onsdag 10 april 2024

Gör så här: Absurda vetenskapliga lösningar på verkliga problem av Randall Munroe

 

Originaltitel: How to - Absurd scientific advice for common real-world problems
Sidor: 299 (Inbunden)
"För varje uppgift du tar dig an så finns det ett rätt sätt, ett fel sätt, och ett sätt som är så uselt och dumt att ingen någonsin borde försöka sig på det. Gör så här är en guide till det tredje sättet en bok full av extremt opraktiska råd för alla situationer, från att landa ett flygplan till att gräva ett hål.

Här förklarar bästsäljande författaren och serietecknaren Randall Munroe hur du gör för att förutsäga vädret genom att analysera pixlarna i dina Facebookfoton. Han lär dig hur du avgör om någon är babyboomer eller nittitalist genom att mäta radioaktiviteten hos deras tänder. Han erbjuder tips och tricks för att ta selfies med teleskop, korsa en flod genom att koka den och komma i tid till alla dina möten genom att spränga månen. Och om du vill göra dig av med boken när du är klar med den går han igenom dina alternativ för korrekt återvinning: att lösa upp boken i havet, omvandla den till ånga, nedsänka den i jordskorpan med hjälp av kontinentalplattornas rörelse eller skjuta den rakt in i solen."

Jag har tidigare läst författarens bok Tänk om... Det var en bok som fick mig att skratta ganska mycket. Gör så här får mig också att skratta åt alla galna funderingar, men inte riktigt lika mycket. 

Här förklarar författaren hur man tar en selfie, hur man gräver en grop, hur man kan förstöra boken och mycket, mycket mer. Han tar oss igenom flera olika, absurda lösningar på olika situationer. Och allt är gjort med humor och vetenskap. Och streckgubbar.

Det är inte en bok att läsa från pärm till pärm, men funkar perfekt när man har lite mindre tid och kan läsa ett kapitel här och där. Jag har två andra böcker från Munroe som väntar på att bli lästa och det ska bli intressant att se vilka frågor han tacklar i dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar