måndag 19 juli 2021

En kväll i juni av Anna Lönnqvist

 

Originaltitel: En kväll i juni
Sidor: 374 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Norstedts förlag, tusen tack!
"Ella och Ben träffas en junikväll 2007 utanför Gröna Lund. Efter en oförglömlig kväll tillsammans, skiljs de åt, men är säkra på att de snart kommer att ses igen.

Tolv år senare lever Ella i en trygg relation med sin barndomsvän Leon. Hon jobbar som frilansskribent och har precis fått ett erbjudande om att spökskriva biografin om den legendariska, men komplicerade, Fredrika Bergh ? en av Sveriges mest framstående näringslivskvinnor.

Ella har aldrig glömt kvällen med Ben, så när han överraskande dyker upp på Fredrikas gods, ställs hennes tillvaro på ända. Men hon är fast besluten att en kväll för så länge sedan inte förändrar något.

Men ju längre hon kommer i arbetet med boken om Fredrikas liv, desto mer osäker blir hon på sitt eget. Ska hon göra samma misstag som Fredrika en gång gjorde, eller våga släppa alla förväntningar och leva för sin egen skull?"

Jag tror jag plockade upp den här boken vid precis rätt tillfälle. Det var under några dagar när jag kände mig riktigt nere utan att egentligen ha en speciell anledning och den här berättelsen gav mig något lättsam där jag var ganska säker på att få ett lyckligt slut. Det kändes som trygg läsning.

Anna Lönnqvist är en författare vars böcker jag bekantat mig med ganska bra vid det här laget. Hon skriver feelgood som verkligen känns. Det finns en bra blandning av förlust och kärlek i En kväll i juni, misstag som inte kan göras ogjorda och samtidigt hopp för framtiden. Jag gillar de båda tidslinjerna som flyter ihop på ett smidigt sätt i slutet. Då satt jag med tårar i ögonen och blandade känslor. Både glädje och en liten bit sorg. 

Något som slog mig efteråt och antagligen förklarar varför jag blev så fäst vid tanken på ett enda möte som lämnar kvar något i en person i flera år framöver, är att jag skrivit en liknande novell när jag gick i skolan. Den utspelade sig under under en vinternatt och innehöll två vilsna ungdomar med trasiga hem som av en slump möttes vid en gungställning. Det blev en lite extra personlig koppling till berättelsen i Lönnqvists bok. 

En kväll i juni är en självklar rekommendation till alla som letar efter en feelgoodroman att plocka upp. 

2 kommentarer:

 1. Jag läste ut den här boken häromdagen. :) Det är väldigt sällan jag läser böcker precis när jag får hem dem, men den här gick direkt från paketet till att bli läst. Verkligen en mysig och bra bok! :)
  Vad roligt att du hade skrivit en novell på samma tema! Det tror jag faktiskt att jag också har gjort, en gång för länge sedan... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad härligt att den blev läst så snabbt! :D Det är ju så lätt för böckerna att hamna i hyllan och sen står de där och väntar i flera år :p. Kul att du också skrivit en novell på samma tema :D

   Radera