torsdag 27 februari 2020

Hettan i december av Alva Sannemark


Originaltitel: Hettan i december
Längd: 8h 28min
Serie: Hettan (del 1)
Uppläsare: Ester Karlsson
"Omvälvande erotiskt triangeldrama om frihet, sex och passion. Den bisexuella Sanna lever livet fullt ut och tänker inte låta sig hindras av kärlek. David är medelklasshipstern som borde veta bättre än att låta sig förföras av någon som hon. Tv-producenten Helena har länge låtit jobb gå före relationer. Under ett par intensiva vintermånader börjar alla tre ifrågasätta sina liv. Sannas heta sexlekar är som en drog, ett beroende som eskalerar och får världar att kantra. Frågan är vart begäret och passionen kommer att leda dem? "Hettan i december" är en beroendeframkallande berättelse om ett ångande ménage a trois."
Här kan man tala om att gå utanför sin comfort zone när det gäller böcker. Jag har nog aldrig tidigare lyssnat på en erotisk relationsroman. Men när författaren skrev och frågade om jag var intresserad tänkte jag, ja vad sjutton, varför inte! Man måste ju prova.

Att det här är mitt första trevande fotsteg i den här genren gör ju att jag har väldigt svårt att avgöra hur den står sig mot andra liknande böcker. Men jag kan i alla fall säga att det fanns mycket jag uppskattade. Dels är det stort fokus på kvinnornas del av det hela. Sanna är sig själv och vägrar verkligen rätta in sig i någon mall över hur andra tycker att hon borde vara. Hon njuter av livet på sitt sätt och det är ganska uppfriskande att som läsare följa med på det äventyret.

En annan sak jag reagerade positivt på var att det inte bara var pang på hopp i säng och att alla är jätteerfarna och galna direkt. Ena karaktären är osäker eftersom det är första gången hon provar på en del saker. Och jag tycker det var jättebra att det fick vara med, att hon fick uttrycka sin osäkerhet och att Sanna sedan kollar av med henne om allt känns lugnt. Mer sånt!

Tycker man inte om sexscener ska man nog leta efter en annan bok för här är det fullt av dem. Jag vill ge en stor ros till uppläsaren som fixar det galant. Själv hade jag nog inte ens kunnat läsa det högt för mig själv utan att någon skulle lyssna till det efteråt, mina kinder hade antagligen aldrig återhämtat sig från tomatfärgen. Men hennes röst passar jättebra, den är lugn och har en alldeles lagom inlevelse utan att spela över.

Så ja, jag är glad att jag tackade ja till den här nya upplevelsen! Det var spännande och jag tror att många som letar den här typen av böcker kommer tycka om den.

onsdag 26 februari 2020

Månsystern av Lucinda Riley


Originaltitel: The Moon Sister
Sidor: 638 (Inbunden)
Serie: De sju systrarna (del 5)
"Tiggy D'Aplièse verkar besitta en nästintill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird, hos den gåtfulle och grubblande Charlie. Där träffar hon även Chilly, en gammal romsk man som bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte. Där föddes en flicka vid namn Lucia år 1912 som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid. När Tiggy inser hur hennes liv hänger samman med Lucias, faller många bitar på plats."
Äntligen blev femte delen i De sju systrarna läst! Som jag har längtat efter att få sätta ögonen i den. Det har verkligen blivit en favoritserie för mig.

Den femte boken handlar precis som de andra om en av systrarna D'Aplièse. Den här gången är det Tiggy, som har väldigt bra hand med djur och alltid försöker se det bästa i folk. Naiv skulle nog hennes systrar kallat henne för ibland. Men i den här boken växer hon verkligen, vågar säga ifrån och lita på sina instinkter när de säger åt henne att en människa inte är bra.

Resan dit är intressant och drar som vanligt in mig direkt. Vi hoppar mellan Tiggy i nutid och Lucias familj i dåtid. Lucia själv är kanske inte en lätt karaktär att tycka om, men hennes mamma, Maria, känner jag verkligen med. Det är fascinerande att läsa om dåtidshistorien och den här gången är det nästan den jag gillar mest. Just för att det är ett så okänt område och många av karaktärerna där är väldigt levande.

Nutiden är också bra men når inte riktigt samma nivå. Jag vet inte om det är för att det pågår så mycket osäkerhet och drama runt Tiggy. Inte på grund av henne själv utan det är mer folket runt henne som bidrar till det. Det finns så många där som får det att krypa i huden på mig.

Trots att det är en tegelsten flyger sidorna fram när jag väl sätter mig med den. Det känns inte alls att den är så pass tjock som den är, så är det alltid med de här böckerna. När de är slut vill jag bara ha mer på en gång.

Men nu ska jag erkänna att jag är lite nervös inför nästa bok. Den som kommer handla om Electra. Det fanns några sidor om hennes liv i slutet på Månsystern och jag vet inte vad jag kommer tycka om henne. Det blir spännande att se hur det går!

tisdag 25 februari 2020

Tisdagstrion - Bibliotek, bokhandel eller bokcirkel i boken


Idag är det ett riktigt mysigt tema inne hos Ugglan & Boken! Bibliotek, bokhandlar eller bokcirklar i böcker. Sånt gillar jag! Så här kommer tre tips från mig om böcker som handlar om böcker på något vis. 


Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck är en jättebra bok om böcker och familjehemligheter.


Frida Skybäck har ju även om skrivit om en bokcirkel så hon får vara med två gånger den här veckan. Bokcirkeln vid världens ände är också riktigt bra!


En bokaffär, en gåta, mystiska meddelanden i böcker - så skrev jag om Midnight at the bright ideas bookstore när jag hade läst den!

måndag 24 februari 2020

Minns oss som nu av Anna Lönnqvist


Originaltitel: Minns oss som nu
Sidor: 381 (Häftad)
Serie: Kärlek i Sunnanby (del 2)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin Förlag, tusen tack!
"Dagen före julafton anländer floristen Thea till ett frostigt Sunnanby från somriga Nya Zeeland. Hon har två veckor på sig att ta hand om dödsboet som hennes mammas moster lämnade efter sig, sen ska hon åka tillbaka för att fortsätta driva sin älskade blomsterbutik. Den som har blivit hennes allt sen Thea flydde från Sverige drygt tre år tidigare, fast besluten att aldrig återvända.
Huset som Thea har ärvt inhyser en stor syateljé och visar sig snart vara fullt av hemligheter, och mostern Marianne betydligt mer passionerad än hennes ensamma tillvaro tydde på. Thea blir snabbt uppslukad av att finna svar. Samtidigt träffar hon Tim den snygga, men gåtfulla fotografen och märker hur hon börjar dra paralleller mellan sitt eget liv och Mariannes. De verkar ha mer gemensamt än hon någonsin kunde tro.
Thea bär dock på en egen tung hemlighet och vet att hon aldrig mer kan ha ett förhållande. Tim i sin tur har ett trassligt förflutet som hans hjärta aldrig återhämtat sig från. Drömmen om de två är omöjlig redan från början och när tiden rinner ifrån dem visar sig Tim också ha dolt saker som får långt större konsekvenser än han själv kunde ana. Allt de hade var nu."
Det här är del två i Anna Lönnqvists serie Kärlek i Sunnanby. I somras läste jag första delen, Sommaren med Ava. Jag måste säga att det gett en extra mysig känsla att läsa de båda böckerna under rätt årstider. Boken om Ava utspelar sig, som titeln säger, under sommaren och i Minns oss som nu är det ett vintrigt Sunnanby vi får lära känna.

Lönnqvist är verkligen en mästare inom feelgood-genren. Karaktärerna är levande och bär på olika sorger som hindrar dem från att gå vidare i livet. Theas sorg och skuld är riktigt tung och ju mer man får veta om den desto mer förstår man hennes rädsla för att låta någon komma nära. Jag känner med henne och tycker om henne. Dessutom är det väldigt lockande att läsa om någon som kommer till ett gammalt hus och hittar dagböcker och brev som innehåller spår från det förflutna.

Kärleksbiten är fint berättad och det finns en hel del scener som kan värma upp en om man råkar vara frusen när man läser. Om man inte gillar sexscener kanske man ska vara lite varnad, men jag tycker det sköts väldigt bra och känner aldrig att det blir för mycket.

Men det allra bästa tror jag faktiskt är Theas vänskap med den gamla, lite buttra mannen i huset bredvid. Jag tycker verkligen om hur hon går från att tycka att han är ganska underlig till att bry sig om honom.

fredag 21 februari 2020

Boktag!



1. Favoritförfattare?
2. Favoritstandalone och favoritserie?
3. Favoritbokformat?
4. Favoritgenre?
5. Favoritkaraktär?
6. Favoritklassiker?
7. Favoritbok hittills i år?
8. Favoritomslag?
9. Favoritbok som barn?

BookAddicts video: https://www.youtube.com/watch?v=wgTUqCZiM3E

torsdag 20 februari 2020

Bokreaspaning!


Jag gissar på att ingen har missat att bokrean startar på tisdag? Har ni bestämt vad ni ska köpa? Det är fullt upp på jobbet med förberedelser och det byggs verkligen upp en speciell känsla så här dagarna innan det drar igång! Men de stunder jag inte plockar upp böcker för fulla muggar har jag så klart också kikat på vilka fynd jag vill göra. Dels har jag spanat in en födelsedagspresent till en familjemedlem och den kommer jag inte visa upp här, man vet aldrig vem som tittar in! Men här är tre som jag funderar på att köpa till mig själv: 


Sharon Bolton är en författare jag verkligen har tyckt och Hantverkaren har jag velat läsa länge.


Outsidern av Stephen King, förklaring är väl egentligen onödig. Det är ju King.


Killers of the Flower Moon låter riktigt intressant och det känns som en bok jag skulle tycka om.

onsdag 19 februari 2020

De fyra fallens grotta av Susanne MacFie


Originaltitel: De fyra fallens grotta
Sidor: 159 (Kartonnage)
Serie: Legenden om De Fyra Elementen (del 5)
Ålder: 9-12
"Embla längtar tillbaka till det spännande Spelet om De Fyra Elementen. Tillsammans med sin vän Noel lyckades hon ta sig genom de fyra sfärerna: Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan. 
Men sedan var hon tillbaka i sitt gamla, vanliga liv igen. Embla tänker hela tiden på spelet. Men hur ska hon kunna ta sig dit igen? Enda vägen tillbaka är med den gamla tivolikarusellen och den har herr Karstén gömt. Men så en dag kommer en stor, guldskimrande örn med ett brev från Rådet i spelet. De skriver att sfärerna drabbats av en stor katastrof och spelet går inte längre att genomföra. Nu behöver de hjälp för att rädda spelet och de fyra sfärerna. Embla och Noel återvänder och kastas återigen in i nya, gastkramande äventyr!"
Det här är alltså den femte delen i serien Legenden om De Fyra Elementen. Det är den sista som har kommit ut även om allting inte avslutades. För att allt ska klaras upp behövs minst en bok till.

Till en början var det här också riktigt trevlig läsning. Det blev nästan lite Harry Potter-feeling när Embla får ett brev levererat av en örn. Hon kommer tillbaka till världen där spelet vanligtvis pågår, men nu har klimatet i de olika sfärerna ändrats och allt håller på att gå riktigt illa. Så det finns klimattänk i den här berättelsen och det är ju alltid bra!

Men, en bit in i läsningen inser jag att, vänta nu, det här har jag ju läst en gång redan. Jag blev jätteförvirrad och funderade om jag råkat plocka upp den här boken tidigare och läsa ett kapitel. När den här var utläst hämtade jag den fjärde delen och bläddrade runt lite och upptäckte att ett kapitel från den var nästan precis likadant i den här boken.



De har precis samma titelnamn. Inledningarna är jättelika och sedan blir det nästan löjligt då bara små ord här och där är ändrat i den senare boken. På översta bilden är De fyra fallens grotta överst och De två vulkanernas dal underst. På den undre bilden är det De fyra fallens grotta till höger. Jag hoppas bilderna syns bra. Men det här gjorde mig verkligen förvirrad, varför gör man ens så? Det tog bort lite av glädjen i att läsa den sista boken när jag insåg att ett kapitel nästan bara är rakt kopierat och har använts en gång tidigare. 

tisdag 18 februari 2020

Tisdagstrion - Över generationsgränserna


Hm, dagens tema inne hos Ugglan & Boken, Över generationsgränserna, kändes lite klurigt när jag satte mig ner för att fundera över det. Men det första som jag kom att tänka på är släktsagor, så jag kör väl på det!


Ja den har varit med i någon annan Tisdagstrio också men det går inte att prata släktsagor utan att ta med Sagan om Isfolket av Margit Sandemo. Här får vi följa med många generationer!


Där rinner en älv genom Saivomuotka by har jag inte läst men jag vill göra det. Den handlar om en släkt som man får följa från 1895 till 2010-tal. 


Vända hem följer också flera generationer. Det börjar med två systrar, en gifts bort med en engelsk guvernör, den andra säljs som slav. Sedan får man följa deras efterlevande släkt i flera led. Den här vill jag också väldigt gärna läsa. 

måndag 17 februari 2020

De två vulkanernas dal av Susanne MacFie


Originaltitel: De två vulkanernas dal
Sidor: 204 (Kartonnage)
Serie: Legenden om De Fyra Elementen (del 4)
Ålder: 9-12
"Nu gäller det! Kommer Embla, Noel eller någon av de andra spelarna lyckas ta sig till mål i det spännande spelet om De Fyra Elementen? Ett riskfyllt spel fullt av utmaningar, där det gäller att ta sig genom fyra sfärer Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan.
Embla och Noel har kommit fram till De Två Vulkanernas Dal. Här råkar de ut för mängder av farligheter; giftiga eldskorpioner, svavelosande vulkaner, dramatiska luftfärder och riskabla experiment. Dessutom måste de handskas med sin fiende Umber, vars vilda framfart hotar de fyra sfärernas existens och hela spelets fortsatta framtid"
Rebecka var gullig och skickade de två sista delarna som kommit ut i serien om De fyra elementen. I den här, den fjärde, får vi fortsätta följa Embla, Noel och alla de andra i sina försök att vinna spelen och få träffa den person de längtar efter i Lycksalighetens glänta.

Det är verkligen lättlästa böcker som jag tar mig igenom i en sittning. Lite kanske det börjar kännas som upprepningar nu då upplägget är ganska lika i de olika delarna även om farorna och utmaningarna i sig är nya. Men jag hade ändå en väldigt mysig lässtund med den här boken och uppskattar den för vad den är.

Sista boken heter De Fyra Fallens Grotta. Den är redan läst och inlägg kommer väldigt snart! Tyvärr dalade mina känslor ganska mycket där på grund av en väldigt speciell sak som bara gjorde mig förvirrad. Men mer om det i ett eget inlägg!

lördag 15 februari 2020

Veckans mening v. 7


Robert inne på Mina skrivna ord håller i veckans mening. Där man delar med sig av något man läst under veckan som man fastnat för av någon anledning. Det kan vara humoristiskt eller allvarligt. Jag fuskar lite, det här är mer än en mening. Det är ett litet stycke som jag läste natten till söndag, så nästan precis för en vecka sedan. Och det fick mig att gå i bitar, hjärtat att slå så hårt i bröstkorgen och händerna nästan att börja darra. Jag var inte beredd på det i boken jag läste.
"At first it's wonderful. At first you think that he is saving you from all your bad feelings. But he isn't. He's charming you to control you. Think of how he's isolated you from everyone you know. Think about how you will do anything he asks, even if you don't want to. All he has to do is say the word, correct? But it isn't your fault." 

torsdag 13 februari 2020

Changeling av Matt Wesolowski


Originaltitel: Changeling
Sidor: 194 (Häftad)
Serie: Six Stories (del 3)
"A missing child. A family in denial. Six witnesses. Six stories. Which one is true? 
On Christmas Eve in 1988, seven-year-old Alfie Marsden vanished in the dark Wentshire Forest Pass, when his father, Sorrel, stopped the car to investigate a mysterious knocking sound. No trace of the child, nor his remains, have ever been found. Alfie Marsden was declared officially dead in 1995. 
Elusive online journalist, Scott King, whose 'Six Stories' podcasts have become an internet sensation, investigates the disappearance, interviewing six witnesses, including Sorrel and his ex-partner, to try to find out what really happened that fateful night. Journeying through the trees of the Wentshire Forest - a place synonymous with strange sightings, and tales of hidden folk who dwell there, he talks to a company that tried and failed to build a development in the forest, and a psychic who claims to know what happened to the little boy... Intensely dark, deeply chilling and searingly thought provoking, Changeling is an up-to-the-minute, startling thriller, taking you to places you will never, ever forget."
Jag har läst och verkligen tyckt om de två tidigare delarna i den här serien, Six Stories och Hydra. Jag förväntade mig att tycka om den här också, men jag var inte beredd på exakt hur djäkla bra jag skulle tycka att den är.

Det här är lite upprepning från tidigare inlägg men böckerna i serien Six Stories är skrivna som att de är avsnitt i en true crime-podcast. Det är riktigt bra gjort och jag hör huvudkaraktärens röst i huvudet när jag läser. Den rösten har mina tankar lånat från en riktig podcast (Someone Knows Something), men den passar så bra.

Fallet i Changeling är väldigt intressant. Ett ouppklarat försvinnande av ett barn. En skog där det sägs ske underliga saker. Och så de sex vittnena som på olika sätt hör ihop med fallet och ger sin bild av vad som hände, hur personer som var inblandade betedde sig och så vidare. Det var verkligen svårt att sluta läsa, jag har gått runt med boken här hemma när jag varit tvungen att hämta kaffe eller fixa mat. Jag har tagit varje stund jag bara kunnat för att få komma vidare.

Nu har jag spanat runt igen, som jag gör varje gång jag läser ut en av Wesolowskis böcker, och ser att det har kommit en fjärde del, Beast. Den kommer garanterat att få flytta hem till mig inom en snar framtid. Man kan nog lugnt säga att Six Stories har blivit en favoritserie.

onsdag 12 februari 2020

Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker


Originaltitel: La Disparition de Stephanie Mailer
Sidor: 588 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"30 juli 1994. Orphea, en liten sömnig badort i The Hamptons, skakas av en fruktansvärd nyhet: borgmästaren och hans familj har hittats mördade. Två unga och ambitiösa poliser, Jesse Rosenberg och Derek Scott, leder utredningen och lyckas till slut överlista mördaren. 
Men 20 år senare, vid Rosenbergs pensionering, konfronteras han av en ung journalist, Stephanie Mailer, som antyder att de trots alla bevis kanske tog miste på den skyldige. Strax därefter försvinner hon under mystiska omständigheter. Vad har hänt med Stephanie Mailer? Vad är det hon har upptäckt? Och framför allt: Vad var det egentligen som hände i Orphea kvällen den 30 juli 1994?"
För ungefär sex år sedan skrev jag om Sanningen om fallet Harry Quebert, en bok som verkligen knockade mig med hur bra den var. Sedan dess har jag längtat efter mer från Joël Dicker så när Stephanie Mailers försvinnande äntligen dök upp var det ren och skär boklycka!

Jag var inte ens speciellt nervös över att bli besviken, vilket ofta är fallet när man verkligen älskat en bok och författaren kommer med något nytt. Men det kändes som att jag kunde lita på Dicker och jag hade helt rätt, den här boken är underbar.

Det är något av en pusseldeckare, inte speciellt blodig och med många karaktärer som dras in i en spännande historia där inget är som det först verkar. En del karaktärer är härliga, jag tycker om dem och vill att allt ska gå bra, andra är sådana jag sitter och irriterar mig på och bara önskar skulle vakna upp någon gång. Men alla tillför något till berättelsen så det är okej!

Jag är otroligt imponerad över hur skickligt Dicker bygger upp allting. Små saker som nämns lite i förbifarten i en karaktärs liv dyker långt senare upp som något jättestort i en annans och pusselbitarna passar ihop på ett tillfredsställande sätt. Jag blev helt ärligt glad när jag upptäckte sådana detaljer, det var så bra gjort.

Efter att bara ha läst två böcker tror jag ändå jag vågar säga att jag har fått en ny favoritförfattare. Det här är en bok jag önskar att jag kunde läsa för första gången igen. Jag rekommenderar den verkligen!

tisdag 11 februari 2020

Tisdagstrion - Kärlek med förhinder


Tisdag och dags för trion inne hos Ugglan & Boken igen! Den här gången är ämnet kärlek med förhinder så här kommer mina tre boktips.


Främlingen av Diana Gabaldon. Att ena parten kommer från framtiden kanske är lite påfrestande för ett förhållande? 


Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger. Det blir nästan ett litet tema här. Att ha en make som ofrivilligt reser i tiden är nog inte heller så lätt.


En dag av David Nicholls. Och ibland är det bara livet som kommer emellan och gör så att man inte ser varandra ordentligt. 

måndag 10 februari 2020

Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata


Originaltitel: Konbini ningen
Sidor: 162 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Lind&Co, tusen tack! 
"Redan som barn var Keiko Furukura annorlunda. Nu är hon 36 år, har aldrig haft en pojkvän och har jobbat i den lilla närbutiken i arton år.
Hennes föräldrar är oroliga och önskar att hon skulle skaffa sig ett riktigt jobb. Och hennes vänner undrar varför hon inte träffar någon och gifter sig. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening, och hon tänker inte låta någon eller något komma emellan henne och närbutiken."
Vilken fin liten pärla! Den här boken handlar om Keiko Furukura som känt sig annorlunda sedan hon var liten. Hon förstår inte riktigt andra människor och deras reaktioner. Hon har fått höra att hon "måste få rätsida på sig" och vet att hennes familj oroar sig för henne.

Så Keiko försöker till slut ändra saker i sitt liv för att göra andra nöjda. Den är skriven på ett charmigt och lite roligt sätt. Försöken att passa in gör bara så hennes liv blir fullt av problem. Det är en härlig resa att vara med på, från att hon är nöjd med det liv hon skapat åt sig själv, till smått kaos när hon försöker ändra på sig och allt som följer på det.

Jag tyckte jättemycket om den! Vissa stunder blir så galna i hennes tankar att jag fnissar till, saker som är logiska för henne men udda för alla andra. Det är en berättelse om att inte passa in i mallen som samhället sätter och hur man kan hitta sin egen mening i livet. Jag rekommenderar den om man vill ha något lite annorlunda som dessutom går väldigt snabbt att läsa!

torsdag 6 februari 2020

Lida av Stephen King


Originaltitel: Misery
Sidor: 388 (Storpocket)
"Paul Sheldon är en världsberömd författare. Han skriver böcker om hjältinnan Lida Chastain, men har tröttnat på sin huvudkaraktär och bestämmer sig för att låta henne dö. Det visar sig vara ett stort misstag. 
Paul vaknar upp efter en våldsam bilolycka och befinner sig i ett hus mitt ute i ingenstans. Han har tagits omhand av Annie Wilkes - Pauls största fan och en stor beundrare av Lida Chastain. Ganska snart inser Paul att allting inte står rätt till hos sin vårdare. När Annie läser manuset där Lida dör, blir hon fullkomligt rasande och tvingar Paul att skriva en ny bok där Lida återuppstår. Annie håller Paul under strikt kontroll och manipulerar honom med droger och skoningslöst våld. Den världsberömda författaren befinner sig nu i en situation där skrivandet bokstavligen är det enda som håller honom vid liv."
Det här måste väl räknas som lite av en Stephen King-klassiker? Därför var det verkligen på tiden att jag läste den. Den har stått i hyllan ganska länge och väntat. Jag minns lite svagt att jag har sett filmen för länge sedan, det är speciellt en scen som etsat sig fast och det är inte en trevlig scen!

Boken är riktigt obehaglig. Jag sitter på helspänn under hela läsningen. Annie Wilkes är en väldigt, väldigt läskig människa. Det är fruktansvärt att vara fast hos någon som vars humör går från solsken till åska på någon sekund. Man kan verkligen känna i luften när det börjar gå fel och jag tycker King får fram det på ett levande sätt. Det kryper under huden på mig och hjärtat slår hårt i bröstkorgen flera gånger. Vissa stunder är det nervslitande och jag sitter nästan och håller andan.

King visar återigen att de värsta monstren man kan skriva om ofta är människor. Nu måste jag nog ta och se om filmen, med en kudde redo att slänga upp framför ansiktet när det blir för jobbigt!

onsdag 5 februari 2020

Nyårslöftestaggen


Bokugglor taggade mig att göra den här taggen som handlar om nyårslöften angående läsning! Jag har gjort den förut, tror till och med att Bokugglor taggat mig tidigare år också :). 

1. En klassiker jag lovar att läsa.
Jag har ju läst en drös med klassiker under mina klassikerutmaningar och är kanske lite mätt på dem just nu. Men ska jag välja en så tar jag Vi, de drunknade av Carsten Jensen.

2. En påbörjad bokserie jag lovar att avsluta.
Lätt! MaddAddam-trilogin är Margaret Atwood, jag är ganska övertygad om att tredje boken kommer bli utvald åt mig någon månad.

3. En bokserie jag lovar att påbörja.
Kör väl på The Lunar Chronicles av Marissa Meyer. Jag har den första, Cinder, väntandes i hyllan.

4. En författare (som jag inte läst tidigare) jag lovar att läsa något av.
Jag gör det lätt för mig och säger Klas Östergren som redan ligger på min TBR för februari!

5. En bok jag lovar att läsa om.
Nej, jag lovar inget! Det blir så sällan att jag läser om böcker nu för tiden.

6. En genre jag läst lite/inget av och lovar att utforska.
Scifi kanske? Det är nog det jag läst minst av.

7. Ett seriealbum jag lovar att läsa.
Jag har faktiskt inga olästa seriealbum i hyllan, men jag loggade in på bibblokontot och såg att jag har Paper Girls av Brian Vaughan på en vill-läsa-lista så det kanske är dags att låna den.

8. En novell jag lovar att läsa.
Jag kan säkert läsa någon novell ur en samling av Stephen King! Men någon titel vet jag inte.

9. En bok som behandlar ett tufft men viktigt ämne jag lovar att läsa.
Jag har kollat ganska mycket på För ditt eget bästa av Pia Johansson & Anna Carsall som handlar om våld i nära relationer. Jag vill läsa den men väntar på att orka ta mig igenom en till bok om det jobbiga men viktiga ämnet.

10. En länge ägd oläst bok jag lovar att läsa.
HAHA! EN!? Välj någon av de över 200 olästa böcker jag har.

11. En debut jag lovar att läsa.
Jag gör det lätt för mig igen och tar När döden drabbar mina nära av Elizabeth Sackerud som jag ska läsa nu i februari.

12. En bok eller bokserie (som jag tidigare gett upp/dömt ut) jag lovar att ge en ny chans.
Nopp, jag kan inte ge ett svar i år heller.

13. Tagga några andra!
Alla som vill!

tisdag 4 februari 2020

Tisdagstrion - Vilda djur

 

Idag är det Vargens dag och därför är temat inne hos Ugglan & Boken vilda djur!  Så här kommer tre passande böcker.


Vargen den jagade jägaren känns väl som ett lämpligt val? Den här har jag oläst i hyllan och jag borde verkligen plocka upp den snart. 


Mannen som talade med elefanter är en väldigt fin bok där man får lära sig mycket om dessa vackra, helt otroliga djur. Jag rekommenderar den verkligen!


Bevingad intelligens har jag inte läst men av någon anledning lockar den mig väldigt mycket! Jag var så nära att köpa den på bokrean förra året men hade redan köpt en del böcker så det blev inte av. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av fåglar men det är något med den här boken.

måndag 3 februari 2020

Det svarta trädet av Tana French


Originaltitel: The Witch Elm
Sidor: 608 (Inbunden)
"Toby Hennessy är en framgångsrik 28-åring som lever en sorglös tillvaro och lyckas prata sig ur de flesta knepiga situationer. Men en natt förändras allt. Efter en sen utekväll vaknar han mitt i natten av ett ljud i sin lägenhet och överraskar två inbrottstjuvar. I stället för att fly därifrån misshandlar de båda männen Toby brutalt och lämnar honom att dö.
Medan Toby steg för steg börjar återhämta sig från sina skador inser han att hans liv kanske aldrig mer kommer att bli som förut. Angreppet har skakat honom i grunden och det är först när han och flickvännen Melissa söker sin tillflykt till familjens ståtliga släktgods, Ivy House, som han anar en viss ljusning.
Men så görs en dag en chockerande upptäckt. Under en lek i trädgården sträcker sexårige Zach, ett av Tobys kusinbarn, in sin hand i en ihålig gammal alm. Till sin fasa ser han att det föremål han fått tag i är en människoskalle.
Det makabra fyndet öppnar porten till en länge dold familjehemlighet, med oanade rötter i Tobys barndom. Allt han trott sig veta om sitt förflutna ställs på ända, och med växande obehagskänsla går det upp för Toby att han inte längre kan lita på sina egna minnen. Vem är han, egentligen? Och vem var han den sommar då almen blev en grav?"
Det här är en bok jag verkligen längtat efter att läsa. Den har varit på min TBR flera gånger men jag har bara inte hunnit med så nu när det äntligen skulle bli av i januari var jag jätteglad. Men, jag läste inte ens ut den och det är så tråkigt.

Jag kom igenom nästan halva men insåg att jag var uttråkad. Jag tyckte inte om Toby, brydde mig inte om liket i trädet och tyckte att handlingen gick otroligt långsamt framåt. Det kändes inte ens som att jag missade något när jag inte fick veta vem som var mördaren och hur kroppen hamnat i trädet. Så tyvärr var det här inte alls en bok för mig.

För mig som oftast avslutar böcker känns det ganska konstigt att nu ha lagt undan två oavslutade på kort tid! Men det kanske är en bra utveckling, att kunna lägga undan böcker som man inte fastnar för?