fredag 28 september 2018

It's Finally Fall Book Tag!


1. På hösten är luften krispig och ren, nämn en bok med en livfull handling. 2. Naturen är vacker, men döende. Nämn en bok som är vackert skriven men ändå berör stora ämnen som sorg och förlust. 3. Hösten är tid för skolstarten. Nämn en facklitterär bok som lärt dig något nytt. 4. För att hålla sig varm är det bra att spendera tid med människor man älskar. Nämn en familj/hushåll/vänskapsgrupp du skulle vilja utgöra en del av. 5. Alla färgglada löv skapar drivor på marken. Visa en bokhög med höstfärgade ryggar. 6. Hösten är det ultimata tillfället för historieberättande vid en brasa. Nämn en bok där någon berättar en historia. 7. Kvällarna blir mörka. Nämn en bok med en mörk, obehaglig, handling. 8. Dagarna blir kallare, dela med dig av en kort bok vars handling kan värma någon under en kall och regnig dag. 9. Hösten återkommer varje år. Nämn en gammal favorit som du snart vill återvända till. 10. Hösten är den optimala årstiden för mysig kvällsläsning. Dela med dig av din viktigaste accessoarer för mysläsning.

torsdag 27 september 2018

Darktown av Thomas Mullen


Originaltitel: Darktown
Sidor: 432 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Historiska Media, tusen tack! 
"Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka.
När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren."
Det här är ingen lätt bok att läsa. Det är så mycket vidrig rasism i den och jag sitter verkligen och blir förbannad många gånger. Förbannad och frustrerad över att folk tyckte att det var okej att bete sig så illa, över att vissa fortfarande tycker det är okej. Det är ingen deckare man ska läsa om man bara vill vila huvudet lite med något lättsmält, den är tung och hemsk men väldigt bra och läsvärd. Den förtjänar den tid den tar och alla känslor som rörs upp under läsningen.

Dels får man följa två av de svarta poliserna, Boggs och Smith, som försöker vara riktigt bra poliser och faktiskt lösa brott som sker i deras stadsdel. Trots att de vita poliserna motarbetar, hotar och hånar dem. Dels får man följa en vit polis som heter Rakestraw och som inte är ett lika stort svin som majoriteten av den vita poliskåren. Han vill också lösa mordet på den unga flickan, oavsett hennes och den misstänktes olika hudfärger. Tillsammans men ändå inom sina egna gränser försöker de tre att komma fram till vad som egentligen hänt.

Förutom spänningselementen blir det en väldigt välskriven historielektion, som aldrig blir tråkig. Dessutom tycker jag författaren har en förmåga att få miljöerna otroligt levande, det känns nästan som jag går där på gatorna i Darktown och letar svar tillsammans med Boggs och Smith.

Det här är som sagt ingen feelgood-läsning, men jag tycker verkligen att den borde plockas upp av så många som möjligt. Gillar du deckare kan du läsa den, gillar du historiska romaner kan du läsa den, gillar du historiska deckare är det självklart att du kan läsa den. Läs den, helt enkelt.

onsdag 26 september 2018

All Systems Red av Martha Wells


Originaltitel: All Systems Red
Sidor: 160 (Häftad)
Serie: The Murderbot Diaries (del 1)
"In a corporate-dominated spacefaring future, planetary missions must be approved and supplied by the Company. Exploratary teams are accompanied by Company-supplied sceurity androids, for their own safety. 
But in a society where contracts are awarded to the lowest bidder, safety isn't a primary concern. 
On a distant planet, a team of scientists are conducting surface tests, shadowed by their Company-supplied droid - a swel-aware SecUnit that has hacked its own governor module, and refers to itself (though never out loud) as "Murderbot". Scornful of humans, all it really wants is to be left alone long enough to figure out who it is. 
But when a neighboring mission goes dark, it's up to the scientists and their Murderbot to get to the truth."
Den här boken är underbar! Så annorlunda mot annat jag läst och bara full med härligt torr humor och spänning. Jag menar, vi har huvudkaraktären, Murderbot, som ska skydda "sina" människor från alla möjliga hot och faror som kan dyka upp på planeten de är på. Men egentligen vill den bara få kolla på sina serier ifred, efter att den hackat sitt eget system så den fått fri vilja har den nämligen laddat ner väldigt mycket underhållning och att vara tvungen att följa efter människorna eller umgås med dem är bara jobbigt.

Ingen får veta att den har egen vilja heller, det är inte meningen att den ska kunna välja vilka kommandon den ska lyda. Men när nya hot närmar sig är det inte längre så lätt att låtsas och kanske de där människorna inte är helt värdelösa i alla fall?

Jag rekommenderar den verkligen. Den är kort, lättläst och otroligt bra! Det finns fler böcker i serien och jag kommer garanterat att läsa dem!

tisdag 25 september 2018

Veckans topplista - Crimetime: De bästa svenska deckarna i år


Veckan topplista hos Johanna handlar om årets bästa svenska deckare. Det ska bli spännande att se era svar! Men alltså, det blir bara fyra hos mig den här gången. När jag gick igenom mitt bloggarkiv för året insåg jag att jag inte har läst så många svenska deckare som är utgivna i år faktiskt. Visst har jag läst lite fler än fyra men det är de här fyra som jag känner att jag verkligen fastnat extra mycket för.


Ingen tvekan på den här! Silvervägen är en av årets bästa böcker överhuvudtaget. 


Detsamma gäller En helt vanlig familj, en av årets bästa böcker! 


Ögonvittnet är riktigt spännande och jag ser fram emot att läsa mer av Anna Bågstam! 


Riktigt mörk och spännande! 


måndag 24 september 2018

Draugen av Åsa Larsson & Ingela Korsell


Originaltitel: Draugen
Sidor: 256 (Kartonnage)
Serie: PAX (del 10)
Ålder: 9-12
"På söndag ska Viggo och Alrik flytta från Mariefred och Anders och Laylah! Allt är Iris fel. Hade inte hon blivit fångad av svarthäxan, skulle inte Alrik och Viggo ha filmats när de gjorde inbrott i skolan! Men saker tar en oväntad vändning när Viggo plötsligt kommer på var kodnyckeln kan finnas som kan lösa gåtan med monstret som finns under det magiska biblioteket! Hinner de rädda Mariefred och världen innan svarthäxan tar sig in i biblioteket? Och vem är det som döljer sig i kulisserna bakom Maggan Migrän? Tarotkorten förutspådde för länge sedan en katastrof för korpbröderna, och ingenting kan längre stoppa olyckan!
Tiden pulsar, mörkret vandrar in, för sista gången!"
Nu är den slut, den här underbara serien. Och det kommer kännas tomt! Dels för att den är riktigt bra och dels för att det har varit en fin grej att köpa böckerna när de kommer ut, läsa dem själv och sedan ge dem vidare till min systerson. Det har varit lite av en tradition så fort det släppts en ny bok i serien.

Men vilken avslutning, den är spännande, hjärtekrossande och perfekt. Jag satt med tårar rinnande vissa stunder och nerverna på helspänn andra gånger. Det är verkligen en bok som tar med läsaren på en bergochdalbana av känslor. Jag var faktiskt inte riktigt beredd på hur mycket den skulle påverka mig och trots att jag precis sa att det var ett perfekt avslut kommer det ta ett tag innan jag förlåter författarna för vissa saker!

Henrik Jonssons illustrationer gör hela berättelsen ännu mer levande och de är så vackra, känslofyllda och träffsäkra. Det hade inget kunnat bli bättre.

Nu ska den här sista boken skickas vidare upp till Kiruna så att systersonen också får läsa den. Har ni inte plockat upp den här serien än så gör det, den är magisk!

torsdag 20 september 2018

Hundpromenaden av Sven Nordqvist


Originaltitel: Hundpromenaden
Sidor: 32 (Inbunden)
Ålder: 3-6
"Tänk att få gå ut med tantens stora hund! En liten kissrunda bara. Gå nu inte för långt bort! Nädå, bara en liten runda. Och var inte borta för länge! Nädå. Hur länge är det? Kan man undra. Och vem är det egentligen som går ut med vem?"
Den här boken var jag bara tvungen att köpa. Sven Nordqvist är en stor del av min barndom och några av de bästa minnen jag har är från när jag och pappa dels var på biblioteket och lånade böckerna om Pettson och Findus, dels från när vi läste dem tillsammans och försökte hitta alla små figurer som finns överallt i illustrationerna.

Hundpromenaden är en berättelse med bara bilder. Man får själva hitta på vad som händer om man ska läsa den högt för någon. Det handlar om en liten figur som ska på promenad med en stor hund, och på varje sida får man leta reda på vart de är. Samtidigt som det så klart finns otroligt mycket annat att titta på.

Här har Nordqvist verkligen fått gå all in med sin fantasi och alla möjliga varelser och situationer. Den är helt enkelt underbar! Jag har kollat igenom den en gång men nästa gång kommer jag garanterat hitta hundra saker jag har missat. Det är det som är så underbart med hans böcker, det finns alltid nya saker att hitta.

onsdag 19 september 2018

Generalens älskarinna del 2 av Lisa Hågensen


Originaltitel: Generalens älskarinna del 2
Sidor: 253 (Häftad)
Serie: Purebred (del 4)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Kriget har brutit ut och vännerna från Norra Hellas riskerar sina liv i en sista strid mot die Herrenvolk."
Äntligen har jag fått läsa sista delen i Purebred-serien. Eller är det verkligen sista delen? Det känns som slutet lämnar mycket öppet, det skulle kunna komma fler böcker som utspelar sig i samma värld. Jag tror inte karaktärerna har slut på äventyr!

Precis som sina föregångare är den här boken något jag sträckläser. Lite mer än hälften slukas på en kväll och resten tar jag kvällen efter. Det går verkligen inte att sluta och jag sitter med hjärtat i halsgropen många gånger. 

En hel del karaktärer från första boken dyker upp igen och jag blir lite förvirrad innan jag kommer ihåg vilka de är i relation till de vi fått följa mer genom hela serien. Men när det väl klickade var det fint att få veta hur de gått för dem också!

Vill egentligen inte skriva för mycket då det är sista delen och jag vill inte riskera att avslöja något. Men har ni inte läst de här böckerna ännu så kan jag säga att de är värda att plocka upp. Riktigt snabblästa och spännande!

tisdag 18 september 2018

Veckans topplista - Bokomslag: höstfärger


Hösten är här och det är dags att prata höstiga bokomslag inne hos Johanna idag! Det blir nog en hel del blandat, både sånt jag läst och sånt jag inte läst. Hösten kan ju vara både färgsprakande och mörk dessutom.


måndag 17 september 2018

Nattvakten av Anna Ihrén


Originaltitel: Nattvakten
Sidor: 263 (Inbunden)
Serie: Jubileumsserien (del 1)
Recensionsexemplar: Från Mima förlag, tusen tack! 
"Den stora skridskobanan i Göteborg är dekorerad med isskulpturer och gnistrande granar. Förälskade par och familjer njuter av stämningen. Men så gör en liten flicka en fasansfull upptäckt: I en av isskulpturerna ser hon en infrusen man. Den döde visar sig vara en av stadens politiker, Lennart Starck. Fallet får högsta prioritet hos Göteborgspolisen, där Sandra Haraldsson erbjuds en ny tjänst.
Hennes kollega Dennis Wilhelmson är tjänstledig och studerar musikhistoria i Stockholm. Där träffar han Jasmin som han lärt känna på skolan. Men plötsligt försvinner Jasmin utan förklaring. Spåren leder Dennis mot Amsterdam han dras in i en härva av otäcka händelser och inser snart att han befinner sig i livsfara. Nattvakten är den världsberömda målningen av Rembrandt som hänger på Rijksmuseum i Amsterdam. Men vad kan mästerverket ha med Jasmins försvinnande att göra? Och med den döde politikern i Göteborg?"
Jag har aldrig läst något av Anna Ihrén tidigare fast har hon skrivit flera böcker innan Nattvakten, men de tillhör en annan serie.

I den här boken får vi lära känna främst Dennis och Sandra. Två poliser som dras in i en riktig härva med både mord, kidnappning och människohandel. Det börjar verkligen spännande direkt när en flicka upptäcker att en människokropp är infryst i en isskulptur. Inte riktigt vad man förväntar sig att hitta under en skridskotur med sin familj!

Därefter rullar det bara på med spänningen och intrigerna, det är många trådar som ska knytas ihop på slutet och det lyckas författaren bra med tycker jag. Det enda jag hade lite problem med ibland var antalet karaktärer och namn som jag var tvungen att hålla reda på. Det blev lite förvirrande vissa gånger och jag fick läsa vidare en bit innan det klickade vem det var jag läste om.

Men jag läste ut boken på en dag så det är verkligen en bladvändare som är lätt att fastna i!

torsdag 13 september 2018

Kamrat .357 av Henrik Wennesund


Originaltitel: Kamrat .357
Sidor: 272 (Pocket)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En kylig marsdag 2014 är en medelålders man ute och joggar längs Sveavägen i Stockholm. Han viker av till Tunnelgatan och springer hastigt uppför trapporna till Malmskillnadsgatan. Väl uppe måste han stanna och hämta andan. Åldern börjar göra sig påmind, och det stör honom. Han tänker tillbaka på den kalla februarinatt 1986 då han sköt statsminister Olof Palme. Och på det som nu är hans enda mål: Att skjuta Fredrik Reinfeldt innan han hinner bli omvald.
Femtio år tidigare, när mannen var en liten pojke, försvann hans far till havs. Fadern, som var estnisk krigsflykting, arbetade på fiskebåten Spejaren. Fartyget förliste efter en dramatisk kollision med en ubåt. Varken besättningen på tre man eller Spejaren återfanns och ingen visste vad som hänt dem.
Men så hittas båten till sist, av en slump, utanför Härnösand. Året är nu 1982 och det är en händelse som får ödesdigra konsekvenser. Det är två veckor kvar till valet och det sägs att Palme kommer att ta över efter Fälldin något som väcker ont blod i vissa kretsar..."
Den här boken kom först som ljudbok och jag har haft den på min lista på Storytel, men så frågade författaren om jag var intresserad av att få hem den som pocketbok och då tackade jag ja! Jag läser ju mycket mer än jag lyssnar på böcker.

Det är en berättelse med teorier om Palme-mordet, en vinkling på hur det kan ha gått till och vilka som kan ha legat bakom det. Något som jag tycker är fascinerande att läsa om. Det har ju gått så många år och fortfarande är det fullt av obesvarade frågor.

Jag tycker att Wennesund gör ett bra jobb med att bygga en trovärdig story. Den cirkulerar runt flera olika karaktärer och hoppar en del i tid men det är inget som blir förvirrande eller jobbigt att hänga med i. Planeringen, utförandet och sedan hur mördaren i boken skaffar sig ett bra alibi är riktigt intressant att läsa om. Ännu bättre blir det när man senare får läsa ur polisens vinkel när berättelsens upplösning börjar närma sig! Då är det svårt att lägga undan den innan sista sidan är läst.

onsdag 12 september 2018

Holländarn av Birgitta Bergin


Originaltitel: Holländarn
Sidor: 283 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"Karins tillvaro rasar samman när hennes pappa dör och hon inser att lögner och hemligheter är orsaken till hennes kärlekslösa barndom. Hennes länge förträngda minnen bildar plötsligt en ny sanning. Nu måste Karin ta reda på vem som är hennes riktiga far - för att inte gå sönder.
Det blir början på en resa där Karins sökande leder långt tillbaka i tiden, till nazismens fasansfulla terror och till 1960-talets Halmstad. Varför lämnade hennes pappa familjen? Varför förbjöds Karin att berätta vissa saker för sin lillebror? Och vad är det egentligen för hemlighet som hennes mamma bär på?"
Jag och Cissi bestämde oss för att läsa den här boken samtidigt för att pusha varandra lite! Vi höll kontakt över Instagram för att prata vad vi tyckte om den och så vidare. Väldigt trevligt!

Tidigare har jag läst Något du inte vet att jag vet av Bergin, men den fastnade jag tyvärr inte alls för. Så jag var faktiskt ganska nervös inför att plocka upp Holländarn. Men den här gången gick det mycket bättre! Jag tycker om berättelsen och även om vissa karaktärer driver mig till vansinne ibland med sina envisa dumheter så kan jag på något sätt ändå förstå dem och känna att deras sätt att reagera är logiska.

Något som hela tiden gjorde mig intresserad var det faktum att den här boken är baserad på verkliga händelser. Det gjorde så att jag verkligen ville veta hur det skulle sluta och om alla svar skulle komma fram. Jag höll tummarna för att huvudkaraktären Karin skulle få sitt lyckliga slut och hoppades att det skulle innebära att de verkliga människorna också fick det på något sätt. 

Vissa delar utspelar sig under andra världskriget och man får följa en pojke som skickas till ett koncentrationsläger och förlorar hela sin familj. Det är alltid ett tungt ämne, vare sig det är i romanform eller som fakta, men samtidigt så viktigt att det fortsätter berättas om och inte glöms bort.

tisdag 11 september 2018

Veckans topplista: Havet


Den här veckan handlar om havet inne hos Johanna! Så här kommer fem böcker som på något sätt har koppling till havet, det kan vara handlingen eller bara något i titeln. Lite blandat!


Augustimånads klassiker utspelade sig till största delen under havet! 


Havet i titeln! Väldigt bra bok också.


En av de Muminböcker jag har lyssnat på. 


Den här har jag inte läst, men jag har hört väldigt mycket bra saker om den.


Den här har jag här hemma oläst, måste ta tag i den snart för jag vill verkligen läsa den! 

måndag 10 september 2018

Den magiska rustningen av Hanna Blixt


Originaltitel: Den magiska rustningen
Sidor: 133 (Inbunden)
Serie: Äventyren i Sagofallen (del 4)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Vädret i Sagofallen och Mirroria är helt ur balans. Svarta hästen orsakar översvämningar, som följs av stormar och vulkanutbrott. För att stoppa Svarta hästen och mörkret som breder ut sig, får Sofia och Leo i uppdrag att hitta en magisk rustning. Problemet är att ingen verkar veta var delarna finns.
Kommer världarna gå under, eller kommer Sofia och Leo hinna stoppa Svarta hästen i tid?"
Den magiska rustningen är fjärde delen i serien om syskonen Sofia och Leo och deras äventyr i Sagofallen. Precis som de tre tidigare böckerna är det här en riktig bladvändare och jag läste ut den i en sittning.

Jag tycker verkligen Hanna Blixt har hittat ett välfungerande koncept i sina böcker då det händer något hela tiden. Det är ingen dötid där man kan tappa intresset utan det finns alltid en plats karaktärerna måste nå, eller något de måste hitta för att lösa det stora hotet som lurar i bakgrunden. Ett perfekt sätt att hålla yngre läsare fastnaglade vid sidorna! (Även äldre läsare bevisligen!)

Boken är perfekt för de som vill ha något spännande men samtidigt inte för läskigt. Det är inte blodigt eller skräckinjagande och jag vet att det finns många som söker precis det när de ska köpa böcker till födelsedagar eller julklappar. Den tar dessutom upp vikten av att vara snäll och ta hand om varandra, att stå upp för det som är rätt och att våga även om man är rädd.

Som tur är ska serien innehålla sju böcker så det betyder att det inte slutar här, det finns fler äventyr i Sagofallen att se fram emot!

torsdag 6 september 2018

The Long Dark Tea-Time of the Soul av Douglas Adams


Originaltitel: The Long Dark Tea-Time of the Soul
Sidor: 256 (Pocket)
Serie: Dirk Gently (del 2)
"When a passenger check-in desk at Terminal Two, Heathrow Airport, shot up through the roof engulfed in a ball of orange flame, the usual people tried to claim responsibility. First the IRA, then the PLO and the Gas Board. 
Even British Nuclear Fuels rushed out a statement to the effect that the situation was completely under control, that it was a one in a million chance, that there was hardly any radioactive leakage at all and that the site of the explosion would make a nice location for a day out with the kids and a picnic, before finally having to admit that it wasn't actually anything to do with them at all. 
No rational cause could be found for the explosion - it was simply designated an act of God. But, thinks Dirk Gently, which God? And why? What God would be hanging around Terminal Two of Heathrow Airport trying to catch the 15:37 to Oslo?"
Då har jag läst andra boken om den väldigt skumma privatdetektiven Dirk Gently. Och den här berättelsen är precis lika skruvad som första. Den är alltså väldigt bra!

Här har vi bortglömda gudar, en försvunnen kvinna, ilskna örnar och en Coca Cola-maskin som dyker upp på alla möjliga och omöjliga ställen. Låter det helgalet? Det är det också men jag tycker verkligen om det.

Man kan väl lugnt säga att det är en speciell sorts humor i Adams böcker, och jag förstår att inte alla fastnar för den. Men jag tycker den är underbar, sättet han skriver på får mig att sitta och småskratta för mig själv flera gånger och ännu oftare sitter jag bara med ett leende på läpparna under läsningen.

Jag önskar det fanns fler böcker om Dirk. Men jag får väl nöja mig med att kolla på serien på Netflix nu, även om jag har hört att den är väldigt annorlunda från böckerna.

onsdag 5 september 2018

Nyifken på: One way av S J Morden


Den här såg jag förra veckan och blev väldigt intresserad! Ett mordmysterium på Mars, ja men varför inte! Tycker det låter väldigt spännande och smått klaustrofobiskt. Rymden kan ge mig lite smått panik så att vara fast på Mars när folk börjar bli mördade är nog för att ge mig rysningar.
"It's the dawn of a new era - and we're ready to colonize Mars. But the company that's been contracted to construct a new Mars base, has made promises they can't fulfill and is desperate enough to cut corners. The first thing to go is the automation . . . the next thing they'll have to deal with is the eight astronauts they'll send to Mars, when there aren't supposed to be any at all.
Frank - father, architect, murderer - is recruited for the mission to Mars with the promise of a better life, along with seven of his most notorious fellow inmates. But as his crew sets to work on the red wasteland of Mars, the accidents mount up, and Frank begins to suspect they might not be accidents at all. As the list of suspect grows shorter, it's up to Frank to uncover the terrible truth before it's too late."

tisdag 4 september 2018

Veckans topplista - New York


Den här veckan handlar topplistan om New York! Kika in hos Johanna för att se hennes svar och hitta länkar till många andra bloggars inlägg!


Den här somriga boken utspelar sig delvis i New York!


Det här är en bok jag påbörjat men inte avslutat, men det ska hända!


Huvudpersonen i Glaskupan vinner en månads vistelse i New York.


Den här har jag inte läst men vill! Tycker den låter väldigt intressant.


Vi avslutar med en bok jag avskydde! 

måndag 3 september 2018

En världsomsegling under havet av Jules Verne


Originaltitel: 20,000 Leauges Under the Sea
Sidor: 319 (Pocket)
"Jules Vernes klassiska äventyrsroman är berättelsen om den hemlighetsfulle kapten Nemo som likt en undervattnens greve av Monte Cristo skapat sig en värld långt från den mänsklighet han avskyr.
Vi får följa kapten Nemo och hans besättning på fartyget Nautilus genom många farofyllda äventyr i den fantastiska undervattensvärlden."
Augustis klassiker är utläst! Det här var en väldigt positiv läsupplevelse. Jag hade ingen riktig koll egentligen på detaljerna om vad den handlade om och det var ganska trevligt att gå in i det utan förväntningar.

Kapten Nemo är nog en lika stor gåta nu när allt är slut, som han var i början, om inte större till och med. Jag vill veta mer om hans livs innan han flydde från mänskligheten! Vad hände, varför blev han som han blev. Små hintar får jag under berättelsens gång men de gör mig bara ännu mer nyfiken och jag hade gärna tagit reda på mer!

Ibland är det lite för mycket fakta insprängt i texten och jag tappar koncentrationen på vissa ställen. Men jag tycker ändå väldigt mycket om den. Det är verkligen en äventyrsroman och havet är ju otroligt fascinerande. Så många djup och varelser vi nog inte har koll på där ännu! Det passar perfekt för en berättelse som den här.

Har ni läst En världsomsegling under havet? Eller något annat av Jules Verne? Vad tyckte ni i så fall?