onsdag 28 februari 2024

Iron Flame av Rebecca Yarros

 

Originaltitel: Iron Flame
Längd: 30 h 37 min
Serie: Empyrén (del 2)
Uppläsare: Siham Shurafa
"Violet Sorrengails nya liv som drakryttare är mer utmanande än hon någonsin kunnat föreställa sig. Alla förväntade sig att hon skulle dö första året på skolan - hon själv också. Inte nog med att undervisningen är brutal och krävande - hon har dessutom fiender som gärna ser henne död. Med list och envetenhet överlever de utmaningar hon ställs inför och plötsligt har hon inte bara en, utan två drakar att handskas med.

Samtidigt som Violet försöker navigera i det kaos som är hennes nya vardag, pågår ett krig utanför skolans tjocka murar som närmar sig Basgiath med stormsteg. Allianser skapas, liv förloras, förrädare blir bundsförvanter. Snart upptäcker Violet att mäktiga personer inom Basgiath döljer en fruktansvärd hemlighet."

Jag kastade mig över uppföljaren efter att ha lyssnat färdigt på Fourth Wing. Det gick inte att vänta!

Uppföljaren är väldigt spännande när det händer saker. Men på vissa ställen blir det lite tjatigt med all kärleksdrama. Det blir utdraget och lite långtråkigt när samma saker upprepas om och om igen. Sen smäller det till och jag håller andan och nerverna slits! Då är boken riktigt svår att pausa och jag vill bara ha mer. Jag älskar drakarna, deras personligheter och sarkasm är riktigt roliga och intressanta.

Sen kommer slutet och jag är inte jättenöjd faktiskt. Jag kan inte avslöja mer än så men nej, jag tyckte inte om det.

Icebreaker av Hannah Grace

 

Originaltitel: Icebreaker
Sidor: 432 (Häftad)
"Sparks fly when a competitive figure skater and hockey team captain are forced to share a rink. 
Anastasia Allen has worked her entire life for a shot at Team USA. It looks like everything is going according to plan when she gets a full scholarship to the University of California, Maple Hills and lands a place on their competitive figure skating team. Nothing will stand in her way, not even the captain of the hockey team, Nate Hawkins. Nates focus as team captain is on keeping his team on the ice. Which is tricky when a facilities mishap means they are forced to share a rink with the figure skating team, including Anastasia, who clearly cant stand him. But when Anastasias skating partner faces an uncertain future, she may have to look to Nate to take her shot. Sparks fly, but Anastasia isnt worried because she could never like a hockey player, right?"

Jag förväntade mig faktiskt inte att gilla den här boken. Jag trodde att det skulle bli lite av en hatläsning. Men jag erkänner absolut när jag har fel. Jag gillade den. Jag har möjligtvis en liten crush på Nate. 

Ja det är väldigt, väldigt många sexscener och det är väldigt, väldigt detaljerat. Men jag gillar karaktärerna och bland det finaste är nog hur bra vänner Anastasia hittar bland de andra killarna i hockeylaget. De blir som en liten familj och bryr sig verkligen om varandra. Nate känns förvånansvärt vettig, det trodde jag inte när jag började läsa. Han försöker lösa konflikter när de kommer upp och gör sitt bästa för att människorna runt omkring honom ska ha det bra och att hans lag ska ha bästa möjliga chans att lyckas.

Det pratas en del om matvanor och ett osunt förhållande till mat, men till skillnad från en annan bok jag läste nyligt känns det som att den här boken faktiskt tar ämnet på allvar. 

En annan av karaktärerna har mitt hjärtas fulla avsky. Så elak och hemsk. Usch! 

Men ja, jag gillade den, det var oväntat. Det är fullt möjligt att jag läser något mer av författaren i framtiden.

tisdag 27 februari 2024

Murder on the Santa Claws Express av Mandy Morton

 

Originaltitel: Murder on the Santa Claws Express
Sidor: 99 (Inbunden)
Serie: The No. 2 Feline Detective Agency
"Hettie and Tilly are invited to host a Christmas Eve murder mystery aboard the Santa Claws Express. No sooner has the train left the station at Mogbury-on-the-Tilt than our two feline detectives are caught up in a murderous family feud between the Shuttles and the Stokers. Is the ghost of Hornby Stoker haunting the line? Are there enough sausage rolls in the Biscuit Jar Buffet? Who will hit the buffers at Hissingford Holt? And will Hettie and Tillys Christmas be derailed? Join our tabby heroes as they plough their way through red herrings, hot chestnuts and snowbound platforms in a hunt for a festive fiend who will stop at nothing."
Det här var en mysig liten bok som gick väldigt snabbt att läsa.

Alla karaktärer är katter, vilket jag tycker är fantastiskt. Det är dessutom en del av en hel bokserie om katterna Hettie och Tilly som löser brott. Jag vill gärna läsa fler i framtiden! Nu började jag inte från början utan skaffade den här enbart på grund av jultemat även om den blev läst först efter jul.

Den har så klart tydliga blinkningar till Agatha Christies bok, Mordet på Orientexpressen. Mord sker, det är på ett tåg och vi har smarta detektiver som ska lösa fallet. Jag gillade den och kan rekommendera den som lättsmält läsning till jul!

måndag 26 februari 2024

Rosenträdgården av Tracy Rees

 

Originaltitel: The Rose Garden
Sidor: 439 (Häftad)
"London 1895. Olive Westallen lever ett priviligierat liv i familjens hem i West Hampstead, om än ett ensamt liv. Vid 28 års ålder anses hon för gammal för giftermål, men Olive tänker inte gråta över vad hon missat. Hon har radikala planer för familjen Westallens framtid, planer som kommer att chockera den societetsvärld hon rör sig i.

För tolvåriga Ottilie Finch är staden en spännande plats att utforska. Hennes familj har nyligen flyttat till Hampstead från Durham, på grund av en skandal som Otty är lyckligt omedveten om. Hon älskar London Zoo, de stora välbärgade villorna och kanalerna med den intensiva aktiviteten som pågår dygnet runt. Den enda skuggan över hennes dagar är moderns mystiska sjukdom. Mrs Finch är instängd i sitt rum och träffar ingen.

Artonåriga Mabs Daley jobbar på kanalen, och det är långt ifrån exotiskt hon får slita hårt och riskera liv och lev för en snål lön som ska försörja hennes pappa och syskon. Så när hon erbjuds arbete som piga hos familjen Finch i deras eleganta townhouse, känns det som en biljett till ett bättre liv. Hon vet inte att allt inte är så perfekt som det verkar. Mabs fångas upp i nätet av hemligheter och lögner som jagat familjen Finch från deras senaste hem, och hon ställs snart inför ett omöjligt dilemma."

Jag har läst en annan bok av Tracy Rees tidigare, Amy Snow, den blev en favorit och gjorde så att jag verkligen ville läsa mer av författaren. Samtidigt gjorde det att jag blev ganska nervös inför att plocka upp Rosenträdgården, kunde den verkligen bli en lika bra läsupplevelse? 

Nja, inte riktigt lika bra tyvärr. Men ändå inte dålig! Jag gillade berättelsen och karaktärerna jag fick lära känna. Det är starka och modiga kvinnor i fokus. De är smarta och vill alla förändra världen de lever i, göra den bättre och ge kvinnor bättre förutsättningar i samhället. Deras vägar korsar av olika anledningar och de blir viktiga i varandras liv. 

Så även om den inte nådde upp till samma höjder som Amy Snow, är det en riktigt bra historisk roman som jag verkligen kan rekommendera! 

torsdag 22 februari 2024

Psykbrytaren av Sebastian Fitzek

 

Originaltitel: Der Seelenbrecher
Sidor: 320 (Inbunden)
"Han dödar inte. Han våldtar inte. Han torterar inte.

Under några veckor försvinner tre unga kvinnor spårlöst i Berlin. På den sjunde dagen återfinns de på ett sjaskigt hotellrum, till synes oskadda men psykiskt nedbrutna. Ingen förstår vad som har hänt med offren, och de gåtfulla dåden upphör lika plötsligt som de började.
Kort före julafton blir Psykbrytaren - kvällspressens namn på den okände psykopaten - aktiv igen och dyker upp på en exklusiv psykiatrisk klinik. Till sin fasa inser personalen och patienterna att den främmande gärningsmannen har släppts in på det ensligt belägna sjukhuset. En våldsam snöstorm sveper in och stänger alla flyktvägar. Snart faller natten och ingen går säker på den låsta kliniken..."

Jag är lite delad till den här boken. Jag tycker inte den är speciellt bra skriven och det finns en del meningar och uttryck som inte känns okej. Själva idéen är spännande och slutet lyfter boken för mig, det var oväntat och intressant.

Jag har fått veta att den har getts ut på nytt med ny titel, Själakrossaren, och där kanske några av de saker som störde mig är ändrade. Jag hoppas det, men jag har inte läst den utgåvan så jag kan inte säga något om det. Kanske får jag lyssna på den för att se hur mycket som är annorlunda.

Så ja, den var spännande och slutet var bra men samtidigt fanns det lite störande delar. 

onsdag 21 februari 2024

Väsenjägarna av Sophia Larsson

 

Originaltitel: Väsenjägarna
Sidor: 138
Serie: Väsenjägarna (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Väsenjägarna tar läsaren in en värld där väsen är mer än bara sagor man berättade om förr i tiden. En värld där väsens existens hålls hemlig för majoriteten av världen förutom människor med speciella förmågor som kallas för väsenjägare. En väsenjägares uppdrag är att skydda människor genom att hitta och eliminera väsen som utgör en fara för samhället och säkerheten.

Vi får följa med Nelly, en sjuttonårig tjej vars familj har varit väsenjägare i generationer, hon har spenderat hela sitt liv med att bygga upp en täckmantel som en normal tonåring till priset av att inte ha någon riktig vän. När en ny och oerfaren väsenjägarfamilj flyttar in i staden och Nelly får en ny klasskompis så sätts allt på spel. Efter en väldigt dålig start mellan den nya familjen och hennes äldre bröder så tvingas Nelly försvara sig själv och sina hemligheter till varje pris."

Väsenjägarna är en lättläst och spännande berättelse om tre syskon som skyddar människorna i staden från de väsen som antas tillhöra sagornas värld. Nelly och hennes två bröder vet bättre. Världen är full av väsen och många verkar vara ute efter att skada människor.

Berättelsen får mig att tänka på tv-serien Supernatural och det är ett stort plus. Boken är ganska kort och för mig personligen hade den gärna fått vara längre för att hinna få mer djup i både karaktärer och handling. Men jag vet att den är tänkt som något mer lättsmält för yngre läsare i tonåren så jag förstår varför den är upplagd på det sättet. Där tror jag också den kan göra precis det författaren vill.

Den är spännande, det händer saker hela tiden och sidantalet gör den bra för lite mer ovana läsare som vill börja med något lite kortare. 

måndag 19 februari 2024

Sundial av Catriona Ward


Originaltitel: Sundial
Sidor: 340 (Häftad)
"Rob fears for her daughters. For Callie, who collects tiny bones and whispers to imaginary friends. For Annie, because of what Callie might do to her. Rob sees a darkness in Callie that reminds her of the family she left behind, and a life she has tried to forget.

Nevertheless, seeing no other way to keep Annie safe, she decides to take Callie back to Sundial, her childhood home deep in the Mojave Desert. And there she will have to make a terrible choice. 

Callie is afraid of her mother. Rob has begund to look at her strangely. To tell her secrets about her past that both disturb and excite her. And Callie is beginning to wonder if only one of them will leave Sundial alive..."

Catriona Wards The Last House on Needless Street blev en av förra årets bästa böcker för mig och jag kände direkt ett starkt behov av att läsa mer från henne! Som tur är fick jag Sundial i julklapp och kunde få in den i februaris hög.

Ward väver även här samman en berättelse som jag inte har någon chans att ta genvägar igenom. Jag kan inte gissa mig fram till hur det ska gå utan måste följa hennes stigar och snår för att komma rätt. Det är obehagligt, fascinerande och förvirrande. Jag blir helt fast. 

Läsaren kan ana att det döljer sig väldigt mycket under ytan men det går inte att förutse vilket håll händelserna ska gå åt, vad som ska visa sig vara sant och inte. Efter det här är jag glad att jag har en till oläst bok av Ward som väntar i hyllan. Och jag måste definitivt skaffa fler!

torsdag 15 februari 2024

Bokreatips del 2

 Här kommer del två av mina bokreatips, den här gången från Bokus. Klickar ni på bilderna borde de ta er direkt till böckernas reasidor!


Time Riders av Alex Scarrow är första delen i en ungdomsserie som handlar om tidsresor. Det är spännande och jag drogs verkligen med i berättelsen.


En saga av Stephen King är en riktig tegelsten som genomsyras av kärleken till en hund och en kamp mellan gott och ont. Jag älskade den!


Daisy Darker av Alice Feeney är en bok som är perfekt för mörka kvällar. Spännande, kusligt och lite rysligt. 


De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton är en av de mest unika läsupplevelserna jag någonsin haft. Det är ingen bok att läsa när du är trött, men den är värd energin den kräver! Som en liten bonus kan jag tipsa om att även Turtons andra bok, Djävulen och det mörka vattnet , finns på rean. Den var också riktigt bra!


Aldrig släppa taget av Tilda Boisen & Frida Boisen är en viktig bok om psykisk ohälsa och kampen för att få den hjälp man behöver. Jag sträckläste den med tårarna rinnande. 


Överlevaren av Bethany Clift handlar om en kvinna som överlever en pandemi som utplånar större delen av mänskligheten. Den är både spännande, sorglig och lite rolig. 

onsdag 14 februari 2024

Guds verk av Leffe Grimwalker

 

Originaltitel: Guds verk
Längd: 8 h 58 min
Serie: Memoria mori (del 2)
Uppläsare: Fredde Granberg
"Kriminalkommissarie Samael Duvel är tjänstledig från polisen och ser fram emot att få ta det lugnt ett tag, men som vanligt dras han in kaos.

Hans adoptivdotter Ayla har gjort om slottet han ärvde till ett hotell. För att få ekonomin att gå ihop tvingar Ayla Samael att hitta en 14-årig försvunnen pojke. Sökandet efter Ruben leder honom ner i Limbo, en egen värld i mörkret och tunnlarna under Stockholm. En plats Samael mycket väl känner till och som han lovade sig själv att aldrig återkomma till. 
Under tiden mördas två munkar brutalt i den religiösa sekten Opus Deis kloster. Morden verkar ha med Samael Duvel att göra och han blir misstänkt. Är det han som är skyldig eller är det någon som försöker sätta dit honom?

Ju närmare han kommer sanningen, desto värre blir det. Ingenting är vad det ser ut att vara och han måste hitta mördaren för att inte själv åka dit för mord. Mord han förmodligen inte begått. Samtidigt måste han hitta Ruben innan det är för sent."

Jag gillar verkligen de två böcker som hittills kommit ut om Samael Duvel. Det är riktigt spännande berättelser och Fredde Granberg gör som vanligt ett fantastiskt jobb med uppläsningen.

Det finns en ganska mörk humor här som funkar bra för mig. Men om den vissa stunder får mig att skratta till så får den mig i andra stunder att må illa på grund av vad vissa karaktärer blir utsatta för. Klarar man inte av att läsa om barn och unga vuxna som utsätta för olika sorters övergrepp ska man hålla sig borta från de här böckerna. Det är ganska brutalt. 

I den här delen får vi veta lite mer om Samaels bakgrund och det känns som att mer kan komma att avslöjas i nästa bok. Det är något jag ser fram emot! Jag gillar också att se utvecklingen han gör som karaktär genom böckerna. Spänningen och drivet framåt finns där hela tiden och jag kunde absolut inte gissa mig till slutet. 

Letar du något mörkt, brutalt och rått som samtidigt kan locka fram något skratt då och då är den här serien ett tips. 

tisdag 13 februari 2024

Bokreatips del 1

 Jag tänkte tipsa om lite böcker ni kan fynda på bokrean! Det här första inlägget blir om böcker från Akademibokhandelns reakatalog. Det andra blir från Bokus. Klickar ni på bilderna kommer ni direkt till bokens reasida.


Som vi lekte av Ninni Schulman är en deckare som utspelar sig på 80-talet. Huvudkaraktären, Ingrid, får med hjälp av rykten och vittnesmål försöka lösa fallet med försvunna pojken Mattias. Jag tyckte den var riktigt bra och ser fram emot del två!


Straff av Ann-Helén Laestadius är en berörande roman om hur trauman i barndomen håller kvar sitt grepp långt upp i vuxenlivet. Väldigt viktig och bra bok!


Morden i Fleat House av Lucinda Riley. Rileys enda deckare är en sträckläsningsbok! Den var spännande, klurig och lurade mig flera gånger.


Lincoln Highway av Amor Towles hamnade på min lista med de bästa böckerna jag läste 2022. Jag tänker fortfarande på den. 


Pakten av Sharon Bolton är en spännande thriller där man inte vet riktigt vem man kan lita på eller ens gilla. 


Rakbladstårar av S. A. Cosby är en otroligt rå, mörk och brutal berättelse som tog med mig på en resa jag inte kommer glömma i första taget. Jag tyckte den var fantastisk. 

måndag 12 februari 2024

Thornhedge av T. Kingfisher

 

Originaltitel: Thornhedge
Sidor: 125 (Inbunden)
"There's a princess trapped in a tower. This isn't her story. 
Meet Toadling. On the day of her birth, she was stolen from her family by the fairies, but she grew up safe and loved in the warm waters of faerieland. Once an adult though, the fae ask a favor of Toadling: return to the human world and offer a blessing of protection to a newborn child. Simple, right? If only. Centuries later, a knight approaches a towering wall of brambles, where the thorns are as thick as your arm and as sharp as swords. He's heard there's a curse here that needs breaking, but it's a curse Toadling will do anything to uphold..."

Thornhedge är en charmig och fin liten berättelse. Den är väldigt kort med sina 125 sidor och ändå rymmer den mycket. Jag gillar Toadling, hon kämpar för att göra det rätta och skydda resten av världen mot hemligheten som finns inne i tornet. Hon ser hur omgivningarna utvecklas och tiden går men hon stannar på sin post och vaktar. 

Tills en dag när en envis och snäll riddare kommer förbi och rubbar alla hennes vanor. Det är som en saga fast berättad från ett annat perspektiv och med detaljerna lite omgjorda. Jag gillar det verkligen och blir imponerad av hur bra Kingfisher är på att skriva och hitta nya ingångar till klassiska teman. 

Det är en pärla som jag kan tänka mig att återkomma till när jag behöver något lättsmält och tryggt att läsa.

onsdag 7 februari 2024

The Tenderness of Wolves av Stef Penney


Originaltitel: The Tenderness of Wolves
Sidor: 450 (Häftad)
"It is 1867, Canada: as winter tightens its grip on the isolated settlement of Dove River, a man is brutally murdered and a 17-year old boy disappears. Tracks leaving the dead man's cabin head north towards the forest and the tundra beyond. In the wake of such violence, people are drawn to the township - journalists, Hudson's Bay Company men, trappers, traders - but do they want to solve the crime or exploit it? One-by-one the assembled searchers set out from Dove River, pursuing the tracks across a desolate landscape home only to wild animals, madmen and fugitives, variously seeking a murderer, a son, two sisters missing for 17 years, a Native American culture, and a fortune in stolen furs before the snows settle and cover the tracks of the past for good."

Det är alltid spännande när min styvmamma skickar vidare böcker till mig! Hon är väldigt träffsäker när det gäller att veta vad jag kommer tycka om. Så även den här gången.

The Tenderness of Wolves är en välskriven historisk roman som främst följer en kvinna vars son försvinner samtidigt som en man upptäcks mördad i sin säng. Folk i stan börjar tro att det är sonen som gjort det och man skickar ut några män för att leta efter honom. Kvinnan beger sig också ut för att söka efter honom och ta reda på vad som egentligen hänt.

Även om hon står i fokus så följer vi flera andra karaktärers perspektiv också. I vissa böcker kan det bli lite förvirrande eller så tappar man intresset för en del kapitel men jag tycker den här boken balanserar det bra.

måndag 5 februari 2024

Fourth Wing av Rebecca Yarros

 

Originaltitel: Fourth Wing
Längd: 22 h 37 min
Serie: Empyrén (del 1)
Uppläsare: Siham Shurafa
"Tjugoåriga Violet Sorrengail hade framtiden utstakad och skulle tillbringa sina sista studieår bland böcker. Violets mycket stränga mamma, tillika rektor på elitskolan Basgiath, har andra planer och beordrar henne att bli drakryttare i stället - den tuffaste utbildningen på skolan. Plötsligt befinner sig Violet i en våldsam värld där döden är ett felsteg bort. Dessutom skaffar hon sig hämndlystna fiender som kliver över lik - bokstavligt talat - för att klättra i hierarkin. Den värsta av dem alla är Xaden Riorson, den mest skoningslösa eleven på hela skolan.

Välkommen till Basgiaths brutala och elitistiska värld, där varje dag kan bli din sista."

 Jag var ganska nervös när jag började lyssna på Fourth Wing. Jag är ingen stor fantasyläsare och det är dessutom alltid läskigt att ta tag i en bok som blivit så hajpad. 

Det visade sig att upplevelsen blev en otroligt positiv överraskning! Jag tyckte väldigt mycket om den. Jag har skrattat högt, fnissat för mig själv, suttit som på nålar och till och med gråtit. Det hade jag verkligen inte förväntat mig när jag började. Vissa karaktärer har fått blodet att koka av ilska och irritation, andra tog jag till hjärtat och brydde mig på riktigt om.

Huvudkaraktären Violet är lätt att fastna för. Hon är rolig, rapp, smart och otroligt envis. Hon ger sig inte och försöker hela tiden komma på nya sätt att klara sig trots att oddsen är emot henne många gånger. Drakarna som vi får lära känna är också de väldigt roliga på ett lite torrt sätt, något jag verkligen gillar. 

Jag kommer fortsätta med bok två, Iron Flame, så fort jag bara kan!

torsdag 1 februari 2024

How to Kill Men and Get Away With it av Katy Brent

 

Originaltitel: How to Kill Men and Get Away With It
Sidor: 374 (Häftad)
"Meet Kitty Collins. Friend. Lover. Killer. 
He was following me. That guy from the nightclub who wouldnt leave me alone. I hadn't intended to kill him of course. But I wasn't displeased when I did and, despite the mess I made, I appeared to get away with it. Thats where my addiction started Ive got a taste for revenge and quite frankly, Im killing it."

Den här titeln har varit omöjlig att inte vara nyfiken på. När den dök upp som julklapp var det bara att hugga in!

Berättelsen är skriven med en ganska stor dos humor. Jag sitter och fnissar för mig själv flera gånger. Samtidigt är den spännande och lätt att ta sig igenom. Det finns ett driv där som gör att läsningen flyter på och jag är väldigt nyfiken på hur det ska sluta för Kitty och vem hennes stalker är. 

Det jag inte riktigt gillar är smalhetsen som finns bland Kitty och hennes vänner. Det nämns ätstörningar flera gånger och det verkar bara vara accepterat och inte något som någon försöker få hjälp med. Den biten gillar jag inte alls, det är helt onödigt och tillför inget till resten av boken.

Slutet var överraskande och jag hade inte kunnat gissa mig fram till det. Den lämnar det också lite öppet för att det skulle kunna komma mer med Kitty i framtiden.