lördag 28 februari 2015

Book haul: reaböcker och lite annat!


Lite nya böcker! Hade egentligen tänkt vänta på att alla paket skulle komma hem men eftersom de segar tog mitt tålamod slut och jag spelade in en book haul nu i alla fall. Det värsta som händer är att det blir fler inlägg med nya böcker!

fredag 27 februari 2015

Veckans bokbloggsjerka



Fredag, och efter att ha varit på möte på Arbetsförmedlingen och fått order att kontakta läkare på måndag för att utreda arbetsförmåga och mycket annan information, så är mitt huvud nu helt slut och bultar ganska otrevligt. Däremot får jag hoppa in och jobba extra på måndag, plus att jag har två paket att hämta ut då också, ett ändå från Hawaii, så jag ser faktiskt fram emot både helgen och starten på nästa vecka trots allt.

Men, fredag! Veckans jerka inne hos Annika lyder:

Den mest uppenbara frågan borde väl egentligen handla om bokrean, men i stället väljer jag att fråga dig om du har läst en bokserie som du slutade tycka om under resans gång och varför? Om du inte läser serier kan du väl i stället berätta om vilken bok som har haft det perfekta slutet (utan att lämna ut för många detaljer förstås). Naturligtvis finns det ingenting som stoppar dig från att besvara båda frågorna om du vill.

Det här blir nog en vecka med lite icke-svar. För jag kan inte komma på någon serie jag slutat läsa, men precis det där kan nog vara en anledning att jag inte läser så mycket serier. För jag är orolig att bli less under tiden.
Och ett perfekt slut..hm...Jag kommer inte på något faktiskt, men för att svara något i alla fall kan jag berätta om Dimman av Stephen King. Jag ska inte avslöja slutet, men jag och en av mina närmaste vänner har grymt olika åsikter om det. Han tycker att filmen har ett otroligt bra slut, full pott för honom. Boken slut däremot avskyr han, det skiljer ju sig väldigt mycket från filmen.
Jag är tvärtom, jag tycker inte alls om filmslutet men gillar bokens.

Haha ja nu har jag gett er icke-svar på båda frågorna så jag tror jag ska ge mig nu innan jag babblar iväg alldeles. Trevlig helg på er!

Update: Efter att ha läst andras svar så inser jag att jag ju läser en del serier, som till exempel Keplers, det är bara det att jag inte tänker på dom som serier av någon anledning. Fråga mig inte varför, kortslutning i hjärnkontoret!

torsdag 26 februari 2015

Tack för alla minnen av Cecelia Ahern


Originaltitel: Thanks for the Memories
Sidor: 383 (Danskt band)
"Efter en tragisk olycka minns Joyce saker hon aldrig har upplevt. Hon känner till smågator i Paris, en stad hon aldrig har besökt; hon kan plötsligt en massa om konst, något som aldrig intresserat henne. Och varje natt drömmer hon om en okänd liten flicka med ljust hår.
Justin är skild, ensam och rastlös. Han kommer till Dublin som gästföreläsare i konsthistoria och blir motvilligt övertalad till att ge blod. Det blir det första som kommer från hans hjärta på mycket länge.
Trots att  de aldrig mötts flätas deras liv sakta samman."
Jag älskar Aherns böcker, jag har läst tre eller fyra stycken nu och varje bok har fått mig att pendla mellan otrolig glädje och tårar. Hon har ett otroligt sätt att skriva som verkligen berör mig. Det passar bra att bryta av med ibland när jag läst lite för mycket om ond, bråd död.

Tack för alla minnen är en väldigt varm berättelse om kärlek, men det är faktiskt inte bara den romantiska kärleken. Jag blir även rörd av förhållandet mellan Joyce och hennes pappa, det är scenerna med dem som oftast får mig att le. Hennes far är en mycket speciell herre, som inte lämnat sin hemstad tidigare men som nu för sin dotters skull, bland annat, flyger till England och bjuder på en hel del charmiga och roliga scener. För att pappan ska få träffa sin idol från tv hittar de till exempel på ett ganska udda sätt att ta sig in till inspelningen av Antikrundan!

Den mest centrala berättelsen, om Joyce och Justin är också något som framkallar fnissattacker hos mig. Det är lite av en katt-och-råtta-lek som pågår medan de från var sitt håll försöker lista ut vad som hänt och vem den andra personen är.
Eftersom det är Ahern som skriver så är det ingen vanlig kärlekshistoria, hon hittar alltid sätt att göra dem speciella. Vad händer till exempel om man får en blodtransfusion och helt plötsligt vet saker man inte visste innan? Eller känner ett otroligt starkt band till någon man aldrig tidigare träffat?

Jag älskar det, på alla sätt och vis. Tack vare hennes förmåga att skriva sina berättelser på ett så annorlunda sätt är hon helt klart en favorit hos mig. Någon som alltid lämnar mig berörd efter lässtunden.

onsdag 25 februari 2015

Sandmannen av Lars Kepler


Sidor: 518 (Inbunden)
Serie: Joona Linna (del 4) 
"En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt söder om Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nedkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av Jurek Walters sista offer. Den gåtfulle seriemördaren greps av kriminalkommissarie Joona Linna och dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. 
Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom, mycket bråttom. Någon måste ta sig in på säkerhetsenheten och vinna seriemördarens förtroende.
Ingen kan gömma sig för Sandmannen. Stanna inte, somna inte. Mardrömmen har bara börjat."
Jag har sakta men säkert följt Keplers böcker, nu har jag bara nyaste kvar att läsa. Hypnotisören tyckte jag mycket om. Paganinikontraktet minns jag inte så mycket av tyvärr, Eldvittnet var bra. Men Sandmannen är nog den bästa hittills enligt mig.

Här är det saker som händer hela tiden. Jag tycker det är jätteintressant att se hur de börjat nysta upp Jureks historia och varför han gjort det han gjort. Och hur de försöker närma sig honom utan att han får reda på det inne på säkerhetsenheten.
Samtidigt är det ren frustration att läsa om hur en del läkare utnyttjar sitt ansvar och beter sig som svin. Jag ville slänga iväg boken några gånger för att det var så jobbigt att läsa om.

Det är spännande hela tiden, och tricket Kepler gör med riktigt korta kapitel gör att jag inte tänker på hur mycket jag egentligen läser. Det går så snabbt för det blir hela tiden "men bara ett kapitel till, de är ju inte så långa så det hinner jag". Sen är klockan mitt i natten och jag borde ha sovit för länge sedan, igen.

Jag känner paniken som infinner sig hos bokens karaktärer ibland, hur det känns som att den här hemska drömmen aldrig kommer att ta slut. Precis när jag börjar slappna av så vänds allt upp och ner igen och pulsen ökar, det är så skickligt skrivet.

Nu har jag läst lite blandade åsikter om deras senaste bok, Stalker, att den inte riktigt levde upp till förväntningarna. Men jag ser ändå fram emot att läsa den, jag tror inte att jag kommer känna mig besviken. Jag har för mig att min syster har den så det får bli ett litet boklån från henne snart!

tisdag 24 februari 2015

Song Titel Book Tag


Jag såg den här taggen på youtube och tyckte den var lite rolig så den får hoppa med hit till bloggen! Tyvärr blir det ingen video den här gången, jag måste kidnappa tillbaka kameran från syrran snart.

Det är helt enkelt tio olika låtar som ska kopplas ihop med böcker med hjälp av förklaringen man får till varje låt. Jag taggar ingen speciell sedan utan kör på mitt vanliga, vill ni göra den så go for it! Och lämna gärna en kommentar så jag kan hoppa in och kolla era svar :).

Låtarna:

1 - Guns N' Roses - November Rain - Pick a book with a sad/tragic ending
Här blir det The Fault in Our Stars av John Green, den bara hoppade ut på mig från hyllan när jag letade en bok för den här frågan. Snyft.

2 - Queen - Another One Bites the Dust - Pick a book which a lot of killing in it
Kråkflickan av Eriksson & Axlander-Sundquist, det är en hel del personer som dör i den här boken. Eller ja, i hela trilogin för den delen.

3 - Britney Spears - Oops!... I did it again - Pick a book you read more than twice
Nu tror ni att jag tänker välja Isfolket igen! Men jag tar Narnia den här gången, den bokserien har jag läst 3 gånger nu tror jag.

4 - Pink Floyd - Wish You Were Here - Your currently most anticipated book 
Behandlingen av Mo Hayder helt klart! Ser väldigt mycket fram emot den.

5 - Florence + the Machine - No light, no light - Pick a book that was just so bad you'd like to lock it away in a dark corner and never look at it ever again
Jag försöker verkligen komma på någon annan bok att svara på de här frågorna om böcker jag inte tycker om, men så fort frågan dyker upp så är det bara Ett öga rött jag tänker på.

6 - Skylar Grey - Final Warning - Pick a book with a kick ass protagonist you'd not want to piss off
Långt innan jag började med bloggen läste jag en bok som heter Belladonna av Karen Moline, där den kvinnliga huvudkaraktären är någon jag verkligen inte vill bli ovän med. Hon är beräknande, kall och har all världens tålamod för att utkräva sin hämnd på de som gjort henne illa.

7 - My Chemical Romance - I'm not Okay - Pick a book that deals with a hard topic like loss or bullying 
Här får det bli en lite annorlunda bok. Den heter Nu måste jag sluta, och är en samling med självmordsbrev som författaren samlat ihop, de flesta är lite äldre om jag minns rätt. Det var några år sedan jag läste den. Med varje brev finns bakgrunden till vad som hänt.

8 - Linkin Park - Breaking the Habit - Pick a book you read which was outside of your usual comfort zone yet you still enjoyed reading
Expeditionen av Bea Uusma. Det är inte så ofta jag läser böcker som inte är skönlitterära. Men den här knockade mig totalt och fick mig att dela författarens besatthet under tiden jag läste.

9 - Troye Sivan - Happy little Pill - Pick a book that makes you happy
Windy, ledarhingsten av Elyne Mitchell. För att den är barndom och nostalgi för mig. Jag vet inte hur många gånger jag lånade de böckerna på Kirunas stadsbibliotek.

10 - Ladyhawk - Dusk Till Dawn - Pick a book you read in one night/sitting
Kråkflickan och Hungerelden går båda in här, det var helt omöjliga att sluta läsa.

måndag 23 februari 2015

Ritual av Mo Hayder


Originaltitel: Ritual
Sidor: 406 (Inbunden)
Serie: Walking Man (del 1)
"Tre meter under vattenytan i Bristols hamn sluter polisdykaren Flea Marley sina fingrar om en avhuggen människohand. Dagen därpå återfinns den andra handen - också den amputerad och omständigheterna tyder på att offret fortfarande var vid liv när händerna avlägsnades. 
Kriminalkommissarie Jack Caffery, nyligen inflyttad från London, får i uppdrag att utreda fallet. Sökandet efter offret leder honom och Flea till de mörkaste delarna av Bristol, en undre värld av drogmissbruk och misär där en uråldrig ondska tycks ha vaknat till liv.
Samtidigt hemsöks Flea av minnet av sina föräldrars tragiska död i en dykolycka två år tidigare."
Att jag snabbt har blivit ett stort fan av Mo Hayders böcker är väl inget som överraskar någon längre. Så att jag gillar Ritual är väl inte heller förvånande. Jag har ju läst Hud tidigare, som är andra boken i Walking man serien, och jag önskar faktiskt att jag hade läst dem i rätt ordning. Nu visste jag lite redan vad som skulle hända, och en del saker i den här boken förklarade en del saker i Hud som hade varit kanske hade varit en fördel att veta innan den läsningen.

Ritual är spännande, fortfarande inte i klass med Fågelmannen som är en bok i annan serie av Hayder, men ändå riktigt bra. Jag störde mig ganska ordentligt på Flea i Hud, för de beslut hon tog som var så dumma, men i den här boken kommer vi lite bättre överens. Och kanske förstår jag henne ännu mer nu, varför hon gör som hon gör.

Jag gillar verkligen idén med den vandrande mannen som har en ganska speciell roll i den här serien, det är intressant. Ibland är det nästan mötena mellan honom om Jack Caffery som är mest intressanta, för att de gräver runt i ett mörker som är svårt att föreställa sig. Det går verkligen inte att tänka sig in i hur det är att bära på något sådant.

Jag vet att en ny bok av Hayder kommer ut på svenska nu i vår, och om jag inte är helt ute och cyklar så tillhör den boken samma serie som Fågelmannen. Jag väntar med spänning!

söndag 22 februari 2015

Berörd från oväntat håll

Igår natt innan jag skulle försöka sova låg jag och tittade på Deckarna på Svt play. Jag har egentligen inte haft en tanke att följa programmet, men min syster sa att det var intressant och jag hade inget annat att göra så, jag tänkte varför inte.

Kollade några avsnitt och det var helt okej avslappning, lagom att titta på så mitt i natten. Så kom avsnittet då Denise Rudberg var i fokus, och det gav mig ett oväntat slag i magen. Under middagen när hon berättade om sin uppväxt, om hur en ny, obehaglig människa kom in i hennes och mammans liv när hon var åtta.

Hon beskrev det som;
"En person som var, som skapade situationer som gjorde att man aldrig riktigt visste till exempel hur en middag skulle sluta. Som också skapade stämningar när man kom in i ett rum, man visste aldrig vilket humör personen var på. 
Och att försöka utläsa koderna för en människa som mår dåligt, är destruktivt för ett barn och väldigt påfrestande skulle jag vilja säga också, och ska inte behöva ske."
Rudberg började gråta när hon beskrev det, själv satt jag och stirrade på skärmen. För det var så oväntat, att någon annan skulle beskriva mina känslor från när jag växte upp. När någon ny person kom in i mitt liv på samma sätt som i hennes och allt i citatet här ovanför blev vardag.
Egentligen är det här mer personligt än vad jag brukar göra det här på bloggen, men jag behövde skriva om det, för det gjorde mig så chockad, att se någon i tv sitta och sätta ord på något som påverkat mig så mycket, som format mig till den jag är idag.
Det var verkligen inte vad jag hade väntat mig när jag började kolla igenom avsnitten.

Men skulle Denise Rudberg hitta in hit och se det här, tack för att du berättade det. Även om det är historia för mig också nu, så var det skönt att höra någon annan uttrycka det.

lördag 21 februari 2015

Odinsbarn av Siri Pettersen


Originaltitel: Odinsbarn
Sidor: 661 (Inbunden)
Serie: Korpringarna (del 1)
Recensionsexemplar: Från B. Wahlström, jättestort tack!
"Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa.
En man från norr sticker kniven i ett spädbarn, för att dölja att hon är född utan svans. Flickan överlever och får namnet Hirka. När hon är femton vintrar gammal får Hirka veta att hon är ett odinsbarn - ett svanslöst odjur från en annan värld. Myten säger att odinsbarn för med sig röta och död.
Samtidigt sprider sig rykten och oroligheter i landet. Gamla maktkamper väcks till liv, krig hotar att bryta ut och folk överger sina hem i fruktan för varelser som ingen har sett på tusen år.
Det var som om Hirka inte är den enda som tagit sig igenom stenportarna från den andra världen och plötsligt vänds alla blickar mot henne."
Det här är en författare jag har följt på instagram ett bra tag. Så jag har sett hennes bok på norska lite då och då, och den har hela tiden gjort mig väldigt nyfiken. Trots att jag egentligen väldigt sällan läser fantasy.
Men när jag såg att den skulle komma ut på svenska blev jag i alla fall jätteglad!

Så nu har jag fått läsa den, och den är så bra! Jag är frustrerad över att jag inte har en fortsättning att plöja igenom direkt. Jag vill ha mer nu!
Jag tror att anledningen att jag inte läser fantasy ofta är för att jag fått för mig att det är komplicerat. Jag vet att många säger att när det finns en karta med i en bok så blir de glada, jag känner mer "Ahhhh komplicerad värld som jag inte kommer hänga med i!"...Jag vet inte varför helt ärligt.

Men här är det inte alls så. Jag tycker den här världen är lätt att följa med i trots att Hirka och Rime förflyttar sig ganska mycket. Jag får tydliga bilder i huvudet av omgivningarna och nu när jag har läst ut den känns det som att jag har sett allt på film. Det är verkligen bra betyg för en bok, när den är skriven så skickligt att det känns som om man spelar upp scenerna i huvudet samtidigt som man läser.

Jag fastnar väldigt mycket för Hirka, hon är en stark karaktär som kämpar sig igenom allt som händer henne. Överlag så tycker jag faktiskt att alla karaktärer i boken är väldigt välskrivna. Det finns några att älska, några att hata, några man aldrig är riktigt säker på vart man har, men ingen känns platt och tråkig.

Berättelsen känns för mig originell och välskriven, jag har i alla fall inte läst något som påminner om just den här världen tidigare. Jag gillar tanken på att det är vi människor som är grunden för myter och berättelser, det är vi som inte är på riktigt. Samtidigt som det här är en fantasybok, kan den verkligen passa in i vårt samhälle i dag också. Det är en berättelse om hur det är att vara annorlunda, hur det är när man inte blir accepterad för den man är.

Även om du är som mig som inte läser den här genren ofta, så ge den här en chans. Den var omöjlig att lägga ifrån sig, både tack vare den fascinerande världen och alla underbara karaktärer!

fredag 20 februari 2015

Veckans bokbloggsjerka



Fredag och dags för en jerka hos Annika igen! Veckans fråga är:

Var (och hur) författar du dina inlägg? 

Ehm. Ja det kanske borde finnas ett vettigt schema bakom det. Men det gör det oftast inte för mig. Det jag har som stadigt inlägg är ju jerkan, den återkommer varje vecka och den gör jag allra helst på fredagarna.
Men förutom det..så skriver jag när jag har något att skriva om. Läser jag ut en bok så skriver jag om den så snabbt som möjligt för att inte glömma något och inte få en stor hög med böcker liggande, jag gillar att kunna stoppa in dem i hyllan och känna att jag är helt klar med dem.

Har jag recensionsex så skriver jag om dem, så gott det går, på datumet de först får skrivas om. Finns det inget så skriver jag när den är utläst som vanligt. Nu har jag en bok som har legat länge och väntat på att få ett inlägg, för recensionsdatumet är först i morgon.

Men annars..nej jag har inget schema eller något sådant. Ibland har jag mycket att skriva om och då är det toppen att det går att tidsinställa inlägg! Då kan jag skriva färdigt för några dagar och sen fundera vidare på andra inlägg.

Ja just ja, var! För det mesta sitter jag i sängen med en kopp kaffe bredvid mig och skriver när hundarna har varit på en promenad. Då sover de lugnt och jag känner att det är helt okej för mig att sitta här och skriva.

torsdag 19 februari 2015

Ett sista litet tips

Nu är det snart dags för rean att dra igång i affärerna och för alla förhandsbeställningar på internet att skickas iväg. Själv har jag förhandsbeställt lite så det blir en bookhaul av det när allt kommit hem. Jag nämnde ju tidigare att jag skulle kunna göra långa listor på böcker som jag vill tipsa er om, som förtjänar lite extra kärlek på rean, men jag ska inte dränka er med rekommendationer.

Jag ska bara ge ett sista tips på en bok som jag läste förra året, och som är väldigt fin och viktig. Den finns på Bokus-rea, där går den nu för 79 kronor så det är perfekt tillfälle att skaffa den!


Får hundar korvar i himlen? är en barnbok som jag kommer spara och läsa för mina barn om jag får några. Speciellt eftersom jag hoppas på att alltid kunna ha hundar i familjen. Den här boken handlar om just sorgen när ens älskade fyrbenta vän börjar bli gammal och sjuk, då den hemska tiden kommer när man måste säga hej då.
Det berättas på ett fint och lättförståeligt sätt om sorgen, att det är okej att vara ledsen och gråta, men också att våra vänner aldrig helt försvinner, de finns alltid kvar i våra hjärtan. Mina hundar fick extra stora kramar efter att jag hade läst den här.

Klickar ni på bilden kommer ni direkt till sidan på Bokus.

Hungerelden av Eriksson & Axlander Sundquist


Originaltitel: Hungerelden
Sidor: 409 (Inbunden)
Serie: Victoria Bergmans Svaghet (del 2)
"Poliskommissarie Jeanette Khilbergs arbete med att lösa fallen med de döda invandrarpojkarna avbryts när en framgångsrik företagsledare mördas i Stockholm, på ett i det närmaste rituellt sätt. Flera märkliga detaljer gör att det ser ut som hämnd. Men, hämnd för vad?
Psykologen Sofia Zetterlund kopplas in för att bistå med en gärningsmannaprofil. Ett arbete som blir problematiskt då de samtidigt inlett en kärleksrelation.
Jeanettes fortsatta sökande efter Victoria Bergman leder inte bara till internatskolan i Sigtuna utan också till Danmark och händelser i det förflutna. Sofia Zetterlund försöker, parallellt med sitt arbete som psykolog, att hitta tillbaka till sitt rätta jag."
Andra boken utläst, också den på mindre än ett dygn..Nu har jag dock ett problem, jag får inte tredje boken förrän mina förhandsbokningar på rean skickas ut, frustrerande! Jag vill verkligen bara fortsätta läsa så jag får veta hur allt hänger ihop!

De här böckerna retar verkligen min hjärna, jag tror jag förstår något, bara för att bli totalt överkörd några minuter senare och jag ser nästan hur författarna räcker ut tungan åt mig för att jag trodde att jag hade hittat ledtrådar på hur allt är!

Eftersom det är en uppföljare är det svårt att skriva om handlingen, det skulle lätt kunna bli att jag skriver för mycket och det vore synd. Men jag fortsätter mina hyllningar, har ni inte läst de här böckerna än så gör det! De är helt otroliga hittills och jag har svårt att tro att trean skulle vara sämre. Tro mig, så fort den landar här hemma ska den läsas!

En annan sak, som inte handlar om hur boken är egentligen, utan bara lite allmänt. Det är riktigt jäkla obehagligt att läsa om allt Victoria i boken utsätts för när jag delar hennes namn, jag kan inte ens skydda mig med att vi stavar annorlunda för hon har också sitt namn med c. För mig höjer det obehagskänslorna riktigt mycket. Jag kan inte komma på om jag läst någon annan bok med en Victoria i, absolut inte någon som har detta mörker i sig.

Nå, det var mer en parentes, jag gillar den här lika mycket som första delen och är imponerad över hur väl författarna fortsätter att vrida och vända på allt!

onsdag 18 februari 2015

De användbara av Mattias Hagberg


Originaltitel: De användbara
Sidor: 284 (Inbunden) 
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Atlas, tusen tack! 
"December 1938. Den unge läkaren Ludwig Malmström blir kommenderad till en anstalt för sinnesslöa i Jämtlands mörkaste skogar för att utreda en smitta som på kort tid börjat ta livet av de intagna. 
Han är lockad av tidens stora idéer: i Tyskland rustar Hitler för raskrig, i Sovjet pågår Stalins utrensningar av oliktänkande. Utopierna ska bli verklighet med hjälp av teknik, medicin och arkitektur. Allt förefaller möjligt. Men Malmströms egen värld är på väg att rasa samman. Hans drömmar förvandlas steg för steg till mardrömmar.
Flera decennier senare försöker hans dotter förstå vem hon ä och var hon kommer ifrån. Hon har levt ett liv utan sammanhang, som den sista ledtråden i en meningslös gåta. I trädet utanför hennes fönster väntar de svarta fåglarna som alltid tycks vaka över henne."
Det här är en väldigt obehaglig berättelse, dels på grund av de värderingar som en del i boken har, dels på grund av att känslan mellan dröm och verklighet suddas ut ibland och det är svårt att veta vad som egentligen händer.

Först av allt kan jag säga att Ludwig Malmström inte är en person man tycker om, han har inte mycket glädje i sitt liv och ser saker otroligt grått. Enda gången han lever upp är när han får diskutera de tankar han har om hur man ska göra världen bättre, och det är inte direkt sympatiska tankar.
Förutom Malmströms perspektiv får vi genom boken också följa hans dotter, flera år senare. Hon är inte heller någon solstråle, men ändå lättare att förstå och känna med.

Själva berättelsen är som sagt obehaglig, jag är inte alltid säker på vad som verkligen händer och vad som kanske bara utspelar i någons tankevärld. Eller feberdrömmar, det är nästan så det känns ibland. Det kryper in under huden på mig som läsare och ibland är jag glad att jag sitter i ett ljust rum med fötterna uppe på sängen när jag kommer till vissa scener. Jag fastnar mest för delarna som utspelar sig i dåtid, de är mest störande men samtidigt också de mest intressanta. Det är där allt obehag och all förvirring finns.

Det är en fristående bok som kan ses som en systerroman till Rekviem för en vanskapt som författaren skrivit tidigare. Den har jag inte läst, men jag kollade så klart upp den och den låter lika intressant som den här boken och åker upp på min lista över sådant jag vill läsa.

tisdag 17 februari 2015

Kråkflickan av Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist


Originaltitel: Kråkflickan
Sidor: 395
Serie: Victoria Bergmans Svaghet (del 1)
"Nutid. Stockholm. Två kvinnor vars vägar korsas.
Kråkflickan handlar om svek och vad sveket kan göra med människor.
Psykoterapeuten Sofia Zetterlund utreder två klienter: Samuel Bai, barnsoldat från Sierra Leone och Victoria Bergman, en kvinna mitt i livet, bärande på ett stort, oläkt sår från barndomen. Två olika människor med samma problematik: de visar båda tecken på multipla personligheter.
Samtidigt hittas en ung pojke död i ett buskage. Kroppen är svårt sargad. Torterad? Han är av utländsk härkomst och ärendet får låg prioritet då pojken saknar historia. Saknad av ingen?
Kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg och terapeuten Sofia ställs inför samma fråga: hur mycket lidande kan en människa utsätta andra för innan hon själv upphör att vara människa och blir ett monster?"
Aaaaaah! Varför har jag inte läst den här tidigare!? Hur kan den ha fått stå och vänta så länge?!

Hrm, ja, ni kanske kan lista ut att jag gillade den? Den är så otroligt mörk, så hemsk och svart och fyll av lidande på alla sätt och vis. Och den vrider och vänder på allt, så det finns ingen chans för mig att veta hur det ska gå innan boken själv avslöjar det. Det är helt otroligt.

Att så mycket sorg och svek och hemsökta människor kan rymmas i en och samma bok. Det är tung läsning, men det är samtidigt helt omöjligt att lägga bort den. Jag läste ut den på lite mindre än ett dygn. Sidorna bara flög fram och helt plötsligt var det slut. Nu förstår jag varför alla sagt att den är så bra men samtidigt vidrig, det är den verkligen. Det är bara för mig att hålla med.

Frågan den ställer, när slutar man vara människa och blir ett monster? Vad behöver man själv göra och kanske även, vad behöver man utsättas för innan förvandlingen sker? De frågorna tar mycket plats i berättelsen, och jag vet inte riktigt hur jag ska känna till slut. Det är så svårt att skriva allt jag tänker, för jag vill absolut inte avslöja för mycket.
Men har ni inte läst den än, och vill dyka in i ett mörker som verkligen klämmer tag om ditt hjärta och inte släpper så är den här boken perfekt. Jag vet att den finns på bokrean, så det är ett utmärkt tillfälle att köpa den om ni inte redan gjort det.

Jag har andra delen hemma och ska kasta mig över den. Tredje delen har jag inte men den är förhandsbokad på rean, så den kan också läsas snart. Nu ska jag hämta lite kaffe, klappa på vovvarna, ta ett djupt andetag och sedan återgå till Victoria Bergmans svaghet, för det går inte att låta bli när jag vet att fortsättningen står och väntar.

måndag 16 februari 2015

The bookentines tag!


Taggens regler är:
1. Thank the person who tagged you and make sure to put the picture in your post.
2. Answer the questions.
3. Tag some people!

Så jag blev taggad av Nelly, tack för det! :) Den här gången blir det att svara i text bara! Har fått lämna tillbaka kameran till syrran en sväng, men planerar på att kidnappa den igen. Det här är ju lite kärleksfrågor till böcker, och ska väl hänga ihop med Alla hjärtans-dag, nu är den ju över men lite kärlek så här i efterhand skadar väl inte!

1. My OTP (one true pairing)
Första jag kommer att tänka på är Silje och Tengel från Isfolket så det får bli dom. Deras kärlek har alltid varit magisk för mig.

2. My favorite ship to ship
Jag får vara tråkig och säga att jag inte kommer på någon tyvärr.
 
3. Favorite LGBTQ ship
Hm...det blir nog samma här, kommer inte på någon.

 4. Favorite YA Contemporary romance book
Uh, jag vet inte om jag riktigt läst så mycket just YA av den gernen. Så jag fuskar och svarar vanlig romantisk bok helt enkelt, då blir det vad som helst av Lucy Dillon!

 5. Favorite ship from a book that isn't Contemporary romance!
Aaah jag vet inte, jag är dålig på ships, shipar? Hur säger man det i plural?!

6. Favorite friendship
Det blir nog den som en del verkar nämnt redan, Harry, Ron och Hermione från Harry Potter-böckerna.

 7. Top book boyfriend/girlfriend of all time
Jag vet att jag för flera år sedan hade velat ha någon som Park, från Eleanor & Park. Så jag säger honom.

8. Three other book boyfriends/girlfriends because we all know you can't have just one
Hm..Mr. Darcy från Stolthet och Fördom måste ju nästan vara med. Men helt ärligt jag kommer inte på fler! Jag tror jag är gammal..

9. The character I wish was my valentine
Fuskar igen och tar en karaktär som inte är från en bok, men som vinner alla gånger ändå, Doktorn från Doctor Who så klart..En tur i hans TARDIS på Alla hjärtans-dag hade slagit allt annat alla gånger.
Eller Jack Harkness för den delen..

10. The character I wish I could spend my Valentines day with sulking over the fact that we don't have dates (Book character I wish was my best friend)
Hermione kanske. Eller Sol från Isfolket! Det hade nog varit ganska intressant..och jag hade i alla fall känt mig trygg! Ingen bråkar med henne eller de hon bryr sig om!

11. Most painful ship to ship (because they don't end up togheter, or they never could, or one of them dies etc.)
Aaah ships, jag vet inte!

12. Favorite love triangle
Det har blivit lite tjatigt med kärlekstrianglar nu, men måste jag välja en tar jag nog Bella, Edward och Jacob från Twilight.

13. A villian you secretly love
Draco Malfoy, har jag gjort ända från början!

Så, då var det gjort! Hoppas ni alla hade en fin Alla hjärtans-dag! Jag kör ett litet fusk igen och taggar alla som känner sig manade att göra den! Lämna en kommentar så hoppar jag in till er :).

söndag 15 februari 2015

Magikerna av Lev Grossman


Originaltitel: The Magicians
Sidor: 436 (Inbunden)
"Quentin Coldwater är begåvad men olycklig. Han går sista året på high school och är bevisligen ett geni. Dock är han fortfarande hemligt besatt av en serie fantasyböcker han läste som liten, om det magiska landet Fillory. I jämförelse med det känns allting i det riktiga livet grått och meningslöst.
Allting förändras när Quentin  oväntat blir antagen till Brakebills, ett hemligt och synnerligen exklusivt collage i New York, där han ska komma att genomgå en grundlig och tuff utbildning i hur man praktiserar modern magi. Han bekantar sig också med annat man stöter på i collage; vänskap, kärlek, sex, alkohol och droger. Trots det saknas någonting fortfarande, och magin skänker honom inte den lycka och äventyrslusta han hoppats på. 
Det finns heller ingenting som kan förbereda honom på den förbluffande upptäckt som väntar efter examen."
Jag har hört så mycket blandat om den här boken tidigare, en del har älskat den och en del har hatat den. Blurbar på boken skriver saker som "En Harry Potter för vuxna" och att varje Narnia-fantast kommer avguda den. Så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig när jag började läsa.

För det första, huvudpersonen Quentin, jag hade verkligen inte kommit överens med honom i verkliga livet. Mer deprimerande person får man leta efter, jag vill bara ruska om honom och få honom att inse vad han faktiskt har, men för honom är det aldrig nog, vilket andra karaktärer i boken också påpekar för honom. Han letar efter något fantastiskt hela tiden, och det spelar ingen roll hur många gånger han hittar något fantastiskt, det är aldrig det som kan göra honom nöjd.

Så en bok med en karaktär jag ogillar så pass mycket måste väl vara jobbig att läsa? Det kan man tycka, men jag gillar faktiskt berättelsen. Jag tycker själva college-tiden är lite för utdragen och seg vissa gånger, det är väldigt mycket drickande överallt och det är ganska tjatigt att läsa om till slut. Men när det faktiskt händer saker, så är det bra. Och tiden efter college, då tar det verkligen fart. Jag önskar det hade fått mer utrymme.

Det är alltså en bok med lite blandat innehåll, vissa väldigt sega delar, en osympatisk huvudkaraktär, men samtidigt finns det något där som får mig att fortsätta läsa och vara nyfiken. Så pass nyfiken att jag passade på att förhandsboka andra delen som jag hittade billigt på Icas hemsida. Skulle ni vara nyfiken på den här första delen så finns den på Adlibris rea!

lördag 14 februari 2015

#bokryggspoesimedkulturkollo

Idag har Kulturkollo ordnat en liten stafett bland bokbloggare som ville vara med. Det är en stafett med bokryggspoesi! Man kikar runt i sin bokhylla och bygger dikter av titlarna på bokryggar, helt enkelt. Det är jättekul! Mellan 9-19 idag är stafetten igång, så vissa har redan hunnit lägga ut sina bidrag och nu är det äntligen min tur :). Lägger man upp på Instagram, Twitter eller Facebook är så är det hashtaggen #bokryggspoesimedkulturkollo som gäller.

Så, nog pratat, här kommer mina två dikter:


För då minns jag kärleken
Rebecca,
Det är så logiskt alla fattar utom du
Nu måste jag sluta
Ps. Jag älskar dig.



Lilla Himlafågel
Livet efter dig;
Fyrtio dagar utan skugga.

The Wishing Spell: Read-a-long tillsammans med Nellons bokblogg (del 3)


Nu är jag och Nelly på Nellons bokblogg igång med en read-a-long igen! :) Den här gången är det som ni ser första delen i The Land of Stories-serien av Chris Colfer, också känd som Kurt Hummel i Glee. Jag läser en pocket-version som har 438 sidor, och Nelly läser den inbunden.

I boken får vi följa ett tvillingpar, Conner och Alex, som har haft ett kämpigt år sedan deras pappa omkom i en olycka. Conner försöker sitt bästa i skolan men känner att det aldrig räcker till och Alex som känner sig ensam hittar sina vänner i alla böcker hon läser. På deras tolfte födelsedag får de ärva sin farmors gamla sagobok, The Land of Stories. En bok som visar sig vara mycket mer än en vanlig bok, genom den hamnar tvillingarna mitt i alla sagor de fått berättade för sig.

Det här blir det sista och avslutande inlägget för den här read-a-longen och den här boken. Jag måste säga att vi har lyckats med fullträffar båda gångerna vi läst tillsammans jag och Nelly! 
Jag älskar den här berättelsen, för mig är det som att kliva in i ett nytt Narnia. Jag vill bara läsa och läsa och läsa. Men tyvärr tar boken slut hur jag gärna jag än vill att den ska fortsätta. Som tur är finns ju två delar till i serien! 

Jag vill inte säga för mycket om vad som händer under de här sista sidorna vi har läst, det skulle vara att avslöja sådant man behöver läsa själv. Men den är fortsatt magisk, fortsatt spännande och många frågor får sina svar. Vissa hade jag kunnat ana mig till under läsningen och en del var överraskningar.
Den är skriven med så mycket kärlek, kärlek till familj och till sagorna. Hur de kan hjälpa en när man behöver fly från den verkliga världen ett tag, hur karaktärerna blir ens vänner medan man läser. Colfer har verkligen lyckats med att fånga den speciella känslan. 


Alla klassiska sagor som Rödluvan, Guldlock, Askungen, Snövit och så vidare, de får egna liv i den här underbara boken. Och har du inte alltid undrat vart alla dessa sagor egentligen kommer från...från början? Läs så får du svaret! 

fredag 13 februari 2015

Psst, böcker ni kan klappa lite extra på under bokrean!

Samtidigt som jag älskar att ge boktips, tycker jag att det är lite läskigt, ansvaret liksom, tänk om det blir fel, aaah! Men jag har hittat några böcker på bokrean som jag redan har läst och älskat och vem vet, de kanske träffar rätt till någon annan också?

Först ut, och den här gillar jag så otroligt mycket, det var en av mina två absolut bästa böcker under 2014. Gillar du mörka böcker som verkligen kryper under skinnet på dig så är det här en perfekt sådan. Jag blir sällan fysiskt illamående när jag läser, men den här boken lyckades faktiskt knuffa mig dit, och det kanske låter som något dåligt men jag menar det verkligen som ett bra betyg! Inga kelgrisar, inga styvbarn finns på Adlibris rea.


Den andra boken är från en av mina favoritförfattare när det gäller feelgood-böcker. Det blir inte för sliskigt enligt mig, utan håller sig lagom mysigt och lättläst. Jag uppskattar också att det inte bara är lycka och fluff, utan det finns lite mer allvarliga delar. Jag har nu läst tre böcker av författaren och gillat dem alla, men den här är nog min favorit hittills. Och så levde de lyckliga finns hos Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.


Sedan måste jag ge ett pockettips också som finns hos Adlibris under rean. Det är Joanne Harris Matlagningstrilogi; Vin; Apelsin; Choklad som kan köpas som en presentbox för 19 kronor, det är alltså pocket! Jag älskar verkligen Harris skrivsätt, det är så levande och vackert. Hennes böcker kan jag verkligen sugas in i mycket på grund av språket.


Så, det var lite tips jag hittade. Det finns så många fler jag hade kunnat tipsa om, kanske dyker det upp något till sådant här inlägg längre fram. Det vet man aldrig!

torsdag 12 februari 2015

Fynd med nostalgi

Jag har sovit hos min syster två nätter nu pga lite veterinärbesök med storhunden. Först för att ta lite prover i tisdags, och idag var vi på ultraljud. Vovven har förstorad prostata så nu är det medicin i en vecka som ska verka för att förminska den, och den effekten ska hålla i fem månader. Sen får vi se om det blir att fortsätta med den kuren eller om det blir en kastrering.

Men! Det jag skulle skriva om var fynd jag gjorde på Myrorna, för så klart tog vi en sväng dit när jag ändå var i stan. Det är lite vår grej.



  • Skuggan över stenbänken av Maria Gripe
  • ...och de vita skuggorna i skogen av Maria Gripe
  • Djungelboken av Rudyard Kipling
Böckerna av Maria Gripe har jag läst i...mellanstadiet kanske? Jag kommer ihåg att jag älskade läsningen och att stämningen i dem var otroligt bra. Det är böcker jag ofta funderat på att köpa hem, så jag kunde inte lämna dem när de stod där och skrek på mig.
Djungelboken har jag aldrig läst, men det känns som något som vore roligt att göra när man sett Disneyfilmen så många gånger. Den här boken är dessutom riktigt fin! 


onsdag 11 februari 2015

Spaning på Bokrean

Nu har ju Adlibris, Bokus, Cdon och Ica släppt de böcker som kommer vara på bokrean i år, så man kan förhandsbeställa. Jag har så klart kikat igenom dem och det är (som tur är) bara på Adlibris och Bokus jag hittat lite jag är intresserad av. Jag har inte hunnit kolla Akademibokhandelns tidning ännu, men det ska också göras så klart.

Jag tänkte i alla fall visa upp några jag är extra nyfiken på! Först ut, Adlibris:


Jag gillar ju Oates väldigt mycket och har varit nyfiken på den här ett bra tag. Den beskrivs som en historisk roman med skräckromantiska inslag och det låter riktigt bra!


Jag har inte läst den första trilogin som de här författarna har skrivit, men jag har de två första i den och den ska läsas! Jag har hört så mycket bra om den. Och den här boken, Glaskroppar, låter precis lika bra!

Sen hoppar vi till Bokus:


Om jag köper den här blir jag väl sist i världen med att göra det känns det som ,men då är det väl kanske på tiden också?


Jag gillar ju verkligen Ahern så när den här finns för bara 29 kronor är det väldigt svårt att stå emot!

Det finns några fler böcker på både adlibris och bokus som jag sparat länkarna till, men det här är dom jag är allra mest sugen på.

tisdag 10 februari 2015

The Wishing Spell: Read-a-long tillsammans med Nellons bokblogg (del 2)


Nu är jag och Nelly på Nellons bokblogg igång med en read-a-long igen! :) Den här gången är det som ni ser första delen i The Land of Stories-serien av Chris Colfer, också känd som Kurt Hummel i Glee. Jag läser en pocket-version som har 438 sidor och Nelly läser den inbunden.

I boken får vi följa ett tvillingpar, Conner och Alex, som har haft ett kämpigt år sedan deras pappa omkom i en olycka. Conner försöker sitt bästa i skolan men känner att det aldrig räcker till och Alex som känner sig ensam hittar sina vänner i alla böcker hon läser. På deras tolfte födelsedag får de ärva sin farmors gamla sagobok, The Land of Stories. En bok som visar sig vara mycket mer än en vanlig bok, genom den hamnar tvillingarna mitt i alla sagor de fått berättade för sig.

Och det här är då ett inlägg om andra delen av boken vi hunnit igenom!

Vi fortsätter följa tvillingarna på deras jakt efter alla föremål som ska kunna hjälpa dem att komma hem, men nu är det någon annan som är ute efter samma föremål...och det är ingen trevlig person att ha som fiende!
Tvillingarna fortsätter att möta olika sagofigurer, bland annat Lilla Rödluvan, Törnrosa och olika älvor. Men de får också stifta bekantskap med mindre behagliga figurer som troll och vättar.

Nu har jag blivit fast ordentligt i den här boken. Jag läste ut andra delen på mindre än två dagar och medan jag skriver det här så kan jag knappt vänta på att få fortsätta! Jag har blivit lika fast i den här berättelsen som tvillingarna är fast i sitt sagoland, även om jag inte fysiskt har förflyttat mig dit.

Det är underbart att läsa om Colfers tvist på de olika karaktärerna. Lilla Rödluvan till exempel är inte en så angenäm bekantskap som man kanske skulle kunna tro. Medan Törnrosa och författarens vinkling på hennes berättelse får mig att tycka otroligt mycket om henne. Trots att just Törnrosa aldrig tidigare varit en saga jag egentligen tänkt på.

Nu ska jag dyka in i boken igen och fortsätta på tredje läsningen!

söndag 8 februari 2015

Epic Reads Book Tag

Jag blev taggad av Nelly förra helgen att göra Epic Reads Book Tag, så nu har jag gjort den! :) Jag taggar inte någon speciell i videon, så vill ni göra den, gör det! Frågorna finns som vanligt längre ner.


1. Om du kunde bjuda över en författare och en av deras karaktärer
på middag, vilka skulle du bjuda och vad skulle du bjuda på?

2. Vilken bok skulle du vilja att författaren skrev en prequel till?

3. Vilka två karaktärer (inte från samma bok) tycker du skulle passa
ihop som ett kärlekspar?

4. Om du träffade din favoritförfattare på tunnelbanan
och du bara kunde säga en mening till honom/henne, vem skulle det
vara och vad skulle du säga?

5. Vilken bok fick dig att börja läsa och varför?

6. Din bokhylla börjar plötsligt brinna!! AHHH!
Visa vilken bok du skulle rädda!

7. Om du kunde bo i vilken dystopisk värld som helst, vilken skulle du välja och varför?

8. Berätta om din bästa epic read någonsin!

9. Dags att tagga några kompisar!

10. Gör en book shimmy!

lördag 7 februari 2015

The Wishing Spell: Read-a-long tillsammans med Nellons bokblogg (del 1)


Nu är jag och Nelly på Nellons bokblogg igång med en read-a-long igen! :) Den här gången är det som ni ser första delen i The Land of Stories-serien av Chris Colfer, också känd som Kurt Hummel i Glee. Jag läser en pocket-version som har 438 sidor, och Nelly läser den inbunden.

I boken får vi följa ett tvillingpar, Conner och Alex, som har haft ett kämpigt år sedan deras pappa omkom i en olycka. Conner försöker sitt bästa i skolan men känner att det aldrig räcker till och Alex som känner sig ensam hittar sina vänner i alla böcker hon läser. På deras tolfte födelsedag får de ärva sin farmors gamla sagobok, The Land of Stories. En bok som visar sig vara mycket mer än en vanlig bok, genom den hamnar tvillingarna mitt i alla sagor de fått berättade för sig.

Under den här första delen av läsningen har Conner och Alex dragits in i boken och försöker hitta en väg hem igen.  De har träffat Guldlock, som är efterlyst, klättrat upp i Rapunzels torn som nu står tomt eftersom hon blivit drottning och börjat en jakt på olika föremål som förhoppningsvis ska hjälpa dem att komma hem.

Åh, det här är så bra. Det är så härligt magiskt alltihopa. Jag älskar tanken, att det finns en alternativ värld där sagorna faktiskt är verklighet, om än kanske med lite andra variationer än vad vi får berättat för oss. Det går snabbt att läsa och boken är svår att lägga undan, det är så lockande att stanna kvar bland sidorna och i The Land of Stories för att se hur det går för tvillingarna.

Jag tycker också att de är skrivna på ett väldigt trovärdigt sätt. Det märks att de är tolv år, de resonerar inte alltid logiskt men samtidigt kan man känna att de sedan olyckan har fått växa upp en hel del och är mogna för sin ålder. Jag tror på dem helt enkelt.
Jag visste faktiskt inte innan jag såg på Nellys blogg att det här var första boken i en serie, och som det känns nu så kommer jag absolut att vilja fortsätta läsa den efter den här boken är slut!

fredag 6 februari 2015

Locke & Key: Welcome To Lovecraft av Joe Hill & Gabriel Rodriguez


Originaltitel: Locke & Key: Welcome To Lovecraft
Sidor: 158 (Pocket)
"Locke & Key tells of Keyhouse, an unlikely New England mansion, with fantastic doors that transform all who dare to walk through them...and home to a hate-filled and relentless creature that will not rest until it forces open the most terrible door of them all..."
Eftersom det är Joe Hill som skrivit den här, så är det klart jag blev nyfiken. Hans bok En hjärtformad ask har skrämt livet ur mig tidigare så jag har verkligen fattat tycke för hans skrivande. Och jag blir inte besviken.

Det är en mörk berättelse, både på ett sorgligt vis men också läskigt. Allt förstärks av de illustrationer som är så skickligt gjorda av Rodriguez. De är både vackra och skrämmande; vid ett tillfälle när jag vände blad hoppade jag högt för att bilden mina ögon landade på skrämde mig så pass mycket. Jag var övertygad om att den skulle hitta tillbaka till mina mardrömmar under natten, men jag klarade mig.

Familjen man får följa är lätt att tycka om, det är en mamma och tre barn. De har inte haft ett lätt år och jag önskar som läsare att saker ska ljusna för dem, men eftersom det här är något skrivet av Hill så är det klart att det inte blir ljust. Mörkret hittar alltid ett sätt att ta sig in.
Kapitlen är skrivna ur främst barnens olika synvinklar, för att se hur de upplevt flytten till det här nya, underliga huset och deras tankar om allt som hände innan. Det är väldigt smidigt gjort och ett bra sätt att få lära känna dem mer.

Nu har jag bara ett problem...jag har inte fortsättningarna. Och jag hade lätt kunnat sträckläsa allihop. Nå, då har jag något att samla på!

Veckans bokbloggsjerka


Fredag, ännu en vecka har passerat! Dags för veckans fråga inne hos Annika:

Veckans fråga kommer från Boktjuven Ingerun: Jag tycker att nya barnböcker för barn 6-12 år får lite för lite uppmärksamhet. Kan du bidra med en lista på de bästa böckerna för 6-9 och 9-12 som kom ut förra året?

Hm, jag får göra en liten variant på det här för att det inte ska bli för kort och tråkigt. Jag svarar på de som riktar sig mot 9-12, och där har jag en bok jag har läst, en som är en fortsättning på en serie där jag läst första boken och vill läsa resten, och en bok jag är nyfiken på.


1.


Nidstången av Åsa Larsson & Ingela Korsell läste jag när den kom ut förra året. En riktigt bra och spännande bok! Den har dessutom illustrationer i sig som ger ännu mer liv till berättelsen och gör att boken inte alls känns tung att ta sig igenom. 

2. 

Sista stridens bok av John Stephens är sista boken i trilogin Trolldomens tre skrifter. Jag har läst den första och gillade den väldigt mycket. den andra står i bokhyllan och väntar. Det handlar om tre syskon som hamnar mitt i magiska och farliga äventyr. Det här är en serie jag är helt säker på att jag kommer läsa klart. 

3. 

Hemligheternas hus är den bok jag varit nyfiken på sedan den kom ut och gärna vill läsa själv någon gång. Den handlar också om tre syskon som flyttar in i ett hus som tillhört en galen författare vars berättelser verkar ha kommit till liv. Det tycker jag låter riktigt spännande! 

torsdag 5 februari 2015

Klarhet av Lisa Westerlund


Sidor: 253 (Danskt band) 
Recensionsexemplar: Från Lava, tack så mycket! 
"Vad skulle du göra om den du älskar slår dig? Skulle du bryta dig loss och gå vidare? Eller kanske hämnas?
Klara älskar Rickard. Men långsamt inser hon att något är fel. Väldigt fel. Rickard blir mer och mer brutal och snart har den vackra kärlekssagan bytts ut mot mental terror och fysisk misshandel. Med hjälp av två vänner tar hon sig ur förhållandet. Och där hade historien kunnat sluta. Men ska verkligen Rickard gå fri medan hon själv tvingas leva med alla smärtsamma minnen?
Tillsammans med sina vänner iscensätter hon en hämnd."
Det här är en bok som verkligen gett mig en känslomässig bergochdalbana. Jag har mått illa av hur Rickard behandlar Klara, av hans sjuka sätt att tänka och resonera. Hur otroligt narcissistisk han är och hur han alltid är ett offer i sina egna ögon. Jag har mått ännu mer illa av att tänka på att det tyvärr finns personer precis som honom.

Jag har lidit med Klara, och samtidigt känt glädje med henne under de stunder hon mått bra. Speciellt när hon hittade sina två vänner som hjälper henne ur situationen. Sedan har jag även fnissat lite när de gjorde sin hämnd, för den har sina roliga stunder även om man inser att det inte är det vettigaste de hade kunnat göra. Men jag förstå det begäret, att få ge igen på något vis.

Det är en bok som verkligen inte lämnar mig oberörd. Den tar upp viktiga och jobbiga ämnen, förutom själva misshandeln finns bland annat finns Rickards vänner som väljer att inte se hur han egentligen är, misstron från polisen när Klara hamnar på sjukhus och mycket mer som får mig som läsare att vilja skrika ut frustrationen. För att jag vet att det faktiskt är så det är för en del, och det är hemskt.

Den här boken finns i två versioner, dels den här som jag har läst och skrivit om. Men den finns även i en när rollerna är ombytta, när det är kvinnan som slår och mannen som utsätts för det. Den versionen har jag inte läst, men den heter Klarthet - Ombytta roller och finns som e-bok om man är nyfiken.

måndag 2 februari 2015

Lost in translation av Ella Frances Sanders


Originaltitel: Lost in Translation
Sidor: 112 (Inbunden)
"Lost in Translation" brings to life more than fifty words that don't have direct English translations with charming illustrations of their tender, poignant, and humorous definitions. Often these words provide insight into the cultures they come from, such as the Brazilian Portuguese word for running your fingers through a lover's hair, the Italian word for being moved to tears by a story, or the Swedish word for a third cup of coffee. 
In this clever and beautifully rendered exploration of the subtleties of communication, you'll find new ways to express yourself while getting lost in the artistry of imperfect translation."
Jag är så kär i den här boken. Den är helt underbar, speciellt om man gillar språk och ord. Det finns egentligen inte jättemycket att säga om den, eftersom den inte innehåller en berättelse. Det är helt enkelt ord från olika språk som inte har någon översättning till engelskan.


"Tsundoku
n. Leaving a book unread after buying it, typically piled up together with other unread books."

Så här ser varje uppslag ut, på vänster sida står det vilket land ordet är ifrån, och en liten fin djupare förklaring från författaren. Och på höger sida är ordet tillsammans med underbara illustrationer. Det finns från alla möjliga språk, till exempel arabiska, farsi och inuit. Även svenskan har fått med 2-3 ord, vilket jag tyckte var väldigt roligt att se. 

Men min favorit måste nog bli det som är med från finskan: 


"Poronkusema
n. The distance a reindeer can comfortably travel before taking a break."

Hur underbart är inte det?? Letar du en fin, lite annorlunda bok och gillar ord och deras betydelser? Då tycker jag verkligen du ska ge den här en chans! Den har blivit en helt ny favorit här hemma.