torsdag 28 december 2017

För oss är natten ljus av Christoffer Holst


Originaltitel: För oss är natten ljus
Sidor: 220 (Danskt band)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"När familjen Brickman äntligen ska lämna USA och åka hem till Sverige efter den pliktskyldigt besökta begravningen av de vuxna barnens farfar nås de av beskedet att Norwegians piloter har gått ut i strejk. De är strandsatta i New York.
En dröm för många, men en mardröm för Oliver. 
Han försöker ignorera det faktum att han tvingas dela rum med sin pensionärstorra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa och istället fokusera på att han faktiskt är i New York. Möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om ett liv på Broadway plötsligt känns inom räckhåll.
Under fyra dagar ställs allt på ända bland gula taxibilar, nätter på Brooklyn Bridge och glittrande storstadsgator."
Jag har hört så mycket bra om den här författarens böcker, men har aldrig tidigare läst något av honom själv. Nu har jag rättat till det och även den här boken läste jag med sällskap av Rebecka på Läsa är att leva! Det är så givande och roligt att diskutera med henne samtidigt och hittills har vi haft väldigt lika åsikter och tankar om böckerna vi läst :).

För oss är natten ljus är en varm och underhållande roman om ett väldigt udda sällskap. Oliver som jag ser som huvudperson är fast i New York med sin pappa, pappans nya fru, sin mamma och sin storasyster. Mamman dricker för mycket och är en aning bitter på grund av skilsmässan. Storasystern är väldigt ordentlig, vuxen och ansvarstagande men med en fascination för mord och mysterier (jag blev så glad för den detaljen att hon lyssnar på många poddar om det för det kan jag känna igen mig själv i!). Pappans nya fru, Malee, är en levnadsglad och omtänksam människa som försöker göra det bästa av alla situationer. Och pappan själv är väl den karaktär som är svårast att få grepp om egentligen. Det ligger något dolt i det förflutna med hans syster som de får bo hos de dagar de är strandsatta, något som gnager mellan dem och han gör en del val som jag väser åt.

Oliver är helt klart favoriten hos mig. Han växer dessutom så otroligt mycket under berättelsens gång, det är omöjligt att inte bry sig om honom. Jag hade lätt kunnat fortsätta följa hans liv i flera kapitel till!

Boken är otroligt lättläst, både jag och Rebecka läste ut den samma dag som vi började. Språket flyter på bra, den är rolig, man känner med karaktärerna och det finns hela tiden något som gör att man vill fortsätta läsa. Även om Oliver är den jag ser som den viktigaste karaktären får jag som läsare följa med ur alla familjemedlemmars olika perspektiv.

Holst skriver verkligen så att det känns levande. Det är som att jag är där bredvid Oliver, när han börjar våga leva istället för att bara titta på. Nu är jag ännu mer peppad på att börja läsa Mitt hjärta går på som ligger här hemma och väntar på mig!
"Jag känner mig inte död längre, i alla fall. Men han tog en bit av mig. Vi var tillsammans i tjugosju år. När jag flyttade ut ur Sollentunahuset var det som att jag var amputerad. Halt. Men man kan ju fortfarande gå. Även om man haltar." - sid. 161

onsdag 27 december 2017

En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström


Originaltitel: En piga bland pigor
Sidor: 126 (Danskt band)
"Ester Blenda Nordström. Ester Blenda Nordström var Sveriges första – och troligen en av världens första – "wallraffare". År 1914 var hon journalisten på Svenska Dagbladet som utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Hennes oerhört fängslande och innehållsrika reportagebok En piga bland pigor återger på ett unikt sätt – som ett avslöjande inifrånreportage – hur pigorna på landet hade det. Med efterord av dokumentärfilmaren och skribenten Ylva Floreman."
Efter att ha läst Ett jävla solsken av Fatima Bremmer var det ett självklart val att gå vidare till Ester Blenda Nordströms egna böcker. Den här, En piga bland pigor, är hennes första! Det är alltså en reportagebok; hon utgav sig för att vara en piga och tog anställning på en gård i en månad. Syftet var att se hur hårt pigornas arbetsliv var. Det var nämligen ett problem landsbygden hade, det var svårt att få kvinnlig arbetskraft och den här boken blev Ester Blendas inlägg om varför det var så.

Och herregud, vilka arbetsdagar. Jag hade inte orkat länge erkänner jag direkt. Upp vid fem och sen var det inte mycket vila innan klockan nio på kvällen, ibland tio. Pigorna fick sitta ner när det var kaffepaus och vid måltiderna, men drängarna verkade ha någon timme ledigt då de fick sova middag medan pigorna fortsatte att städa.

Ester Blenda skriver om det sakligt och ärligt. Samtidigt märks det att hon tyckte bra om folket på gården. Det var bra folk att arbeta för trots att det var slitigt och de inte fick mycket ledig tid eller bra betalt. Den andra pigan på gården, Anna, beskrivs verkligen med värme och beundran. Hon sliter och är konstant trött men klagar aldrig och det är tydligt att Ester Blenda bryr sig om henne.

Nu ska jag så fort jag kan få tag på de andra böckerna av henne och fortsätta läsa! Hon var verkligen en fascinerande kvinna och jag tycker fortfarande det är galet att hon aldrig togs upp när jag gick i skolan.

tisdag 26 december 2017

Veckans topplista - Böcker jag ville läsa men inte hann med under 2017


Snart är året slut och det är klart det finns böcker man inte hunnit med! Det är temat inne hos Johanna idag, böcker man velat läsa men inte hunnit med under 2017. Det här skulle ju lätt kunna vara alla mina olästa böcker men jag ska försöka plocka ut 5 stycken.


Jag vill ju alltid läsa mer Stephen King men den här har jag varit sugen på länge nu och ändå inte lyckats ta mig tid för. Det måste bli ändring under 2018!


Den här har också stått och väntat alldeles för länge. Jag och Nitro får ta tag i den och göra övningarna som finns!


Nu upprepar jag mig men den här ska bannemig läsas under 2018! Den har väntat alldeles för länge och jag är säker på att jag kommer älska den.


Har velat läsa den här sedan den kom ut eftersom jag själv är väldigt introvert. Men den står fortfarande och väntar. 


Jag vill verkligen läsa om Harry Potter i de nya, vackra illustrerade utgåvorna. Hade tänkt hinna med första under 2017 i alla fall men det blev inte av. 

måndag 25 december 2017

Herrefolket av Lisa Hågensen


Originaltitel: Herrefolket
Sidor: 290 (Häftad)
Serie: Purebred (del 2)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En gammal rörelse har krälat upp till ytan och gör sig redo för krig - Är du redo?
De tror att hon hålls instängd i sin onkels hus, men dold under en luva vandrar hon genom Bottens mörka gränder och spionerar på livet.
Dora är femton år och ett freak. Alla i den glömda staden Olympo föraktar henne. Ingen känner henne.
En kväll träffar hon Mira och det förändrar allt. Men vad som börjar med vänskap och kärlek slutar i mord och förräderi. Ensam, misstrodd och förtvivlad kidnappas Dora och förs till en plats där gamla ideal och ondska strävar mot världsherravälde. Dora får veta att hon är en purebred - och hon upptäcker vad det innebär."
Det här är andra delen i en ny dystopisk serie för unga vuxna. Den första heter Flykten från Olympo.

Herrefolket börjar med att utspela sig lite innan den första boken. Men sen flätas händelserna som avslutade den första ihop med den här och det fortsätter som en enda berättelse. Det är väldigt smidigt och bra gjort. Du kommer inte läsa den här boken och känna att det är massa upprepningar från första.

Efter att jag hade läst del ett skrev jag att den var spännande och snabbläst. Det stämmer absolut för den här delen också. Så fort jag öppnar boken och börjar läsa sveps jag med och ett dygn senare är den utläst. Ett annat ord som passar in på den är obehaglig. Platsen dit Dora förs och hålls inlåst är vidrig, tankarna och människosynen är hemska, deras sätt att använda sig av människor som är "rätt" är hemskt. Jag sitter med en klump i magen som bara växer sig större hela tiden eftersom jag vet att det här är inspirerat av sådant som hänt. Och tanken på att vi kan hamna där igen gör mig illamående.

Därför är det också en viktig bokserie. Man måste tala om det, och det här är ett bra sätt att nå ut till dem som är lite yngre. Det får inte glömmas bort, det får inte göras om.

Nu är det bara att vänta på del tre!

torsdag 21 december 2017

Armstrong: den första musen på månen av Torben Kuhlmann


Originaltitel: Armstrong - Die abenteuerliche Reise einer Maus zum Mond
Sidor: 122 (Inbunden)
Ålder: 6-9
"För länge sedan hade en liten mus en stor dröm. Att förverkliga den krävde uppfinningsrikedom, list och, allra mest, mod. Allt detta hade Armstrong den första musen som reste till månen. En liten vetgirig mus betraktade månen genom sin kikare varje natt. Hans vänner var övertygade om att månen var gjord av ost och inte alls intresserade av att höra om hans vetenskapliga upptäckter. Armstrong bestämmer sig för att ta reda på sanningen och fattar ett stort beslut han ska bli den första musen på månen!"
Det här är en underbar liten guldklimp! En bok med otroligt fina illustrationer och en charmig berättelse om en nyfiken mus med stora drömmar. Armstrong bevisar verkligen att ingenting är omöjligt när man väl bestämt sig!

Den här boken är kanske extra perfekt för det rymdintresserade barnet som samtidigt vill höra på/läsa en historia. Längst bak finns det även lite information om verkliga bitar ur rymdfartens historia. Så efter att ha tagit del av den här fina sagan kan man dessutom få lite fakta om man vill det! Men är man inte intresserad av rymden kan man absolut uppskatta den ändå tack vare hur bra själva berättelsen är. Den står på 6-9 år men jag tycker nog man kan använda den som högläsning för lite yngre också. Om inte annat har den som sagt helt otroliga illustrationer man kan förtrollas av.


onsdag 20 december 2017

Fyrtiosjunde våningen av Ina Ekegård


Originaltitel: Fyrtiosjunde våningen
Sidor: 213 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Idus förlag, tusen tack! 
"Eric Meijer har äntligen hittat rätt i livet. Efter de tunga åren är han omtyckt, harmonisk och kär. En dag erbjuds han en plats i dokusåpan Fyrtiosjunde våningen. Teveproducenterna har plockat från succéshower som Big Brother och Paradise Hotel och sedan skruvat till konceptet ytterligare. Det som till en början var en kul grej får efter hand en allt beskare bismak. Eric finner sig själv i ett inferno av bekräftelsekickar, lögner och offentlig förödmjukelse. Till slut är hörnet han målat in sig i så trångt att han inte längre ser någon väg tillbaka."
Jag har tidigare läst Livsregler för en medelstor get av författaren och tyckte riktigt bra om den! Därför tvekade jag inte en sekund innan jag tackade ja till att läsa hennes nya bok.

Här får vi följa Eric som efter en mörk period i livet äntligen har det lite lättare. Han är nöjd med sig själv, har en underbar flickvän och bra vänner. Han får till och med erbjudande om att vara med i en dokusåpa där vinsten skulle kunna hjälpa honom och flickvännen att förverkliga en del av sina drömmar. Och det gäller ju bara fyra månader...vad kan egentligen gå fel?

Mycket ska det visa sig. Väldigt mycket kan gå fel. Den här berättelsen påminner mig fort om vad det var jag gillade med författarens förra bok. Hennes språk går rätt in i hjärtat på ett självklart sätt. Det är inga konstigheter, det är bara enkelt och ärligt, skitigt och djävligt men med små glimtar av hopp. Hon har skrivit en huvudkaraktär som verkligen snurrar in sig själv i hemska situationer men som man ändå bryr sig om. Man följer med i hans fall, svär åt hans dumhet och håller tummarna för att han ska lyckas ta sig upp från den botten han till slut når.

Jag hoppas verkligen på ännu fler böcker av Ina Ekegård!

tisdag 19 december 2017

Veckans topplista - Böcker på min önskelista till tomten

 Veckans topplista inne hos Johanna den här veckan hade kunnat bli väldigt lång! Men 5 böcker som jag önskar mig av tomten kommer här :)


måndag 18 december 2017

Svarta band av Jonas Larsson


Originaltitel: Svarta band
Längd: 1t 2 min
Uppläsare: Simon Väderklint
"Mänskligheten var nära att förlora det stora robotkriget, men alla artificiella intelligenser dog då Internet släktes ned. Det är i alla fall vad myndigheterna påstår. Men Filip vet bättre. Det bor en AI i hans kaffekokare. Om han bara hade gjort sig av med den hade han inte behövt frukta för sitt liv. Men det var så smidigt att låta den göra deklarationerna. Han hade inte kunnat föreställa sig att den skulle hämnas."
Jonas Larsson har tidigare skrivit boken Havet under oss, en bok jag tyckte väldigt bra om! För ett tag sedan fick jag ett mail från honom där han tipsade mig om att en novell han skrivit har blivit utgiven som ljudbok. Självklart blev jag nyfiken och nu har jag lyssnat på den!

Först ska jag säga att novell i det här formatet var riktigt smidigt. Ibland när man ser hur många timmar en bok blir som ljudbok så känns det som en hel evighet. Men en timme och två minuter, det är inte mycket alls! Så det här kommer jag nog ge fler chanser.

Då går vi vidare till själva novellen. Den är väldigt bra! Lite udda, lite humoristisk i all sin desperation. För Filip är desperat, den AI som bor i hans kaffekokare är inte att leka med och väldigt svår att överlista. Den har hjälpt Filip med deklarationen, men smugit in en hel del olagligheter som sätter Filip i en svår sits. Han blir beroende av AIs hjälp för att inte hamna i fängelse. Samtidigt får ingen veta om att han har en AI boende hos sig, det är nämligen också olagligt.

Vill ni lyssna på något som inte tar flera timmar så kan jag verkligen rekommendera att ni ger den här en chans! Speciellt om ni är ute efter något annorlunda. Jag kommer då aldrig kunna se på min kaffekokare på samma sätt igen, vem vet vad som gömmer sig där inne?

fredag 15 december 2017

All I Want For Christmas Book Tag

Gör den gärna ni också och säg till i kommentarerna i så fall så kollar jag in era svar! :)


1. Vilken film eller bokkaraktär vill du att tomten lämnar under din julgran?

2. Vilken karaktär vill du kyssa under misteln?

3. Du skriver din önskelista till tomten, vilka är dina topp 5 böcker som kommer med på listan?

4. Det är en hemlig tomte på Hogwarts - vad vill du mest av allt ha?

5. Du får spendera en dag med film eller bokkaraktärer från ett fandom, vilka väljer du?

6. Vilket film eller bokrelaterat djur vill du ersätta Rudolf med och träffa på ditt tak?

7. Du ska ha ett nyårspart och får bjuda in 10 valfria karaktärer, vilka väljer du?

8. Vilken karaktär tycker du passar som tomte? Utseende eller personlighet.

torsdag 14 december 2017

En nisses väntan

Idag blir det något lite annorlunda!. Jag kom på att jag faktiskt skrivit en väldigt kort text till en jultidning under tiden jag gick på gymnasiet. Jag har inte ändrat om så mycket i den innan jag publicerar den här, så ni får ursäkta om den har lite missar här och där, men jag tänkte det kunde vara kul att dela med sig av så här när det närmar sig jul :)


Långt inne i skogen, bland höga träd och gamla stenar, sitter en liten tomtenisse och suckar. Han är lite nedstämd förstår ni; det har nämligen inte kommit någon snö. Utan snö blir det ingen riktig jul, hemska tanke. Det är bara två dagar kvar till julafton men inte en enda snöflinga så långt ögat når.
Nissen har letat överallt efter den försvunna snön; i gamla stockar, under stenar och i alla små hålor han kunnat hitta. Han har till och med stuckit ner sitt lilla huvud i sjöns kalla vatten, men ingen snö. Allt som hände var att hans röda luva flöt i väg och tvingade honom att hämta en pinne att fiska tillbaka den med.

Nissen förstår inte riktigt var snön kommer ifrån. Han tror att marken tar snön när våren kommer och tycker det låter logiskt att marken ger den tillbaka när det är dags för vintern. Stackars nissen, han längtar så efter snön. Han älskar att hoppa omkring bland drivorna och leka med de vänner han har bland skogens djur.

Han suckar igen och tittar på himlen, det skymmer snart. Då måste han gömma sig, annars kanske räven får tag på honom. När mörkret lagt sig sitter nissen i sin lilla grotta och myser av värmen. Han har nästan glömt bort problemet med snön. Till slut somnar han på sin bädd av granbarr.
Under natten faller några flingor, men de är så få att de smälter bort igen. Tänk vad glad nissen skulle bli om han såg det. Kanske förvånad också, snön kommer ju inte från marken som han tror.

På morgonen när han vaknar ser allt ut precis som när han lade sig. Vad ska han göra? Han måste få snön att komma fram innan det är för sent. Nissen vaknar fram och tillbaka och funderar så det knakar. En liten ren kommer fram och buffar på honom så han nästan välter. Nissen ler bara och klappar den mjuka mulen. Han sätter sig ner och pratar ett tag, renen lyssnar med sina stora ögon som ser förstående på honom.

Då, utan att han märker det, så landar en snöflinga på hans lilla näsa, och en till, och sen ännu en. Nu först upptäcker han vad som händer. Snön! Den faller ju ner från himlen! Nissen sitter chockat några sekunder innan han hoppar upp och skrattar; nu kan det bli jul ändå. 

Samma kväll samlas hans nissevänner i grottan, de skrattar och dansar. Under en liten gran läggs julklapparna på hög. I morgon är det julafton och till nissens stora glädje blir det en vit jul i år igen.

onsdag 13 december 2017

Loppet av Catrine Tollström


Originaltitel: Loppet
Sidor: 413 (Pocket)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"En av segerfavoriterna kommer att dö under Vasaloppet...
Skidåkarna står beredda och när som helst går startskottet för årets största skidevenemang. Vad de inte vet är att det har framförts dödshot mot en av dem. Den grävande journalisten Åse Nordenskiöld känner till hoten och ger sig ut i spåret för att bevaka vad som sker.
Åses sambo, kameramannen Tim, blir en av det första som förstår att något har hänt — den segertippade vitryssen Bogdan Matvejich Ivanov syns inte längre i bild. Ett intensivt sökande inleds och inom kort gör polisen fynd som tyder på att han har blivit kallblodigt avrättad. Mitt i kaoset upptäcker Tim att också Åse är försvunnen.
Inte långt därifrån tvingas Åse fly för sitt liv. Någon vill till varje pris hindra henne från att berätta vad hon vet. Samtidigt pekar polisens spår allt tydligare mot en misstänkt —Åse Nordenskiöld."
Det var först när jag började läsa den här boken som jag insåg att jag faktiskt har läst författarens förra bok också! Den heter Experimentet, men jag skrev nog aldrig om den på bloggen. Anledningen att jag insåg det är för att Loppet handlar om samma huvudkaraktär, Åse, plus några andra från den tidigare boken.

En mordhistoria under Vasaloppet, jag har då aldrig läst någon liknande bok tidigare! Det är spännande och går väldigt snabbt att läsa. Jag uppskattar de väldigt korta kapitlen som gör att jag hela tiden känner ett driv framåt.

Åse är verkligen en speciell karaktär, riktigt tuff, har svårt för kompromisser och har ibland kanske lite svårt att förstå hur andra kan känna. Det märks främst i hennes privatliv med Tim. När hon däremot är på flykt och försöker lista ut vad som egentligen hände Bogdan, då är hon i toppform och klarar vad som än slängs mot henne. Hon är lite av en supermänniska och egentligen kommer jag aldrig nära henne för att hon inte är riktigt trovärdig i mina ögon på grund av det, men det är ändå en underhållande berättelse som håller mig fängslad till slutet.

Både Experimentet och Loppet har verkligen haft intressanta upplägg så det ska bli spännande att se vad Tollström hittar på framöver!

tisdag 12 december 2017

Veckans topplista - Bokomslag på temat rött


Det närmar sig jul med stormsteg! Inne hos Johanna koncentrerar vi oss på böcker med röda omslag den här veckan :) Jag har fokuserat på omslag som ger julkänsla, vare sig jag läst boken eller inte.

måndag 11 december 2017

Drakviskaren av Lovisa Wistrand


Originaltitel: Drakviskaren
Sidor: 599 (Kartonnage)
Serie: Alvblodstrilogin (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Hämnd. Kärlek. Förbjuden magi. Och en tusenårig kraft som väcks till liv igen. 
Vid 21 års ålder får alla kvinnliga solalver en förmåga. Men Iszaelda får ingen. Hon är annorlunda. Utstött. Passar inte in. 
När byn attackeras och bränns till marken, ger sig Iszaelda av efter hämnd. Ödet tar henne från den frost-klädda skogen Valeanrae, till Gorgoroths djungler och ruinerna av den underjordiska staden Sumetra. Fiendens ledare måste dö, och hon ska bli den som dödar honom. 
Men så får hon känslor för en man. En man vars kärlek skulle förstöra allt. Och medan en uråldrig kraft väcks till liv, en kraft som alla trodde var utdöd, kastas Iszaelda in i en farlig kamp, där gränsen mellan det goda och det onda är vingtunn. 
Allting har ett pris och ingenting är gratis. Hur mycket är Iszaelda villig att offra? Kan hon viga sitt liv åt krafter som ingen borde lita på? Och kan hon döda den hon älskar?"
Under min läsning av den här boken har jag haft sällskap på Facebook av Läsa är att leva. Vi läste den samtidigt och har kunnat diskutera under tiden, vilket har varit jättetrevligt och givande! Det är inte ofta jag har haft lyxen att kunna live-diskutera med någon som läser samma bok :).

I alla fall, jag är kluven till den här boken. En del av mig tycker om den. En del av mig har en del invändningar. Jag tänkte börja med det negativa. Dels har jag lite svårt för en del hopp i språket den gör; vissa gånger är det väldigt ordentligt, vackert, som man kan tänka sig att alver pratar. Och sedan hoppar det till saker som mer hör hemma i verkliga livet; raring, aw, dum i huvudet, snuffis och liknande. Det blir ett för stort glapp för mig och något jag hakar upp mig på när det händer.

Sen kommer vi till kärleksdelen och jag ska inte säga för mycket för dem som inte läst den men jag hade problem här. Mitt yngre jag däremot, hade inte reflekterat alls över saker som jag såg problem i nu, det ska jag erkänna. Då hade jag nog bara svepts med och sett det som författaren nog ville att jag skulle se. Men nu har jag svårt för hur allting löser sig, hur saker förlåts.

Och nu låter det ju som jag bara klagar, men det är inte meningen! För det finns som sagt en del av mig som tycker om den, som ändå vill veta hur det går och fortsätter framåt. Den är spännande, lättläst och har bra driv i sig. När huvudkaraktären Iszaelda är tuff och modig, när hon vägrar vara som alla andra vill att hon ska vara, då är hon riktigt bra. Draken Nyx som dyker upp blir en favoritkaraktär hos mig. Det här är författarens debut och även om jag inte kommer helt överens med allt, så ser jag fram emot att ta del av vad hon kan göra i framtiden.

fredag 8 december 2017

Svenska julsånger book tag
1. Julbocken - Gammal favoritbok som du fortfarande gillar.
2. Hej mitt vinterland - En bok som utspelar sig i ett vinterlandskap.
3. Tomten jag vill ha en riktig jul - En läsupplevelse som kändes "på riktigt".
4. Nu ska vi jobba med väldig fart - En bok du slår dig ner med framför brasan för att koppla
av under julstressen.
5. När vi närmar oss jul - En barnbok du aldrig kommer bli för gammal för.
6. En helt ny jul - En bok du har ett starkt minne från.
7. Mer jul - En bok/bokserie som du bara ville ha mer av.
8. När julen rullar över världen - Vilka böcker önskar du dig i julklapp?

torsdag 7 december 2017

Den sista vilan av Mats Ahlstedt


Originaltitel: Den sista vilan
Sidor: 329 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"Vem stryper och stympar prostituerade kvinnor?
Flera tecken tyder på att Fatima Wallinder och hennes kollegor vid Göteborgspolisen har med en satanistsekt att göra. När Fatima och hennes spaningsgrupp nystar i fallet hittar de inte bara kopplingar till satanism utan också till något betydligt värre.
Samtidigt sörjer Fatima sin vän fängelseprästen Johannes Brobeck som hastigt har avlidit. Kan hans dödsfall ha kopplingar till mordutredningen?
Polisen jagar en eller flera gärningsmän, skoningslösa i sin ondska, som anser att vissa människor inte förtjänar att leva. En av dessa är Fatima själv..."
Jag har bara läst en bok av Mats Ahlstedt tidigare och det är Öga för öga, tand för tand, som handlar om en annan utredare, Ella Werner. I den här boken får vi följa Fatima Wallinder och henne har jag alltså inte träffat på tidigare. Öga för öga, tand för tand tyckte jag om. Den här är jag lite mer sval till.

Dels blir jag lite irriterad på Fatima, hon utsätter sig för livsfara gång på gång trots att hon vet att det är dumt och hon vet hur orolig hennes familj (man och barn) blir. Hon åker iväg ensam och träffar/jagar misstänkta och är nära döden vid flera tillfällen. Det stör mig lite när det har upprepats några gånger.

Sen känns det för mig som att det är lite för mycket som händer. Det blir för många trådar och spår. Visserligen knyts allt ihop snyggt i slutet men vägen dit har många grenar och jag hinner aldrig komma in på en tankegång hos polisen innan något nytt dyker upp. Det är så jag upplever det i alla fall.

Den är däremot lättläst och har korta kapitel så det blir lätt att man tänker att man kan läsa ett till och ett till och så vidare. Många kan säkert tycka om den men jag hade en bättre upplevelse med den tidigare boken jag läst av författaren.

onsdag 6 december 2017

Jägaren av Kamilla Oresvärd


Originaltitel: Jägaren
Sidor: 311 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"När Julia en tidig morgon kommer hem från ett nattklubbsbesök möts hon av en fruktansvärd syn i köket ligger hennes storasyster livlös på golvet och det är blod överallt. Kriminalkommissarie Stina Seger och hennes grupp blir tilldelade fallet, med väldigt få ledtrådar att arbeta med. Stina kämpar med sorgen efter sin mamma, och i kombination med att ständigt ligga steget efter gärningsmannen blir hennes situation nästintill ohanterlig. De måste komma nära innan mördaren slår till igen, men till vilket pris? 
Samtidigt jagar en man sanningen om en olycka som skedde flera år tidigare. Men vem är han? Och vad är det som han så desperat söker efter?"
Det här är en fristående uppföljare till boken Minnesbäraren, som jag inte läst. Om jag förstår det rätt så är båda två böcker som egentligen kom som ljudbokserier på Storytel först, innan de blev fysiska böcker. Jag har inte lyssnat på dem heller utan det här blev min första bekantskap med Stina Seger och hennes kollegor.

Jägaren är en spännande berättelse med mycket driv. Det händer alltid något, kapitlen är korta och det är väldigt lätt att bara låta sig dras med i allt och försöka lista ut hur allt hänger ihop. Jag hade ingen koll på det förrän författaren själv ville att jag skulle förstå det, det var så det kändes. Ledtrådarna var smidigt utplacerade och till slut hade man fått ihop tillräckligt mycket för att se hela bilden.

Det jag egentligen är lite trött på i berättelser på är poliser som mår så dåligt att det går ut över deras jobb av olika anledningar. Att de alltid ska vägra ta emot stöd och hjälp tills något går helt galet. Jag märkte när jag läste att det gjorde mig en aning irriterad den här gången.

Men vill man ha en snabbläst och spännande deckare är det här ett tips!

tisdag 5 december 2017

Veckans topplista - Nobelpriset


Inne hos Johanna är det dags för en ny topplista! Den här veckan koncentrerar vi oss på Nobelpriset. Här blir det fem böcker jag vill läsa av Nobelpristagare helt enkelt.


Rudyard Kipling fick priset 1907 och jag har den här utgåvan av Djungelboken i bokhyllan! Den vill jag så klart läsa.


Selma Lagerlöf fick priset 1909 och jag vill läsa många av hennes böcker men just den här med hennes tre självbiografiska böcker i sig lockar extra mycket.


Patrick Modiano fick priset 2014 och jag har faktiskt läst en bok av honom sen dess. Men den jag är mest intresserad av är fortfarande Dora Bruder. 


Svetlana Aleksijevitj fick priset 2015 och jag har sen dess velat läsa något av henne. Speciellt De sista vittnena. 


Också tar vi med årets pristagare. Den jag är mest nyfiken på är nog Never Let Me Go, men den som kommer bli läst först är nog Återstoden av dagen eftersom det är den jag har hemma.

måndag 4 december 2017

Maran av Åsa Larsson & Ingela Korsell


Originaltitel: Maran
Sidor: 197 (Kartonnage)
Serie: PAX (del 9)
Ålder: 9-12
"Svarthäxan sluter ett ödesdigert avtal med Maran och Estrids drömväktare sätts ur spel. Det är korpbröderna Alrik och Viggo som måste bege sig ner i Estrids dröm och rädda henne! Iris varnar dem om att det finns en stor fara med att beträda drömmarnas värld; om man dör i drömmen så dör man på riktigt..."
Det börjar bli lite sorgligt nu när jag läser de här böckerna för nu vet jag hur nära slutet vi är! Bara en enda liten bok kvar att vänta på, sen är det färdigt. Vad ska jag göra då? Vad ska jag då skicka för böcker åt systersonen så fort de kommer ut?!

Som vanligt går det väldigt fort att läsa ut en bok i den här serien, det är så spännande och berättelserna har så bra driv att man verkligen inte vill lägga ner dem. Och den cliffhangern som det avslutades med här alltså...Inte snällt!

Jag har egentligen inte så mycket jag kan skriva om den här enskilda boken då jag inte vill förstöra för någon som kanske inte läst dem än. Det enda jag kan säga är att det är en otroligt bra serie och har man någon i slukaråldern som gillar spännande och lite läskiga böcker är det här verkligen ett hett tips!

fredag 1 december 2017

Tid för Odd av Dean Koontz


Originaltitel: Odd Hours
Sidor: 287 (Pocket)
Serie: Odd Thomas (del 4)
"Mystiska händelser i den lilla staden Magic Beach i Kalifornien har fått Odd att bege sig till västkusten. Men är det ett meddelande från andra sidan eller ett förtvivlat rop på hjälp?
Odd Thomas vet mer om universums mysterium än någon annan. Han kan se de döda och han har lärt sig att ingenting sker av en slump - även i kaoset finns det ordning, mål och mening. I sitt hem i öknen lyck­ades Odd en gång finna lugn och ro men han förlora­de allt igen. Ensam och rädd befinner han sig nu i en stad vars namn tycks vilja säga honom något. Med­an han försöker ta reda på vad som lockat dit honom tar han jobb som kock och assistent åt en excentrisk 90-årig före detta filmstjärna som bär på lika många rädslor som minnen från Hollywoods glansdagar. 
Men ingenting är vad det verkar vara. De onda kraf­ter Odd möter kommer från fler än ett håll och det nattsvarta mörkret tänker inte övergå till gryning för­rän ett förödande avslöjande har skett."
Nu har jag läst den sista boken jag har hemma om Odd Thomas, den väldigt charmiga och sympatiska snabbmatskocken från Pico Mundo. Nu måste jag köpa på mig resten av serien för att kunna fortsätta!

För fortsätta vill jag så klart. Jag älskar att läsa om Odd. Jag vet att jag sagt det tidigare men det tål att upprepas, han är verkligen en av mina absoluta favoritkaraktärer. Böckerna är väldigt spännande och det förekommer ju en del övernaturligt i dem, men i grunden är det ändå oftast människan som är den onda. Men trots allt mörker som finns i berättelserna tar Odd också med sig en otroligt härlig humor in bland allt. Inte så att det blir för mycket, men den finns där i små kommentarer och funderingar han har.

Jag vill inte säga så mycket om den här enskilda boken eftersom det är nummer fyra i serien. Men har ni inte läst om Odd ännu så kan jag verkligen rekommendera att ni gör det!
"En duva som sänker sig genom vitglödande luft, en buske som börjar brinna och en röst som hörs ur elden, stjärnor som flyttar sig ur sina tidlösa konstellationer och bildar meningsfulla mönster på himlen... 
Det är några av de tecken som profeter genom historien har baserat sina förutsägelser och handlingar på. Jag fick istället två klockor som hade stannat.  
Om jag inte bara är ett missfoster vars utomsinnliga varseblivning är resultatet av ett fåtal muterade synapser som gör underliga kopplingar i hjärnan, om min gåva har en annan givare än den likgiltiga Naturen och dessutom har ett syfte, då måste ängeln som sköter Odd Thomas konto ha en riktigt ansträngd budget." - sid. 108

onsdag 29 november 2017

Ester Karlsson med K av Olséni & Hansen


Originaltitel: Ester Karlsson med K
Sidor: 373 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"Ester Karlsson, 78 år och änka, bor tillsammans med kakaduan Roland i den välmående bostadsrättsföreningen Lärkan. Livet går sin gilla gång med dispyter om tvättstugan och den trasiga gallerhissen som de mest spännande inslagen i vardagen fram till dagen då Lärkans vaktmästare hittas död i sitt vindsförråd.
Polisen konstaterar snabbt att det rör sig om mord och Ester, som behöver fylla sina dagar, beslutar sig för att starta en egen utredning. Med kafferep och vaniljdrömmar nästlar sig Ester in hos både poliser och grannar, i hopp om att finna ledtrådar. När det kort därpå inträffar ytterligare ett dödsfall i fastigheten så går ingen av Lärkans invånare fri från misstankar - allra minst Ester själv."
Nja, det här var inte rätt bok för mig. Jag vet att jag nämnt det förut, men jag är lite grinig när det kommer till böcker som ska vara roliga. Jag har jättesvårt att hitta sådana som jag faktiskt tycker om. Ester Karlsson ska väl vara lite charmig och rolig, samtidigt som det är ett mordmysterium, men för mig blir det ingen fullträff.

Vi får följa Ester när hon börjar förhöra sina grannar, på ett diskret sätt enligt henne själv. Hon lyckas lura ur poliserna och rättsteknikerna information som de inte borde ge henne och bedriver helt enkelt sin egen utredning utan att berätta något för polisen. På det här sättet får man som läsare också lära känna alla som bor i huset sakta men säkert.

Men som sagt, det funkar inte för mig. Jag blir mest irriterad på henne när hon letar runt och vissa val hon gör alltså, jag vill inte avslöja för mycket men herregud människa, vad håller du på med??

Jag är fel person för boken helt enkelt, det kan jag ärligt säga. Det är väldigt uppenbart hos mig felet är här för jag är annars säker på att många andra kan tycka om den. Jag kommer nog ge den vidare till min mamma till exempel, jag tror hon kan uppskatta den mer än vad jag gör. 

tisdag 28 november 2017

Veckans topplista - Höstens bästa


Förra veckan var det böcker vi inte gillat under 2017, men den här veckan är det mer positivt. Johanna vill veta vilka fem böcker som är höstens bästa! Jag ska säga att det var inte lätt att välja bara fem. Det var nästan plågsamt att behöva välja bort en del!


Den här vill jag stoppa i händerna på alla. Längtar otroligt mycket efter nästa del!


Så. Jäkla. Bra. Läs!


Möjligtvis hela årets snyftbok. Den knäckte mig helt och hållet och var så bra!


Riktigt bra och annorlunda bok som är utformad som en podcast i bokform. Nämnde för kollegan jag lånade den av att det nu efteråt känns som att det här är en av alla podcasts jag faktiskt lyssnat på.


Det här var boken jag var stensäker på direkt som skulle in på den här listan. Väldigt bra biografi som gjort mig peppad på att läsa Ester Blenda Nordströms egna böcker.

måndag 27 november 2017

Hinsides brinner av Albin Alvtegen & Karin Alvtegen


Originaltitel: Hinsides brinner
Sidor: 234 (Kartonnage) 
Serie: Hinsides (del 2)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Brombergs förlag, tusen tack! 
"Det har gått ett år sedan det första äventyret i Nyckeln till Hinsides och det har blivit sommarlov igen. Linus, hans handikappade syster Linnéa och deras mamma är kvar i lägenheten i Stockholm när Lionora plötsligt skickar ett meddelande från Hinsides: Hinsides brinner! Jag behöver din hjälp. 
Tillbaka i Hinsides får Linus reda på att Lionora är på flykt därifrån och ger sig av för att hitta henne. Det blir en lång och farofylld färd med många prövningar. Linus börjar trevande använda sina nyvunna magiska förmågor. För att rädda Lionora måste han riskera allt."
Andra boken i den här serien är ännu mer spännande än första! Det händer saker nästan direkt från start och sen får man inte många andningspauser med lugn innan boken slutar med en cliffhanger som gör att jag vill skrika lite i frustration över att behöva vänta på bok tre! 

Linus är en sån modig karaktär! Han tvekar inte alls utan kommer direkt till Lionaras hjälp när han får meddelandet från henne. Självklart har han saknat den delen av sin syster, i Hinsides kan hon ju svara honom och umgås på ett helt annat sätt än vad hon kan i våran värld. Deras syskonrelation är så fint beskriven, man märker verkligen hur mycket de bryr sig om varandra.

I den här boken handlar mycket om att inte låta rädslor styra över den man är eller vill vara. Och att kärleken från någon som tagit hand om en under hela ens liv kan ge både styrka och mod i svåra stunder. Jag tycker också att själva världen är så bra uppbyggd, det är verkligen blandat med olika varelser som bor i allt från farliga skogar till städer under vatten. Även i den här boken finns det svartvita illustrationer som hjälper fantasin att bilda en uppfattning om hur vissa saker ser ut.

Hinsides brinner är en väldigt bra uppföljare och nu är det bara att vänta in den tredje och sista delen!

fredag 24 november 2017

Rum: en roadtrip genom psyket av Alex Schulman & Sigge Eklund


Originaltitel: Rum: en roadtrip genom psyket
Sidor: 271 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"Alex Schulman och Sigge Eklund har intensivt pratat med varandra i sin populära podcast under fem års tid, och trodde själva att det mesta dem emellan var sagt. Men allt ändrades när de tog sig an en lekfull utmaning att rita sina psyken i form av världskartor. När de jämförde sina kartor upptäckte de att där fanns platser de aldrig tidigare hade utforskat, både hos varandra och hos sig själva. De fortsatte att avtäcka sina inre världar, dörrar öppnades till rum som fram till dess varit stängda. 
Det som började som en lek resulterade till slut i denna bok. Man skulle kunna kalla det ett försök till en fullständig atlas över deras inre. Eller helt enkelt en inblick i Alex och Sigges galna värld. Oavsett vad väntar en hisnande resa genom skratt och sorg, nöd och lust, tid och rum."
Jag fick fundera ett tag innan jag tackade ja till att få hem den här boken som recensionsexemplar. Jag har ingen koppling alls till Alex & Sigge sedan tidigare; har inte lyssnat på deras podcast, inte läst någon av deras böcker, ingenting. Och jag kände väl att det här kanske var lite för okänt vatten för mig, att jag inte skulle ha något att hämta från den. Men efter att ha pratat med min före detta sambo som ändå var tillsammans med mig i nio år och känner mig bättre än många andra så tackade jag ja.

Boken är indelad i olika delar, det finns Vilsenhet, Hoppfullhet, Rädsla, Trygghet och Det okända. Sedan byggs varje del upp av bitar från Alex och Sigges egna kartor över sina inre. Alex har till exempel Drömmen-om-att-bli-kändis-deltat och Ångesthalvön. Hos Sigge kan man hitta Avundsjukans flod och Stillhetens dal.

Den pendlar mellan humor och tyngre ämnen. Det är de tyngre och mer allvarliga sidorna som jag fastnar för, det är där jag kan hitta något att känna igen mig i och koppla till. Samtidigt är hela boken lättläst. Jag har läst några sidor här och där, låtit den ta lite tid och ligga och mogna mellan lässtunderna.

Jag tror helt ärligt att jag hade haft mer behållning av den om jag hade följt författarna sedan tidigare. Då hade jag nog kunnat känna att det här gav mig en ännu djupare förståelse för dem som personer. Och jag är säker på att om man lyssnar på podden eller har läst deras tidigare bok Tid så kommer man absolut att fastna väldigt mycket för den här också.

Med det sagt så tycker jag absolut inte illa om den. Jag blev faktiskt positivt överraskad, det var ett steg utanför min bekvämlighetszon och jag är glad att jag tog det. Det jag känner mest nu i efterhand är att jag faktiskt vill plocka upp Schulmans bok, Glöm mig, något jag absolut inte varit intresserad av tidigare. För han slänger in små minnen från sin barndom i Rum, och det är de styckena som kommer sitta kvar i mig längst.
"Jag går och stänger in mig på mitt rum, sätter mig på sängkanten i en känsla av plötslig utmattning. Jag känner något tungt längst ner i magen. Det här är något nytt. Det är en kall sorg som satt sig längs magsäckens väggar. Många år senare förstår jag att det är första gången jag känner ångest." -sid. 142

torsdag 23 november 2017

The Vicar Woman av Emma Rendel


Originaltitel: The Vicar Woman
Sidor: 176 (Pocket)
"A female vicar arrives on a small island to take up a new post. It is a strange opportunity: the parish is brand new, and set up by the community itself, who have built themselves a church modelled on St Peter's Basilica. The vicar is surprised and delighted by the enthusiastic welcome she receives. The church is full day after day, and the parishioners compete for her attention. Not many are interested in discussing spiritual matters however, and as she gets to know them, the vicar becomes aware of a split in the community; a terrible secret that is not spoken of, but which plagues the island, pitting neighbour against neighbour. She hears whispers of a missing young girl whose parents died in a mysterious blaze, of secret abortions, and of a fearsome ghost."
Den här boken blev jag tipsad om hos en av mina favoritbooktubers, Hannah Tay. Hon pratar ofta om böcker som jag aldrig hört talas om och jag blir ofta inspirerad att läsa det hon visar. Så den här beställde jag för ett tag sedan.

Det handlar alltså om en präst, hon kommer till en ö där det bara bor runt 50 personer. De har byggt en överdrivet stor kyrka åt henne och verkar väldigt angelägna om att hon ska trivas och tycka om dem. De pratar och pratar och pratar, hon upptäcker att det bara är när de tror att hon inte är i närheten som de faktiskt är tysta.

Sakta börjar hon förstå att något är fel. Något hemskt har hänt på den här ön, något som har med en liten, försvunnen flicka att göra. Och öborna försöker i sina väldigt vaga ordalag skylla på alla utom sig själva. De visste inget, de kunde inget göra, hon var ju så konstig och hennes pappa var ju faktiskt en vän. Det är sådana små hintar man får om vad som hänt, tillsammans med de väldigt speciella illustrationerna. Ibland syns där en liten flicka som skrämmer slag på öborna, men prästen verkar aldrig se henne.

Jag älskade den här. Det är en obehaglig men viktig berättelse. Om vuxna som vänder ryggen till, som vägrar se sina egna fel och vad som kan hända. Tecknarstilen är otroligt speciell, jag har aldrig sett någon som liknar den. De svartvita illustrationerna gör allt levande, speciellt när det ska visa hur de här öborna verkligen försöker prata bort fokus från vad som hänt. På många sidor är bakgrunden full av "bla bla bla bla bla" samtidigt som flera pratbubblor och karaktärer tar upp plats.

Rekommenderar den verkligen!

onsdag 22 november 2017

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer


Originaltitel: Ett jävla solsken
Sidor: 375 (Inbunden)
"Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.
Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.
Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.
Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris."
Innan jag började jobba i bokaffären hade jag aldrig hört talas om Ester Blenda Nordström. Men vi hade hennes böcker inne och ibland frågade folk efter dem så på det viset kom jag i kontakt med namnet till slut. Fast jag hade fortfarande ingen koll på vem hon var, vad hon hade gjort. Så nu när den här biografin om henne blivit nominerad till Augustpriset tyckte jag det var dags att ta reda på det.

Och nu efteråt känner jag, varför läste vi inget om henne i skolan? Jag hade mycket hellre läst om henne, eller läst hennes böcker, än att lära mig rabbla årtal som jag inte alls kommer ihåg något av idag. Hade jag läst om Ester Blenda i högstadiet hade jag fortfarande kommit ihåg det, det är jag övertygad om.

Vilken otroligt stark människa hon verkar ha varit. Självständig, tuff, modig och med så otroligt mycket viljestyrka. Samtidigt så skör och sårbar med ett mörker i sig som kom fram då och då. Det är omöjligt att inte tycka om henne och känna med henne genom hela boken. Det är fascinerande läsning om ett liv som verkligen kan kallas speciellt. Vilka upplevelser hon hade! Jag satt med andan i halsgropen när hon var ute och luffade i Amerika, trots att jag förstod att hon skulle klara sig.
Något som gjorde mig förvånad var att läsa om hennes kopplingar till Kiruna, min hemstad. Hon hade tydligen en nära vänskap med stans grundare, Hjalmar Lundbohm.

Nu är den väckt i mig, viljan att veta mer om henne. Den där känslan jag får efter att ha läst en riktigt bra faktabok. Har ni inte hört talas om Ester Blenda Nordström? Då är det dags nu så ta och plocka upp Ett jävla solsken. Jag ska ge mig på att läsa hennes egna böcker så snart jag kan.