måndag 31 december 2012

Schindler's list av Thomas Keneally


Originaltitel: Schindler's list
Sidor: 394

"Oskar Schindler var en mångbegåvad och motsägelsefull man. Han var en driven affärsman och en sorglös vivör som gladde sig åt mäktiga vänner, goda viner och vackra kvinnor. Han var krigsprofitör och medlöpare i nazistpartiet. Och likafullt offrade han sin förmögenhet för att med djärvhet och list och stora personliga risker ensam rädda fler judar än någon annan under andra världskriget. 
Thomas Keneallys dokumentärroman (på svenska första gången 1983 under titeln Schinlders ark) om den gåtfulle man väckte stor uppmärksamhet när den utkom, och belönades med Bookerpriset. Keneallys bok ligger till grund för Steven Spielbergs stormfilm Schindler's list."
Jag tog den här boken från bokhyllan eftersom sambon ville att vi skulle se filmen tillsammans. Men det fick vänta lite tills jag hade läst den. Den tog slut i förrgår, och sedan har vi spenderat två kvällar med att se på filmen. Så nu känner jag mig redo att skriva lite om det.

Det här är en bok som är svår att inte beröras av. Jag mår illa av den otroliga grymhet och ondska som man får läsa om, som oskyldiga människor utsattes för. Boken handlar ju om Schindler, som faktiskt gjorde gott i allt det mörkret, men självklart berättas det även om de hemska saker som judarna fick utstå i de olika lägren.
Att försöka tänka på varje enskild människa som fick sätta livet till under de åren är nästan mer än hjärnan klarar av känns det som. Så många liv som togs och så mycket smärta och rädsla som måste ha funnits.

Det är som sagt en dokumentärroman, så det som berättas är det som författaren kunnat få veta av de som var med, både de människor han räddade och andra som fanns runt omkring honom under den tiden. Boken hoppar lite mellan olika viktiga händelser, och filmen följer den väldigt bra.

Helt klart en bok värd att läsa. Man får hopp av Schindler om att det faktiskt finns riktigt otroliga människor i  den här världen. Och samtidigt känns det väldigt viktigt att inte glömma allt det hemska som hände.

söndag 30 december 2012

Maria av Skottland av Margaret George


Originaltitel: Mary, Queen of Scotland and the Isles
Sidor: 680

"Kungen är död, leve drottningen! Maria, sex dagar gammal, ärver Skottlands tron efter sin far. Hon är ett vackert barn, med sneda ögon och hy som mandelmjölk.
Så börjar romanen om Maria Stuarts liv - en dramatisk berättelse om kärlek och förraderi, om makt och mord, om ljuva drömmar och glödande hat. Den skildrar Maria när hon sex år gammal reser till Frankrike för att trolovas med den lille kronprinsen, Frans. Den beskriver hur hon som artonårig änka återvänder för att inta sin rättmätiga plats som drottning av Skottland.
 Men den unga Marias liv tar nu en vändning som hon inte kunde ana. Hon är främling i sitt eget land, passionen gör henne blind och de skotska lordernas svek avgör hennes öde...
En magnifik historisk roman med inträngande personporträtt och målande miljöskildring - från det glittrande franska hovet, till det dimhöljda Skottland, till de engelska slott där maktkampen mellan två av historiens mest färgstarka kvinnor utspelas."

Nu, äntligen, är den här tegelstenen utläst. Egentligen är "äntligen" orättvist att säga. Den var inte dålig på något vis. Tvärtom så tycker jag väldigt mycket om den!
Men den tog sin lilla tid att ta sig igenom, nästan 700 sidor med så otroligt många namn och platser att försöka hålla reda på.

Det var värt varenda minut dock. Jag fastnar verkligen för Maria och känner med henne på varje sida. Ibland irriterar jag mig lite på hur naiv hon kunde vara ifråga om vilka hon borde lita på, men det är inget som hindrar att jag fäster mig vid henne.

Det är självklart inte den mest actionfyllda boken som finns, men den är ändå väldigt spännande. Tycker man dessutom, som jag gör, att historia är intressant är det här en bra bok att läsa. Jag får erkänna att vissa sidor kanske inte fastnade hos mig när det blev lite för många namn eller för mycket politik som beskrevs, men allt som allt är det en bok som jag är glad att jag läste.

Jag vet att Margaret George har skrivit fler historiska romaner och det är inte alls omöjligt att jag ger mig på dem också om jag hittar dem någonstans!

tisdag 25 december 2012

Bokiga klappar! :)

Hoppas alla har haft en jättebra julafton nu! Min var fin, vi firade hos svärföräldrarna och sen åkte vi hem och gav djuren deras julklappar. Hundarna slet glatt upp sina klappar, katten åt glatt av sin extra fina julmat och ökenråttorna gnagde sig igenom hushållspappret till sin godisstång :).
Alla nöjda och glada!

Tydligen har jag varit snäll under året för jag fick också fina julklappar, och en del passar in här på bloggen!


En härlig och jättevarm filt, en Bookworm-väska och tre böcker :) Böckerna är

  • Den tomma stolen av J.K. Rowling
  • Femtio nyanser av honom av E L James
  • Hundens 50 favoritlekar av Suellen Dainty
Tack tomten för jättefina klappar! Idag blir det mycket mys i soffan med min varma filt och mina böcker :).

torsdag 20 december 2012

Julkalendervinst i brevlådan!

Woho, idag hittade jag en bok i brevlådan! Den lyckades jag vinna hos Nilmas bokhylla, hon har en väldigt bra julkalender där man kan vinna olika böcker varje dag :). Jag har för mig att jag vann i lucka 15 :).

Så idag kom vinsten!


Boken är Mina fräknar av Sofia Hallberg. Som ni ser på andra bilden hade jag hjälp när jag skulle fota..ett nyfiket litet monster kom för att inspektera :).
Jag är jättenöjd och glad! Tack igen Nilmas bokhylla!

Evig natt av Michelle Paver


Originaltitel: Dark matter
Sidor: 240

"Året är 1937 och 28-årige Jack lever ett hopplöst liv i London - han är fattig, ensam och har fått ge upp sina drömmar om att studera vidare. Men så får han sitt livs chans: han blir erbjuden att vara med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. 
 Jack känner sig malplacerad i gruppen av unga, privilegierade män som haft en uppväxt helt olik hans egen, men här finns också löftet om ett annat liv. De korsar Barents hav, ser midnattssolen och slår läger i en avlägsen, obebodd vik, mycket långt ifrån Londons smutsiga dimma. 
Men den arktiska sommaren är kort. Varningstecknen finns där från början - vem är den mystiske mannen som Jack skymtar på klipporna? Expeditionen är otursförföljd. En efter en tvingas dess medlemmar ge sig av, och till slut är bara Jack kvar. Det betyder fyra månader, ensam i mörkret. Den eviga arktiska natten kan man inte fly ifrån, och snart fryser havet. Då kan Jack inte längre lämna lägret. Men Jack är inte helt ensam - någon vandrar i mörkret där ute..."

Det här är en bok jag sett mycket om på bokbloggar och blev så intresserad att jag plockade upp den på biblioteket sist jag var där.

Att läsa den här på vinterkvällar, ensam hemma, var kanske inte det smartaste jag kunde välja att göra. Igår när jag låg och läste en stund på eftermiddagen, så somnade när jag när lagt boken åt sidan. Bara för att vakna upp i total panik av att katten kom gående uppför trappan..jag hörde bara stegen i sömnen och var säker på att det var något helt annat. Något mörkt och ondskefullt från boken.

Men det är ju och andra sidan ett bra betyg för en bok! Att den kryper in under skinnet på mig så pass mycket att den faktiskt påverkar mig även när jag har lagt undan den.
Och det här var en spännande läsning, först irriterade jag mig lite på Jack, men det gick över ju längre in i boken jag kom. Jag är helt övertygad om att jag aldrig hade klarat mig på en expedition som de här killarna ger sig ut på, mitt psyke hade inte överlevt en evig natt utan möjlighet att ta sig till folk.
Uppvuxen i Kiruna så är jag ju van vid mörka vintrar, men där finns det i alla fall alltid människor i närheten. Och trots det så kunde mörkret verkligen göra en deppig, det var mörkt när man vaknade och mörkt när man kom hem från skolan.

Det är en del panikkänslor som letar sig fram när man läser Pavers berättelse, det går att känna den otroliga rädslan som Jack till slut går runt med. Och det kramar verkligen åt om hjärtat.

onsdag 19 december 2012

Dead until dark av Charlaine Harris


Sidor: 312

"Sookie Stackhouse is a small-time cocktail waitress in Bon Temp, Louisiana. She's quiet, keeps to herself and doesn't get out much. Not because she's not pretty. She is. It's just that, well, Sookie has this sort of "disability". She can read minds. And that doesn't make her too datable. Then along comes Bill. He's tall, dark, handsome - and Sookie can't hear a word he's thinking. He's exactly the type of guy she's been waiting for all her life...
But Bill has a disability of his own: he's a vampire with a bad reputation. But he is an interesting addition to the town and Sookie can't help but listen to what everyone else thinks about Bill...especially since she's starting to fall for the buff bloodsucker. But when a string of murders hits town - along with a gong of truly nasty vampiries looking for Bill - Sookie wonders if having an undead boyfriend is such a bright idea." 

Det här är alltså första boken om Sookie Stackhouse. Jag har bekantat mig med henne tidigare men bara i form av tv-serien True blood, som jag gillar, även om den känts lite urspårad senaste säsongen.
Den har i alla fall gjort mig nyfiken på böckerna, så nu när jag faktiskt börjat använda bibliotekets sida på internet för att reservera böcker och få de skickade till mitt bibliotek från andra i Värmland så passade på jag på.

Av någon anledning kändes det självklart att läsa den här på engelska. Kanske för att jag hör tv-seriens figurer prata på engelska, så det passade. Det var en väldigt lätt bok att ta sig igenom, med ett lätt språk som gjorde att det flöt på bra.
Och eftersom jag sett serien så hade jag redan utseendet till alla olika personer färdiga i tankarna. Det störde mig faktiskt inte, jag tycker de i tv-serien spelar sina roller väldigt bra så det var bara naturligt att ha kvar dem i bakhuvudet.

Nu när jag läst ut första boken kan jag konstatera att jag nog har en ny bokserie att ta mig igenom. Jag gillade den verkligen. Många scener kände jag igen från tv-serien men en del var nya och det var spännande. Även om jag visste hur det skulle sluta så blev det inte tråkigt och jag satt ändå på nålar när det närmade sig en upplösning.

Andra boken har jag redan ställt mig i kö på och den borde vara i mina händer i början av januari någon gång, det ser jag verkligen fram emot!

fredag 14 december 2012

Veckans bokbloggsjerka!



Fredag igen och idag har Annika en enkel fråga i jerkan;

Vi tar en enkel fråga så här sista gången innan juluppehållet: Vad läser du just i dag?

Jag har två böcker i gång just nu. En som jag hållit på med ett tag nu, Maria av Skottland av Margaret George och en som jag lånade från biblioteket tidigare i veckan, Dead until dark av Charlaine Harris. 
Båda två är väldigt bra på olika sätt! 

Maria av Skottland är väldigt intressant och spännande, men tar samtidigt lite tid att ta sig igenom. Den är ganska tjock och för mig är det ingen bok jag sträckläser utan det blir lite då och då. 

Dead until dark däremot är en bok jag har svårt att lägga ner. Jag älskar tv-serien True blood och har därför velat läsa böckerna om Sookie Stackhouse ett bra tag. Det här är första boken och jag gillar den verkligen hittills. 

onsdag 12 december 2012

En jultävling Nellons bokblogg

Det pågår många tävlingar nu i jultider! :) Jag är med i en som Nellons bokblogg har, där kan man vinna ett hemligt bokpaket som hon plockar ihop. Vem kan säga nej till en sån chans?

HÄR kommer man till inlägget :)


Böcker från biblioteket

Igår promenerade jag förbi biblioteket för att hämta ut en bok jag reserverat. Otroligt nog kom jag faktiskt bara ut med en extra bok, det är ett litet mirakel :). Brukar bli 4-5 extra nästan varje gång känns det som.



  • Dead until dark av Charlaine Harris. Har velat läsa böckerna om Sookie Stackhouse länge. Så nu ska jag ta tag i det! 
  • Evig natt av Michelle Paver 

måndag 10 december 2012

Udda verklighet av Nene Ormes


Sidor: 253

"I hela sitt liv har Udda plågats av hallucinationer och onda drömmar. Men en natt händer något som förändrar hennes liv och hennes världsbild för alltid. Hon drömmer om en kvinna som flyr för sitt liv på spårområdet vid Malmö Central. Det blir upptakten till en jakt genom Malmös gator och hus, genom nutid och dåtid, där fiende och vän är svåra att skilja åt och där ett enda felsteg kan betyda skillnaden mellan liv och död. Udda upptäcker en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. En värld som befolkas av hamnskiftare, orakel och magiska lotsar - rivaliserande grupper som alla är mycket intresserade av den sanndrömmande Udda."
Som man ser till höger håller jag ju på med Maria av Skottland, en ganska tjock bok som tar sin lilla tid att komma igenom. Därför läser jag gärna lite kortare böcker då och då under tiden också. Det var så Udda verklighet kom in i bilden, det kändes som att den kunde bli en bra paus.

Och jisses vilken perfekt paus det blev! Jag drogs verkligen in i boken och nu känner jag att den gärna hade kunnat få vara mycket tjockare. Udda är en karaktär som jag genast fattade tycke för. Hon skräms av sina drömmar men är ändå otroligt modig och envis.

Den var så bra så jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig. Men jag började med den i förrgår, läste lite då. Läste en hel del igår när jag fick ro på kvällen och läste ut den tidigare idag. Och jag njöt av varje sekund som jag fick befinna mig i den här bokens Malmö.
Jag ser väldigt mycket fram emot att få läsa mer av Nene Ormes!

lördag 8 december 2012

Den skarpa eggen av Philip Pullman


Originaltitel: The subtle knife 
Sidor: 311
"Universums gränser har öppnats och Lyra tar språnget in i en annan värld. Det visar sig vara en skrämmande och hemsökt plats, där själsslukande vålnader drar fram på gatorna och man kan höra det avlägsna bruset av änglars vingar i skyn. Där träffar hon Will, som just fyllt tolv och redan har ett mord på sitt samvete. Lyras och Wills öden tycks på ett underligt sätt sammanlänkade och tillsammans ger de sig ut för att söka efter ett hemligt och mäktigt föremål som många skulle kunna döda för att få äga..."

Så var andra boken i Den mörka materian utläst. Och jag tror faktiskt jag gillade den här ännu mer än första boken. Det var speciellt efter att Lyra och Will hade träffat varandra som jag började tycka mer om den här. Då var det inte många stunder där det inte hände något.

Samtidigt som man får följa Lyra och Will så får man i en del kapitel se vad som händer i Lyras gamla värld, vad de som hjälpte henne i första boken håller på med. Jag förstår ju att det är en viktig del av historien så att den hänger ihop, men de kapitlen var jag inte lika fast i.

Bara en bok kvar att läsa! Men eftersom jag läste den här på en gång efter Guldkompassen tror jag att jag tar och läser lite annat innan jag hoppar på den sista boken.

fredag 7 december 2012

Veckans bokbloggsjerka!


Det är äntligen fredag och dags för veckans jerka inne hos Annika! Jag har sett fram emot att få skriva det här inlägget och känna att helgen är här. Nog för att jag är arbetslös men att jaga en praktikplats när jag lite problem med ångest tar galet mycket energi ur mig och jag behöver den här helgen känner jag.
Veckans fråga är;

Finns det någon bok som du på eller annat sätt alltid återvänder till? Naturligtvis är det alltid trevligt med en motivering, men så här i juletid kan jag ha visst överseende med om tiden inte riktigt räcker till det.

Åh det finns inte bara någon bok. Det finns två serier! Först och främst,Sagan om Isfolket av Margit Sandemo. En "liten" serie på 47 böcker som jag har läst minst 3 gånger.
Det kanske låter lite galet att läsa om en sådan serie. Men jag älskar att få dyka ner i berättelsen om den släkten! Det finns så många karaktärer där som jag verkligen gillar och känner med, och ungefär lika många som jag inte tycker om eftersom de är riktigt onda.
Det finns alltid ställen jag snyftar lite på och ställen jag ler på. För mig är den serien en speciell sorts magi, och jag är ganska säker på att den kommer läsas fler gånger under livet. 


Den andra serien jag läst, och garanterat kommer läsa, flera gånger är böckerna om Narnia av C.S Lewis. Jag har en stor bok som innehåller alla böcker och den har jag nog läst två gånger. Fast första gången jag läste om Narnia var det i enskilda böcker som har tillhört mina äldre syskon.
Varför? Ja det är den där speciella magin igen som drar mig tillbaka. Jag får hoppa in i en värld som är magisk och som berör mig. Och jag kanske är lite extra hoppfull varje gång jag öppnar en ny garderob efter att jag har läst de här böckerna. 


Man skulle kunna tänka sig att jag då också läst Harry Potter flera gånger. Men jag har faktiskt inte läst om hela den serien någon gång. Jag kanske har läst de första tre böckerna två gånger. Men det känns också som en serie jag kommer återkomma till. Tydligen är det serier som gäller på den här frågan :).

måndag 3 december 2012

Tävling hos BellasBok

Inne hos BellasBok hittar man en fin jultävling! Där får man chansen att vinna ett paket med olika böcker hon har plockat ihop. Och för att få vara med ska man berätta om ett fint julminne! Jag är självklart gärna med och har ett ganska färskt julminne i tankarna.

Det är faktiskt förra årets jul. Det var första julen på några år som jag var hemma i Kiruna och firade den med mammas sida av familjen. Jag kunde äntligen vara med och pynta min brors hus, klä granen och njuta av sällskapet från mamma, syskon, mormor, systersonen och hundarna.
Det kom till och med en tomte så det blev lite nostalgiskt där ett tag när jag kom ihåg jularna när jag själv var liten och tomten kom. Förra året var tomten trött och kröp in på alla fyra till vardagsrummet, något som gjorde min berner sennen väldigt misstänksam! Så tomten fick en liten utskällning, men sen fick vovven en julklapp att slita upp (ett gott ben) och då struntade han fullständigt i tomten när han skulle ut igen.
Det var en jul jag verkligen uppskattade och jag var sådär härligt trött och glad efter den dagen.

söndag 2 december 2012

Guldkompassen av Philip Pullman


Originaltitel: The Golden Compass
Sidor: 383

"Allting börjar när Lyras farbror, Lord Asriel, återvänder till England med berättelser om en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimmer kan ana en annan värld. Inte långt därefter försvinner Lyras vän Roger under mystiska omständigheter. Snart blir Lyra indragen i ett farligt äventyr med underliga vetenskapsmän, häxor och bepansrade isbjörnar som drabbar samman i polarmörkret. Men framför allt finns här alethiometern, guldkompassen, en magisk sanningsmaskin med stor makt för den som kan använda den rätt..." 
Jag känner att jag kan vara sist ut med att läsa Philip Pullmans serie Den mörka materian. Jag har tänkt göra det, men det har aldrig blivit av. Tills för ett tag sedan när svärmor kom på besök och hade med sig böckerna och sa att jag fick låna dem. Då fanns det ju inte någon anledning att inte börja!

Första delen då, Guldkompassen, var bra! Jag gillar Lyra och hennes daimon. Deras band är verkligen speciellt och det känns när jag läser. Kanske rör det mig lite extra eftersom jag gillar djur så mycket. Även om mina djur inte är några daimoner så brukar jag tänka att de är delar av mitt hjärta som är utanför min kropp.

Spänningen finns där nästan hela tiden och det känns inte självklart vem man kan lita på. Lite roligt är det att Lappland nämns som ett ställe där häxorna bor, jag kommer ju från Lappland! Men jag kan inte vara någon häxa för jag fryser då alldeles för lätt, suck.

Nu ser jag fram emot att ta tag i fortsättningen, men jag får se om det blir på en gång eller om jag tar någon annan bok först.

Tävling hos iheartbooks



iheartbooks har en trevlig tävling som jag vill vara med i! Hos henne kan man vinna boken Halvblod av Sofie Trinh Johansson. Det är en bok jag varit nyfiken på ett tag så det är klart jag tar chansen här :).
Tävlingsinlägget hittar ni här!