måndag 31 oktober 2016

Book haul

Då var det dags för en ny book haul! En väldigt trevlig blandning med böcker, om jag får säga det själv! Och så klart tittar Nitro in en sväng för att säga hej (och under några sekunder döma mig otroligt mycket, ni märker nog när).

Som alltid, har ni läst någon av böckerna? Är det någon ni vill ha/läsa? Tell me everything!


lördag 29 oktober 2016

Lite citat denna lördag

Ibland sitter jag väldigt länge, alldeles för länge och rotar runt på Pinterest efter bilder. Det kan vara på inredning, vackra platser jag vill se eller söta djur. Men väldigt ofta hamnar jag på citat, eller citat är nog inte ens rätt sak att säga för alla, men ni vet, ord som träffar rätt. Så idag får ni lite såna som jag hittat och tyckt om, vissa har med böcker att göra, andra inte. Har ni någon egen favorit?

Också avslutar jag med ett favoritord. Jag tycker både ordet i sig och dess betydelse är så vackert:


torsdag 27 oktober 2016

Hur går läsningen i oktober?


Nu är ju inte månaden slut riktigt än. Men jag känner att jag kan göra det här inlägget redan nu ändå. Jag har två böcker kvar att läsa, dels We Have Always Lived In The Castle av Shirley Jackson och så första boken av Stephen Kings Mardrömmar. Min plan är att i alla fall hinna läsa ut en till av dem innan november kommer. Och om jag klarar det så får jag köpa en av böckerna som skulle ha varit min belöning för att klara hela läsplaneringen.

Är det i så fall den enda bok jag skaffar i oktober? Haha nej så klart inte. Eftersom jag mått ganska dåligt har jag tröstshoppat, I'm weak. Det kommer en bookhaul snart också alltså, väntar bara på en bok till innan jag tänkte göra en video.

Sedan planerar jag också att göra en video med läsning för november. Jag har en idé om vilka böcker jag ska koncentrera mig på då nämligen. Och den här månaden gick det ju riktigt bra ändå om jag bara har en bok kvar när den är slut, det borde väl räknas som godkänt eller hur? Kul var det i alla fall! Att planera, spela in video till det och så vidare. Så vi kör på en repris till november! Ses snart i en video här!

onsdag 26 oktober 2016

Frankenstein av Mary Shelley


Originaltitel: Frankenstein; or, The Modern Prometheus
Sidor: 272 (Häftad)
"Did I request thee, Maker, from my clay to mould me man? Did I solicit thee from darkness to promote me?"
Den här boken är en sån jag var lite nervös för att börja på. Det är väldigt svart eller vitt vad jag hört innan om den, antingen verkar man älska eller hata den. Det känns som att jag har hört fler som hatar den och tycker den är tråkig faktiskt. Och därför har den fått vänta i hyllan ett tag, jag har varit lite rädd att jag ska hamna i den skaran och att läsningen ska bli jobbig.

Men hah! Så fel jag hade. Jag tycker den är jättebra! Och inte alls som jag väntade mig! Det jag hade i huvudet var ju det klassiska man sett i bitar av filmer och så vidare. Men det här var ju helt annorlunda! Monstret var helt annorlunda! Jag förväntade mig inte att han skulle ha känslor och vara tänkande på det sättet han var. Det gjorde det mycket jobbigare för mig som läsare att välja vem som faktiskt är monstret här, den som skapar eller den som blev skapad utan att ha bett om det och sen bara möts av hat för hur han ser ut?

Nu ska jag bara fundera ut om jag ska göra något eget monster av leran som följde med boken. Kanske borde jag ge min ångest en fysisk avbild? Men jag vet verkligen inte hur jag skulle göra det bra. Hur som helst, en jättebra bok! Har ni läst den, vad tyckte ni?

tisdag 25 oktober 2016

Stark av Stephen King


Originaltitel: The Dark Half
Sidor: 460 (Inbunden)
"Thad Beaumont är författare. Mycket seriös; hans första roman nominerades till ett förnämt pris och hans senare har fått lovord av kritikerna. Men tyvärr har de inte sålts i särskilt många exemplar. 
George Stark är också författare. Knappast älskad av kritikerna och avgjort aldrig påtänkt för några litterära utmärkelser. Men hans brutala, iskalla, blodiga kriminalromaner har sålts i enorma upplagor.
Nu är George Stark död. Han blev bara tretton år gammal. När en fanatisk beundrare försöker pressa pengar av Thad Beaumont mot att inte avslöja att han kan bevisa att George Stark i själva verket bara är en pseudonym, väljer Thad själv att avslöja att han skrivit Starks böcker. Och beslutar samtidigt att avliva George Stark för att återgå till sina egna romaner.
Problemet är bara att George Stark inte tycks vilja förbli död. Och att den okände, sataniske mördare som går lös har Thad Beaumonts fingeravtryck..."
Det var alldeles för länge sedan jag läste något av Stephen King och jag är glad att jag ändrade på det nu. Det blev lite som att komma hem i bokform!

Stark är kanske inte det mest skrämmande jag läst av honom, men den är ändå riktigt bra. Det är ett så intressant koncept, tänk att din pseudonym på något sätt verkar få eget liv och vilja mörda dig och din familj? Bara för att du valt att inte skriva "hans" böcker längre. Eftersom han på sätt och vis är en del av dig kan han dessutom ana vad du tänker och planerar att göra. Hur sjutton överlistar man en sådan figur? Och, en kanske ännu viktigare fråga, om den här galna mördaren är en del av dig, betyder det då att du, även om han försvinner, har en del av dig som är ett monster?

Den här boken påminde mig verkligen om varför jag tycker om King så mycket. Det är spännande hela tiden och jag älskar varje minut jag läser. Nu är jag peppad på att ta tag i fler böcker av honom som väntar!

måndag 24 oktober 2016

Aksakovs grav av Gudrun Wessnert & Carina Wolff-Brandt


Originaltitel: Aksakovs grav
Sidor: 168 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Lava förlag, tack! 
"Fjorton dagar om året är ingenting sig likt i Meerike. Oförklarliga ljud hörs i dimman...pianospel, en galopperande häst...
Tvillingarna Zack och Reg knackar på hos sin gammelfaster i kustbyn Meerike en mörk höstkväll. Huset ligger ensligt vid den vindpinade stranden. Men fastern verkar inte glad över att träffa sina unga släktingar. Och hon ger dem ingen mat.
De få människor som bor i byn är väldigt gamla och beter sig skrämmande. Snart förstår syskonen att någonting är fel. Besöker hos fastern börjar mer och mer likna en mardröm. Zack och Reg inser till sin fasa att det inte går att lämna byn...
Vems skelett är det som ligger i kyrkans källare, och vem är den mystiska flickan som anklagar Zack för att vara ett odjur?"
Det här var en bok jag inte alls hade några tankar om när jag plockade upp den. Jag hade aldrig hört talas om den när den kom som en överraskning från förlaget. Men den passade in i mitt skräcktema här på bloggen nu under oktober!

Och jag blev väldigt positivt överraskad av den här läsningen. Den var riktigt spännande! Zack och Reg märker ganska snabbt att det är något underligt som pågår i byn där deras gammelfaster bor och ju längre tid som går desto mer råkar de ut för.
Samtidigt får vi läsa några delar från en annans familj synvinkel och dem är det också något väldigt skumt med!

Den är lättläst med ganska kort kapitel vilket känns lagom för den åldersgrupp det är tänkt för. Dessutom händer det något nästan hela tiden så det är ingen risk att man blir uttråkad under läsningen. Blandat med spänningen finns lite humor i hur otroligt udda barnens faster är till en början, innan det blir lite mer läskigt.

Jag rekommenderar den verkligen för rysarsugna bokslukare!

lördag 22 oktober 2016

Ett brev

Kära Ångest,

du har verkligen varit närvarande den här veckan. Det känns som ett mirakel att jag fortfarande står på benen efter din framfart. Det blev mycket ett tag och du såg din chans.
Jag brukar beskriva dig på lite olika sätt. Ibland är du en järnnäve som tar tag om allt som ryms i min bröstkorg och klämmer till, håller fast. Och hjärtat slår i förtvivlad panik för att överleva tills du släpper taget. Ibland tänker jag mig dig istället som giftet från en spindel som bor innanför mina revben. Då och då, kanske när hon känner sig hotad, får hon för sig att sticka mig och när giftet far runt i mitt blod, då tar du över och gör det svårt att andas.

Den här gången har du varit båda. Det är länge sedan jag har fått ta dagarna ett andetag åt gången så här. Du har haft mig i ditt grepp och när du väl fått tag är det så lätt för dig att börja påverka annat också. Du börjar viska om hur värdelös jag är, hur förbannat dum i huvudet jag är som tror att jag kommer få behålla glädjen jag har hittat hos en annan människa, jag är inte värd att få vara glad, att ingenting jag gör i mitt liv är bra. Du kanske bara viskar men när du väl bestämt dig räcker det för att överrösta logiken och lugnet.

Nu börjar dagarna på den här veckan äntligen ta slut och jag hoppas att du försvinner med de sista timmarna. Jag är trött på att dela kropp med dig. Jag behöver få andas igen, hjärtat behöver få slå lugnt och det går inte när du är här. Jag vet att du har lärt mig mycket under åren, jag är antagligen starkare nu än jag hade varit utan dig och jag förbannar dig inte längre för att du kom in i mitt liv.

Men jag är trött, så nu får du gärna dra åt helvete ett tag, vi vet ju båda två att vi ses igen någon annan gång.-------------------------------------------------------------------
Ni får ursäkta det mindre positiva temat den här lördagen, men veckan har som sagt varit jobbig och jag behövde få lätta på trycket i bröstet på något vis. Det här hjälpte för stunden i alla fall och jag hoppas det släpper helt snart.

fredag 21 oktober 2016

Helgläsningen

Trevlig fredag på er!
Tänkte bara göra ett litet snabbt inlägg om vad jag har för planer för helgen. Lite jobb har jag i morgon men förutom det finns det inget planerat så jag borde kunna få en hel del läst, om jag inte fastnar på Netflix eller Youtube.

Först och främst håller jag på läsa Stark av Stephen King, den är jag alldeles strax färdig med. Läste jättemycket i den dagen när jag började, det var så svårt att sluta. Sedan har jag också börjat lite i Franktenstein av Mary Shelley, den verkar bra hittills! Men jag har inte alls hunnit långt så det är lite för tidigt att uttala mig helt säkert om det.

Skulle jag hinna färdigt med båda två, vilket inte är helt omöjligt om jag kommer in i ett riktigt läsflyt så hoppar jag direkt på We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson. Min planering går ju riktigt bra! Kanske får fortsätta med det här nästa månad också. Det var ganska kul.

Vad läser ni i helg?


torsdag 20 oktober 2016

De som går igen av Marcus Sedgwick


Originaltitel: My Swordhand is Singing
Sidor: 202 (Inbunden) 
Ålder: 12-15
"Peter fick behärska sig för att inte skrika, han med. Med djup och dödlig skräck såg de snön rasa ner från gravar på alla håll. Sofia snodde runt. "Peter!"
Han följde hennes exempel och upptäckte att samma sak hände bakom dem. Och det de fick se därnäst var bisarrt och ännu mer skrämmande. Runt omkring dem reste sig långsmala, snötäckta fyrkanter. Gravarna höll på att öppnas. Snön gled av när kistlocken fälldes upp och sköts åt sidan."
Det här var en snabbläst och helt okej liten bok. Ibland finns det inte så mycket att säga när en bok bara är okej, ni vet? Den är inte alls dålig, men inte sådär superbra eller speciell heller.

Den var lite lagom läskig, några gånger fick den upp min puls ganska ordentligt men egentligen inget som kommer lämna bestående intryck. Vill man ha vampyrer som garanterat inte glittrar är det här i alla fall ett tips!

onsdag 19 oktober 2016

Ruinerna av Scott Smith


Originaltitel: The Ruins
Sidor: 444 (Inbunden)
"När fyra amerikanska backpackers åker på Mexikosemester är planen tre veckors hålligång och slappande på stranden. Men när en nyfunnen väns bror plötsligt försvinner bestämmer de sig för att hjälpa till i sökandet och pröva på lite äventyr. Med kurs på en utgrävning från mayatiden beger de sig ut i djungeln...men något går väldigt, väldigt fel. Det som är tänkt att bli en spännande utflykt förvandlas till en mardröm när ungdomarna inser att något okänt lurar på utgrävningsplatsen."
Jag kunde inte vänta länge innan den här boken i min läskiga TBR-hög var på tur! Det har varit en jag verkligen sett fram emot och nu är den äntligen läst!

Vi får följa de fyra amerikanerna, plus en tysk (det är hans bror som försvunnit) och även en grek. Det är en blandad grupp som beger sig ut i djungel på något de tror ska bli en, högst två, dagars utflykt. De har ganska fel... Helt plötsligt inser de att de är fångade på en kulle där inget förutom en sorts klängväxt verkar leva. Runt kullen har en grupp från en närliggande by placerat ut vakter, försöker de ta sig därifrån kommer de bli skjutna. På kullen, där utgrävningen tydligt har varit, finns inte den försvunna brodern, eller någon annan. Vad är det egentligen som hänt?

Huh, det här är en klaustrofobisk bok trots att den utspelar sig ute i naturen. Men den klibbiga hettan, skräcken och paniken är så bra beskrivet att det blir jobbigt att andas ändå. Ibland blir det dessutom ganska blodigt, hade det här varit en film hade jag varit tvungen att sitta med kudde beredd vissa scener. Det räckte gott och väl med de bilder jag fick upp i huvudet!

Den är lite extra bra eftersom den dessutom visar hur olika man kan reagera i en krissituation, panik, iskallt försök att ha kontroll, stänga ner helt, bli paranoid? Det mesta finns med här bland de olika karaktärerna, som förresten inte alltid är så lätta att tycka om. Det är inte en liten grupp med perfekta människor vi får följa, nej nej, här finns det brister! Och sånt kan användas för att bryta ner någon...

Jag tyckte jättebra om den, det var verkligen ett utmärkt val till skräckläsningen!

tisdag 18 oktober 2016

Locke & Key: Volume 2 - Head Games av Joe Hill & Gabriel Rodriguez


Originaltitel: Locke & Key: Volume 2 - Head Games
Sidor: 144 (Pocket) 
Serie: Locke & Key (del 2) 
"Following a shocking death that dredges up memories of their father's murder, Kinsey and Tyler Locke are thrown into choppy emotional waters, and turn to their new friend, Zack Wells, for support, little suspecting Zack's dark secret. Meanwhile, six-year-old Bode Locke tries to puzzle out the secret of the head key, and Uncle Duncan is jarred into the past by a disturbingly familiar face. Open your mind - the head games are just getting started!"
Varför har den här fått stå och vänta i hyllan så länge?! Dumt! Jag älskade ju första delen och den här andra är precis lika bra! Nu är jag lite ledsen över att jag inte har resten av serien hemma, men samtidigt är det ju bra att jag kan hålla lite på det och spara spänningen.

Själva tanken tycker jag är fascinerande. Tänk att du hittar en nyckel och helt plötsligt inser att du har ett nyckelhål i nacken, vrid om med nyckeln och ditt huvud öppnar sig. Sedan är det fritt fram för dig att ta bort och lägga till vad du vill. Jobbiga minnen? Du kan plocka ut dem och stänga in dem i en ask. Vill du lära dig något nytt? Tryck in en bok och du kan allt i den direkt.

Dels är det skitäckligt när de i seriealbumet håller på att peta runt och trycka ner böcker. Samtidigt är det lite vackert att se hur insidan av deras huvuden ser ut, speciellt 6-åriga Bodes, som är färgglatt och ganska otroligt.
Men så är det också intressant som sagt, skulle du göra det? Skulle du ändra något på det sättet om du fick chansen?

Jag vet själv att jag har en hel del jobbiga minnen som fortfarande kan spöka hos mig. Men jag tror inte att jag hade plockat ut något. Allt som hänt i mitt liv har gjort mig till den jag är idag, all sorg, ångest, rädsla. Jag skulle inte vara mig själv längre om jag tog bort något.
Vad tycker ni?

måndag 17 oktober 2016

Det kryllar av spöken - Spökhistorier för modiga barn


Originaltitel: Det kryllar av spöken - Spökhistorier för modiga barn
Sidor: 127 (Inbunden)
Ålder: 6-9
Recensionsexemplar: Från Lava Förlag, tack!
"Mysiga spökhistorier att läsa högt eller läsa själv. 
Att bli lite skrämd av en spökhistoria är härligt, det tycker nästan alla barn. I den här boken samsas fem mysrysliga berättelser av några av våra bästa barnboksförfattare."
Det här är en lättläst liten bok som passar perfekt för åldersgruppen 6-9 år, speciellt nu när Halloween närmar sig. Det är Amanda Hellberg, Dogulas Foley och Gudrun Wessnert som turas om att skrämmas lite lagom i fem olika berättelser.

Hellberg skriver om Tre systrar och Fågelskrämman, Foley berättar om Spökorkestern och Wessnert delar med sig av historien om Mandragoran och värdshuset Bockfoten. 
Ingen av berättelserna är superläskiga, vilket ju är självklart med tanke på att den riktar sig mot en yngre publik. Men alla är välskrivna och har ändå en rysfaktor. Min favorit är nog Bockfoten där man inte riktigt vet vad som är sanning och lögn förrän i slutet. 

En bra bok att börja med för den framtida skräckläsaren!

lördag 15 oktober 2016

Musik!

För några kvällar sedan låg jag i sängen och kikade runt på Youtube och upptäckte något som gjorde mitt hjärta lite lyckligt. Det fanns nya videos på Backstreet Boys sida. WOHO! Det var från ett uppträdande det här året, tror inte det var så länge sedan, och jag blev så glad. BSB var mina stora idoler när jag var yngre. Mitt rum var tapetserat med affischer på dem och deras cd-skivor gick nästan hela tiden. Det spelar ingen roll hur många år som går, att höra dem kommer alltid göra mig alldeles varm. Nick var min stora crush!


Så jag tänkte, varför inte dela med mig av lite musik som betyder mycket för mig? Dels har vi då BSB här uppe. Sedan har jag två till, jag skulle kunna göra hur många som helst, men det kanske får bli fler inlägg! Nästa är Itchy Daze med låten Monster. Det är lite av min ångestlåt. När jag mår dåligt och behöver få lyssna på något som passar med hur jag mår, då lyssnar jag på den här.


För att avsluta på ett lite gladare sätt blir sista låten Halestorm med Here's to us som jag blir glad av, den får mig att tänka på mina fina vänner som stått vid min sida under alla jobbiga stunder. 


Vad har ni för låtar som betyder mycket för er? 

fredag 14 oktober 2016

Made a deal with the devil

...med mig själv alltså. Ni vet den där högen böcker jag planerar att läsa i oktober? 8 böcker och 1 seriealbum! Om jag lyckas läsa ut alla dem under månaden så har jag lovat mig själv att jag får köpa två böcker jag verkligen vill ha!

Haha, det går alltid att hitta skäl för att köpa böcker va? De två böckerna som får följa med mig hem om jag lyckas är Rök av Dan Vyleta och Stad i brand av Garth Risk Hallberg.

Jag har läst tre av böckerna och seriealbumet hittills, så det finns ju hopp för det här. Bara jag inte fastnar för mycket vid Youtube eller Netflix.

torsdag 13 oktober 2016

Hyperbole and a half av Allie Brosh


Originaltitel: Hyperbole and a Half
Sidor: 384 (Häftad) 
"This is a book I wrote. Because I wrote it, I had to figure out what to put on the back cover to explain what it is. I tried to write a long, third-person summary that would imply how great the book is and also sound vaguely authoritative - like maybe someone who isn't me wrote it - but soon I discovered that I'm not sneaky enough to pull it off convincingly.
So I decided to write a list of things that are in the book:
 • Pictures.
 •  Words. 
 •  Stories about things that happened to me. 
 •  Stories about things that happened to other people because of me. 
 •  Eight billion dollars.* 
 •  Stories about dogs. 
 •  The secret to eternal happiness.* 
*These are lies. Perhaps I have underestimated my sneakiness!"
 Det här är en bok jag sett olika booktubers prata om länge och jag har velat ha den lika länge. Så när jag gjorde en julklappsbeställning från Bookdepository för ett tag sedan fick den här också åka med, äntligen!

Hyperbole and a Half är en bok som inte har en sammanhängande berättelse. Författaren gör charmiga serier som hänger ihop med texter om händelser och tankar från sitt eget liv. Här samsas minnen från barndomen och scener ur vuxenlivet. Hundar har en ganska stor del i allt och det kan ni ju tänka er att jag uppskattar. Det fanns vissa stycken då jag skrattade så tårarna rann, det är tur jag inte har läst den utomhus!
Det är något som knäcker mig helt med hennes tecknarstil, uttrycken i figurernas ansikten är så perfekta ibland och tillsammans med humorn i hennes sätt att skriva är det omöjligt att inte sitta och skratta en stor del av tiden. 

Även om det mesta är skrivet med humor så tar hon även upp tyngre ämnen som depressioner och hur skrämmande vuxenlivet kan vara ibland. Det är en bok som innehåller lite av allt. 

Blir ni nyfikna så har hon en blogg här!

onsdag 12 oktober 2016

Grodbarn på äventyr - Jag kan jag också av Eleonora Larsson


Originaltitel: Grodbarn på äventyr - Jag kan jag också
Sidor: 32 (Inbunden)
Ålder: 3-6
Recensionsexemplar: Från Vulkan förlag, tack! 
"Grodbarn på äventyr är berättelsen om tre grodbarn som lever lyckliga i en ankdamm. De busar med varandra och leker "Följa John" på alla näckrosbladen. Runt ankdammen finns en skog. Det finns ögon i skogen, som lyser i mörkret. Mamma och pappa groda har sagt att de aldrig får gå ut i skogen själva. "Det är farligt", säger de. En dag bestämmer grodbarnen sig för att ge sig ut i skogen i alla fall. Grodflickan Maja vill också följa med: - Jag kan också, säger hon."
Jag känner att jag måste påpeka det här när jag skriver om barnböcker: jag har inga barn själv och har inte utbildat mig i något som har med barn att göra. Så hur pedagogiska och så böcker är känner jag att jag inte kan uttrycka mig om direkt.

Så jag skriver bara det jag ser och tänker på. Grodbarn på äventyr är en väldigt färggrann bok, jag kan tänka mig att den med sina intensiva färger kan fånga nyfikenheten hos små barn. Bilderna är fulla med liv och berättelsen är lite lagom spännande, det är ju ett äventyr trots allt.

Författaren skriver på bladet med information som följde med boken att hon skrivit den som en hyllning till alla flickor. Hon berättar att när hon växte upp under 60-talet så fick hon inte samma frihet som hennes bror, bara för att hon var flicka. Så grodflickan i boken får mycket utrymme och mod, hon räddar bland annat en av sina bröder vid ett tillfälle.
Här är lite exempel på hur bilderna ser ut. Jag tycker verkligen om färgerna. Och kaninen här ovanför är min favoritbild. Han är alldeles nyvaken och helt underbar i sin morgonrock!

tisdag 11 oktober 2016

Jag vet var du bor av Claire Kendal


Originaltitel: The Book of You
Sidor: 355 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bazar Förlag, tack! 
"Han heter Rafe, och vart Clarissa än vänder sig är han där. På jobbet. Utanför hennes lägenhet. I parken. Lämnar meddelanden på hennes mobilsvar och utanför hennes dörr står oönskade presenter på rad. Hans budskap är tydligt: han kommer aldrig släppa henne.
Det finns bara en utväg: att avslöja och bevisa Rafes planer. Men när Clarissa bit för bit avslöjar det makabra nät han spunnit kring henne upptäcker hon att det lyckliga slut han föreställer sig är värre hon någonsin kunnat ana."
Jag tror att mina nerver har packat sina väskor och dragit, de orkade inte med ansträngningarna de fick stå ut med under läsandet av den här boken. Det känns som jag äntligen, för första gången sedan jag öppnade Jag vet var du bor, kan andas ut och låta axlarna sjunka ner några snäpp.

Herregud, vilken bok. Den är så grymt bra, på ett väldigt obehagligt sätt. Dels får vi följa Clarissas egen mardröm med Rafe som förföljer henne och blir allt mer hotfull. Den delen av berättelsen kryper in under huden på mig och ibland vill jag bara lägga undan boken för att det blir för jobbigt. Men det kan jag ju så klart inte för samtidigt vill jag hetsläsa den och få veta vad som kommer hända, hur det kommer gå.

Den handlar samtidigt om Clarissas tid som jurymedlem i en rättegång mot en tjej som har blivit våldtagen. Hon är drogberoende och prostituerad och som ni tyvärr säkert kan tänka er är inte folk snälla i sina försök att få juryn att tycka att hon bara hittar på, just för att hon går på droger och så vidare. Det här gör mig så frustrerad och förbannad, människor kan vara hemska och det värsta är att jag tror det lika gärna hade kunnat vara taget ur verkligheten. Att blanda in det i en spänningsroman så här är ett smart sätt att ta upp ett viktigt ämne.

Jag vet var du bor är en av årets mest obehagliga läsupplevelser. Jag kommer känna mig förföljd ett tag efter det här.

måndag 10 oktober 2016

Läskig TBR!

Ja hörrni, jag tänkte testa det här med att ha lite planerad läsning den här månaden, mest för att jag verkligen vill läsa läskiga böcker!


Böckerna jag pratar om är:
 • Det kryllar av spöken av Amanda Hellberg, Douglas Foley och Gudrun Wessnert
 • We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson
 • De som går igen av Marcus Sedgwick
 • Stark av Stephen King
 • Aksakovs grav av Gudrun Wessnert 
 • Mardrömmar Bok 1 av Stephen King
 • Frankenstein av Mary Shelley
 • Ruinerna av Scott Smith
 • Locke & Key 2 - Head Games av Joe Hill & Gabriel Rodriguez

Har ni läst någon av dem eller är det någon ni vill läsa? Ska ni läsa något läskigt i oktober? 

lördag 8 oktober 2016

Spöken


Nä men Victoria, tänker ni kanske nu, du skulle ju skriva om icke-bokrelaterade saker på lördagar! Varför tänker du börja snacka skräck då, va va va??

Ni har rätt! Det är lördag och det har inget med böcker att göra, jag lovar! Men, som några av er kanske märkt tycker jag det övernaturliga är fascinerande, även utanför böckernas värld. Jag tror på spöken/andar, vad man nu föredrar att kalla dem.

Jag själv har inte supermånga upplevelser att berätta om. När jag var yngre hade jag en cd-spelare som i två olika hus/lägenheter brukade höja och sänka volymen av sig själv. Men när jag tog med den och flyttade till en helt ny stad gjorde den det aldrig igen trots att den höll i många, långa år efteråt. Någon som inte orkade flytta med mig?

På en spökvandring i Edinburgh hade jag någon som la handen på min axel och tryckte till, ni vet, lite lugnande. Det var vid ett tillfälle då jag inte kunde vara tillsammans med min dåvarande sambo och min ångest tyckte inte om det. Men då fick jag en liten tröst från någon. Självklart var min första reaktion att kolla om någon av de andra i rummet hade gjort det, men ingen var nära mig.

Den första delen med cd-spelaren, kan man nog övertyga mig om var något annat, även om jag tycker att det "problemet" borde fortsatt även i en annan stad om det var något med spelaren själv.
Det andra däremot är jag mer säker på var någon som jag inte kunde se, som ville att jag skulle lugna ner mig lite.

Åh just ja, kom på en till från i somras. Det här vet jag knappt själv vad är så, men creepy var det i alla fall. Jag har aldrig varit bekväm med att vara ensam i min mormor och morfars lägenhet, det känns som man aldrig är helt ensam. Men i somras sov jag där själv, ni kanske minns att jag nämnt det. Längst in i lägenheten är ett rum som används minst, lite av ett finrum, vi var där på jul osv. Där finns det en öppen spis, ovanför den sticker det ut en liten hylla. På den står det små foton i små ramar, det är av alla syskonen, mamma och möjligtvis även av mormor och morfar. Alla står så klart ut mot rummet så de syns. Efter första natten där, när jag väntade på att brorsan i lägenheten under skulle vakna så gick jag runt där uppe och gick in i det rummet och blev lite rädd när jag såg att fotot av mig, var vänt och tittade in i väggen. Alla andra stod upprätt, inget hade ramlat omkull eller något som att någon hade råkat putta till dem. Bara mitt var vänt åt fel håll. Vad det var, ingen aning, kanske någon i min familj skojade med mig för de vet hur nervös jag var för att sova där själv, men ingen av dem har sagt något om det efteråt. Läskigt var det i alla fall!

Det och lite annat har jag själv varit med om. Andra i min familj och min närhet har varit med om mer.

Självklart förstår jag att inte alla tror på sånt här! Men det jag vill höra med er nu, när oktober kommit och folk pratar om spöken och övernaturligheter lite extra mycket, tror ni på spöken? Har ni några egna upplevelser att berätta om?

fredag 7 oktober 2016

Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand


Originaltitel: Astrid Lindgren
Sidor: 106 (Inbunden)
Ålder: 6-9
Recensionsexemplar: Från Modernista, tack! 
"Hon är mamma till Pippi, Ronja, Madicken, Emil, Bröder Lejonhjärta och många, många andra... Men vem var egentligen Astrid Lindgren? 
Visste du att hon tyckte om att spela fotboll och att hon drömde om att lära sig åka slalom? Eller att hon gillade att klä ut sig till häxa och skoja med små barn? Visste du att hon skrev en väldigt hemlig bok för polisen och att hon fortsatte att klättra i träd även när hon var gammal?
I den här boken får du läsa den fantastiska historien om hur Astrid Lindgren från Vimmerby blev en av världens mest älskade författare."
Jag höll på tappa hakan av förvåning och glädje när den här underbart vackra boken dök upp i brevlådan. Det var en väldigt stor överraskning som lyste upp den dagen ordentligt!

Det är en lättläst faktabok om Astrids liv, allt från barndomen ända fram till hennes död 2002. Åldersgruppen är satt som 6 till 9 år men vem som helst kan ha glädje av den, det lovar jag. Jag fick veta en hel del som jag inte visste sedan innan. Sidorna är uppdelade så att det först är en lite längre sammanhängande text som berättar om en viss händelse i hennes liv, sedan finns det en del där extra fakta är uppskrivet i punkter. Det här hjälper verkligen till att få texten att kännas lätt och luftig.

Och alla helt otroliga illustrationer höjer läsupplevelsen ännu mer. Om ni tycker att framsidan är fin, vänta bara tills ni öppnar boken. De är på något vis drömlika eftersom det inte finns några skarpa kanter i dem. Färgerna är mer flytande och resultatet är nästan magiskt.

Har ni någon i er närhet som gillar Astrid Lindgren är det här en perfekt present!

torsdag 6 oktober 2016

Höstläsningstag

Jag blev taggad av Miss Magics Cabinet att göra den här taggen om höstläsning. Och jag säger så klart inte nej till att svara på lite frågor!


1. Är det några speciella böcker du planerar att läsa under hösten?
Jag har en hög med recensionsexemplar som jag håller på att ta mig igenom nu. Men många är sådana jag fått som överraskningar, så jag ska försöka klämma in egna böcker däremellan också. Harry Potter and the Cursed Child borde väl läsas till exempel! Sedan vill jag nog hinna med någon Stephen King också, det var alldeles för länge sedan.

2. September är förknippad med skolstart. Vilken bok tyckte du bäst om att läsa i skolan? Och vad var / är dina favoritämnen?
Oj...jag minns helt ärligt inte mycket av det jag läste i skolan. Det jag minns är från mitt försök att gå gymnasiet, då läste jag Ett öga rött som jag avskydde och Rape av Joyce Carol Oates som jag tyckte var väldigt bra. Det var min första bekantskap med Oates och sen dess är jag fast.

Mina favoritämnen var språk! Engelska och svenska hade jag kunnat ha hela dagarna.

3. I oktober är det Halloween. Gillar du läskiga böcker och filmer och i så fall vilka?
Jaaaaaa! Jag älskar läskiga böcker och filmer! Ge mig! Stephen King är ju som sagt en favorit här hemma, detsamma gäller Dean Koontz. Filmer ska det vara krypande skräck, inte blodigt splatter.
Jag tycker verkligen om Insidious-filmerna. The Conjuring var också bra. Och Annabelle tycker jag är läskig för att jag har problem med dockor. Haha, kan inte sova med en docka i rummet, den åker ut direkt.

4. Vilken bok passar för mysläsning under mörka höstkvällar?
Hm...mysläsning. Det beror ju på vad man anser är mysläsning. För mig är skräck mysigt att läsa när det stormar och regnar ute, när det knakar till i väggarna ibland när man läser något spännande. En jag läste nyss som passar in är Kalldrag av Markus Sköld. Eller kanske Färjan av Mats Strandberg.

5. När du har krypit upp i soffan med en mysig bok, vad vill du dricka för varm dryck?
När hösten och kylan kommer krypande blir jag en teperson, speciellt på kvällarna. Annars gillar jag kaffe men kvällarna är det bara te som duger.

6. Har du några höstplaner du ser fram emot?
Inga speciella planer så. Jag fortsätter söka jobb, jobbar extra när jag får tider. Men jag ser fram emot att få många fina läsupplevelser och få umgås en del med någon jag tycker om. Det räcker långt det :).

Jag taggar ingen speciell men känner ni er manade så gör den gärna och säg till i kommentarerna så kollar jag in på era svar!

onsdag 5 oktober 2016

Leonora och Osmo 2 av Helen Johansson


Originaltitel: Leonora och Osmo 2
Sidor: 118 (Inbunden)
Serie: Leonora (del 2)
Ålder: 6-9
Recensionsexemplar: Från författaren, tack!
"Ziggy var bara två veckor gammal när han kom bort från sina föräldrar. Nu vill han flyga till planeten Osmo 2 för att leta efter dem. Klart att Leonora följer med, hon har ju lovat! Att hitta Ziggys föräldrar kommer säkert gå lika snabbt som ett stjärnfall.
Men Osmo 2 är en farlig plats. Marken spricker sönder av ständiga jordbävningar, det finns inga hus och det luktar illa. Samtidigt blir Ziggy alltmer underlig. Uppdraget verkar dömt att misslyckas."
Här har vi ett spännande och roligt rymdäventyr för de lite yngre bokälskarna. Boken är inte så lång och innehåller en del illustrationer, så det blir aldrig för tungt med bara textmassor. Den första delen i serien, Leonora och Glasplaneten, har jag inte läst men det går bra ändå.

Den här boken har ett helt eget äventyr och även om man förstår att karaktärerna känner varandra sedan innan flyter det på bra att läsa. Det händer något hela tiden så det är ingen risk att man blir uttråkad. Har man barn som gillar rymden och utomjordingar är det här en perfekt bok att läsa!

tisdag 4 oktober 2016

Farväl Eritrea av Samuel Brhane


Originaltitel: Farväl Eritrea
Sidor: 78 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Joakim Anderson, tack! 
"Mitt namn är Samuel. När jag var sexton är lämnade jag mitt hemland. Detta är berättelsen om min sista tid i Eritrea och resan genom Sahara mot Medelhavet och Europa."
Det här är ett snabbläst litet häfte om en sextonårings flykt mot ett friare liv. Det är i alla fall så jag uppfattar det, han valde att fly för att kunna välja själv hur hans liv ska se ut. Boken är ju väldigt tunn så kanske ligger det ännu mer bakom som inte kommer fram.

Det är hur som helst en ärlig och rak skildring av hur det är att vara ung, kär i någon som är bortlovad mot sin vilja och att ta sig igenom en hemsk flykt. Första delen av boken handlar om hans liv i Eritrea, han blir kär men flickans far lovar bort henne till någon hon inte känner.

Samuel flyr och hon följer efter. Det är andra delen av boken. Flykten, alla dagar i lastbilar och hur illa behandlade de blir. Jag blir så illa berörd när jag läser, det är hemskt hur onda människor kan vara mot varandra. Kvinnorna blir våldtagna på nätterna, en del blir misshandlade till döds, andra svälter eller törstar ihjäl.

Nu är jag inte lärare, men jag tror den här skulle kunna vara bra att läsa i skolklasser. För att förstå vad flyktingar går igenom. Hur mycket en vardag här i Sverige och en vardag i ett annat land kan skilja sig åt.

Eftersom det är en verklig historia kommer alla känslor den förde med sig att sitta kvar extra länge, jag rekommenderar den verkligen.

måndag 3 oktober 2016

Enda vägen av Anna Jakobsson Lund


Originaltitel: Enda vägen
Sidor: 413 (Flexband)
Serie: Systemet (Del 3)
Recensionsexemplar: Från författaren, tack!
"När systemet visar sina svagheter - Hur långt är du beredd att gå för att störta det?
Efter attentatet i periferian försätts huvudstaden i undantagstillstånd. Motståndets kamp mot byråkraterna blir mer och mer våldsam. Ava, Levi och Laymah ger sig av i jakt på en uråldrig hemlighet som kan störta Systemet. En hemlighet de inte är ensamma om att vilja utnyttja.
Ava kämpar med att leda en grupp med många viljor. Samtidigt söker hon svar som hon trodde var begravda för alltid. Finns det människor i Rörelsen som vet något om hennes förflutna?
Levi försöker hitta en plats i en kamp där våld, kunskap och kärlek blandas ihop. Kan det finnas ett annat sätt att göra motstånd? En annorlunda revolution?"
Det är ingen hemlighet att jag älskar den här trilogin. Första delen, Tredje principen, var jag först tveksam till att läsa överhuvudtaget men den knockade mig helt när jag väl började. Andra delen, Aldrig ensamma, var en suverän uppföljare och nu har jag alltså äntligen fått läsa sista och avslutande delen. Jag var inte ens orolig över att mina skyhöga förväntningar skulle göra så att jag blev besviken. Efter de två första böckerna litar jag verkligen på författarens förmåga att dra in mig i historien och inte släppa taget förrän sista sidan är utläst.

Handlingen utspelar sig i ett framtida, dystopiskt Sverige. Där orättvisorna i samhället är många och en stor del av befolkningen sliter hårt för att överleva. Vissa personer som har ett extra sinne måste vara försiktiga om de inte ska föras bort. De här sinnena är lite olika, en del kan tränga in i andras tankar och övertala dem att tro eller tycka något speciellt, andra kan känna av vilka som finns i närheten. De tre huvudpersonerna har alla varsitt sinne, Ava kan övertala folk att tro och tänka vad hon vill. Levi och Leymah kan känna av personer och deras känslor. Mer exakt vad som händer i den här boken vill jag skriva så mycket om i fall någon som inte läst de två tidigare delarna läser det här.

Men vad ska jag nu ta mig till när jag läst den avslutande boken om Ava, Levi och Leymah? Jag kommer sakna dem! Det här var verkligen en perfekt avslutning på en grymt bra trilogi. Jag tycker den slår många utländska serier. som till exempel Hungerspelen och Divergent. Både i handling och hur välskriven den är.

Seriöst, har ni inte börjat läsa de här böckerna ännu, gör det nu!