måndag 31 juli 2023

Drowning av T. J. Newman

 

Originaltitel: Drowning
Sidor: 292 (Häftad)
"Six minutes after takeoff, Flight 1421 crashes into the Pacific Ocean. During the evacuation, an engine explodes and the plane is flooded. Those still alive are forced to close the doors-but it's too late. The plane sinks to the bottom with twelve passengers trapped inside. 
More than two hundred feet below the surface, engineer Will Kent and his eleven-year-old daughter Shannon are waist-deep in water and fighting for their lives. Their only chance at survival is an elite rescue team on the surface led by professional diver Chris Kent - Shannon's mother and Will's soon-to-be ex-wife - who must work together with Will to find a way to save their daughter and rescue the passengers from the sealed airplane, which is now teetering on the edge of an undersea cliff. There's not much time. With devastating emotional power and heart-stopping suspense, Drowning is an unforgettable thriller about a family's desperate fight to save themselves and the people trapped with them - against impossible odds."
Tips, ska du flyga inom en snar framtid, läs inte den här boken! Jag är väldigt glad att jag inte har några planer på att sätta mig på ett flygplan på ett bra tag. Efter den här boken hade det nog varit smått omöjligt att göra utan att ha nerverna på helspänn. 

Jag sträckläste den under ett dygn så det säger nog det mesta! Den var riktigt bra, obehaglig, klaustrofobisk och en sån där bok jag inte ville lägga undan. Jag tänkte hela tiden "bara ett kapitel till" och det var bara när jag verkligen var tvungen att sluta som jag kunde ta pauser. 

Ibland fick jag ta några extra djupa andetag för att komma ihåg att jag inte var med i berättelsen. Det kändes så levande och nära hela tiden. Som läsare lär man känna några karaktärer riktigt bra och jag hejade verkligen på dem och var rädd för hur det skulle gå. 

Författaren har en till bok ute än så länge, som också har med flygplan att göra. Jag kommer läsa den också. Jag måste bara låta mina nerver läka ihop lite först.

torsdag 27 juli 2023

Kartografen av Anette Hemming


Originaltitel: Kartografen
Sidor: 393 (Inbunden)
"Den nyskilda tvåbarnsmamman Lisbet bor i ett välbärgat grannskap i Bærum i Norge. Hon är precis påväg att duka fram frukost efter en orolig natt när hon upptäcker en handritad lapp, fäst på köksfönstret. Det är en planritning över rummet hon befinner sig i, med en markering i form av ett rött kryss, och på baksidan finns spår av torkat blod. Dagen därpå hittas Lisbet mördad i sitt eget kök. 

Kriminalkommissarie John Persvik får fallet på sitt bord, men har svårt att identifiera ett motiv och en möjlig gärningsman. Men mordet på Lisbet visar sig bara vara början: snart dyker liknande mystiska ritningar upp hos Lisbets exman och flera andra i hennes bekantskapskrets. Och sonen Mikkels telefon fylls av textmeddelanden - med hans döda mor som avsändare..."

Det här är en sån bok jag egentligen inte har så mycket speciellt att säga om. Jag tyckte handlingen lät riktigt spännande men jag tror jag har blivit mer kräsen när det gäller deckare, eller så är jag bara lite less just nu och föredrar thrillers istället.

Kartografen är absolut inte dålig. Den är lättläst och har korta kapitel så sidorna flyger fram. Jag hade inte lyckats lista ut slutet i förväg och det är alltid bra. Men jag blir aldrig superintresserad, jag läser vidare för att det är enkelt och flyter på. 

Den var helt okej, men inget jag kommer tänka vidare på. 

onsdag 26 juli 2023

Horror Hotel av Victoria Fulton & Faith McClaren

 

Originaltitel: Horror Hotel
Sidor: 242 (Häftad)
"When the YouTube-famous Ghost Gang-Chrissy, Chase, Emma, and Kiki-visit a haunted LA hotel notorious for tragedy to secretly film after dark, they expect it to be just like their previous paranormal huntings. Spooky enough to attract subscribers-and ultimately harmless.

But when they stumble upon something unexpected in the former room of a gruesome serial killer, they quickly realize that they're in over their heads.

Sometimes, it's the dead who need our help-and the living we should fear."

Jag tog med Horror Hotel när jag och sambon åkte på semester och bodde på hotell några nätter, tänkte att det var självklar läsning för ett sådant tillfälle! 

Det gjorde allt lite extra creepy under läsningen. Nu var hotellet vi bodde på som tur är inte så obehagligt och i dåligt skick som det i boken, men ändå! Jag visste inte innan jag började läsa att berättelsen är lite inspirerad av fallet med Elisa Lam. Man kan nog läsa och tycka om den utan att ha någon större koll på vem hon var och vad som hände henne men jag har hört mycket om henne och det gav lite extra att kunna se likheterna och förstå varför hon stod med i dedikationen i början.

Jag tyckte boken var underhållande, lite lagom creepy och spännande. Själva delen med att folk åker runt och filmar hemsökta platser för youtubevideos känns väldigt aktuellt och även om mycket annat kanske inte är trovärdigt köper jag det ändå som den underhållning det är. 

Jag vet inte om det är tänkt att bli en bokserie, det skulle mycket väl kunna bli det med tanke på konceptet. Om det blir fler böcker kommer jag absolut att läsa dem!

måndag 24 juli 2023

De förlorade minnenas ö av Yoko Ogawa

 

Originaltitel: Hisoyaka na Kessho
Sidor: 315 (Pocket)
"På en namnlös ö sprider sig glömskan som en epidemi. Saker har börjat försvinna från ön, och strax där på även ur människors minnen. En dag finns det inte längre några fåglar, en annan inga mera rosor. Romanen berättas av en ung författare vars redaktör är i fara och behöver hennes hjälp för att undkomma. Tillsammans inser de att hennes skrivande kan vara det enda sättet att bevara det förflutna och alla minnen på."

Det känns som att jag ofta säger något liknande när jag har läst en japansk författare; det här är en ganska stillsam berättelse. De har ett speciellt sätt att skriva och föra fram sina historier. Och det är ett sätt som verkligen fungerar för mig. Jag tycker om det.

Letar man action får man leta någon annanstans. Trots att det händer saker är det ingen fartfylld bok. Det som sker det sker i sitt eget lilla tempo och trots att det finns inslag av fara och risker blir det aldrig direkt nervslitande spänning. 

Det handlar mycket om minnen, vad saker har för betydelse och samtidigt även till stor del om vad som händer med de som sticker ut, de som inte passar in i de styrandes bild av vad som är okej. Jag blir aldrig uttråkad, språket flyter på fantastiskt bra och jag dras in i berättelsen. När sista sidan är läst känns det som att jag har sett det på film. 

Jag är glad att den var precis så bra som jag trodde att den skulle vara.

torsdag 20 juli 2023

En liten tagg

Jag hittade den här hos Monika och tänkte att den passar bra att göra under semestern! Jag har försökt hålla mig till att svara med boktitlar jag faktiskt har i hyllan, sedan kan de vara olästa och lästa lite blandat. 

Är du man eller kvinna? Kvinnan i rummet
Beskriv dig själv: Quiet Girl in a Noisy World
Hur mår du? Brave Enough
Beskriv stället du bor på: Isberg
Var skulle du vilja resa? Det lilla hotellet på rue d'Amour
Beskriv din bästa vän: Den saknade systern
Vilken är din favoritfärg? Blå
Hurdant väder är det just nu? Ett jävla solsken
Vilken är din favoritårstid? Sommaren med Ava
Om ditt liv vore ett tv-program, vad skulle det heta? Book Lover
Vad betyder livet för dig? Allt det vackra är inte förstört
Hurdant är ditt parförhållande? A Thousand Boy Kisses
Vad är du rädd för? Spindeln
Dagens aforism: Little Moments of Love
Vilket råd skulle du vilja ge? Den helande naturen
Ditt motto: Jag vill sätta världen i rörelse

onsdag 19 juli 2023

Världen från ovan av Anna Lönnqvist

 

Originaltitel: Världen från ovan
Sidor: 366 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Jämtlandsfjällen 1963. Lill är en av de första kvinnliga piloterna i Sverige. Flygandet är hennes stora passion, men vägen dit har varit allt annat än enkel. Priset för att försöka hävda sig i en mansdominerad värld har varit att försaka allt annat, men det är också det enda som hjälper henne att förtränga känslan av övergivenhet, som Lill kämpat med sedan barndomen när hon kom till Sverige som finskt krigsbarn.

Solna 2023. Pauline jobbar som skräddare, och tillbringar dagarna i sin syateljé med att uppfylla främlingars drömmar om perfekta brudklänningar och rädda favoritplagg från att slängas. Sina egna drömmar har hon sedan länge lagt på hyllan. Men när hon lagar en äldre kvinnas kappa hittar hon ett gammalt foto som föreställer kvinnan i förarkabinen på ett flygplan. Fotot väcker tankar hos Pauline, och minnen om en annan, betydligt äventyrligare tillvaro.

När de två kvinnornas vägar korsas är de båda på flykt från sina tidigare liv. Men går det att fly från sitt förflutna, sina rädslor och sig själv hur länge som helst? Kan den enas berättelse förändra den andras framtid?"

Lönnqvist är ett säkert kort för mig när det gäller feelgood. Jag har läst och gillat flera av hennes böcker och Världen från ovan är inget undantag.

Den utspelar sig både i dåtid och nutid. Jag gillar dåtidsberättelsen mest, det är fascinerande att följa Lills liv och hur hon går emot vad som ansågs passande för kvinnor. Jag hade lätt kunnat läsa en hel bok bara om hennes liv mer i detalj. Nutidsdelen är också bra även om jag inte fastnar riktigt lika mycket för Pauline och hennes historia. 

När slutet närmar sig lyckas en scen verkligen röra mig till tårar, det var så fint och sorgligt på samma gång. 

Världen från ovan är ännu en lyckad roman av Anna Lönnqvist!

måndag 17 juli 2023

The Night Shift av Alex Finlay


Originaltitel: The Night Shift
Sidor: 312 (Häftad)
"What connects a massacre at a Blockbuster video store in 1999 with the murder of four teenagers fifteen years later? 
It's New Year's Eve of 1999 when four teenagers working late are attacked at a Blockbuster video store in New Jersey. Only one survives. Police quickly identify a suspect, the boyfriend of one of the victims, who flees and is never seen again. Fifteen years later, four more teenagers are attacked at an ice cream store in the same town, and again only one makes it out alive. In the aftermath of the latest crime, three lives intersect: the lone survivor of the Blockbuster massacre, who is forced to relive the horrors of her tragedy; the brother of the fugitive accused, who is convinced the police have the wrong suspect; and FBI agent Sarah Keller, who must delve into the secrets of both nights to uncover the truth about the Night Shift Murders..."

Efter att Elza pratade om The Night Shift på sin kanal kände jag att det var dags att plocka upp den! Den har tyvärr fått ligga och vänta i några år.

Nu när den är läst kan jag säga att det är en spännande thriller. Det är twister hit och dit och jag tycker om att följa karaktärerna som på olika sätt är knutna till de två olika fallen. Jag vet aldrig vad som väntar på nästa sida och lyckades inte lista ut slutet. Den är snabbläst och svår att lägga undan, jag läste den under ett dygn.

Det kanske inte är en bok jag kommer att komma ihåg om någon månad, men den var precis vad jag behövde för stunden. Lättsmält, spännande och klurig.

torsdag 13 juli 2023

Moon Dog av Jane Elson

 

Originaltitel: Moon Dog
Sidor: 256 (Häftad)
Ålder: 9-12
"Marcus and Delilah couldn't be more different. He is as big as she is tiny. As angry and lost as she is tremendous and brave. But they share a dream: to own a dog of their own. So when a mystery pup turns up in the empty house next door, Marcus can't believe his luck. He visits him every night and names him Moon Dog. But it's soon clear that Moon Dog is in danger, and when Marcus and Delilah discover a dark secret it will test their bravery and their friendship. Can they work together to save their dream dog?"

Det här var riktigt fin läsning! Den är lagom spännande för åldersgruppen och tar upp viktiga saker när det gäller djurköp och hur noga man faktiskt måste vara så att allt är som det ska. 

Den handlar också om vänskap, familj och att våga vara sig själv. Det är en berättelse som hinner beröra mycket och jag tycker den gör det bra. Den rymmer både tårar och skratt och jag tyckte verkligen om att följa Marcus och Delilah. Deras vänskap växer fram till stor del för att båda älskar hundar men den stöter på vissa hinder och visar att även vänner kan bråka ibland men att det går att lösa.

Jag älskar ju hundar så den passade mig riktigt bra och jag är intresserad av att kolla upp fler av författarens böcker. 

onsdag 12 juli 2023

Sensommarserenader av Sylvia Lidén Nordlund

 

Originaltitel: Sensommarserenader 
Sidor: 341 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En morgon, då tristessen och ensamheten känns mer oöverstiglig än vanligt, får Stella Åström en idé - att arrangera en "må bra"-kurs på Pensionat Pensé i Göteborgs skärgård.

Hon är euforisk då hon bokar pensionatet, men vad har hon egentligen gett sig in på? Kommer de sex kursdeltagarna att fungera tillsammans? Ruben som vill återfå närheten till sin dotter, men inte längre tror sig vara värd att älskas. Ellen som behöver hitta nyckeln till vuxenlivet och sluta förlita sig på sin storasyster. Max som måste fatta livsavgörande beslut om framtiden med flickvännen."

Jag har läst och tyckt om författarens tidigare serie om Mia och hennes liv. Så när hon frågade om jag ville läsa hennes nya bok tackade jag gärna ja till det. Med det vackra omslaget kändes det som perfekt sommarläsning.

Här är det nog mer så att jag är lite fel läsare för boken. Jag tror att läsare som gillar när det handlar om många olika relationer och olika problem kommer tycka riktigt bra om den här berättelsen. Sedan tror jag att jag läste den när jag var lite för sliten, det klickade aldrig helt för mig vem som var vem av karaktärerna utan jag var tvungen att tänka efter hela tiden. 

Jag kommer inte nära, men det tror jag också beror på att jag inte får ordning på de olika personligheterna. Som sagt, jag tror att många kan tycka om den här boken! För mig var det bara dels lite fel bok, dels lite fel tidpunkt.

måndag 10 juli 2023

Kill Joy av Holly Jackson

 

Originaltitel: Kill Joy
Sidor: 137 (Häftad)
"Pippa Fitz-Amobi is not in the mood for her friend's murder mystery party. Especially one that involves 1920's fancy dress and pretending that their town, Little Kilton, is an island called Joy. But when the game begins, Pip finds herself drawn into the make-believe world of intrigue, deception and murder. But as Pip plays detective, teasing out the identity of the killer clue-by-clue, the murder of the fictional Reginald Remy isn't the only case on her mind..."

Den här korta lilla berättelsen är en prequel till A Good Girl's Guide to Murder. Här får vi veta hur allt började. Varför började Pippa rota i det gamla fallet? Hur blev hon så intresserad av att lösa mysterier? 

Det är underhållande, klurigt och går väldigt fort att läsa! Jag tycker om att se Pippa och hennes vänner innan allt det allvarliga börjar. Redan här ser man hur smart Pippa är och hur snabbt hennes hjärna arbetar. 

Det finns egentligen inte jättemycket mer att säga om just den här delen. Har du inte läst serien än kan jag verkligen rekommendera den!

torsdag 6 juli 2023

Midnattsrosen av Lucinda Riley

 

Originaltitel: Midnight Rose
Sidor: 586 (Inbunden)
" Elvaåriga Anahita, från en förnäm men fattig indisk familj, inleder en livslång vänskap med den viljestarka och bortskämda prinsessan Indira. Anahita följer med Indira till England som hennes ledsagerska just innan första världskriget bryter ut. I England träffar hon Donald Astbury, motvillig arvinge till den avsides belägna herrgården Astbury, och hans intrigerande mor.

Nittio år senare möter vi den unga amerikanska filmstjärnan Rebecca Bradley. Hon har världen för sina fötter, men när hennes turbulenta förhållande med den lika välkände pojkvännen tar en oväntad vändning blir hon lättad när hon inser att hennes kommande filmroll där hon spelar debutant på 20-talet för henne långt från offentlighetens ljus till ett avlägset hörn av den engelska landsbygden. Strax efter att filmproduktionen startat på det nu förfallna Astbury Hall dyker Ari Malik, Anahitas barnbarn, oväntat upp, sökande efter svar från sin familjs förflutna. Han och Rebecca börjar tillsammans avslöja de hemligheter som hemsökt släkten."

Jag tror jag kan ha gått in med alldeles för höga förväntningar på den här boken. Det är så många som sagt att den är fantastisk och den bästa av Rileys böcker. Och den är bra, jag har tyckt om lässtunderna och varit intresserad av berättelsen. 

Men jag har ändå ett litet stygn av besvikelse i hjärtat för det blev inte en fullpoängare för mig. Jag gillar serien om De sju systrarna mycket mer än Midnattsrosen. Jag tycker karaktärerna i serien känns mer levande än de som är med här. Nutidsberättelsen höll mig inte alls lika fångad som dåtidsberättelsen, det kändes inte som att jag drogs in lika mycket som jag förväntade mig helt enkelt. 

Den är bra, bara inte lika bra som jag trodde att den skulle vara!

onsdag 5 juli 2023

The Call of the Wild av Jack London

 

Originaltitel: The Call of the Wild
Sidor: 114 (Inbunden)
"The Call of the Wild tells the story of Buck, a domestic dog who is kidnapped from his home in California and forced to pull sleds in the Arctic wasteland."

Det känns som att det var ett tag sedan jag läste en klassiker så det var kul att Josefin valde ut en åt mig att läsa i juni! Den här utgåvan innehåller både The Call of the Wild och White Fang men jag har bara läst den första.

Jag måste säga att det är en välskriven berättelse. Jag har sett någon tecknad filmatisering när jag var yngre så jag hade berättelsen ganska bra i minnet ändå. Vilket egentligen borde ha varit någon sorts varningsklocka, jag borde ha insett att det skulle bli ganska jobbig läsning trots att den är så kort. 

Det är så många hundar som råkar illa ut här. Både pga människor, det hårda livet de får stå ut med och pga andra hundar. Den är bra, men den är tung för mig med tanke på allt det. Jag kommer absolut läsa White Fang också, men det får vänta någon månad!

måndag 3 juli 2023

The Adventures of Amina al-Sirafi av Shannon Chakraborty

 

Originaltitel: The Adventures of Amina al-Sirafi
Sidor: 483 (Häftad)
Serie: Amina al-Sirafi (del 1)
"Amina al-Sirafi has survived backstabbing rogues, vengeful merchant princes, several husbands, and one actual demon to retire peacefully with her family to a life of piety, motherhood, and absolutely nothing that hints of the supernatural.

But when she's offered a job no bandit could refuse, she jumps at the chance for one final adventure with her old crew that will make her a legend and offers a fortune that will secure her and her family's future forever.

Yet the deeper Amina dives the higher the stakes. For there's always risk in wanting to become a legend, to seize one last chance at glory, to savour just a bit more power...and the price might be your very soul."

Vilken bok! Jag var lite nervös när jag plockade upp den, jag är ingen van fantasyläsare och böcker med kartor brukar skrämma bort mig. Men jag kunde inte stå emot nyfikenheten, det lät så spännande med pirater och magi.

Jag är väldigt glad att jag gick utanför min bekvämlighetszon här. Jag har verkligen njutit av att följa med Amina på hennes äventyr. Det är precis så spännande som det låter och jag har dessutom skrattat högt flera gånger. Författarens skrivsätt passar mig riktigt bra och humorn är klockren. 

Det är inte bara huvudkaraktären som är bra. Hon omger sig med flera andra karaktärer som jag gillar och vill veta mer om. Sedan finns det så klart några som jag absolut inte tycker om, Chakraborty skriver skickligt liv i dem alla.

Det tog lite tid att läsa den men det är bara pga min egen trötthet, det har inget med själva boken att göra. Hade jag haft ork hade jag sträckläst den på några dagar. Jag är glad att det är första delen i en planerad trilogi för jag vill ha mer!