fredag 28 mars 2014

Veckans bokbloggsjerka



Fredag! Det betyder bokbloggsjerka hos Annika, veckans fråga handlar om man skulle kunna göra  någon tatuering med citat från litteraturens värld och i så fall vart man skulle placera den?

Ja, det skulle jag kunna göra. Jag har dock inget citat från någon bok färdigplanerad i skallen, däremot har jag mitt absoluta favoritcitat och det är från en annan sak som jag nämnt lite då och då här på bloggen, nämligen Doctor Who. Vart jag skulle placera det vet jag inte ännu dock!
Citatet är detta:



"We're all stories in the end. Just make it a good one."

torsdag 27 mars 2014

Mord och hemskheter...på ett bra sätt!

Ja det är mycket deckare på praktiken nu. Och jag blev så löjligt glad i morse när jag kom dit och såg skyltningen för deckarbordet, så innan jag gick hem var jag tvungen att ta ett foto.


Kolla bara! Avspärrningsband och knivar och yxor och allt möjligt!

söndag 23 mars 2014

5 frågor om boken du läser nu


Chamilla inne på Bland böcker, livet och magin taggade mig att svara på 5 frågor om boken jag läser just nu. Och det passar väl alldeles utmärkt att göra på en lite grå söndag!

1. Hur många kap har du läst ur boken? 
2½ ungefär!

2. Vad var den första meningen i boken? 
Jag skippar förordet och går direkt till prologen här:
"Kvinnan hittades i sanden ungefär halvvägs mellan Skodsborg Badehotel och Bellevue Strandpark tidigt på morgonen den 11 september 2001."

3. Vad var den sista meningen du läste i boken? 
"Den som hade kunnat läsa hans tankar skulle ha lagt märke till att den bestörte stabschefen inte ställde den enklaste av frågor - den som alla andra mottagare av ett så märkligt brev måste ställa sig...
...varför har det över huvud taget skickats till mig?"

4. Hur tycker du boken verkar? 
Jag har bara läst 44 sidor än så länge så jag har svårt att göra någon bedömning av det ännu. Men jag lånade ju hem den från praktiken för att jag tycker den låter intressant när man läser baksidestexten!

5. Vilken händelse är din favorit än så länge? 
Det är för tidigt för att ha någon favorit än så länge.

lördag 22 mars 2014

Dylan Dog: Av Vargablod


Originaltitel: Sangue Di Lupo
Sidor: 18

"Av fullmånens sken 
väcks de till liv. 
De som lever om natten.
De som är
av vargablod." 

Ännu ett seriealbum! Den här gången är det Dylan Dog, en före detta polis som nu mer jobbar som "mardrömsdetektiv". Det är alltså en skräckserie, vilket självklart väckte nyfikenheten hos mig som blir lite extra glad när det är något som har ordet skräck i sig. 

Albumet Av Vargablod är väldigt kort, så det gick otroligt snabbt att ta sig igenom. Men trots sina få sidor så var det riktigt bra! Jag trodde faktiskt inte att det skulle lyckas överraska mig men det hann med tvister jag verkligen inte var beredd på. 

Som jag nämnt en gång förut är jag otroligt imponerad av personer som kan teckna bra, och i det här albumet finns vissa scener som verkligen knockar mig för att jag tycker de är så bra tecknade. Jag ska erkänna att en viss fördom jag haft mot seriealbum förut är att det skulle vara så tråkigt att läsa när det är svartvitt, men jag tar tillbaka det. Det går väldigt bra ändå! Och här i den här skräckberättelsen passar det faktiskt väldigt bra in. 

Jag har ett till album med Dylan Dog som ligger och väntar, och det ska bli riktigt intressant att få läsa vidare om honom!

Tusen tack till Ades Media för recensionsexemplaret! 

fredag 21 mars 2014

Fågelbarn av Christin Ljungqvist


Sidor: 283 (danskt band)

"Det var natt, och Hanna stirrade tillbaka upp i Jens mörka ansikte, rakt upp i skuggögonen som svävade ovanför henne, och hon vägrade vara rädd längre, men var det ändå. Hjärtat slog så hårt och snabbt att hon trodde det skulle stanna, och hans andetag kändes som fjäderlätta strykningar över hennes kinder, han kändes, och hon förstod inte hur. Han hade ju inte längre någon kropp, inga lungor att andas med, hur kunde han andas?
Från början hade Hanna två bröder, Samuel och Jens. Det skiljde bara ett år mellan dem, men medan Samuel var känslig och försiktig var Jens hans raka motsats. Nu är de borta, båda två. Och allt är Jens fel. Och kanske Hannas också, hon visste ju vad som skulle hända, kanske kunde hon ha stoppat det. Är det därför Jens har kommit tillbaka, för att hämnas?"
Jag tyckte otroligt mycket om Christin Ljungqvists första bok, Kaninhjärta, där huvudpersonen i den här boken var med som en bikaraktär.
Och jag tycker helt ärligt ännu mer om Fågelbarn! Jag blir så berörd och arg av att läsa den. Helst av allt vill jag hoppa in i boken och ge Hanna en stor kram. Hennes familj vill jag ge minst några örfilar var, alla utom Samuel. De gjorde mig så förbannad och frustrerad under hela läsningen.

Och ja jag vet att de bara är påhittade karaktärer, men de kändes så verkliga när jag läste. Vilket är ett stort plus som betyg till författaren! Att kunna skriva så man verkligen fastnar och upplever det som nästan verkligt, det är det som ger speciella böcker. Det var otroligt svårt att koppla av från den här när jag var tvungen att ta pauser i läsningen. Berättelsen sög sig fast och krävde uppmärksamhet även när jag inte kunde sitta med näsan djupt ner mellan pärmarna.

Det var helt enkelt en otrolig läsupplevelse. Jag önskar att jag kunde läsa den för första gången igen, på en gång, så bra var den!

tisdag 18 mars 2014

Powerbook av Jeanette Winterson


Originaltitel: The PowerBook
Sidor: 281 (pocket)
"Ali är författare och levererar berättelser med e-post. Vem som helst kan beställa en historia. Villkoret är att man är beredd att kliva in i berättelsen - med risk för att lämna den som någon annan. Du kan bli hjälte i ditt eget liv, uppleva frihet för bara en natt. Men det sker till ett pris, något som Ali slutligen själv får erfara. 
Powerbook är ett svindlande äventyr som utspelar sig i olika tider och på olika platser: i Paris, på Capri, i London och i cyberrymden. Stoff hämtas från sagor, myter och populärkultur och science fiction. Men alla de spår som löper parallellt genom tiden och rummet korsas till sist och utmynnar i en tidlös historia om kärleken och dess villkor."
 Det här kommer bli ett underligt och kort inlägg tror jag. För jag har absolut ingen aning om vad jag tycker om den här boken! Jag vet verkligen inte!

Den har lämnat mig otroligt förvirrad. När jag la bort den kände jag mest "Men...men...men...vad ska jag känna?". Och jag har inte kommit på något svar än, fast det gått någon dag!
Så, jag tror den här kräver en omläsning någon gång för att få grepp om den, för just nu vet jag verkligen inte vad jag tycker.

måndag 17 mars 2014

The Walking Dead 1: tills döden skiljer oss åt av Robert Kirkman


Originaltitel: The Walking Dead: Days gone by
Sidor: 144 (häftad)

"En epidemi av apokalyptiska format har svept över världen och väckt de döda till liv. Smittan har på bara några månader fått civilisationen att kollapsa; kvar finns inga myndigheter, inga affärer, ingen post eller kabel-tv. 
En av få överlevande i denna skrämmande framtid är Rick Grimes. Alldeles nyss var han en fridfull amerikansk småstadspolis. Skild från sin familj får han kämpa på liv och död för att försöka finna sin fru och sitt barn.Vilka är egentligen farligast? De döda eller de levande? I en värld befolkad av döda tvingas vi till slut att börja leva." 
Jag erkänner, jag var skeptiskt till det här när jag tog upp seriealbumet för att börja läsa. Nyfiken, men skeptisk. För jag älskar verkligen tv-serien, den är min rensa-huvudet-serie för tillfället och jag tycker den är riktigt bra och spännande. Så jag var lite fundersam hur det här skulle funka för mig, som något att läsa och se bilder till.

Men jag älskar det! Förlåt för svordomen här nu men jäklar så bra det var! Självklart har de gjort tv-serien lite annorlunda så trots att jag sett den fick jag mig en hel del överraskningar under läsningen här. Och det var så intressant att sitta och studera teckningarna efter att man läst färdigt en pratbubbla. Jag är grymt imponerad över de som kan teckna bra, själv kan jag inte ens göra en streckgubbe utan att klanta till det, ungefär.

Så bara wow, det knockade mig helt och hållet, på ett positivt sätt! Jag vill helt klart börja samla på de här albumen, det kändes alldeles för tomt när jag hade läst ut första och inte hade något att fortsätta med på en gång!

lördag 15 mars 2014

Nytt under veckan

Hoppas ni har en bra helg! Det har dykt upp lite nytt här hemma under veckan som jag tänkte visa.
Dels så har jag tagit hem ett läsexemplar från praktiken som jag är jättesugen på att börja läsa! Det är Det sjunde barnet av Erik Valeur.


Sedan var Apart förlag så snälla att de gav en rabattkod man kunde använda för att köpa första delen av The Walking Dead för endast fraktpriset. Det här är något jag varit så nyfiken på så jag var tvungen att ta det! Har redan läst ut seriealbumet så jag tänkte göra ett inlägg om det i morgon.
På samma linje så fick jag ett mail från Andreas på Ades Media som undrade om jag var intresserad av att läsa lite italiensk skräck i serieformat! Självklart var jag det! Så igår dök Dylan Dog upp med posten och det ska bli riktigt intressant att läsa.


fredag 14 mars 2014

Veckans bokbloggsjerka


Woop woop, det är fredag igen! Av någon anledning har den här veckan känts lång, jag vet inte riktigt varför. Så även om jag ska in till praktiken två timmar i morgon är jag väldigt glad över att äntligen få inleda helgen med veckans fråga hos Annika:

Do readers have to be collectors? 

Nej, det behöver man ju verkligen inte vara. Att vara läsare är ju inte detsamma som att vara boktokig samlare. Sedan kanske det är så att de två ofta råkar hänga ihop, men inte alltid.

Jag personligen gillar att äga böcker, så jag är väl både läsare och samlare. Min mor däremot läser gärna, men hon har inte samma behov av att äga böckerna.
Så det är väl väldigt olika från person till person skulle jag vilja säga!

Som en extra fin grej har Annika dessutom en utlottning den här veckan, där man kan vinna en bokask! Om jag skulle ha turen att göra det så skulle jag vilja ha den här!

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs


Originaltitel: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Sidor: 384 (kartonnage) 
"En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom. 
Skrönorna om barnen med de märkliga förmågorna är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med de sepiatonade fotografierna är såklart bara ett av alla farfars påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.
Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framför allt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv."
På adlibris sida om den här boken står det "en nervkittlande skräcksaga", och det skulle jag väl kanske inte riktigt hålla med om.

Nu ska ni inte tro att jag inte gillade boken. För det gör jag! Jag tycker faktiskt väldigt mycket om den och vill gärna läsa fortsättningen. Men skräcksaga...njae. Nu är jag inte i rätt målgrupp egentligen, åldersgruppen står som 12-15 år, men jag kan med säkerhet säga att jag inte hade upplevt den som skräck även om jag var i den åldern.

Fotografierna är lite läskiga. Men ju längre in i berättelsen man kommer så försvinner det läskiga också från dem tycker jag. Och som sagt, det är egentligen inget dåligt, för både berättelsen och fotografierna är bra ändå! Jag älskar konceptet att hjälpa en historia med gamla bilder.

Det är hur som helst en spännande berättelse och jag dras snabbt in i den. Vissa stunder kan jag nästan känna att jag är med på ön.
Egentligen ville jag att den skulle räcka längre eftersom jag inte har tvåan att hoppa på direkt men till slut var jag ju tvungen att läsa ut den!

måndag 10 mars 2014

Dog on it av Spencer Quinn


Sidor: 305  (häftad)

"Chet, the wise and lovable canine narrator of Dog on it, and Bernie, a down-on-his-luck private investigator, are quick to take a new case involving a frantic mother searching for her teenage daughter. This well-behaved and gifted student may or may not have been kidnapped, but she has definitely gotten mixed up with some very unsavory characters.
With Chet's highly trained nose leading the way, their hunt for clues takes them into the desert to biker bars and other exotic locales - until the bad guy try to turn the tables and the resourceful duo lands in the paws of peril."
Åh, jag älskar den här boken! Jag är ju en stor hundmänniska, mina hundar är mina hjärtan som knallar omkring utanför min kropp. Så att läsa en bok som berättas ur hundens perspektiv är helt underbart! Chet är en underbar karaktär och det är omöjligt att inte bli förälskad i honom, även husse Bernie är riktigt lätt att tycka om.

Och det är så charmigt, för samtidigt som Chet är smart så är han också så härligt mycket hund. Han kan vara så intelligent vissa gånger för att sen fångas av något i stunden (en lukt, en katt, vad som helst!) och bli nästan som en valp igen. Och det är något jag verkligen kan känna igen från mina egna odågor.

Det är roligt och lite lagom spännande och till och med lite snyftvarning (eller så är det bara jag som är löjligt känslig) på ett ställe. En alldeles perfekt bok att läsa och försvinna i.
Nu vill jag verkligen läsa resten av serien!

lördag 8 mars 2014

Veckans bokbloggsjerka



Nu är jag för ovanlighetens skull lite sen med jerkan! Det blev ett lördagsnöje istället för fredags, jag var alldeles för trött igår.
Veckans fråga är:

Inspirationen till veckans jerka är hämtad från The Guardianas artikel Which book will never be find on your shelves?

Hm...Den här fick jag tänka på lite. Men jag tror faktiskt aldrig att jag kommer köpa hem Knausgårds böcker. Många säger att de är bra och att språket är bra, men det känns inte som något för mig och att titeln är Min Kamp får mig bara att bli ännu mer avigt inställd.

måndag 3 mars 2014

Iskall eld av Rozanna Lundbergh Jensen


Sidor: 393

"De tolv männen är tillbaka i Tarragon, där begynnelsen för deras och deras förfäders tro grundlades en gång för flera hundra år sedan. Nu har tiden kommit för de tolv att planera sin storslagna återkomst. Deras nya ledare har fötts och den kommande makten är ett faktum. De tolv männen ser fram emot en ny och spännande tid då allt kan hända. Ingen utanför kretsen kommer ens att kunna ana vad som är på väg att hända, förrän det är för sent.
Angie driver Morganas Själar, ett ungdomscenter för utsatta ungdomar. Tillsammans med polisen Nikki försöker de stoppa de krafter som dykt upp i deras stad. Leo, en förmögen man i byggbranschen dyker upp och nästlar sig in i allt som händer runt centret. Angie misstänker att allt inte står rätt till.
När Angies vänner dör en efter en under mystiska omständigheter, växer sig misstanken starkare och det blir en hård kamp mellan det onda och det goda, där bara en sida kan vinna..."
Hm. Den här boken är klurig att skriva om för den har gjort mig väldigt splittrad.
Jag börjar med det positiva! Det är en bra och spännande berättelse. Själva tanken är riktigt intressant och jag hålls ju så nyfiken att jag snabbt tar mig igenom boken. Det börjar ganska snabbt att hända saker och sedan fortsätter det i stort sett hela tiden, så det blir aldrig långtråkigt att läsa.

Samtidigt som man får följa den historien som pågår i nutid kastas man ibland tillbaka i tiden och får läsa tillbakablickar. De är skrivna med kursiv text och det är gjort väldigt smidigt så man inte blandar ihop det. Tillbakablickarna är också väldigt intressanta och hjälper till att väva ihop berättelsen som pågår nu.

Men, det är något som gör att jag och språket inte riktigt kommer överens. Jag tycker inte dialogerna känns så naturliga som jag skulle vilja att de gjorde. Och ibland är det lite för mycket upprepningar när det beskrivs hur någon gör/säger något. På fyra sidor (direkt efter varandra alltså) med två personer inblandade sa dem saker "flirtigt" 4 gånger och jag vet inte om det bara är jag som tycker att det blir för mycket. Men det var lite sådant som fick mig att haja till vissa gånger och tappa flytet i texten.

Så ja, det är med lite blandade känslor jag avslutar den här boken.

söndag 2 mars 2014

Fem frågor om mina böcker

Jag blev taggad av Madeleines bokblogg att göra fem frågor om böckerna i min bokhylla. Eller ja, i alla fall böckerna jag äger för just nu har jag ju faktiskt inga bokhyllor överhuvudtaget.

1. En bok som jag ännu inte läst, men verkligen ser fram emot.
En...? En?! Det gäller ju alla! Huff..men ska nämna en kan jag väl ta nytillskottet Expeditionen av Bea Uusma.

2. Den bästa boken jag har hemma.
Hahah...nej. Bara nej. Det går inte att välja.

3. En bok som jag önskat vore bättre och som kanske var lite onödig att köpa.
Den enda jag kan komma på just nu är Dagboken av Nicholas Sparks. Filmen är underbar, boken nådde inte riktigt fram till samma gillande hos mig. Ett av väldigt få tillfällen det hänt att filmen fått bättre betyg än boken.

4. Någon bok som jag var jättepepp på när jag köpte den, men som har blivit stående.
Jag är jättepepp på alla mina olästa böcker och de är ju alla stående för tillfället. Så just precis nu kan jag inte komma på en enskild, det är svårt när de inte är uppradade i en bokhylla så jag kan se dem bra.

5. En bok som jag köpt mest för att den hade vackert omslag.
Hm. Det kan vara en version av Svindlande höjder. Jag hade redan läst boken och älskat den och ägde alltså redan en version av den. Och sen hittade jag en jättefin billigt på loppis så jag köpte den också.

Så, då var det gjort! Tusen tack Madeleine för att du taggade mig :). Jag vet att väldigt många redan gjort den här så jag gör på det enkla sättet och säger: känner du dig träffad? Då är du taggad!

lördag 1 mars 2014

Förlora för att vinna av Eva Holmquist


Sidor: 307

"Vad skulle du göra om du var diplomat på en främmande planet och upptäckte att de skickade barn ut i kriget? Sophie vet exakt vad hon ska göra. Hon försöker stoppa dem och snart är hon på flykt. Men vem är det egentligen som vill döda henne?"
Först måste jag ta upp att jag hela tiden blir imponerad över hur författare har så grym fantasi. Som kan bygga upp nya världar och folkslag med tillhörande kulturer och statsskick och så vidare. Det är helt otroligt! Och det är riktigt bra gjort i den här boken. Det är intressant och främmande, samtidigt som det (precis som huvudpersonen säger någon gång) ändå är lite bekant från jorden.

Det tog mig ett litet tag att komma in i boken, men efter några kapitel så gick det lättare att läsa. Det var nog för att tempot höjdes lite och spänningen steg. Och när det hände så gick den snabbt att läsa ut.
Något jag tyckte var synd var dock att jag aldrig liksom fastnade speciellt för karaktärerna, det var ingen jag kände att jag kom på djupet nära.

Så, det var en helt okej lässtund jag hade med den här boken, men ingen som når upp till någon plats bland favoriterna.
Det var däremot en bra bok att bege sig utanför mina egna bokvanor med måste jag säga! På baksidan beskrivs boken som "ett rymdäventyr med fantasykänsla" och det är helt klart inget jag läser varje dag.