måndag 22 april 2024

Liseys berättelse av Stephen King


Originaltitel: Lisey's Story
Sidor: 540 (Pocket)
"Lisey Debusher Landon förlorade sin man, Scott, för två år sedan, efter ett tjugofemårigt äktenskap av djup och ibland skrämmande intimitet. Scott var en prisbelönt bästsäljarförfattare och en mycket komplicerad man. När Lisey ska ordna upp papperna efter Scott, hittar hon en sorts skattjakt, en "bol", som han kallar det. Med hjälp av denna tar Scott henne genom alla de viktiga händelserna i deras äktenskap, och Lisey förstår att det fanns ett ställe dit Scott gick - ett ställe som både skrämde och helade honom, som kunde äta honom levande eller ge honom de idéer han behövde för att leva. Nu är det Liseys tur att möta Scotts demoner, Liseys tur att åka till Booyamånen.

Det som börjar som en änkas ansträngning att gå igenom sin firade mans efterlämnade papper blir en resa nära döden in i det mörker han bebodde."

 Jag borde inte ha haft den här boken som lunchbok. Eftersom det är en tegelsten gjorde det att den kändes evighetslång när jag bara kunde läsa korta stunder de dagar jag jobbade. Nu säger jag inte att den var dålig, men jag hade nog gillat den ännu mer om jag hade ändrat sättet jag läste den på. 

Det är en väldigt intressant berättelse som tog oväntade vändningar. Ibland är det svårt att veta om allt finns på riktigt i karaktärernas liv eller om det är fantasier. Det gör vissa scener väldigt obehagliga för man vet inte om saker händer av "rätt" anledningar eller om det bara är hemskt tragiskt. 

Egentligen borde jag nog läst den på engelska för att kunnat få ut mesta möjliga av det speciella språket. Liseys man Scott, har en hel del egna, påhittade ord som används ganska mycket i boken och det hade varit kul att se hur de var tänkta på originalspråket. 

Jag gillade den även om jag borde läst den mer sammanhängande. Nu är jag nyfiken på att se serien som är baserad på den!

måndag 15 april 2024

Doctor Sleep av Stephen King

 

Originaltitel: Doctor Sleep
Sidor: 485 (Inbunden)
"Following a childhood haunted by terrifying events at the Overlook Hotel, Dan Torrance has been drifting for decades. Finally, he settles into a job at a nursing home where he draws on his remnant 'shining' power to provide crucial comfort to the dying. Aided by a prescient cat, he becomes 'Doctor Sleep'. Then he meets Abra Stone, a girl with 'the brightest shining' ever seen. But her gift is attracting the beautiful yet merciless Rose the Hat and her followers The True Knot. They may look harmless, the sort of people who are devoted to their campers and RVs, but they live off the 'steam' that children like Abra produce. Now Dan must call upon his powers once more as he battles for Abra's soul and survival - facing his fears and reawakening ghosts from his past."

Det här är en bok som väntat i min bokhylla i...tio år kanske? Så det känns väldigt bra att den äntligen blev läst. Ännu bättre är det så klart att jag tyckte om den. 

Doctor Sleep är en fortsättning på The Shining. Här möter vi Dan, den lilla pojken från The Shining, som vuxen. Han har försökt dricka bort sitt "shining", eller sitt skimmer. Det är en ganska eländig tillvaro han haft, men till slut vänder det. Lagom till det kommer så klart en ny fara, från ett tidigare okänt håll.

Jag gillar verkligen de goda karaktärerna i boken, Dan och Abra till exempel. Det är personer jag hejar på. De onda däremot är väldigt obehagliga och det är fascinerande hur deras krafter funkar. Och hur vanliga de kan verka. 

Jag tycker själva storyn är spännande och vissa stunder är nerverna på helspänn. Nu är jag väldigt sugen på att se filmatiseringen!

torsdag 11 april 2024

Allt för min syster av Jodi Picoult

 

Originaltitel: My Sister´s Keeper
Sidor: 375 (Inbunden)
"Anna är egentligen inte sjuk, men hon har tillbringat ändlösa dagar av sitt liv på sjukhus. Hon är en genetisk matchning till sin äldre syster Kate som lider av leukemi, och för att rädda hennes liv utstår hon ideligen nya operationer och transfusioner.

Nu är Anna tretton år och har fått nog. Hon vänder sig till en advokat och stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp. Ett beslut som kan komma att splittra hela familjen, och som framför allt har dödlig konsekvens för Kate."

Det här är en bok som verkligen rör upp en hel del känslor och får en att tänka mycket under läsningen. Handlingen berör, det är svårt att inte göra det med ämnet och frågorna som ställs. Vad är egentligen rätt och fel i en så här omöjlig situation? 

Trots det tunga ämnet är den förvånansvärt lättläst. Den hoppar mellan olika karaktärers perspektiv så man får ta del av många tankar och åsikter. Bäst gillar jag att följa Anna. Hon som står i centrum för allt när hon väljer att stämma sina föräldrar. 

Men något som drog ner helhetsupplevelsen för mig var slutet. Jag gillar det inte alls tyvärr. Det är nog allt jag kan säga utan att riskera att spoila något. 

onsdag 10 april 2024

Gör så här: Absurda vetenskapliga lösningar på verkliga problem av Randall Munroe

 

Originaltitel: How to - Absurd scientific advice for common real-world problems
Sidor: 299 (Inbunden)
"För varje uppgift du tar dig an så finns det ett rätt sätt, ett fel sätt, och ett sätt som är så uselt och dumt att ingen någonsin borde försöka sig på det. Gör så här är en guide till det tredje sättet en bok full av extremt opraktiska råd för alla situationer, från att landa ett flygplan till att gräva ett hål.

Här förklarar bästsäljande författaren och serietecknaren Randall Munroe hur du gör för att förutsäga vädret genom att analysera pixlarna i dina Facebookfoton. Han lär dig hur du avgör om någon är babyboomer eller nittitalist genom att mäta radioaktiviteten hos deras tänder. Han erbjuder tips och tricks för att ta selfies med teleskop, korsa en flod genom att koka den och komma i tid till alla dina möten genom att spränga månen. Och om du vill göra dig av med boken när du är klar med den går han igenom dina alternativ för korrekt återvinning: att lösa upp boken i havet, omvandla den till ånga, nedsänka den i jordskorpan med hjälp av kontinentalplattornas rörelse eller skjuta den rakt in i solen."

Jag har tidigare läst författarens bok Tänk om... Det var en bok som fick mig att skratta ganska mycket. Gör så här får mig också att skratta åt alla galna funderingar, men inte riktigt lika mycket. 

Här förklarar författaren hur man tar en selfie, hur man gräver en grop, hur man kan förstöra boken och mycket, mycket mer. Han tar oss igenom flera olika, absurda lösningar på olika situationer. Och allt är gjort med humor och vetenskap. Och streckgubbar.

Det är inte en bok att läsa från pärm till pärm, men funkar perfekt när man har lite mindre tid och kan läsa ett kapitel här och där. Jag har två andra böcker från Munroe som väntar på att bli lästa och det ska bli intressant att se vilka frågor han tacklar i dem!

måndag 8 april 2024

Sju kvadrat med lås av Jussi Adler-Olsen

 

Originaltitel: Syv m² med lås
Sidor: 546 (Inbunden)
Serie: Avdelning Q (del 10)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers förlag, tusen tack!

"Annandag jul 2020. Carl Mørck sitter med handfängsel i baksätet på en polisbil. Efter femton år har det våldsamma spikpistolfallet kommit ikapp honom, och anklagelser om narkotikasmuggling och mord hotar att rasera hela hans tillvaro.

Kollegorna vid Köpenhamnspolisen vänder honom ryggen, och snart går det upp för Carl att han svävar i livsfara. Men vem är det som har satt ett pris på hans huvud - och varför? Carl kämpar i blindo mot sin dolda fiendes hantlangare. Samtidigt beslutar sig Rose, Assad och Gordon för att trotsa chefens order i ett försök gå till botten med det invecklade spikpistolfallet."

Sju kvadrat med lås är sista delen i serien om Avdelning Q. Det känns tomt och jag kommer sakna att hänga med Carl, Assad, Rose och Gordon. De är ett fantastiskt gäng karaktärer och det har varit riktigt roligt att se hur de utvecklats under seriens gång.

Jag tycker boken är ett värdigt avslut på serien. Många frågor som hängt med under alla tidigare böcker får äntligen sina svar och det är en riktig bladvändare. Det är spännande, kapitlen är korta och Adler-Olsen håller upp ett bra driv genom hela berättelsen. Ibland sitter jag och håller andan med nerverna på helspänn och andra gånger skrattar jag åt humorn som finns där. 

Har ni inte läst serien än kan jag verkligen rekommendera den! Det är en av mina favoriter.

torsdag 4 april 2024

Inget av det här är sant av Lisa Jewell

 

Originaltitel: None of This is True
Längd: 10 h 37 min
Uppläsare: Maria Lyckow
"När den populära podcast-stjärnan Alix Summer är ute på den lokala puben och firar sin 45-årsdag, träffar hon Josie Fair. Det visar sig att även Josie är ute och firar sin 45-årsdag. När de några dagar senare stöter ihop igen utanför Alix barns skola, berättar Josie att hon lyssnat på Alix podcast och föreslår att hon själv skulle vara ett bra intervjuobjekt. Alix känner sig tveksam till en början, men Josie påstår sig bära på en stark livshistoria och till slut går Alix med på förslaget.

Men snart går det upp för henne att Josie bär på mörka hemligheter, och steg för steg nästlar hon sig in i Alix liv - och in i hennes hem.

Och plötsligt försvinner Josie. Och handlingen i Alix true crime-podcast kretsar nu kring henne själv. Vem är egentligen Josie Fair? Och vad döljer hon?"

 Lisa Jewell är ett lite osäkert kort för mig. Några av hennes böcker har jag verkligen gillat och någon annan har inte alls funkat. Jag hade ändå ganska höga förhoppningar på Inget av det här är sant eftersom handlingen lät riktigt intressant och jag blir alltid extra nyfiken när det finns en podcast inblandad.

Och jag blev inte besviken! Det är en väldigt spännande berättelse där det inte riktigt går att lita på något. Vad är egentligen sant? Alla karaktärer har sina historier och ingen går ihop med vad de andra säger. Det ligger en ganska obehaglig stämning över allt.

Det gör att jag bara vill lyssna vidare för att få veta på vem som talar sanning, vad som egentligen hänt och hur det ska gå. Tyvärr hade jag dålig med lyssningstillfällen ett tag så jag fick vänta lite men så fort jag hade möjlighet startade jag ljudboken. 

Jag är väldigt glad att det här blev en av de böcker från författaren som passade mig perfekt!

tisdag 2 april 2024

The Starless Sea av Erin Morgenstern

 

Originaltitel: The Starless Sea
Sidor: 498 (Häftad)
"We are all stardust and stories... 
When Zachary Rawlins stumbles across a mysterious book containing details from his own life among its pages, it leads him on a quest unlike any other. Following the clues inside, he is guided to a masquerade ball, a dangerous secret club, and finally to an ancient library hidden far beneath the surface of the earth. What Zachary finds in this curious place is more than just a buried home for books and their guardians - it is a place of lost cities and seas, lovers who pass notes across time, and of stories whispered by the dead. But when the library is threatened, Zachary must race through its twisting tunnels and sweetly soaked shores, searching for the end of his story."

The Starless Sea är en väldigt vacker och magisk berättelse. Eller, det är egentligen flera berättelser i en berättelse.

Det är en spännande och på många sätt boknördig värld läsaren dras in i. Mycket kretsar kring böcker, berättelser och deras betydelser och det underliga biblioteket Zachary kommer till och det passar så klart perfekt för mig. Samtidigt handlar det också om kärlek på olika sätt. Egentligen är det väldigt svårt att berätta om den för den innehåller så mycket och mina ord kan inte riktigt göra den rättvisa.

Jag får nöja mig med att säga att jag verkligen, verkligen tyckte om den. Det var ett magiskt äventyr att få följa med på och det kändes sorgligt när det var över.

torsdag 28 mars 2024

Flugorna av Carmen Mola

 

Originaltitel: La novia gitana
Längd: 11 h 0 min
Serie: Elena Blanco (del 1)
Uppläsare: Anja Lundqvist
"Den unga romska kvinnan Susana Macaya försvinner efter sin möhippa. Två dagar senare påträffas hennes kropp i en förfallen park i centrala Madrid. Det kunde ha varit ett vanligt mord, om det inte var för att offret hade torterats och att hennes syster Lara, också på väg att gifta sig, också en ung och vacker romsk kvinna, hade mördats på samma sätt sju år tidigare. Laras mördare sitter i fängelse, så det finns bara två möjligheter: antingen har de att göra med en copycat eller sitter en oskyldig person i fängelse för ett mord han inte begått.

Det är anledningen till att fallet tas från underinspektör Ángel Zárate och lämnas över till den erfarna polisinspektör Elena Blanco på Brottsanalysenheten (BAC). Blanco är en ensamvarg med smak för grappa, karaoke, gamla sovjetiska bilar och sexuella möten i underjordiska parkeringshus. En annorlunda polis som fortsätter i kåren eftersom det finns ett fall som hon inte kan släppa. Hennes son Lucas försvinnande."

Flugorna är en obehaglig och stundtals äcklig deckare som utspelar sig i Madrid. En plats jag sällan besöker i böckernas värld insåg jag under läsningen. Ord som obehaglig och äcklig får ju inte mig att dra ner omdömet på en bok, det är snarare sånt jag letar efter många gånger. 

Jag gillar huvudkaraktären Elena, hon är smart, stark och en bra polis som verkligen försöker se till att allt sköts på rätt sätt. Sen kanske jag inte förstår varför det var nödvändigt att ha med att hon har sexuella möten i underjordiska parkeringshus? Jag tycker inte det tillför något till storyn, men jag kanske missade någon poäng med det.

Förutom den detaljen dras jag snabbt med i berättelsen och det är svårt att sluta lyssna. Det är spännande och ibland undrar jag verkligen hur författare kommer på alla morbida sätt att ha ihjäl karaktärer på. Tillvägagångssättet i Flugorna är verkligen skrämmande. 

Jag har sett att del två släpps på svenska i juli och jag kommer garanterat att lyssna vidare då.

måndag 25 mars 2024

I Kissed Shara Wheeler av Casey McQuiston

 

Originlatitel: I Kissed Shara Wheeler
Sidor: 368 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"A month before graduating, the principals perfect daughter, prom queen Shara Wheeler, kisses Chloe Green and vanishes. On a furious hunt for answers, Chloe discovers shes not the only one Shara kissed. Theres also Smith, Sharas long-time sweetheart, and Rory, Sharas bad-boy neighbour with a crush. Thrown into an unlikely alliance, Chloe, Smith and Rory follow Sharas trail of annoyingly cryptic clues, and Chloe starts to suspect that there might be more to this small town and to Shara than she thought..."

Jag har läst och tokgillat både Red, White & Royal Blue och One Last Stop av författaren så det var självklart att jag skulle läsa I Kissed Shara Wheeler också. Även om det har dröjt ett tag.

De två tidigare böckerna har räknats som skönlitteratur för vuxna medan den här hamnar i unga vuxna-kategorin. Kanske har det något med att göra att jag inte fångas lika mycket. Jag vet inte, jag kanske inte kan relatera lika mycket till karaktärerna mer när jag själv är över 30. Det kanske är därför jag inte fastnar för dem vilket gör det svårt för mig att bli investerad i berättelsen.

Jag gillar ju när det är som en liten skattjakt i böcker, med lappar och ledtrådar karaktärerna ska hitta. Så det får mig att läsa vidare men tyvärr är det ingen ny favorit. Den kommer inte bo kvar i hyllan med de andra två. 

onsdag 20 mars 2024

Ett solklart mord! av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Ett solklart mord!
Längd: 5 h 26 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 13)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"En privatdetektiv är aldrig privat. Det får Katarina verkligen känna av efter en yrkesmässig fadäs. Nu är hon dessutom beordrad samtalsstöd bara för att hon "tog i lite väl hårt" vid ett ingripande. Vilken tur då att hon har Gretas bröllop att fokusera på - att bli en bridezilla å Gretas vägnar är något hon sett fram emot, tills det visar sig att någon helt annan tar över den rollen.

Att få sig en sittplats för att varva ner i solens sken vid Luleås mest eftertraktade solbänk är bara att glömma. Den är ockuperad av samma klientel varje dag - Solveig och Sol-Paul och några andra som aldrig förstått risken med att den norrbottniska solen får en att färgas till en Bullens varmkorv. När ett dödsfall sker vid denna bänk är Katarina säker på att det är "ett solklart mord" och detektivbyrån tvekar inte en sekund med att ställa samtliga PRO:are mot väggen när de söker svaren på gåtan. Men den här gången visar det sig bli farligt för Luleås bästa och i och för sig enda detektivbyrå. Faktiskt så pass farligt att allt som de känner till sedan tidigare kan komma att bli ett minne blott."

Katarina och Greta är äntligen tillbaka! Som jag har saknat att hänga med dem och alla andra karaktärer från serien om Katarinas eminenta detektivbyrå. 

Våra två detektiver lyckas så klart hitta en mördad man och deras utredning startar direkt. Kan någon verkligen ha mördat honom bara för att han tagit den mest eftertraktade solbänken i Luleå? Katarina tänker ta reda på det. Det är roligt, knasigt och samtidigt varmt och fint, precis som det ska vara i de här böckerna. Å andra sidan lyckades författaren skrämma mig på riktigt vid ett tillfälle. Jag var osäker på hur saker skulle utvecklas och vågade knappt andas.

Slutet lämnar verkligen öppet för nya, galna upptåg och jag ser fram emot att följa med på dem!

måndag 18 mars 2024

The Mermaid of Black Conch av Monique Roffey

 

Originaltitel: The Mermaid of Black Conch
Sidor: 248 (Häftad)
"Near the island of Black Conch, a fisherman sings to himself while waiting for a catch. But David attracts a sea-dweller that he never expected - Aycayia, an innocent young woman cursed by jealous wives to live as a mermaid. When American tourists capture Aycayia, David rescues her and vows to win her trust. Slowly, painfully, she transforms into a woman again. Yet as their love grows, they discover that the world around them is changing - and they cannot escape the curse forever..."

The Mermaid of Black Conch fick jag av Scylla och det är jag så glad för! Jag blev väldigt nyfiken när jag läste vad den handlade om. Allt lät intressant, en sjöjungfru, en del av världen jag sällan läser om, en annorlunda kärlekshistoria. 

Det tar lite tid innan jag får ett ordentligt flyt i språket men när det lossnar så är det fantastiskt att följa med på resan som den här boken målar upp. Jag hinner gå igenom många känslor från första till sista sidan. Ilska, frustration, sorg och glädje. Allt i samma takt som karaktärerna känner dem. 

Det är inte bara en kärlekshistoria. Jag tycker nog det är mer fint att se hur Aycayia får vänner och börjar upptäcka en liten del av världen på land på nytt. Det är en berättelse som jag kommer att återkomma till i tankarna ett bra tag framöver. 

torsdag 14 mars 2024

Blodsband av Rachel Caine

 

Originaltitel: Wolfhunter River
Längd: 13 h 15 min
Uppläsare: Magnus Roosmann, Anna Maria Käll, Christopher Lehmann, Hanna Ardéhn
Serie: Stillhouse Lake (del 3)
"Det förflutna fortsätter jaga Gwen. Varken hennes ex-makes illdåd eller nättrollen som gjort henne till måltavla ger henne någon ro. Det enda hon vill är att ge sina barn ett normalt liv. Men en dag får hon ett samtal. En okänd kvinna vid namn Marlene Crockett ber om hennes hjälp. Marlene känner sig hotad, men vill inte berätta mer på telefon. När Gwen kommer till den avlägsna lilla staden Wolfhunter är Marlene redan död och hennes dotter sitter häktad för mordet. Men Gwen vet att det inte var dottern som Marlene var rädd för. Hon bestämmer sig för att hitta den riktiga mördaren, men timmen är redan slagen. Ovetande går hon rakt i fällan, en fälla som är konstruerad för att drabba dem hon älskar."
Jag funderade lite efter bok två hur det skulle gå med att hålla liv i spänningen i fler delar med tanke på att en del av problemen blivit lösta. Men det visade sig att det inte var något att oroa sig för!

De här böckerna är otroligt svåra att sluta lyssna på när man börjat. Nerverna slits och jag bryr mig verkligen om karaktärerna nu när jag hängt med dem i ganska många timmar. Jag vill att det ska gå bra och sitter som på nålar när de utsätts för prövning efter prövning. 

Uppläsarna gör ett fantastiskt jobb med att väcka de olika personligheterna till liv och berättelsen får ett extra djup när det finns en uppläsare för varje perspektiv som följs. 

Jag vet att det finns åtminstone tre delar till och jag håller tummarna för att de också kommer översättas!

tisdag 12 mars 2024

En nation i schack av Johan Høst

 

Originaltitel: En nasjon i sjakk
Sidor: 405 (Inbunden)
Serie: Delta-trilogin (del 1)
"Norges statsminister är kidnappad. Terroristen ställer bara ett krav: att politikerna vid makten ska delta i ett dödligt schackparti om statsministerns liv. Spelpjäserna på brädet representerar statliga makthavare och andra högt uppsatta personer i samhället. Varje gång terroristen tar en pjäs måste en av dessa människor betala med sitt liv.

Under spelets gång sitter statsministern fångad i en glasbur framför Stortinget. Runt halsen har han en display kopplad till en bomb. Klockan på displayen tickar stadigt ner: Norge har 24 timmar på sig att vinna det dödliga schackpartiet. Anton Block, ledare för insatsstyrkan Delta, tvingas föra en desperat kamp mot klockan för att stoppa morden och rädda den norska demokratin innan det är för sent.

Århundradets schackparti kan börja."

Ännu en bok jag läste mest för att kunna dra in sambon i läsandet och dela schackbitarna med honom. Det har varit riktigt roligt att se hur ofta han kan förutse vilka drag de kommer göra baserat på vad som gjorts tidigare! 

Men även utanför det är det en spännande berättelse. Den var otroligt snabbläst när vi väl hittade tid att sitta tillsammans. Och även om sambon kunde lista ut drag i förväg lyckades jag inte lista ut något av hur allt skulle sluta. När det sedan började avslöjas hur allt låg till tyckte jag det var smart uttänkt. 

Jag kan själv inget om schack så det är verkligen inget måste för att kunna tycka om boken.

måndag 11 mars 2024

Tack & förlåt av Lisa Westerlund

 

Originaltitel: Tack & förlåt
Sidor: 285 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"I tjugo års tid har Andreas liv kretsat kring arbetet som jurist och livet med dottern Nina. Nu när Nina vuxit upp och flyttat hemifrån står Andrea ensam kvar i en lägenhet i Norrtälje som gått från att vara ett hem till att bli en samling väggar och möbler. Vilsen, övergiven och förvirrad försöker hon hitta en väg framåt, bort från det gråa liv hon ofrivilligt snubblat in i.

En dag får Andrea det mystiska uppdraget att hjälpa en ung man som heter Anton. Uppdragsgivaren säger sig vara Antons farfar och påstår sig vara den enda som vet sanningen om Antons förflutna.

För att hjälpa Andrea och Anton i jakten på sanningen får de en svart hund, ett tomt fotoalbum och fem handskrivna brev. Ledtrådarna leder dem in i en rörande och charmig historia om hemligheter och livsval som kommer att förändra Andreas och Antons liv för evigt."

Tack & förlåt är en berättelse om att hitta nya vägar i livet, att förstå vad som är viktigt och att det aldrig är för sent att bryta gamla mönster. 

Det är en bok som är lätt att komma in i. Jag drogs genast in och blev nyfiken på vad som skulle hända. När det finns någon sorts jakt på ledtrådar med i en bok är jag intresserad! Här blandas det dessutom med karaktärer som är väldigt lätta att tycka om. Andrea börjar sakta men säkert omvärdera sitt liv och vad som egentligen är viktigt för henne, Anton får reda på att det finns saker i hans förflutna som han inte har någon aning om och som ett extra stort plus har de varsin underbar hund.

Jag uppskattar också att den inte helt följer den klassiska feelgoodmallen. Allt behöver inte handla om romantisk kärlek. Det finns så mycket annan fin kärlek att glädjas över i livet. Här ser vi den mellan föräldrar och barn, vänner, människor och hundar. 

onsdag 6 mars 2024

Förinta världen ikväll av Stina Jackson

 

Originaltitel: Förinta världen ikväll
Sidor: 420 (Inbunden)
"I Skellefteå vaknar Ewa och öppnar rastlöst apparna. På andra sidan jorden i västra USA vandrar hennes hjärta, dottern Matilda, dit fötterna tar henne. Dagarna kommer och går, kickarna och relationerna avlöser varandra. Äventyret väntar i nästa möte, i nästa flaska vin, och bakom sig har hon lämnat det trygga livet hemma i Västerbotten. Lämnat Ewa. När Matilda slutar svara i telefon driver den nya ensamheten Ewa ut i sommarnatten, där hon blir en annan, någon som vågar.

I skuggan av Klippiga bergen börjar Tyler ännu ett skift på det nedgångna motell som blivit hans värld. Varje kväll är densamma, tills han möter henne - Matilda. Tillsammans ger de sig ut på vägarna, mot Los Angeles, drömmarnas stad. Det blir en resa som ekar hela vägen över Atlanten och till den bleka svenska sommaren där Ewa befinner sig."

 Har ni hängt här ett tag vet ni att jag verkligen gillat Jacksons tidigare böcker, Silvervägen och Ödesmark. Med Förinta världen ikväll byter hon från spänning till roman och det var med stor nyfikenhet jag plockade upp den.

Språket känns igen från de tidigare berättelserna. Det är på något vis väldigt rakt och har förmågan att krypa in under huden på läsaren. Karaktärerna är långt ifrån perfekta, de är komplicerade och gör inte alltid val som är lätta att förstå. 

Jag fastnar mest för delen som utspelar sig i USA. Där vi får följa Matildas resa mot sina drömmar och bort från sin mamma. Det är ingen guldkantad väg, den är snårig, våldsam och fylld med alkohol. Det gör ont att se hur hon sjunker djupare och djupare ner i ett beroende och tappar fotfästet.

Hemma i Sverige är det mamma Ewa som står i centrum. Hon försöker hitta något att fylla livet med för att inte bara sitta hemma och oroa sig för dottern. Det går nästan att ta på hennes oro och ångest över hur illa saker kan gå på andra sidan jorden. 

Jackson har verkligen lyckats gestalta en komplicerad relation mellan mor och dotter. Det är en väldigt gripande berättelse.

måndag 4 mars 2024

The Bookshop and the Barbarian av Morgan Stang

 

Originaltitel: The Bookshop and the Barbarian
Sidor: 189 (Häftad)
"Running from strife in her homeland, Maribella Waters becomes the new owner of the fabled Cozy Quill. After finding squatters on her property, she employs Asteria Helsdottir, a giant, barbarian warrior woman more accustomed to swinging an axe than opening a book. Together, the odd couple must make a success out of the bookshop and survive a dizzying procession of seasonal festivals.

But the local evil noblewoman has other plans in mind. Threatened with being run off the land, Maribella and Asteria must use their wits to outsmart Lady Malicent and keep their business open. Along the way, the whole town lends a hand, and friendships are forged . . . along with a few secrets revealed."

Den här boken gav mig en fantastisk läsupplevelse! Jag hade den som lunchbok på jobbet och jag har suttit och fnissat och skrattat högt flera gånger.

Det finns karaktärer att tycka om, kärlek till böcker, roliga och lite galna situationer och en liten kamp för att rädda en bokaffär. Jag föll pladask för humorn och skrivsättet. Den charmade mig helt och jag hade gärna fortsatt läsa i några hundra sidor till om Maribella och Asteria. 

The Bookshop and the Barbarian är en liten pärla som jag kommer återvända till i framtiden!

onsdag 28 februari 2024

Iron Flame av Rebecca Yarros

 

Originaltitel: Iron Flame
Längd: 30 h 37 min
Serie: Empyrén (del 2)
Uppläsare: Siham Shurafa
"Violet Sorrengails nya liv som drakryttare är mer utmanande än hon någonsin kunnat föreställa sig. Alla förväntade sig att hon skulle dö första året på skolan - hon själv också. Inte nog med att undervisningen är brutal och krävande - hon har dessutom fiender som gärna ser henne död. Med list och envetenhet överlever de utmaningar hon ställs inför och plötsligt har hon inte bara en, utan två drakar att handskas med.

Samtidigt som Violet försöker navigera i det kaos som är hennes nya vardag, pågår ett krig utanför skolans tjocka murar som närmar sig Basgiath med stormsteg. Allianser skapas, liv förloras, förrädare blir bundsförvanter. Snart upptäcker Violet att mäktiga personer inom Basgiath döljer en fruktansvärd hemlighet."

Jag kastade mig över uppföljaren efter att ha lyssnat färdigt på Fourth Wing. Det gick inte att vänta!

Uppföljaren är väldigt spännande när det händer saker. Men på vissa ställen blir det lite tjatigt med all kärleksdrama. Det blir utdraget och lite långtråkigt när samma saker upprepas om och om igen. Sen smäller det till och jag håller andan och nerverna slits! Då är boken riktigt svår att pausa och jag vill bara ha mer. Jag älskar drakarna, deras personligheter och sarkasm är riktigt roliga och intressanta.

Sen kommer slutet och jag är inte jättenöjd faktiskt. Jag kan inte avslöja mer än så men nej, jag tyckte inte om det.

Icebreaker av Hannah Grace

 

Originaltitel: Icebreaker
Sidor: 432 (Häftad)
"Sparks fly when a competitive figure skater and hockey team captain are forced to share a rink. 
Anastasia Allen has worked her entire life for a shot at Team USA. It looks like everything is going according to plan when she gets a full scholarship to the University of California, Maple Hills and lands a place on their competitive figure skating team. Nothing will stand in her way, not even the captain of the hockey team, Nate Hawkins. Nates focus as team captain is on keeping his team on the ice. Which is tricky when a facilities mishap means they are forced to share a rink with the figure skating team, including Anastasia, who clearly cant stand him. But when Anastasias skating partner faces an uncertain future, she may have to look to Nate to take her shot. Sparks fly, but Anastasia isnt worried because she could never like a hockey player, right?"

Jag förväntade mig faktiskt inte att gilla den här boken. Jag trodde att det skulle bli lite av en hatläsning. Men jag erkänner absolut när jag har fel. Jag gillade den. Jag har möjligtvis en liten crush på Nate. 

Ja det är väldigt, väldigt många sexscener och det är väldigt, väldigt detaljerat. Men jag gillar karaktärerna och bland det finaste är nog hur bra vänner Anastasia hittar bland de andra killarna i hockeylaget. De blir som en liten familj och bryr sig verkligen om varandra. Nate känns förvånansvärt vettig, det trodde jag inte när jag började läsa. Han försöker lösa konflikter när de kommer upp och gör sitt bästa för att människorna runt omkring honom ska ha det bra och att hans lag ska ha bästa möjliga chans att lyckas.

Det pratas en del om matvanor och ett osunt förhållande till mat, men till skillnad från en annan bok jag läste nyligt känns det som att den här boken faktiskt tar ämnet på allvar. 

En annan av karaktärerna har mitt hjärtas fulla avsky. Så elak och hemsk. Usch! 

Men ja, jag gillade den, det var oväntat. Det är fullt möjligt att jag läser något mer av författaren i framtiden.

tisdag 27 februari 2024

Murder on the Santa Claws Express av Mandy Morton

 

Originaltitel: Murder on the Santa Claws Express
Sidor: 99 (Inbunden)
Serie: The No. 2 Feline Detective Agency
"Hettie and Tilly are invited to host a Christmas Eve murder mystery aboard the Santa Claws Express. No sooner has the train left the station at Mogbury-on-the-Tilt than our two feline detectives are caught up in a murderous family feud between the Shuttles and the Stokers. Is the ghost of Hornby Stoker haunting the line? Are there enough sausage rolls in the Biscuit Jar Buffet? Who will hit the buffers at Hissingford Holt? And will Hettie and Tillys Christmas be derailed? Join our tabby heroes as they plough their way through red herrings, hot chestnuts and snowbound platforms in a hunt for a festive fiend who will stop at nothing."
Det här var en mysig liten bok som gick väldigt snabbt att läsa.

Alla karaktärer är katter, vilket jag tycker är fantastiskt. Det är dessutom en del av en hel bokserie om katterna Hettie och Tilly som löser brott. Jag vill gärna läsa fler i framtiden! Nu började jag inte från början utan skaffade den här enbart på grund av jultemat även om den blev läst först efter jul.

Den har så klart tydliga blinkningar till Agatha Christies bok, Mordet på Orientexpressen. Mord sker, det är på ett tåg och vi har smarta detektiver som ska lösa fallet. Jag gillade den och kan rekommendera den som lättsmält läsning till jul!

måndag 26 februari 2024

Rosenträdgården av Tracy Rees

 

Originaltitel: The Rose Garden
Sidor: 439 (Häftad)
"London 1895. Olive Westallen lever ett priviligierat liv i familjens hem i West Hampstead, om än ett ensamt liv. Vid 28 års ålder anses hon för gammal för giftermål, men Olive tänker inte gråta över vad hon missat. Hon har radikala planer för familjen Westallens framtid, planer som kommer att chockera den societetsvärld hon rör sig i.

För tolvåriga Ottilie Finch är staden en spännande plats att utforska. Hennes familj har nyligen flyttat till Hampstead från Durham, på grund av en skandal som Otty är lyckligt omedveten om. Hon älskar London Zoo, de stora välbärgade villorna och kanalerna med den intensiva aktiviteten som pågår dygnet runt. Den enda skuggan över hennes dagar är moderns mystiska sjukdom. Mrs Finch är instängd i sitt rum och träffar ingen.

Artonåriga Mabs Daley jobbar på kanalen, och det är långt ifrån exotiskt hon får slita hårt och riskera liv och lev för en snål lön som ska försörja hennes pappa och syskon. Så när hon erbjuds arbete som piga hos familjen Finch i deras eleganta townhouse, känns det som en biljett till ett bättre liv. Hon vet inte att allt inte är så perfekt som det verkar. Mabs fångas upp i nätet av hemligheter och lögner som jagat familjen Finch från deras senaste hem, och hon ställs snart inför ett omöjligt dilemma."

Jag har läst en annan bok av Tracy Rees tidigare, Amy Snow, den blev en favorit och gjorde så att jag verkligen ville läsa mer av författaren. Samtidigt gjorde det att jag blev ganska nervös inför att plocka upp Rosenträdgården, kunde den verkligen bli en lika bra läsupplevelse? 

Nja, inte riktigt lika bra tyvärr. Men ändå inte dålig! Jag gillade berättelsen och karaktärerna jag fick lära känna. Det är starka och modiga kvinnor i fokus. De är smarta och vill alla förändra världen de lever i, göra den bättre och ge kvinnor bättre förutsättningar i samhället. Deras vägar korsar av olika anledningar och de blir viktiga i varandras liv. 

Så även om den inte nådde upp till samma höjder som Amy Snow, är det en riktigt bra historisk roman som jag verkligen kan rekommendera! 

torsdag 22 februari 2024

Psykbrytaren av Sebastian Fitzek

 

Originaltitel: Der Seelenbrecher
Sidor: 320 (Inbunden)
"Han dödar inte. Han våldtar inte. Han torterar inte.

Under några veckor försvinner tre unga kvinnor spårlöst i Berlin. På den sjunde dagen återfinns de på ett sjaskigt hotellrum, till synes oskadda men psykiskt nedbrutna. Ingen förstår vad som har hänt med offren, och de gåtfulla dåden upphör lika plötsligt som de började.
Kort före julafton blir Psykbrytaren - kvällspressens namn på den okände psykopaten - aktiv igen och dyker upp på en exklusiv psykiatrisk klinik. Till sin fasa inser personalen och patienterna att den främmande gärningsmannen har släppts in på det ensligt belägna sjukhuset. En våldsam snöstorm sveper in och stänger alla flyktvägar. Snart faller natten och ingen går säker på den låsta kliniken..."

Jag är lite delad till den här boken. Jag tycker inte den är speciellt bra skriven och det finns en del meningar och uttryck som inte känns okej. Själva idéen är spännande och slutet lyfter boken för mig, det var oväntat och intressant.

Jag har fått veta att den har getts ut på nytt med ny titel, Själakrossaren, och där kanske några av de saker som störde mig är ändrade. Jag hoppas det, men jag har inte läst den utgåvan så jag kan inte säga något om det. Kanske får jag lyssna på den för att se hur mycket som är annorlunda.

Så ja, den var spännande och slutet var bra men samtidigt fanns det lite störande delar. 

onsdag 21 februari 2024

Väsenjägarna av Sophia Larsson

 

Originaltitel: Väsenjägarna
Sidor: 138
Serie: Väsenjägarna (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Väsenjägarna tar läsaren in en värld där väsen är mer än bara sagor man berättade om förr i tiden. En värld där väsens existens hålls hemlig för majoriteten av världen förutom människor med speciella förmågor som kallas för väsenjägare. En väsenjägares uppdrag är att skydda människor genom att hitta och eliminera väsen som utgör en fara för samhället och säkerheten.

Vi får följa med Nelly, en sjuttonårig tjej vars familj har varit väsenjägare i generationer, hon har spenderat hela sitt liv med att bygga upp en täckmantel som en normal tonåring till priset av att inte ha någon riktig vän. När en ny och oerfaren väsenjägarfamilj flyttar in i staden och Nelly får en ny klasskompis så sätts allt på spel. Efter en väldigt dålig start mellan den nya familjen och hennes äldre bröder så tvingas Nelly försvara sig själv och sina hemligheter till varje pris."

Väsenjägarna är en lättläst och spännande berättelse om tre syskon som skyddar människorna i staden från de väsen som antas tillhöra sagornas värld. Nelly och hennes två bröder vet bättre. Världen är full av väsen och många verkar vara ute efter att skada människor.

Berättelsen får mig att tänka på tv-serien Supernatural och det är ett stort plus. Boken är ganska kort och för mig personligen hade den gärna fått vara längre för att hinna få mer djup i både karaktärer och handling. Men jag vet att den är tänkt som något mer lättsmält för yngre läsare i tonåren så jag förstår varför den är upplagd på det sättet. Där tror jag också den kan göra precis det författaren vill.

Den är spännande, det händer saker hela tiden och sidantalet gör den bra för lite mer ovana läsare som vill börja med något lite kortare. 

måndag 19 februari 2024

Sundial av Catriona Ward


Originaltitel: Sundial
Sidor: 340 (Häftad)
"Rob fears for her daughters. For Callie, who collects tiny bones and whispers to imaginary friends. For Annie, because of what Callie might do to her. Rob sees a darkness in Callie that reminds her of the family she left behind, and a life she has tried to forget.

Nevertheless, seeing no other way to keep Annie safe, she decides to take Callie back to Sundial, her childhood home deep in the Mojave Desert. And there she will have to make a terrible choice. 

Callie is afraid of her mother. Rob has begund to look at her strangely. To tell her secrets about her past that both disturb and excite her. And Callie is beginning to wonder if only one of them will leave Sundial alive..."

Catriona Wards The Last House on Needless Street blev en av förra årets bästa böcker för mig och jag kände direkt ett starkt behov av att läsa mer från henne! Som tur är fick jag Sundial i julklapp och kunde få in den i februaris hög.

Ward väver även här samman en berättelse som jag inte har någon chans att ta genvägar igenom. Jag kan inte gissa mig fram till hur det ska gå utan måste följa hennes stigar och snår för att komma rätt. Det är obehagligt, fascinerande och förvirrande. Jag blir helt fast. 

Läsaren kan ana att det döljer sig väldigt mycket under ytan men det går inte att förutse vilket håll händelserna ska gå åt, vad som ska visa sig vara sant och inte. Efter det här är jag glad att jag har en till oläst bok av Ward som väntar i hyllan. Och jag måste definitivt skaffa fler!

torsdag 15 februari 2024

Bokreatips del 2

 Här kommer del två av mina bokreatips, den här gången från Bokus. Klickar ni på bilderna borde de ta er direkt till böckernas reasidor!


Time Riders av Alex Scarrow är första delen i en ungdomsserie som handlar om tidsresor. Det är spännande och jag drogs verkligen med i berättelsen.


En saga av Stephen King är en riktig tegelsten som genomsyras av kärleken till en hund och en kamp mellan gott och ont. Jag älskade den!


Daisy Darker av Alice Feeney är en bok som är perfekt för mörka kvällar. Spännande, kusligt och lite rysligt. 


De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton är en av de mest unika läsupplevelserna jag någonsin haft. Det är ingen bok att läsa när du är trött, men den är värd energin den kräver! Som en liten bonus kan jag tipsa om att även Turtons andra bok, Djävulen och det mörka vattnet , finns på rean. Den var också riktigt bra!


Aldrig släppa taget av Tilda Boisen & Frida Boisen är en viktig bok om psykisk ohälsa och kampen för att få den hjälp man behöver. Jag sträckläste den med tårarna rinnande. 


Överlevaren av Bethany Clift handlar om en kvinna som överlever en pandemi som utplånar större delen av mänskligheten. Den är både spännande, sorglig och lite rolig. 

onsdag 14 februari 2024

Guds verk av Leffe Grimwalker

 

Originaltitel: Guds verk
Längd: 8 h 58 min
Serie: Memoria mori (del 2)
Uppläsare: Fredde Granberg
"Kriminalkommissarie Samael Duvel är tjänstledig från polisen och ser fram emot att få ta det lugnt ett tag, men som vanligt dras han in kaos.

Hans adoptivdotter Ayla har gjort om slottet han ärvde till ett hotell. För att få ekonomin att gå ihop tvingar Ayla Samael att hitta en 14-årig försvunnen pojke. Sökandet efter Ruben leder honom ner i Limbo, en egen värld i mörkret och tunnlarna under Stockholm. En plats Samael mycket väl känner till och som han lovade sig själv att aldrig återkomma till. 
Under tiden mördas två munkar brutalt i den religiösa sekten Opus Deis kloster. Morden verkar ha med Samael Duvel att göra och han blir misstänkt. Är det han som är skyldig eller är det någon som försöker sätta dit honom?

Ju närmare han kommer sanningen, desto värre blir det. Ingenting är vad det ser ut att vara och han måste hitta mördaren för att inte själv åka dit för mord. Mord han förmodligen inte begått. Samtidigt måste han hitta Ruben innan det är för sent."

Jag gillar verkligen de två böcker som hittills kommit ut om Samael Duvel. Det är riktigt spännande berättelser och Fredde Granberg gör som vanligt ett fantastiskt jobb med uppläsningen.

Det finns en ganska mörk humor här som funkar bra för mig. Men om den vissa stunder får mig att skratta till så får den mig i andra stunder att må illa på grund av vad vissa karaktärer blir utsatta för. Klarar man inte av att läsa om barn och unga vuxna som utsätta för olika sorters övergrepp ska man hålla sig borta från de här böckerna. Det är ganska brutalt. 

I den här delen får vi veta lite mer om Samaels bakgrund och det känns som att mer kan komma att avslöjas i nästa bok. Det är något jag ser fram emot! Jag gillar också att se utvecklingen han gör som karaktär genom böckerna. Spänningen och drivet framåt finns där hela tiden och jag kunde absolut inte gissa mig till slutet. 

Letar du något mörkt, brutalt och rått som samtidigt kan locka fram något skratt då och då är den här serien ett tips. 

tisdag 13 februari 2024

Bokreatips del 1

 Jag tänkte tipsa om lite böcker ni kan fynda på bokrean! Det här första inlägget blir om böcker från Akademibokhandelns reakatalog. Det andra blir från Bokus. Klickar ni på bilderna kommer ni direkt till bokens reasida.


Som vi lekte av Ninni Schulman är en deckare som utspelar sig på 80-talet. Huvudkaraktären, Ingrid, får med hjälp av rykten och vittnesmål försöka lösa fallet med försvunna pojken Mattias. Jag tyckte den var riktigt bra och ser fram emot del två!


Straff av Ann-Helén Laestadius är en berörande roman om hur trauman i barndomen håller kvar sitt grepp långt upp i vuxenlivet. Väldigt viktig och bra bok!


Morden i Fleat House av Lucinda Riley. Rileys enda deckare är en sträckläsningsbok! Den var spännande, klurig och lurade mig flera gånger.


Lincoln Highway av Amor Towles hamnade på min lista med de bästa böckerna jag läste 2022. Jag tänker fortfarande på den. 


Pakten av Sharon Bolton är en spännande thriller där man inte vet riktigt vem man kan lita på eller ens gilla. 


Rakbladstårar av S. A. Cosby är en otroligt rå, mörk och brutal berättelse som tog med mig på en resa jag inte kommer glömma i första taget. Jag tyckte den var fantastisk. 

måndag 12 februari 2024

Thornhedge av T. Kingfisher

 

Originaltitel: Thornhedge
Sidor: 125 (Inbunden)
"There's a princess trapped in a tower. This isn't her story. 
Meet Toadling. On the day of her birth, she was stolen from her family by the fairies, but she grew up safe and loved in the warm waters of faerieland. Once an adult though, the fae ask a favor of Toadling: return to the human world and offer a blessing of protection to a newborn child. Simple, right? If only. Centuries later, a knight approaches a towering wall of brambles, where the thorns are as thick as your arm and as sharp as swords. He's heard there's a curse here that needs breaking, but it's a curse Toadling will do anything to uphold..."

Thornhedge är en charmig och fin liten berättelse. Den är väldigt kort med sina 125 sidor och ändå rymmer den mycket. Jag gillar Toadling, hon kämpar för att göra det rätta och skydda resten av världen mot hemligheten som finns inne i tornet. Hon ser hur omgivningarna utvecklas och tiden går men hon stannar på sin post och vaktar. 

Tills en dag när en envis och snäll riddare kommer förbi och rubbar alla hennes vanor. Det är som en saga fast berättad från ett annat perspektiv och med detaljerna lite omgjorda. Jag gillar det verkligen och blir imponerad av hur bra Kingfisher är på att skriva och hitta nya ingångar till klassiska teman. 

Det är en pärla som jag kan tänka mig att återkomma till när jag behöver något lättsmält och tryggt att läsa.

onsdag 7 februari 2024

The Tenderness of Wolves av Stef Penney


Originaltitel: The Tenderness of Wolves
Sidor: 450 (Häftad)
"It is 1867, Canada: as winter tightens its grip on the isolated settlement of Dove River, a man is brutally murdered and a 17-year old boy disappears. Tracks leaving the dead man's cabin head north towards the forest and the tundra beyond. In the wake of such violence, people are drawn to the township - journalists, Hudson's Bay Company men, trappers, traders - but do they want to solve the crime or exploit it? One-by-one the assembled searchers set out from Dove River, pursuing the tracks across a desolate landscape home only to wild animals, madmen and fugitives, variously seeking a murderer, a son, two sisters missing for 17 years, a Native American culture, and a fortune in stolen furs before the snows settle and cover the tracks of the past for good."

Det är alltid spännande när min styvmamma skickar vidare böcker till mig! Hon är väldigt träffsäker när det gäller att veta vad jag kommer tycka om. Så även den här gången.

The Tenderness of Wolves är en välskriven historisk roman som främst följer en kvinna vars son försvinner samtidigt som en man upptäcks mördad i sin säng. Folk i stan börjar tro att det är sonen som gjort det och man skickar ut några män för att leta efter honom. Kvinnan beger sig också ut för att söka efter honom och ta reda på vad som egentligen hänt.

Även om hon står i fokus så följer vi flera andra karaktärers perspektiv också. I vissa böcker kan det bli lite förvirrande eller så tappar man intresset för en del kapitel men jag tycker den här boken balanserar det bra.

måndag 5 februari 2024

Fourth Wing av Rebecca Yarros

 

Originaltitel: Fourth Wing
Längd: 22 h 37 min
Serie: Empyrén (del 1)
Uppläsare: Siham Shurafa
"Tjugoåriga Violet Sorrengail hade framtiden utstakad och skulle tillbringa sina sista studieår bland böcker. Violets mycket stränga mamma, tillika rektor på elitskolan Basgiath, har andra planer och beordrar henne att bli drakryttare i stället - den tuffaste utbildningen på skolan. Plötsligt befinner sig Violet i en våldsam värld där döden är ett felsteg bort. Dessutom skaffar hon sig hämndlystna fiender som kliver över lik - bokstavligt talat - för att klättra i hierarkin. Den värsta av dem alla är Xaden Riorson, den mest skoningslösa eleven på hela skolan.

Välkommen till Basgiaths brutala och elitistiska värld, där varje dag kan bli din sista."

 Jag var ganska nervös när jag började lyssna på Fourth Wing. Jag är ingen stor fantasyläsare och det är dessutom alltid läskigt att ta tag i en bok som blivit så hajpad. 

Det visade sig att upplevelsen blev en otroligt positiv överraskning! Jag tyckte väldigt mycket om den. Jag har skrattat högt, fnissat för mig själv, suttit som på nålar och till och med gråtit. Det hade jag verkligen inte förväntat mig när jag började. Vissa karaktärer har fått blodet att koka av ilska och irritation, andra tog jag till hjärtat och brydde mig på riktigt om.

Huvudkaraktären Violet är lätt att fastna för. Hon är rolig, rapp, smart och otroligt envis. Hon ger sig inte och försöker hela tiden komma på nya sätt att klara sig trots att oddsen är emot henne många gånger. Drakarna som vi får lära känna är också de väldigt roliga på ett lite torrt sätt, något jag verkligen gillar. 

Jag kommer fortsätta med bok två, Iron Flame, så fort jag bara kan!

torsdag 1 februari 2024

How to Kill Men and Get Away With it av Katy Brent

 

Originaltitel: How to Kill Men and Get Away With It
Sidor: 374 (Häftad)
"Meet Kitty Collins. Friend. Lover. Killer. 
He was following me. That guy from the nightclub who wouldnt leave me alone. I hadn't intended to kill him of course. But I wasn't displeased when I did and, despite the mess I made, I appeared to get away with it. Thats where my addiction started Ive got a taste for revenge and quite frankly, Im killing it."

Den här titeln har varit omöjlig att inte vara nyfiken på. När den dök upp som julklapp var det bara att hugga in!

Berättelsen är skriven med en ganska stor dos humor. Jag sitter och fnissar för mig själv flera gånger. Samtidigt är den spännande och lätt att ta sig igenom. Det finns ett driv där som gör att läsningen flyter på och jag är väldigt nyfiken på hur det ska sluta för Kitty och vem hennes stalker är. 

Det jag inte riktigt gillar är smalhetsen som finns bland Kitty och hennes vänner. Det nämns ätstörningar flera gånger och det verkar bara vara accepterat och inte något som någon försöker få hjälp med. Den biten gillar jag inte alls, det är helt onödigt och tillför inget till resten av boken.

Slutet var överraskande och jag hade inte kunnat gissa mig fram till det. Den lämnar det också lite öppet för att det skulle kunna komma mer med Kitty i framtiden. 

måndag 29 januari 2024

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

 

Originaltitel: Therése Söderlind
Sidor: 589 (Inbunden)
"En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen. 
Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet. Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd."

Det här har varit långsam läsning. Jag påbörjade den någon gång i...november kanske? Men sen blev den liggande och jag fick ta nya tag i början på det nya året.

Grejen är att jag tycker det är en bra bok. Men samtidigt har det varit andra böcker som lättare fått min uppmärksamhet. När jag väl suttit med den har jag tyckt om den men jag har inte dragits till den de stunder jag inte läst den. Jag vet inte riktigt varför? Något med skrivsättet, eller att den ibland kändes lite seg kanske? 

Boken är uppdelad så vi får följa 4 olika karaktärer. Två mer i nutid och två i dåtid. Jag gillar mest karaktären Malin i dåtid. Hon lever under häxprocesserna och blir anklagad för att vara en häxa och riskerar att brännas på bål. I nutid följer läsaren en far och en dotter som börjar se tillbaka på sin släkts historia. Den fjärde vi följer är Malins svärson som tänker tillbaka på hur det var när både Malin och hans egen mamma stod anklagade. 

Det är väldigt intressant och de dåtida delarna är som sagt mina favoriter. Nutiden fastnar jag inte lika mycket för även om allt är väldigt välskrivet och bra. Jag trodde nog jag skulle tycka om den ännu mer än jag faktiskt gjorde.

onsdag 24 januari 2024

Väggen av Marlen Haushofer

 

Originaltitel: Die Wand
Sidor: 229 (Pocket)
"En kvinna reser med ett par vänner till en stuga i bergen och blir ensam kvar sedan de gått för att besöka en närbelägen by. Hon upptäcker att hon blivit avskuren från resten av världen av en genomskinlig men ogenomtränglig vägg. Hon måste likt en Robinson klara sig ensam utan en aning om vad som hänt eller hur länge hennes belägenhet ska vara. Ett gastkramande drama om en möjlig framtida katastrof."

Jag har velat läsa Väggen i flera år, ända sedan en tidigare kollega pratade om hur mycket hon tyckte om den. För ett tag sen fick jag en pocketutgåva av henne och nu blev det äntligen dags att läsa den!

Det är en ganska stillsam berättelse. Trots att huvudkaraktären, som aldrig får ett namn, är med om något väldigt stort och omvälvande tar sig historien fram i ett ganska lugnt tempo. Hon lär sig att leva i det nya normala tillsammans med en hund, en katt och en ko. Hon gör sitt allra bästa för att försöka hålla dem alla vid liv och vi får följa med genom deras dagar och alla svårigheter hon stöter på. 

Jag gillar den verkligen. Det känns som att det är en bok som kommer dyka upp i tankarna länge och jag önskar nästan att det fanns en fortsättning. Det är så mycket mer jag vill veta samtidigt som det var logiskt att den slutade när den gjorde. 

måndag 22 januari 2024

Brave New World av Aldous Huxley

 

Originaltitel: Brave New World
Sidor: 229 (Häftad)
"Far in the future, the World Controllers have created the ideal society. Through clever use of genetic engineering, brainwashing and recreational sex and drugs all its members are happy consumers. Bernard Marx seems alone in feeling discontent. Harbouring an unnatural desire for solitude, and a perverse distaste for the pleasures of compulsory promiscuity, Bernard has an ill-defined longing to break free. A visit to one of the few remaining Savage Reservations where the old, imperfect life still continues, may be the cure for his distress."

De första kapitlen i Brave New World tog tid att läsa. Det var ganska svårt språk och jag fick stanna upp och fråga sambon om ord då och då. Andra gånger stannade jag för att läsa vissa stycken högt för att se om jag verkligen förstod det som stod rätt. Ibland på grund av språket och ibland bara för att jag blev lite chockad över vad som faktiskt utspelade sig på sidorna. 

Efter några kapitel släpper det och jag får till ett bättre flyt i läsandet. Berättelsen drar igång mer och jag är fascinerad av samhället som beskrivs samtidigt som det är ganska obehagligt på många sätt. Bland karaktärerna är det egentligen ingen speciell jag fastnar för, det känns aldrig som man kommer dem riktigt nära. Det kanske i och för sig beror på hur hela samhället är uppbyggt, alla är glada och nöjda hela tiden och ifrågasätter inget så det finns inget riktigt djup i det. 

Jag är glad i alla fall glad att jag har läst den här klassikern nu och den gav upphov till många funderingar och tankar. 

onsdag 17 januari 2024

Bland drakar och dragqueens: Sagobok

 

Originaltitel: Bland drakar och dragqueens: Sagobok
Sidor: 48 (Inbunden)
Ålder: 3-6
"Färgsprakande, nyskapande och viktigt när dragshow-teatersällskapet Bland drakar och dragqueens tolkar klassiska sagor.

Budskapet i all deras verksamhet handlar om läsfrämjande, tolerans och inkludering, såväl som lekens och fantasins kraft till förändring. Nu kommer deras första barnbok, Bland drakar och dragqueens: Sagobok."

Det här är en färgsprakande sagobok som innehåller tre sagor: Askungen, Hans och Greta och Rödluvan och Vargen. Men det är inte de klassiska versionerna som många är vana vid. Här har de fått lite mer moderna tolkningar och tar upp ämnen som ensamhet och att våga vara sig själv. 

Illustrationerna är så färgglada och drar verkligen blickarna till sig. De olika berättelserna är inte för långa så jag kan tänka mig att små lyssnare orkar ta sig igenom en saga utan större problem. 

Det är en fin bok och jag ska skicka vidare den till en vän som har barn!

måndag 15 januari 2024

Gallows Hill av Darcy Coates

 

Originaltitel: Gallows Hill
Sidor: 377 (Häftad)
"The Hull family has owned the Gallows Hill Winery for generations, living and working on the beautiful grounds where they grow their famous grapes. Until the night Mr. and Mrs. Hull settle down for the evening...and are dead by morning. When their daughter, Margot, inherits the family business, she wants nothing to do with it. The winery is valued for its unparalleled produce, but it's built on a field where hundreds of convicts were once hanged, and the locals whisper morbid rumors. They say the ground is cursed. It's been more than a decade since Margot last saw her childhood home. But now that she's alone in the sprawling, dilapidated building, she begins to believe the curse is more than real-and that she may be the next victim of the house that never rests..."
Jag gillar verkligen Coates böcker. Nu har jag läst tre stycken och Gallows Hill är faktiskt min nya favorit! Den var så otroligt spännande och mina nerver höll på att gå sönder. Jag läste stora delar när jag var ensam hemma och det var kanske inte det smartaste, jag hoppade till för varje litet ljud. Eller vem försöker jag lura, det är ju så jag vill ha mina skräckböcker!

Hon lyckas verkligen beskriva de läskiga scenerna så levande. Det känns som att jag har sett allt hända på film, fast det bara varit i mitt eget huvud. Men jag hade gärna sett den som film! Det känns som den hade passat perfekt som det om den görs bra.

Jag gillar Margot som karaktär, hon har mycket att hantera och bearbeta efter sina föräldrars död. Som att inte det vore nog får hon ett hus där det verkar hända skumma saker och det blir bara värre och värre.

Coates har blivit en favorit och jag är glad att jag fortfarande har många av hennes böcker kvar att läsa!

torsdag 11 januari 2024

The Book of Cold Cases av Simone St. James

 

Originaltitel: The Book of Cold Cases
Sidor: 341 (Häftad)
"In 1977, Claire Lake was shaken by the Lady Killer Murders: Two men, seemingly randomly, were murdered with the same gun, with strange notes left behind. Beth Greer was the perfect suspect, but she was acquitted. 
In 2017, Shea Collins runs a true crime website, a passion fuelled by the attempted abduction she escaped as a child. When she meets Beth by chance, Shea asks her for an interview. To Shea's surprise, Beth says yes. The allure of learning the truth about the case from the smart, charming Beth is too much to resist, but even as they grow closer, Shea senses something isn't right."

Jag gillar verkligen hur St. James blandar mordmysterierna med det övernaturliga. Det blir aldrig för mycket utan håller sig på en perfekt nivå.

Det var ett litet extra plus att känna igen flera av fallen som huvudkaraktären Shea skrivit om på sin blogg och jag förstår hennes intresse för true crime, även om jag inte delar hennes bakgrund som ligger till grund för det. Jag gillar Shea och hänger gärna med på hennes undersökning när hon försöker lösa mysteriet med the Lady Killer Murders. Hon är lätt att känna med och jag gillar den utveckling hon gör som karaktär under berättelsen.

Den övernaturliga delen är för det mesta krypande läskig och jag tycker det är den bästa sorten. Med The Book of Cold Cases har jag läst tre böcker av författaren och jag är så sugen på att läsa mer!

onsdag 10 januari 2024

Christmas and Other Horrors - A Winter Solstice Anthology

 

Originaltitel: Christmas and Other Horrors
Sidor: 440 (Inbunden)
"The winter solstice is celebrated as a time of joy around the world yet the long nights also conjure a darker tradition of ghouls, hauntings, and visitations. This anthology of all-new stories invites you to huddle around the fire and revel in the unholy, the dangerous, the horrific aspects of a time when families and friends come together for better and for worse. From the eerie Austrian Schnabelperchten to the skeletal Welsh Mari Lwyd, by way of ravenous golems, uncanny neighbors, and unwelcome visitors, Christmas and Other Horrors captures the heart and horror of the festive season. Because the weather outside is frightful, but the fire inside is hungry..."
Det här var perfekt läsning under mörka vinterkvällar. Som vanligt med novellsamlingar finns det några berättelser jag gillar mer, några jag gillar mindre och några jag inte fastnar för alls. 

Har du ett städat hem? Är det stökigt kan du verkligen råka illa ut. Jultomten kanske inte är så snäll som du tror. Vad kan gömma sig i en grotta på en strand? Eller ute i skogen? En bastukväll med svärfar i Finland kan väl inte vara så farligt, eller?

Jag tycker inte den är superläskig, utan mer stämningsfull och obehaglig. Det varierar så klart lite från berättelse till berättelse också. Men det är ingen bok som ger mig mardrömmar, i och för sig kanske min tröskel för sånt är ganska hög nu för tiden. 

Jag gillade den hur som helst! Det var läsning att se fram emot och vill man ha något spännande inför kommande julläsning så är det här ett tips.

måndag 8 januari 2024

Pet av Akwaeke Emezi

 

Originaltitel: Pet
Sidor: 239 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Revolutionen är över och folket har segrat. Monstren är borta från staden Lucilles gator det är i alla fall vad alla säger och tror. Men en dag kliver en varelse ut ur en av Jams mammas tavlor. Den säger att den heter Pet och har kommit för att jaga ett monster hemma hos Jams bästa vän. Medan alla andra lever i förnekelse måste Jam bestämma sig för om hon ska tro på Pet och vara med i jakten. Inte bara för att skydda sin vän, utan också för att ta reda på sanningen, hur smärtsam den än är.

Men hur räddar du världen från monster, om ingen vill erkänna att de existerar?"

Det här är en riktigt, riktigt bra berättelse om Jam, en transtjej som lever i en stad som är fri från monster. Folk kan leva öppet och tryggt för alla onda människor är borta. Jam vet inget annat, monstren försvann från gatorna innan hon föddes. 

Men så dyker Pet upp och säger att den har kommit för att jaga ett monster och vi får följa med Jam när hon beslutar sig för att hjälpa till i jakten. Hennes bästa vän kan vara i fara så hon vill göra allt hon kan, även om det är svårt för henne att acceptera att något ondskefullt fortfarande kan finnas i samhället utan att någon vet om det. Kanske till och med bland folk hon älskar och litar på.

Det är en gripande berättelse och jag läste ut den på en dag. Nästan under en sittning. Det var så svårt att lägga undan den. Den behandlar tunga ämnen och jag kan tänka mig att den skulle fungera bra som bokcirkelbok, det finns mycket att prata om.

Jag kommer nog vilja läsa om den här på engelska någon gång och stryka under citat, det finns så många bra! Pet blev första boken jag läste ut i år och vilken start, jag lyckades pricka in en ny favorit direkt.

fredag 5 januari 2024

10 bästa böckerna 2023!

 

Ingen speciell ordning:

I spindelns nät av Rachel Caine
Legends & Lattes av Travis Baldree
Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson
Aldrig släppa taget av Frida och Tilda Boisen
The Adventures of Amina al-Sirafi av Shannon Chakraborty
Razorblade Tears av S. A. Cosby
The Last House on Needless Street av Catriona Ward
Grown av Tiffany D. Jackson
Straff av Ann-Helén Laestadius
Så länge citronträden växer av Zoulfa Katouh

torsdag 4 januari 2024

De förlorade ordens bok av Pip Williams

 

Originaltitel: The Dictionary of Lost Words
Sidor: 445 (Inbunden)
"Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och en skara hängivna lexikografer samlar ord till Oxfords allra första ordbok.

Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld.

Med tiden inser Esme att en del uttryck värderas högre än andra och att ord och betydelser med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. I hemlighet börjar hon arbetet med att sammanställa en egen ordbok: De förlorade ordens bok."

Jag trodde inte att den här boken skulle vara så berörande som den faktiskt är. Tårarna har runnit och hjärtat har slagit hårt i bröstet under läsningen. 

Det är en historisk roman som tar verkliga historiska händelser och gör om historien lite. Den tar upp frågor som hur ord påverkar samhället och hur deras betydelse bestäms, och vad gör orden för skillnad på män och kvinnor? Är vissa ord viktigare än andra? Och vem bestämmer det?

Vår huvudkaraktär, Esme, är lätt att tycka om. Hon växer upp med att ord är väldigt viktiga men börjar efter ett tag ifrågasätta varför vissa ord inte får vara med i ordboken, speciellt ord som ofta kopplas till kvinnor och kvinnors liv. Samtidigt börjar samhället runtomkring henne ändras och frågan om kvinnlig rösträtt är aktuell. 

Jag började bry mig om Esme väldigt mycket. Jag hejade på henne och tyckte om att se hur hon utvecklades som person under bokens gång. Det var en väldigt bra läsupplevelse och jag är glad att jag har en till bok av Pip Williams att se fram emot!