torsdag 30 maj 2019

Yrsel av Annika Widholm


Originaltitel: Yrsel
Sidor: 344 (Pocket)
Recensionsexemplar: Från Älska pocket, tusen tack! 
"Clara har nyligen flyttat in hos kärleken Markus när hon börjar få mystiska svimningsanfall. Hon vaknar upp på oväntade ställen utan att veta hur hon kommit dit. Dessutom har hon en obehaglig känsla av att vara förföljd. Hennes studier i psykologi blir ett sätt att hantera det som händer i hennes eget liv, men för henne också allt djupare in i det okända. Vad hände egentligen Markus tidigare fru? Och varför är ett av rummen i våningen alltid låst?"
I december skrev jag om Widholms andra bok, Underströmmar, som jag hade lyssnat på. I slutet av det inlägget sa jag att jag antagligen skulle lyssna även på hennes första bok, Yrsel. Nu blev det så att jag läste den istället när den kom ut som pocket.

Precis som Underströmmar är det här en spännande psykologisk thriller. Kapitlen är otroligt korta och det inbjuder verkligen till sträckläsning. Det är en obehaglig känsla över hela berättelsen som får det att krypa under huden. Claras svimningsanfall och minnesförluster, upptäckten att någon förföljer henne och misstankarna om att hennes nya sambo ljuger om något. Det finns många saker som sakta men säkert kommer upp till ytan!

Den är inte förutsägbar och speciellt några av vändningar såg jag verkligen inte komma. Det är mycket känslor som ligger och lurar under ytan hos alla inblandade och misstankarna hinner riktas åt flera olika håll innan allt börjar klarna.

Jag hoppas att Widholm fortsätter skriva så jag får ännu fler bladvändare att läsa i framtiden!

onsdag 29 maj 2019

Goda omen av Terry Pratchett & Neil Gaiman


Originaltitel: Good Omens
Sidor: 352 (Kartonnage)
"Mänskligheten har elva år på sig. Antikrist är född och Himmel och Helvete förbereder sig på Den sista och slutgiltiga striden. Den som ingår i Den stora planen. 
Apokalypsens fyra mc-åkare (Hells Angels, fast på riktigt) är på väg, liksom menige häxjägare Pulsifer och häxan (nåja) Anatema Manick, professionell ättling till sierskan Agnes Nutter som visste precis hur allting skulle gå till, fast inte alldeles exakt. 
Nu är det slut! Världen går under! 
Men vänta. 
Crowley och Aziraphale vill ha ett ord med i leken. Har man levt på jorden som demon och ängel i sextusen år, kan det hända att man börjar ta till sig beteenden som nästan liknar de mänskliga. Än är det inte över.
Och vem är Ond och vem är God - egentligen?"
Det här är min allra första bok av både Gaiman och Pratchett. Men jag har länge tänkt att jag borde läsa något av dem. Min pappa har läst väldigt mycket Pratchett under åren och Gaiman hör man ju ofta så mycket gott om. Att det blev Goda omen slår alltså två flugor i en smäll och att det blev just nu är eftersom en serie baserad på boken är på väg! Med David Tennant i en av huvudrollerna, alltså måste jag se den. Men boken var så klart tvungen att läsas först! Till det fick jag sällskap av Elza, en kollega och Mikaela. Vi har diskuterat den varje söndag på Instagram. Det var jättekul att vi blev flera som läste den samtidigt!

Det här är en helgalen berättelse. Det kanske ni märker på baksidestexten. Humorn är väldigt mycket i stil med Douglas Adams, vilket för mig är något positivt. Men har man svårt för Adams böcker är det här kanske inte den bok man ska kasta sig över. Jag gillar det som sagt och sitter och småskrattar lite då och då under läsningen.

Jag blev lite förvånad över hur många karaktärer man får följa. I mina tankar var det nog mest Crowley och Aziraphale som skulle stå i centrum och även om de är med mycket så kommer det många andra som blandar sig i också.

Den var lite seg i början men sen när det drar igång så händer det verkligen saker hela tiden och överallt! Den går väldigt fort att läsa och den avslutande delen vi hade kvar tog jag mig igenom på ett dygn tidigt under våran sista veckan bara för att jag ville få reda på vad som skulle hända. Det var svårt att vänta på att söndagen skulle komma lite närmare!

tisdag 28 maj 2019

Veckans topplista - Vårens bästa


Dags att prata om vårens bästa böcker inne hos Johanna! Det var lite svårt att välja bara fem men här har ni mina svar i alla fall. 





måndag 27 maj 2019

Du är aldrig ensam av Chevy Stevens


Originaltitel: Never Let You Go
Sidor: 391 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack! 
"En gång i tiden rymde Lindsey Nash rätt ut i natten, tillsammans med sin lilla dotter. År av misshandel och skräck var slut, och hennes våldsamma man hamnade äntligen i fängelse. Nu, elva år senare, har Lindsey lyckats bygga upp sitt liv igen. 
När exmannen Andrew, som hävdar att han har förändrats helt, släpps ut ur fängelset försöker Lindsey intala sig att det förflutna ligger bakom henne. Men hur mycket kan en människa egentligen förändras? Det dröjer inte länge innan Lindsey börjar känna sig förföljd. Hennes nya pojkvän blir hotad, hennes numera tonåriga dotter likaså. Bit för bit rivs Lindseys trygga mur ner. Någon där ute vill skrämma henne. Och kanske ännu värre än så."
Det här är en riktig obehaglig historia. Speciellt i början och med alla tillbakablickar till Lindseys och Andrews förhållande. Det finns alldeles för många likheter med mina egna erfarenheter och jag mår smått illa under vissa delar. Jag blir förbannad, ledsen, frustrerad och återupplever så många gamla känslor under tiden som jag läser. Det blir en känslomässig bergochdalbana kan jag lova. Författaren har verkligen lyckats få till allt så det känns trovärdigt.

Sedan kommer det en hel del saker som gör att boken blir lite mindre verklig och jag kan andas ut. Den blir absolut inte dålig, utan bara lättare att hålla på avstånd, mindre personlig. Jag kan dras med av spänningen på ett mer avslappnat sätt. Jag blir slängd hit och dit i tron om vem som gjort vad och det är först på slutet, strax innan allt avslöjas, som jag börjar ana hur det ligger till.

Du är aldrig ensam är en riktigt spännande bok. Jag skulle inte kalla den nervkittlande, utan mer nervslitande. Man kan i den fiktiva världen få en inblick i hur det är att vara fast i ett destruktivt förhållande och varför det är så svårt att gå. Letar man en berättelse där monstren är mänskliga är det här verkligen en bok att plocka upp.

fredag 24 maj 2019

The Jumbo Genre Recommendation Tag


Camillas inlägg HÄR.

1. Science fiction
2. Fantasy
3. Deckare
4. Unga vuxna
5. Skräck
6. Literaly fiction (relations-, samtida-)romaner
7. Resor
8. Humor
9. Historiska romaner
10. Vetenskap/natur
11. Craft en bok som utvecklar din läsning/författande
12. En bok som inte passar in på någon annan genre
13. Feelgood
14. Bilderböcker
15. Kapitelböcker barn

torsdag 23 maj 2019

Pärlsystern av Lucinda Riley


Originaltitel: The Pearl Sister
Sidor: 597 (Inbunden)
Serie: De sju systrarna (del 4)
Recensionsexemplar: Från Bazar förlag, tusen tack! 
"Den konstnärliga CeCe har alltid känt sig som en utböling. Efter att systrarnas adoptivfar Pa Salt, som hans döttrar tillgivet kallar honom gått bort står hon ensam kvar utan sin ständiga skugga, systern Star. Hon hoppar av konstskolan, där hon ändå vantrivts, och med en känsla av att inte ha något att förlora går hon på första bästa plan till Thailand. På Krabis vackra stränder möter hon den mystiske Ace, en man till synes lika ensam som hon själv, men med mörka hemligheter...
Etthundra år tidigare reser Kitty McBride, prästdotter från Edinburgh, till Australien som sällskapsdam. Väl på plats möts hon av upplevelser hon aldrig kunnat drömma om, inte minst i form av de två tvillingbröderna Drummond och Andrew McCrombie den ene vild och äventyrlig, den andre ambitiös arvtagare till ett framgångsrikt pärlfiskeföretag. CeCe inser när hon utforskar sin ledtråd, ett svartvitt fotografi, att även hon måste resa till Australien, och på den avlägsna och vilda kontinenten väcks för första gången en känsla av tillhörighet inom henne när hon utforskar aboriginernas historia och de dramatiska händelserna kring Kitty och familjen McCrombie."
Hur tjocka de här böckerna än är känns de alltid för korta. Det är nästan plågsamt att lämna Rileys värld varje gång en berättelse tar slut. Jag saknar Cece direkt och vill hänga mer med henne. Följa med på hennes resa ännu längre. Jag har delat hennes glädje, osäkerhet och sorg under läsningen.

Jag älskar hur nutid och dåtid vävs ihop. Båda tidslinjerna är så fascinerande och intressanta att läsa om. Det är skickligt gjort att lyckas få allt lika fängslande. En annan positiv sak är att man får följa med till så många olika platser. Jag har aldrig varit i Australien men nu har jag fått spendera mycket tid där både med Cece och Kitty. I två olika tidsepoker, fått ta del av det hårda livet, hettan, spindlarna (huh) och den hemska behandling som ursprungsbefolkningen har fått stå ut med under många år.

Har ni inte börjat läsa serien om De sju systrarna ännu så har ni verkligen något att se fram emot. Varje bok är som en egen historia men de bör ändå läsas i rätt ordning för att få med alla detaljer. Jag är väldigt glad att den här serien dök upp på min radar och det ännu finns några böcker kvar att vänta på. Det kommer bli tomt när den är slut!

onsdag 22 maj 2019

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman


Originaltitel: Händelser vid vatten
Sidor: 590 (Pocket)
"I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv. 
Det är dessa människor Kerstin Ekmans roman handlar om, deras försök att rädda minne och sammanhang fast de bor i den skugga av glömska som ligger över landsbygdens byar och små samhällen. Men i lika hög grad är det en roman om ett landskap. Människan har farit illa fram med det. När de stora skogsbolagen drar sig tillbaka är det för alltid förändrat av hyggen, vägnät och grustäkter. Kvar är de namnlösa platserna i starrens rike, gungande våta tuvor och sorlande vatten under marken. Vattnet viskar och jämrar, isande klart eller sugande svart. I sommarens bleka nattljus tycks händelser och platser sväva och vandra, lika svårgripbara och tvetydiga som människors minnen och handlingar."
Det här har varit maj månads klassiker. En modern klassiker har jag sett den benämnas som, så jag räknar den till min utmaning! Jag har faktiskt aldrig läst något av Kerstin Ekman tidigare, men jag vet så klart att hon är väldigt uppskattad. Jag läste den här boken tillsammans med en tjej på Instagram, det var trevligt! Vi hade inte delat upp den på något vis utan läste i vår egen takt och pratade om den lite då och då. Underbart att få dela läsupplevelser med andra på det sättet!

Jag gillar Händelser vid vatten, det är en väldigt härlig stämning över hela boken. Det är lite som att man verkligen kan känna det norrländska ligga som ett täcke över allt när man läser. Samtidigt är det ju en mordhistoria. Två personer blir mördade mitt ute i ingenstans, och utredningen blir snabbt stillastående.

Berättelsen är verkligen bra och intressant. Men jag tycker det blev lite för många namn att hålla reda på och den hade kunnat vara snäppet kortare. Nu blev det väldigt mycket beskrivningar och saker som jag kände kunde ha hoppats över. Min pocketversion är verkligen en tegelsten med sina 590 sidor. Förutom det tycker jag om storyn och Ekmans skrivsätt.

tisdag 21 maj 2019

Veckans topplista - Skottland


Idag handlar det om Skottland inne hos Johanna! Ett land jag verkligen tycker om, jag har varit där en gång och vill tillbaka!


Outlander-serien är väl ett ganska självklart val när det gäller böcker som utspelar sig i Skottland.


Den här vill jag verkligen läsa!


Första delen i en serie. Jag läste den för några år sedan men har inte läst vidare ännu!


En obehaglig historia.


Avslutar lite lättare med en charmig bok om en bokhandel i Skottland! 

måndag 20 maj 2019

Staden av Camilla Sten


Originaltitel: Staden
Sidor: 334 (Inbunden)
"Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Var det en olycka, ett massjälvmord eller spelade stadens fanatiska väckelserörelse en roll i försvinnandet?
Alice är en ung dokumentärfilmare som vuxit upp med sin mormors berättelser om Silvertjärn. Nu vill hon en gång för alla ta reda på sanningen. Hon och hennes team ska tillbringa fem dagar i den isolerade och övergivna staden och samla in material till filmen. Men så fort de anländer börjar de höra underliga ljud och se oförklarliga saker. Snart måste de fråga sig om det förflutna verkligen är förflutet, eller om staden kommer att sluka dem också."
Så fort jag läste baksidan på den här boken visste jag att jag måste läsa den. Det lät som en alldeles perfekt Victoria-bok. Det visade sig att jag hade helt rätt, det blev en fullträff.

Staden är krypande obehaglig. Något lurar i skuggorna och du vet inte vad det är, eller är det kanske bara inbillning? Jag läste en stor del av boken ganska sent en natt och alla små ljud som finns i ett lägenhetshus blev plötsligt lite läskiga, nerverna var på helspänn och jag övervägde att lägga bort den och vänta på dagsljuset. Men samtidigt gick det inte att sluta! Så mina nerver fick bita ihop och jag läste vidare tills det verkligen var dags för sömn.

Tänk er att vara i en övergiven liten stad, mitt ute i skogen, ingen mobiltäckning, ingen kommer någonsin dit. Och inse att något är väldigt, väldigt fel. Jag är inte där men jag känner ändå paniken när jag läser. Hjärtat som börjar slå snabbare och andetagen som ibland upphör några sekunder eftersom spänningen blir för stor.

Det här är så jäkla bra! En riktigt härlig rysare som inte släpper greppet om dig förrän boken är utläst.

torsdag 16 maj 2019

Låt mig vara av Clare Mackintosh


Originaltitel: Let Me Lie
Sidor: 431 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Lind & Co, tusen tack! 
"För ett år sedan tog Caroline Johnson sitt liv, som ett tragiskt eko av sin makes tidigare självmord. 
Nu är Carolines dotter Anna nybliven mamma. Anna saknar sina föräldrar, och särskilt sin mamma mer än någonsin, och börjar leta efter information om de två dödsfallen. Ju mer hon gräver i det hela, desto mer tveksam blir hon till det hon hittar. Frågan är om föräldrarna verkligen begick självmord. 
Efter hand blir Anna övertygad om att det är något helt annat som har hänt, och misstanken om att föräldrarna blivit mördade växer sig allt starkare. Men när Anna på allvar lyfter på locket till det förgångna utsätter hon sig själv och sin familj för en fara hon aldrig någonsin kunnat föreställa sig."
Jag har blivit helt knockad av Clare Mackintoshs två tidigare böcker, Jag lät dig gå och Jag ser dig. Så längtan efter hennes tredje bok har varit stor. Nu är den äntligen läst och lite nervöst var det att plocka upp den. Skulle den också kunna slå undan benen på mig?

Jag förstår verkligen inte hur hon gör det, men hon lyckas igen. Låt mig vara hamnar på en solklar andraplats bland hennes böcker. Jag lät dig gå är fortfarande den bästa, men den här är inte långt efter.

En sak med hennes böcker är att de är väldigt svåra att berätta något om, för jag vill verkligen inte råka avslöja ens den minsta lilla detalj. Jag kan inte säga något om handlingen egentligen, mer än det som står på baksidan. Resten måste man faktiskt läsa och uppleva själv. Jag kan bara lova att det blir en bergochdalbana. Till slut sitter jag där, och läser en helt oskyldig mening som med bara ett enda ord avslöjar att ingenting är som jag trodde. Jag hinner läsa vidare någon rad innan hjärnan kopplar och jag måste backa och kolla om det stämmer. Hon gör det så bra!

Min plan var att ha den som lunchbok på jobbet ett tag, men det gick inte att hålla. Jag sträckläste den så fort jag hade en ledig eftermiddag istället. Hennes två andra böcker hamnade båda på listan med årets bästa böcker de år jag läste dem och den här har säkrat en plats för 2019.

Jag är avundsjuk på er som inte har läst hennes böcker ännu. Ni har verkligen något att se fram emot!

onsdag 15 maj 2019

Manhattan transfer av Katja Hvenmark Nilsson


Originaltitel: Manhattan transfer
Sidor: 283 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Manhattan Transfer är en rapp feelgood om Vienna Anderzén från Linköping som efter en traumatisk separation reser ensam till New York. Hon flyttar in i ett kollektiv i Brooklyn och upptäcker plötsligt nya sidor av sig själv i sällskap med den sargade levnadskonstnären Courtney Wilson och hunden Play. 
Vistelsen i New York blir en omtumlande inre och yttre resa, och hon inser hur mycket en människa kan förändras av en ny geografisk och social kontext. När Vienna slutar vara turist och kastas rätt in i stadens hårda livsvillkor inser hon vidden av sin kapacitet. För att överleva och vinna i betongdjungeln måste hon slänga präktigheten och kontrollbehovet åt sidan och bli streetsmart."
Det här är en feelgood roman om att hitta sig själv. Att lämna ett liv bakom sig och börja om i New York. Om att jaga sina drömmar. Jag vet att det är en väldigt omtyckt bok, lovorden haglar över den på Instagram.

Men för mig blir den smått stressande att läsa. Jag blir frustrerad på huvudkaraktären och hur svårt hon har för att öppna upp och be om hjälp i nödsituationer. Problemen hon hamnar i ger mig som läsare nästan lite ångest. Jag tror jag är för långt ifrån henne i min egen personlighet för att kunna njuta av läsningen ordentligt. Jag tar den på för stort allvar och känslorna blir stundtals jobbiga istället för lätta.

Samtidigt har Vienna ett förhållande bakom sig som jag kan känna igen från mitt eget liv. Och jag hade på något sätt hellre läst mer om det, för då hade jag, trots tyngre känslor, kunnat känna igen mig mer i henne. Det hade blivit ett annat band mellan oss då.

Det här är verkligen ett läge då det är jag som är fel person för boken. Men letar ni en underhållande feelgood om en väldigt hektisk storstadsupplevelse så ge den här en chans! Författaren har själv bott i New York under ett år så jag är övertygad om att hon har fått till känslan rätt. Och allt det här bevisar bara att jag aldrig skulle överleva där!

tisdag 14 maj 2019

Veckans topplista - Biografier


Jag ser verkligen fram emot att läsa era svar den här veckan när Johanna vill att vi pratar om biografier! Jag vill hitta fler intressanta att plocka upp. Här är mina fem i alla fall!


Jag är fortfarande upprörd över att jag aldrig fått läsa om Ester Blenda Nordström i skolan.


Den första biografin som verkligen knockade mig.


Efter att ha läst den här blev jag smått besatt av Anthony Perkins. 


Smärtsam och hemskt jobbig att läsa. Men den hjälpte mig mycket.


En riktigt gripande och berörande berättelse om en dotter och en pappa.

måndag 13 maj 2019

Folk med ångest av Fredrik Backman


Originaltitel: Folk med ångest
Sidor: 346 (Inbunden)
"Folk med ångest är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?"
Årets mest efterlängtade bok, för mig i alla fall. Det är ingen hemlighet att jag älskar Backmans böcker. Det är honom jag litar på när jag tänker på böcker som får mig att skratta. Samtidigt som de kan krossa mig i meningen direkt efter och fylla mina ögon med tårar.

Och han gör det igen med Folk med ångest. Jag älskar hur han tar trasiga människor och visar att de är bra ändå. Det kanske inte verkar som att de är bra, eller som att de ens bryr sig om något. Men han får läsaren att sakta men säkert förstå precis varför de är som de är. Sedan är det omöjligt att inte bry sig om dem.

Det är verkligen en stökig komedi, karaktärerna är stökiga och långt ifrån perfekta. Men de försöker i alla fall göra sitt bästa. Jag tycker egentligen inte någon är direkt sympatisk i början, men sen förstår jag och mitt hjärta värker för dem av så många olika anledningar. Det är det som Backman gör så perfekt, han får mig alltid att känna när jag läser.

Då börjar väntan på nästa bok...
"Vi är bara främlingar som passerar varandra, din ångest snuddar som hastigast vid min när fibrerna i tyget i våra kappor för ett enda ögonblick trasslar in sig i och ut sig ur varandra i trängseln på en trottoar någonstans." - sid. 110

torsdag 9 maj 2019

Palimpsest av Lisa Wool-Rim Sjöblom


Originaltitel: Palimpsest
Sidor: 149 (Häftad) 
"Lisa är adopterad från Korea. Som de flesta undrar hon om sin bakgrund, särskilt när hon själv skaffar barn i vuxen ålder. Det är när hon upptäcker att hon har ett dokument som innehåller hennes biologiska föräldrars namn, och ett annat som säger att hon är föräldralös och utan bakgrund, som Lisa får en första antydan om att något inte stämmer med hennes egen adoption. Hon börjar gräva djupare i sin egen historia och finner att den är mycket mer komplicerad än den hon vuxit upp med. Sökandet tar henne tillbaks till Korea och barnhemmet. Bilden av adoption som en god handling som ger föräldrar till föräldralösa barn börjar långsamt att vittra sönder. 
Palimpsest är en kritisk uppgörelse med en korrupt adoptionsindustri som skildras genom ett svårnavigerat och stundtals tumultartat röttersök, och de reflektioner och tunga minnen som väcks till liv under tiden."
Den här boken fick jag skickad till mig av Rebecka på Läsa är att leva. Jag hade inte riktigt hört talas om den tidigare så det blev spännande att kasta sig in i något helt nytt!

Palimpsest är en serieroman och går ganska snabbt att läsa på grund av det. Men den är samtidigt tung för det är inget lätt ämne som behandlas. Lisa börjar söka sina rötter i Korea, landet hon kommer ifrån, men det är ingen enkel resa. Hon möts av lögner och oförstående; varför vill hon gräva i det förflutna? Hon har det ju så bra nu!
Men hon mår dåligt av att inte veta vart hon kommer ifrån, att inte veta något om sin biologiska familj.

Det är otroligt frustrerande att läsa om hennes resa. Alla lögner är så onödiga och de som kommer med dem framstår bara som dumma när de genomskådas. Och de genomskådas gång på gång. Jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt det måste ha varit för Lisa att gå igenom det. Inte ens när hon hittar sin biologiska mamma får hon alla svar, lögnerna fortsätter.

Jag tycker det var riktigt intressant och fascinerande läsning. Tungt ämne men viktigt!

onsdag 8 maj 2019

Återträffen av Camilla Sten & Viveca Sten


Originaltitel: Återträffen
Tid: 2 t 54 min
Uppläsare: Alexandra Rapaport
"Fem kvinnor åker till fjällen för en återförening. Det är tjugo år sedan de pluggade ihop och Lisen - som äger ett överdådigt hus i Åre - bjuder in. Trots den inledande champagnen maler oron inför en helg med personer som de egentligen inte känner längre. Helgen börjar glatt med en god middag och prat om gamla minnen, men allt eftersom börjar sprickorna visa sig. 
Livsbesvikelser och avund kommer i dagen, och medan snöovädret tilltar på fjället övergår den sjudande spänningen i öppen konflikt. De kan inte förlåta vare sig varandra eller sig själva för gamla försyndelser. Och när nya hemligheter når upp till ytan brister fördämningarna. Fem åker dit men bara fyra återvänder hem."
Jag kände för en kort ljudbok och då var den här perfekt. Dessutom hade jag sett en hel del bra recensioner på den. Om att den skulle lyckas vara ganska obehaglig i sitt korta format.

Och det lyckas den verkligen med. Man märker snabbt att något inte riktigt stämmer, speciellt med en av karaktärerna. Det känns bara fel. Men det finns inget jättekonkret att peka på direkt, bara en föraning.

Det märks också hur mycket de vuxit ifrån varandra under åren som gått. Att deras liv verkligen tagit olika vägar och egentligen har de inte så mycket gemensamt förutom minnen. Det är bra skrivet och den där obehagskänslan kryper närmare och närmare innan allt når sin kulmen.

Letar du något kort och lite spännande, men inte hemskt, att lyssna på så kan jag rekommendera den här! Nu under maj ska jag även läsa Staden som Camilla Sten skrivit och den är jag verkligen taggad på att ta tag i!

tisdag 7 maj 2019

Veckans topplista - Oförglömliga huvudkaraktärer


Den här veckan är jag med i Johannas topplista igen! Nu handlar det om huvudkaraktärer som är svåra att glömma.


Det är jättelänge sedan jag läste Berättelsen om Edgar men den stumma pojken och hans hundar har stannat kvar i mitt hjärta under alla år ändå.


Den grupp med huvudkaraktärer som finns i Järnskallen är så underliga att de är svåra att glömma bort!


Ett hotellrum som huvudkaraktär är verkligen speciellt!


En av mina favoritkaraktärer, Odd Thomas, måste få vara med på den här listan.


Jane Eyre är en annan som är svår att glömma eftersom jag tyckte om henne så mycket!

måndag 6 maj 2019

The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid


Originaltitel: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
Sidor: 400 (Inbunden)
"Aging and reclusive Hollywood movie icon Evelyn Hugo is finally ready to tell the truth about her glamorous and scandalous life. But when she chooses unknown magazine reporter Monique Grant for the job, no one is more astounded than Monique herself. Why her? Why now? 
Monique is not exactly on top of the world. Her husband has left her, and her professional life is going nowhere. Regardless of why Evelyn has selected her to write her biography, Monique is determined to use this opportunity to jumpstart her career. Summoned to Evelyn's luxurious apartment, Monique listens in fascination as the actress tells her story. From making her way to Los Angeles in the 1950s to her decision to leave show business in the `80s, and, of course, the seven husbands along the way, Evelyn unspools a tale of ruthless ambition, unexpected friendship, and a great forbidden love. 
Monique begins to feel a very real connection to the legendary star, but as Evelyn's story near its conclusion, it becomes clear that her life intersects with Monique's own in tragic and irreversible ways."
Den här boken har verkligen varit galet hypad. ALLA verkar älska den, jag vet inte hur många jag har sett som sagt att det är en av årets bästa böcker. Det är ganska nervöst att plocka upp en sådan bok, för hur ska den kunna leva upp till alla de lovorden egentligen?

Jag kanske inte är precis lika tokförälskad som resten av världen är, men jag tycker verkligen om den. Läsningen går hur lätt som helst och jag märker att det är ganska svårt att lägga ner den, jag dras in direkt. Jag vill veta hur historien kommer gå och vilka hemligheter Evelyn Hugo kommer dela med sig av. Och det är ett helt otroligt liv att läsa om. Vid något tillfälle när hon pratade om foton som tagits på henne kom jag på mig själv med att vilja googla för att se hur hon ser ut. Men det är ju väldigt svårt eftersom det är en påhittad karaktär! Det är bara ett bevis på hur mycket berättelsen lyckas fånga mig.

Det är en fascinerande berättelse om vägen till rikedom, livet som känd, vad det kostar och vad man får ut av det. Vad lycka och kärlek egentligen är. Evelyn är en komplicerad karaktär som jag fastnar för även om hon verkligen inte är helt sympatisk alla gånger. Jag förstår mig inte på alla val hon gör, men inser samtidigt att hon gör dem under förutsättningar jag inte kan leva mig in i. Den hade flera lager som jag inte hade förväntat mig.

Så jag säger väl det som många andra redan har sagt, läs den!

torsdag 2 maj 2019

Northanger Abbey av Jane Austen

 

Originaltitel: Northanger Abbey
Sidor: 346 (Inbunden)
"När Catherine Morland kommer till kurorten Bath dras hon in i ett ivrigt socialt umgänge. Hon dansar på stadens baler, hon går på promenad med bästa väninnan och hon möter den oemotståndlige Henry Tilney. Under sin vistelse får hon också tillfälle att diskutera sitt stora intresse för tidens främsta litterära genre: den gotiska romanen, ett intresse som leder till dråpliga förvecklingar när hon blir medbjuden till familjen Tilneys hem, det gamla klostret Northanger Abbey. 
I Northanger Abbey finns alla de ingredienser vi lärt känna från Jane Austens romaner: den unga kvinnan som försöker finna sin plats i patriarkatet, societetens tysta intrigspel, den oemotståndlige mannen."
Klassikern i april blev Northanger Abbey, min tredje roman av Jane Austen. Det är nog till och med så att det är min favorit hittills. Kanske är det för att litteraturen och böckerna har en ganska stor plats. Catherine Morland tycker om att läsa, allra helst skräckromaner! Det är ju svårt för mig att motstå en sådan huvudkaraktär. Jag är väldigt sugen på att läsa en del av böckerna som nämns i den här faktiskt.

Utöver bokdelen så är det här verkligen vad jag kommit att vänta mig av Austen. Hon driver lite med samhället hon lever i, de roller man förväntas spela. Hon driver en del med sin egen huvudkaraktär också när hon gör henne ganska naiv och med en stor portion fantasi som gör att hon drar förhastade slutsatser här och där under berättelsens gång.

När Catherine kommer till Bath blir hon bekant med en annan man förutom Henry Tilney. Och den mannen är olidligt påfrestande. Han ändrar hennes planer utan att prata med henne först, för hennes talan utan att hon gett godkännande för det han säger. Jag höll på bli galen på honom! Usch! Jag ogillar honom så mycket att jag helt tappat bort hans namn.

Det händer egentligen inte så mycket i Austens böcker. Det är ganska stillsamt men de är ändå väldigt trevliga att läsa. Vi får se när jag plockar upp en fjärde Austen-bok!

onsdag 1 maj 2019

Wink, Poppy, Midnight av April Genevieve Tucholke


Originaltitel: Wink, Poppy, Midnight
Sidor: 250 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Alla bra berättelser handlar om hämnd, rättvisa och kärlek. Alla bra berättelser behöver en hjälte, en skurk och en hemlighet. I April Genevieve Tucholkes Wink, Poppy, Midnight är frågan vem och vad som är vad. Och vem som ljuger bäst. Är det Wink, Poppy eller Midnight? 
En oavbrutet fängslande roman om saknad och hemligheter i en sommarslumrande småstad. Wink Bell är en rödhårig och tovig sagoberättare. Hon bor utanför stan med en hel drös syskon och en mamma som är spåkvinna. Ingen i skolan ger sig på något av syskonen Bell. De är en sort för sig, de gråter inte, de låter sig inte tryckas ner. Poppy är skolans manipulativa och grymma drottning. Hennes enda svaghet och stora hemlighet är Leaf, Winks äldre bror, som hon är galet förälskad i. Han struntar totalt i henne vad hon än säger eller gör. Då går Poppy raka vägen hem till sin granne, Midnight Hunt, som har varit kär i henne i åratal. De ligger med varandra, Midnight fäller en tår av lycka medan Poppy rycker på axlarna och skrattar. När Midnight flyttar hoppas han få ett slut på Poppys nattliga besök. 
Men det är så klart inte Midnight som bestämmer det. Vem tror han att han är? Det kan bara Poppy göra, och snart rullar en suggestiv skräckberättelse igång, ett på många sätt annorlunda triangeldrama."
Hm. Alltså den här boken gör mig förvirrad. Jag tycker om den, men kanske inte lika mycket som jag trodde att jag skulle göra. Jag gillar sättet den är skriven på och hur den är uppbyggd. Det är svårt att veta vem som egentligen talar sanning och vart berättelsen är på väg.

Men samtidigt hinner jag aldrig fästa mig vid karaktärerna. Den är ändå på 250 sidor så jag borde hinna göra det men det är något som fattas. Jag vill veta hur det går och vad som hänt men jag bryr mig aldrig sådär mycket som vissa böcker kan få mig att göra. Men det kanske är okej, alla böcker behöver inte vara stormande bra. Den här var underhållande och väldigt tacksam att läsa när jag behövde något lättare än månadens klassiker som jag höll på med samtidigt.

Den lämnar mig med lite blandade känslor och jag är inte helt säker på att jag är nöjd med slutet faktiskt. På något sätt kändes en del saker alldeles för oavslutade.