onsdag 31 mars 2021

Giftmakerskan av Sarah Penner

 

Originaltitel: The Lost Apothecary
Sidor: 289 (Inbunden)
"En glömd historia. Ett hemligt kvinnligt nätverk. Ett arv av gift och hämnd.

Nella driver ett undanskymt och lite annorlunda apotek i 1790-talets London - i största hemlighet hjälper hon kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Nella har bara två regler som måste följas: Giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste registreras i apotekets böcker.

I nutid hittar historikern Caroline Parcewell av en slump en ledtråd till den över tvåhundra år gamla historien vid Themsens strand. Hon börjar gräva i det förflutna och sakta kommer sanningen kring de mystiska apoteksmorden fram."

Giftmakerskan har nog ett av årets vackraste omslag. Jag är verkligen förälskad i det, färgerna är fantastiska! 

Det här är dessutom ett sådant magiskt tillfälle då innehållet är precis lika bra som omslaget. Jag sträckläste boken under en dag, det fanns inget som kunde stoppa mig när jag hade börjat. Berättelsen hoppar mellan nutid och sent 1700-tal. I nutidsdelen hittar Caroline en underlig flaska med en isbjörn på och det får henne att börja forska i var den kan ha kommit från. När vi hoppar tillbaka till 1700-talet får vi träffa Nella som har ett hemligt apotek dit kvinnor kan gå för att skaffa gift så att de kan göra sig av med män i deras liv som inte behandlar dem bra. Dessutom följer vi tolvåriga Eliza som dyker upp väldigt oväntat i Nellas liv.

Jag fastnade direkt för båda tidslinjerna. Kvinnorna är lätta att känna med och de har alla problem i sina väldigt olika liv. Gemensamt är att de är starka och modiga. Mysteriedelen som Caroline börjar nysta i är fascinerande och fick mig att önska att jag också skulle ramla över något liknande! Nella och hennes verksamhet hade jag kunnat läsa en ännu längre bok om. Det hade varit spännande att få följa mer av hennes historia från barndom till när man får lära känna henne i den här boken. 

Giftmakerskan är författarens debutroman och när första boken är så här bra är jag verkligen förväntansfull över vad hon kan åstadkomma i framtiden!

tisdag 30 mars 2021

Tisdagstrion - Barnboksfavoriter

 

Då är vi tillbaka till ännu en tisdag inne hos Ugglan & Boken! Med anledning av Internationella barnboksdagen den 2:a april är veckans tema barnboksfavoriter! Så här kommer tre favoriter från min egen barndom.


Pricken av Margret Rey var en favorit hos mig när jag var liten! Minns den fortfarande jättetydligt.


Historien om någon av Egon Möller-Nielsen & Åke Löfgren är också en favorit från barndomen. Jag minns hur spännande det var att följa den röda tråda genom boken för att se vem som gömde sig i slutet!


Tomtemaskinen av Sven Nordqvist. Pettson & Findus var, och är väl fortfarande, stora favoriter hos mig. Jag och pappa brukade låna dem på bibblo och jag minns hur mysigt det var att sitta och leta alla små filurer som gömmer sig i bilderna.

måndag 29 mars 2021

En flicka som kallas Alice av Kristin Hannah

 

Originaltitel: Magic Hour
Sidor: 406 (Inbunden)
"I den lilla staden Rain Valley händer det sällan något - ända tills den dag då en liten flicka dyker upp ur de djupa skogarna, undernärd, skräckslagen, aggressiv och omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla register över försvunna barn lyckas man inte fastställa flickans identitet. Myndigheterna vill låsa in henne på en institution tills man hittar någon anhörig.

Julia Cates är en framstående barnpsykiater, vars karriär nyligen sattes i gungning av en skandal. När hon får ett desperat telefonsamtal från sin syster, polischef i hemstaden uppe i nordvästra USA, tar hon chansen att slippa ifrån den plågsamma situationen och mediadrevet i Los Angeles. 

Rykten sprids snart om "vargflickan" och den omskrivna psykiatern som tagit sig an henne. Återigen ifrågasätts Julias kompetens. Men ingenting är viktigare än att rädda den lilla flickan, som sakta, sakta börjar återvända till livet. Då uppträder plötsligt en man som säger sig vara far till barnet, en man som avtjänat straff för mord på sin hustru och dotter..."

En flicka som kallas Alice hade jag aldrig hört talas om innan jag fick ett tips om att jag borde läsa den. Sagt och gjort, jag använde mig av biblioteket och lånade hem den. Författaren, Kristin Hannah, har jag velat läsa något av hur länge som helst så det var bra att få en spark i rumpan att äntligen ta tag i det.

Det är en riktigt bra och berörande berättelse som kretsar kring den lilla flickan som till slut börjar kallas Alice. Hon dyker upp i Rain Valley tillsammans med en vargunge. Ingen vet var hon hör hemma eller riktigt vad hon varit med om. Men man tror att hon av någon anledning levt ute i skogen under en längre period. Tyvärr kan hon inte berätta själv då hon inte pratar.

Sedan får man följa psykiatern Julias arbete med att försöka nå fram till Alice. Det är de delarna jag tycker om mest. Det är både intressant och berörande att se hur Julia kämpar för att Alice ska kunna börja lita på henne och lära sig hur det är att leva bland människor igen. Samtidigt är det frustrerande att se hur andra försöker skynda på resultat och inte förstår hur försiktigt hon måste jobba. På sidan av det får man följa Julias och hennes systers relation till varandra och till de andra invånarna i det lilla samhället. Det verkar förövrigt vara ett väldigt mysigt ställe att bo på! Många av sidokaraktärerna är lätta att tycka om och jag hade kunnat läsa fler böcker som utspelar sig i Rain Valley bara för att få hänga mer med dem.

Boken träffade verkligen helt rätt för mig. Den tog mig igenom en bergochdalbana av känslor och i slutet satt jag med tårarna rinnande. Nu ser jag ännu mer fram emot att plocka upp fler böcker av Kristin Hannah. Himmel över Alaska står och väntar i hyllan.

torsdag 25 mars 2021

Uppdraget i London av Hanna & Jakob Blixt

 

Originaltitel: Uppdraget i London
Sidor: 214 (Inbunden)
Serie: Historieväktarna (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Tukan förlag, tusen tack! 
"Sedan urminnes tider har två hemliga sällskap kämpat mot varandra för att bevara, respektive förändra, historien. När Milton och Iona på något sätt råkar ändra det förgångna så att nazisterna vinner kriget, blir de indragna i ett farligt äventyr.

En tidsresa för dem tillbaka till andra världskriget och 40-talets London. Nu måste de ställa allt tillrätta. På en ubåt vid kusten är de med i en av andra världskrigets mest fascinerande händelser, Operation Köttfärs, där en död soldat och förfalskade dokument har en avgörande roll för krigets utgång. Kommer Milton och Iona att lyckas återställa historien och återvända till nutiden så som vi känner den?"

Hanna Blixt är författaren bakom serien Äventyren i Sagofallen. Nu är hon tillbaka med en ny serie historiska böcker som hon skriver tillsammans med sin man Jakob som är historielärare. 

Uppdraget i London handlar om Milton och Iona som helt plötsligt dras tillbaka i tiden och hamnar i London under andra världskriget. Deras uppdrag är att se till så Operation Köttfärs går som den ska. Gör den inte det kommer det förflutna att ändras och Hitler kan komma att vinna kriget. 

Det är en riktigt spännande bok där det händer saker direkt från start. Jag har vetat lite om Operation Köttfärs sedan tidigare så att läsa om den historiska händelsen i en fartfylld bok för slukaråldern var väldigt intressant. Jag tror att läsarna i den tilltänkta åldersgruppen som plockar upp boken kommer finna den både underhållande och lärorik utan att det känns som läxläsning. Jag har definitivt lärt mig en del nya saker samtidigt som sidorna bara flög förbi.

Milton och Iona är två riktigt smarta och modiga huvudkaraktärer som är lätta att tycka om. De växer otroligt mycket under berättelsen och det är fint att se deras vänskap utvecklas. 

I slutet av boken finns även en liten faktadel där författarna förklarar vad som hände på riktigt, vilka karaktärer som bygger på verkliga människor och vad som är ändrat eller helt påhittat. Uppdraget i London är första delen i en planerad trilogi och det ska bli väldigt roligt att följa med Milton och Iona på deras kommande äventyr! 

onsdag 24 mars 2021

Fristad av Anna E. Wahlgren

 

Originaltitel: Fristad
Längd: 9h 13min
Uppläsare: Maria Lyckow
"Två år sedan överfallet. Med stängsel och larm har rättspsykiatern Louise barrikaderat sig i sitt stora hus på landet. Hon har sökt en fristad, men känner sig inte det minsta trygg. Särskilt inte sedan mannen som knivskar henne svårt har släppts fri. Hon väntar och vakar. När små paket börjar dyka upp i brevlådan är hon säker på att han spelar ett spel, leker med henne. Så hittas hennes älskade hund död på gården. Kan det verkligen vara en olycka? Hoten och faran visar sig komma från ett håll hon aldrig hade kunnat ana."

Anna E. Wahlgren är en författare jag alltid vill läsa mer av. Det här är den tredje boken jag läst av henne och hon är riktigt grym på att skriva spännande thrillers. 

I Fristad får vi följa Louise som efter en knivattack i sitt hem har väldigt svårt att gå vidare. Hon är övertygad om att mannen som attackerade henne har börjat trakassera henne med brev och telefonsamtal efter att han kommit ut från fängelset . Men den här gången tänker Louise inte göra det lätt för honom, om han ger sig på henne igen kommer hon vara redo att slå tillbaka.

Berättelsen är otroligt indragande. Det är nervkittlande och den paranoida känsla som följer Louise känns verkligen även i mig som läsare. Jag blir frustrerad över alla runtomkring som inte lyssnar när hon uttrycker en del av sin oro men också på Louise själv eftersom hon aldrig öppnar upp helt för andra om vad som börjat hända. Förutom hotet som hänger över henne finns det också en hel del familjehemligheter som sakta men säkert börjar nystas upp. 

Den här boken har verkligen fått min hjärna att arbeta. Även när jag inte lyssnat har jag kommit på mig själv med att gå runt och fundera över hur allt ligger till. Vem kan hon lita på? Hur kommer det att sluta? Det är ett bra betyg när en berättelse smyger sig in i mina tankar sådär även när jag inte är inne i den. 

tisdag 23 mars 2021

Tisdagstrion - I rättvisans tjänst

 

Tisdag igen och dags för tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken! Veckans tema är I rättvisans tjänst och handlar då om böcker som har poliser, domare, advokater eller liknande i sig. Så här kommer mina tips.


Den första boken jag kom att tänka på som känns självklar för den här veckans tema är deckaren Mörkret inom honom av Andreas Ek. Första delen i serien om Jannica Brandt. Författaren jobbar själv som kriminaltekniker och lyckas skriva böcker som känns otroligt trovärdiga samtidigt som är de riktigt spännande.


Onaturlig död av Richard Shepherd är författarens egen berättelse om livet som rättsläkare. Jag tyckte den var riktigt intressant och fascinerande. 


Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen, första delen i serien om Avdelning Q. Den här serien handlar om kriminalinspektör Carl Mørck och är en riktigt bra deckarserie!

måndag 22 mars 2021

The Twisted Ones av Scott Cawthon & Kira Breed-Wrisley

 

Originaltitel: The Twisted Ones
Sidor: 304 (Häftad)
Serie: Five Nights at Freddy's (del 2)
"It's been a year since the horrific events at Freddy Fazbear's Pizza, and Charlie is just trying to move on. Even with the excitement of a new school and a fresh start, she's still haunted by nightmares of a masked murderer and four gruesome animatronic puppets. Charlie thinks her ordeal is over, but when a series of bodies are discovered near her school - bearing wounds that are disturbingly familiar - she finds herself drawn back into the world of her father's frightening creations. Something twisted is hunting Charlie, and this time if it finds her, it's not letting her go."

Den här serien är så underhållande att läsa! Det är lagom spännande och creepy, samtidigt är den så lättläst att sidorna bara flyger fram och jag önskar nästan att boken var tjockare så jag fick befinna mig i den här skumma världen längre.

Huvudkaraktären är precis som i första boken Charlie. Hon tror att allt har lugnet ner sig nu efter händelserna i The Silver Eyes men hon kunde inte ha mer fel. Den här gången är det ännu värre. Nerverna är på helspänn igenom hela läsningen och även om jag irriterar mig på en del av Charlies beslut är själva upplevelsen så positiv att det inte stör alldeles för mycket. 

Boken slutade dessutom på ett sätt som fick mig att önska att bok nummer tre fanns väntades i hyllan. Det gör den tyvärr inte och jag har sagt att jag inte ska köpa fler böcker på någon månad nu så jag får stå ut med lite väntan innan jag kan slänga mig in i fortsättningen för att se hur allt kommer att gå!

torsdag 18 mars 2021

Beviset & Den tredje lögnen av Agota Kristof

 

Originaltitel: La preuve & Le troisième mensonge
Sidor: 142 & 128 (Pocket)
Serie: Ja men hittar inget serienamn (del 2 & 3)
"Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Ett icke namngivet krig, ett icke namngivet land, en mormor som kallas för Häxan av byns invånare, och som är alkoholiserad och elak. För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever."

Nu har jag läst andra och tredje delen i Agota Kristof trilogi om tvillingarna som blir lämnade hos sin mormor under kriget. Och jag kommer ha jättesvårt att skriva något alls om handlingen för minsta lilla grej kan spoila otroligt mycket.

Det jag kan säga är att jag är helt fascinerad av de här berättelserna. De är genialiska. Otroligt mörka och obehagliga men samtidigt fantastiskt bra. Jag utropar "Uuuh!" flera gånger på grund av vissa scener, ändå går det inte att sluta läsa.

Beviset börjar författaren verkligen att spela spratt med min hjärna. Hon håller mig på halster och vrider ut och in på allt. Först i Den tredje lögnen klarnar saker sakta men säkert och jag sitter med hakan i golvet över hur smart allt är. 

Det här har varit en fantastisk läsupplevelse och jag är så glad att jag har fått vara med om den!

onsdag 17 mars 2021

Vargbroder av Robin Hobb

 

Originaltitel: Royal Assassin
Sidor: 657 (Kartonnage)
Serie: Berättelsen om Fjärrskådarna (del 2)
""Den kungliga bastarden, kallad Sonen, har klarat av sitt första uppdrag som Konungens mördare. Men han var själv nära att bli en mördares offer. Han hatar det intriganta hovet men har svurit kungen trohet och måste mot sin vilja återvända efter fullgjord uppgift. Den gamle kungen är döende och maktkampen blir allt hotfullare, samtidigt som rödskeppspiraternas attacker mot kusterna lämnar efter sig brända byar och städer och själlösa människovrak som i djuriskt sökande efter föda i sin tur anfaller gårdar och andra människor. 

När tronföljaren ger sig av för att söka hjälp hos de gåtfulle Äldste, utbryter anarki i Sex hertigdömen."

Vargbroder är andra delen i en fantasyserie som jag läser tillsammans med ett gäng på Instagram. Varje söndag har vi samlats i vår gruppchatt för att prata om den och jag tycker det ger något extra att läsa vissa böcker tillsammans med personer man kan diskutera vidare med. 

Berättelsen har verkligen kommit igång nu i del två. Den är full av intriger och maktspel. Sonen kämpar med att tjäna sin kung på bästa sätt samtidigt som hans känslor för en barndomvän, Molly, gör så att han drömmer om att kunna vara herre över sitt eget liv någon gång. Men att kombinera de två delarna av honom verkar omöjligt. Lägg då till att kungens ena son verkar ha en egen ondskefull agenda och Sonens liv blir väldigt komplicerat och farligt. 

Nu är jag helt indragen i den här världen och jag tycker om att följa Sonen. Vissa gånger sitter jag med nerverna på helspänn, andra är jag bara så fascinerad av vad som händer att världen omkring mig sjunker undan och jag är där i slottet tillsammans med honom. 

Det är en ganska långsam fantasyberättelsen. Det är inte action på varje sida men jag har märkt att jag verkligen tycker om det. Nu har vi en del kvar i just den här serien och jag tror tanken är att vi ska börja med den i april. Det ser jag fram emot!

tisdag 16 mars 2021

Tisdagstrion - Irland

 

I morgon är det St. Patrick's Day och därför är det Irland som är veckans tema inne hos Ugglan & Boken. 


Irish Folk & Fairy Tales Omnibus av Michael Scott. Den här har jag inte läst men den står och väntar i hyllan. 


PS. Jag älskar dig av Cecelia Ahern utspelar sig på Irland. Jag tyckte tyvärr inte riktigt om boken. Det här är ett fall där jag tycker om filmen mycket mer. Kanske beror det på att jag såg den innan jag läste boken och då blev den väldigt svår att slå. 


Dödens flod av Dervla McTiernan är också en bok som väntar oläst i hyllan. Jag har hört mycket bra om den så ser fram emot att plocka upp den någon gång!

måndag 15 mars 2021

Bakvatten av Maria Broberg

 

Originaltitel: Bakvatten
Sidor: 270 (Pocket)
"Där ligger Nilas, gömd under mossan med isblommor på kinderna. Han ligger bredvid sugande dymarker och ilande små skogsbäckar, på platsen där Hebbe dog. Alla tror att Nilas har drunknat, att han försvunnit i Vindelälvens vatten. Det ska dröja många decennier innan vårfloden avslöjar sanningen.

Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter" 

Bakvatten har lockat mig med sin baksidestext ända sedan den kom ut i inbundet format. Ändå har läsningen av den fått vänta. Kanske var jag lite orolig att mina egna förväntningar inte skulle infrias? Jag hade hunnit hypat upp den ganska mycket i tankarna.

Jag kan säga att inte behövde vara orolig. Allting var precis så bra som jag trodde att det skulle vara. Det ligger en bekant känsla över boken, jag tror det kommer sig av att jag också bodde flera år i en by omgiven av skog när jag var yngre. 

I berättelsen får vi följa Assar, Håkan och lite senare även Petra, alla deras öden ligger i den lilla byn i Västerbottens inland där Bakvatten utspelar sig. Boken sträcker sig från 1948 till 2008 och allt handlar egentligen om Nilas. Håkans lillebror som försvann en dag på sextiotalet och inte hittas igen förrän långt senare. 

Broberg låter oss sakta men säkert få reda på vad som ledde fram till försvinnandet. Hur det påverkade livet för alla och till sist får vi veta vad som faktiskt hände. Det är en fantastisk resa hon tar med sin läsare på. Jag är där med karaktärerna, omgiven av skogen, jag hör myggorna surra och vinden brusa i träden. Jag går med dem, ett steg i taget fram tills allt avslöjas och då först kan jag andas ut. 

Jag tyckte verkligen om den och kommer definitivt hålla utkik efter fler böcker från författaren!

torsdag 11 mars 2021

BBC 100 böcker

Den här listan hittade jag inne hos C.R.M. Nilsson. Det är en lista där BBC lät folk rösta fram de 100 bästa böckerna som skrivits. Om jag förstår det rätt har den några år på nacken men jag har aldrig kollat igenom hur många av dem jag har läst så jag tänkte att det är dags nu! 

Fetade böcker har jag läst.

1. Pride and Prejudice – Jane Austen
2. The Lord of the Rings – JRR Tolkien
3. Jane Eyre – Charlotte Bronte
4. Harry Potter series – JK Rowling
5. To Kill a Mockingbird – Harper Lee

6. The Bible
7. Wuthering Heights – Emily Brontë
8. Nineteen Eighty Four – George Orwell
9. His Dark Materials – Philip Pullman
10. Great Expectations – Charles Dickens
11. Little Women – Louisa M Alcott
12. Tess of the D’Urbervilles – Thomas Hardy
13. Catch 22 – Joseph Heller
14. Complete Works of Shakespeare
15. Rebecca – Daphne Du Maurier
16. The Hobbit – JRR Tolkien
17. Birdsong – Sebastian Faulks
18. Catcher in the Rye – JD Salinger
19. The Time Traveller’s Wife – Audrey Niffenegger
20. Middlemarch – George Eliot
21. Gone With The Wind – Margaret Mitchell
22. The Great Gatsby – F Scott Fitzgerald
23. Bleak House – Charles Dickens
24. War and Peace – Leo Tolstoy
25. The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams
26. Brideshead Revisited – Evelyn Waugh
27. Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky
28. Grapes of Wrath – John Steinbeck
29. Alice in Wonderland – Lewis Carroll
30. The Wind in the Willows – Kenneth Grahame
31. Anna Karenina – Leo Tolstoy
32. David Copperfield – Charles Dickens
33. Chronicles of Narnia – CS Lewis
34. Emma – Jane Austen

35. Persuasion – Jane Austen
36. The Lion, The Witch and The Wardrobe – CS Lewis
37. The Kite Runner – Khaled Hosseini

38. Captain Corelli’s Mandolin – Louis De Bernieres
39. Memoirs of a Geisha – Arthur Golden
40. Winnie the Pooh – AA Milne
41. Animal Farm – George Orwell
42. The Da Vinci Code – Dan Brown
43. One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez
44. A Prayer for Owen Meaney – John Irving
45. The Woman in White – Wilkie Collins
46. Anne of Green Gables – LM Montgomery
47. Far From The Madding Crowd – Thomas Hardy
48. The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood
49. Lord of the Flies – William Golding
50. Atonement – Ian McEwan
51. Life of Pi – Yann Martel
52. Dune – Frank Herbert
53. Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54. Sense and Sensibility – Jane Austen
55. A Suitable Boy – Vikram Seth
56. The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon
57. A Tale Of Two Cities – Charles Dickens
58. Brave New World – Aldous Huxley
59. The Curious Incident of the Dog in the Night-time – Mark Haddon
60. Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez
61. Of Mice and Men – John Steinbeck
62. Lolita – Vladimir Nabokov
63. The Secret History – Donna Tartt
64. The Lovely Bones – Alice Sebold

65. Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas
66. On The Road – Jack Kerouac
67. Jude the Obscure – Thomas Hardy
68. Bridget Jones’ Diary – Helen Fielding
69. Midnight’s Children – Salman Rushdie
70. Moby Dick – Herman Melville
71. Oliver Twist – Charles Dickens
72. Dracula – Bram Stoker
73. The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett

74. Notes From A Small Island – Bill Bryson
75. Ulysses – James Joyce
76. The Bell Jar – Sylvia Plath
77. Swallows and Amazons – Arthur Ransome
78. Germinal – Emile Zola
79. Vanity Fair – William Makepeace Thackeray
80. Possession – AS Byatt
81. A Christmas Carol – Charles Dickens
82. Cloud Atlas – David Mitchell
83. The Color Purple – Alice Walker
84. The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro
85. Madame Bovary – Gustave Flaubert
86. A Fine Balance – Rohinton Mistry
87. Charlotte’s Web – EB White
88. The Five People You Meet In Heaven – Mitch Albom
89. Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle
90. The Faraway Tree Collection – Enid Blyton
91. Heart of Darkness – Joseph Conrad
92. The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery
93. The Wasp Factory – Iain Banks
94. Watership Down – Richard Adams
95. A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole
96. A Town Like Alice – Nevil Shute
97. The Three Musketeers – Alexandre Dumas
98. Hamlet – William Shakespeare
99. Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl
100. Les Miserables – Victor Hugo

Räknar jag rätt har jag läst 34 av 100. Sen är det ju hela serier på några punkter så det är ju fler än 34 böcker egentligen. Det finns några av de olästa som jag vill läsa, men inte jättemånga. Hur många av dem har ni läst? 

onsdag 10 mars 2021

Dear Fahrenheit 451 av Annie Spence

 

Originaltitel: Dear Fahrenheit 451
Sidor: 244 (Inbunden)
"A librarian's laugh-out-loud funny, deeply moving collection of love letters and breakup notes to the books in her life. If you love to read, and presumably you do since you've picked up this book (!), you know that some books affect you so profoundly they forever change the way you think about the world. Some books, on the other hand, disappoint you so much you want to throw them against the wall. Either way, it's clear that a book can be your new soul mate or the bad relationship you need to end. 
In Dear Fahrenheit 451, librarian Annie Spence has crafted love letters and breakup notes to the iconic and eclectic books she has encountered over the years. From breaking up with The Giving Tree (a dysfunctional relationship book if ever there was one), to her love letter to The Time Traveler's Wife (a novel less about time travel and more about the life of a marriage, with all of its ups and downs), Spence will make you think of old favorites in a new way. Filled with suggested reading lists, Spence's take on classic and contemporary books is very much like the best of literature - sometimes laugh-out-loud funny, sometimes surprisingly poignant, and filled with universal truths. A celebration of reading, Dear Fahrenheit 451 is for anyone who loves nothing more than curling up with a good book...and another, and another, and another!"

Dear Fahrenheit 451 har stått i min bokhylla i några år nu och väntat på att äntligen bli upplockad. Stackarn har blivit bortvald flera gånger på grund av böcker som dykt upp och lockat ännu mer. Men det känns som att författaren själv känner igen det problemet så hon kanske skulle förlåta det! 

Boken är uppbyggd av brev som Annie Spence skriver till böcker hon läst eller stött på i livet. Både privat och i jobbet som bibliotekarie. Ibland är det böcker jag hört talas om, någon enstaka gång är det en bok jag läst och i vissa fall är det väldigt udda böcker som hon hittat på bibliotekets hyllor. Oftast när det har varit dags för gallring. 

Det är ganska charmig läsning och några av de skumma böckerna hon skriver till fick mig att sitta och le lite för mig själv. Men den nådde kanske inte upp till den mysiga och igenkännande känslan som jag hade hoppats på tyvärr. Jag upplevde den inte så rolig att jag skrattade högt som det står på baksidan att man kommer göra. 

Så tyvärr blev det ingen fullträff för mig. Den var helt okej men inte mer än så. 

tisdag 9 mars 2021

Tisdagstrion - Musik i böckernas värld

 

Musik i böckernas värld är temat hos Ugglan & Boken idag. Det var minsann ganska klurigt. Men efter mycket tänkande hit och dit kom jag på tre stycken.


This Is Your Brain on Music bor i bokhyllan här hemma. Det är sambons bok och jag har inte läst den. Det låter som ett intressant ämne men jag vet inte om jag skulle orka läsa den på engelska. 


John Lennons brev. Min far är ett stort Beatles-fan. Så den här boken köpte jag åt honom för något år sedan och har sedan dess införskaffat den själv också!


Hörru, popfarfar! av Paul McCartney. Jag fortsätter på Beatles-temat för det är det enda jag kan komma på just nu. Den här barnboken har jag inte, men har bläddrat lite i den. 

måndag 8 mars 2021

Vengeful av V. E. Schwab

 

Originaltitel: Vengeful
Sidor: 592 (Häftad)
Serie: Villians (del 2)
"Superman and Lex Luthor. Victor Vale and Eli Ever. Sydney and Serena Clarke. Great partnerships, now soured on the vine. 
But Marcella Riggins needs no one. Flush from her brush with death, she's finally gained the control she's always sought-and will use her newfound power to bring the city of Merit to its knees. She'll do whatever it takes, collecting her own sidekicks, and leveraging the two most infamous EOs, Victor Vale and Eli Ever, against each other once more. With Marcella's rise, new enmities create opportunity-and the stage of Merit City will once again be set for a final, terrible reckoning."

Vengeful är andra boken om Victor Vale och Eli Ever. Två män som lever i en värld där vissa personer som dött och kommit tillbaka får speciella krafter. Victor och Eli valde det själv, men efter det gick de olika vägar kan man säga. Och nu vill de bara döda varandra.

Den här serien består verkligen av bladvändare. Boken är en riktigt tegelsten men sidorna bara flyger fram och det blir aldrig långtråkigt. Det finns dessutom så många karaktärer att tycka om. Till och med de som är på den "onda" sidan. Vengeful har en superskurk som är riktigt djäkla tuff, jag kan inte låta bli att tycka om henne. 

Om jag förstått rätt var det här först tänkt att bara bli två böcker, men nu är det en tredje på gång. Om det är så kommer jag garanterat att läsa den när den dyker upp. Jag ser verkligen fram emot att bekanta mig ännu mer med Schwabs författarskap framöver. 

torsdag 4 mars 2021

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

 

Originaltitel: Migrations
Sidor: 346 (Inbunden)
"Franny Stone har tillbringat hela livet vid havet, driven av kärleken till fåglarna som svävar ovanför. Men när klimatförändringarna medför att alla vilda djur börjar dö ut i fruktansvärd hastighet börjar även hennes älskade fåglar att försvinna.

På Grönland hittar hon den sista flocken silvertärnor, som migrerar längre än något annat djur, och hon bestämmer sig för att följa dem till deras slutmål på Antarktis. Hon lyckas komma ombord på Saghani, en av världens sista fiskebåtar, och tillsammans ger de sig ut på en farofylld färd över havet.

Men Franny bär på ett mörkt förflutet. Ett förflutet kantat av förluster fram till den fruktansvärda incident som tvingade henne till denna sista migration. Medan Saghani följer silvertärnorna i skyn avslöjas Frannys hemligheter bit för bit och hon inser att det hon har försökt fly ifrån under hela sitt liv slutligen har hunnit ikapp henne."

Jag tror minsann jag började mars med att läsa en av årets bästa böcker. Den sista migrationen har varit överallt på sociala medier ett tag nu och jag har tvekat lite inför om jag ville läsa den eller inte. Men till slut vann delen av mig som var nyfiken och det är jag verkligen glad för. 

Den har jämförts mycket med Där kräftorna sjunger, en bok som jag också gillade. Jag tycker faktiskt att Den sista migrationen är bättre. Kanske är det språket jag fastnar mer för. Kanske är det Franny som är ett väldigt fascinerande mysterium genom hela boken. Kanske är det kärleken för djuren som lyser igenom varje sida. Blanda ihop allt och det bildar en bok som passar mig perfekt. 

Berättelsen utspelar sig i en framtid där större delen av jordens djurliv har dött ut på grund av hur vi har behandlat vår planet. Det är en sorglig värld att tänka sig. Mitt hjärta värker och jag hoppas att vi aldrig, aldrig hamnar där på riktigt. 
Frannys passion för fåglarna är otrolig att läsa om. Samtidigt som det ligger så mycket mer bakom hennes önskan att följa dem på vad folk tror kommer bli deras sista migration. Sakta under läsningen får man fler och fler pusselbitar till vad som egentligen hänt henne och vad som driver henne framåt.

Det är en sträckläsningsbok full av känslor och jag önskar att jag kunde göra den oläst så fick jag uppleva den för första gången igen.

onsdag 3 mars 2021

Vattendansaren av Ta-Nehisi Coates

 

Originaltitel: The Water Dancer
Sidor: 405 (Inbunden)
"Den unge Hiram Walker växer upp moderlös men med en fantastisk gåva som han ännu inte lärt sig att bemästra. En gång när han var nära att drunkna räddades han av en oväntad kraft. Den liknade ett blått ljus som lyfte upp honom och förde honom i säkerhet.

Med hjälp av sin styvmor Thena och kärleken Sophia bestämmer Hiram sig för att fly från förtrycket och inleda kampen mot slaveriet. Han lämnar Virginias plantagers korrupta rikedomar, värvas till det underjordiska kriget mellan slavägare och slavar och håller hela tiden fast vid sin yttersta längtan. En dag ska han återvända för att befria den familj som han lämnade kvar. Men för att lyckas måste han en gång för alla lära sig att bemästra den magiska kraften som han har begåvats med."

Vattendansaren var en oplanerad bok för februari. Jag skulle egentligen ha läst Never Let Me Go tillsammans med Jennifer men vi bestämde oss för att byta bok till Vattendansaren istället. Det är jag faktiskt glad att vi gjorde, annars vet jag inte om jag hade tagit mig tiden att plocka upp den. 

Det är en berättelse om ett riktigt tungt ämne, slaveriet, men den är ändå skriven på ett sätt som gör att sidorna bara flyger fram. Jag ville inte lägga ner den, jag ville fortsätta följa Hiram för jag lärde mig så mycket genom honom. Jag upplevde sådant jag inte kan förstå, förtryck jag aldrig varit utsatt för och därför bara kan försöka förstå genom andras ord. Och jag tycker det är så viktigt att man gör det, försöker förstå, sätta sig in i andras skor. 

Förutom att vara lärorik är Vattendansaren dessutom en riktigt bra historia. Det finns en liten dos av magisk realism i den på grund av förmågan som Hiram besitter och kämpar med att bemästra. Den tar aldrig över utan det är människorna, deras liv och drömmarna om frihet som står i fokus. Jag tycker om så många av karaktärerna, de är levande och jag upplever verkligen att jag som läsare kommer nära dem. 

Jag vill absolut läsa mer av Ta-Nehisi Coates och ska kolla upp hans andra böcker för det här var riktigt bra.

tisdag 2 mars 2021

Tisdagstrion - Djur & Natur

 

Veckans tema inne hos Ugglan & Boken är fint! Djur och natur, saker jag verkligen tycker om. Så här kommer mina tre böcker. 


Elatsoe av Darcie Little Badger passar på grund av sitt omslag och eftersom huvudkaraktärens bästa vän är spöket av hennes gammal hund. 


I Djupgraven av Camilla & Viveca Sten har havet en väldigt stor betydelse. 


Och till sist The Wolf Wilder av Katherine Rundell där det så klart handlar om vargar.

måndag 1 mars 2021

Nidamörkur av Peter Fröberg Idling

 

Originaltitel: Nidamörkur
Sidor: 350 (Inbunden)
"Simon har förlorat sin släktgård och längtar tillbaka till barndomens somrar på södra Gotland. Som andra genera tionens storstadsbo vill han återknyta banden med vad han ser som sin egentliga hembygd. När han får möjlighet att köpa en tomt slår han till, utan att fråga sin sambo Jenny.

Jenny delar inte hans entusiasm inför ett gotländskt sommarhus och motsättningarna växer när han bestämmer sig för att själv bygga huset.

Väl där blir Simon snart alltmer isolerad och paranoid. När han inser att tomten, Nidamörkur enligt folktron, ligger på en plats där eldar brann och avrättningar och människooffer ägde rum, växer hans obehag. Husbygget fortskrider, men platsens fasansfulla förflutna tycks stiga ur den steniga heden."

Nidamörkur har varit min lunchbok på jobbet ett tag. Det är en ganska stilla berättelse med en del skräckinslag baserat på den gotländska folktron. Det låter kanske som en underlig beskrivning, stilla och skräck blandat men det är så jag tänker på den. 

Det är inte bara skräck utan mycket handlar om Jenny och Simons relation. Hur de kämpar för att nå fram till varandra när Simon köper en tomt utan att ens prata med Jenny först. Jag kommer aldrig riktigt nära karaktärerna och bryr mig inte så mycket om hur det går för dem tyvärr. 

Simon åker iväg för att vara med vid husbygget och därefter går det sakta utför. Han börjar se saker som ingen annan ser, blir paranoid och mailen till Jenny blir mer och mer osammanhängande. Men det tar ganska lång tid innan vi når till den punkten. Jag hade nog gärna sett mer av skräckinslagen. Det kan vara bra med en långsam krypande obehagskänsla ibland men den här gången hade jag gärna sett lite mer. När det dök upp var det bra och vissa gånger väldigt nervkittlande. 

Men kanske upplevde jag den så för att jag har läst den under så lång tid. Det kan mycket väl vara en anledning till att det kändes lite långsamt och att karaktärerna aldrig blev levande för mig. Det var nog ett dåligt sätt att ta till sig berättelsen på tyvärr.