tisdag 31 maj 2016

Summer Readin' Tag


Den här taggen hittade jag hos Nelly som taggade alla som ville göra den. Så jag passar på!

SOL - En bok som gjorde dig alldeles varm inombords.
Här fick jag tänka till lite, jag läser ju så många mörka böcker. Men Här och nu av Eva Ludvigsen blir mitt svar. Det är en otroligt fin och varm kärlekshistoria, men lite annorlunda mot hur vanliga feelgood-böcker brukar vara.


GLASS - En bok som börjar bra men som sedan smälter och blir lite för jobbig att hantera.
Donatorn av Dean Koontz. Det började bra för att det var ju Koontz, min favorit, men sen gick det bara utför. Inte så att den blev jobbig i och för sig men den var inte bra. Och då är jag ändå ganska villkorslös i min kärlek för hans böcker.

KALL DRYCK - En bok som blev något nytt och uppfriskande för dig.
Vild av Cheryl Strayed. Jag vet att jag tjatar om den här boken men den sitter verkligen fast i mig. Det var den första självbiografi jag läst som letade sig in i hjärtat mitt och bosatte sig där. Jag trodde inte ens att jag var intresserad av att läsa biografier innan men efter den har det ju blivit några.

SKUGGA - En rolig bok med en seriös underton.
Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. En så fin och varm historia som jag skrattade åt, men som samtidigt handlar om hur det är att vara annorlunda, att känna att man inte passar in. Den är så fin, jag vet att många har Ove som favorit men för mig är det den här av Backmans böcker jag älskar mest.UTLANDSSEMESTER - En bok som utspelar sig i ett annat land än Sverige.
Lätt! Fiskarmännen av Chigozie Obioma som jag skrev om igår. Den utspelar sig i Nigeria och är så jäkla bra!

HAVET - En stor bok som du var rädd att påbörja men som du sedan älskade ändå.
Shantaram av Gregory David Roberts. En riktig tegelsten som jag kanske inte var helt säker på att jag ens skulle tycka om. Men den var grymt bra och nu ska det bli spännande att läsa fortsättningen, som också är en tegelsten.

SOMMARREGN - En bok som gjorde dig ledsen.
Får hundar korvar i himlen av Sara Galli och Mats Molid. En barnbok om hur det är att förlora en älskad familjemedlem. Jag grät så mycket när jag läste den.FÅGELKVITTER - En bok som var så mysig att du skulle kunna läsa från den varje morgon innan du stiger upp ur sängen.
Oj...en bok att läsa från varje morgon innan jag stiger upp. Vad skulle det kunna vara. Kanske Love Letters of Great Men? Den kan passa att läsa lite från på morgon! Jag borde verkligen skaffa Love Letters of Great Women också snart.

UTEBIO - En bok-till-filmadaption som du ser fram emot att se i sommar.
Jag har verkligen ingen aning. Jag är jättedålig på att hålla koll på vilka böcker som är på väg att bli filmer så jag kan inte svara.

SOMMARMINNEN - Den bästa boken du läste förra sommaren.
Ehm jag kunde inte välja bara en. Det blev lite mer som en från varje sommarmånad (juni, juli, augusti alltså). Järnskallen av Nils Håkanson, Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart och En saga om tidens väsen av Ruth Ozeki.

måndag 30 maj 2016

Fiskarmännen av Chigozie Obioma


Originaltitel: The Fishermen
Sidor: 286 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Ordfront Förlag, tusen tack!
"Nioårige Benjamin är yngst av fyra oskiljaktiga bröder som växer upp i 1990-talets Nigeria. När deras far lämnar hemmet får en tid utnyttjar bröderna sin nyvunna frihet till att fiska vid floden - en gång ren och livskraftig, numera nedsmutsad och farlig. På denna förbjudna plats får de höra en fruktansvärd spådom om hur en av bröderna kommer att dö, en förutsägelse som får misstron att börja växa mellan dem och sätter igång ett katastrofalt händelseförlopp."
Jag har precis slagit ihop boken och sitter här med en känsla av saknad. Hur ska jag kunna börja på en ny bok nu? Jag hade en aning om att jag skulle tycka om Fiskarmännen, men tycka om räcker inte till. Jag älskade allt med den här boken.

Den är fylld av känslor, så mörk och samtidigt med så mycket kärlek mellan bröderna. Det är en levande text och jag har haft många och tydliga bilder som rullats upp i huvudet, så det känns som om jag sett en film. Jag känner bröderna, jag har varit med dem i glädje, sorg och ilska och det är därför jag har den här tomheten nu när jag varit tvungen att lämna deras värld.

Fiskarmännen är en vackert skriven berättelse om vad rädsla och sorg kan driva människor till. Vad som händer när man börjar misstro de man borde lita på och vad det kan göra med människors liv när hatet äter upp en inifrån. Det här är en bok jag inte velat läsa när jag varit trött, den har förtjänat min fulla vakna koncentration och jag verkligen njutit av varje lässtund jag har fått. Jag rekommenderar den helhjärtat!

Att det här är författarens debut lovar gott inför framtiden. Jag hoppas på att få läsa många fler böcker av Obioma.

fredag 27 maj 2016

Veckans bokbloggsjerka


Fredag och dags för ett besök hos Annika och veckan fråga:

Temat för veckans fråga är med andra ord musik i kombination med böcker. Har en av dina favoritartister utkommit med en bok som du tycker att vi ska läsa? (För mitt vidkommande är jag ruskigt nyfiken på boken om Paul Stanley från Kiss). Kan du ge exempel på en bok som har en stark koppling till din favoritgenre? Envisas en av dina favoritförfattare med att ”spela” musik i böckerna som du absolut inte gillar? Eller….?

Hm...det här blev svårt för nu för tiden har jag knappt nå favoritartister så. När jag var yngre var det Backstreet Boys och även om jag fortfarande lyssnar på dem är de inte favoriter på samma sätt. Ingen artist har nog blivit en favorit på samma sätt efter dem faktiskt.

Istället försöker jag komma på någon bok som har musik i sig...Den jag kommer att tänka på direkt är Kaninhjärta av Christin Ljungqvist, där bandet Kent har stor betydelse om jag minns rätt. Kent har jag väl aldrig riktigt fastnat för tyvärr. Men det är den enda boken jag kan komma på.

Så det här blev väl mer ett ickesvar än ett egentligt svar känner jag :).

NEJ! Vänta! Jag kom precis på! Här och nu av Eva Ludvigsen, där har Martin Stenmarks texter ganska stor betydelse och den boken fick mig att börja lyssna mycket på honom!

torsdag 26 maj 2016

Tiggaren av Sofie Sarenbrant


Originaltitel: Tiggaren
Sidor: 389 (Inbunden)
Serie: Emma Sköld (del 5)
Recensionsexemplar: Från Bookmark Förlag, tusen tack! 
"Minnesstunden är känslosam. En ung kvinna är död, under ofattbara omständigheter. Men i bakgrunden befinner sig en person som intensivt betraktar de sörjande, mån om att själv inte bli sedd.
Samtidigt faller Stockholms tiggare offer för vad som verkar vara en psykopatisk seriemördare. Polisen famlar i mörkret - och den enda personen som kan stoppa morden måste göra allt för att stanna i det fördolda."
Wow, måste jag säga först och främst. Vilken underbar sträckläsning den här berättelsen bjöd på! Jag började på den i måndags kväll efter jobbet. Tanken var att jag bara skulle läsa något kapitel för att stilla min nyfikenhet lite, men några timmar senare var den utläst. Det var omöjligt att sluta!

Det här är faktiskt min första bekantskap med Sarenbrants böcker och jag var lite orolig över att det skulle påverka läsningen. Men det gick jättebra att hoppa in så här mitt i serien. Jag blev väldigt smidigt uppdaterat om sånt jag behövde veta. Jag vill inte skriva för mycket om själva handlingen, då det här är en sådan bok man lätt kan råka säga lite för mycket om.

Spännande var det i alla fall hela vägen! Jag satt som på nålar större delen av läsningen och när jag väl var klar bultade mitt hjärta hårt i bröstet. Det är ett aktuellt och viktigt ämne, om hur utsatta tiggarna är i vårt samhälle och hur vidrig människosyn vissa har. Boken lämnar mig både arg och ledsen, för visst är just det här en påhittad historia men det finns i verkliga livet också.

Jag kan verkligen rekommendera Tiggaren, vare sig du läst tidigare böcker i serien eller väljer det här som din första.

onsdag 25 maj 2016

Nytt i brevlådan

Nu har det ramlat in en hel del böcker! Mest recensionsexemplar men också en vinst.


  • Tiggaren av Sofie Sarenbrant. Jag har aldrig läst något av Sarenbrant, men nu när jag fick en förfrågan om jag var intresserad av att läsa hennes nyaste bok tyckte jag att det var dags att ändra på det! Har hört så mycket bra om hennes deckare så det här ska bli spännande! Kommer från Bookmark Förlag.
  • Lustjakt av Annika & Vera. Jag följer författarna på instagram och läste på insidan av boken att karaktärerna är skrivna med dem själva som förebilder så det här ska bli intressant! Både den här och nästa bok kommer från Calidris förlag.
  • Slutet eller början på historien av Mats Larsson. Den här är alldeles okänd för mig så det blir att gå in blind i det läsandet sen.

  • Operamopsen - en sällsam kärlekshistoria av Disa Åberg & Linda Bonaventura. Kommer från Ordberoende förlag. En bok jag frågade om för att...kom igen, mops! Alla böcker om hundar blir jag nyfiken på.
  • Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George. Kommer från Bazar förlag. Också en jag frågade efter, hur ska man kunna motstå en bok om en bokhandel? 
Måste säga det igen, tack till alla förlag och författare som hör av sig, säger ja när jag frågar efter böcker eller skickar ut överraskningar! Det är så otroligt uppskattat ska ni veta.


Sist ut är Den helande naturen av Richard Mabey. Den här vann jag på instagram, det gjorde mig jätteglad då jag velat läsa den ett tag!

tisdag 24 maj 2016

Allt är upplyst av Jonathan Safran Foer


Originaltitel: Everything is Illuminated
Sidor: 317 (Pocket)
"Den 20-årige ukrainaren Alexander Perchov får i uppdrag att vara översättare åt en ung amerikan vid namn Jonathan Safran Foer, som har kommit till Lvov för att söka efter den kvinna som räddade hans morfar från nazisterna i byn Trachimbrod. 
I en skruttig bil och med Alex halvblinda farfar som chaufför och dennes övererotiska hund Sammy Davis Junior Junior reser de runt i öde öststatslandskap på jakt efter det förflutna.
Resen skildras av Alex på bruten engelska som han lärt sig med hjälp av en hopplöst föråldrad synonymordbok. Parallellt löper Jonathans berättelse om Trachimbrod, en bykrönika som tar sin början 1791 då byn får sitt namn och slutar 1941 då nazisterna gör slut på allt och alla. Dessa spår tvinnas samman mot slutet i en punkt som får avgörande betydelse."
Jag...vet inte riktigt vad jag har läst, haha. Jisses vilken annorlunda bok det här är. Det blir antagligen ett ganska kort inlägg för jag vet inte hur jag ska beskriva den eller vad jag ska säga om den. Jag har ju läst Extremt högt och otroligt nära av samma författare, och den älskade jag direkt. Den är också väldigt speciell, men på ett annat sätt.

För det första kan jag säga att man inte ska vara trött när man läser den här boken! Delen som berättas av Alex är som sagt skriven med hjälp av synonymer, så ibland fick jag fundera lite vilket ord han egentligen menade. Hade jag läst det och varit trött hade jag blivit väldigt förvirrad.
Eller ja, förvirrad är jag ju bevisligen, men inte därför i alla fall!

Jag tycker om den, även om jag inte riktigt kan förklara varför. Det är bara en otroligt...udda läsupplevelse. Jag tror faktiskt jag får lämna det så här, jag vet verkligen inte vad jag ska säga! Det är bara att konstatera att författaren har en väldigt egen stil i sitt skrivande.

måndag 23 maj 2016

20 snabba frågor

Jag hittade den här hos Tickmicks bokblogg och tyckte den passade bra till en måndag! En del frågor har nog varit med på någon tidigare version av den här som synts på bloggen men några var helt nya för mig.

Snabbläsare eller långsamläsare 

Tegelstenar eller tunna böcker 

Bibliotek eller bokhandel 

Inbunden eller pocket

Facklitteratur eller skönlitteratur

Bokmärke eller hundöra 

Läsa i soffan eller sängen 

En bok i taget eller slalomläsning

Övernaturliga böcker eller fantasy

Läsa ute eller inne

Läsa i myskläder eller finkläder

E-bok eller vanlig bok 

Låna böcker eller köpa böcker

Läsa på kvällen eller morgonen

Sitta och läsa hela tiden eller aldrig mer få läsa igen

Läsa eller skriva

Läsa tillsammans med andra eller läsa själv 

Sortera böckerna i bokstavsordning eller färgordning

Instagramma om böcker eller blogga om böcker

Läsa när du äter eller läsa när du åker


fredag 20 maj 2016

Veckans bokbloggsjerka

Tjoho fredag igen och solen skiner! Dags att hoppa in till Annika för veckans jerka:

Pest eller kolera: Att bara få läsa en bok per år eller att få läsa så mycket du vill men aldrig avsluta böckerna?

Herregud vilken fråga...men jag tror faktiskt jag tar det andra. Läsa så mycket jag vill utan att avsluta. För jag tolkar det så att jag bara inte får läsa slutet. Men jag kan ta reda på det på annat sätt! Fråga någon som läst den, finns det en film kan jag se den och hoppas den följer boken bra. Så jag sneakar mig runt problemet på det sättet den här veckan!

torsdag 19 maj 2016

Spåren vi lämnar efter oss av Pernilla Ericson


Originaltitel: Spåren vi lämnar efter oss
Sidor: 348 (Inbunden)
Serie: Erlagruppen (del 1)
Recensionsexemplar: Från HarperCollins Nordic, tusen tack! 
"Vilka spår lämnar du efter dig på nätet? Du berättar var du är och vad du gör, men du vet inte vem som följer dig...
Brutala kvinnoöverfall sker längs med gröna tunnelbanelinjen och skräcken sprider sig i Stockholm. Samtidigt som polisen Liv Kaspi tvingas ta ledigt i väntan på en internutredning rekryteras hon till ett litet privatteam, Erlagruppen, med uppdraget att lösa fallen. Sökandet leder dem in i nätets mörkaste vrår och förövarnas metod för att hitta sin offer visar sig vara djävulskt välplanerad. Våldet eskalerar och när kvinnor börjar försvinna spårlöst förstår Erlagruppen att det handlar om en kamp mot klockan. Det är bara en tidsfråga innan Gröna linjen-männen inser att någon är dem på spåren..."
Det som fick mig att bli nyfiken på den här boken är att den tar upp det här med internet, att vi nu för tiden har ett behov av att alltid låta folk veta vad vi gör och vart vi är. På Facebook kan man checka in på alla möjliga platser, Instagram tror jag också man kan visa vart man är och så vidare. Men, vi vet ju faktiskt aldrig exakt vem som håller koll, eller hur?
Själv har jag aldrig förstått grejen med att alltid uppdatera vart man befinner sig och jag kommer garanterat inte att börja nu.

Spåren vi lämnar efter oss är en väldigt spännande och lättläst berättelse. Sidorna flyger fram under läsningen och jag vill verkligen inte lägga undan den när jag har börjat. Nu är det ju så att man måste sova och sånt för att inte vara en zombie på jobbet, men hade jag kunnat skippa sömnen hade jag läst ut den på en kväll.

Erlagruppen är ett härligt gäng. Edith, Rickard, Liv och Aminah. Alla är tuffa individer som kan ta vara på sig själva. Trots att de kommer från väldigt olika bakgrunder hittar de varann och bildar en grupp som jag verkligen tycker om att följa. Jag bryr mig om dem och vill läsa mer, samtidigt som jag sitter på nålar och vill att de ska hitta de vidriga karaktärerna som ligger bakom överfallen. Det är skrivet så att jag inte har någon aning om vem som kan vara gärningsmannen/gärningsmännen. Till största delen får jag veta det gruppen kommer fram till och inte mer. Det är bara ibland jag får glimtar av lösryckta scener, som ger små ledtrådar om att något mer komplicerat kanske döljer sig under ytan.

Jag tycker även att Ericson har gjort ett riktigt bra jobb med att göra den känslomässiga delen av boken trovärdig. Som läsare får man ta del av skräcken och paniken, den krossade tryggheten efteråt, den bristande tilliten till polisen om man inte blir tagen på allvar. Det är tunga och allvarliga ämnen inlindade i själva spänningshistorien vilket gör den ännu mer läsvärd.

Det här är första delen om Erlagruppen och jag ser verkligen fram emot att få läsa mer i framtiden!

onsdag 18 maj 2016

Två nya böcker

Två nya recensionsexemplar har hittat hem hit. Båda är sådana jag frågat om och jag ser verkligen fram emot att läsa dem!


  • Spåren vi lämnar efter oss av Pernilla Ericson. Kommer från HarperCollins Nordic. Den här har jag börjat på och den verkar jättebra! 
  • Fiskarmännen av Chigozie Obioma. Den här är från Ordfront förlag. Jag har varit nyfiken på den sedan jag upptäckte den. Det var faktiskt omslaget som drog mina ögon till sig och när jag sen läste vad den handlade om blev jag sugen på att läsa den.
Tusen tack till förlagen för att ni skickade dem! 

tisdag 17 maj 2016

Den stumma flickan av Hjorth & Rosenfeldt


Originaltitel: Den stumma flickan
Sidor: 441 (Inbunden)
Serie: Sebastian Bergman (del 4)
"Familjen Carlsten hittas brutalt mördad i sitt hem i Torsby. Mamma, pappa och två barn är skjutna på nära håll med hagelgevär. Värmlandspolisen förstår snabbt att de behöver hjälp och snart är Sebastian Bergman och resten av Riksmordkommissionen på plats.
Det utvecklas till en komplicerad mordutredning och trycket ökar då den ende misstänkte hittas skjuten med samma vapen som familjen. Men så upptäcker man att det finns ett vittne till mordet på familjen. Den tioåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner och spåren av henne försvinner in i den stora skogen bakom huset. Nu gäller det för polisen att hitta henne innan mördaren gör det."
Jag har hört så otroligt mycket bra om den här serien men av någon anledning aldrig plockat upp den tidigare. Och nu när jag väl gör det så hoppar jag in på bok fyra direkt, efter som det var den och nummer fem som fanns hemma. Men det gör faktiskt inget, jag kommer snabbt in i allt ändå och under boken får man bra tillbakablickar som förklarar de situationer som kunde ha blivit förvirrande.

Och nu kan jag säga att jag förstår varför alla pratar så gott om den. Den var verkligen jättebra. Så jag kommer antagligen att försöka läsa de tidigare böckerna också vid något tillfälle. Jag kan inte påstå att jag tycker mycket om många av karaktärerna egentligen, i alla fall inte den grupp av poliser plus då psykologen Sebastian Bergman som står i centrum för allt. Jag stör mig på en hel del hos alla, men trots det funkar berättelsen. Det är så spännande att jag inte kan sluta läsa.

Vad jag inte hade väntat mig var att hamna i Värmland. Jag vet att det står Torsby tydligt på baksidan men jag kopplade aldrig att det var Värmland. Jag bodde ju där några år, inte i Torsby men Munkfors. Och att handlingen sedan tog sig upp till Kurravaara en sväng, byn där jag växte upp, var ännu mer oväntat!

Nu ska jag faktiskt hoppa på De underkända ganska snabbt. Svårt att låta bli när det slutade som det gjorde i den här!

måndag 16 maj 2016

Mannen som talade med elefanter av Lawrence Anthony & Graham Spence


Originaltitel: The Elephant Whisperer
Sidor: 338 (Inbunden) 
"Lawrence Anthony ägnade sitt liv åt att skydda hotade djurarter och värna naturen. När han ombads att ta hand om en flock vilda elefanter tackade han motvilligt ja. Elefanterna var aggressiva och misstrodde människor; flera i den ursprungliga hjorden hade skjutits ihjäl av tjuvjägare. Elefanterna skulle avlivas om han inte tog sig an dem.
Under åren som följde blev Lawrence Anthony en del av elefanternas familj. Genom sitt stora tålamod fick han flocken att lita på honom och han kom att spendera resten av sitt liv åt att skydda och ta hand om elefanterna.
Mannen som talade med elefanter är en varm och gripande bok om en mans kamp för djuren och den afrikanska savannen."
Har jag suttit och snyftat över vilda elefanter, galet många mil bort, som jag aldrig träffat och saker som hänt för flera år sedan i och med att jag läst den här boken? Ja det har jag. Ganska mycket vissa gånger också. Jag är verkligen helt körd när det gäller djur och sorgliga eller extra fina händelser.

Det här är en otroligt varm, fascinerande och lättläst bok. Jag har aldrig tidigare varit så imponerad över dessa vackra djur och hur intelligenta de är som efter att jag läst Mannen som talade med elefanter. Det blir tydligt att de förstår och kan så mycket mer än man tror. Författaren beskriver hur de, när de vant sig vid honom och blivit trygga i sitt nya hem, alltid står utanför staketet vid boningshusen och väntar på honom dagen han kommer hem efter att ha varit bortrest. De bara vet när han är på väg. En annan gång händer istället det här:


Jag satt flera gånger och bara gapade av förundran över den otroliga klokhet och kärlek som den här flocken visar. Sedan satt jag och sökte på youtube efter klipp med elefanter och gapade ännu mer. Jag vet att jag låter lite besatt, men som jag nämnt tidigare några gånger så är det då jag vet att jag verkligen läst en bra icke-skönlitterär bok. Den ska lämna mig smått besatt och med en vilja att veta mer.

Läs den här boken, är allt jag kan säga. Bara läs den, den är otroligt bra och intressant. Du får verkligen ta del av en värld som vi här i Sverige inte är i närheten av. 

fredag 13 maj 2016

Veckans bokbloggsjerka

Fredag ännu en gång! Den här gången har Annika en jerka som kommer bli jätteintressant att läsa alla svar på! Ska bli spännande att se vilka titlar ni väljer. Jag blev så pepp på det här att jag fuskar lite och gör en längre presentation av flera titlar! Hoppas ni tycker om den, jag hade jättekul att pyssla ihop det här svaret :).
Veckans fråga är alltså:

Av böckerna i din bokhyllan, vilken titel beskriver dig bäst?

Jag kommer ju från norra Lappland så man kan säga att jag är uppvuxen I vargavinterns land men jag har trots det aldrig kommit överens med kylan.

Nu bor jag istället i Norrbotten med min Älskade hund och tillsammans spenderar vi gärna sommardagar med att gå In i skogen för att ladda batterierna, fota och bara vara. Man kan säga att jag är väldigt Introvert.

Jag är en nattuggla och ligger ofta Sömnlös i flera timmar utan att lyckas somna, vissa perioder är det riktigt jobbigt.

Jag har haft stunder i livet då jag känt att Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Men det var ett tag sen nu och jag älskar faktiskt livet. Jag försöker lära mig att Det är dags att inte freaka ut nå mer över allt som skrämmer mig.

Jag jobbar för tillfället i en bokaffär något som väcker en otrolig Köplust i mig när jag ser alla spännande böcker som kommer in!
Hemma spenderar jag gärna kvällarna med näsan i en bok och ibland på helgerna njuter jag av En smak av vin.

Jag har ofta fått höra att jag är alldeles för snäll som person. Och i många fall kanske det stämmer men även jag har mina gränser och vem vet? Egentligen kanske jag är en Ängel med dolda horn.

Tänk om...

torsdag 12 maj 2016

Landet bortom brunnen av Douglas Foley


Originaltitel: Landet bortom brunnen
Sidor: 286 (Kartonnage)
Recensionsexemplar: Från Lava förlag, tusen tack!
"Alvas mamma är död. Hennes och lillebror Joels pappa är omgift. Alva är mobbad i skolan och avskyr sin styvmor, som dessutom väntar barn! 
En dag då syskonen hämtar vatten i en gammal brunn faller Joels älskade nalle i vattnet, och Joel hoppar efter. Alva tvingas dyka i även hon. Efter en lång, mörk färd hamnar syskonen i en värld fylld av märkliga väsen, men kommer ifrån varandra. På sin vandring möter Alva Lemonia som utger sig för att vara Alvas vän, men som i själva verket vill åt Alvas unga själ... Men Alva lyckas fly.
Lemonia och hennes följeslagare hittar lillebror Joel och tar honom tillfånga för att använda honom som gisslan. Alva försöker desperat hitta ett sätt att frita Joel. Det blir en spännande och farofylld jakt på liv och död..."
För det första, omslaget! Ren kärlek. Det är så otroligt fint. Och baksidan är precis lika fin. Den har dessutom en teddybjörn med gula, lysande ögon, det går liksom inte att misslyckas med ett sånt motiv.

Så, då har jag varit ytlig tillräckligt för den här gången! Nu till själva berättelsen. Vi får alltså följa Alva och Joel på ett äventyr i en annan värld. Eller är det en annan värld? Är det kanske vår värld fast en annan tid? Eller både och? Det  kan man fråga sig själv lite då och då under läsningen och jag gillar att jag aldrig riktigt får grepp om det. Kanske är allt bara en dröm?

Alva är en tjej som bär på så mycket inom sig. Sorg efter att mamman dog i cancer, ilska över att pappan verkar ha gått vidare och på så sätt svikit kärleken till mamman, ilska och rädsla över mobbarna i skolan som nu också hotar att skada hennes lillebror om hon inte gör som de säger. Det är mycket för en enda person att bära på, och hon blir snäsig och elak mot familjen. Lillebror är en helt fantastisk karaktär, så klok och modig för sin ålder. Han blir aldrig arg tillbaka på Alva utan försvarar henne när deras pappa säger åt henne.
"Det är okej pappa", sa Joel. Han lyfte bort den andra snäckan från örat och räckte freestylen till sin syster."Alva är bara ledsen."
Deras äventyr i brunnen är verkligen spännande. Jag kan tänka mig att de som är i bokens målgrupp (den riktar sig till 9-12 års gruppen) kan älska det. Vi får lite fantasy som blandas med vår egen värld. Den tar dessutom upp det här med att gå från flicka till ung kvinna, när kroppen hittar på nya saker som man önskar att ens mamma varit där för att prata med en om. Det bäddar den in i själva äventyret på ett sätt jag aldrig varit med om förut.

Jag satt uppe långt in på natten för att läsa ut den. Det är en bok som verkligen passar att läsa med bara en läslampa tänd, under en filt, när resten av världen sover.
På ett spännande och bra sätt tar den upp hur sorg, ilska och rädsla kan påverka en människa. Och hur man kan hitta en väg ut från det mörker som de känslorna kan fånga en i.

Tidigare har jag läst Bårhuset av samma författare. Det var en samling noveller som jag också tyckte mycket om. Jag ser med spänning fram emot vad som kommer härnäst!

onsdag 11 maj 2016

NY-Times By the Book Tag
Ja vi kör väl en liten tag så här på en onsdag! Vill ni se originalvideon av tjejen som skapade tagen kan ni klicka här! Gör den jättegärna ni också :).

1. What book is on your nightstand now?
2. What was the last truly great book that you read?
3. If you could meet any writer – dead or alive – who would it be? And what would you want to know?
4. What books might we be surprised to find on your shelves?
5. How do you organize your personal library?
6. What book have you always meant to read and haven’t gotten around to yet? Anything you feel embarrased never to have read?
7. Disappointing, overrated, just not good: what book did you feel you were supposed to like but didnt? Do you remember the last book you put down without finishing?
8. What kinds of stories are you drawn to? Any you stay clear of?
9. If you could require the president to read one book, what would it be?
10. What do you plan to read next?

tisdag 10 maj 2016

FAQ: Frequently Asked Questions av Magnus Betnér


Originaltitel: FAQ: Frequently Asked Questions
Sidor: 240 (Inbunden)
"Måste du alltid vara så dryg?, Vad tycker du om att Sverige har infört gränskontroller? , Har du testat att röka grönt? På frågesajten ask.fm hänger kidsen. Och Magnus Betnér. Här kan alla som vill, och det är många!, ställa frågor till Magnus. På två år har han svarat på nästan 20 000 frågor om precis allt: knark, sex, politik och religion inget ämne är för högt, eller för den delen för lågt, för att få bitska, roliga eller överraskande konstruktiva och peppande svar.FAQ är ett axplock av de roligaste, dummaste och smartaste frågorna och svaren. Resultatet är en på samma gång kul, provocerande och tankeväckande läsning som också fungerar som en välbehövlig motvikt till allt näthat som frodas där ute."
Jag tycker Magnus Betnér är en grymt bra stand-up komiker. Har kollat hans shower på tv/youtube flera gånger och ibland skrattar jag så jag gråter och mellan alla de gångerna kommer han med mycket vettigt. Nu kan jag väl inte säga att jag håller med om allt men när gör man det med någon människa?

Men eftersom jag tycker han är en rolig typ så var jag tvungen att köpa den här boken när jag såg den på jobbet. Det är alltså en bok helt uppbyggd på frågor och svar från sidan ask.fm, som jag ärligt talat aldrig varit inne på så jag vet inte riktigt hur det funkar. Den är uppdelad i några olika kapitel: Att vara komiker, Religion, Politik, Sex, Invandring, Könsroller och Droger. I dessa kapitel svarar han på olika frågor rörande ämnet, vissa svar är roliga, kaxiga, andra är riktigt ingående och smarta. Han visar upp båda sidorna och det gör det både underhållande och intressant att läsa.

Det finns egentligen inte så väldigt mycket mer att säga eftersom den är uppbyggd på det sättet. Snabbläst, underhållande och intressant!

måndag 9 maj 2016

Härifrån till verkligheten av Eva Rydinger


Originaltitel: Härifrån till verkligheten
Sidor: 267 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Ordberoende Förlag, tusen tack!
"Den heta sommaren går in i augusti. Medan Marianne kör hemåt över den skånska slätten, vänder dotterns plan tillbaka mot Stockholm. Semestern är slut och Marianne kan pusta ut. Nu stundas äntligen egentid och den vardag hon lärt sig älska.
I Stockholm landar Karin och våndas inför hösten. Författardrömmarna rasar in på förlaget och i hjärtat skaver hemligheten om makens bortgång. Men en tanke har börjat ta form kring mammans sjuttiofemårsdag. Ett övertagande av hennes skånelänga kan vara chansen till den nystart hon så väl behöver.
Så öppnar Marianne dörren för en rörmokare. Hon hamnar i ett tvärdrag av känslor och tankar. Bor hon egentligen i sin dotters barndomshem eller bor hon i sitt eget vuxenhem? Varför hade hon aldrig valt, utan bara låtit saker ske? När födelsedagen kommer har både mor och dotter med sig överraskningar till festen."
Jag förväntade mig inte att bli golvad av den här boken. Men det blev jag. När jag väl börjat läsa var det svårt att lägga undan den, så det tog mig mindre än ett dygn att komma till sista sidan. Och den berg-och-dal-bana av känslor jag fått vara med om är galen.

Jag har suttit med ett leende på läpparna och en värme i bröstet över hur fint Marianne får det när hon blir kär på gamla dar, för att i nästa kapitel känna hur min puls ökar av ren frustration över hur Karin beter sig. Jag fick ta en paus i lördagskväll och gå ut på promenad med hunden för att kyla ner mig, jag var så pass upprörd. Eva Rydinger kan verkligen skriva så att det berör.

Det är en otrolig styrka i den här boken, att den letar sig in under huden på mig och får mig att bry mig. Karaktärerna blir levande. Jag hejar på Marianne och vill helst av allt hälla en hink med iskallt vatten över Karin så att hon vaknar upp och börjar ta sig upp ur det mörka hål hon envist gräver ner sig i. Jag förstår att hon har det jobbigt med en så stor sorg, att förlora sin man, jag kan inte ens tänka mig hur ont det gör. Men att hon dömer ut alla andra som inte hänger sig fast i sorgen på samma sätt som hon, det gör mig tokig. Både för att det är så orättvist mot dem i hennes omgivning men också mot henne själv.

Kapitlen hoppar mellan Marianne och Karin. Och samtidigt mellan hopp och sorg. Marianne står för hoppet, löftet om att det aldrig är för sent att börja om. Det spelar ingen roll om man är på väg att fylla sjuttiofem eller inte, kärleken kan dyka upp när som helst, man kan göra nya val och hitta nya vägar att gå. Karin är sorgen personifierad, allt i hennes liv handlar om tomrummet som hennes man lämnade efter sig och till viss del även om det tomrum som hennes far lämnade efter sig när han dog 13 år tidigare. Hon vet inte hur man släpper taget och går vidare och hon ser det som ett svek när andra gör det.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om Härifrån till verkligheten och alla känslor den gav mig, men jag tycker verkligen att ni ska läsa den själv istället. Det är en bok som jag kommer att bära med mig länge.

fredag 6 maj 2016

Veckans bokbloggsjerka

Fredag och jag vet att många redan njuter av långhelg! Njut lite extra för oss som jobbar! Jag jobbade igår och jobbar idag, sen får jag i alla fall vanlig helg som förhoppningsvis blir solig och fin :). Men först, jerkan hos Annika!
Kan du berätta om en bok som har ett riktigt fint/fult omslag? Eller varför inte en av varje?
Jag älskar omslagen till böckerna om Hallahem! De är så fina att jag gärna hade haft dem som tavlor på väggarna. Färgerna, alla underbara detaljer, djuren som går som en ram runt. Finns inget att klaga på och är så nyfiken på hur trean kommer att se ut. 

Ska vi sen gå till fula omslag kan jag ta Belladonna som exempel. Jag läste boken för flera år sedan och tyckte mycket om den. Men alltså, omslaget kan jag ju inte ens låtsas tycka om. Jag vet inte hur väl det syns på den här bilden jag tog men det är verkligen suddigt och ur fokus på själva omslaget. Inte snyggt alls.

torsdag 5 maj 2016

Lewismannen av Peter May


Originaltitel: The Lewis Man
Sidor: 303 (Pocket)
Serie: Isle of Lewis (del 2)
"I en vindpinad torvmosse på Isle of Lewis påträffas liket efter en ung man. Undersökningen visar att mannen blivit knivmördad och att han troligen legat i mossen sedan slutet av femtiotalet. I övrigt har polisen bara en ledtråd: DNA-analysen visar att offret på något vis är släkt med Tormod Macdonald, en åldrad lantbrukare från ön. 
Men Tormod har alltid hävdat att han är enda barnet och ingen har någonsin hört talas om några släktingar. Numera lider han av svår demens och har små möjligheter att själv bringa klarhet i situationen eller att försvara sig mot de misstankar som riktas mot honom.
Tormod är också far till Marsaili, den före detta poliskommissarien Fin Macleods första stora kärlek. Fin, som återvänt till ön för att restaurera sina föräldrars torp, inleder nu en privat undersökning. Han ser det som sin plikt att hjälpa den kvinna han aldrig slutat älska, men är samtidigt medveten om de bråddjup som plötsligt kan öppna sig när man börjar vända på stenar i det förflutna."
Det gick minsann snabbt att ta sig igenom bok nummer två! Bara det att jag började på den direkt efter ettan är ju ett mindre mirakel, det är inte ofta det händer. Oftast blir fortsättningar på serier liggande så länge.

Men jag är glad att jag hoppade på den här direkt. Jag tycker ännu bättre om den än om Svarthuset. Kanske för att jag nu känner alla karaktärerna och vet deras historia. Jag bryr mig väldigt mycket om både Fin och Marsaili.

Nu berättas vissa kapitel även ur Marsailis pappas synvinkel. Det är mycket minnen från hans barndom och vissa delar gör mig så arg. Så mycket orättvisa och elakhet som han fått vara med om. Och det lite extra ont att läsa de här kapitlen, då man även märker av hans demens, att han inte riktigt minns allt han vill. Speciellt närminnet, och det är jobbigt på ett personligt plan. När man vet hur det är när någon börjar glömma saker, upprepa frågor och bli mindre närvarande. Peter May fångar det verkligen på ett trovärdigt sätt.

Eftersom det är andra delen i en serie ska jag inte skriva så mycket mer om innehållet. Men har ni inte plockat upp den här serien än (även om jag vet att jag är ganska sen med den) så gör det. Den är verkligen så bra som alla säger.

onsdag 4 maj 2016

Fint i brevlådan

Igår när jag kom hem hittade jag ett paket i brevlådan. Jag hade en ganska bra aning om vilken bok det var och jag hade rätt. Men det jag inte var beredd på var det jättefina bokmärket som kom med! Titta så fint, det matchar boken.


Ser verkligen fram emot att börja på den efter Lewismannen!

tisdag 3 maj 2016

Tardis-valet #4

Ja, ny månad så dags för en ny lapp ur Tardisen! Nu hoppas jag det går bättre än det gick med förra lappen som ju var Sthlm delete. Det började ju lite roligt nu i alla fall, jag fick dra två gånger!
Den första sa nämligen Allegiant och den har jag ju redan läst! Dragning nummer två gav istället:


Det här är en pocketbok jag köpt på second hand någon gång,
jag minns ärligt talat inte ens när. Men eftersom jag gillade Extremt högt och otroligt nära av författaren, så var det antagligen det som gjorde att jag köpte den här. Så nu är det dags, under maj ska den läsas! Har ni läst den? Vad tyckte ni i så fall?

måndag 2 maj 2016

Svarthuset av Peter May


Originaltitel: The Backhouse
Sidor: 362 (Pocket)
"På Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna, har människorna sedan urminnes tider fört en ojämn kamp mot elementens raseri; den outtröttliga vinden, det piskande regnet, havets skummande vrede. 
När ön skakas av ett brutalt mord skickar kriminalkommissarie Fin Macleod till platsen för att undersöka om brottet möjligen kan ha koppling till ett liknande mordfall i Edinburgh. För Fin, som själv är född och uppvuxen på ön, innebär utredningen en resa tillbaka till ett förflutet som han under arton års tid gjort allt för att lägga bakom sig. Han ställs nu återigen öga mot öga med skoltidens vänner och plågoandar och med Marsaili MacDonald, hans första stora kärlek. Åren har gått, men Fin tvingas motvilligt inse att barndomens sår är allt annat än läkta, och att ön inte tänker släppa honom ur sitt grepp en andra gång."
Så, då har jag äntligen läst första delen i en serie som så många (kunder, kollegor, bloggvänner osv) hyllat och sagt att jag borde läsa. Och jag menar, hur skulle det egentligen kunna gå fel? Det är mord, det är Skottland, det är massa urmysiga skotska namn på platser och människor, det är hemligheter och en vindpinad ö. Det är klart alla andra hade rätt och jag borde ha läst det här för länge sen!

Större delen av berättelsen satt jag som fastklistrad och försökte klura ur alla hemligheter. Den enda delen jag skummade igenom lite var när det blev en aning för mycket detaljer om hur deras jakt på ungarna till fågeln havssulan går till. Jag förstår absolut varför just de händelserna är med i berättelsen, men det blev lite för mycket om det för min smak.

Resten var dock jättebra! Den utspelar sig både i nutid och dåtid och författaren gör ett bra jobb med det. Allting knyts ihop snyggt till slut och det var lösningar och anledningar jag inte hade kunnat lista ut själv. Nu ser jag verkligen fram emot att direkt hoppa på nästa bok!

Psst, har ni förresten googlat på Isle of Lewis? Om ni inte har gjort det, gör det och njut av den underbart vackra naturen som dyker upp!