måndag 30 april 2018

For the Healing av Shenaia Lucas

"For The Healing is an exquisite collection of poetry divided into give chapters. Each chapter serves a different purpose. The chapters are For The Healing, For The Erasing, For the Loving, For the Oppressed, and For the Broken. This book teaches you to love yourself and others. It's better experienced than described, so sit down with some coffee and allow yourself to feel-- and heal."
Det här var en av diktsamlingarna jag visade upp i min senaste book haul. Anledningen att jag köpte den överhuvudtaget är för att jag har sett små dikter av författaren på Instagram och vissa har jag verkligen fastnat för.

Något som är väldigt skönt med de här samlingarna är att de är väldigt lättlästa. Det är inget som tar flera dagar att läsa, om man nu inte vill dra ut på det och läsa några dikter per dag bara, men oftast kan jag läsa dem ganska fort och ibland behövs såna böcker också.

For the Healing handlar mycket om just det, att läka, att må bättre efter jobbiga händelser, att hitta styrkan igen. Och många av dikterna tycker jag verkligen om även nu. Som det ofta blir finns det däremot sådana jag inte alls fastnar för också. Många gånger märkte jag att det var de som blev lite längre som inte riktigt passade mig. Jag tycker hon lyckas bäst med de riktigt korta men med poesi är det ju så otroligt individuellt vad som träffar rätt från person till person.


Men ni kan se att det blev en hel del markerat under läsningen. Sidor jag vill kunna gå tillbaka till och läsa om senare. Av de olika delarna i boken var det For the Erasing som fick fest flikar i sig, men jag gillade mycket även ur For the healing och For the broken även om jag inte markerade varenda en. Jag är glad att ha den här boken i hyllan i alla fall så jag kan gå tillbaka och läsa lite ur den då och då!

"the process 
of healing
does not end
when the wounds
are no longer
visible

- it ends when the wounds no longer
ache"

torsdag 26 april 2018

Rådisgänget - Vänner för livet av Håkan Ahrling


Originaltitel: Rådisgänget - Vänner för livet
Sidor: 102 (Inbunden)
Ålder: 6-9
Recensionsexemplar: Från Idus förlag, tusen tack!
"Danne och Rolle har var sin råtta, eller rådis som de små sötnosarna också kallas för. Tillsammans är de rådisgänget och har hur kul som helst. 
Men så dör Rolles rådis och de begraver honom i skuggan under det höga trädet. Hela rådisgänget går i graven.
Då får Danne en idé som kan förändra allt."
 Jag fick ett mail från författaren som undrade om jag var intresserad av att läsa Rådisgänget, och eftersom det är en barnbok som handlar om djur och sorg tackade jag ja. Det är en kort bok på 102 sidor så den gick väldigt fort för mig att läsa. Det är inte heller bara text utan det finns fina svartvita illustrationer av Peter Häggström också som ger berättelsen ännu mer liv.

Rådisgänget - Vänner för livet är en väldigt varm och charmig bok om vänskap, sorg och kärlek. Om två pojkar som växer upp i väldigt olika hem. Danne har föräldrar som är tillsammans, fortfarande är kära och som stöttar honom. Rolles mamma har precis flyttat och hans pappa jobbar mycket så han får ta hand om sig själv mer.

Vänskapen mellan Danne och Rolle är väldigt bra beskriven tycker jag. De finns där för varandra, är inte rädda att visa känslor och tar hand om varandra om den ena går igenom något jobbigt. Danne försöker göra Rolle glad igen efter att hans råtta dött, och när Danne sedan i sin tur är orolig över sin råttas hälsa hjälper Rolle till på alla sätt han kan.

Det är verkligen en fin liten bok om vänner och livet.

onsdag 25 april 2018

Hinsides väktare av Albin & Karin Alvtegen


Originaltitel: Hinsides väktare
Sidor: 301 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Serie: Hinsides-trilogin (del 3)
Recensionsexemplar: Från Brombergs förlag, tusen tack! 
"Linus vaknar upp av en främmande röst i sitt huvud. Han minns att han och Lionora vann striden mot Faselden, men något känns ändå fel. Väldigt fel. Eftersom Portalen rastat måste Linus återigen bege sig ensam genom Hinsides för att hitta en annan väg hem. Denna gång är inte det farligaste vad han möter, utan vad som redan finns inom honom.
Linus återförenas med Lionora och tillsammans står de inför utmaningar ingen av dem kunnat föreställa sig."
Vilken avslutning! En otroligt spännande upplösning på en fantastisk serie. Jag är faktiskt lite ledsen över att det är slut nu, över att jag inte kommer få läsa om Linus och Lionora igen. De är två karaktärer som är väldigt lätta att tycka om!

Det är svårt att skriva något om handlingen utan att avslöja för mycket om vad som hänt i tidigare böcker, så det ska jag låta bli att göra. Men precis som i dem är det omöjligt att sluta när du har börjat läsa. Korta kapitel och en handling med mycket driv gör så att man bara vill ta sig framåt hela tiden. De utmaningar som tvillingarna möter är tuffa och ibland märker jag att jag läser fortare vissa stycken bara för att jag vill se hur scenen ska sluta så jag kan börja andas igen. Så spännande är det!

Den här trilogin får mina varmaste rekommendationer. Har du inte läst den än så gör det. Gillar du att besöka andra, magiska världar så spelar det ingen roll vilken åldersgrupp du tillhör; Hinsides är ett ställe du behöver resa till. Första delen heter Nyckeln till Hinsides, andra är Hinsides brinner och det här, Hinsides väktare, är alltså tredje och sista delen.

tisdag 24 april 2018

Kvinnan i fönstret av A.J. Finn


Originaltitel: The Woman in the Window
Sidor: 454 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers Förlag, tusen tack! 
"Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?"
Det här är en bok jag hört väldigt mycket gott om på olika booktube-kanaler. Så när jag fick frågan om jag ville förhandsläsa den var det ett självklart ja på den frågan!

Alltså den här boken har gett mig många stunder där jag känt en blandning av panik och klaustrofobi i bröstet. Anna Fox, huvudkaraktären, har torgskräck (agorafobi) och kan inte lämna sin lägenhet. Hon kan få så starka panikattacker att hon förlorar medvetandet, och det är så jobbigt bra beskrivet. Jag lider inte av torgskräck som Anna, men jag har social ångest och vissa av känslorna är så bekanta att det knyter sig i bröstet på mig bara jag läser om det. Dels själva ångesten, men också frustrationen över att vara fast innanför fyra väggar. Jag tycker författaren har gjort ett väldigt bra jobb med den delen.

Själva spänningsmomentet är ju lite bekant, jag vet att jag har sett en film där en man blir vittne till något genom ett fönster. Men det gör faktiskt inget; Finn tar det här bekanta och gör det till något eget, något som gjorde att jag satt uppe alldeles för länge en natt för att jag inte kunde lägga ner den. Det var hela tiden "men bara ett kapitel till, och ett till" som sedan övergick till "äh nu är det bara en liten del kvar, nu läser jag ut den innan jag somnar!". Förutom att vara en riktig bladvändare tycker jag också om hur han blandar in olika gamla svartvita filmer i berättelsen! De passar så bra till allt som händer runtomkring och jag har fått världens lust att ha ett filmmaraton med alla titlar som nämns i boken. Jag tror verkligen jag måste fixa det någon gång.

Det här är A.J. Finns debutbok och jag kommer garanterat hålla ögonen öppna efter fler böcker av honom!

måndag 23 april 2018

Hydra av Matt Wesolowski


Originaltitel: Hydra
Sidor: 320 (Häftad)
Serie: Six Stories Series (del 2)
"One cold November night in 2014, in a small town in the north west of England, 26-year-old Arla Macleod bludgeoned her mother, father and younger sister to death with a hammer, in an unprovoked attack known as the "Macleod Massacre". Now incarcerated at a medium-security mental-health institution, Arla will speak to no one but Scott King, an investigative journalist, whose Six Stories podcasts have become an internet sensation. 
King finds himself immersed in an increasingly complex case, interviewing five witnesses and Arla herself, as he questions whether Arla's responsibility for the massacre was as diminished as her legal team made out. As he unpicks the stories, he finds himself thrust into a world of deadly forbidden "games," online trolls, and the mysterious Black-eyed Children, whose presence extends far beyond the delusions of a murderess."
I oktober förra året läste jag Wesolowskis första bok, Six Stories, och sen dess har jag väntat på att få läsa den här som släpptes tidigare i år! Nu är den äntligen läst och det är bara hoppas på att det kommer en tredje bok, för jag vill ha mer!

De här böckerna är uppbyggda som en podcast. Varje kapitel i boken är ett nytt avsnitt. Så Hydra är en helt ny säsong och hänger inte ihop med den tidigare boken förutom att det är samma huvudperson, Scott King. Jag måste verkligen säga att jag gillar det här formatet, för mig som lyssnar på många true crime-poddar passar det jättebra. Ibland när jag har lagt ner den för en paus i läsningen känns det efter ett tag som att det är något jag faktiskt lyssnat på, en riktig podd. Det här förstärks när Wesolowski ibland smyger in händelser från verkligheten; i Hydra tar han till exempel upp fallet med Elisa Lams mystiska dödsfall. Det är något som hänt på riktigt och många olika true crime-kanaler har tagit upp det.

Precis som Six Stories är det här en väldigt spännande bok som är svår att lägga bort. Sakta men säkert nystas historien upp med hjälp av intervjuer av människor som känt Arla och hennes familj, och även Arla själv. Scotts tanke är att försöka ta reda på varför hon mördade sin familj, vad hände, vad låg bakom det. Var det verkligen en psykos och i så fall, vad utlöste den?

Har du inte läst de här böckerna än så tycker jag verkligen du ska göra det!

fredag 20 april 2018

My Life In Books-tag


1. Find a book for each of your initials.
2. Count your age along your bookshelf. What book is it?
3. Pick a book set in your country (or city).
4. Pick a book that represents a destination you'd love to travel to.
5. Pick a book that's your favorite color.
6. Which book do you have the fondest memories of?
7. Which book did you have the most difficulty reading?
8. Which book on your TBR will you feel the most accomplishment in finishing?

torsdag 19 april 2018

Zonen vi ärvde av Fruktan


Originaltitel: Zonen vi ärvde
Sidor: 231 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Fria Ligan, tusen tack!
"Sverige har gått under. Livet är hårt. EN VÄRLD INFEKTERAD AV RÖTA breder ut sig framför dig. Du vill inte gå ut i den okända Zonen, men du har inget val. Det är din enda chans. Överlever du i spillrorna? RÖR DIG UT I ZONEN. Överlevarna har gömt sig i bunkrarna, men tvingas ut i det okända när matförråden sinar. Mutanterna roffar åt sig krubb där de kan, medvetna om att det handlar om att äta eller ätas. Maskinvarelsernas kugghjul börjar snurra av egen kraft, de bryter sig loss från sin programmering och tar sina första, gnisslande steg. Men vad händer när alla möts i Zonen?"
Jag har tidigare läst Stockholms undergång av författarkollektivet Fruktan. Det var en novellsamling som jag verkligen fastnade för! Så jag hade höga förhoppningar på Zonen vi ärvde men tyvärr blev det inte samma fullpoängare.

Vissa noveller är riktigt bra och håller mitt intresse uppe även om själva grunden inte riktigt fångar mig. Jag vet inte om jag hade uppskattat allt mer om jag hade spelat rollspelet som den här världen är baserad på, kanske hade jag hängt med mer eller kunnat leva mig in mer i berättelserna. Det är inte så att det är dåligt skrivet, det är det verkligen inte, utan det är mer problem i att vi inte passar ihop. När jag läste Stockholms undergång var jag där, jag var rädd med karaktärerna, kände deras känslor och såg allt genom deras ögon. Men här klickar det inte.

Det är ganska mycket robotar här, och på något vis känns det som att det är ett av mina problem. Jag är inte riktigt intresserad av det. En novell jag däremot gillade som handlade om en robot är Sälen, där en gammal stridsrobots medvetande har blivit insatt i en liten sälrobot. Det är inte så populärt hos roboten, vilket väl är ganska förståeligt. Den är ganska rolig, med den bittra roboten som planerar hämnd mot människan som gjort det här mot honom samtidigt som han blir buren i en gammal IKEA-påse!

En annan jag tyckte mycket om var Hemlängtan, den handlar om Kami som gett sig ut i Zonen för att leta reda på en reservdel som behövs hemma i Arken. När hon ska söka skydd för natten hittar hon ett hus, men det som verkar vara en trygg plats visar sig vara något mycket mörkare.

Så det finns noveller jag tycker om, men allt som allt var det inte riktigt rätt bok för mig. Om man har spelat rollspelet eller bara är mer intresserad av att läsa om den här sortens värld däremot så tror jag verkligen att man kommer tycka om den!

onsdag 18 april 2018

Maestro av Geir Tangen


Originaltitel: Maestro
Sidor: 369 (Inbunden)
"Journalisten Viljar Ravn Gudmundssons karriär är på väg utför. Förr var han den stora stjärnan på lokaltidningen i den norska småstaden Haugesund, och hade fullt sjå med att stå emot anbuden från Oslotidningarna. Men efter ett ödesdigert misstag går Viljar från stjärna till iskall på redaktionen. Samtidigt kämpar han privat med att ta hand om sin ADHD-diagnostiserade son, och inte minst med att hantera sina egna ångestattacker.
När Viljar en dag får ett mejl av någon som påstår sig vilja straffa människor som undkommit rättvisan, skickar han det bara förstrött vidare till polisen. Nästa dag hittas en kvinna mördad. Och snart trillar ännu ett kryptiskt mejl ner i Viljars inkorg …
Lotte Skeisvoll leder polisutredningen. Många rynkar på näsan åt att hon 32 år ung blivit utnämnd till kriminalkommissarie, men Lotte själv – paragrafryttare och närmast tvångsmässigt överambitiös – tycker att hon borde ha fått chansen betydligt tidigare. Men nu möts hon av en gärningsman som ständigt verkar ligga steget före. Först när det framkommer att morden tycks spegla scener ur populära kriminalromaner står hon inför ett genombrott."
Det här var rolig läsning! Alltså, det är ju en deckare med mord och allt. Men det är faktiskt roligt att författaren drar in hela deckargenren i själva mordmysteriet. Det är lite som att han tar allt som är typiskt för genren och driver med det, men lyckas ändå hålla det spännande och bra!
"Mejlet var som hämtat från en dålig deckare. Den klassiska "domaren" som tar lagen i egna händer och försvarar sina handlingar inför en journalist. En sliten kliché som hade fått varje förlagsredaktör att refusera manuset innan första kapitlet var läst." -sid. 18
Jag tycker hela den här idén gör den väldigt speciell och intressant att läsa. Och som sagt, lite rolig, för jag sitter och ler ibland när han påpekar saker som så tydligt hör till deckargenren i stort. Det som allra först fick mig att vilja läsa boken var att morden skulle vara inspirerade av populära deckare, tyvärr var det ingen som jag hade läst! Däremot hade jag sett filmversionen av en av böckerna. Och jag kände igen författarna som nämndes.

Den är, förutom spännande, dessutom väldigt lättläst. Det är korta kapitel som bara flyger förbi och jag var verkligen tvungen att slita mig från den när klockan började bli för mycket. Jag hade lite olika gissningar på vem som skulle kunna vara mördaren, och även om jag blev lurad en sista gång innan allt avslöjades så visade det sig att jag faktiskt hade träffat rätt med en av de starkaste kandidaterna.

Maestro är Tangens debut och jag ser fram emot att se vad han kan hitta på mer i framtiden!

tisdag 17 april 2018

Veckans topplista: Bokomslag - Gula


Den här veckan vill Johanna att vi ska kika lite på gula bokomslag! Då ska vi se vad jag kan hitta i mina hyllor. Det blir böcker jag äger, fyra som är lästa och en oläst!


Min fina utgåva av Frankenstein, som dessutom var en väldigt positiv läsupplevelse!


Underbar, charmig, rolig och träffsäker!


Även den här är väldigt rolig!


Den här har jag inte läst ännu, men gul är den!


Vi avslutar med en riktigt bra bok! 

måndag 16 april 2018

Bortom portalen 2: en novellantologi från Fantastikportalen


Originaltitel: Bortom portalen 2
Sidor: 199 (Häftad)
"Mystisk örtmagi, interdimensionella brottsutredare, religiösa cyborger och isögda helveteshundar. Fantastikportalen presenterar stolt sin andra antologi med tio noveller från några av Sverige vassaste fantastikförfattare."
Det här är uppföljaren till Bortom portalen, den första novellantologin från Fantastikportalen. Den har jag inte läst men eftersom det är noveller så går det ju väldigt bra att läsa de här böckerna fristående från varandra!

Bortom portalen 2 innehåller tio olika noveller som varierar stort i ämne. Det finns verkligen allt möjligt att välja på, något för alla. De flesta tycker jag är riktigt bra också, några faller mig inte i smaken men det var ganska väntat i en samling. En av mina favoriter blir så klart Anna Jakobsson Lunds novell, Revan. Jag har ju älskat allt hon har skrivit tidigare så att jag fastnade för den här också var ingen överraskning. Det finns revor i vår värld till andra dimensioner, och ibland hoppar saker som inte borde vara här igenom. Huvudkaraktären i Revan jobbar med att lokalisera och deportera de varelserna. Men en kväll möter hon något som ändrar på allt.

Levande död av Gabriella P. Kjeilen är en annan favorit. En väldigt actionfylld berättelse om vad människans egna skapelser kan göra för att hämnas. Den gav mig lite känslan av en modern Frankenstein men väldigt mycket mer fartfylld!

Allt som allt är det en bra novellsamling! Gillar man fantasy, science fiction och lite skräck tycker jag absolut att man kan ge den här en chans.

torsdag 12 april 2018

Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck


Originaltitel: Bokhandeln på Riverside Drive
Sidor: 448 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?"
Jag har inte läst något av Frida Skybäck tidigare, men när hon skickade ett mail och frågade om jag var intresserad av att läsa Bokhandeln på Riverside Drive var det svårt att tacka nej! En bok som handlar om en bokhandel, om människor som älskar böcker och en familjehemlighet. Det låter ju som en väldigt intressant berättelse!

Det var det också. Jag får lite Kate Morton-vibbar av den här boken och har ni hängt här ett tag vet ni att jag verkligen gillar de böcker jag läst av Morton. Här får vi följa Charlotte som ärvt en bokhandeln i London, av en moster hon inte ens visste fanns. Hon har förlorat sin man i en olycka och begravt sig själv i arbete för att slippa hantera sorgen. Parallellt med den berättelsen får vi följa Charlottes moster och mamma när de kommer till London flera år tidigare och i takt med att Charlotte själv börjar nysta upp hemligheter från det förflutna får vi genom deras ögon se vad som egentligen hände.

Jag sträckläste stora delar, det var verkligen svårt att sluta när jag hade kommit in i den. Kapitlen är lagom korta och inbjuder hela tiden till att läsa lite mer. Karaktärerna är levande och även om de gör misstag så känner man med dem. Speciellt de i nutid tycker jag är underbara, personalen på bokhandeln hade jag velat träffa i verkligheten!

Som boknörd är det ju dessutom ett stort plus med alla boktips och författarglimtar man får i boken! Vissa får mig att le stort när jag läser, speciellt eftersom Charlotte själv inte är så insatt i bokvärlden och råkar ut för en del roliga situationer på grund av det.

Bokhandeln på Riverside Drive är en otroligt varm och härlig berättelse som jag verkligen rekommenderar!

onsdag 11 april 2018

1793 av Niklas Natt och Dag


Originaltitel: 1793
Sidor: 451 (Inbunden)
"Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande."
Jag började läsa 1793 i julas. Min tanke var att ha den som lunchbok på jobbet, men det gick inte. Jag var alldeles för seg i skallen för att kunna hålla koncentrationen uppe och den blev liggande i några månader.

Det här är nämligen en bok jag var tvungen att vara vaken för att hänga med i! Den är otroligt välskriven och levande, så det gick inte för mig att snabbläsa. Jag behövde ta mig tid, verkligen sjunka ner i den och ta in det jag läste ordentligt. Ni kanske förstår att det lutar åt att det här var en positiv läsupplevelse? Det var det! Jag tycker väldigt mycket om den.

Det är en skitig berättelse, och med det menar jag att livet för karaktärerna vi får lära känna är skitigt, det är rått, hårt och hemskt många gånger. Det är inte en bok du ska läsa om du vill bli uppmuntrad, det kommer du nämligen inte att bli. Jag satt några gånger under boken och tänkte "åh men titta nu finns det ju lite hopp och ljus hä...nähä, glöm det".

Men den är som sagt jättebra! Gillar man historiska böcker, och kanske speciellt deckare då, så tycker jag absolut man ska ge den här en chans. Jag hoppas att Natt och Dag fortsätter skriva, jag skulle gärna läsa mer!

tisdag 10 april 2018

Veckans topplista - Vårkänslor


Nu kör vi lite vårkänslor hos Johanna den här veckan! Det kan vara på tiden efter all snö som varit den här vintern :). Det här blir en väldigt, väldigt blandad lista.


Det här omslaget ger mig lite vårkänslor! Tror jag nämnt det i något tidigare sånt här inlägg också.


Har ingen aning om vad det här är men den heter ju Vårkänslor!


Fågelsång ger i alla fall mig vårkänslor!


Det är väl ganska passande för ämnet!


Det här verkar vara en novellsamling om våren. Vacker var den i alla fall!

måndag 9 april 2018

Oryx och Crake av Margaret Atwood


Originaltitel: Oryx and Crake
Sidor: 376 (Inbunden)
"Huvudpersonen och berättaren i boken kallar sig Snömannen. Han sover i ett träd, insvept i ett lakan. Han sörjer sin älskade Oryx och sin bäste vän Crake. Mat och andra förnödenheter försöker han hitta i ett ödelagt område där insekter förökar sig snabbt, och där nassonger och varjundar härjar i plebsområdena där vanliga människor en gång levde.
När han försöker få en överblick över det som hänt, tvingas han gå decennier bakåt i tiden. Hur kunde allt falla samman så snabbt?
Han söker svaren på sina frågor i den resa han gör; till sitt förflutna och till Crakes högteknologiska bubbelkupol, där han skapade sitt ödesdigra Paradice Project som hela världen skulle komma att beklaga."
Jag har inte läst någon bok av Atwood tidigare, men fick tips om att börja med den här! Dessutom vet jag att en av mina kollegor tycker otroligt mycket om den. Så det var spännande att äntligen plocka upp den och börja läsa!

Det är ju bara att direkt konstatera att jag har fått mersmak. Det var faktiskt lite jobbigt när boken var slut för jag hade kunnat fortsätta läsa ett bra tag till! Jag tycker alltså väldigt mycket om den. Den är fascinerande och obehaglig, båda de sakerna beror på att det känns som en framtid som faktiskt skulle kunna hända. Hon bygger upp det hela så trovärdigt under läsningen.

Berättelsen hoppar mellan nutid och dåtid. Nutid, när Snömannen försöker överleva i en värld där allt gått fel och dåtid i hans minnesbilder där man sakta får veta vad som lett fram till att världen ser ut som den gör. Mest tycker jag nog om dåtids-delen men båda är riktigt bra!

Nu får jag se till att det inte dröjer för länge innan jag plockar upp en till bok av Atwood! För fler kommer det helt klart att bli.

torsdag 5 april 2018

Caradrius av Henrik Johansson


Originaltitel: Caradrius
Längd: 0t 38 min
Uppläsare: Simon Väderklint
"Alice är allvarligt sjuk. Själv bryr hon sig inte. Men det gör Jack. De är unga och lever i samhällets ytterkant, ett skitigt och rått Göteborg, präglat av våld, Aids-noja och droger. En av Jacks torskar berättar att Caradrius har återuppväckts. Pestfågeln som helar de sjuka ska finnas i en rivningskåk. Jack bestämmer sig för att de ska finna fågeln. Han är villig att göra vad som helst, bara Alice blir frisk."
Jag blev tipsad om den här boken av författaren. Han skickade ett mail och berättade om den och att den fanns på Storytel. Jag blev nyfiken och har ju dessutom upptäckt att de här korta novellerna passar väldigt bra som ljudböcker, så jag bestämde mig för att lyssna på den.

Det är en väldigt rå berättelse. Det är inte mycket ljus och hopp i den, men det är otroligt välskrivet. Det enda som lyser igenom all svärta är vänskapen mellan Alice och Jack. Han tar hand om henne på de sätt han kan, även om han tvingas göra saker för andra som inte är trevliga.

Jag tycker det är en mycket läsvärd novell. Den hinner med att lämna avtryck i mig som läsare trots den korta stund det tar att lyssna på den. Och slutet, det var det bästa och samtidigt mest smärtsamma med hela berättelsen.

onsdag 4 april 2018

Eldnatt av Yrsa Sigurdardóttir


Originaltitel: Horfðu á mig
Sidor: 440 (Inbunden)
Serie: Thóra Gudmundsdottir
"Vårdhemmet för gravt handikappade förvandlades till en helvetisk dödsfälla när hela huset en natt stod i lågor. Fem dog i elden, den enda överlevande, en pojke med Downs syndrom, dömdes för mordbrand.
Men var han verkligen skyldig? Händelsen har nästan hunnit falla i glömska när advokat Thóra Gudmundsdóttir blir påmind om den, av en ny bekantskap som hon hellre vore utan. En långtidsdömd pedofil på samma anstalt som pojken tycks ha ett lika sjukligt som skrämmande sinne för att skaffa sig kunskap i fallet. Vilka är hans intressen? Varför har han kontaktat henne? 
Samtidigt börjar en radiojournalist få hotfulla samtal till sitt program. Det är uppenbart att fler brott, med dödlig utgång, kan kopplas till branden. När hela sanningen gör sig hörd innebär den en fasa som går bortom naturen."
Jag har läst flera böcker av Sigurdardóttir tidigare, men verkar bara ha skrivit om Aska på bloggen. Det är i alla fall böcker jag har tyckt om och jag förstår inte varför Eldnatt fått vänta så länge på att bli läst.

Nu är det gjort i alla fall och den var riktigt bra! Jag älskar ju att det utspelar sig på Island, ett land jag verkligen vill besöka någon gång. Huvudkaraktären Thóra är också lätt att tycka om. Hon har sitt jobb som advokat att sköta samtidigt som hon har två barn, ett förhållande och allt som hör ett familjeliv till att ta hand om. Det vardagliga tar dock inte över, vilket jag uppskattar, utan fokus hålls till fallet och hennes försök att reda ut vad det är som har hänt.

Det är en hemsk och sorglig historia, när man tänker på de som dog i branden. Människor som inte hade någon möjlighet att ta sig ut, och senare visar det sig att deras liv på boendet inte heller varit fritt från vidriga händelser. Det är en bok som gör mig upprörd och lämnar kvar en hel hög med känslor efter att jag slagit ihop den.

Blandat med allt det smyger Sigurdardóttir in en liten övernaturlig känsla, som man egentligen inte är säker på att den verkligen finns där eller inte. Jag tycker det är väldigt snyggt gjort. Det är absolut ingen spökhistoria, men något finns där som ger den ett till lager.

Jag tror att jag har läst alla böcker som finns översatta till svenska nu, men jag hoppas det kommer fler!

tisdag 3 april 2018

Veckans topplista - Irland


Den här veckans topplista hos Johanna handlar om ett av mina drömresmål; Irland!


Den här boken har jag här hemma men i en annan utgåva. Ser fram emot att läsa den!


Till skogs är en väldigt bra deckare som utspelar sig på Irland!


Darling Jim kommer jag ihåg att jag älskade när jag läste den!


En bok jag vill läsa!

Även det här är en bok jag är nyfiken på! 

måndag 2 april 2018

Min vän Dahmer av Derf Backderf


Originaltitel: My Friend Dahmer
Sidor: 224 (Danskt band)
"Min vän Dahmer är en serieroman om seriemördaren Jeffrey -Dahmer, innan han blev mördare. Barndomsvännen, tillika bokens tecknare, beskriver en störd ung man som utan framgång kämpar mot fasansfulla inre demoner. Och hur vuxenvärlden borde ha agerat men valde att titta bort. Derf Backderf förklarar hur Jeffrey Dahmer förvandlades från en nördig tonåring till en pervers slaktare som blivit lika ökänd som Jack the Ripper. Vägen dit är uppskakande och skrämmande, men är i boken berättad med en stor portion svart humor."
Det här är en väldigt obehaglig bok att läsa. Inte så att den är blodig, den handlar inte om de mord Dahmer senare skulle begå. Den handlar om vägen dit. Vilka varningssignaler som fanns, hur tydligt det var att det var något som inte stod rätt till och hur alla blundade för det. Vilket för mig är helt sjukt, hur kan man bara välja att ignorera något som så uppenbart är galet? Hans jämnåriga märkte det; att han hela tiden stank alkohol, de fick se hans sjuka intresse av att samla på överkörda djur och de såg hur han gick ner sig mer och mer i sitt eget mörker.

Författaren målar verkligen fram en bild av någon som är ensam och inte riktigt frisk, men han klarar inte av att ta sig ur det själv och ingen annan gör något åt det. Så till slut slår det slint och han blir en av USA:s värsta seriemördare. Jag har lyssnat på poddavsnitt som handlar om Dahmer, det var därför jag var intresserad av att läsa den här serieromanen också. Även i de avsnitten tas de vuxna och deras vägran att se problemet upp. Tänk så många liv som kanske hade kunnat räddas om någon hade gjort något.

Är man intresserad av true-crime så kan jag absolut rekommendera den här. Det är en hemsk men välgjord serieroman.