måndag 2 april 2018

Min vän Dahmer av Derf Backderf


Originaltitel: My Friend Dahmer
Sidor: 224 (Danskt band)
"Min vän Dahmer är en serieroman om seriemördaren Jeffrey -Dahmer, innan han blev mördare. Barndomsvännen, tillika bokens tecknare, beskriver en störd ung man som utan framgång kämpar mot fasansfulla inre demoner. Och hur vuxenvärlden borde ha agerat men valde att titta bort. Derf Backderf förklarar hur Jeffrey Dahmer förvandlades från en nördig tonåring till en pervers slaktare som blivit lika ökänd som Jack the Ripper. Vägen dit är uppskakande och skrämmande, men är i boken berättad med en stor portion svart humor."
Det här är en väldigt obehaglig bok att läsa. Inte så att den är blodig, den handlar inte om de mord Dahmer senare skulle begå. Den handlar om vägen dit. Vilka varningssignaler som fanns, hur tydligt det var att det var något som inte stod rätt till och hur alla blundade för det. Vilket för mig är helt sjukt, hur kan man bara välja att ignorera något som så uppenbart är galet? Hans jämnåriga märkte det; att han hela tiden stank alkohol, de fick se hans sjuka intresse av att samla på överkörda djur och de såg hur han gick ner sig mer och mer i sitt eget mörker.

Författaren målar verkligen fram en bild av någon som är ensam och inte riktigt frisk, men han klarar inte av att ta sig ur det själv och ingen annan gör något åt det. Så till slut slår det slint och han blir en av USA:s värsta seriemördare. Jag har lyssnat på poddavsnitt som handlar om Dahmer, det var därför jag var intresserad av att läsa den här serieromanen också. Även i de avsnitten tas de vuxna och deras vägran att se problemet upp. Tänk så många liv som kanske hade kunnat räddas om någon hade gjort något.

Är man intresserad av true-crime så kan jag absolut rekommendera den här. Det är en hemsk men välgjord serieroman.

6 kommentarer:

 1. Det låter som en viktig men obehaglig bok. Jag blir nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är riktigt obehaglig men väldigt bra.

   Radera
 2. Den här boken är jag väldigt nyfiken på. Måste nog köpa den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! :) Den är annorlunda och läsvärd.

   Radera
 3. Låter som en udda bok och jag har nog svårt att avgöra om jag tycker att det är etiskt att skriva/skapa en sådan bok. Nu vet jag inte riktigt varför det i mitt huvud inte är lika fel att skriva en bok som tar upp brott som begåtts mot att skriva en bok om det som ledde fram till brotten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm har inte tänkt på det från den vinkeln!

   Radera