tisdag 26 april 2011

Böcker böcker böcker

Äntligen kan jag och Niklas Botten börja läsa i vår egen lilla bokcirkel! Idag hade äntligen biblioteket öppet, och tur var väl det för det var sista dagen på de böcker jag hade hemma.
Så det blev en tur dit för att skaffa Stephen Kings Benrangel som vi ska läsa som vår första bok!

Men det går ju inte att gå in på ett bibliotek och bara komma ut med en bok så det blev så klart lite annat också :).



Eddingsböckerna är mest till sambon, han får läsa dem först så tar jag över efter honom. En ljudbok, Offerrit av Johannes Källström, för att ha något att lyssna på innan jag somnar. Och sedan Bokcirkeln av Elizabeth Noble.

måndag 25 april 2011

Virginia Woolf - Resan ut

Nu har jag läst klart Virginia Woolf's Resan ut . Det var en väldigt finstämd bok, om man kan säga så, språket var väldigt fint och fyllt med känslor. Men det var inte en bok att sträckläsa för mig, den fick tas i små delar då och då. Nu på sista sträckan fick jag läsa mer eftersom den ska lämnas tillbaka till biblioteket i morgon, men det blev jobbigt att läsa så mycket på en gång faktiskt.

Intressant var den i alla fall. Det var väldigt intressant att läsa om den uppfattning folk hade om världen, om kvinnor och män, om livet och kärleken, på den tiden, i början är 1900-talet. Det blev verkligen så man häpnade ibland över sättet att tänka, speciellt om de olika rollerna som könen hade. Hur överlägsen mannen ansågs vara över kvinnan och så vidare.

Och sättet de pratar med varandra förvånar också vissa gånger, tillexempel när Rachel Vinrace (huvudpersonen i boken) och hennes kärlek sitter på golvet. Han studerar hennes ansikte och det låter så här;

"Du är inte vacker", började han, "men jag tycker om ditt ansikte. Jag tycker om sättet på vilket ditt hårfäste går ned i en spets, och dina ögon också - de ser aldrig något. Munnen är för stor, och kinderna skulle vara bättre om de hade mer färg."

Då kan man inte låta bli att skratta lite för sig själv och fundera över hur man hade reagerat själv om någon hade uttryckt sig så om ens utseende. Jag hade nog inte kunnat ta det lika lätt som hon verkar göra i boken.

Det jag fastnade för allra först när jag såg boken var texten på baksidan, som var så otroligt vacker tycker jag;

"Vad är det att vara förälskad? frågade hon efter en lång tystnad; allteftersom varje ord blev till tycktes det styra ut på ett okänt hav. Hypnotiserad av fjärilens vingar och skrämd en av fruktansvärd möjlighet i livet satt hon där en stund till. När fjärilen flög bort steg hon upp, och med sina två böcker under armen återvände hon hem igen, ungefär som en stridsberedd soldat."
Riktigt vackra rader, och fortfarande efter att ha läst hela boken, är det favoritstycket för mig. Som sagt en riktigt finstämd bok, men ingen sträckläsare i mitt tycke. Men jag är glad att jag läste den i alla fall, det var en annorlunda upplevelse :).

torsdag 21 april 2011

Påskplaner inom läsningen

Oj då, såg på kvittot från biblioteket att Resan ut av Virginia Woolf ska tillbaka på tisdag. Då vet jag vad jag ska sysselsätta mig med under helgen nu då :). Hoppas på fint väder så man kan spendera dagarna ute, variera mellan promenad och läsning :).

Eftersom mitt bibiliotek inte har öppet så ofta eller länge, har jag ännu inte hunnit vara och lånat boken till min och Niklas Bottens bokcirkel! Vi har dessutom hunnit ändra oss om vilken bok vi ska läsa, nu är vi inne på att det ska bli Stephen King - Benrangel istället :).
Men då får jag låna den på tisdag när jag lämnar tillbaka de gamla böckerna, sedan kan vi sätta igång att läsa äntligen! Jobbiga väntan.
Hade tänkt gå idag men när jag slutade praktiken så hade biblioteket hunnit stänga redan tyvärr.

Kanske ska ta mig i kragen och läsa ut Kontaktkontraktet också i helg. Den har blivit liggande ett tag nu, vilket är synd för den är väldigt bra och intressant! Så det får bli mina påskplaner; läsa, promenera, läsa, promenera, läsa :).

onsdag 20 april 2011

Otroligt mycket mys

Åh, hittade en otroligt mysig hemsida när jag bläddrade igenom olika bokbloggar, http://bookshelfporn.com/
verkligen en perfekt sida att förlora sig i massa härliga bilder! Speciellt då om man älskar böcker och drömmer om sitt eget lilla bibliotek någon gång :).


Tänk att få sitta i den stolen med en varm filt och en kopp te och bara läsa bok efter bok, försvinna in i alla olika världar som finns mellan sidorna, underbart!

tisdag 19 april 2011

Bokcirkeln med Vargnatt och Niklas Botten

Min boktokiga väninna med bokbloggen Niklas Botten föreslog idag att vi skulle ha en egen liten bokcirkel, vi två som älskar att läsa :). Det tyckte jag lät som en riktigt bra idé så vi bestämde oss för att köra på ett tag och se om vi fastnar för det.
Vi börjar med en lite enklare variant, där vi helt enkelt läser samma bok, men i vår egen takt och sen skriver om den på våra bloggar. Så får vi se vad vi tycker om böckerna vi läser, vi brukar ha ganska lika smak i böcker annars men man vet ju aldrig, det här kan bli intressant :).
Vi har gjort en liten lista med de böcker vi hittills kommit överens om att läsa;

Upp till ytan av Margaret Atwood.
Främlingen i huset av Sarah Waters.
Momo eller Kampen om tiden av Michael Ende.
Benrangel av Stephen King.
Törnfåglarna av Colleen McCullough.
Hotell New Hampshire av John Irving.
Stolthet och fördom av Jane Austen

och det bestämdes att vi ska börja med Främlingen i huset av Sarah Waters, om jag hittar den på biblioteket här :).

För två bokgalna tjejer som oss blir det här nog riktigt roligt :).

måndag 18 april 2011

Bibliotek och min älskade Windy

När jag var yngre och fortfarande bodde hos min kära mor, så var jag ofta på biblioteket i den staden. Jag sprang där som en galning om man ska vara helt ärlig. Ibland med vänner, ibland med pappa. Jag kommer ihåg att jag sprang upp till barn- och ungdomsavdelningen som låg högst upp i huset, medan pappa stannade kvar på våningen under där det fanns böcker som jag inte riktigt hade nått upp till ännu.

Och jag gick runt där bland alla "mina" böcker. Och njöt. Det var så tyst och fridfullt och böcker överallt! Hur skulle man inte kunna älska det?
Jag minns inte vem jag var där med när jag upptäckte Windy-böckerna av Elyne Mitchell. Men de blev snabbt favoriter hos mig och varje gång jag gick till biblioteket efteråt gick jag till den hyllan för att se om någon av de jag ännu inte läst hade kommit in igen. Om jag blundar nu kan jag faktiskt se precis vart den hyllan stod, jag kan ta en egen liten rundtur i bilioteket och komma fram dit i tankarna.

Jag försvann snabbt in i Windys värld, hans kamp för att överleva och få behålla sin frihet som vildhäst.
Visst är det härligt att ha sådana böcker, som betydde så mycket för en tidigare i livet, som man kommer ihåg så väl efter att flera år har gått.

Efter ett tag tappade jag och biblioteket dock vår förälskelse till varandra. Jag flyttade och fastnade aldrig för det större bibliotek som fanns i den nya staden, även om jag visst var där ibland. Men det var inte samma känsla.

Men nu, de senaste veckorna, har jag återupptäckt mitt förhållande med biblioteket och jag har lånat och läst böcker precis som jag gjorde förr i tiden. Och den här gången ska jag fortsätta hålla liv i det; så många böcker på ett och samma ställe, alldeles gratis!

söndag 17 april 2011

Vargnatts bokhylla

När man suttit hela dagen och läst bokbloggar, så går det så här till slut; man startar en egen. Med lite påtryckning från en bokgalen väninna också ska kanske nämnas :).

Jag har alltid älskat att läsa. Kommer inte ihåg en tid utan böcker i mitt liv. Det är en sådan befrielse att kunna försvinna ner i en bok ett tag och få upptäcka nya platser och nya spännande personer. Det finns så många otroliga berättelser att få ta del av!

Så här är det tänkt att jag ska dela med mig av de böcker som kommer in i mitt liv, vad jag tycker och känner efter att ha läst dem. Om de berörde mig, om de fick mig att skratta eller gråta, eller kanske inte lämnade något avtryck alls i mitt hjärta.
Det borde bli en intressant resa :)