söndag 29 januari 2012

En charmig liten katt


"En kall vintermorgon hittar en bibliotekarie en utsvulten och frostbiten kattunge som slängts in i bibliotekets bokinkast. Personalen tar sig an katten, och trots en hel del motstånd lyckas de få behålla sin bibliotekskatt. Katten, som får namnet Dewey Readmore Books, blir en symbol inte bara för biblioteket utan också för hela den lilla staden Spencer.  
Vi lär känna många färgstarka och gripande livsöden i denna sanna historia om en katt som blev känd och älskad i hela världen. Besökare kom från när och fjärran, familjer gjorde semesterresor till Spencer enbart för att få träffa honom; ända från Japan anlände TV-filmare som hört talas om Dewey. När han dog 2006 stod hans dödsruna att läsa i över 300 tidningar runt om i världen."
Jag borde vid det här laget ha lärt mig att det blir blöta ögon när jag läser sådana här böcker om djur, jag grät när jag läste boken om hunden Marley, jag grät när jag såg filmen om Hachiko och jag grät nu när jag läste Vicki Myrons bok om katten Dewey.

Det här är en varm,kärleksfull och sann berättelse om staden Spencer och deras härliga bibliotekskatt; Dewey Readmore Books. Boken berättar hur de hittade lilla Dewey i bibliotekets bokinkast, frusen och hungrig, och hur han sedan dess fick biblioteket som sitt hem. Samtidigt får vi lära känna Vicki Myron bättre, hon väver in berättelsen om sitt liv väldigt smidigt i berättelsen om Dewey. Vi får en inblick i hur det vardagliga livet på deras bibliotek går till och vid ett tillfälle beskriver Vicki ett gammalt biblioteket som fanns i staden, som var lite mer varmt och hemtrevligt än den betongbyggnad det nu ligger i;

"Dessa bibliotek verkade vara avsedda att få barn att tro att man kunde gå vilse därinne och att ingen någonsin skulle kunna hitta en, och det skulle vara det underbaraste som kunde hända."

Det var inte bara gråt till den här boken dock, jag satt flera gånger och småskrattade för mig själv när Deweys upptåg beskrevs. Som kattägare kan jag känna igen flera små saker som Dewey hittar på och det fick mig att le och hjärtat att bli varmt.
En underbar berättelse!

"Den verkliga sanningen är, att under alla dessa år, både de svåra dagarna och de goda dagarna, och alla dessa föga anmärkningsvärda dagar som utgör sidorna i den verkliga boken om våra liv, så var det Dewey som höll mig uppe."

lördag 28 januari 2012

Fladdermusmannen av Jo Nesbø


"En ung norska, känd från tv, hittas död i Australien. Harry Hole skickas till Sydney för att bistå den australiensiska polisen i utredningen av mordet. Trots att han blivit tillsagd att hålla en låg profil hamnar Harry ändå mitt i händelsernas centrum. Snart förstår han och hans kollega, aboriginen Andrew Kensington, att de har att göra med en seriemördare.

Efterforskningarna kring fallet öppnar Harrys ögon för landets rika historia och urbefolkningens fascinerande legender. Samtidigt leder sökandet honom till ett Sydney som aldrig omtalas i turistbroschyrerna: den undre världen med dess tvivelaktiga figurer och omoraliska affärer."

Jag tyckte bra om den här första boken om Harry Hole. Den var faktiskt mer intressant att läsa än vad baksidetexten fick mig att tro att den skulle vara. Harry är en karaktär jag fastnar för med alla sina bra och dåliga sidor. Själva historien blandas bra med lite tillbakablickar i Harrys liv och jag känner med honom.

Den var oväntad och spännande, slutet hade jag inte kunnat gissat mig till från början. Och för mig som gillar myter och sådant så var det extra plus att den samtidigt berättade om lite olika myter och legender som australiens urbefolkning har. Jag har nu kollat runt och läst om de andra böckerna om Harry Hole och känner att det helt klart kan vara värt att fortsätta läsa den här serien :).

Dags för veckans bokbloggsjerka

Veckans fråga inne hos Annika lyder;

"Om du hittar en bok du gillar går du då bananas för att få tag på samtliga böcker som denna författare har skrivit?"
Det beror lite på. Är det en del i en serie så vill jag ha de andra delarna också. Är det däremot en enskild roman, så är det troligt att jag kollar upp vad författaren har skrivit mer, men det är inte lika säkert att jag köper böckerna bara för att det är samma författare. De ska fortfarande låta intressanta, låter de inte som något jag skulle gilla så läser jag dem inte.

Däremot har jag några fasta författare som jag vill ha alla böcker av, till exempel Koontz, King och Sandemo.

tisdag 24 januari 2012

Lite kär

Titta vilka härliga iphoneskal jag hittade på en sida, jag ramlade in på sidan genom en bokblogg, minns tyvärr inte vilken nu.

Jag blev lite kär i det här som skulle få telefonen att se ut som en gammal bok. För tillfället har jag ett skal som får telefonen att se ut som ett kassettband, det är också ganska trevligt :).Det här med en bild från Alice i underlandet var också riktigt härligt tycker jag. Lite köpsug klättrade in i mig när jag satt och kollade runt på sidan, som är; http://shop.cafepress.com/book


fredag 20 januari 2012

Veckans Bokbloggsjerka

Då hoppar jag på bokbloggsjerkan inne hos Annika igen, veckans fråga är;

Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar. Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.
Om du ställer dig på min sida: berätta varför du inte ägnar bokomslag någon större uppmärksamhet.

Jag köper aldrig en bok bara pga omslaget, berättelsen måste verka intressant också. Ett omslag kan fånga min uppmärksamhet om jag går runt på biblioteket eller i en bokaffär, det kan få mig att plocka upp boken och läsa baksidan, men verkar innehållet inte bra så åker boken tillbaka i hyllan. Den följer inte med hem pga omslaget.

Jag kan njuta av vacka omslag när jag tittar runt på böcker på internet, för jag tycker mycket om bilder i allmänhet. Men som sagt, det är innehållet som gäller när jag ska köpa eller låna en bok. Jag känner att det inte är värt att lägga pengarna eller tiden på en bok som inte verkar ha en intressant berättelse när det finns så många böcker som låter intressanta och som jag vill läsa.

Eldvittnet - Lars Kepler"Birgittagården är en anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Den ligger ensligt i skogen norr om Indalsälven. En mörk höstnatt mördas en av de intagna flickorna inne på anstaltens isolering. Hon hittas på britsen med båda händerna för ansiktet. Ingen har sett något.
Det finns inga vittnen, men bara någon dag efter det våldsamma mordet börjar en kvinna i Stockholm ringa polisens tipstelefon och lämna felaktig informaton. Först begär hon pengar för sina upplysningar, men sedan ber hon dem bara att lyssna, allt mer desperat.
Joona Linna reser till Birgittagården och befinner sig sanrt mitt inne i den märkligaste mordgåta han någonsin stött på. När han börjar söka efter svar sätts förödande krafter i våldsam rörelse. Sanningen är en älv som störtar ner i en sjö av eld."
Det tog mig inte så länge att läsa ut Eldvittnet, jag kom på mig själv med att igår titta upp från boken och häpna över att jag redan hunnit mer än halva vägen till slutet. Den var lätt att fastna i och spänningen drev mig alltid framåt i läsningen. Författaren, eller författarna kanske är mer rätt, kan verkligen knepet att hålla läsarens nyfikenhet uppe. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken eftersom Joona Linna hela tiden går runt med känslan av något i polisens teorier om morden är fel, hans övertygelse övertygar mig och jag vill veta hur det ligger till egentligen.

Jag lyssnade på Hypnotisören av samma författare för något år sedan, och låg på helspänn under de kvällar den spelades. Andra boken, Paganinikontraktet, har jag missat att läsa. Det kanske är dags att ändra på det.

torsdag 19 januari 2012

Skattjakt på vinden

Min bror berättade för mig för några dagar sedan att han hade hittat några banankartonger med böcker uppe på vinden hemma hos honom. Så idag gick jag dit för att rota igenom dem och se om jag hittade något intressant. Hittade en hel del som jag satt åt sidan för att ta hem sedan, men tre stycken tog jag med direkt.

Först A.A. Milne med en bok om Nalle Puh

 

kommer ihåg den här boken från när jag var liten, vet inte om jag någonsin läste den dock eller om jag bara tittade på bilderna i den. Jag ska läsa den någon gång snart i alla fall, och njuta av de mysiga bilderna;

Sedan hittade jag de två första böckerna i Narnia-serien, jag hade de andra böckerna framme i bokhyllan och läste dem när jag bodde här hemma hos mamma, men de två första hittade vi aldrig. Förrän nu då! Jag har hunnit läsa hela serien ändå under åren, men jag är glad att jag nu vet att hela serien finns här :).

I den här serien finns det också bilder att njuta av under läsningen!
Jag är lite småförälskad i den sista bilden här ovanför, tycker den är så fin. måndag 16 januari 2012

En dag - David Nicholls


"Du kan leva hela ditt liv utan att inse att det du letar efter finns rakt framför dig.

15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Dagen efter måste de gå skilda vägar.

Men var kommer de vara den 15 juli året därpå? Och alla år som följer?"
 Idag har hundarna varit trötta och jag har kunnat spendera mycket tid till läsning, vilket gjorde att jag läste ut En dag. Det tog lite tid för mig att börja med den, den har legat på nattduksbordet ett tag utan att jag kommit igång, jag vet inte riktigt varför.
Men idag, när jag kom igång, så gick det snabbt och det var en perfekt bok att läsa en sådan här lugn dag när långa stunder kunde spenderas med näsan i boken.

En dag är en varm, rolig och sorglig bok om en väldigt speciell vänskap. Jag ler, svär tyst ibland, fäller några tårar och bara dras med i Emma och Dexters liv genom åren. Deras fina stunder, deras bråk, allting berör mig och jag tycker verkligen om de här två personerna. De är inte perfekta, de har problem och mindre positiva sidor, men det gör dem verkliga, trovärdiga och det är just därför de fastnar i mitt hjärta.
Jag är glad att jag till sist tog tag i boken och kunde ta del av den här berättelsen!

fredag 13 januari 2012

En liten enkät så här mitt i natten

När jag skuttade in till Bokföring enligt Monika såg jag att hon hade hittat en trevlig enkät, så den tar jag också och fyller i :).


Vilken är den första bok du minns du läste och tyckte om?
Jag minns inte den första boken. Men en favorit när jag var liten var när jag och pappa läste Pettsson och Findus böckerna tillsammans. Det var mysigt! Vi lånade dem på biblioteket och jag såg alltid fram emot de besöken dit för att hitta en ny bok. En annan bok jag minns är Pricken, jag tror den heter så, om en liten prickig kanin som föds i en kull med bara vita kaninungar. Någon annan som känner igen den?

Läser du serietidningar eller manga och isåfall vilka?
Nej nu för tiden är det sällan. Tidigare läste jag mycket Kalle Anka. Och min morfar brukade läsa högt ur Knasen, 91:an och Åsa-Nisse för mig.

Läser du ”allt” – dvs gärna på mjölkpaketen och sånt?
Haha ja faktiskt, jag läser det mesta lite överallt.

I vilka omgivningar läser du helst? På bussen, i bilen? Fåtöljen? Sängen?
Sängen eller soffan. Någon gång vill jag ha en riktigt mysig läsfåtölj också!

Vad är det bästa att dricka/äta till en riktigt bra bok?
Te eller ett glas vin är mysigt att dricka till en bra bok. Choklad funkar alltid att äta, eller chips.

Är du med i någon bokklubb?
Ja Bonniers bokklubb.

Lånar du ofta på biblioteket?
Ibland gör jag det. Förut gjorde jag det ofta. Sedan var det ett uppehåll på flera år. Men nu har jag börjat så smått igen.

Handlar du böcker på nätet och isåfall var? Brukar du jämföra priser?
Oftast handlar jag på nätet. Nu när jag befinner mig i Kiruna brukar jag försöka handla på den nyöppnade bokaffären här för att stödja dem lite. Handlar jag på nätet är det oftast adlibris som får min beställning.

Hundörar du? Skriver i marginalen?
Iiik nej! Så kan man ju inte göra!

Tjocka eller tunna böcker?
Spelar ingen roll, jag läser både och :)

Vilken är den senaste boken du läst och tyckt om?
Senaste boken jag läste var [geim] och den tyckte jag mycket om!

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag En dag av David Nicholls.

Nämn någon bok du tyckte var hopplöst dålig! Eller värre ändå: tråkig!
Ja alltså, den bok jag alltid nämner när någon frågar om en dålig bok är Ett öga rött. Jag vet att många gillar den, men jag kan verkligen inte med den!

Tvingade du dig igenom den ändå?
Ja, jag var tvungen, det var till en gymnasieklass vi skulle läsa den.

Fem böcker du älskar?
Åh fem böcker bara. Väktare av Dean Koontz är ett måste på en sådan lista. Vi är inte ensamma av Margit Sandemo tycker jag mycket bra om. Jag blev väldigt fäst vid Stephen Kings Duma Key när jag läste den. Marley och jag kan också räknas till böcker jag älskar. Liftarens guide till galaxen får nog också hoppa med på den här listan. Men det är svårt, det finns så många! Det här är bara 5 av många fler.

Favoritförfattare?
Stephen King och Dean Koontz (haha här behövde jag inte ens skriva i eget svar! Monika har så bra boksmak!)

Någon som du gärna skulle vilja läsa, men inte kommit dig för?
Hm, det finns nog många men inga jag kommer på nu så här.

Läser du faktaböcker? Vilka genrer föredrar du?
Hundböcker.

Om en bok blivit film: läser du helst boken först och ser filmen sen, eller tvärtom?
Försöker läsa boken först om jag vet att det finns en.

Om du ”upptäcker” en bok via film, brukar du läsa den då? Alltså om du inte visste att den fanns som bok innan.
Ja om filmen är bra så :).

Favoritfilm (baserad på bok)?
Harry Potter filmerna är nog favoriter då.

Läser du lyrik? (Ge gärna exempel)
Ja ibland, skriver en del själv också

Har du dolt vad du läser nångång? För att du kanske känt dig ”nördig” eller nåt sånt?
Nej jag tror inte.

Känner du nånsin stress över alla böcker du skulle vilja hinna med att läsa, men inte hinner?
Oh ja, och när man skuttar runt på bokbloggar så får man bara mer och mer tips, lite stressande samtidigt som det är så mysigt!

Tycker du att det saknas nåt i bokutbudet?
Jag kan inte komma på något just nu

Din relation till böcker i stort! Vad vore världen – & DU – utan böcker?
Mitt liv hade varit tomt utan böcker. Usch, så trist och grått det vore utan böcker som kan göra magin lite mer levande, som kan ta oss till andra världar eller bara andra länder för ett tag!

torsdag 12 januari 2012

Födelsedagsköp

Jag följde de råd jag fick i förra inlägget och köpte bokpresent åt mig själv nu när jag fyller år idag ;). Tre böcker på cdon blev det för 99 kr, eftersom jag fick en pengapresent av min bror kändes det ännu mer okej att beställa!

De som kommer till min brevlåda snart är:

onsdag 11 januari 2012

Ska jag..ska jag inte..

Det är så att jag har en sådan där födelsedag som envisas med att dyka upp varje år i morgon, så nu sitter jag här och funderar om det är okej att klicka hem 3 pocket böcker från cdon när de har 3 för 99, som en födelsedagspresent åt mig själv? Ska jag...ska jag inte...

tisdag 10 januari 2012

En självbiografi jag ser fram emot att läsa

Idag fick mamma hem ett bokpaket till sig själv. Men jag tror nog jag ska låna boken efter henne för det är en självbiografi jag verkligen vill läsa!

lördag 7 januari 2012

[geim] av Anders De La Motte"Henrik HP Pettersson är en småhustlare som skiter i det mesta. En dag kommer han över en mobiltelefon som märkligt nog verkar veta det mesta om honom, och via den blir han inbjuden till en fascinerande ny upplevelse. Ett Alternate Reality Game som utspelar sig mitt i den intet ont anande Svennevärlden. Efter att han klarat inträdesprovet erbjuds han en rad olika kittlande uppdrag som alla filmas för att senare visas upp på en rankinglista och bedömas av ett slutet nätcommunity. I takt med att spänningen, belöningarna och inte minst creden från fansen växer tar HP allt större risker och snart är han beredd att göra nästan vad som helst för att få fortsätta spela.

Polisinspektör Rebecca Normén är HP:s totala motsats. Hon är anställd på Säpos livvaktsrotel och har järnkoll på sitt liv, ändå känner hon sig inte säker. Någon vet obehagligt mycket om hennes förflutna. Om sådant som ingen borde veta. Som till exempel att hon är en mördare... Är det någon som leker med henne?

Efterhand som Spelet tränger sig allt djupare in i deras liv närmar sig HP:s och Rebeccas världar oundvikligen varandra. Men om verkligheten bara är ett Spel, vad är då egentligen på riktigt? Och är du verkligen säker på att du vill Spela?"
Ehm, ja jag kanske råkade läsa ut [geim] idag, även om jag började läsa den natten till idag. Det gick snabbt! Dels har jag haft väldigt mycket tid att läsa, jag hjälper till att passa mammas valp som har ett skadat ben och inte får göra så mycket. Dels var det en spännande bok! Jag såg fram emot att plocka upp den igen hela tiden.

Det var oväntade svängar hit och dit som fick mig överraskad ganska ofta. Boken hoppar mellan Rebeccas och HP:s synvinkel, nutid och tillbakablickar, men allt sker smidigt och det är lätt att hänga med i.
Språket är lite annorlunda, det är mest svenska men slinker in en del engelska också i HP:s tankar. Just hans engelska tankar och uttryck oroade mig lite först, jag var rädd att det skulle störa läsningen. Men faktiskt så flöt även det på bra och till slut var det ingenting jag tänkte på.

Jag trodde inte jag skulle känna det behovet, men jag måste nog köpa fortsättningen [buzz] också.

fredag 6 januari 2012

Dean Koontz - Vad natten döljer


"En gång för länge sedan anlände en mördare till en liten stad. Hans namn var Alton Turner Blackwood, och inom loppet av några månader hade han brutalt mördat fyra familjer. Hans vansinnesdåd slutade inte förrän han själv dödades av den sista familjens sista överlevande: en fjortonårig pojke.

En halv kontinent bort och två decennier senare är det någon som mördar familjer igen och i detalj återskapar Blackwoods dåd. Mordutredaren John Calvino är säker på att hans egen familj kommer att bli måltavlan för det fjärde dådet, precis som hans föräldrar och systrar blev offer den där gången när han var fjorton år och dödade deras mördare.

John Calvino är en förnuftig man som i sitt arbete som mordutredare bara handskas med kalla fakta. Men en upplevelse utöver det vanliga övertygar honom om att döden inte alltid behöver vara en enkelriktad resa ibland kan de döda komma tillbaka ..."


Jag läste ut Vad natten döljer klockan halv tre natten till idag. Jag kunde inte lägga bort den, var tvungen att få veta hur det skulle gå! Sedan drömde jag mardrömmar om den när jag somnade, så det måste ju vara ett bra betyg till Koontz, som på baksidan av boken beskrivs som mardrömmarnas mästare. Den här boken letade sig verkligen in i mina mardrömmar!

När det gäller skrämmande saker i böcker och filmer finns det två olika delar som kan få mig rädd eller ge mig riktigt obehagliga känslor. En del är när det är människors grymhet som visas, som i tillexempel serien Criminal Minds där det är människor som begår hemska handlingar. En annan del är det övernaturliga, onda andar, demoner osv. I den här boken blandas det, och det kröp verkligen in under skinnet på mig.

Om jag tänker tillbaka på handlingen så är det som att se en film spelas upp i huvudet på mig, jag har fått så tydliga bilder av allting. Otroligt bra och spännande. Jag fastnade för huvudpersonen John Calvino och hans familj, deras olika personligheter och den värme de har för varann. Det var verkligen fint att läsa om. Och när jag fastnar så för personerna, blir det bara ännu mer nervkittlande när en fara lurar i skuggorna.
Och som ett plus, jag älskar omslaget! Tycker det är riktigt vackert.

torsdag 5 januari 2012

Lägga ifrån sig boken och komma ihåg att andas

Huh, jag håller, som ni ser här till höger, på med Dean Koontz - Vad natten döljer. Har läst mycket idag, lite mer än hälften av boken är avverkad. Den har hållit mig fast riktigt hårt under några timmar. Men nu var jag tvungen att lägga undan den ett tag, andas och komma ihåg att det bara är en bok. Att människorna i den inte är verkliga, att händelserna inte är verkliga. Just nu är den så hemsk, så frustrerande och jag känner mig så hjälplös när jag bara kan läsa och inte ändra något!

Alltså, en riktigt bra bok hittills, som verkligen griper tag i mig. Trots att den är så grym just nu kommer jag nog inte kunna hålla mig länge från den. Det blir en kort paus för att andas, rasta hunden och göra en kopp te. Men sedan dyker jag nog ner i den igen och håller andan.

tisdag 3 januari 2012

En man på resa för att se sin skyddsängel
"Varför lyckas vi alltid förstöra det vackraste i tillvaron? Det är frågan som Paulo Coelho ställs inför i den här romanen som handlar om att konfronteras med sitt förflutna. I Valkyriorna ger sig Paulo och hans fru Cristina ut på en fyrtiodagars resa i den otroligt fascinerande och stundtals farliga Mojaveöknen, där möter de Valkyriorna, besynnerliga krigarkvinnor som färdas genom öknen på motorcyklar. En mästerlig blandning av exotiska platser, dramatiska äventyr och utelämnande berättelser vilka Paulo Coelhos böcker är välkända för. Den här verklighetsbaserade berättelsen är både en modern äventyrshistoria och ett tydligt budskap om hur viktigt det är att släppa taget om det förflutna och att våga tro på framtiden."
 Valkyriorna av Paulo Coelho var en ganska vacker bok att läsa. Det fanns stycken i den som berörde. Även om den enligt mig aldrig blev så mycket dramatiska äventyr kanske. Men det var djupt om önskan att få se sin skyddsängel, att lita på den tro man har.
Ett extra vackert stycke är när Paulo står ute i öknen och talar ut i luften med sin skyddsängel. Efter många nätters försök att faktiskt fysiskt se den har han kommit till en insikt kan man säga.

"Minns du vad du sade? Du sade: Se dig omkring, här är mitt ansikte. Jag är platsen där du befinner dig, var du än är. Du kommer att svepas in i min mantel med dess solstrålar om dagen och dess stjärnor som glimmar om natten."

måndag 2 januari 2012

Sen julklapp och tidig present

Idag har mamma hämtat ut julklappen som hon beställde åt mig men som kom fram lite sent :).
Åh vilket trevligt paket det var! Jag hade hoppats på En av dom, hade inte förväntat mig att paketet skulle innehålla båda :) Men mamma sa att det var en sen julklapp och en tidig present, jättebra! :)