lördag 27 april 2013

Livrädd av S.J. Bolton


Originaltitel: Dead Scared
Sidor: 410

Tack till Modernista för recensionsex! 

"En våg av självmord sköljer över Cambridges universitet. Varje gång är det en kvinnlig student. Och varje självmord är begått under mer chockerande omständigheter än det föregående. Polisen vet att det inte kan vara en rad sammanträffanden. Men de kan inte bevisa det. 
Enda sättet att utreda fallen är att placera någon under täckmantel. En ung polis, en kvinna lika utsatt som de andra. Lika oförberedd på den mardröm hon möter. Lacey Flint har all anledning att vara försiktig.."
 Det här är den första boken som jag fått som recensionsex faktiskt, tusen tack igen till Modernista för det!

Först ska jag säga att jag inte läst den första boken om Lacey Flint, men det störde inte läsningen av den här något tycker jag.

Sedan, wow, vilken bok! Fy sjutton vad den gav mig panikkänslor ibland, och jag var ändå inte utsatt för något av de hemska som händer i den! Jag satt här hemma, trygg i min soffa, men ändå kände jag hjärtat rusa iväg då och då. Jag ville bara kunna sträcka in händerna i boken och dra ut, till exempel Lacey, ifrån vissa situationer. Få bort henne därifrån så att både hon och jag kunde andas ut.

Eftersom det är en deckare så satt jag självklart och försökte lista ut hur allt hängde ihop innan det avslöjades i boken..och jag hade fel på ungefär allt. Vilket är bra! Det är lite tråkigt om man kan gissa sig till precis allting själv, men här överraskades jag verkligen.

Jag läste ut den igår och har redan hunnit rekommendera den till några vänner. Det kommer garanterat läsas mer av S.J. Bolton!

lördag 20 april 2013

Lite nya bokiga saker

Det är farligt att ha praktik på en andrahandsaffär, saker är billiga där! Och inte bara böcker, utan saker som för mig hör ihop med böcker. Så jag tänkte visa upp två saker jag har hittat där den senaste tiden.

Först är den här flaskan som det har varit brandy i, den skulle slängas eftersom den är lite trasig. Men eftersom jag tyckte den var lite häftig när den ser ut som en bok så fick jag rädda den;Den agerar nu bokstöd åt mina olästa böcker, passade perfekt!

Och igår, herregud, det var kärlek vid första ögonkastet..Jag fick hålla mig från att ge ifrån mig ett högt pip av ren glädje när jag såg den här lilla krabaten packas upp, och när chefen sedan sa att jag kunde lägga den i 5 kronors-lådan så kunde jag inte låta bli att köpa den själv. Titta på honom...bara titta på honom!Jag är helkär..och jag tycker ugglor och böcker hör ihop på något vis. Så nu hänger han på väggen bredvid mina bokhyllor, och gör mig lite barnsligt glad varje gång jag går förbi.

fredag 19 april 2013

Veckans bokbloggsjerka


Ännu en vecka på praktiken har passerat och det är dags för Annikas bokbloggsjerka igen!
Veckans fråga är;

Att bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?

Viktigare än omslaget för mig. En intressant titel kan få mig att haja till och plocka upp boken för att läsa baksidan. På praktiken till exempel, där det finns ett bokrum, är det ju ryggarna på böckerna man ser först, och alltså titeln innan framsidan. Då är det titeln som gör mig nyfiken och får mig att läsa mer på baksidan för att se om det är något för mig.

onsdag 17 april 2013

Strax efter solnedgången av Stephen King


Originaltitel: Just after sunset
Sidor: 431

"Stephen King levererar ännu en häpnadsväckande novellsamling. Vem - förutom Stephen King - skulle förvandla en bajamaja till en slemmig födelsekanal, eller en sjaskig bar vid en motorväg till platsen för evig kärlek? En handelsresande i böcker kan plocka upp en stum liftare, utan att förstå att den tystlåtne mannen i passagerarsätet lyssnar bara alltför uppmärksamt. Passen på en träningscykel, avsedda att få ned kolesterolhalten, kan förvandlas till en fängslande och skräckinjagande resa. "Pepparkaksflickan", som utspelar sig på en ödslig ö utanför Floridas kust, är en nagelbitarnovell om en ung kvinna som är lika sårbar och rådig som Audrey Hepburns rollgestalt i Nattens ögon. I "Ayana" utför en blind flicka ett mirakel med en kyss och en smekning. 
För King är gränsen mellan de levande och de döda ofta suddig, och sömmarna som håller samman vår verklighet kan brista i vilket ögonblick som helst. I en av de längre novellerna, "N", orsakar en psykpatients irrationella tankevärld ett apokalyptiskt hot på landsbygden i Maine...eller förhindrar att världen faller offer för det.
Strax efter solnedgången - kalla det skymning, kalla det kvällsmörker, men det är en tid på dygnet då mänskliga mellanhavanden får en onaturlig prägel, då inget är som det först verkar, då fantasin sträcker sig efter skuggorna som skingras i mörkret och man blir skrämd från vettet. Den perfekta tidpunkten för Stephen King."

Okej, så, efter en till King-bok vill jag återigen kasta den på herr King själv. Återkommer till varför om ett litet tag!

Jag tror jag har lite svårt för noveller. Det är inte det att de i den här boken inte är bra, jag gillar dem! Men det känns alltid lite som.."Jaha..men..men..mer då?" efter nästan varje novell. Den jag kan komma på nu som jag är helt nöjd med efter den slutade är "N". Den kändes verkligen färdig och jag behövde ingen längre historia till den.

Det fanns så klart bättre noveller och noveller som var okej men inte super. Mina favoriter är nog "N", "Pepparkaksflickan" (som fick mig att återuppleva lite känslor från Psykopaten av Koontz),"The New York Times till förmånspris (den var lite fin på något vis) och "Stum" (också riktigt obehaglig känsla över den).

Men det jag nog tyckte allra bäst om var att få läsa Kings kommentarer om varje novell. Och här kommer vi till varför jag vill kasta boken på honom. Novellen "N" tar upp en hel del tvångstankar, vilket King sedan påpekar att vi nog alla har i viss mån (kolla plattor någon extra gång, rycka i dörren för att se att den är låst osv, ja jag erkänner mig skyldig!).

Och efter alla kommentarer och tack, så avslutar han med att göra mig ännu mer nojig med rader som till exempel "Och är bakdörren verkligen låst? Kom du ihåg att vrida om nyckeln?"
Tack så mycket King!

söndag 14 april 2013

Alltid Odd av Dean Koontz


Originaltitel: Forever Odd
Sidor: 303

"Odd Thomas lever ständigt i två världar i den lilla ökenstaden Pico Mundo, där hjältemod och hemskheter tillhör vardagen. Odd har aldrig bett om att kunna tala med de döda - det är något som bara händer. Men som inofficiellt sändebud mellan vår värld och deras, är hans plikt att göra det rätta. Det är så Odd ser på saken och det är därför han har vänner på båda sidorna av gränsen mellan liv och död. 
Åter står Odd inför våra största fasor. En barndomsvän till Odd är försvunnen och man fruktar det värsta. Men när Odd använder sina förmågor för att finna den saknade upptäcker han något värre än en död kropp. Han möter en enastående slug fiende, och dras in i en virvelstorm av skräck."
Det här andra boken om Odd, jag vet inte riktigt hur många det finns faktiskt. I alla fall en till vet jag, nästa i serien som är Broder Odd, men den har jag inte ännu. De två första har hittat hem till mig från andrahandsaffärer så, det är lite osäkert när nästa kommer dyka upp.

Nå hur som helst, Odd är en karaktär jag verkligen tycker om. Efter första boken om honom, Odd Thomas, känner jag verkligen för honom. Han verkar vara så äkta på något vis. På adlibris sida om boken finns den här raden; "Oavsett om du möter Odd Thomas för första gången eller om han är en gammal vän..." och det är lite så det känns att läsa den här, som att träffa en kär gammal vän igen.

Och när man träffar kära gamla vänner så är avskedet alltid lite sorgligt. Även den här gången gäller det. Jag vet att jag kan få träffa Odd igen, men när sista sidan kom blev det ändå tomt efter honom. Jag kan ju hålla tummarna för att någon väldigt lägligt har lämnat in den tredje boken till andrahandsbutiken jag har praktik på till i morgon! Den chansen är liten, men man ska väl alltid hoppas?

fredag 12 april 2013

Veckans bokbloggsjerka


Woho, vi överlevde till ännu en fredag!
Och så klart börjar jag helgen med att hoppa in hos Annika för veckans jerka;

Kan du ge tips på en bok som man absolut inte kan lägga ifrån sig? Om du kan får du gärna ge förslag på en bok inom så många genrer som möjligt, men det är absolut inte ett krav för att vara med i jerkan. Förslag på en bok är lika välkommet som förslag på tio!

Hum, det här är svårt för det finns så många bra böcker så någon kommer alltid glömmas när man ska räkna upp så här.
Men, jag gillar verkligen Dan Browns Änglar och demoner, om jag minns rätt höll den ett ganska hårt grepp om mig när jag läste. Och den har blivit omlyssnad flera gånger efter att jag läste den första gången.

Stephen Kings Duma key hade jag också svårt att lägga bort. Den sög verkligen in mig och jag får en lite svårförklarad positiv känsla varje gång jag ser den i bokhyllan eller när jag tänker på den.

Dean Koontz Psykopaten, fy sjutton för den boken säger jag bara, den är inte bra för ens nerver! Den kunde jag inte lägga undan för den är spännande hela tiden. Jag var tvungen att läsa vidare för att se hur det skulle gå.

Sista som jag kommer nämna (även om listan är längre) blir Emily Brontes Svindlande höjder. Jag var inte beredd på hur bra den skulle vara, den tog mig verkligen med storm och drog in mig i sina mörka känslor.

torsdag 11 april 2013

Spökhanden av Selma Lagerlöf


Sidor: 22

"Vi vaknade vid det att hon skrek som om hon blivit galen, och sådan här har hon varit allt sedan. Hon bara vill ha ljus, ständigt mer ljus. Vad är det, tror du?"
Det är faktiskt väldigt svårt att skriva något om den här korta lilla boken. Man skulle kanske kunna tro att det vore lättare att bara skriva något om 22 sidor, men jag har skjutit på det i någon dag nu för att jag inte kommit på hur jag ska uttrycka mig.

Jag gillar att man inte riktigt kan veta om det finns en spökhand eller om det är en annan förklaring till varför den här kvinnan skriker mitt i natten, det är lite så man får tänka själv tycker jag.
Det var en helt okej, kort och lätt läsning. Men jag är samtidigt glad att jag kunde få hem den här tack vare ett litet presentkort istället för att själv betala för den.

Nej, jag ger mig, jag vet faktiskt inte vad mer jag ska skriva!

onsdag 10 april 2013

Lite trevligt i brevlådan!Nilmas bokhylla hade lite böcker som sökte nya hem och de här två fick flytta hit :) Har varit nyfiken på Smaragdernas bok sedan jag läste om den när jag letade en julklapp åt min systerson, inte nu i julas men julen innan.
Ska bli spännande att läsa!

fredag 5 april 2013

Veckans bokbloggsjerka


Äntligen fredag igen! Och det betyder att det är dags att kika in hos Annika igen och svara på den här veckans jerka;

Hur ser den ultimata lässtunden ut för dig? 

Hm. Den kan nog se ut på lite olika sätt. Ibland tycker jag det är jättemysigt att ligga vaken länge på natten och ha en bok som är så bra att jag inte kan lägga den ifrån mig (bäst på helger då, när jag inte ska upp).
Annars är det nog när jag sitter i mitt soffhörn med min filt över benen och verkligen kan slappna av. När jag vet att hundarna är trötta och nöjda, katten har fått mat och tänker inte slå ner något ömtåligt för att visa att matskålen är tom, möjligtvis är jag ensam hemma också så det är lugnt och ingen kan försöka prata med mig när jag tagit upp boken.
Ibland finns det kanske lite choklad eller ett glas rödvin i närheten. Eller en stor kopp te.

onsdag 3 april 2013

Liebster award
Carro på romeoandjuliet har gett mig en Liebster award :) Och det tackar jag ju så mycket för och svara självklart frågorna som kommer till! Och ska försöka komma på några att skicka vidare till i slutet om jag lyckas hitta några bland mina sparade bloggar som inte redan fått den :).

1. Vad ville du bli när du var liten?
Veterinär! Fast jag svimmar när jag ser blod så jag skippade den drömmen, haha. 

2. Vad är du idag?
Just nu praktikant på en andrahandsaffär. Även matte till två hundar, en katt och två ökenråttor och sambo.


3. Var vill du helst resa?
Efter att ha läst Änlgar och demoner vill jag till Rom. Jag har alltid haft en önskan om att åka till Island. Jag vill tillbaka till Skottland. Och vill även göra ett besök på Irland.

4. Var ser du dig själv om 5 år? 
Uh vilken svår fråga...Jag har ingen aning!

5. Rött eller vitt?
Jag tänker också på vin när jag ser den här frågan och då får det bli rött.

6. Sommar eller vinter?
Sommar alla gånger! Född i Kiruna, hatar kyla, livet har dålig humor!

7. Skog eller hav?
Skog. Jag älskar att gå runt i skogen med hundarna. Det är det mest avslappnande som finns för mig.

8. Vad gör dig ledsen?
Djur som behandlas illa.

9. Vad är det bästa du vet?
Vara med djuren, läsa, lyssna på musik, promenera. Då ska vi se vem som ska få den här vidare då..Monika , Lexie läser , BellasBok och Nilmas bokhylla
Jag hoppas jag har gjort det rätt nu :).