torsdag 29 juli 2021

Kvinnornas stad av Elizabeth Gilbert

 

Originaltitel: City of Girls
Sidor: 451 (Inbunden) 
"Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York. Vivians talanger med nål och tråd ansågs otillräckliga av internatskolan, men som sömmerska på Teater Lily, hennes okonventionella faster Pegs charmiga men ökända teater på Manhattan, duger de alldeles utmärkt. Vivian hyllas av alla showgirls för att hon kan omvandla tygtrasor till kreationer värdiga gudinnor.

I det som under kriget blir en märklig kvinnostad försöker Vivian vara fri och göra det hon vill. Och när legendariska skådespelerskan Edna Watson kommer för att spela i Teater Lilys mest ambitiösa show någonsin, hänförs Vivian av magin som uppstår i denna gnistrande stjärnas kölvatten. Men läxor måste läras, och bittra misstag måste göras. Vivian inser att hon behöver lära sig att leva flera liv för att få det hon vill ha."

Kvinnornas stad är en bok jag känt mig kluven till länge innan jag började läsa den. Jag var nyfiken, jag drogs till den men ändå var det någon liten röst i mig som viskade att jag inte skulle tycka om den.

Den rösten kanske borde hålla tyst framöver för den hade fel! Det här är en riktigt underhållande bok som innehåller mycket som mitt eget liv aldrig kommer i närheten av. Teater, vilda nätter ute på stan, skvaller och komplicerade relationer. 

Jag älskar att få uppleva New York på 40-talet genom Vivians ögon. Hon har själv levt ett ganska skyddat liv så när hon upptäcker vad storstaden kan erbjuda vänds hela världen upp och ner. Det är väldigt spännande att följa med när hon lär sig om livet och om sig själv. 

Innan jag började läsa fick jag höra att en del inte gillar Vivian men jag förstår inte riktigt varför. Jag tycker inte om allt hon gör men jag tycker inte att hon är en dålig karaktär. Och hon utvecklas verkligen under läsningen. 

Jag tyckte om den och är glad att jag äntligen plockade upp den!

onsdag 28 juli 2021

Urmakaren på Filigree Street av Natasha Pulley

 

Originaltitel: The Watchmaker of Filigree Street
Sidor: 361 (Häftad)
Serie: The Watchmaker of Filigree Street (del 1)
"Året är 1883 i London. Thaniel är en helt vanlig kontorist tills en bomb på Scotland Yard nästan spränger honom i luften. Ett mystiskt fickur som hamnat i hans ägo leder honom till en japansk urmakare som tycks ha magiska krafter. Är urmakaren inbladad i bombdådet? Är Thaniel egentligen så vanlig som han tror? Och när Thaniel får ett giftermålsanbud, vem ska han välja - kvinnan eller urmakaren?"

Urmakaren på Filigree Street är en bok som lockat mig länge! Dels var det omslaget som gjorde mig nyfiken och när jag sedan läste vad den handlade om fanns det inget tvivel om att jag skulle läsa den någon gång. 

Nu har det äntligen hänt och jag måste säga att den levde upp till förväntningarna. Det är en spännande berättelse med intressanta karaktärer. Thaniels värld vänds upp och ner när han kommer i kontakt med urmakaren Mori som verkar kunna mycket mer än att bara tillverka klockor. Jag slukade stora delar av boken och även om en del saker antagligen flög lite över huvudet på mig så var den en njutning att läsa. 

När ett stort "avslöjande" kom insåg jag att det fanns ledtrådar under berättelsens gång som jag inte reagerat över. Det var kul att i efterhand kunna tänka tillbaka och se var jag borde kunnat se mycket mer än jag gjorde. 

Jag tänker inte skriva så mycket mer för det är en berättelse man bäst upptäcker utan att veta för mycket innan man börjar läsa. Jag är glad att författaren har fler böcker och ser fram emot att fortsätta utforska hennes världar.

tisdag 27 juli 2021

Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken
Längd: 7 h 1 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 1)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Varför den spänningsälskande Katarina Zapp, 31 år gammal, arbetar med något så strukturerat som revision är egentligen en gåta. Men hon får dagarna att gå med hjälp av stora mängder choklad och detektivromaner som får ryggraden att krulla sig. När mystiska saker sker både på arbetet och hemma i grannskapet slänger hon sig rakt ut i det okända tillsammans med sin pensionärs-granne Greta. Äntligen får hon användning för allt hon lärt sig i böckernas värld. För är det inte så att hon är menad att arbeta med något helt annat än siffror?"

Jag är ganska skeptisk till roliga böcker. Det är väldigt sällan de funkar för mig, jag vet inte riktigt varför men så har det alltid varit. Så det var med lite misstänksamhet jag började lyssna på Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken, en deckare som jag hört ska vara mysig och rolig.

Anledningen att jag blev nyfiken på den från första början är att den utspelar sig i Luleå och allt som har en koppling till de norra delarna av landet lockar mig eftersom det är mina hemtrakter. Så, hur gick det då? Funkade humorn den här gången?

Det gjorde den faktiskt! Flera gånger har jag suttit och fnissat medan jag lyssnade. Och blivit sjukt sugen på choklad. Jag tror aldrig en bok fått choklad att låta så förbaskat gott tidigare. Andra gånger har jag önskat att jag haft en kudde att gömma mig bakom när det blivit spännande på ett väldigt humoristiskt vis. Jag har velat skrika "Neeeeej vad gööööör du?!" till Katarina när hon hamnar i jobbiga/pinsamma situationer. 

Katarina är huvudkaraktären men hon har ett härligt granngäng som också tar stor plats. Speciellt Greta, fina Greta! Alla borde ha en egen Greta i sitt liv. Egentligen vill jag vara kompis med Katarina också, det hade nog gjort livet intressant på många oväntade sätt. 

Det här är verkligen en mysdeckare som det varit en njutning att lyssna på. Nu ser jag fram emot att fortsätta med serien.

måndag 26 juli 2021

Deity av Matt Wesolowski

 

Originaltitel: Deity
Sidor: 320 (Häftad)
Serie: Six Stories (del 5)
"A shamed pop star. A devastating fire. Six witnesses. Six stories. Which one is true? 
When pop megastar Zach Crystal dies in a fire at his remote mansion, his mysterious demise rips open the bitter divide between those who adored his music and his endless charity work, and those who viewed him as a despicable predator, who manipulated and abused young and vulnerable girls. 
Online journalist, Scott King, whose Six Stories podcasts have become an internet sensation, investigates the accusations of sexual abuse and murder that were levelled at Crystal before he died. But as Scott begins to ask questions and rake over old graves, some startling inconsistencies emerge: Was the fire at Crystal's remote home really an accident? Are reports of a haunting really true? Why was he never officially charged?

Six Stories fortsätter att leverera! Den här gången börjar Scott King gräva i en världsberömd popstjärnas liv och död. Ligger det något i anklagelserna som framförts mot honom, spökar det verkligen vid hans hus mitt ute i skogen och vad är det för underlig varelse som flera i hans närhet verkar ha sett?

Det är väldigt svårt att läsa den här boken och inte dra paralleller till verkliga händelser. Jag tänker på det hela tiden. Det stör inte läsningen, tvärtom gör det allt mer intressant. Man får verkligen perspektiv på hur svårt det kan vara för en "vanlig människa" att bli trodd när man står emot någon som är världskänd och gör så mycket gott genom välgörenhet. 

Under berättelsens gång svänger mina egna teorier fram och tillbaka beroende på vem Scott King intervjuar. Det är skickligt skrivet! Samtidigt ligger en känsla av något övernaturligt och lurar i bakgrunden. Finns det verkligen något som gömmer sig i skogen eller är det bara folks fantasi som gör att de ser något? 

Jag älskar den här serien och håller tummarna för att det kommer fler delar!

torsdag 22 juli 2021

Fem år senare av Rebecca Serle

 

Originaltitel: In Five Years
Sidor: 290 (Inbunden)
"Var ser du dig själv om fem år? 
Dannie Kohans liv går precis som hon planerat, och hon har inga problem att leverera ett perfekt svar på frågan. Hon får jobbet och tackar dessutom ja till sin pojkväns frieri senare på kvällen. Men när hon vaknar nästa morgon ligger en helt annan man bredvid henne. Nyheterna visas på tv:n och datumet i rutan är fortfarande den 15 december men året är 2025. Efter en chockartad timme vaknar Dannie igen år 2020. Hon kan inte skaka av sig vad som har hänt. Det kändes annorlunda mot en vanlig dröm. Men hon är en framgångsrik advokat, och lever i verkligheten. Drömtydning och annat trams får new age-typer, som hennes bästa kompis Bella, hålla på med. Övertygad om att det inte betyder något lägger Dannie det hela bakom sig.

Tills hon fyra och ett halvt år senare stöter på mannen från sin vision."

Fem år senare har verkligen synts överallt på Instagram den senaste tiden. Alla har hyllat den och sagt att den inte är vad man först tror att den ska vara. Nu när jag äntligen har läst den så får jag hålla med. 

Det är en otroligt bra, lättläst och känslosam historia. Den handlar inte bara kärlek utan också om vänskap, sorg och vad man gör när hela världen verkar gå i bitar. Jag trodde inte att jag skulle sitta och kämpa emot gråten så mycket som jag faktiskt gjorde. Många gånger började tårarna rinna och vid några tillfällen fick jag pausa och andas lite innan jag orkade fortsätta. 

Jag vill egentligen inte berätta så mycket mer om handlingen för det är bäst om man plockar upp den utan att veta för mycket. Däremot kan jag säga att jag på många sätt känner igen mig i Dannie. Jag har också ett stort kontrollbehov och har svårt för när livet tar vändningar som jag inte är beredd på eller vet hur jag ska hantera. Hon är en karaktär som är lätt att relatera till.

Det är en berättelse jag kommer bära med mig länge och jag är så glad att jag läste den.

onsdag 21 juli 2021

All denna vrede av Cara Hunter

 

Originaltitel: All the Rage
Sidor: 407 (Inbunden)
Serie: Adam Fawley (del 4)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack!
"En tonårsflicka hittas irrande omkring i utkanterna av Oxford, uppriven och omtumlad. Hon berättar att hon blivit indragen i en bil, att någon dragit en plastpåse över hennes huvud och sedan kört henne till en avskild plats där hon blivit utsatt för övergrepp. Ändå vägrar flickan att anmäla sin förövare.

Kriminalkommissarie Adam Fawley påbörjar en utredning men kommer ingenstans eftersom flickan inte vill samarbeta. Döljer hon något och i så fall vad? Och varför får Adam en känsla av att han har varit med om det här fallet tidigare?

När ytterligare en flicka försvinner har Adam inte längre något val. Om han inte börjar gräva i sitt förflutna, kanske den här flickan inte kommer tillbaka."

Jag tycker verkligen om den här serien. Det är sträckläsningsböcker som är utformade på ett lite speciellt sätt. Blandat med den vanliga texten får vi ta del av artiklar, kommentarer från internetforum, sms och så vidare. Det är bara att erkänna att jag är svag för sånt. 

Fallen i den här delen är riktigt spännande och helt omöjliga att lista ut svaren på i förväg. När allt avslöjas är jag verkligen inte beredd och det är ett bra betyg! Jag kan däremot inte skriva så mycket om själva handlingen då det känns väldigt lätt att spoila små detaljer som är bäst att man upptäcker under läsningen.

Adam Fawley är en karaktär jag fastnat för. Han och hans fru har varit med om mycket men han känns ändå inte som den klassiska poliskaraktären med ett trasigt äktenskap. Han verkar istället vara en bra polis och människa. I den här delen fick man veta mer om bakgrunden till hans förhållande och det tyckte jag var intressant. 

All denna vrede slutar på ett sätt som verkar utlova en riktigt intensiv fortsättning och jag ser fram emot att läsa vidare när den kommer!

tisdag 20 juli 2021

Helioskatastrofen av Linda Boström Knausgård

 

Originaltitel: Helioskatastrofen
Sidor: 99 (Pocket)
"En tolvårig flicka föds ur sin fars huvud. Hon bär en glänsande stridsrustning där hon står i allt blod på golvet. I ett ögonblick långt som livet självt ser de på varandra. Så pressar han händerna om huvudet, som för att sluta igen det som öppnats, och skriker.

Flickan utplaceras i en familj. Fadern hamnar på sjukhus för en svår schizofreni. Flickan lär sig språket de talar i byn, här högt uppe i norr. Hon bekänner sig till nykterheten och Gud, som alla andra. Pingstkyrkan får ett grepp om henne, när ett rykte om henne börjat spridas. Alla hennes frågor hotar att brista ut i ett skrik, starkt som en storm: Vem är hennes far? Vad är det för språk hon talar när de tror hon »talar i tungor«? Vad kommer att hända när hon börjar växa, så som hon vet att hon måste?"

Det här var en väldigt, väldigt skum bok. Den har bara 99 sidor men jag känner mig ändå osäker på vad jag faktiskt läst. Vad som egentligen hände på de där sidorna. 

Boken är uppdelad i två delar och jag tycker nog bäst om den första. Jag tror det är för att den andra gjorde mig mer förvirrad. Jag gillade dessutom miljön mer under första delen.

Det här blir ett jättekort inlägg men jag vet faktiskt inte vad mer jag kan säga. Den var intressant men lämnade mig som sagt väldigt förvirrad. 

måndag 19 juli 2021

En kväll i juni av Anna Lönnqvist

 

Originaltitel: En kväll i juni
Sidor: 374 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Norstedts förlag, tusen tack!
"Ella och Ben träffas en junikväll 2007 utanför Gröna Lund. Efter en oförglömlig kväll tillsammans, skiljs de åt, men är säkra på att de snart kommer att ses igen.

Tolv år senare lever Ella i en trygg relation med sin barndomsvän Leon. Hon jobbar som frilansskribent och har precis fått ett erbjudande om att spökskriva biografin om den legendariska, men komplicerade, Fredrika Bergh ? en av Sveriges mest framstående näringslivskvinnor.

Ella har aldrig glömt kvällen med Ben, så när han överraskande dyker upp på Fredrikas gods, ställs hennes tillvaro på ända. Men hon är fast besluten att en kväll för så länge sedan inte förändrar något.

Men ju längre hon kommer i arbetet med boken om Fredrikas liv, desto mer osäker blir hon på sitt eget. Ska hon göra samma misstag som Fredrika en gång gjorde, eller våga släppa alla förväntningar och leva för sin egen skull?"

Jag tror jag plockade upp den här boken vid precis rätt tillfälle. Det var under några dagar när jag kände mig riktigt nere utan att egentligen ha en speciell anledning och den här berättelsen gav mig något lättsam där jag var ganska säker på att få ett lyckligt slut. Det kändes som trygg läsning.

Anna Lönnqvist är en författare vars böcker jag bekantat mig med ganska bra vid det här laget. Hon skriver feelgood som verkligen känns. Det finns en bra blandning av förlust och kärlek i En kväll i juni, misstag som inte kan göras ogjorda och samtidigt hopp för framtiden. Jag gillar de båda tidslinjerna som flyter ihop på ett smidigt sätt i slutet. Då satt jag med tårar i ögonen och blandade känslor. Både glädje och en liten bit sorg. 

Något som slog mig efteråt och antagligen förklarar varför jag blev så fäst vid tanken på ett enda möte som lämnar kvar något i en person i flera år framöver, är att jag skrivit en liknande novell när jag gick i skolan. Den utspelade sig under under en vinternatt och innehöll två vilsna ungdomar med trasiga hem som av en slump möttes vid en gungställning. Det blev en lite extra personlig koppling till berättelsen i Lönnqvists bok. 

En kväll i juni är en självklar rekommendation till alla som letar efter en feelgoodroman att plocka upp. 

torsdag 15 juli 2021

Rörgast av Johan Theorin

 

Originaltitel: Rörgast
Sidor: 455 (Inbunden)
Serie: Ölandssviten (del 3)
"Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som bultar på hans dörr. Pojken stapplar in från stranden och berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän, och en galen man med yxa. Det är i början av en tryckande högsäsong på norra Öland, när tiotusentals turister anländer för att fira midsommar.
 Men en av besökarna har vänt hemåt från ett annat land för att kräva betalning för en mycket gammal skuld, och han lämnar död och skräck efter sig i sommarnatten. I myllret av människor är det bara Gerlof som börjar ana vem hemvändaren är, och varför hans mål är att hämnas på en hel släkt. Det är bara han som har mött mannen förut, i ungdomen, när de båda stod på kyrkogården och plötsligt hörde knackande ljud från en nygrävd grav..."

Jag har läst flera böcker av Theorin under åren och tyckt bra om alla. Min favorit är nog fortfarande Nattfåk men Rörgast klättrar också högt upp på listan!

Det är en ganska tjock bok men det märks verkligen inte under läsningen. Sidorna bara flyger fram och jag plöjde en stor del av boken under en dag. Kapitlen är korta så det var hela tiden lätt att tänka "bara ett kapitel till", sånt älskar jag! 

Gerlof är en återkommande karaktär och jag tycker om att följa honom. Han är gammal och känns väldigt stabil och klok. Samtidigt som han är modig och försöker göra det rätta när han upptäcker att någon håller på med mindre trevliga planer. 

Jag har aldrig varit på Öland men kan verkligen känna miljön genom böckerna. Jag skulle nog inte trivas jättebra där heller på sommaren när det verkar vara galet mycket turister så det är nog lika bra jag håller mig till böcker som utspelar sig där under de varmare månaderna!

Nu ser jag verkligen fram emot den nya boken, Benvittring, som släpps i november.

onsdag 14 juli 2021

I Really Didn´t Think This Through av Beth Evans

 

Originaltitel: I Really Didn´t Think This Through
Sidor: 192 (Häftad)
"This book is a compendium of Beth's collected wisdom and stories, interwoven with her tremendously popular and loveable illustrations. The book is a wonderful mix of fun (playful meditations on the band Rush and international pen-pals) and thoughtful (Beth delves into her personal history with obsessive compulsive disorder and depression while commiserating on topics like dating and credit card shame) all with a simple candor that anyone from a teen to their grandparent can relate to. 
Through all of her experiences, Beth manages to extract valuable lessons, and the book is replete with friendly advice about caring for yourself, getting help no matter what your problems are, and embracing what makes you happy."

Det här är en charmig och fin liten bok som innehåller både text och illustrationer av Beth Evans. Den tar upp ämnen som ångest, depression, tvångstankar och annat som livet kan innehålla.

Vissa saker kunde jag känna igen mig i och det är oftast därför jag köper böcker i den här stilen. För det mesta finns det något i deras innehåll som träffar rätt. Även de gånger när jag inte kan relatera till saker författaren varit med om lyckas hon verkligen beröra mig som läsare. Till exempel sitter jag med tårar i ögonen när jag läser om hur hon till slut insåg att hon behövde be sina föräldrar om hjälp för att hon mådde så dåligt.

Samtidigt blandar hon det tunga med en del humor i sina illustrationer. Även om de också tar upp ämnen som många känner igen sig i och tycker är jobbiga kan man le åt det tack vare hennes gulliga gubbar. Det är en bok många nog kan hitta igenkänning i och jag är glad att jag köpte den!

tisdag 13 juli 2021

Tisdagstrion - Sommarläsning

 

Dags för sista tisdagstrion innan Ugglan & Boken tar ett litet sommaruppehåll med den! Och veckans tema är passande nog sommarläsning. Jag har ju redan gjort en tbr-video för juli så jag visar inte böcker jag tänker läsa i sommar. Istället tipsar jag om tre böcker som jag tycker passar perfekt för sommarläsning.


Strandläsning av Emily Henry. Bara titeln skriker ju sommarläsning eller hur? Det är en charmig och härlig feelgood! Den har dessutom en mening som fick mig att fnissa långt efter att jag hade läst den.


Konferensen av Mats Strandberg kan du plocka upp en riktigt regnig och ruggig dag. Att läsa den är lite som att läsa en slasherfilm plus Strandbergs fantastiska karaktärer. Perfekt när man vill göra gråa dagar lite läskigare!


De sju systrarna av Lucinda Riley. Vill du ha ett sommarprojekt kan du ju ge dig på hela serien om de sju systrarna. Det är ganska tjocka böcker som blandar nutid och dåtid. Jag älskar serien och ska själv ge mig på den sjunde boken under semestern.

måndag 12 juli 2021

The Nightmare of Black Island av Mike Tucker

 

Originaltitel: The Nightmare of Black Island
Sidor: 250 (Pocket)
"On a lonely stretch of Welsh coastline a fisherman is killed by a hideous creature from beneath the waves. When the Doctor and Rose arrive, they discover a village where the children are plagued by nightmares, and the nights are ruled by monsters. 
The villagers suspect that ancient industrialist Nathanial Morton is to blame, but the Doctor has suspicions of his own. Who are the ancient figures that sleep in the old priory? What are the monsters that prowl the woods after sunset? What is the light that glows in the disused lighthouse on Black Island? As the children's nightmares get worse, The Doctor and Rose discover an alien plot to resurrect an ancient evil..."

Den här boken är bara mysig och trygg läsning för mig. Jag älskar Doctor Who, speciellt säsongerna med David Tennant. Så när jag läser berättelsen om Black Island kan jag höra hans röst säga replikerna och se honom göra allt som beskrivs. Det gör verkligen hela läsupplevelsen speciell!

Berättelsen är lite lagom spännande, har några roliga ögonblick och så klart några ondskefulla utomjordingar som vill förstöra jorden. Det är fantastiskt så många utomjordiska raser som vill utplåna oss i den här serien! Tur att The Doctor och hans kompanjoner håller koll.  

Det är egentligen inte fantastisk litteratur, det är bara glädje för mitt nördhjärta.

torsdag 8 juli 2021

Who´s a Good Boy? av Joseph Fink & Jeffrey Cranor

 

Originaltitel: Who´s a Good boy?
Sidor: 283 (Häftad)
"From the authors of the New York Times bestselling novels It Devours! and Welcome to Night Vale and the creators of the #1 international podcast of the same name, comes a collection of episodes from Season Four of their hit podcast, featuring an introduction by the authors, a foreword by Jonny Sun, behind-the-scenes commentary, and original illustrations."

När jag köpte den här boken trodde jag att det var en till roman som utspelade sig i Night Vale. Men när jag plockade upp den och kollade närmare insåg jag att det är avsnitt i textform med lite kommentarerna från skaparna och en del av skådespelarna som varit med i podden. Det var absolut inget som gjorde den till en besvikelse, jag blev bara lite förvånad först.

Men det gör det svårt att beskriva vad den handlar om eftersom det är flera olika avsnitt. Det jag kan säga är att det lika galet, underligt och underhållande som det brukar vara med Night Vale. Det är hundparker dit man inte får ta hundar, underliga främlingar som bara står och andas och stirrar på en, en liten söt beagle som kanske inte är så oskyldig som den verkar och så vidare. 

Nu ska jag försöka få någon ordning på de andra titlarna som finns och se vilken bok det är jag borde skaffa härnäst!

onsdag 7 juli 2021

Klara och solen av Kazuo Ishiguro

 

Originaltitel: Klara and the Sun
Längd: 9h 55 min
Uppläsare: Eva Rööse
"Från sin plats i butiken som säljer artificiella vänner observerar Klara - en artificiell vän med enastående iakttagelseförmåga - noggrant beteendet hos dem som kommer in för att handla. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor."

Det här är min andra bok av Ishiguro och den lämnar mig med en stark längtan att kasta mig över mer.

Klara och solen är i mina ögon en väldigt fin berättelse. Huvudkaraktären är Klara, en artificiell vän som får följa med en flicka hem för att finnas där för henne, vara hennes stöd och vän. Klara är dessutom speciell, hon har spenderat mycket tid i butiken med att iaktta och försöka förstå människor. Hon är väldigt uppmärksam, samtidigt finns det lite av en naivitet hos henne eftersom hon ändå inte förstår riktigt alla nyanser som det mänskliga livet och humöret kan visa. 

Vad det innebär att vara människa är dessutom ett av ämnena i boken. Jag tycker den behandlar det på ett väldigt bra och intressant sätt. Trots att jag upplever berättelsen som otroligt fin och varm största delen av tiden finns där ibland en lite obehaglig känsla. Något som skaver under huden när jag börjar förstå mer och mer. 

I slutet satt jag med tårar i ögonen och bara stirrade mig framför ett tag. Jag tyckte verkligen om den och ser fram emot att fortsätta utforska Ishiguros författarskap! 

tisdag 6 juli 2021

Tisdagstrion - Bokomslag med ansikten på

 

Den här veckan ska vi fokusera på omslag inne hos Ugglan & Boken! Jag tycker oftast inte om bokomslag som har ansikten på sig. När jag låter ögonen fara över bokhyllorna här hemma är det första som slår mig att jag mest har faktaböcker som har ansikten på. När det gäller skönlitteratur finns det mer ryggar än ansikten hos mig.


Florence Wetzel var med för någon vecka sedan också när det gällde huvudstäder. Men hennes andra bok, The Woman Who Went Overboard passar så bra in idag så hon får vara med igen! Det här är också en thriller som jag tyckte om.


Hemmet av Mats Strandberg. Det är i och för sig inte ett helt ansikte, men en del av ett ansikte. Riktigt bra bok och jag tycker omslaget är obehagligt. 


Kidnappningen av Anna Schulze är en roman baserad på verkliga händelser och personer i Annas egen familj. Den var otroligt bra och berörande.

måndag 5 juli 2021

The Orphan Choir av Sophie Hannah

 

Originaltitel: The Orphan Choir
Sidor: 291 (Inbunden)
"Louise's seven year old son has been sent away to boarding school against her wishes, and she misses him desperately. And her neighbour from hell is keeping her awake at night by playing loud, intrusive music. So when the chance comes to move to the country, she jumps at it as a way of saving her sanity. Only it doesn't. Because the music has followed her. Except this time, it's choral music sung by a choir of children only she can see and hear..."

Den här boken har stått i min hylla i flera år och bara väntat på att få uppmärksamhet. I juni blev det äntligen dags och jag måste säga att jag känner mig ganska meh till den. 

Det tog otroligt lång tid för den där flytten ut på landet att hända. Mer än halva boken hann passera innan de äntligen var där. Innan det hade Louise hört barnkören några gånger men mest antagit att det var hennes granne som djävlades med henne. Så den kändes väldigt seg.

När de väl flyttat händer lite mer. Och när slutet närmar sig blir det ganska intensivt. Slutet överraskade dessutom och det är det mest positiva i boken. Oftast är det väl så att en bok kan förstöras av slutet, här är det nästan räddningen istället. Twisten gjorde så det inte kändes som helt bortkastad tid. Men överlag var det tyvärr ingen bok för mig.

torsdag 1 juli 2021

Mysteriet på kyrkogården & Docksamlarens hus av Tobias Söderlund

Originaltitel: Mysteriet på kyrkogården & Docksamlaren hus
Sidor: 103 & 107 (Inbundna)
Ålder: 6-9
Serie: Spökhunden Buster
(del 1 & 2)
Illustrationer:
Stef Gaines
Recensionsexemplar:
Från Rabén & Sjögren, tusen tack!"Ellens bror har blivit allvarligt sjuk. Därför är det nästan alltid Ellen som går ut med Buster, familjens toypudel. Under en av deras kvällspromenader får Buster upp ett spår på kyrkogården. Det leder fram till en grav. Ellen tror först inte det är sant, men det är något som dallrar i luften vid gravstenen. Och sedan blir två genomskinliga gestalter synliga...

Fler besök på kyrkogården väntar. Ellen har fått upp ögonen för någonting som hon bara måste nysta vidare i, tillsammans med Buster och bästa vännen Lorraine."

Har ni hängt med mig ett tag så vet ni att jag verkligen tyckte om Tobias Söderlunds trilogi Spökkameran. I sin nya serie Spökhunden Buster håller han kvar vid spökerierna men riktar sig nu till en lite yngre publik.

I de två första böckerna får vi lära känna Ellen och hennes familj. Förutom Ellen själv och hunden Buster finns mamma, pappa och storebror Oscar. När Oscar blir allvarligt sjuk får Ellen ta hand om Buster mer än vanligt. Det är under en promenad med honom som hon upptäcker att han kan spåra spöken! Vilket leder dem ut på några lagom läskiga äventyr. 

Stef Gaines svartvita illustrationer är underbart levande och jag hoppar mellan att låta "awww" när Buster är med på bild till att rysa när alla dockor i andra boken syns. Jag tycker verkligen inte om dockor!

Berättelserna balanserar väldigt bra mellan att vara spännande när det gäller spökdelen och allvarliga och finstämda när det handlar om Ellens familj och hur de hanterar broderns sjukdom. Första delen slutar med en cliffhanger så det är verkligen tur att del två finns ute redan så att alla läsare kan slänga sig över den direkt!