onsdag 30 november 2022

The Only Good Indians av Stephen Graham Jones

 

Originaltitel: The Only Good Indians
Sidor: 357 (Häftad)
"Ricky, Gabe, Lewis and Cassidy are men bound to their heritage, bound by society, and trapped in the endless expanses of the landscape. Now, ten years after a fateful elk hunt, which remains a closely guarded secret between them, these men - and their children - must face a ferocious spirit that is coming for them, one at a time. A spirit which wears the faces of the ones they love, tearing a path into their homes, their families and their most sacred moments of faith. Ten years after that fateful hunt, these men are being stalked themselves."

Äntligen fick jag läst The Only Good Indians, en bok det känns som jag velat läsa hur länge som helst! Jag minns inte ens hur jag hörde talas om den men handlingen gjorde mig intresserad direkt.

Innan jag började läsa hade jag fått en varning av Veronica om att en hund råkar illa ut och det är jag tacksam för! Då var jag beredd och kunde skumläsa de delarna. För det mesta är det människor som råkar illa ut, på väldigt blodiga sätt. 

Samtidigt som den stundtals är blodig är den väldigt psykologiskt obehaglig, speciellt i början. Man vet inte riktigt vad som är vad och blir nästan lika paranoid som en av huvudkaraktärerna.

Jag tyckte väldigt mycket om den och kommer läsa mer av författaren!

måndag 28 november 2022

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

 

Originaltitel: Fädernas missgärningar
Sidor: 557 (Inbunden)
Serie: Rebecka Martinsson (del 6)
"- Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria."

Då var sista boken om Rebecka Martinsson läst, det känns lite sorgligt. Jag har verkligen tyckt om serien.

Det är flera år sedan jag läste del fem, men det gör inget. Jag kommer snabbt in i handlingen och känner igen karaktärerna. Sedan är det bara att hänga med genom ett snötäckt Kiruna som är mitt i sin stadsflytt. Jag vet inte varför men jag blir alltid mer intresserad när det finns ett riktigt gammal fall med i berättelsen. Här hittas en kropp av en person som varit försvunnen i flera år och Martinsson börjar utreda det. Kopplingar till både nutiden och hennes egen historia kommer fram.

Det är en hemtrevlig känsla att läsa de här böckerna när de utspelar sig i Kiruna och byarna runtomkring. Jag känner igen så mycket och kan se allt så klart framför mig. Ända sedan början har jag haft en väldigt klar bild över var Martinssons hus i Kurravaara ligger och även om det kanske inte är där författaren har tänkt sig så har den bilden blivit kvar genom hela serien.

Jag kan bara säga tack för den här resan Åsa Larsson! Det har varit en fantastisk serie att följa och det känns som ett väldigt bra avslut.

torsdag 24 november 2022

Kulan som inte träffade av Richard Osman

 

Originaltitel: The Bullet That Missed
Sidor: 397 (Inbunden)
Serie: Torsdagsmordklubben (del 3)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers förlag, tusen tack!
"Det är en vanlig torsdag, om det nu finns vanliga dagar för gänget i Torsdagsmordklubben, när de blir indragna i förvecklingarna kring två mord som skett med tio års mellanrum. Elizabeth har dessutom ett besök som tvingar henne att välja mellan att döda eller bli dödad.

Medan pensionärerna i Torsdagsmordklubben finner nya vänner i en tv-stjärna, skumma pengatvättare och en före detta KGB-agent kämpar de för att hindra mördaren från att slå till igen..."

Den här serien blir bara bättre och bättre för varje bok. Karaktärerna börjar kännas som gamla vänner och jag tycker det är uppfriskande att hänga med på deras äventyr. De har dessutom en härlig inställning till det mesta de råkar ut för!

Mordmysterierna är kluriga och intressanta. Speciellt det som hände för tio år sedan, det fångar mig verkligen. Våra vänner får hjälp från alla möjliga och omöjliga håll och det bidrar till det charmiga och roliga i berättelsen. 

Mest av allt gillar jag vänskapen som finns i gruppen. Jag uppskattar också att det finns ett lite mer allvarligt stråk just när det gäller att åldras och se de man älskar åldras efter ett långt liv tillsammans. Jag trodde som sagt inte att de här böckerna skulle vara riktigt rätt för mig men jag är så glad att jag testade dem ändå. Det är inte ofta jag orkar sträckläsa en serie så att jag gjort det med de här tre är ett riktigt bra betyg!

onsdag 23 november 2022

Mannen som dog två gånger av Richard Osman

 

Originaltitel: The Man Who Died Twice
Längd: 12 h 0 min
Serie: Torsdagsmordklubben (del 2)
Uppläsare: Cecilia Nilsson
"Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmordklubben på Cooper Chase råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16-årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige.

Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjanden om Elizabeths tidigare liv, innan den inte alldeles snövita sanningen avslöjas. Några blir livets vinnare, några förlorar allt - inte bara förmögenheter."

 Andra delen om det härliga gänget i Torsdagsmordklubben är ännu bättre än första! 

Nu känner jag karaktärerna riktigt bra och det blir lättare att bara hoppa in i handlingen och hänga med på deras äventyr. Det är verkligen charmigt och underhållande samtidigt som det blir oväntat spännande ibland och känslosamt. När Ibrahim råkar illa ut blir jag lika upprörd som hans vänner och jag älskar hur de ställer upp och ser till att rättvisa skippas, även om det kanske inte är på det sätt man förväntar sig.

Det finns så många twister i berättelsen och jag imponeras av hur författaren lyckas knyta ihop allt. Jag har dessutom inte en chans att lista hur det ligger till. Inblandat i all spänning och charm kommer ibland små iakttagelser om hur det är att bli äldre, att redan ha förlorat sin livskamrat eller se personen sakta försvinna när minnet bit för bit blir sämre. De delarna är väldigt fina och kärleksfullt skrivna.

Letar man deckare som är kluriga, charmiga, roliga och spännande är det här en bra serie att plocka upp. Jag trodde faktiskt inte att böckerna skulle vara något för mig men jag är glad att jag bestämde mig för att prova och blev motbevisad!

måndag 21 november 2022

Under svart himmel av Christina Öhman

 

Originaltitel: Under svart himmel
Sidor: 266 (Häftad)
Serie: Underserien (del 1)
"En pojke. En legend. En förhäxad kråka.

Lars känner sig ensam och finner tröst hos en oväntad vän, en kråka som tycks följa honom vart han än är. En mörk vinternatt hör han en knackning på sitt sovrumsfönster, men det är inte kråkan han kommit att kalla Kara, utan en flicka i hans egen ålder. Naken ute i kölden. Flickan lämnar honom inte ifred. Hon fortsätter dyka upp och människor i Lars närhet dör under mystiska omständigheter.

Sexton år framåt fördunklas Lars tillvaro av en sorg från barndomen och han har genom år av terapi accepterat att både kråkan och flickan endast levt i hans fantasi. Till den dag fasaden rämnar, när en kvinna med bekanta, mörka ögon dyker upp vid hans hem. Smutsig och utmärglad säger hon Jag har hittat dig igen."

Under svart himmel är en riktigt bra och obehaglig debut! Vid vissa scener önskar jag nästan att jag kunde blunda och läsa på samma gång. 

Huvudkaraktären Lars är lätt att fastna för. Han har det inte lätt i skolan men en kärleksfull familj hemma. Sedan börjar folk att dö på hemska sätt samtidigt som en underlig flicka besöker honom. Öhman är inte rädd för att ta med läsaren nära inpå händelserna och det uppskattar jag! 

Jag gillar verkligen det fina sätt Lars familj skildras på. Han älskar sina föräldrar och det är tydligt att de älskar honom, det är ett ljus och en värme i allt det mörka som sker runtomkring. Det här följer med även när vi hoppar fram i tiden och Lars har blivit vuxen. Boken innehåller några illustrationer som är väldigt skickligt gjorda. De är i svartvitt och stärker verkligen berättelsens stämning. 

Det ska bli väldigt spännande att följa författarens fortsatta skrivande! Och jag kommer aldrig att se på kråkor på samma sätt igen...

fredag 18 november 2022

Spöktimmen boktagg


Mellsageeks video!

1.Kidnappningar - En bok som hållit dig fången
2. Sekter - En trollbindande karaktär
3. Stalkers - En bok som inte vill lämna dig ifred
4. Mystiska försvinnanden - En bok du har läst men inte minns
5. Hemsöka hus - En bok som stirrar på dig från bokhyllan
6. Olösta mysterier - En hypad bok du inte fastnade för
7. I havets djup -  En bok som behandlar viktiga ämnen
8. Konspirationsteorier - En bok som gjort dig paranoid
9. Expeditioner - En bok som tog med dig på en oförglömlig resa
10. Sömnparalys - En bok som höll dig vaken
11. Ouppklarade mord - En bok du gett upp
12. Onda barn - en uppföljare som inte höll måttet
13. Oskyldigt dömd - En bok som fått en del negativ kritik, men som du gillade
14. Dödliga lekar - En bok som lekte med dina känslor
15. Experiment - En bok som överraskat dig

torsdag 17 november 2022

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

 

Originaltitel: The Thursday Murder Club
Längd: 11 h 56 min
Serie: Torsdagsmordklubben (del 1)
Uppläsare: Cecilia Nilsson
"Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan."

Torsdagsmordklubben är en väldigt charmig, smårolig och mysig pusseldeckare. Vi får följa ett gäng härliga pensionärer som träffas varje torsdag för att lösa gamla, kalla mordfall. Men helt plötsligt dras de, till deras stora glädje, in i en färsk utredning när några nya mord inträffar!

Jag gillar verkligen karaktärerna. De är starka och unika personligheter och deras vänskap är väldigt fin. Elizabeth har haft ett spännande och lite mystiskt liv, Joyce är sprudlande positiv, Ibrahim är lite mer lugn och eftertänksam och Ron är en klippa och har inget emot att ställa till med en scen om det behövs.

Det är bara ett trevligt gäng att umgås med i några timmar helt enkelt. Den är väldigt lätt att lyssna på och dras med i. Perfekt när man inte vill ha något alltför mörkt!

onsdag 16 november 2022

Silvergryning av Anna Jakobsson Lund

 

Originaltitel: Silvergryning
Sidor: 509 (Häftad)
Serie: Metallsviten (del 2)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Annorlunda Förlag, tusen tack!
"I andra boken av Metallsviten måste folkdomare och rövare arbeta tillsammans. Större krafter än de räknat med ser revolutionen i norr som en möjlighet att öka sin makt. Och Berget har planer för dem alla.

Elsa Madigan undrar om det går att skapa ett nytt liv i arbetarrörelsen. Om hon någonsin kan ta kontakt med sin dotter utan att skämmas.
Jeroen Albring står i öppningen till en ny tid. Trots det kan han inte släppa taget om gamla frågor. Om vad som egentligen hände hans far.
Finn Gailis tvingas använda sina förmågor för Unni Erlots syften. Men att släppa in en rövare i rådhuset är vansinne, speciellt när det hänger en stark relik runt hans hals. Som vill äga allt den ser."

Äntligen har jag läst Silvergryning! Anna Jakobsson Lund är en av mina absoluta favoritförfattare och så fort jag får höra talas om att hon har en ny bok på gång blir det något stort att se fram emot. Enda anledningen att den här fått vänta lite är på grund av min läslust som försvann ett tag.

Men nu var det som sagt äntligen dags att dyka ner i hennes fantastiska världsbygge igen. Jag blir så fascinerad över hennes fantasi och förmåga att måla upp allt som händer så tydligt i mitt huvud. Jag ser karaktärerna, jag befinner mig där. 

Det var ett tag sedan jag läste första delen i serien, Blynätter, men jag känner inte att det gör något. Det tar inte lång tid innan jag kommer ihåg vad som hänt och hänger med i Silvergrynings handling. Boken är en tegelsten men det känns inte så när jag läser, sidorna bara flyger förbi och det blir aldrig tråkigt. 

Har ni inte plockat upp något från Anna Jakobsson Lund ännu så gör det!

måndag 14 november 2022

Fällan av Caroline Engvall

 

Originaltitel: Fällan
Sidor: 250 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"En drabbande reportagebok om några av de största svenska fallen av sexualbrott på nätet mot barn och unga.

Fjortonåriga Nadja stannar hemma från skolan i ett år när hennes nakenbilder börjar spridas.

Elvaårige Edvin skäms för att någon pressat honom på intima bilder i ett spel och slutar gå till skolan.

Trettonåriga Amanda planerar sitt eget självmord. En röd klänning så att blodet matchar.

Journalisten och författaren Caroline Engvall, specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet, belyser här ett växande samhällsproblem. I "Fällan" möter vi brottsoffer, experter och även förövare, och får en unik inblick i nätets mörkaste vrår. Men mitt i skuld, rädsla och oro finns också hopp. Med mer kunskap och större insyn kan vi vända utvecklingen."

 Fällan är en otrolig tung men viktig bok att läsa. Så stor del av våra liv är online i dagens samhälle och det är lätt att glömma bort att inte alla man pratar med är den de utger sig för att vara. I den här boken tar Caroline Engvall upp flera fall där barn och unga råkat illa ut, där de träffat personer som tvingat dem att göra saker. 

Det är läskigt att läsa om hur förövarna tar sig in under huden på offren, hotar dem och får dem att tro på alla lögner, får dem att känna sig ensamma och som att allt som händer är deras eget fel. I vissa fall går det så långt att döden känns som den enda utvägen. Jag kan inte förstå hur förövarna kan sova på nätterna, hur de inte kan tänka på konsekvenserna av vad de gör.

Engvall tar upp många bra tips på hur man som vuxen kan prata med unga i sin närhet om nätet och fällorna man kan fångas i. Hur man kan vara ett stöd och en trygghet för dem som utsatts för övergrepp på nätet. 

Trots det tunga ämnet är den inte svårläst. Texten känns lättillgänglig och det är lätt att ta till sig de olika fallen och faktadelarna. Fällan är som sagt en mycket viktig bok som alla vuxna borde läsa.

torsdag 10 november 2022

Spindeln av Lars Kepler

 

Originaltitel: Spindeln
Längd: 19 h 11 min
Serie: Joona Linna (del 9)
Uppläsare: Jonas Malmsjö
"För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor - varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu.

En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa. Via komplicerade gåtor börjar en bestialisk förövare ge polisen möjligheten att stoppa serien av mord.

Joona Linna och Saga Bauer kämpar sida vid sida för att lägga pusslet och rädda de utsedda offren innan det är för sent. Den våldsamma jakten blir alltmer desperat. Kanske är denna seriemördare omöjlig att stoppa, kanske sitter de redan fast i spindelnätet."

När jag börjar på en bok av Kepler förväntar jag mig spänning, galen slitning av mina nerver och råa mord. Jag blir inte besviken på Spindeln, jag får precis det jag hoppas på. 

Jag tycker verkligen om Jonas Malmsjö som uppläsare, hans röst passar perfekt och jag kan bara sjunka in i berättelsen.  

Är det helt trovärdigt eller logiskt? Nej det kan jag inte påstå, men det gör inget för mig. Jag får en riktig bladvändare som jag knappt ville sluta lyssna på. Samtidigt som jag vid ett tillfälle fick pausa för att mina nerver behövde vila lite, det var så satans spännande! 

Det är en del av boken jag känner kunde ha skippats, jag förstår inte riktigt varför den var med. Men annars är det en stabil del i en av mina favoritserier, även om den inte tar första platsen från Sandmannen. 

onsdag 9 november 2022

Kirke av Madeline Miller


Originaltitel: Circe
Sidor: 392 (Pocket)
"Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok - som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet."

Kirke är en bok jag hört otroligt mycket gott om. Så det var väldigt spännande när den blev vald som min och Therese kompisläsning för oktober. 

I början är det lite förvirrande med väldigt många namn. Vissa känner jag igen från det jag tidigare läst om grekisk mytologi men inte alla. Men när jag väl kommer in i berättelsen är jag fast och förvirringen går över. Jag gillar verkligen att läsa om Kirke och följa hennes liv.

Hon är en så stark karaktär som jag hejar på. Det gör mig glad när hon hittar sätt att göra det bästa av de utmaningar hon ställs inför. Jag tycker om Millers skrivsätt, hon får verkligen Kirke att komma till liv på sidorna.

Nu är jag väldigt sugen på att plocka upp Sången om Akilles också.

måndag 7 november 2022

En saga av Stephen King

 

Originaltitel: Fairy Tale
Sidor: 793 (Inbunden)
"Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr."

Jag har hört väldigt blandade åsikter om En saga, vissa älskar den, andra tycker inte alls om den. Så det var ganska nervöst att börja läsa. Det är ändå en tegelsten så det hade varit jobbigt att ta sig igenom den om jag inte fastnade.

Som tur är kan jag ansluta mig till de som gillar den. För mig är den här boken genomsyrad av kärleken till en hund. Och redan där har King vunnit. Vad kan jag sätta emot det liksom? När jag har ett elvaårigt litet monster här bredvid som är en förlängning av mitt eget hjärta. Det var så lätt att tänka sig in i Charlies situation vissa gånger på grund av det. Egentligen vill jag skriva mycket mer men jag kan inte göra det utan att spoila så jag låter bli.

Det är en kamp mellan gott och ont, ett otroligt äventyr där det händer så mycket och mitt i allt finns hela tiden hunden Radar, även när hon inte är med i scenen är kärleken till henne drivande. Jag njöt av varje lässtund. Det är verkligen en saga och den ger små blinkningar till andra sagor och jag tycker det höjde hela upplevelsen. Jag tycker om den, Radar är min hjälte och jag hade kunnat fortsätta läsa om deras äventyr i tusen sidor till.

onsdag 2 november 2022

House of Hollow av Krystal Sutherland

 

Originaltitel: House of Hollow
Sidor: 304 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"The Hollow sisters - Vivi, Grey and Iris - are as seductively glamorous as they are mysterious. They have black eyes and hair as white as milk. The Hollow sisters don't have friends - they don't need them. They move through the corridors like sharks, the other little fish parting around them, whispering behind their backs. 
And everyone knows who the Hollow sisters are. Because one day the three Hollow sisters simply disappeared. And when they came back, one month later, with no memory of where they had been, it was as if nothing had changed. Almost nothing. Apart from, for example, the little scar that had appeared in the hollow of their throats...and a whispering sense that something is not quite right about them, despite (or maybe because of) the terrible passion to be with them that they can exert on anybody at will..."

Det här var en väldigt obehaglig och spännande läsupplevelse som bara blev mörkare och mörkare under berättelsens gång. Jag var inte alls beredd på hur det hela skulle utveckla sig utan togs med på en åktur med många svängar!

Att en bok blir mörkare än jag hade väntat mig är ju något positivt. Jag gillar när böcker kan överraska och det måste jag säga att House of Hollow gjorde. Systrarnas relation är fascinerande och jag gillar att lära känna dem. Speciellt Iris som är den enda som bor kvar hemma. 

Det börjar som ett mysterium då den äldsta systern försvinner igen och de två yngre försöker hitta henne. Sedan är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och hänga med på resan som blir både blodig och känslofylld.