tisdag 31 december 2019

The Mistletoe Murder and Other Stories av P.D. James


Originaltitel: The Mistletoe Murder and Other Stories
Sidor: 144 (Häftad)
"P. D. James was frequently commissioned by newspapers and magazines to write a short story for Christmas, and four of the best have been drawn from the archives and published here together for the first time. From the title story about a strained country-house Christmas party, to another about an illicit affair that ends in murder, plus two cases for detective Adam Dalgliesh, these are masterfully atmospheric stories by the acknowledged 'Queen of Crime'."
Jag har aldrig läst något av P. D. James tidigare. Av någon anledning har jag tänkt att jag inte skulle tycka om hennes böcker. Men nu får jag erkänna mitt misstag för det här var riktigt bra!

Den här boken innehåller fyra julnoveller, alla riktigt kluriga! Den första är The Mistletoe Murder. Här sker ett mord i ett hus på landet där huvudkaraktären och några av hennes släktingar firar jul. Hon börjar själv rota i vad som kan ha hänt och det ligger en väldigt härlig Agatha Christie-känsla över berättelsen.

Den andra heter A Very Commonplace Murder och handlar om en man som i sin ungdom bevittnade något hemskt. Den var ganska obehaglig faktiskt trots att det inte är med några äckliga detaljer eller liknande.

Berättelse nummer tre heter The Boxdale Inheritance och är en av två noveller som har Adam Dalgliesh i huvudrollen. Han är polis och får här i uppdrag att lista ut om ett arv har kommits över med hjälp av mord eller inte.

I den sista, The Twelve Clues of Christmas får vi också följa Dalgliesh. Han råkar på en man som säger att hans släkting har begått självmord och de behöver få polis till huset. Men Dalgliesh känner på sig att något inte stämmer och det här är också en berättelse som har samma kluriga intrig som en Agatha Christie-bok kan ha. Något som Dalgliesh själv till och med säger i slutet.

Jag gillade alla fyra noveller och är verkligen glad att jag blev motbevisad! Nu kommer jag nog plocka upp mer av P. D. James i framtiden!

måndag 30 december 2019

En oväntad jul av Natalie Cox


Originaltitel: Not Just for Christmas
Sidor: 261 (Inbunden)
"Charlie älskar inte julen. Särskilt inte den här julen. Charlies pojkvän har lämnat henne för sin personliga tränare, hennes mamma har åkt på en långresa med sin senaste man och som lök på laxen har hennes Londonlägenhet blivit förstörd i en gasexplosion. 
Singel, med lätt hjärnskakning och tillfälligt hemlös, inser Charlie att hon bara har ett ställe att åka till: sin kusins Jez hundpensionat i Devon. Charlie är inte precis en hundperson, men hur illa kan det vara. Planerna på en stillsam jul i en charmig liten by kommer snabbt på skam, när Jez bestämmer sig för en spontan julresa och lämnar Charlie ensam med hundpensionatet. 
Den gravida beaglen Peggy och den ängslige grand danoisen Malcolm verkar ha bestämt sig för att hålla Charlie på tå. Och var är Cal, den outhärdligt nedlåtande men stilige veterinären, när man behöver honom? Nedräkningen till julafton pågår, och Charlies liv har aldrig känts så rörigt men med lite hjälp av sina nya fyrfota vänner, kanske hon kan lära sig ett och annat om att leva i nuet, omfamna det oväntade och att vara öppen för kärleken."
Det här var en riktigt mysig julberättelse. Hundar, jul, kärlek och lite humor i en perfekt blandning! Den har egentligen inte den där dosen av mörker som jag brukar vilja ha i en feelgood men den här gången gick det bra ändå. Jag satt faktiskt och skrattade flera gånger, något jag inte alls var beredd på!

Charlie, som är huvudkaraktären, har inte den bästa julen med tanke på allt som hänt henne. Men trots allt så känns hon som en positiv person. Hon är lite ledsen ibland men tar sig ändå an allt det nya med hundarna och pensionatet och tänker att hon visst kan klara det. Hon är inte direkt deppig över att hennes förhållande tagit slut utan känner att det kanske egentligen borde ha hänt tidigare, vilket är ganska uppfriskande att läsa om. Jag gillar henne helt enkelt!

Sedan kanske mitt mattehjärta får sina nerver lite förstörda när hon lämnas ensam med ett hundpensionat och hundar med ganska speciella egenheter. Men då är det tur att det bara är en bok! Det bidrar till en hel del roliga situationer i alla fall.

Skulle det här vara en film skulle det nog räknas som en romantisk komedi. Vissa stunder känns det verkligen som att författaren har tänkt att man ska himla med ögonen lite, som att det är skrivet med glimten i ögat och det gör att jag kan läsa den och inte ta de stunderna på för stort allvar. De stör mig inte lika mycket som om jag hade trott att hon var allvarlig med dem.

Jag tyckte om den och det var perfekt lättsmält läsning när min hjärna var trött en period då det var fullt upp på jobbet på dagarna.

fredag 27 december 2019

Januari TBR


Sambons val blev The Year of the Flood av Margaret Atwood! :) 

torsdag 26 december 2019

Dagbok av Selma Lagerlöf


Originaltitel: Dagbok
"I Selma Lagerlöfs självbiografiska svit omnämns hennes far - i Lagerlöfforskningen ofta kallad författarens musa - som en oemotståndlig charmör, trots att situation efter situation på skriande vis efterfrågar hans kärlek. Han kallas kraftkarl, fast tydligtvis är han en man utan kraft. Lagerlöf beskriver honom som en underbar far, men av den faderliga omsorgen ser vi inga tecken alls. Mot slutet är fadern helt frånvarande, men har satt svårutplånliga spår, genom att förslösa allt familjen ägt.
När Selma Lagerlöf började skriva självbiografiskt utmanade hon sig själv och sitt tidigare författarskap. »Mårbackaböckerna« - Mårbacka [1922], Ett barns memoarer [1930] och Dagbok [1932] - är en osentimental självbiografisk berättelse där inte minst mannens svek hamnar i förgrunden."
Då var sista delen i Mårbackasviten utläst! Nu är hela boken färdig! Det här var nog den delen jag gillade allra bäst. Kanske för att jag är svag för dagboksformatet. Men jag tror den största anledningen är att det kändes som jag verkligen fick komma nära Selma nu. I de tidigare delarna har hon berättat minnen, men nu är det ju hennes dagboksinlägg man får läsa och det märks att det är personligt.

Jag hade aldrig kunnat tänka mig att hon var så hård mot sig själv när hon var ung! Jag vet inte varför men jag har alltid tänkt att hon har varit tuff och självsäker. Men hon klankar ner på sig själv otroligt mycket och säger att hon är dum och ful och att hennes ena bror alltid är rädd att hon ska skämma ut honom. Det kniper till i hjärtat av att läsa det och jag vill bara ge unga Selma en kram.

Det är intressant att följa henne i Stockholm och allt hon upplever där. En förälskelse på avstånd, ett ganska läskigt besök på Karolinska institutet, en tur till Uppsala och massa annat. Hon skriver så levande och indragande även i sin dagbok. Jag hittade ett citat som fick mig att skratta lite och känna att vi kanske hade haft lite gemensamt:
"Den enda, som visste något, var den gamla hushållerskan. Hon sa, att frimurarna var sådana där otäckingar som slaktade barn och stekte dem och åt opp dem, och det tyckte jag ju lät fasligt hemskt och intressant." 
Jag är verkligen glad att jag äntligen har läst hela Mårbackasviten, det var ett perfekt sätt att avsluta min klassikerutmaning!

onsdag 25 december 2019

Malmö 2048


Originaltitel: Malmö 2048
Sidor: 349 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Svensk Sci Fi, tusen tack!
"Vem vågar skilja på dikt och verklighet i ett universum så stort och mystiskt som vårt?
Så inleds antologin, och så fortsätter den, med femton stycken fantasieggande och säregna noveller om Malmös framtid. Här blandas debutanter med etablerade författare. Malmö ska brinna, sprängas, dränkas, men gång på gång återuppstå i nya skepnader. Läsaren kommer få ta del av svek och försoning, kärlek och hat. Stifta bekantskap med besatta forskare, frivilliga och ofrivilliga tidsresenärer, klimatflyktingar och kentaurer. Knarkare och trygghetsministrar. Levande döda. Förövare och offer. Alla ska de berätta sina historier om sina liv i Malmö 2048."
När jag fick frågan om jag ville läsa den här boken var det tidsresenärer och kentaurer som fick mig på fall. Det var ganska svårt att tacka nej till något som skulle innehålla det!

Sedan ska jag säga att jag aldrig har varit i Malmö, så jag har ingen koll på miljön och platser, men det var inget hinder för att njuta av boken. Den var verkligen läsvärd! Det kan vara lite svårt med noveller då de kan variera så väldigt mycket i hur de passar en, men här var det bara 2-3 stycken som jag inte klickade med. Resten var riktigt bra!

Det är alltså en samling dystopiska noveller som utspelar sig i Malmö, i någon har klimatet gått åt helvete och vattnet höjts, i en finns det tidsresor, i en styr regeringen vem som ska få skaffa barn osv. Det finns verkligen något för alla. Jag tänkte att jag skulle nämna några av mina favoriter.

Louise av Hanna Axelsson är nog den finaste novellen i hela samlingen. I den är det möjligt att resa i tiden, men man kan inte påverka något. Huvudpersonen träffar en kvinna som inte verkar vara en vanlig resenär och försöker ta reda på mer. Det var en jättefin berättelse som lämnade en varm känsla i hjärtat när den var slut.

Hot Shot av Pontus Joakim Olofsson är en väldigt obehaglig berättelse trots att båda karaktärerna bara sitter och pratar hela tiden. Men i deras samtal ryms mycket och slutet var riktigt bra.

Under Malmö av Sofia Albertsson är riktigt spännande. En kvinna får något till sitt kontor som kanske kan avslöja vad som hände som gjorde att Malmö började brinna.

Det var några av mina favoriter men jag gillade nästan alla berättelser. Jag kan tänka mig att om man dessutom känner till Malmö så ger det ännu mer att läsa den här!

måndag 23 december 2019

Cozy Christmas Book Tag1. Twinkling lights - what is the most beautiful book you own?
Oj vad svårt. Det finns några riktigt fina böcker i min hylla. Men det här måste vara en av dem jag gillar allra bäst i alla fall:

2. The perfect tree - will you pay more to get the prettiest edition of a book?
Det beror lite på boken. Är det någon jag verkligen, verkligen vill ha kan jag nog betala lite mer för en extra fin utgåva!

3. Build a snowman - make a Christmas book stack (colour or theme)


4. Crackling fire - what book makes you feel warm and cozy?
Jag har tjatat lite om Det lilla hotellet på rue d´Amour nu men den gör mig verkligen varm i hjärtat! Eller någon bok från Fredrik Backman, kanske speciellt Min mormor hälsar och säger förlåt.

5. Knee high socks - what is the longest book you've read?
Det borde vara någon Stephen King bok...Under kupolen kanske. Eller förresten, så kan det ha varit den samlingsvolym av alla Sagan om Ringen-böckerna som jag läste! Jag läste den som en hel bok så det var ingen paus mellan böckerna och den var lång. Jag minns inte exakta sidantalet men den kan ha varit den längsta.

6. Ugly sweaters - what's the ugliest book you own?
Det måste fortfarande vara Belladonna. Jag läste den för flera år sedan och tyckte jättemycket om den så när jag hittade den på secondhand köpte jag den. Men jag kan verkligen inte påstå att den är vacker:

7. Blizzards - a book set in winter, or a book that gives you the chills/has dark themes
En bok som har mörka teman kan jag lätt komma på. Jag försvinner i mörkret är ett bra exempel om man vill ha en true crime-bok. Ska vi ta en roman så är Vassa föremål av Gillian Flynn mörk.

8. Home for the holidays - for the rereaders out there, are there any books that feel like "going home"?
Ja, Sagan om Isfolket, det är verkligen som att komma hem till gamla vänner!

fredag 20 december 2019

torsdag 19 december 2019

Lika i döden av Anna Roos


Originaltitel: Lika i döden
Sidor: 237 (Inbunden)
Serie: Morden vid världens ände (del 1)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack! 
"Snöflingor dansar ner över kullerstenstorget. Rimfrosten gnistrar på klocktornet och löpsedeln utanför bokhandeln spår att den sibiriska kylan snart är här. Igår var torget fyllt av människor. Nu är platsen öde, så när som på den nakna mannen som sitter orörlig i kungatronen barnen byggt.
Vera Jansson gjorde sig impopulär på sin hemort när hon som ung beskyllde en av stadens entreprenörer för oönskade närmanden. En anklagelse som inte gick att styrka och som hon senare tog tillbaka. Vera har därför inte satt sin fot i Trosa på flera år när en av hennes barndomsvänner hittas död. Samtidigt får hon i uppdrag av sin chef att ansvara för revisionen av ett företag på orten. Hennes återkomst väcker starka känslor och snart står det klart att små oförrätter i det förflutna kan få stora konsekvenser i nutid.
Å-barnen var vad de kallades, barnen som bodde i de pittoreska villorna vid Trosaån. När natten kom kröp de samman framför brasan och lyssnade till Veras fars sagor. »Bara en till«, brukade de vädja när han läst färdigt, men oavsett hur många historier han berättade gick solen alltid ned och mörkret sänkte sig över husen vid ån."
Jag har aldrig läst något av Anna Roos tidigare så det här var en helt ny bekantskap för mig. Det var en lättläst bok och den inbjöd verkligen till sträckläsning. Det fanns något som drog in mig och gjorde så jag hela tiden ville veta mer, komma vidare och få svar på alla frågor.

Huvudkaraktären, Vera Jansson, är en intressant karaktär. Jag tycker det är lite roligt att hon har ett jobb som man verkligen inte ser ofta i spänningsromaner/deckare. Hon är varken polis eller journalist. Hon är revisor. Det var uppfriskande att läsa om någon som har en så annorlunda roll i berättelsen.

Hon kommer tillbaka till sin hemort efter att en av hennes barndomsvänner dött och man vet inte om det är mord, självmord eller olycka. Vera börjar försöka lista ut vad som hänt och samtidigt får man tillbakablickar till hennes uppväxt. Man får lära känna henne och det kompisgäng som hon var med i som ung. Det är komplicerade relationer och personligheter, både i nutid och dåtid. Allt hjälper till att skapa en osäkerhet angående vad som egentligen hänt hennes gamla vän.

Det är första delen i en trilogi och jag ser fram emot att läsa vidare! Del två, En evig sömn, kommer ut i maj så det är inte alltför lång väntan.

onsdag 18 december 2019

De trasiga flickorna av Simone St. James


Originaltitel: The Broken Girls
Sidor: 342 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack! 
"Hon säger att hon vill vara din vän. Men du får aldrig släppa in henne. 
1950: I Vermont finns en herrgård som kallas Idlewild Hall. Här drivs ett hem för oönskade flickor, och fyra av dem är vänner som delar allt med varandra: både hemligheter och rädslan för Mary Hand, damen som sägs hemsöka det gamla huset. Men en dag försvinner en av flickorna spårlöst. 
2014: Det har gått tjugo år sedan journalisten Fiona Sheridans syster mördades, på Idlewild Halls ägor. Men när ytterligare en kropp hittas börjar Fiona tvivla på att den påstådde mördaren, som fortfarande sitter fängslad, verkligen är skyldig."
Det här var en bok precis i min smak!  En deckare och spökhistoria i ett, kan det bli bättre? Jag satt som fastklistrad vid den från början till slut. Det var verkligen ett sådant tillfälle då jag bara ville läsa, läsa, läsa, helst utan några pauser alls.

De trasiga flickorna utspelar sig i två tidsperioder. En under 50-talet då en skola för flickor drivs i Vermont. Och en annan 2014 då huvudkaraktären Fiona börjar undersöka vad som hände på skolan efter att ett skelett hittas på det gamla skolområdet. Kroppen hittas dessutom väldigt nära platsen där Fionas syster blev mördad så för henne blir det personligt.

Det är en nervkittlande och spännande bok. Den har både deckarens driv och spökhistorians kuslighet och de två elementen spelar ihop riktigt bra. Fiona är lätt att tycka om och man känner verkligen med henne. Hon har svårt att släppa sin systers död även om en man sitter fängslad för brottet. Men hon har aldrig fått ett svar på varför det hände och det äter upp henne trots att tjugo år har gått. Det är svårt att ens försök tänka sig in i hur hemskt det måste vara.

Jag rekommenderar den verkligen och hoppas att fler böcker av Simone St. James kommer översättas till svenska!

tisdag 17 december 2019

Tisdagstrion - Julkänsla


Inne hos Ugglan & Boken är det dags för årets sista trio! Den här veckan är temat julkänsla. Så här får ni tre juliga böcker från mig. 


Att lyssna på Tomtemaskinen av Sven Nordqvist är riktigt mysigt. Jag har gjort det några jular nu.


I Häxan och Lejonet av C.S Lewis är det evig vinter i Narnia när syskonen Pevensie kommer dit. Även om det aldrig blir jul i den vintern så har jag en väldigt julig känsla när jag tänker på boken. 


Och slutligen, En oväntad jul av Natalie Cox som ligger i min att-läsa-hög den här julen!

måndag 16 december 2019

I skogsfruns våld av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom


Originaltitel: I skogsfruns våld
Sidor: 140 (Kartonnage)
Serie: Bortrövad (del 2)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Sunflower Produktion AB, tusen tack!
"Bortrövad är en nervkittlande äventyrsserie som tar läsaren med rakt in i hjärtat av den svenska sagomytologin. Fånge i berget och I skogsfruns våld handlar om de två syskonen Li och Tim som blivit bortrövade av olika mytologiska varelser och nu gör allt för att hitta varandra. De två böckerna utspelar sig samtidigt, men ses ur var och en av de två syskonens perspektiv. Böckerna går att läsa utan inbördes ordning."
I oktober skrev jag om första delen i den här serien, Fånge i berget. Nu har andra delen kommit ut och den utspelar sig samtidigt som första boken men ur systern Lis perspektiv.

Medan Tim är fånge hos trollen får Li träffa skogsfrun och hennes djurvänner. Hon blir utsänd på ett uppdrag för att hjälpa skogsfrun med några kor. Det blir självklart farligt och spännande! Jag gillar verkligen böcker som använder sig av gammal folktro för att skapa en berättelse. I den här boken får vi träffa flera olika väsen, en skum liten typ som bor på en övergiven gård till exempel.


Illustrationerna av Jonas Sjöblom fortsätter att imponera. De är så snygga och välgjorda! Jag hade absolut kunnat ha några av dem som tavlor.


Li är precis som sin bror en väldigt modig karaktär. Hon vill göra allt hon kan för att hitta honom och det spelar ingen roll att hon utsätts för fara, hon ger aldrig upp! Letar man spännande berättelser som verkligen kan dra in en läsare så är de här riktigt bra.

torsdag 12 december 2019

Änglaleken av Aline Lilja Gladh


Originaltitel: Änglaleken
Sidor: 398 (Inbunden)
Serie: Örbyhusserien (del 2)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"HON KRÄLAR RUNT I BLODET. Mannen har inget ansikte längre, ändå vet hon vem han är och det är inte första gången hon ser döden på nära håll ...
Vintern har bäddat ner Örbyhus i en låda med iskall bomull. Bygden behöver läka. Lo Karlberg med. Hon har börjat måla igen och mammakänslorna flödar, men lugnet blir inte långvarigt.
En gammal skolkamrat avrättas framför ögonen på några lajvande ungdomar och Los polisgener kräver sin plats.Vendels skogar bär på hemligheter få vill kännas vid och en aktad skogspamp vill sälja sin mark till ett utländskt storföretag. Conny oroar sig för att hans gäng har något med avrättningen att göra, samtidigt som han slåss mot livsfarliga rykten och förlorad respekt.
För vem kan man lita på när snöstormen sliter i husknutarna och piskar mot fönstren? Vad döljer sig bakom stängda ytterdörrar och slutna ögonlock?
När andra söker svar, vet Ängeln hur allt ska sluta..."
Förra månaden läste jag Tändstickan, som är första delen i den här serien. Jag tyckte den var riktigt spännande men hade svårt för karaktärerna. I den här boken lossnar det ordentligt och jag har inte alls lika mycket problem med dem!

Dessutom är den här också en bladvändare av rang. Jag sträckläste stora delar och ville verkligen inte sluta. Jag är ganska säker på att jag svarat på saker utan att veta vad jag svarat på när sambon försökt prata med mig och jag haft boken i händerna.

Det är tydligt att Aline Lilja Gladh klarar av att hålla i många trådar samtidigt och dessutom knyta ihop dem i slutet på så smidiga sätt. Jag förstår verkligen inte hur allt hänger ihop, det går inte att förutspå vad som kommer hända. Det är självklart ett riktigt bra betyg för det håller mig nyfiken under läsningen.

Den här boken har speciellt en scen som är riktigt obehaglig, som jag mådde illa när jag läste för jag kunde inte låta bli att tänka på hur det skulle vara att befinna sig i den situationen. Vilken mardröm. Jag var inte alls beredd på hur mörkt och vridet det skulle bli och det kröp verkligen in under huden på mig.

Hade jag haft tredje boken hemma hade jag slängt mig över den på en gång, men tyvärr är den inte ens utgiven så nu måste jag vänta! Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det väl.

onsdag 11 december 2019

Makten av Dean Koontz


Originaltitel: The Whispering Room
Sidor: 492 (Inbunden)
Serie: Jane Hawk (del 2)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"Du kan kan inte vänta.
Befäst ditt ditt öde.
Din belöning blir berömmelse.
Orden upprepas, gång på gång, i den vänliga och älskade läraren Cora Gundersuns huvud medan hon spränger sig själv och sin bil på öppen gata. Offren för det kallblodiga dådet är många.
Dagboksanteckningar som hittas efter det blodiga dådet tyder på att Cora måste ha varit galen, men FBI-agenten Jane Hawk vet bättre.
Hennes utredning leder henne till en hemlig sammanslutning, som konspirerar att ta makten över USA med ny skrämmande teknik. USA:s framtid står och faller med Jane Hawk."
Jag tyckte att första delen i den här serien, Tystnaden, var riktigt bra. Och den här andra boken alltså, den var om möjligt ännu bättre! När jag hade slagit igen den efter att sista sidan var läst kändes det som att jag hade andats kanske två gånger under hela läsningen. Så spännande var det från början till slut. Nerverna kröp utanpå huden och nu önskar jag verkligen att jag hade resten av serien att fortsätta på direkt.

I den här boken får vi träffa lite fler karaktärer som man börjar bry sig om. Vilket så klart gör att man oroar sig ännu mer och bara väntar på att något ska gå riktigt fel. Alla kan inte klara sig, sådan tur kan man inte ha, så snäll kan en författare inte vara. Så man sitter där, med känslan av att inte andas och försöker förbereda sig.

Jag tänker inte skriva något mer om handlingen eftersom det är andra boken i en serie. Jag rekommenderar den istället helt enkelt helhjärtat om ni letar efter något spännande att plocka upp själva eller ge bort. Det är en serie som verkligen borde läsas i rätt ordning så börja med Tystnaden innan ni går vidare till Makten.

tisdag 10 december 2019

Tisdagstrion - litteraturpristagare


Idag är det dags att prata om olika litteraturpristagare hos Ugglan & Boken. Ämnet är eftersom Nobeldagen är idag men det behöver inte gälla nobelpriset i litteratur! Så här kommer tre olika pristagare som jag har läst eller är sugen på att läsa.


Ett jävla solsken fick Augustpriset 2017 och det är en otroligt fascinerande biografi om Ester Blenda Nordström. Jag tipsar om den så fort jag får chansen.


Dora Bruder av Patrick Modiano låter riktigt intressant och jag har velat läsa den ända sedan han fick nobelpriset i litteratur 2014.


Osebol fick årets Augustpris i gruppen för skönlitteratur och jag är väldigt nyfiken på den. 

måndag 9 december 2019

how the words come av Catarine Hancock


Originaltitel: how the words come
Sidor: 166 (Häftad)
"how the words come tells the story of overcoming the aftermath of an emotionally abusive relationship. The collection is separated into two parts. The first part, titled 'the broken and the bruised' dives into the pain and heartbreak one feels while dealing with the trauma an abuser leaves in their wake. The second part, titled ' the happy and the healed' is filled with lighter, positive, and empowering poetry, embodying the strength and joy one finds in new love, in healing, and finally, in forgiveness. There are also pieces covering topics like feminism, gun control, the act of writing itself, and self-love throughout the entire collection."
Den här diktsamlingen köpte jag till stor del för att beskrivningen handlade lite om psykisk misshandel och jag ville läsa något jag kunde känna igen mig i, hämta tröst och styrka ifrån. Men den var inte riktigt vad jag trodde.

Författaren skriver riktigt bra och vackert. Det känns. Men jag kan inte känna igen mig så mycket som jag trodde eller hoppades på. Och ibland blir det ju bara så eftersom upplevelser och känslor är personliga och man kan inte koppla med alla även om man varit med om liknande saker.

Men jag kunde ändå uppskatta samlingen och hennes språk. Och vissa dikter var verkligen fullträffar, det var bara inte så många som jag trodde att det skulle vara. Vissa dikter är korta och andra riktigt långa. En del texter skulle jag kanske inte kalla dikter heller, men jag vet inte vad som är riktigt rätt ord för dem. En av dem som är längre heter 10 facts about abusive relationships (what i wish i'd known) och första punkten går så här:
"1. it's not always loud. it's not always obvious. the poison doesn't always hit you like a gunshot. sometimes, it seeps in quietly, slowly. sometimes, you don't even know it was ever there until months after."
Det är en vacker bok och jag är glad att jag har den även om den inte riktigt var vad jag hade hoppats på från början.

fredag 6 december 2019

The Bookshelf Tag


1/ How many bookshelves do you have?
2/ How many books are on your bookshelves? Or how many books do you think you have?
3/ How do you organize your books?
4/ What is the oldest book on your bookshelf?
5/ What is the newest book on your bookshelf?
6/ What is the longest book on your bookshelf?
7/ What is the shortest book on your bookshelf?
8/ What is the predominant genre on your bookshelf?
9/ Have you done a bookshelf tour?
10/ Go on a random number generator and talk about the book that corresponds with that number. https://www.random.org/
11/ Do you have fan merch or any other decorations on your bookshelf?
12/ Show us your bookshelf!
13/ Tag someone.

torsdag 5 december 2019

Neverwhere av Neil Gaiman


Originaltitel: Neverwhere
Sidor: 370 (Pocket)
"Richard Mayhew is a plain man with a good heart - and an ordinary life that is changed forever on a day he stops to help a girl he finds bleeding on a London sidewalk. From that moment forward he is propelled into a world he never dreamed existed - a dark subculture flourishing in abandoned subway stations and sewer tunnels below the city - a world far stranger and more dangerous than the only one he has ever known..."
Jag har för mig att jag köpte Neverwhere från någon grupp på Facebook runt 2014. Så det är några år den har fått stå och vänta på att bli läst. Men nu blev den vald åt mig och då är det bara att läsa! Jag vet även att en kollega verkligen har tyckt om den så det var spännande att äntligen plocka upp den.

Snabbt kan jag konstatera att jag verkligen gillar Gaimans skrivsätt. Det är spännande, lättläst och har en härlig humor i sig. Jag sitter och fnissar väldigt många gånger under läsningen och får förklara för mitt sällskap vad som händer i boken. Det är också fint när en bok man läser samtidigt skapar samtal under tiden för att man verkligen lever sig in och inte kan låta bli att visa känslor som berättelsen drar fram!

Huvudkaraktären, Richard, tycker jag om. Han är en snäll människa som försöker göra det rätta och blir indragen i ett helgalet äventyr i det undre London där farliga varelser, änglar och magi existerar. Det är så långt ifrån hans trygga, inrutade tillvaro man kan komma.

Jag gillar den verkligen och kommer garanterat plocka upp mer av Gaiman i framtiden! Jag började lyssna på Oceanen vid vägens slut för ett bra tag sedan men kom ur min ljudboksperiod så den avslutades aldrig. Det kanske är dags att ta tag i det nu!
"Now I've got no fiancée, no home, no job, and I'm walking around a couple of hundred feet under the streets of London with the projected life expectancy of a suicidal fruitfly." sid. 135

onsdag 4 december 2019

Just nu - en uppdatering


Den här lilla snabba enkäten lånar jag från Johanna! Passar perfekt så här mitt i veckan tycker jag. 

Läser just nu? - Änglaleken av Aline Lilja Gladh.
När jag inte läser? - Jobbar jag eller är hemma och myser. 
Lyssnar på just nu? - Lyssnar väldigt mycket på poddar och just nu är det My Favorite Murder som spelas flitigt.
Ser fram emot? - Julen!
Bäst just nu? - Den otroligt härliga, rofyllda känslan jag har i kroppen. 
Lyser upp i det grå? - Julpyntet här hemma, speciellt de saker som lyser. 
Mindre bra? - Att det inte är tillräckligt med snö!
Läsning jag ser fram emot? - Så mycket! Ser fram emot att ta tag i fler hyllvärmare nästa år.
Flipp? - Julsången som Southside Stories har släppt! En bok till jul heter den och finns på Spotify. 
Flopp? - Att jag verkligen kommit ur ljudbokslyssningen. Jag har böcker som väntar i min ljudbokshylla men jag lyssnar aldrig på dem. 
I december? - Njuter jag av alla julkänslor! Julklapparna är färdiga så det är bara lugn och ro för mig.

tisdag 3 december 2019

Tisdagstrion: Hej, mitt vinterland!


Idag är temat inne hos Ugglan & Boken Hej, mitt vinterland! vilket genast får den låten att börja spelas i mitt huvud. Så medan jag sitter och nynnar på den får ni titta på lite vintriga omslag! De två första har jag läst och gillat, den tredje kommer jag läsa snart förhoppningsvis!måndag 2 december 2019

Jurtjyrkogården av Stephen King


Originaltitel: Pet Sematary
Sidor: 439 (Inbunden)
"Det är vägen. Den tar kål på en hel del djur. Mest hundar och katter, men det är inte allt. Läkaren Louis Creed flyttar med sin familj till den lilla staden Ludlow i Maine. Det nya huset är fantastiskt; naturen är underbar och grannarna vänliga. Men i utkanten av idyllen lurar farorna. Det är något mystiskt med den gamla djurkyrkogården där traktens barn begraver sina husdjur. Bortom den ligger också en annan begravningsplats - på marker där uråldriga förbannelser slumrar. När familjens katt återuppstår efter att ha blivit överkörd förstår Louis att mäktiga krafter satts i rörelse. Till det yttre är katten densamma, men något är ändå kusligt annorlunda. En stor tragedi inträffar, och familjen får ångra att de kallat på de döda."
Den här boken alltså. I flera år vägrade jag att ens köpa den när jag såg den i secondhandaffärer. Och när jag väl köpte den var jag nästan övertygad om att jag aldrig skulle våga läsa den. Den gamla filmversionen skrämde livet ur mig när jag var yngre och det har verkligen satt sig i mina tankar att boken inte går att läsa.

Men så skulle jag ha en buddyread med en tjej från Instagram och vi ville läsa en Stephen King-bok. Och då kom vi fram till den här, min mardröm. Jag tänkte att det kanske är bäst att göra det med någon som kan vara ett stöd i allt! Så nu är den faktiskt läst och jag har överlevt!

Jag tror min oro från sida ett verkligen hjälpte till att bygga upp en spänning i läsningen. Det har varit som att sitta på nålar i över fyrahundra sidor. Det gick inte att slappna av för jag visste ju att allt skulle gå åt helvete till slut. Och det gjorde det.

Det är en riktigt bra bok. Även i det vardagliga, innan något ens har hänt, så ligger hotet där i bakgrunden. Något som skaver och inte känns rätt. När katten sedan dör och återuppstår blir det bara mer och mer påtagligt och till slut är nerverna utanpå huden. Jag som läsare ser ju hur galet allt kommer bli om Louis fortsätter på den väg han slagit in på.

Jag är glad att den blev läst. Nu är det gjort och jag kan andas ut! Det var dessutom väldigt bra läsning. Men jag vågar nog aldrig se om filmen, jag vet inte ens om jag vågar försöka mig på den nya versionen.