torsdag 31 maj 2012

Tävling hos BokBild

Inne hos BokBild pågår nu en tävling som hon har startat för att fira sin födelsedag den 9:e juni! Jag är så klart med :).

Man kan vinna boken Mörkt motiv av Louise Penny och en mysig mugg.

Tävlingen pågår till klockan 21 den 9:e, nu är det bara hålla tummarna! :)

Lilla Himlafågel av Joyce Carol OatesOriginaltitel: Little Bird of Heaven     Sidantal: 479" Elvaårige Aaron hittar sin mor Zoe brutalt mördad hemma i familjens hus i den lilla staden Sparta i nordöstra USA. Nästan genast riktas polisens uppmärksamhet mot mannen hon nyligen har separerat ifrån - Aarons far. Snart börjar det också gå rykten om att Zoe hade en älskare, en gift tvåbarnsfar, som kan ha varit inblandad i dådet. 
Mitt i det svårlösta och utdragna drama som följer står två barn, så småningom unga vuxna, som också utgör romanens berättarröster: den mördade kvinnans son Aaron och älskarens dotter Krista. Under hela sin uppväxt hör de talas om varandra. Krista börjar ta omvägar runt Aarons hus, smyger sig så nära hon bara vågar. Aaron blänger på Krista i skolan, men kan inte sluta tänka på henne. De rör sig i allt snävare cirklar kring varandra och i tonåren övergår nyfikenheten i ömsesidig besatthet. Samtidigt håller båda fast vid tron att den andras far är den som är skyldig till mordet."
Oates är en författare jag verkligen gillar. Egentligen borde jag räkna med henne när jag berättar vilka favoritförfattare jag har. Alla böcker jag har läst av henne har jag gillat så hon borde ju helt klart ha förtjänat sin plats bland King, Koontz och Sandemo.

Vi får följa historien både från Kristas och Aarons synvinkel. Först ut är Krista, och det är hennes del av berättelsen som fångar mig mest. Hennes känslor och tankar om mordet och anklagelserna mot hennes far känns mer. Aaron är en bråkstake som inte riktigt verkar bry sig om resten av världen. Men mot slutet är det ändå han som har utvecklats mer som person.

Oates böcker innehåller ofta mycket starka känslor, känslor som för det mesta dessutom är mörka. Lilla Himlafågel är inget undantag, även om jag uppfattar den som lite lättare än de andra böcker jag har läst av henne. Kanske är det därför den inte blir en favorit heller.

Med det säger jag inte att den är dålig, för det är den inte. Den är bara inte lika bra som till exempel Älskade syster som jag var helt fast i. Det är lite svårt att sätta fingret exakt på vad jag tycker fattas.

En bra bok men inte en favorit från Oates. 

tisdag 29 maj 2012

Lite nya böcker

Vi var in till Karlstad idag, och åkte så klart till "min" andrahandsbutik där jag brukar hitta böcker. Det gjorde jag idag också :). 4 stycken för 20 kronor, jag är väldigt nöjd!  • Viskningar av Dean Koontz (varje chans jag får att utöka min Koontz-samling tar jag!)
  • Vargnatt av Dennis Danvers (helt ärligt, mest för att den heter Vargnatt, och det här är Vargnatts bokhylla, det kändes lite som ett måste att köpa den då)
  • Belladonna av Karen Moline (har läst den en gång förut, älskade den, så nu när sambon såg den bland alla böcker där var jag tvungen att köpa den, ska läsas om!)
  • Rasande Rose av Stephen King (samma som med Koontz, ser jag en King-bok jag inte har och den kostar 5 kronor, då ska jag ha den!)

söndag 27 maj 2012

Farlig midsommar - Tove Jansson"Där kommer en teater på drift och med den driver muminfamiljen in i en midsommarnatt som är full av trolldom och överrasking, av nya vänner och fiender.

Vet ni att hattifnattar kommer ur frö och att man måste så dem på midsommarnatten? Har ni nånsin borrat hål genom ert eget golv eller sett en självlysande parkvakt? Och är ni medvetna om hur hemskt farligt det är att vissla på teatern?

Det här är berättelsen om vad som hände i den magiska månaden juni samma år som det eldsprutande berget rörde på sig och Mumintrollets mamma gjorde sin vackraste barkbåt."

Det här är faktiskt den första Mumin-boken jag läser. Tidigare har jag sett filmer och serier med de härliga varelserna. Men jag kan inte komma ihåg att jag någonsin hoppat in i deras värld med hjälp av en bok.

I alla fall, vilken mysig upplevelse det var! Det finns otroligt härliga illustrationer i boken som höjer känslan ännu mer. Dialogen är så söt ibland att jag satt och fnissade lite för mig själv när jag läste. Det bästa exemplet är det här som jag tyckte var väldigt sött, Mumintrollet och Snorkfröken har kommit bort från resten av familjen och vännerna;

"Jag leker att du rövat bort mig, viskade Snorkfröken.
Det har jag, svarade Mumintrollet vänligt. Du skrek hemskt, men jag rövade bort dig i alla fall."
 Jag vet inte riktigt varför men jag tycker det är ett väldigt gulligt stycke. Nu är jag så sugen på att läsa mer böcker om Mumin och hans vänner. Det får nog bli en tur till biblioteket om ett tag igen!

lördag 26 maj 2012

Dessa varma dagar

Jag är en av de människorna som verkligen njuter i den här värmen som varit sista tiden. Jag och katten här hemma, vi välkomnar den! Katten ligger i solen och njuter, jag sitter ute och läser. Sambon och hunden, inte lika mycket. De tycker det är mer jobbigt.

Men i alla fall, förutom att njuta av värmen tillsammans med  Farlig midsommar av Tove Jansson (snart utläst, jag drar ut på det) på dagarna och Lilla himlafågel av Joyce Carol Oates på kvällarna, så hinner jag med lite annat smått och gott också som jag tänkte dela med mig av, det är ju inte böcker men jag hoppas ni överlever det en gång ;).Ibland bakar jag faktiskt. Annars är jag ingen köksperson, jag tycker matlagning är bland det tråkigaste som finns. Att baka är lite roligare.


Eftersom vovven inte trivs så bra i värmen försöker vi svalka honom på alla sätt vi kan, däribland badturer till olika sjöar här runtomkring. Han älskar att simma och jaga pinnar i vattnet :).


Rent allmänt så får mina djur stå ut med att matte dyker upp med en kamera ganska ofta och stör, speciellt nu när vädret är fint och ger mycket ljus. De är väldigt vana och har insett att det är tillfällen man kan få godis :P.

fredag 25 maj 2012

En bok på min önskelista - bokbloggsjerka

Nu var det ett tag sedan jag var med i bokbloggsjerkan hos Annika men nu hoppar jag på igen!
Veckans uppgift är;

Nämn en bok som står på din önskelista just nu.

Bara en? Okej då, jag ska nämna en jag vill ha lite extra mycket.

 


Det måste bli The Night Circus av Erin Morgenstern. Den har legat högt på min lista ett tag nu. Jag är verkligen sugen på att köpa den, får se om det kanske blir av i sommar :).

torsdag 24 maj 2012

Nytt i brevlådan


Som nämnt tidigare ska jag läsa lite litteraturkurser i sommar, och till dem behövs ju en del böcker. Till exempel Alice i Underlandet av Lewis Carroll. Nu kanske ni råkar märka att det faktiskt är en till bok på bilden...och ja...det är det ju. Behövs den till kursen undrar ni? Nej..det gör den väl inte.

Så här var det, jag hittade en annons på blocket om Alice i underlandet (plus massa andra böcker), skrev och frågade vad priset för den var. Fick som svar att det var 30 kr, och så undrade personen samtidigt om det inte fanns någon annan bok jag ville ha. Jag kunde få båda för 50. Och ja..Då gick det så här.
Jag kunde bara inte säga nej! 

tisdag 22 maj 2012

Biblioteksbesök


Det blev en tur till biblioteket idag och en hög med böcker fick följa med därifrån :). Det är nämligen bland annat det här jag ska roa mig med att plugga i sommar! Ska gå två sommarkurser, en om Barn- och ungdomslitteratur och en om Chick lit.
Ibland är plugg inte så tokigt ;)

Här uppe är alltså;

  • Maria Gripe - Tordyveln flyger i skymningen
  • Tove Jansson - Farlig midsommar
  • Astrid Lindgren - Bröderna Lejonhjärta
  • Astrid Lindgren - Jul i Bullerbyn
  • Maurice Sendak - Till vildingarnas land
Redo för sommaren med härlig läsning alltså!

onsdag 16 maj 2012

Listan som bara blir längre och längre

Det är listan med böcker jag vill läsa, den bara växer och växer. Här är senaste tillägget:


Jag tyckte väldigt mycket om både Metro 2033 och Metro 2034 av Dmitrij Gluchovskij. Självklart blir jag otroligt nyfiken på hur en annan författare skrivit om livet i metron då. Någon gång ska den få flytta hem till bokhyllan!

tisdag 15 maj 2012

Ligg hos mig av Joanna Briscoe"Vem är Sylvie Lavigne? En grå mus. En oansenlig gestalt som knappt märks i ett rum med människor. En person man omedelbart avfärdar som tråkig. Hon är som ett spöke. Ändå lyckas hon på något mystiskt sätt nästla sig in, och emellan, det sammansvetsade paret Richard och Leila.

Richard och Lelia väntar sitt första barn. Barnet blev till i ett fnittrande kaos strax innan de skulle iväg på en julfest. Där möter Richard Sylvie. Efter festen börjar Sylvie plötsligt dyka upp överallt och motvilligt blir Richard förförd av henne. Samtidigt blir också Leila närmare vän med Sylvie och så småningom inleder även de ett kärleksförhållande."
 Köpte den här boken på en andrahandsaffär och just det är jag nu glad för. Huh om jag hade lagt ut mycket pengar på den, då hade jag varit ledsen. Jag är inte såååå svårflörtad när det gäller böcker, läser det mesta, och även om jag kanske inte älskar varje bok jag läser så är de flesta i alla fall minst okej och helt klart värda min tid.

Den här var inte en sådan bok. Jag fastnade inte, varken för personerna eller handlingen. Helt ärligt skummade jag igenom större delen av boken för att bli färdig. Varför jag inte la undan den helt? Bara för att jag har lite problem med att inte avsluta en bok jag påbörjat.

På framsidan står det "Varning: Detta är ingen bok man lägger ifrån sig efteråt. Den kryper in under skinnet."

Jag är väldigt glad över att jag äntligen kan lägga den ifrån mig och gå vidare till något bättre!

I natt är du död av Viveca Sten


"När studenten Marcus Nielsen hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han har begått självmord, men Marcus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. På stationen är situationen redan ansträngd - kriminalinspektör Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han någonsin att kunna återhämta sig?

Vid polisens undersökning av fallet leder spåren till Korsö militärförläggning utanför Sandhamn, där de hårdföra kustjägarna haft sin bas i decennier. Thomas bästa vän, Sandhamnsbon Nora Linde, blir tillfrågad om hon kan ta reda på mer om Korsös hemligheter. Nora har just gått igenom en svår skilsmässa och välkomnar chansen att få tänka på annat. Kort därefter dör ytterligare en man som har kopplingar till Korsö. Finns det något i det förflutna som inte får komma i dagen?"
 Den här boken kom hem till mig av misstag, jag glömde avbeställa månadsboken i min bokklubb en gång och fick den här i brevlådan. Jag har inte läst någon av de andra böckerna om Sandhamn, inte som jag kommer ihåg i alla fall. Så det kändes lite trist att inte veta riktigt allt som hänt innan osv, men eftersom jag inte skulle ha boken egentligen så läste jag den ändå, utan att skaffa de andra böckerna före.

Jag hade inga förväntningar alls när jag började läsa. Blev i alla fall glatt överraskad över att det var både spännande och hemskt. Hemskt på det sätt som vissa handlingar beskrivs i boken, hur vissa människors vilja att vara bäst och få fram de bästa går ut över omgivningen.

Det gick väldigt snabbt att läsa ut den, när jag väl hade börjat så var det oftast så spännande att det blev "bara ett kapitel till". Det tänket gissar jag på att fler bokbloggare känner igen!

lördag 12 maj 2012

Nära och kära av Joanna Trollope


"Robin är änkling efter Caro - en främmande fågel från Kalifornien som aldrig fann sig tillrätta på den engelska landsbygden. Dottern Judy har svårt att förlåta honom för att äktenskapet med hennes mor inte fungerade och har flytt till London för att ta sig fram i tidningsvärlden. 
 Så en dag dyker Judys väninna, den egensinniga Zoe, upp på Robins traditionstyngda gård. Likt en varelse från en främmande planet; en svartklädd stadsmänniska vars kost hittills endast bestått av färdiglagad snabbmat. Dessutom säger hon precis det hon tänker, hur olämpligt det än kan förefalla.

Och det något märkliga sker; Robins föräldrar som äger granngården faller för Zoe, Robins svägerska likaså. När Robin en kväll kommer till sin säng och där finner Zoe gör han detsamma..."

Den här boken har stått i min bokhylla ett tag och väntat på att få lite uppmärksamhet. Nu kände jag för något lätt att läsa så den passade perfekt. Det är en berättelse med många känslor i sig, nertryckta och begravda känslor. För i den här familjen som det handlar om visar man inte känslor, man biter ihop och går vidare med livet för att klara av att sköta gårdarna.

Trots att det är många problem i boken, många missförstånd och lite trasiga förhållanden så måste jag säga nog använda ordet mysig om hur läsningen kändes. Kanske är det mest tack vare Zoe, hon har verkligen en ganska lätt och härlig syn på livet ibland. Det var uppfriskande bland alla andras tankar om rätt och fel, vad man borde och inte borde och så vidare.

En lätt bok att ta sig igenom, perfekt när jag inte ville ha något komplicerat för tillfället.

onsdag 9 maj 2012

Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom

"Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. Men när han efter tolv timmars resa kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt, för gott, och att hans nyblivna chef har glömt berätta att hans tjänst numera består i att köra en bedagad biblioteksbuss.

Strandad långt ute på den irländska landsbygden har Israel två val: Att med svansen mellan benen återvända till sitt halvdana liv i London och sitt halvdana jobb på en lågprisbokhandel i ett köpcentrum, eller att stanna kvar och sätta sig bakom ratten på en bokbuss som sett bättre dagar, och som inte bara saknar hyllor utan också böcker. För det visar sig vara nästa hake. Bibliotekets samtliga femtontusen böcker har försvunnit. Men vem stjäl så många böcker? Och hur?

Den högst motvillige hjälten finner sig snart indragen i såväl jakten på böckerna som i lokalbefolkningens romantiska intriger. Ingendera leder dit Israel väntat sig."


 Jag var lite misstänksam mot den här boken eftersom det står att den ska vara rolig. Efter att ha läst Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann som också skulle vara rolig, och blivit besviken så var mina förväntningar på en till rolig bok låga.
Handlingen lät bra, men jag vågade inte riktigt hoppas på att få sitta och småfnissa eller le åt den här boken.

Så jag började läsa, lite försiktigt ni vet, rädd att bli sviken av en bok igen (inte alls dramatiskt, nej då). Och sakta men säkert under tiden jag läste mer och mer, insåg jag faktiskt att jag satt och log och fnissade lite för mig själv när jag läste om den stackars Israels försök att hitta alla böcker.

Det är härligt småtokigt hela tiden och människorna är lagom galna och egna. Jag blev inte besviken! Jag får nog ta och skaffa mig den andra boken också, ser fram emot att få fortsätta följa med Israel Armstrongs äventyr.

tisdag 8 maj 2012

Nytt tillskott till bokhyllan

Min sambo har varit i England över helgen, i går kom han hem och hade med sig en present åt mig :). Eftersom han känner mig var det så klart en bok! Och en påse choklad :).


Otroligt snygg bok! Den låter spännande också så jag ser fram emot att ta tag i den sen :).

måndag 7 maj 2012

Mörka strömmar av Arnaldur Indridason"I en lägenhet i centrala Reykjavik ligger en man mördad. Det är ingen vacker syn som möter Elínborg, som får ta hand om utredningen. Hennes kollega, Erlendur Sveinsson, befinner sig i sina barndomstrakter på östra Island på jakt efter spår av sin egen historia.   
I den dödes lägenhet förnimmer Elínborg en märklig doft och det är inte bara hennes skarpsinne utan även luktsinnet som leder henne på rätt väg i mordutredningen. Men för att komma framåt måste hon följa i den dödes fotspår, bakåt i tiden, för att blottlägga motivet bakom mordet. Hon följer den mörka ström som drar genom en människa och som sveper andra med sig i sin väg."
Jag tycker väldigt mycket om  Arnaldur Indridasons böcker, om jag minns rätt har jag lyssnat på två eller tre stycken innan den här. Men av någon anledning verkar jag tycka bättre om dem som ljudböcker, de två tidigare fångade mig mycket bättre när jag fick lyssna på dem. Den här var det lite svårare att komma in i.

Inte för att det var en dålig bok,den var spännande och mördaren var okänd för mig ända fram till slutet. Ändå var det inte samma starka tycke som de två jag lyssnade på. Jag får nog ha Arnaldur Indridason som min ljudboksförfattare framöver och se om resten av hans böcker känns bättre igen då :).

Har ni varit med om det? Att det är någon författares böcker ni hellre lyssnar på än läser själva?

onsdag 2 maj 2012

Några frågor från Bokad

Inne hos Bokad har jag blivit utmanad att svara på några frågor, inga om böcker den här gången :).

Skriv
6 saker du verkligen tycker om med dig själv
Jag antar det är i min personlighet eller så som menas? Min kärlek för djur, min förmåga att vara ensam utan att må dåligt, kan vara envis på ett bra sätt, att jag kan drömma och fantisera, att jag är ganska lugn som person och att jag hittar små glädjeämnen även när jag mår som sämst.

5 saker andra tycker om med dig
Uh, hur ska jag veta det? Haha. Saker jag fått höra under åren är att jag är bra på att lyssna, bra på att förstå, att jag är stark, att jag kan få folk att må bra, att jag är rolig.

4 saker du mår riktigt bra av
Djur, folk jag tycker om, böcker, naturen.

3 saker du lärt dig gilla med dig eller annat
Som jag lärt mig gilla med mig själv..Jag har faktiskt ingen aning om vad jag ska svara på den här.

2 saker andra tror om dig men som inte stämmer
Folk kan nog uppfatta mig som avståndstagande men jag är bara väldigt blyg. Hm mer då..Jag vet faktiskt inte vad folk tror om mig mer, inte som jag kommer på nu i alla fall.

1 händelse som förändrade ditt liv
Jisses bara en? Flytten från Kiruna får väl jag säga.

Om någon känner sig manad att också svara på dem får ni gärna slänga iväg en kommentar här under så jag kan kika på era svar :).

tisdag 1 maj 2012

Cirkeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren


"Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt - förutom att en uråldrig ondska jagar dem.

Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia.

Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem."

Jag blir alltid lite orolig när jag ska börja på en bok som fått så höga betyg av alla. Förhoppningarna stiger och jag blir lite nervös över att det ska bli en besvikelse.
Det hade jag inte behövt oroa mig för med Cirkeln; jag satt fast i boken direkt. Förutom vid promenader, middagar och lite plugg så har jag suttit i min hörna med näsan i boken.

Det är så lätt att känna igen sig i de här tjejernas liv, deras känslor och problem. Ja okej, inte häxdelen då. Men annars är de väldigt verkliga tjejer, de är trovärdiga. Och att de är så olika varandra gör det väldigt intressant. De är inga perfekta personligheter, alla har sina svagheter och ömma punkter.

Berättelsen förvånade mig ordentligt några gånger; precis när jag trodde att jag hade listat ut vem som var ond och god, kom det en vändning som bara knuffade omkull alla teorier jag hade. Och det är bra!  Det höll intresset och nyfikenheten uppe hela tiden.

När jag hade haft en paus i läsandet ibland så kom jag på mig att tänka på boken som en film eller serie, tankarna gick ungefär "Men, vad var det för film/serie jag höll på att se då, det var så spännande, jag vill fortsätta nu", för så klara var bilderna jag fick i huvudet under tiden som jag försvann in i deras värld. Det är ett väldigt bra betyg från mig! Vet inte om jag någonsin vågar se en filmversion av boken, den kommer ju garanterat inte likna allt jag har byggt upp i mina tankar.

Har jag fortsättningen Eld hemma? Neeej. Är jag lite grinig över det? Jaaa.
Nå, nu ska jag skutta till hyllan med olästa böcker och se vad jag ska kasta mig över härnäst.