida.

Jag har suttit och gapat av förvåning, dragit lite chockat efter andan men framför allt skrattat så tårarna runnit. Den är så rolig att läsa! Jag rekommenderar den verkligen som en snabb och underhållande läsning. Det finns en tvåa också och den ska jag absolut skaffa!
"Customer: Doesn't it bother you, being surrounded by books all day? I think I'd be paranoid they were all going to jump off the shelves and kill me...
Bookseller:..." 

tisdag 14 juni 2016

Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong


Originaltitel: L'atelier des miracles
Sidor: 260 (Danskt band)
"Mariette är historie- och geografilärare och gift med en narcissistisk politiker. En dag gör hon något oerhört - hon skickar en elev nerför trappan med en rungande örfil. 
Millie lever ett ensamt liv där vikariaten som sekreterare avlöser varandra. En kväll står hennes hus plötsligt i ljusan låga.
Monsieur Mike har deserterat från militären och bor sedan dess på gatan. Överfallet kommer som en blixt från klar himmel.
Precis när Mariette, Millie och Monsieur Mike tror att allt är förlorat dyker Jean upp. Han sägs uträtta underverk med dem han välkomnar till sin Mirakelverkstad, att han lyckas lappa ihop trasiga själar. Men kan man verkligen återskapa sig själv utan att göra upp med sina demoner? Den mystiske Jean verkar leka en lek som blir allt farligare, och de boende på Mirakelverkstaden börjar ana att allt inte är som det verkar."
Tardisvalet är utläst! Det gick snabbt. Det fick bli min bok som alltid är med i handväskan och läses på luncher och andra tillfällen då jag måste vänta. Eftersom den var otroligt lätt att komma in i och enkel att läsa så tog det inte alls lång tid innan den var slut.

Den var inte riktigt vad jag hade förväntat mig, både på ett bra och på ett negativt sätt. Slutet blev lite för mycket "nu-ska-vi-alla-vara-överens". Hade de sista tre sidorna bara magiskt försvunnit hade jag varit ganska nöjd faktiskt. Kanske är det bara jag som är bitter och inte tycker att man ska förlåta saker så lätt, vem vet.

Men det som förvånade mig positivt var annars det faktum att den fram till de där tre sista sidorna var mörkare än jag hade trott. Det låter som en så uppiggande och lättsam bok, folk får hjälp på Mirakelverkstaden, de hittar sig själv och blir hela igen, woho! Men det var så mycket mer än bara det. Det fanns svärta, sorg och dolda agendor.

Så både plus och minus i slutändan, men absolut mest positivt. Det var ett bra fynd på rean!

måndag 13 juni 2016

Nytt i bokhyllan

 • Mansfield Park av Jane Austen
 • Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
 • Samhällets olycksbarn av Victor Hugo
 • Frukt & grönt: recept från mitt kök och skafferi av Lotta Kulhorn
 • Under vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson
 • Pensionatet vid världens ände av Camilla Davidsson
 • Tjugo år till dig av Anna Lönnqvist
 • I skogens stillhet
 • Total och oåterkallelig förlängning av vitala funktioner av Elisabeth Mannerfeldt
 • För in de döda av Hilary Mantel
 • Vulkanen och kalven som Po räddade av Grethe Rottböll
 • In the Blood av Jenny T. Colgan
 • Doctor Who - After Life
 • Weird Things Customers Say in Bookshops av Jen Campbell
 • Brave Enough av Cheryl Strayed
Är det någon bok ni läst? Någon ni vill läsa? :) 

fredag 10 juni 2016

Veckans bokbloggsjerka

Fredag och jerkan är tillbaka! Veckans fråga hos Annika är:

Denna vecka undrar Mia Eggiman vad vi tycker om recensionsexemplar i e-pub format och pdf?

Jag frågar inte efter recensionsexemplar från de förlag som jag vet bara skickar såna versioner. Jag har helt enkelt inget att läsa dem på och orkar inte läsa hela böcker på datorn. Det blir alldeles för jobbigt för skallen.

Och eftersom jag inte har något intresse för e-böcker överhuvudtaget kommer jag inte skaffa något för dem heller. Så jag är superglad och tacksam för de förlag som skickar fysiska exemplar :).

torsdag 9 juni 2016

Veckans bokbloggsfråga


Det var länge sedan jag var med på Veckans bokbloggsfråga, men nu passade det jättebra! Den här gången är frågan:
Läser även dina nära och kära? Är böcker, läsande och bokbloggande ett intresse du delar med andra i din närhet? Ger du ofta bort bokpresenter till jul, födelsedagar och andra firanden?
Ja, många i min familj läser faktiskt. Inte ens nästan lika mycket som jag gör eller är lika besatt av böcker som jag är men de läser. Så jag passar ofta på att köpa böcker om jag hittar någon som känns rätt. Jag har till exempel en som ligger och väntar redan nu på pappas födelsedag i augusti. Vi hade en boksignering med ett medium på jobbet för ett tag sedan, då hittade jag direkt min styvmammas present (hon har redan fyllt år och fått den så det är lugnt om hon hittar hit!). Min mamma gillar deckare så jag brukar skicka vidare böcker till henne om jag inte har nå stort behov av att ha kvar dem. Min äldsta syster och jag brukar åka på secondhandturer då vi shoppar böcker.

Jag tar varje chans jag får att skicka böcker till min systerson och älskar att PAX-serien finns för den tycker han verkligen om. Så fort en ny har kommit ut ser jag till att den dyker upp till honom.
På sista tiden har jag dessutom fått köpa lite bebisböcker då en nära vän fått barn, det har jag verkligen njutit av! Gud så många fina böcker för de minsta det finns.

Haha ja, nu blev det mycket babbel här. Men jag älskar att ge bort böcker när jag hittat nån som känns perfekt.

onsdag 8 juni 2016

Operamopsen: en sällsam kärlekshistoria av Disa Åberg & Linda Bonaventura


Originaltitel: Operamopsen: en sällsam kärlekshistoria
Sidor: 256 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Ordberoende Förlag, tusen tack!
"Stambytet i bostadsrättsföreningen Kastanjen sammanför människorna på oväntade sätt då de tvingas dela kök och dusch i gemensamma utrymmen. Mopsen Malcolm blir förälskad i en operasångerska och inget blir sig likt i den tidigare så stela trappuppgången. I takt med att rören i huset byts ut genomgår även invånarna ett inre stambyte. Plötsligt skapas nya relationer som förändrar allt och läsaren lockas till både gråt och skratt.
Gullan Silfverstierna är en avdankad och alkoholiserad operasångerska som numera har sin största beundrare i mopsen Malcolm. Malcolm ägs av Britta, en lite barks pensionerad utlandskorre. Hennes hatobjekt är skandalmurveln Affe. I huset bor även Bianca, nyinflyttad från Norrland, med ett olovligt andrahandskontrakt. Ordningen upprätthålls av Gullans man, den nyss pensionerade officeren Per-Fredrik, ordförande i föreningen. Men när Per-Fredriks hemlighet avslöjas börjar kaoset sprida sig. Hela tiden ser mopsen Malcolm vad som händer och han luktar sig till kärlek och oro i huset."
 Vilken charmig pärla det här är! Den är så fin och söt. Ja söt, det är faktiskt så. Jag som läsare får följa livet i det här bostadshuset, dess invånare och personer i deras omgivning. Vissa gillar jag direkt, andra avskyr jag med full styrka.

Bäst är självklart mopsen Malcolm, som står i centrum genom boken. Vissa kapitel berättas genom hans ögon, andra hoppar mellan olika personer,  men han har ändå en viktig del i allt. Det är han som gör så att folk kommer överens, så att de öppnar upp sig och får deras liv att ta spännande vändningar.
Jag ska erkänna att jag blev lite nervös när jag insåg att jag skulle få läsa delvis ur hans synvinkel. Jag är fortfarande traumatiserad av Tystnaden i bruset. Men här gick det jättebra! Jag älskar den lilla mopsen, han är en underbar karaktär. Inte riktigt som vanliga hundar på grund av en huvudskada han fick när han var med om en olycka som liten. Han tänker och förstår mer, vilket är en del av charmen med berättelsen.

Och trots den lite ovanliga vinkeln så tar den samtidigt upp ämnen många kan känna igen sig i; ensamhet, strävan efter att hitta sin plats i livet, önskan om kärlek och bördan av att gå runt och låtsas vara någon man egentligen inte är. Den innehåller det mesta!

En feelgoodberättelse i ett lite annorlunda utförande som jag verkligen tycker borde hitta hem till din bokhylla!

tisdag 7 juni 2016

Hon som ser av Eva Wiklund


Originaltitel: Hon som ser
Sidor: 357 (Pocket)
"Ett kallt sovrum och en skräckslagen fyraåring. Det var så det började. Varför byns original så ofta sa att hon "hade gåvan" skulle hon förstå först långt senare. Då hade hon gett upp karriären som diakon och bestämt sig för att gå sin egen väg.
Det här är en ovanligt öppenhjärtig bok om hur krångligt, dråpligt och annorlunda livet kan bli för den som har mediala förmågor. Det är också en feelgoodberättelse om en överraskande vanlig, rolig och jordnära sierska och småbarnsmamma. Anna-Lena Wikström bjuder både på sig själv och på många tips för den som vill lära sig följa sin intuition."
 Det här är en bok jag fick i julklapp eller födelsedagspresent av min pappa och min styvmamma. De vet båda två att jag är intresserad av lite övernaturligt och så vidare. Jag älskar till exempel Ghost Adventures, en serie där tre killar åker runt och blir inlåsta i hemsökta byggnader. Helst av allt kollar jag det mitt i natten, i en nersläckt lägenhet. Ja jag vet att jag är udda, jag har hört det många gånger när det gäller det här haha.

Men i alla fall, Hon som ser är inte alls läskig på det sättet. Det är en varm och öppen berättelse om ett liv som inte är som alla andras på vissa plan, men på andra sätt precis lika vanligt som ditt och mitt. Anna-Lena går igenom ensamhet, utbrändhet och sökandet efter kärlek precis som vem som helst. Det är bara det att hon dessutom har en förmåga att hitta borttappad saker och att se andar. Sedan om man väljer att tro på det eller inte är upp till var och en. Jag för min del har inte alls svårt att tro att det finns vissa som ser mer än andra gör. Det har aldrig varit något konstigt i min familj.

Så för mig, som tror på sånt här, är det nog en extra intressant bok att läsa. Men även om man inte gör det så tror jag att man kan finna mycket i den bra. Det är som sagt mer en livsberättelse än en berättelse om bara spöken.

Hur är det själv? Vad är era åsikter om det övernaturliga? Jag tycker alltid det är så intressant att höra andras tankar om det.

fredag 3 juni 2016

Trevlig helg!

Jerkan är inställd, men ett litet fredagsinlägg får det bli ändå! Jag jobbar idag och sen är det ledig helg, då kommer mamma och brorsa på besök.

Det ska bli kul! Lördag ska vi nog shoppa lite, jag ska köpa mig en ny cykel bland annat. Och nytt sele till Nitro. Det är de stora helgplanerna.

Sedan ska jag läsa, börja ordentligt på Operamopsen och hoppas att jag kan läsa ut den också. Och spela in en bookhaul och fixa ett litet tävlingsinlägg!

Har ni några roliga planer? :)

torsdag 2 juni 2016

Tardis-valet #5


Annat originalspråk än svenska eller engelska stod det på junis lapp från Tardis-burken.  Och då föll på valet på Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong som väl har franska som originalspråk. 

Den här boken har inte stått länge alls i bokhyllan faktiskt, bara sen årets bokrea. Det jag föll för allra först hos den när den precis kommit ut var framsidan. Det var något med klockorna och kugghjulen och färgerna som verkligen fångade min uppmärksamhet. Och nu ska jag försöka hinna läsa den under juni! 

Är det någon av er som läst den? Vad tyckte ni? Eller är det en bok ni är nyfikna på att läsa kanske? 

onsdag 1 juni 2016

Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George


Originaltitel: Das Lavendelzimmer
Sidor: 317 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bazar Förlag, tusen tack! 
"Monsieur Perdu kan ordinera den perfekta boken för ett brustet hjärta. Men kan han kurera sitt eget? 
Monsieur Perdu kallar sig för litterär apotekare. Från sin flytande pråm till bokhandel belägen på floden Seine ordinerar han romaner för alla livets motgångar. Genom att använda sin intuition finner han exakt den bok läsaren behöver, och reparerar på detta sätt både brustna själar och hjärtan. Den enda han inte verkar kunna kurera genom litteraturen är sig själv; han lider fortfarande kval efter att hans livs stora kärlek försvann. Bakom sig lämnade hon endast ett brev, som han aldrig öppnade.
Efter att Perdu slutligen förmår sig att läsa brevet lättar han ankar och ger sig av på en resa till södra Frankrike i hopp om att komma över sin förlust. Med sig har han en storsäljande och geniförklarad ung författare med skrivkramp samt en kärlekskrank italiensk kock, och längs Frankrikes floder reser Perdu, delar ut sin visdom och sina böcker, och visar hur den litterära världen kan ta den mänskliga själen på en resa för att hela sig själv."
Här har ni den perfekta mysboken för i sommar! Känner ni ibland att vissa böcker passar för vissa årstider? Lucy Dillon till exempel, hennes böcker får mig att tänka på vintern. Men den här, den är sommar rakt igenom.

Den lilla bokhandeln i Paris, en bok om en man och hans böcker. Hur kan man annat än älska det? Det är varmt men inte för fluffigt, sorgset men inte för svart. Det finns hopp och en ljusning i Perdus värld som varit så kantad av ensamheten efter att hans kärlek gav sig av.

Han tar sig igenom livet utan att känna, utan att låta folk komma nära på riktigt. Han hjälper dem med sina problem och ger dem böcker att läsa till tröst, men själv stänger han in sina känslor och minnen av rädsla för hur ont de kommer att göra om han tar fram dem. Jag vet att i alla fall jag kan känna igen det, ibland är det verkligen lättare att trycka på en pausknapp och bara låta bli att ta itu med det jobbiga. Men det fungerar ju inte i längden, och till slut, efter att ha fått ett ganska smärtsamt uppvaknande, inser Perdu det också och ger sig iväg med sin båt och sitt underliga resesällskap. Han letar avslut och en ny början.

Jag älskar karaktärerna, de är så lätta att tycka om. Underbara, varma och mänskliga. De vill så gärna hitta en mening med livet och få ta del av lyckan. Och det var väldigt trevligt att få följa med på deras resa. Jag vill också vara på den där pråmen, få veta vilken bok som han hade rekommenderat till mig. Det hade varit intressant!

Letar ni en lättsmält och fin bok att läsa i sommarvärmen så behöver ni inte leta längre. Den här är perfekt.