tisdag 31 januari 2017

I en mörk, mörk skog av Ruth Ware


Originaltitel: In a dark, dark wood
Sidor: 315 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Lind&Co, tack!
"En oväntad inbjudan från barndomsvännen Clare dyker upp i den tillbakadragna författaren Noras mejl. En av Clares väninnor organiserar en möhippa och vill gärna att Nora kommer, trots att det var åratal sedan Nora och Clare hördes av.
Väl på plats, långt ute i skogen, gör alla sitt bästa för att bjuda till. Men snart uppstår spänningar mellan både nya och gamla bekantskaper. Kontakten med omvärlden är i det närmaste obefintlig i det isolerade huset. Inom loppet av ett dygn går möhippan från krystad och märklig till våldsam.
Är alla verkligen där på samma premisser? Varför är Nora bara bjuden på möhippan men inte på bröllopet? Och vem är det egentligen Clare ska gifta sig med?
Helgen slutar med att Nora vaknar upp i en sjukhussäng. Hur har hon fått alla skador? Var är de andra? Varför sitter de poliser på vakt utanför rummet där hon ligger? Och framför allt - varför minns hon inte vad det är som hänt?"
Vem kan motstå titeln på den här boken? Inte jag i alla fall och när jag sedan läste handlingen lät det som en perfekt bok för mig. Det kan jag säga att det var också.

Det är psykologisk spänning och jag vet aldrig riktigt vem jag kan lita på av karaktärerna. Vem är ond och vem är god? Varför verkar någon smyga omkring utanför huset och vad hände egentligen den där sista kvällen som Nora inte kan minnas?

Det är riktigt intressant att se hur Nora sakta faller tillbaka i den gamla rollen hon hade som Clares vän. Alltid nummer två. Osäker. Alltid i skuggan av perfekta Clare. Hon får tillbaka sin stamning och det märks att det tär på henne när alla envisas med att kalla henne för det gamla smeknamnet Lee som hon för länge sedan lämnat bakom sig, tillsammans med mycket annat hon inte vill minnas.

Den delen, som sliter på ens nerver tillräckligt bara den, tillsammans med att de är isolerade i ett hus ute i skogen gör allting väldigt obehagligt och stämningsfullt. Sakta men säkert får jag som läsare återskapa minnena från helgen i samma takt som Nora gör det. Det går att känna hennes frustration när hon inte vet vad som hänt eller om hon ens kan lita på sig själv.

I en mörk, mörk skog är en av de där böckerna som är helt omöjliga att släppa när man väl börjat läsa. Jag hoppas verkligen att det kommer mer av författaren på svenska snart!

måndag 30 januari 2017

Främlingen av Harlan Coben


Originaltitel: The Stranger
Sidor: 350 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tack!
"Främlingen dyker upp från ingenstans. Hans identitet och motiv är okända. Men information han bär på är obestridlig. Han viskar några ord i ditt öra och försvinner samtidigt som din värld rasar samman.
Adam Price är gift med vackra Corinne, har två underbara söner, ett välbetalt jobb och ett stort hus. Han har ett perfekt liv - tills han möter främlingen. Snart inser Adam att hans äktenskap är baserat på en mörk lögn, och när Corinne försvinner dras han in i en konspiration där människoliv står på spel."  
Det här var verkligen en bladvändare. Spänningen slår till på en gång och sen är det bara att följa med i svängarna så gott det går. För svängar finns det många! Som läsare får man följa Adam när han konfronterar sin fru, försöker hitta henne när hon försvinner och samtidigt försöker spåra upp främlingen som vänt upp och ner på hans liv. Han vill veta varför.

Och det vill jag också, hela tiden. Coben vet verkligen hur man håller intresset uppe genom varenda sida i boken. Han lurar mig också flera gånger. När Adam är säker på att han vet hur det ligger till så är jag säker på det, men vi blir dragna vid näsan båda två.

Jag kan varmt rekommendera den här om du letar något fängslande att läsa.

fredag 27 januari 2017

De bortglömda av David Baldacci


Originaltitel: The Forgotten
Sidor: 461 (Inbunden)
Serie: John Puller (del 2)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tack! 
"Krigshjälten John Puller är den skickligaste utredaren i den amerikanska arméns kriminalpolis, och alla förlitar sig på att han ska lösa de svåraste fallen som nationen ställs inför. Nu får Puller ett nytt fall - och det är personligt.
 Pullers faster hittas död i turiststaden Paradise i Florida. Den lokala polisen förklarar hennes död som en tragisk olycka, men precis innan hon dog skickade hon ett brev till Pullers far. I brevet berättar hon att skenet bedrar, och att ett mörker döljer sig under Paradise vackra yta. 
Puller blir alltmer övertygad om att hennes död inte var en olycka. Han misstänker att stadens palmer och kritvita stränder döljer en konspiration så chockerande att vissa är beredda att gå hur långt som helst för att hålla sanningen undangömd."
Det här min första Baldacci-bok, vilket är ett litet under med tanke på att han verkar skriva otroligt mycket och hans böcker är väldigt populära. Men jag har faktiskt inte läst någon tidigare, kanske har jag haft lite förutfattade meningar om dem och därför aldrig ens funderat på att plocka upp något utav honom. Jag var bara säker på att jag inte skulle tycka om det.

Inte ens den första boken om John Puller har jag läst. Även om jag blev ganska nyfiken tack vare den här, man får lite hintar om att något jobbigt hände men får inte veta vad. Kan hända att jag måste ta reda på det.

Det här var i alla fall en positiv ny bekantskap. Fartfyllt och underhållande! Det blir inte tråkig en enda sekund. Visst, Puller och en av de andra karaktärerna är lite som supermänniskor som tål det mesta, aldrig visar smärta och alltid tänker snabbt och löser allt. Men det funkar, det är underhållande och jag stör mig inte på det. Jag bara följer med och accepterar det för historien är så spännande.

Jag är glad att jag tackade ja till boken och fick en chans att se att jag hade fel. Baldaccis böcker kan visst vara något för mig!

torsdag 26 januari 2017

Atlas över ovanliga platser av Travis Elborough


Originaltitel: Atlas of Improbable Places
Sidor: 224 (Inbunden)
"Följ med på en resa till förlorade städer, jordens mest avlägsna hörn och extraordinära miljöer. Häpnadsväckande, unika illustrationer visar världen och allt det du inte visste fanns i den.
Från övergivna städer och de mest besynnerliga boplatser till fjärran öar och underjordiska labyrinter ger Atlas över ovanliga platser läsaren möjlighet att upptäcka vår planets mest unika, fascinerande och ofta okända platser.
Travis Elborough utforskar sådana förbryllande fenomen som San Juan i Parangaricuto - en stad helt nedsänkt i lava, och Leap Castle på Irland - vilket påstås vara världens mest hemsökta hus. Tvärsöver århundraden och kontinenter färdas läsaren över hela jorden, och får ta del av spännande information och vackra illustrationer som ger näring åt fantasin."
Det här är en otroligt fin bok som jag fick i födelsedagspresent av en jättefin och viktig person i mitt liv <3. Jag hade sett den på jobbet tidigare och blev fast direkt, det är en sån här grej jag kan snöa in på ordentligt. Det är helt enkelt fakta över ovanliga platser som finns runt om i världen. Den har kartor och fotografier blandat med texten och jag älskar det!

Boken delas in i olika kategorier: Drömskapelser, Övergivna platser, Udda arkitektur, Flytande världar, Olustiga platser och Underjordiska världar. Alla är intressanta och fascinerande att läsa om men mina två favoritkategorier är Övergivna platser och Olustiga platser. Här kan jag säga att jag kommer sitta och leta extra fotografier på Google framöver. Jag vill se mer! Ett ställe i den senare kategorin som garanterat skulle ge mig mardrömmar är Dockornas Ö som ligger utanför Mexico City.

Mannen som bodde på ön hittade en flicka som flutit iland på stranden efter att hon drunknat och dagen efter flöt en docka iland på samma ställe. Mannen trodde att dockan tillhört flickan och hängde upp den i ett träd för att hålla borta onda andar. Dagen efter kom en till docka och under sitt liv samlade han ihop galet många dockor som hänger överallt på ön. Vissa gamla som håller på falla sönder och andra nya som turister tar dit.

En ö, du kan inte ta dig någonstans om du blir lämnad där. Full med dockor. DOCKOR! Jag vet inte om jag nämnt det tidigare men jag avskyr dockor. De är så jäkla läskiga så den här ön hade skrämt livet ur mig.

Boken är full av sådana underbara, läskiga och udda platser. Perfekt för den som älskar att läsa om underliga saker och lära sig om sådant man inte ens vet existerar!

onsdag 25 januari 2017

Det övergivna barnhemmet av Erika Svernström


Originaltitel: Det övergivna barnhemmet
Sidor: 216 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från författaren, tack!
"När Alvins familj hyr ett gammal barnhem som semesterboende är han den enda som anar varför ingen har hyrt huset på över 20 år. Vem är flickan som bara Alvins lillasyster kan se? Vad döljer sig i det låsta rummet på vinden? Och vad hände egentligen när barnhemsbarnen bodde här?
Oförklarliga, spöklika saker börjar hända och när ett märkligt fynd hittas i en brunn rullas en dramatisk historia upp som byborna länge försökt glömma.
Alla döljer något de inte kan berätta, men vem vet sanningen? Det står plötsligt klart att allt inte alls är som syskonen tror. Det är mycket värre..."
 Jag har lite blandade åsikter om den här boken. Den är ju för en målgrupp yngre än mig så för mig är den inte speciellt läskig. Men jag kan absolut tänka mig att jag hade tyckt det när jag var i rätt ålder! Det finns alltid något som gör att man fortsätter läsa och vill veta mer om vad som egentligen hänt. Och jag menar, ett barnhem som stått övergivet i över 20 år, där det händer spöklika saker, det är klart att det var svårt för även 29-åriga mig att motstå erbjudandet om att läsa den.

Det jag har svårt med däremot är sättet den är skriven på vissa gånger. Ord skrivs g-a-n-s-k-a ofta just sådär, med bindestreck mellan bokstäverna och det störde min läsning när det upprepades lite för ofta för min smak.

Annars är det en spännande och lättläst historia som garanterat kan ge den tilltänkta målgruppen rysningar!

tisdag 24 januari 2017

Dans för en död prinsessa av Lo Kahn


Originaltitel: Dans för en död prinsessa
Sidor: 496 (Inbunden)
Serie: Tvillingmåne (del 1)
Ålder: 12-15
"Drottningens jubileum närmar sig och i Ghend förbereder man sig för festligheterna. Men under ytan pågår en maktkamp som sträcker sig från slottets spiongångar till Förbundet i söder och de mystiska länderna på andra sidan havet. En tjuv, en slottspiga och en ung soldat är bara några av dem som kastas in i den dödliga striden om dubbeltronen och den söndrade världens öde."
Det är ju sällan jag läser fantasy, speciellt fantasy som helt och hållet utspelar sig i en egen värld. Men med Dans för en död prinsessa var det dags att stiga in i ett nytt universum. Här går både levande och döda runt som vanliga människor. Som läsare får man följa många olika karaktärer och i början är det ganska förvirrande att hålla koll på vilka som befinner sig vars och är med om vad. Men efter ett tag lossnar det och blir riktigt spännande. Självklart får jag favoriter, slottspigan till exempel är den jag tycker bäst om att följa!

Enda gången jag blev lite rastlös var när det blev för mycket prat om olika gudar i något palats, där tappade jag fokus några gånger. Men förutom de delarna var det fängslande och intressant.

Det här ska vara första delen i en trilogi och jag ser fram emot de två följande delarna! Det blev som sagt många karaktärer att hålla reda på men jag förstår att alla ska spela någon roll i hur allt går och jag är nyfiken på hur det ska knytas ihop.

måndag 23 januari 2017

Nätter i Reykjavik av Arnaldur Indridason


Originaltitel: Reykjavíkurnætur
Sidor: 261 (Inbunden)
"Ensamvargen Erlendur Sveinsson har precis tagit polisexamen och jobbet som polis i Reykjavik är tufft. Våld, brott och misär präglar numera hans vardag. Han kan inte släppa ett ouppklarat dödsfall. En uteliggare han ofta stötte ihop med på nätterna har hittats död i ett dike. Ingen bryr sig om vad som egentligen hänt. Men mannens öde griper tag i Erlendur och jakten på sanningen om vad som skett kommer att föra honom djupt in i Reykjaviks mörka undre värld."
Deckare och Island, två riktigt bra saker tillsammans. Jag har mest gillat Indridasons böcker när jag lyssnat på dem för flera år sedan. Sedan minns jag att jag läst någon men inte fastnade lika mycket som när jag lyssnade. Men den här var faktiskt bra även som läst! Konstigt att det kan vara så olika.

Nätter i Reykjavik är i alla fall otroligt lättläst. Sidorna bara försvinner och allt flyter på. Det är intressant med ouppklarade fall och försvinnanden tycker jag. Det gör hela historien ännu mer fascinerande, när Erlendur börjar pussla ihop bitar från saker som hänt tidigare för att lösa saker i nutid. Man får läsa lite om hans privatliv också men det är helt ärligt inget som fastnar i mig direkt. Det här är ju tidigare i hans liv, så jag minns inte från de andra böckerna om hur allt löser sig till slut. Men som sagt, den delen av boken är inte den bästa. Det bästa är hans egna polisarbete, ledtrådar och lösningar. Det är det som driver historien framåt.

Kanske är det dags att fortsätta lyssna på den här serien igen?

fredag 20 januari 2017

Winnie the Pooh av A.A. Milne


Originaltitel: Winnie-the-Pooh
Sidor: 145 (Pocket)

Det fanns ingen beskrivning av boken på baksidan så vi får hoppa över det den här gången! Men alla känner väl till den söta lilla björnen Nalle Puh? Här får vi möta honom och alla hans vänner i tio små berättelser med tillhörande illustrationer.

Vilken underbart charmig läsning det var. Många berättelser kände jag igen från barnprogram på tv som jag sett när jag var liten. När Puh ska låtsas vara ett moln för att få tag på honung, eller när han fastnar i Kanins dörr. Åh vilka minnen! Det var extra roligt med alla fina, svartvita illustrationer genom hela boken. Väldigt annorlunda från det färgglada jag minns från tv! 

En underbar liten pärla helt enkelt! 

torsdag 19 januari 2017

Massmördaren av Richard Lourie


Originaltitel: Hunting the Devil
Sidor: 296 (Inbunden)
"Skriken från mordoffrens anhöriga ekar i rättssalen då Andrej Tjikatilo döms till döden i oktober 1992. Han har befunnits skyldig till 52 mord. Jakten på den ryska massmördaren har varit en mardröm för den rutinerade kriminalkommissarien Issa Kostoev. I sex år har han jagat honom från mordplats till mordplats - en livsfarlig psykopat som inte lämnar några spår efter sig. Slutligen står de öga mot öga och efter ett tio dagar långt korsförhör bryter mördaren ihop och erkänner.
Massmördaren är den sanna historien om Andrej Tjikatilo, en man som ser sig själv som ett offer för sovjetstatens grymhet. Det är en skakande berättelse om våld och skräck mitt i den ryska vardagen."
Usch vilken hemsk bok, vilken hemsk människa. Eller monster snarare. Det här var alltså en bok jag hittade på vindan när jag var hemma i Kiruna i somras. En väldig enkel och ändå lättläst bok om vidriga saker.

Jag hade aldrig hört talas om Andrej Tjikatilo innan jag hittade den här boken. Han började med sina mord 1978, tio år innan jag föddes och blev avrättad 1994 om jag har lyckats läsa mig till rätt information. Är inte det lite underligt ändå? En massmördare som ändå är liksom inom min egen tid, men honom har jag ingen koll på alls. Men Jack the Ripper från 1800-talet, han vet jag minsann en hel del om. Det bara slog mig så underligt det är, hur olika "nyheter" lever kvar så otroligt länge medan andra bara svävar över en.

Det var som sagt hemsk läsning, jag blev både förbannad och ledsen. Frustrerad på att mördaren ser sig själv som ett offer, som att ingenting han gjort är något han är skyldig för egentligen. Det kryper verkligen in under skinnet på mig under läsningen och jag skulle gärna ha slängt boken i väggen några gånger. Det här är ju inte påhittat, det hände faktiskt, den här människan fanns faktiskt och tänkte så här.

Ibland var det lite för mycket historia om Ryssland blandat i allt, jag antar att det är för att man ska förstå samhället och varför Tjikatilo skyllde på det han gjorde, men för mig blev det segt att de läsa de styckena. Däremot tyckte jag att kapitlen som följde kriminalkommissarie Kostoev och hur han gick till väga för att leta sig fram till rätt man var intressanta att läsa.

onsdag 18 januari 2017

9 fakta om min hund

Idag blir det ett lite annorlunda inlägg! Jag såg det här hos Natsumisan och tyckte det var en så rolig idé att jag kidnappade den! Fast för henne gäller det en katt och mig en hund! Det är helt enkelt nio fakta om mitt lilla monster Nitro. 1. Han är en mycket osäker liten herre. Barn som skriker, läskigt. Främlingar, läskig. Det mesta, läskigt. Men något han inte bryr sig om ett dugg? Nyårsafton. Han skiter fullständigt i att det låter som världen håller på gå under. Logiken i det, någon?
 2. Han är en lite lagom grinig herre på nätterna om man rör sig mycket i sängen. Då morrar han till och låter typ som "Men för h-vete låt mig sova ifred!". Vilket ju händer ganska ofta eftersom jag ofta har svårt att somna och snurrar ganska ordentligt.
 3. Han är misstänksam mot nytt godis ibland. Då kan han ta godisbiten i munnen, stirra på en några sekunder och sen spotta ut den. Efter att ha nosat på den brukar den godkännas och ätas upp.
 4. Han AVSKYR att klippa klorna!
 5. Han har opererat bort en bit av tarmen när han var valp för han hade en ovana att äta Aramis päls och fluffiga filtar och det blev stopp.
 6. Han går mycket bättre i sele än i halsband men han hatar att ta på sig sele. Tar man fram halsbandet kommer han glatt springande, men tar man fram sele får man ha sett till att sätta för så han inte kan gömma sig under sängen. 
 7. Han var min mammas hund från början men jag fick ta över honom och han har bott med mig större delen av sitt liv.
 8. Han är jätteduktig på att lära sig saker så länge han tycker det är värt det. Men det märks tydligt så fort han blir uttråkad, då försvinner koncentrationen hur gott godis man än har.
 9. Han är mitt lilla monster och har gett mig några gråa hår under åren med sina rädslor och beteenden men jag kallar honom för ett monster med all kärlek i världen. Det finns ingen som honom och jag skulle aldrig byta ut honom mot något! 

tisdag 17 januari 2017

Kuriren av Henrik Blanckert


Originaltitel: Kuriren
Sidor: 349 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tack! 
"Två självmordsbombare. Samma klockslag, olika huvudstäder. En ung svensk hittas mördad på ett hotellrum i Manila. Finns det ett samband?
Somalia, Afghanistan, Irak, Sydamerika. Den före detta legosoldaten Jakob Nilsson har levt sitt yrkesliv på några av jordens farligaste platser. Nu har han flyttat hem till Sverige och försöker finna sig till rätta på ett tryggt kontorsjobb som säkerhetskonsult. Jobbet får dagarna att gå, men Jakob kämpar mot både vardagens tristess och det självförakt hans livsval har orsakat. En gång i tiden levde han ett vanligt svenssonliv i Stockholm men de långa perioderna utomlands trasade sönder familjen. Hans vuxne son Pontus vill inte längre veta av honom.
Ett telefonsamtal förändrar plötsligt allt och snart sitter Jakob på ett flyg till Manila. Där möter han ett Filippinerna långt bortom kritvita stränder och femstjärniga hotell. En värld präglad av fattigdom, korruption och religiös extremism. Där ett människoliv inte är värt någonting. En värld som hans son tydligen blivit en del av. En värld som Jakob alltför väl känner igen..."
Jag var lite tveksam till den här boken när jag plockade upp den. Terrorism, legosoldat...Nja det lät inte riktigt som min grej. Och någon fullpoängare blir den inte heller. Men jag blev faktiskt positivt överraskad i alla fall.

Det är en snabbläst och fartfylld berättelse. Inte så förvånande kanske, men det är så klart mordutredningen som jag fastnar mest för. Hur bitarna pusslas ihop och de små glimtar man får från bokens dåtid som förklarar ännu mer vad som hänt och varför.

Om jag förstår det rätt så arbetar författaren på en uppföljare och jag kan absolut tänka mig att läsa vidare!

måndag 16 januari 2017

Döden kvittar det lika av Anne-Marie Schjetlein


Originaltitel: Döden kvittar det lika
Sidor: 281 (Pocket)
"Kirurgen Andreas Nylund blir en jourkväll kallad till akuten. Där på en brits finner han sin älskarinna, svårt skadad efter en smitningsolycka. Hemma i den fashionabla villan finns hans fru och barn. Han ställs inför sitt livs etisk dilemma. Operera eller avslöja deras förhållande?
Och vem är den lilla flickan som lever i misär med sin mamma och vilken roll spelar hon i detta psykologiska drama?
Runt människorna på ett sjukhus i Halmstad utspelar sig livet i sin mest dramatiska form. Sjukhusets kulvertar vindlar sig likt livsuppehållande kärlträd kring trasiga människor som söker kärlek men finner ensamhet, svartsjuka och ond, bråd död."
Förra året läste jag Schjetleins andra bok, Döden den bitterbleka och tyckte riktigt bra om den. Så nu när Johanna var snäll och skickade den första boken åt mig var jag så klart sugen på att läsa den så fort som möjligt!

Det gick väldigt snabbt kan jag säga. Sidorna bara flyger fram och trots att jag vet mycket av vad som händer eftersom jag läste böckerna i fel ordning, så är det spännande och blir aldrig tråkig. En del hade jag dessutom glömt bort och vissa saker fick jag mer detaljer till och kunde förstå bättre nu. Hela historien fick ännu mer djup.

Författaren är skicklig med att lura dig som läsare och lägga ut falska spår som du får följa. Hade jag läst den här först utan att veta vad som händer efteråt hade jag varit så förvirrad och lurad när slutet kom och allt avslöjades.

fredag 13 januari 2017

Lägger undan en bok

Jag började läsa Beloved av Toni Morrison i fredags kväll, men jag har faktiskt lagt undan den. Jag fastnade inte alls och det är så trist för jag trodde verkligen att jag skulle gilla den. Men den bara ligger där och känns inte alls lockande att läsa, det känns bara jobbigt att tänka på att ta upp den så det får vara.


Det här kanske får vara ännu ett mål för året? Att faktiskt kunna lägga ner böcker som inte känns rätt.

torsdag 12 januari 2017

Födelsedagspresent åt mig själv

Nu är den äntligen gjord! Igår var det dags att sätta sig i tatueringsstolen igen och göra min efterlängtade tatuering. Och jag är så otroligt nöjd, den är perfekt!


På min vänstra underarm sitter den. Det kommer ju lossna en del färg och bli lite blekare och bli dags för återbesök för att fylla i igen lite extra. Men jag är supernöjd, han gjorde ett jättebra jobb :). Först satt jag en timme för konturer och texten, sen tog vi en liten paus och då fick jag en ny kompis!


De hade tre små söta ormar där, två stycken sov så gott men den tredje var väldigt aktiv. Så när jag i pausen inte kunde slita mig från att titta på den frågade tatueraren om jag ville hälsa. Jag tycker ormar är jättesöta så jag kunde inte motstå det erbjudandet! Den höll fast fint vid min arm och ringlade runt ett bra tag. Liten nu men skulle tydligen bli runt 4 meter sen.

Efter lite ormmys var det dags för ännu en tur i stolen för skuggning. Sen var det klart! Var lite orolig innan att det skulle göra svinont. Vet inte varför jag var nervös för det, jag har ju gjort tassen på andra underarmen och klarat det utan problem. Och det gick bra det här också, det som kändes mest var sista bokstaven och kommatecknet på översta raden, resten var inte jobbigt alls! Klart det känns men det är ganska behagligt.

Nu är jag som sagt supernöjd, det var en väldigt bra tidig födelsedagspresent åt mig själv. Och idag blir jag gammal! Hela 29 år!

onsdag 11 januari 2017

Rök av Dan Vyleta


Originaltitel: Smoke
Sidor: 503 (Inbunden)
"Det är 1800-tal. På den stränga internatskolan dit samhällets elit skickar sina söner finner två tonårspojkar oväntat varandra. I världen de växt upp i avslöjas onda tankar genom att den syndige ger ifrån sig rök. Under en resa till London kommer de båda pojkarna en konspiration på spåren och de ger sig av på en hisnande jakt efter sanningen om röken."
Alltså, jag är lite delad angående den här boken. Det börjar jättebra, sen blir jag förvirrad och det blir lite segt, sen blir det bättre igen men inte riktigt sådär superbra som jag hade hoppats på att det skulle vara hela vägen. Och ärligt, sluta jämföra saker med Harry Potter! Det står på framsidan att den här boken fyller luckan efter Harry Potter och Guldkompassen. Den sistnämnda tycker jag att Rök slår men inte Harry. Där är den inte ens i närheten och kanske var det mina höga förhoppningar som förstörde lite av känslan i slutändan.

Språket är bra! Författaren kan verkligen skriva och tanken med allt är bra. Det är ofta spännande och intressant, men ibland tappar han bort mig lite i alla förklaringar och tankar om vad röken är och gör. Miljöbeskrivningarna är underbart levande och jag kan nästan känna lukten av rök och hur det klibbar fast mot huden när de kommer in i London, där alla ryker mer eller mindre.

De tre som boken till slut kommer att handla om, Thomas, Charlie och Livia tycker jag mycket om. De har alla sina egna bekymmer och bördor att bära. Varje val de gör eller varje tanke de har är kanske inte sådana man tycker om men jag fastnar direkt för dem som karaktärer.

Så det finns väldigt mycket bra med Rök, men den förvirrade mig lite för mycket för att nå full pott.

tisdag 10 januari 2017

Book haul


 • Harry Potter och de vises sten av J.K Rowling
 • Vi, de drunknade av Carsten Jensen
 • Love Letter of Great Women
 • A Hundred Pieces of Me av Lucy Dillon
 • Sandor slash Ida av Sara Kadefors
 • Linas kvällsbok av Emma Hamberg
 • Meningen med hela skiten av Nina Åkestam
 • Mannen utan öde av Imre Kertész
 • Akta er killar här kommer Gud och hon är jävligt förbannad och andra texter av Linda Skugge
 • Smultron & Svek och Vinbär & Vemod av Annika Wennström & Eva Swedenmark
 • Vingklippt ängel av Berny Pålsson
 • Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld
 • Härskarteknik av Elaine Eksvärd
 • Milk and Honey av Rupi Kaur
 • Min familj och andra monster av David Safier
 • Granne med döden av Alex Marwood
 • Cirkeltecknaren av Fred Vargas
 • Hotell Angleterre av Marie Bennett
 • The Last Days of Jack Sparks av Jason Arnopp
Har ni läst någon av böckerna får ni jättegärna berätta vad ni tyckte! 

måndag 9 januari 2017

Nyårslöftestaggen


Jag såg den här taggen inne hos Läsfåtöljens bokblogg och snodde den helt fräckt utan att ha blivit taggad!

1. En klassiker jag lovar att läsa: 
Räknas Walden som en klassiker? I så fall lovar jag att läsa den söta lilla utgåvan jag har av den det här året!

2. En påbörjad bokserie jag lovar att avsluta: 
Jussi Adler-Olsens serie om Avdelning Q, eller i alla fall läsa ikapp de böcker som finns ute. Jag vet inte om den är avslutad eller inte.

3. En bokserie jag lovar att påbörja: 
Hm...Kanske dags att testa Brobyggarna av Jan Guillou?

4. En författare (som jag inte läst tidigare) jag lovar att läsa något av: 
Hm...Ja men jag fuskar väl lite och svarar Jan Guillou har också då!

5. En bok jag lovar att läsa om: 
Harry Potter och de vises sten! Jag har ju fått den illustrerade utgåvan i julklapp och vill så gärna läsa den.

6. En genre jag läst lite/inget av och lovar att utforska: 
Oj..jag vet faktiskt inte. Kommer inte på någon!

7. Ett seriealbum jag lovar att läsa: 
Jag har ett Doctor Who-seriealbum som jag ska läsa!

8. En novell jag lovar att läsa: 
Nattsvart, stjärnlöst av Stephen King.

9. En bok som behandlar ett tufft men viktigt ämne jag lovar att läsa
Den jag kommer att tänka på här är Fallna kvinnor av Eva F Dahlgren.

10. En länge ägd oläst bok jag lovat att läsa 
Eh...Här är det ju mer problem vilken av alla jag ska välja. Den lille vännen av Donna Tartt!

11. En debut jag lovar att läsa
Jag har faktiskt ingen bra koll än så jag kan inte säga någon.

12. En bok eller bokserie (som jag tidigare gett upp/dömt ut) jag lovar att ge en ny chans
Nja, här har jag nog ingen jag kan lova faktiskt.

13. Tagga någon! 
Jag taggar inte någon speciell, vill du göra den så gör det gärna och säg till!

fredag 6 januari 2017

Planer 2017


Nytt år, nya tag, right? Det blir nog inga bokmål det här året heller, inga utmaningar eller så. Jag vill mest köra lustläsning. Ta det som faller mig in, kanske att jag fortsätter göra små högar varje månad för det var faktiskt ganska roligt. Kul att spela in videos till det också. Men vi får se.

Annars då? Finns det några planer för 2017? Jo då det är väl klart det gör.

 • Tatuering - den blev inte av under förra året. Men nu den elfte januari är det dags att sätta dit min andra tatuering. Det blir på min vänstra underarm och jag kan säga att det har med en bok och ett citat att göra. Resten får ni veta när den är klar. Jag ser väldigt mycket fram emot det, det är dagen innan min födelsedag så det blir en fin present åt mig själv.
 • Resa - Jag vill i alla fall åka till Umeå och familjen där i år. Det blev ingen tur dit under 2016 och det är så tråkigt. Men i år ska jag väl lyckas ta mig dit i alla fall hoppas jag. 
 • Må bra - Det här kan innebära så mycket. Läsa mer, istället för att fastna vid youtube. Ta längre promenader. Fota mer. Skriva för hand mer. Använda mina målarböcker mer. Min första del i det här är att en av mina bästa kompisar kommer ner från Kiruna den trettonde och stannar helgen. Det ska bli riktigt roligt. 

torsdag 5 januari 2017

Januari TBR


Har ni några läsplaner för januari? Eller har ni läst någon av böckerna jag ska ge mig på? Berätta gärna i så fall vad ni tyckte!

tisdag 3 januari 2017

16 bästa böckerna 2016


 • Sjuka själar av Kristina Ohlsson
 • Simma med de drunknade av Lars Mytting
 • Björnen och pianot av Dave 
 • Jag vet var du bor av Claire Kendal
 • Björnstad av Fredrik Backman
 • En nästan sann historia av Mattias Edvardsson
 • Hold still av Nina LaCour
 • Kalldrag av Markus Sköld
 • Som stjärnor i natten av Jennifer Niven
 • Du, bara av Anna Ahlund
 • Fiskarmännen av Chigozie Obioma
 • Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna av William Joyce
 • Hela härligheten av Margaret Mazzantini
 • Jag lät dig gå av Clare Mackintosh
 • Valda verk av T.S. Spivet av Reif Larsen
 • Doctor Who: Timelord Fairy Tales
Har ni läst någon av dem? Är det kanske någon som är med på er egen lista över 2016s bästa böcker? Eller någon ni vill läsa? 

måndag 2 januari 2017

Doctor Who: Time Lord Fairy Tales


Originaltitel: Doctor Who: Time Lord Fairy Tales
Sidor: 272 (Inbunden)
"We are all stories in the end...
Fiften tales of ancient wonder and mystery, passed down through generations of Time Lords. Dark, beautiful and twisted, these stories are filled with nightmarish terrors and heroic triumphs, from across all of time and space."
Jag tokälskar den här boken. Den är så mysig och underbar! Sagor, med en Doctor Who-twist. Jag slår vad om att ni inte visste att Doktorn har ett finger med i spelet i berättelsen om Rödluvan, eller Askungen. Men det har han så klart! Det är bara kärlek mellan mig och den här boken, jag kan inte förklara det ordentligt.

Kanske är det för att jag läste den i december när mycket var osäker och ostadigt. Och att då få rymma in i sagovärldar där min favoritkaraktär dessutom dyker upp och räddar allt och alla, det var magiskt.

Det är femton sagor som dessutom förgylls av vackra illustrationer här och där. Ett måste för alla Doctor Who-fans!