måndag 31 augusti 2020

Över näktergalens golv av Lian Hearn


Originaltitel: Across the Nightingale Floor
Sidor: 315 (Pocket)
Serie: Sagan om klanen Otori (del 1)
"I en avlägsen och fridsam bergsby lever en ovanlig pojke. Takeo har ännu inte upptäckt sitt sanna jag, och känner inte till sin avlidne fars hemlighet. Men hans stillsamma liv förändras för alltid den dag då krigsherren Iida Sadamu skövlar och bränner hans hemby. Takeo räddas av den unge herremannen Otori Shigeru, som för honom till sitt hem. Där sätts han i lära i allt en ädling behöver veta, men också i andra färdigheter - de märkliga, närmast magiska förmågor som tillskrivs det legendariska Släktet. Långsamt upptäcker Takeo sanningen om sig själv, och om det öde som väntar honom."

Den här boken fick jag låna av Rebecka. Jag har varit förvånad över att hon inte skickat med den i något tidigare paket eftersom jag vet hur mycket hon tycker om den. Det gjorde det även lite nervöst att börja läsa. När någon tycker om en bok så mycket vill jag ju gärna kunna hålla med och förstå vad de gillar med den.

Här förstår jag verkligen tjusningen. Det är en bok som är lätt att dras med i. Den hoppar mellan två karaktärer. Dels handlar den om pojken Takeo som förlorar hela sin familj men blir intagen av Otori Shigeru, en medlem av Otoriklanen. Det andra perspektivet är flickan Kaedes. Hon har blivit tagen från sin familj och är fånge hos en annan klan. Deras vägar korsas samtidigt som spänningarna mellan klanerna ökar. Det är spännande och sidorna tar slut mycket fortare än vad jag trodde de skulle göra. Jag gillar båda huvudpersonerna men känner lite extra för Kaede. Hon är tuff och sårbar på samma gång. 

Jag ska få andra delen av en kollega och ser fram emot att fortsätta på det här äventyret! 

torsdag 27 augusti 2020

How I Choose My Books Tag

Find a book on your bookshelves with a blue cover. What made you want to pick up this book?



Väck mig när det är över av Anne-Lie Högberg plockade jag upp eftersom jag hade gillat hennes tidigare bok Det kommer aldrig mer vara du.

Think of a book you didn’t expect to enjoy, but did. Why did you read it in the first place?
Systrarna från Toscana av Lori Nelson Spielman var jag lite osäker på när jag började läsa den. Det kändes inte som att det skulle vara en bok för mig men att den handlade om familjehemligheter och Italien gjorde mig ändå tillräckligt nyfiken för att läsa den. Och jag tyckte verkligen om den.

Stand in front of your bookshelf with your eyes closed and pick a book at random. How did you discover this book?


Det blev Magikernas kung av Lev Grossman. Fortsättningen på boken Magikerna. Den här står i min olästa hylla. Jag har för mig att jag fått den i present eller julklapp av Umefamiljen. Första boken är läst och jag har tänkt läsa den här också men det har inte blivit av ännu.

Pick a book that someone personally recommended to you. What did you think of it?
Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman var det en kollega som pratade väldigt gott om. Det tog ett tag men till slut läste jag den och den knockade mig verkligen. Jag var inte beredd på hur mycket jag skulle tycka om den.

Pick a book up that you discovered through booktube/bookstagram/book blogs. Did it live up to the hype?
Oj det här hade ju kunnat vara hur många böcker som helst. Hm. Jag kör på Dark matter av Blake Crouch. Den hade jag hört väldigt mycket positivt om på bloggar och booktube och jag måste säga att den levde upp till allt. 

Find a book on your shelves with a one-word title. What drew you to this book?
Nattfåk av Johan Theorin. Det var den första boken jag läste av Theorin och jag har för mig att det var på grund av att andra bloggare skrev väldigt positivt om hans böcker. Det var ett bra val hur som helst för jag har gillat allt jag läst av honom!

What book did you discover through a film/TV adaptation?
Vild av Sheryl Strayed. Jag såg filmen först och blev så berörd och påverkad av den att jag beställde hem boken direkt efter att filmen var slut. Det var mitt i natten om jag minns rätt. 

Think of your all-time favorite book(s). When did you read these and why did you pick them up in the first place?
Oj vilken stor fråga. Sagan om Isfolket av Margit Sandemo läste jag för första gången i tonåren någon gång. Det var min styvmamma som tipsade om dem och det är jag innerligt glad för eftersom jag verkligen älskar den serien. Hon är även "skyldig" till att ha fått mig att läsa Stephen King och Dean Koontz. Min favoritbok av King är Sömnlös och av Koontz är det Väktare. Båda lästes också i tonåren och tack vare av hennes rekommendation. 

Harry Potter-serien av J. K. Rowling läste jag...jag minns inte om jag började läsa dom innan eller efter att jag hade flyttat till Värmland. I alla fall så var det väl för att de var så populära och jag var nyfiken! Det är lite av en gissning för jag minns inte exakt varför jag plockade upp första boken. 

En gammal favorit från yngre dagar är böckerna om vildhästen Windy. Skrivna av Elyne Mitchell. Jag hade en period när jag var lite besatt av vildhästar och läste alla böcker jag kunde hitta på bibblo. Men just de om Windy blev mina favoriter. 

Jag tror det får vara bra så för den här gången! Gör gärna taggen ni också och länka era svar i kommentarerna så kan jag kika in hos er :). 

onsdag 26 augusti 2020

The Deep av Alma Katsu


Originaltitel: The Deep
Sidor: 432 (Inbunden)
"Someone - or something - is haunting the Titanic. Deaths and disappearances have plagued the vast liner from the moment she began her maiden voyage on 10 April 1912. Four days later, caught in what feels like an eerie, unsettling twilight zone, some passengers - including millionaire Madeleine Astor and maid Annie Hebbley - are convinced that something sinister is afoot. And then disaster strikes. 
Four years later and the world is at war. Having survived that fateful night, Annie is now a nurse on board the Titanic's sister ship, the Britannic, refitted as a hospital ship. And she is about to realise that those demons from her past and the terrors of that doomed voyage have not finished with her yet..."

För ungefär två år sedan läste jag Alma Katsus bok Hunger. Efter det var det självklart för mig att jag ville läsa fler böcker av henne. Hon hade lyckats få till en härligt ryslig berättelse baserad på en sann historia. 

I The Deep lyckas hon igen. Alla känner väl till Titanic och dess tragiska öde. Jag själv var lite besatt av det i grundskolan. Jag minns att jag gjorde något arbete om det och läste om alla människor ombord, vilka som överlevde och vilka som omkom. Att läsa den här boken var lite som att återgå till den fascinationen. Flera av karaktärerna i boken är baserade på riktiga passagerare från Titanic vilket jag tycker är väldigt intressant. Nu i efterhand har jag suttit och googlat för att ta reda på mer och läsa om de verkliga människorna. Det är sådant jag älskar med böcker, när de får mig att börja grotta ner mig i informationen även utanför boken. 

Precis som i Hunger gör Alma Katsu berättelsen till sin egen med en liten övernaturlig känsla. Det som gör det ännu mer nervkittlande är att man inte riktigt vet om det faktiskt är något övernaturligt som händer eller om passagerarna som är fast på det här skeppet ute på öppet hav bara börjar bli lite galna av hela situationen. 

Jag tycker dessutom inte om havet, det är djupt och skrämmande ungefär på samma sätt som rymden i mina ögon. Tanken på att vara ute på en båt som sedan börjar sjunka ger mig smått panik direkt så den här boken har varit skrämmande på många sätt. 

Jag är verkligen imponerad av hur bra Katsu gör det och hur hon får allt att komma till liv på sidorna. Jag vet att hon har några äldre böcker som jag inte har läst ännu så jag har något att göra i väntan på en ny bok från henne!

tisdag 25 augusti 2020

Tisdagstrion - Hundar


Dags för en ny tisdagstrion hos Ugglan & Boken med ett underbart tema; hundar! Jag älskar hundar och tycker inte att livet är riktigt komplett utan dem. Så det här temat är perfekt för mig. Här kommer tre hundböcker jag rekommenderar!


Dog On It av Spencer Quinn är första delen i en deckarserie där man får läsa ur hundens perspektiv. Jag tyckte den var riktigt bra! Det här påminner mig om att jag verkligen borde fortsätta serien.


A Big Little Life av Dean Koontz är en otroligt fin, charmig och underbar bok om Dean Koontz hund Trixie. 


En hunds bästa vän av W Bruce Cameron läste jag ganska nyligt och den var riktigt bra. Varm och fin om en hunds kärlek till sin människa. Man hinner även blir ganska ordentligt förbannad på en karaktär. 

måndag 24 augusti 2020

Tunnel i skyn av Robert A. Heinlein

 

Originaltitel: Tunnel in the Sky
Sidor: 262 (Inbunden)

"Tunnel i skyn handlar om avslutningsprovet för en grupp ungdomar som måste lära sig överleva på vilken planet som helst. Kolonister från den överbefolkade Jorden sprids genom "hyperrymdstunnlar" till oräkneliga främmande världar i universum, och grupperna av kolonister kommer att ledas av dem som genomgått specialkurserna i överlevnad.

Ett enda litet misstag i slutprovet innebär inte bara att man inte blir godkänd. Det innebär också att man aldrig kommer hem igen."

Det här var sambons val för augusti! En scifiroman som har några år på nacken. Den verkar vara utgiven 1955. Det märks ibland på hur den är skriven, speciellt när den beskriver kvinnor. Mycket handlar om utseende, en tjej som bara är med i början och nog aldrig ens får ett namn benämns varenda gång som storvuxen. Huvudkaraktärens syster säger att hon nog kan hitta en man fast hon är gammal och ful och huvudkaraktären tycker något i stil med "du är ju faktiskt rätt snygg, även om du har alldeles för tjocka smalben".

Så de detaljerna stör verkligen läsningen lite. Annars har det varit en ganska intressant bok. Tanken på att slussas ut för ett överlevnadsprov på andra planeter är spännande. De som åker får inte veta vart de ska och kan inte ta med sig så mycket. Planen är att de ska vara borta ungefär en vecka, men huvudkaraktären blir inte hämtad när det borde vara dags. Till slut hittar han andra som också är kvar och förstår att något gått fel, ingen har blivit hämtad och nu måste de överleva på den främmande planeten. De försöker bygga upp ett samhälle på nytt. På ett sätt är det väl lite som Flugornas herre i rymden. Men jag har för mig att den boken var riktigt grym. Den här är lite mildare, det är inte lika mycket våld.

Det har också varit en ganska lätt scifibok att ta sig an. Den är inte så komplicerad så för mig som är ovan vid genren har det ändå gått bra att läsa den. Och det har varit roligt att läsa en bok som sambon tyckte om när han var yngre.

torsdag 20 augusti 2020

Get To Know Ya Book Tag!


Idag kör vi en liten tagg tycker jag! Det är några bokfrågor så vi hoppar väl rätt in i det.

Favorite Book of All Time?
Det här är faktiskt inte en okej fråga. Hur skulle jag kunna välja det?! Bra början på den här taggen känner jag. Jag har inget svar!

Favorite Book Five Years Ago?
Då får jag hoppa tillbaka i bloggen och se vad jag läste för fem år sedan. Hm för 2015 hade jag gjort en video med de 15 bästa böckerna. Videon finns inte att se mer men jag hade som tur är även skrivit ner dom i listform! Läste en hel del bra böcker då men om jag ska välja en att visa här så blir det Night film av Marisha Pessl. Jag minns att jag sträckläste den. Dessutom hade den engelska versionen en app som gjorde att man kunde få extramaterial som hörde till berättelsen! 


Favorite Duology/Trilogy/Series?
Jag får nog säga Sagan om Isfolket av Margit Sandemo. Den måste nog räknas som en väldigt stor favoritserie eftersom den är omläst 3-4 gånger.

Last book You Read?

The Deep av Alma Katsu.

Last Book of Poetry I’ve Read?
Det blir diktboken jag fick av min styvmamma! Dikter under livet av Stefan Johansson.

What Book most influenced your life?
Jisses vilken svår fråga. Jag tar nog ändå alla Pettson & Findus-böcker som pappa läste åt mig när jag var liten. För mig känns det som att det är tack vare dem jag blev en bokälskare. 

Book That Made You Ugly Cry?

Tystnaden i bruset av Patrick Ness fick mig att fulgråta så mycket att jag inte orkade läsa ut den.

Book That Made You Laugh?
Tror en av de senaste som fått mig att skratta var Rött, vitt & kungligt blått av Casey McQuiston. 

Character You’d Like to Be For A Day?
Hermione från Harry Potter-böckerna kanske! 

Book So Good You Dreamt About It?
Till skogs av Tana French är den jag kan komma på. Jag drömde mig fram till ett slut på den efter att jag hade läst ut den. 

Book You DNFed?
DNF står alltså för Did Not Finish. En bok jag inte läste ut. Den senaste var Akademimorden av Martin Olczak.

What Book are You Excited to Read?
Oh så många! Men ska jag välja en kan jag ta Beast av Matt Wesolowski. 

onsdag 19 augusti 2020

Dikter under livet av Stefan Johansson

 


Originaltitel: Dikter under livet
Sidor: 28 (Häftad)
"Dikter under livet är resultatet av Stefan Johanssons bearbetning av de företeelser som kommit i hans väg under livet. Till exempel rörelsehindret, bristande självförtroende, relationer till andra människor samt arbetet med att "finna sig själv som man". 

Dikter under livet är en ung mans tankar och känslor under det hårda arbetet med att växa upp. 

Stefan, 28 år, är uppväxt i en by utanför Bjurholm och drabbades av en hjärnblödning vid 11 års ålder. Efter en tids halvsidesförlamning återfick han successivt rörelseförmågan i vänster sida, så i dagsläget är vänster arm och hand det enda "obrukbara". 

Stefan flyttade till Umeå vid 16 års ålder (1983), där han började gymnasiet och är sedan dess umebo. Stefan är utbildad gymnasieingenjör och civilekonom."

Den här boken dök upp i brevlådan en dag. Det var så klart min styvmamma som fortsatt sin utmaning med att hitta böcker jag verkligen aldrig har läst eller ens hört talas om! Hon har lyckats riktigt bra hittills måste jag säga. Dessutom är det spännande och roligt att se vad hon gräver fram.

Så det här är en diktsamling. Det är dikter som många kan känna igen sig. Det handlar om kärlek, längtan efter någon att dela livet med, dåligt självförtroende, människor och vad det är att vara människa och hur det är att må dåligt. De är skrivna med väldigt enkelt språk och det är något jag uppskattar när jag läser dikter. Det behöver inte vara stora, svåra ord för att förmedla sina känslor. 

En extra rolig sak är att författaren har skrivit en liten personlig hälsning i boken som fick mig att skratta:

"Till dig som läst allt bra
Här är en bok med mest Blaha :)"

Jag uppskattade den verkligen, både som del i hennes jakt på böcker jag inte känner till och för sitt innehåll! 

tisdag 18 augusti 2020

Tisdagstrion - Jorden runt


 Tisdag och dags för en trio inne hos Ugglan & Boken igen! Veckans tema är jorden runt, jag tolkar det så att jag ger tips på tre böcker som utspelar sig någon annanstans än i Sverige och som väntar i min bokhylla på att jag ska läsa dem. 


Bergets skugga av Gregory David Roberts är fortsättningen på Shantaram. Det är en uppföljare jag verkligen vill ta tag i snart! Båda utspelar sig i Bombay.


Samhällets olycksbarn av Victor Hugo utspelar sig i Frankrike och är en klassiker jag ser fram emot att läsa.


Sisters of the Winter Wood av Rena Rossner köpte jag i Umeå för något år sedan. Den utspelar sig i en liten by på gränsen mellan Moldavien och Ukraina.

måndag 17 augusti 2020

Bad Girls Don´t Die av Katie Alender

 

Originaltitel: Bad Girls Don´t Die
Sidor: 346 (Häftad)
Serie: Bad Girls Don´t Die (del 1)
Ålder: Unga vuxna

"When Alexis's little sister Kasey becomes obsessed with an antique doll, Alexis thinks she is just being her usual weird self. Things get weirder, though, when their house starts changing. Doors open and close by themselves; water boils on the unlit stove; and an unplugged air conditioner blasts cold air. Kasey is changing, too. Her blue eyes go green, she starts using old-fashioned language, and she forgets chunks of time. Most disturbing of all is the dangerous new chip on Kasey's shoulder. The formerly gentle child is gone, and the new Kasey is angry. Alexis is the only one who can stop her sister -- but what if that green-eyed girl isn't even Kasey anymore?"

Den här boken köpte jag av en annan bokbloggare för flera år sedan. Sedan har den bara stått och väntat och ibland glott på mig för att ge mig lite dåligt samvete. Nu är det äntligen läst i alla fall!

Det är en berättelse som är skrivna för unga vuxna. Engelskan är ganska lätt och det finns oftast något som driver allting framåt. Den lider inte av att ha för mycket dötid. Alexis är huvudkaraktären och hon börjar fundera vad det är som händer med hennes lillasyster, Kasey. Helt plötsligt är hon så arg, verkar onaturligt stark och dyker ljudlöst upp överallt. Dessutom har hon ett väldigt underligt projekt där hon tar reda på information om olika familjer i samhället. Allting verkar hänga ihop med deras hus mörka historia. 

Jag hade ingen aning om att det här var första boken i en serie. Först när jag skulle skriva om den så upptäckte jag att det finns fler böcker om Alexi och Kasey. Bad Girls Don´t Die var helt okej underhållning för stunden, men inget som egentligen kommer leva kvar länge hos mig. Den var lite lagom creepy ibland men jag hade nog kunnat klara mig utan kärlekshistorian som kändes lite platt.

Den har ett väldigt bra avslut i alla fall så det känns inte som man missar något om man inte fortsätter med de andra böckerna. 

fredag 14 augusti 2020

Over 30 Book Tag



1. Name one of your favorite books that features a protagonist who is thirty years old or older.
2. Name a book that represents who you were when you were younger.
3. Name a book that represents where you are in your life now.
4. Name a book that represents something that has never changed about you.
5. Name one of your favorite classics.
6. Name a book you like or would like to read that was published in the year you were born.

torsdag 13 augusti 2020

Verarnas drottning av Joseph A. Davis

Originaltitel: Verarnas drottning
Sidor: 352 (Inbunden)
Serie: Markus av Trolyrien (del 2)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Visserligen utropade kung Josua den unga kvinnan Diomeda till arvtagare av tronen i Valarien, men istället har hon drivits i exil. Albrak är på flykt undan Greve Stronius Pärlehand, som har makten i riket och smider ränker som kan betyda undergång för Valarien. Verflickan Ilasa räddas till livet av Albrak när monster anfaller dem och nu följer hon honom som hans personliga tjänare. Denna oförutsedda trio söker tillsammans upp kréernas matriark som vill prata om Valariens framtid. Resan för dem genom den brännande öknen till Sirana, en glittrande stad av glas. Nu står mycket på spel för Valarien. Vem ska regera? Kan Diomeda finna sin väg? Vilka planer har den gåtfulla och mörka ökengudinnan Sirana för Albrak? Och vilken roll spelar Markus av Trolyrien i allt detta?"
Det här är andra delen i serien Markus av Trolyrien. I den här delen har Markus en lite mindre del och vi får istället följa Diomeda, den unga flickan Ilasa och kung Albrak. Det har blivit en delning i landet och för tillfället är det Greve Stronius Pärlehand som styr medan kungen är bortdriven från huvudstaden.

Diomeda, Ilasa och Albrak får försöka arbeta tillsammans för att lösa läget och göra folket nöjda. Jag tycker mest om att läsa om Diomeda. Hon är stark, modig och skulle göra allt för att rädda kungariket. En hel del handlar om Ilasas och hon är lite irriterande. Jag skulle kalla henne lillgammal och vissa stunder går hon mig på nerverna. Jag var säkert lika jobbig när jag var liten men ibland är det faktiskt lite av en lättnad när jag får läsa mer om någon annan igen. Det kanske låter negativt men jag tror det får mig att reagera så eftersom författaren har lyckats skrivit karaktären så levande och trovärdigt.

Något av det bästa med den här serien är världsbygget. Valarien är ett otroligt spännande ställe att hänga på. Jag är lite avundsjuk på deras jättestora fjärilar som de kan flyga på och skogar som består av lysande svampar till exempel. De har även väldigt speciella sätt att hälsa och applådera på. Allting är skrivet med en stor dos fantasi och det gör läsupplevelsen riktigt mysig.

onsdag 12 augusti 2020

Sleeping Beauties av Stephen King & Owen King


Originaltitel: Sleeping Beauties
Sidor: 736 (Inbunden)
"All around the world, something is happening to women when they fall asleep; they become shrouded in a cocoon-like gauze. If awakened, if the gauze wrapping their bodies is disturbed, the women become feral and spectacularly violent...

In the small town of Dooling, West Virginia, the virus is spreading through a women's prison, affecting all the inmates except one. Soon, word spreads about the mysterious Evie, who seems able to sleep - and wake. Is she a medical anomaly or a demon to be slain?

The abandoned men, left to their increasingly primal devices, are fighting each other, while Dooling's Sheriff, Lila Norcross, is just fighting to stay awake.

And the sleeping women are about to open their eyes to a new world altogether..."
Sleeping Beauties har jag läst på ett lite annorlunda sätt. Det har tagit mig ungefär 10 månader att läsa ut den eftersom jag bara plockat upp den när det känts rätt. Det har fått ta den tid det tagit helt enkelt. Som en liten motvikt till de böcker jag plöjer ganska snabbt vanligtvis. Det har varit något av en utmaning eftersom jag alltid har varit en snabbläsare. Men det har gått bra och varit ett ganska mysigt sätt att läsa den på.

Eftersom det här är Stephen King, tillsammans med son, är boken så klart en tegelsten. Till den största delen stör det mig inte. Jag tänker inte på hur tjock den är, kanske på grund av hur jag läste den, kanske på grund av att jag verkligen gillade innehållet och aldrig hann bli uttråkad eller ointresserad. Vi får alltså följa människorna i en liten stad, Dooling. Över hela världen börjar kvinnor täckas av kokonger när de somnar och efter det vaknar de inte igen. Försöker man väcka dem och ta bort det som täcker deras ansikten blir de lite smått mordiska kan man säga och sen lägger de sig ner igen.

Så läsaren får följa med hur männen i staden reagerar på att bli lämnade kvar och hur kvinnorna kämpar med att hålla sig vakna. Och vad är det egentligen som händer med de kvinnor som somnar? Det är en intressant premiss och som sagt, jag tycker det håller nästan hela vägen också. I slutet blir det lite utdraget men det är nog svårt att undvika med en bok som är över 700 sidor. Det finns karaktärer att heja på och några att avsky. Speciellt en att avsky riktigt djäkla mycket. 

Jag har hört att folk tycker att boken trycker författarnas politiska åsikter på läsarna men det var inget jag tänkte jag på när jag läste den. Den innehåller ganska många karaktärer så är det något man vet att man inte gillar kanske det här inte är rätt bok att plocka upp. Jag kände att jag hade ganska bra koll på dem trots att det ibland gick någon månad mellan läsningarna. 

Den har fått ganska blandade reaktioner men jag tyckte om den och är glad att jag läste den på det här långsamma sättet.

tisdag 11 augusti 2020

Tisdagstrion - Favoritplatser (miljöer) i böcker


Idag är det dags för en ny tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Den här veckan ska vi prata om favoritmiljöer i böckernas värld. Så här kommer tre böcker som utspelar sig på platser som jag är lite extra förtjust i.


Ödesmark av Stina Jackson utspelar sig utanför Arvidsjaur. Men den får representera att jag älskar när böcker utspelar sig i de norra delarna av Sverige. Det är mer hemma för mig och det blir speciellt att läsa om.


Främlingen av Diana Gabaldon får stå för Skottland. Åh jag älskar Skottland, både i bokform och i verkligheten. Vill verkligen åka dit igen!


Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling är för Hogwarts. Som jag önskar att jag kunde få vandra runt där!

måndag 10 augusti 2020

Zen and the Art of Motorcycle Maintenance av Robert M. Pirsig


Originaltitel: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance
Sidor: 540 (Pocket)
"One of the most important and influential books written in the past half-century, Robert M. Pirsig's Zen and the Art of Motorcycle Maintenance is a powerful, moving, and penetrating examination of how we live...and a breathtaking meditation on how to live better. Here is the book that transformed a generation: an unforgettable narration of a summer motorcycle trip across America's Northwest, undertaken by a father and his young son. 
A story of love and fear, of growth, discovery, and acceptance, that becomes a profound personal and philosophical odyssey into life's fundamental questions, this uniquely exhilarating modern classic is both touching and transcendent, resonant with the myriad confusions of existence...and the small, essential triumphs that propel us forward."
Det här sambons val för juli månad. Av de böcker han har valt hittills är det här den jag klickat minst med. Jag ska erkänna att jag har skummat ganska stora delar då det blev alldeles för tungt och filosofiskt för mig. Kanske hade det varit lättare på svenska, men jag tror mest att det bara var fel bok för mig helt enkelt.

Det finns en grundhistoria här, om en far och hans son på en motorcykelresa igenom Amerika. Deras relation är inte jättebra och man får veta att pappan verkar ha lidit av någon sorts psykisk ohälsa. Det är något han har varit inlagd för. Och de delarna av boken tycker jag om, de är jätteintressanta. Men de är också väldigt få. 

Största delen är filosofisk och jag kan inte ens förklara exakt vad det handlat om eftersom jag inte läst det jättenoga. Det jag har läst har inte heller fastnat ordentligt. Så det här valet var ingen fullträff, nu håller jag tummarna för att augustis blir bättre!

torsdag 6 augusti 2020

Ur askan i elden av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom



Originaltitel: Ur askan i elden
Sidor: 120 (Kartonnage)
Serie: Bortrövad (del 3)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Sunflower Produktion, tusen tack!
"Syskonen Li och Tim har efter många farofyllda äventyr äntligen lyckats hitta varandra. Tillsammans måste de nu försöka hitta ett sätt att ta sig ut ur mörkret. En uppgift som visar sig bli mycket svårare än de någonsin hade kunnat föreställa sig. Den hemlighetsfulla skogen verkar aldrig vilja släppa sitt grepp om dem."
Det här är tredje delen i serien om syskonen Li och Tim. Jag har gillat de två första så det är nog ingen överraskning att jag gillade den här också. 

Nu är syskonen tillsammans igen och det är fint att få se mer av deras samspel och relation. De är verkligen omtänksamma och peppande mot varandra. När den ena är trött och uppgiven finns den andra där för att stötta och och fortsätta driva dem framåt i deras försök att ta sig hem. Dessutom är de väldigt modiga och gör allt för att hjälpa varandra när de hamnar i knipa.

Vi får fortsätta möta olika väsen ur den svenska folktron. Jag har hört talas om alla som dyker upp, men jag lär mig nya detaljer om dem. Till exempel den här söta lilla grisen som verkar så ledsen: 


Jag visste inte vad den hade för plats i berättelsen förrän det avslöjades senare och det var något jag aldrig hade hört talas om tidigare. I slutet av boken finns det några sidor med fakta och illustrationer om de olika väsen som man fått träffa på. 

På tal om illustrationerna måste jag återigen påpeka att de som Jonas Sjöblom gjort till de här böckerna är fantastiska. Jag är så imponerad över hur levande, stämningsfyllda och fina de är. 

Nu är det bara en del kvar innan serien är komplett, den kommer heta Vägen hem och ska släppas någon gång under vintern 2020. Där har vi något att se fram emot! 

onsdag 5 augusti 2020

Marcoeffekten av Jussi Adler-Olsen



Originaltitel: Marco effekten
Sidor: 483 (Inbunden)
Serie: Avdelning Q (del 5)
"Den femtonårige Marco har under hela sin uppväxt tvingats till kriminalitet av sin farbror Zola. När han förstår att farbrodern vill lemlästa honom, för att han ska kunna dra in mer pengar och för att Zola ska kunna kontrollera honom bättre, så gör Marco det omöjliga: han flyr och försöker ta sig ur klanens järngrepp. Men under flykten finner han av en slump en fruktansvärd hemlighet, som Zola och klanen med alla medel vill förhindra från att komma ut. 
Marcos nya tillvaro i Köpenhamn blir snart en kamp för livet. Och det är inte bara klanen som vill se honom död. Kriminalinspektör Carl Mørck och hans assistenter Assad och Rose från Avdelning Q följer trådar som leder dem till bankvärlden, in i regeringen och ända till Afrikas djungler."
Jag kan nog kalla Avdelning Q för en av mina favoritserier. Jag har tyckt om alla böcker hittills och det är verkligen härligt att få hänga med Carl, Assad och Rose igen. De är skrivna på ett väldigt levande och fängslande sätt. 

Det finns en humor med i allt mörker och karaktärerna i den lilla trion har djup. Alla har saker de kämpar med och speciellt Assad är ganska hemlighetsfull om sitt förflutna. Det finns många saker han inte pratar om och som Carl får gissa sig till med små ledtrådar han upptäcker då och då. Det gör även mig som läsare nyfiken.

Marcoeffekten har många spännande delar, men det är nog den jag tycker minst om i serien. Det finns en hel del som jag inte fastnar för av någon anledning. Jag vet inte om det är för att själva mysteriet går så högt upp inom regeringen. Att det är något i de bitarna som jag inte finner lika intressant som delarna där Marco får vara fokus. Delarna om honom tycker jag om, när de kommer är det svårt att sluta läsa.

Jag har då och då funderat på om jag har lyssnat på den här boken tidigare. Vissa delar kändes så bekanta medan andra var helt nya. Det var en skum känsla för jag kan verkligen inte komma på varför jag skulle plockat upp den innan det var dags för den i ordningen. Och jag tror inte den här delen i serien har någon film ännu så jag kan inte ha sett den heller.

Nå väl, i vilket fall som helst, det var en bra bok men inte den bästa i serien.

tisdag 4 augusti 2020

Tisdagstrion - De senaste böckerna jag fick hem



Det är äntligen dags för en ny Tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken! Det har varit sommaruppehåll men nu är det igång igen. Första temat är böcker som man senast fått hem. 


Strandläsning av Emily Henry köpte jag och fick hem i fredags! Jag har hört så mycket bra om den på olika utländska poddar och det är något som lockar även om jag är lite nervös för att den inte ska passa mig. 


The Deep av Alma Katsu har jag också köpt nyligen. Titanic med en övernaturlig twist verkar det vara och jag ser verkligen fram emot att läsa den!


Samtidigt som jag köpte The Deep köpte jag även Glennkill av Leonie Swann. Det är en deckare där får har huvudrollen!

måndag 3 augusti 2020

Kidnappningen av Anna Schulze



Originaltitel: Kidnappningen
Sidor: 453 (Inbunden)
"När Anna Schulzes pappa är elva år förs han bort av sin mamma Daisy. Året är 1936, Daisy är ekonomiskt utblottad och de flesta av hennes vänner och släktingar har vänt henne ryggen. Med två havererade äktenskap bakom sig ser hon kidnappningen av sin egen son, och flykten utomlands, som ett sista desperat försök att skapa ett förhandlingsutrymme. 
I Kidnappningen - En släktberättelse utforskar Anna Schulze en verklig händelse i sin egen familjs historia. Med hjälp av anteckningar, tidningsartiklar och dagböcker låter hon figurerna på de svartvita släktfotografierna få liv. Farfar Harald, farmor Daisy. Den ofattbara berättelsen finns där mitt i alla papper, bilder och dokument. 
Kidnappningen - En släktberättelse är en skildring av en livlig, vacker, intagande men också djupt självcentrerad kvinna på gränsen till nervsammanbrott. Men det är också berättelsen om Annas pappa och vad som hände honom under de nästan tre år han var efterlyst av Interpol, och hur det formar en människa att som barn bli uppryckt från sitt hem och berövad allt det man känner till - sitt land, sitt språk, sin familj. Kidnappning är en sorts stöld, stölden av en människa."
Den här boken köpte jag på bokrean för något år sedan. Jag minns det så tydligt för jag plockade upp den, började läsa första sidan och kände direkt att det här var något för mig. Så jag köpte den och tänkte läsa den ganska tätt inpå det. Men så blir det ju sällan och den fick vänta något år.

Det heter ju att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge och i det här fallet stämde det verkligen. Kidnappningen är en av de mest fascinerande böcker jag har läst. Den är baserad på riktiga händelser och det bevisar helt klart att verkligheten slår fiktionen ibland. Många gånger känns det som att jag sitter med hakan nere i backen på grund av hur karaktärer beter sig. Speciellt Daisy, kvinnan som kidnappade sin son. Hon verkar ha levt i en egen liten värld och kunde aldrig se när hon hade fel eller gjorde något galet. Det var alltid alla andra som var dumma och emot henne. Tyvärr går ju sådant alltid ut över andra, i det här fallet hennes två barn. 

Författaren är Daisys barnbarn. Hon reflekterar över hur kidnappningen påverkade hennes pappa ända upp i vuxen ålder. Vad det gör med en människa att tas ifrån alla val och bara följa med på någon annans galna nycker. Som läsare lider jag med barnen. Det gör ont att se hur själviskt en förälder kan bete sig bara för att hämnas på omgivningen och "få rätt". Hur någon kan förvänta sig kärlek och lojalitet när personen i flera år lämpat över ansvaret på någon annan som fått kliva in i föräldrarollen. 

Det var en perfekt bok för mig och är ni fler som gillar att läsa böcker baserade på verkliga händelser rekommenderar jag att ni plockar upp den här.