fredag 29 september 2017

Törnspökets hemlighet av Tone Almhjell


Originaltitel: Thornghost
Sidor: 362 (Inbunden)
Ålder: 9-12
"Det händer märkliga saker i skogen kring Niklas Sommarkulles hem. Mystiska fotspår och lemlästade djur hittas, och Niklas mardrömmar blir bara värre och värre för varje natt. 
När det visar sig att det är trollen från Niklas lekar som har kommit till liv i skogen inser han att den ende som kan stoppa dem är han själv. Med hjälp av lodjuret Tyst, hittar han källan till ondskan - en portal som leder in till en annan värld! I den andra världen är invånarna plågade av Sparvkungen och Niklas måste hitta ett sätt att rädda båda världarna, men först måste han ta reda på sanningen bakom hans mors sista ord: 
Jag är ett Törnspöke…
Ni ska bara veta hur glad jag blev när jag helt plötsligt såg den här boken på jobbet! En ny bok av författaren till Törnrosens nyckelDen lyckan!

Och det här är precis lika underbart. Den hänger på vissa sätt ihop med den första boken men det går alldeles utmärkt att läsa dem fristående. Även här finns det djur som efter sina vanliga liv i våran värld håller koll på de barn som älskat dem. Djuren har personligheter och mänskliga drag, de pratar, går på två ben och har så mycket mod och kärlek i sina hjärtan.
Det har även Niklas, en pojke som kämpar för att komma över sorgen efter sin mammas död och samtidigt försöker förstå de underliga ord som blev de sista han hörde henne säga. Tillsammans med lodjuret Tyst dras han in i spännande äventyr.

Här behandlas sorg, skuld, kärlek, vänskap, mod och rädsla. Allt är inskrivet i den här spänningshistorien på ett väldigt bra sätt. Jag ville verkligen inte sluta läsa när jag plockade upp boken. Den var min lunchbok på jobbet så tyvärr var jag tvungen att slita mig ifrån den några gånger men varje gång jag kunde återgå till den var det ett kärt återseende.

Det är läsglädje rakt igenom i båda böckerna och jag rekommenderar dem verkligen även om du, som jag, inte tillhör den tänkta målgruppen. Läs båda, de är underbara och påminner mig om den där kärleken för magiska världar och varelser som bland annat Narnia väckte till liv i mig.

Jag hoppas verkligen hon skriver fler böcker som hänger ihop med de här för jag skulle gärna fortsätta samla på dem.

torsdag 28 september 2017

#seriöstdeträckernu av Marie-Chantal Long


Originaltitel: #seriöstdeträckernu
Sidor: 160 (Inbunden)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från Opal förlag, tusen tack!
"Malou, Fina och Ayaan går i nian, och alla tre har fått dick pics. Malou bestämmer sig för att göra något. Hon tänker ut en plan för att komma åt den eller de skyldiga och få dem att sluta. Meningen är förstås att tjejerna inte ska avslöja sin identitet när de genomför planen, men det är ju sällan som en plan fungerar helt som det är tänkt..."
Jag måste säga att det här är en väldigt speciell bok. Ett tema jag i alla fall aldrig stött på i någon berättelse tidigare! Här har vi tre tjejer som fått nog av oönskade bilder i sina telefoner, kanske främst Malou. Hon är den drivande bakom allt. Och deras plan kanske inte är den bästa i hela världen, det måste jag erkänna, men jag kan absolut förstå frustrationen, känslan av att ingen vill eller kan hjälpa ordentligt.

Den är otroligt snabbläst och fartfylld. Det händer saker på en gång och det är ett väldigt bra sätt att fånga in läsaren direkt. Efter det så är det bara att fortsätta läsa och helt plötsligt är boken slut. Lite önskar jag att den var längre för tjejerna har så intressanta livsbakgrunder allihopa så det hade kunnat bli mycket mer. Men nu är det ju just den här situationen de hamnar i som är det centrala i boken, deras känslor, tankar och även plan för att kunna komma åt den som skickar bilderna.
Åldersmässigt skulle jag nog sätta runt 13-14 som lägsta ålder att läsa den, men det är bara min egen känsla angående det.

Det är en aktuell bok, kollar man igenom olika konton på Instagram finns det personer som kämpar emot det här dagligen. Som visar och pratar om problemet. Och då tycker jag det är bra att det nu även tas upp i en bok. Men man kanske inte ska lösa det som de här tre tjejerna gör det! 

onsdag 27 september 2017

De 10 snyggaste omslagen i min hylla

Jag såg den här idéen hos BookAddict och blev inspirerad att göra en själv! Hoppas ni tycker om den. Vilka är de snyggaste böckerna ni har i hyllan? :)

tisdag 26 september 2017

Veckans topplista - Psykologiska thrillers just nu


Ny topplista inne hos Johanna :). Veckans tema är psykologiska thrillers just nu. Jag vet inte om "just nu" delen är tänkt att det ska vara nyheter men min hjärna blev helsnurrig när jag stirrade på min bokhylla och försökte lista ut vad jag kunde räkna som psykologiska thrillers så det får helt enkelt bli en lista på böcker jag tycker passar in och tipsar om just nu. Annars kommer jag aldrig bli klar :).


Jag hakade helt upp mig på termen "psykologisk thriller" den här gången och fick verkligen tänka för att komma på vilka som kan passa in. Det är möjligt att den här sista kanske är på gränsen, på framsidan kallar den sig själv för en folkhemsrysare. Men jag tycker att Inga kelgrisar, inga styvbarn förtjänar mer uppmärksamhet även om det är några år sedan den kom nu. Alla på den här listan är riktigt bra men just den är väldigt speciell och annorlunda. 

måndag 25 september 2017

Kum av Henrik Tord


Originaltitel: Kum
Sidor: 457 (Pocket)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Mikael och Cecilia lever ett privilegierat liv i Singapore med pool, hemhjälp och vajande palmer. Men så försvinner ett av barnen och tillvaron rasar samman. 
Elvaårige Rithisak och hans syster bor i norra Kambodja. Föräldrarna, djupt skuldsatta bönder, tvingas skicka barnen till Phnom Penh för att betala av lånet. 
I Shanghai har fastighetsmagnaten Shui-Khan fått reda på att hans dagar är räknade. Men visst måste väl en man i hans ställning ha rätt att köpa sig fri från döden? Någonstans korsas dessa människors öden. Det blir ett blodigt, mörkt och kaosartat möte där det står klart att ett liv inte är värt lika mycket som ett annat."
Jag var lite osäker på den här boken när jag började läsa. En del av det berodde nog på att jag upptäckte att den jämförs med Roslunds & Hellströms böcker på baksidan och den enda bok jag läst av dem gjorde mig så förbannad att jag vägrar läsa fler.

Så det var med lite misstänksamhet jag började på Kum. Jag läste några få sidor en kväll, kvällen efter det var jag för trött efter jobbet och läste inget alls. Så kom kväll nummer tre, och då satt jag uppe tills mitt i natten och läste resten i ett svep. Det gick bannemig inte att lägga ner den!

Det är en hemsk berättelse. Mörk, skitig, vidrig, en sådan som gör att man skäms för att vara människa. Det här kanske är en fiktiv berättelse, men det den berättar om händer i verkliga livet också. Och det är väldigt svårt att värja sig från under läsningen. Den tar sig in under ditt skinn och påminner dig om hur hemska vi människor kan vara mot varandra, hur lätt det är för vissa att utnyttja dem som inte har någon chans att säga emot.

Det går inte att läsa den och lämnas oberörd. Samtidigt är den otroligt välskriven, det känns verkligen att det är mycket hårt arbete som lagts ner för att få fram den. En positiv, men hemsk, överraskning, kan man säga så?

Helt klart är i alla fall att det är en bok jag inte kommer glömma i första taget.

fredag 22 september 2017

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius


Originaltitel: Tio över ett
Sidor: 261 (Kartonnage)
Ålder: 12-15
"Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud.
LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar!
Maja oroar sig för att bästisen Julia ska bli tvungen att flytta till Luleå och att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon snygg handbollstjej. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan."
Det är en väldigt underlig känsla att läsa något som handlar om något som är så nära ens eget hjärta på det här viset. Jag är född och uppvuxen i Kiruna, jag flyttade därifrån när jag var 16. Då var jag urless på stan, kunde inte komma därifrån fort nog. Det är först nu på senare år jag börjat tycka om den igen, kunna uppskatta hur vacker den är och känna värme över många minnen.

Och då ska allt ändras. Precis som för Maja är det för mig väldigt sorgligt. Hus jag sett under så många år kommer försvinna eller flyttas, gator jag promenerat på likaså. Det är faktiskt väldigt jobbigt att tänka på. Jag är inte rädd som hon är, jag bor inte där längre och jag har faktiskt aldrig haft de här rädslorna som hon går runt med. Mycket har jag oroat mig för i mitt liv, men aldrig gruvan, jag har vaknat till bullren mitt i natten och känt dem men aldrig varit orolig. Ändå förstår jag henne, jag lider med henne, för panikattacker har jag haft och de är vidriga.

Det är så otroligt bra skrivet, alltihopa. Hennes oro som tar upp otroligt mycket av hennes liv, men också de vardagliga sakerna som alla tonåringar kämpar med, kärleken, vänner, skola. Jag älskar den här boken, alla borde läsa den, vare sig man bor i Kiruna eller inte, vare sig man är i "rätt" åldersgrupp eller inte.

Jag lånade den från biblioteket men kommer garanterat vilja ha den i min egen bokhylla framöver. Om inte annat kommer det vara fint att läsa om den någon gång när Kiruna inte är längre samma stad som jag växte upp i, när allt har förändrats.
 "Vi tog oss bara till halva slalombacken, sedan sjönk vi ner på knä i snön och lät solen ovanför gruvberget blända oss. Det är klart att solen ska stiga precis där. När Hjalmar Lundbohm och arkitekterna byggde Kiruna var de smarta, såg till att allas blickar alltid skulle vila på berget som föder oss. Så att vi aldrig glömmer varför vi bor där vi bor."     - sid 24
"Kiruna är inte som andra städer med raka, fina gator på platt mark. En promenad i stan är som en mindre fjällvandring, upp och ner i slingrande kvarter." - sid 26

torsdag 21 september 2017

Stora stygga vargen av Nele Neuhaus


Originaltitel: Böser Wolf
Sidor: 454 (Inbunden)
Serie: Pia Kirchhoff & Oliver von Bodenstein (del 6)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonneris Förlag, tusen tack! 
"En het junidag hittas liket efter en sextonårig flicka i floden Main utanför Frankfurt. Hon har blivit mördad och kroppen bär spår av brutal misshandel. Och ingen saknar henne. Flera veckor efter det makabra fyndet står Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein fortfarande rådlösa i sökandet efter hennes identitet.
Så landar ett nytt fall på deras bord. En populär tv-programledare har attackerats och låsts in i bagageluckan på sin bil. Hon har nyligen arbetat på ett reportage om en hemlighetsfull organisation, med medlemmar från samhällets allra högsta skikt. Medan Pia och Oliver gräver djupare i fallet flätas det oväntat samman med den anonyma flickan vid flodkanten, och blottar en fruktansvärd hemlighet som kommer dem obehagligt nära."
Det här är andra boken på svenska av författaren, men om jag har förstått det hela rätt är det del 6 i serien om de båda poliserna Kirchhoff och von Bodenstein. Den tidigare boken som kommit ut på svenska, Snövit ska dö, är del 4. Jag läste den i början av 2016 och tyckte den var väldigt bra. Ibland kan det vara förvirrande att hoppa in mitt i en serie så här men med de här båda böckerna tycker jag det har gått smidigt.

Stora stygga vargen är även den en spännande historia, men också hemsk på ett helt annat sätt. Dels är den ganska grym på vissa ställen, dels är det stora ämnet i den väldigt mörkt. Som läsare får jag förstå hur en del saker ligger till innan vissa av karaktärerna gör det. Man skulle kunna tro att det lätt tar bort en del av spänningen men det gör det absolut inte. Det gör istället så att mina nerver lägger sig utanpå huden och jag vill skrika åt några av dem att springa för livet! Men de lyssnar ju som bekant aldrig...

Och även om jag får veta saker i förväg så finns det gott om frågetecken kvar som inte får sina svar förrän i slutet. Det är inte på långa vägar allt som avslöjas. Jag tycker det är ett snyggt drag, att låta mig veta mer och bli frustrerad för att personerna i boken inte förstår det jag gör.

Det är en riktig bladvändare och jag läste ut den på mindre än ett dygn! Jag hoppas fler av böckerna i serien blir översatta, jag följer gärna med Kirchhoff och von Bodenstein på fler fall.

onsdag 20 september 2017

De dödas dolk av Jenny Töredal


Originaltitel: De dödas dolk
Sidor: 228 (Häftad)
Serie: Sagan om Ella (del 2)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Den dunkla natten dolde utsikten. Månen lös svagt över den cirkelformade avsatsen som ramades in av stora, kantiga stenar i svart lava. Jag såg två pålar med spetsade huvuden och svalde hårt. Måste få veta vems huvuden som var pålade. Det var därför jag var här. Mitt uppdrag var att vittna om det jag såg. Mot min vilja fortsatte jag framåt. Driven av ett inre tvång.
Snittad människohud, tjockt, levrat blod. Flikiga slamsor längs med halsens kant. Vidöppna, döda ögon. Skrikande. Plågade. Ansiktsuttryck förvridna i dödsångest. Jag kräktes. Hulkade och kräktes igen. Kroppen skakade okontrollerat och benen bar mig inte. Jag sjönk ihop på marken och blev sittande. Nu visste jag vems huvuden som var pålade.
En kuslig dröm blir inledningen på ett mörkt äventyr. Uråldrig magi måste väckas i kampen mot demonkungen Lord Onekr. Älvkorsets bärare tvingas ut på en resa som kantas av ondska, men även kärlek. Allt ställs på sin spets när kampen fortsätter."
Det här är andra delen i en fantasyserie för unga vuxna. Jag läste första delen, Älvkorset, för ungefär ett år sedan och tycket väldigt bra om den. Så när författaren kontaktade mig och frågade om jag ville läsa fortsättningen tackade jag självklart ja!

På Adlibris står det att boken passar från 14 år och uppåt och det kan jag känna är en passande ålder. För det är ganska blodigt vid några tillfällen. Spännande är det däremot hela tiden! Kapitlen är korta och tack vare det starka drivet i berättelsen går det väldigt fort att läsa ut hela boken. Ella är en stark huvudperson och hon fortsätter kämpa emot det medeltida sättet som männen i den här fantasyvärlden ser på saker och ting. Jag hoppas hon blir ännu starkare och mer envis i kommande delar!

Nu slutade allt med en otrolig cliffhanger så det är väldigt frustrerande att behöva vänta på nästa del!

tisdag 19 september 2017

Veckans topplista - Höstkänsla


Ny vecka, ny topplista! Den här gången vill Johanna att vi ska göra en lista som har med höstkänsla att göra. För mig passar hösten väldigt bra för spännande, obehagliga böcker så det är vad jag tänker tipsa om idag!


Jag vet var du bor är helt klart en obehaglig berättelse. Jag minns fortfarande tydligt hur nervig jag kände mig när jag tog kvällspromenaden med Nitro efter att ha läst ut den!


Kalldrag fångade mig efter bara några rader! En riktigt ruggig bok som passar perfekt i höstmörkret. 


Jag har läst Psykopaten två gånger och båda gångerna var lika slitiga för mina nerver. Det är riktigt spännande och obehagligt nästan direkt från start. 


Den här listan behöver så klart en spökhistoria och då passar Kvinnan i svart utmärkt!


En bok som jag faktiskt fick vända upp och ner när jag skulle sova på kvällen. Rovdjur är en samling skräcknoveller som passar väldigt bra i höstrusket!

måndag 18 september 2017

Historien om Quiet Dell av Jayne Anne Phillips


Originaltitel: Quiet Dell
Sidor: 481 (Inbunden)
"Året är 1931. Trebarnsmodern Asta Eicher är ensam och i penganöd efter att hennes make plötsligt gått bort. Via en kontaktannons börjar hon brevväxla med en charmig man vid namn Cornelius Pierson. Han uppvaktar henne och lovar till slut att gifta sig med henne, att sörja för henne och barnen. Asta bestämmer sig för att åka till honom i det lilla samhället Quiet Dell. Barnen ska komma efter.
Några veckor senare hittas hela familjen Eicher död, mördad och nedgrävd under Piersons garage. Medan samhället skuldbelägger Asta för hennes bristande omdöme, blir den unga journalisten Emily djupt engagerad i familjens öde, särskilt den yngsta dottern Annabels – en flicka med brådmogen fantasi och sinne för det magiska. Hon bevakar rättegången och beslutar sig för att själv utreda vad som hänt. Mördaren, vars riktiga namn är Harry Powers, är en gåta. Vad driver honom och hur har han lyckats byta identitet så många gånger?"
Historien om Quiet Dell är en roman baserad på verkliga händelser. Asta Eicher och hennes tre barn har funnits i verkligheten och tyvärr blev de alla mördade av Harry Powers. En man som brevväxlade med en mängd kvinnor, han använde sig av olika namn och lurade kvinnorna med löften om giftermål och en lycklig framtid.

Den här boken har jag varit intresserad av sedan den kom ut, just för att den skildrar något som verkligen hänt fast i skönlitterär form. Det är väldigt intressant och välskrivet hela tiden men tar ändå lite tid att läsa. Det är inte en bok jag bara plöjde, och det är inte för att jag inte gillade den utan för att den helt enkelt krävde mer tid. Den är detaljerad och levande så för att kunna ta in allt behövdes lite mer långsam läsning. Blandat med själva berättelsen kommer det ibland gamla foton, till exempel på familjen Eicher. Det gör verkligen så att jag som läsare inte kan glömma att det här faktiskt har hänt, det sätter en extra tyngd på allt.

Det är en så sorglig och tragisk historia. En mamma som bara försöker göra livet lättare för sig och sina barn. Hon försöker se till att deras framtid ska bli trygg och bra, att de ska slippa gå hungriga. Och går tyvärr det här hemska ödet till mötes...
Familjen Eicher kommer vara kvar i mina tankar ett bra tag nu efter att boken är utläst.

fredag 15 september 2017

Efter Emma av Anna E. Wahlgren


Originaltitel: Efter Emma
Sidor: 270 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"Vem vet dina mörkaste hemligheter?
Emma är vännen som Sara aldrig kunnat släppa. Där vid sandlådan på gården hade en säregen vänskap sin början. Där och då bestämde de sig för varandra.
Efter att Sara förlorade sin mamma behövde hon fly Gävle. Komma bort. Men trots flytten till Göteborg har hon och Emma lyckats hålla kontakten. Meddelandena, breven och paketen från Emma har kommit regelbundet. Och så plötsligt ingenting. Ingenting alls. Tystnaden kan betyda precis vad som helst och Sara fruktar det värsta. 
Sara måste börja sökandet där allting en gång började och återvänder motvilligt till Gävle och föräldrahemmet. Emma har alltid gillat Saras pappa. Han kanske vet var Emma är."
Det här var en överraskning som dök upp i brevlådan! Eftersom jag läst författarens debut, Skuggan av henne, och tyckt väldigt bra om den kunde jag inte hålla mig utan började läsa den direkt.

Wahlgren visade redan i sin debut att hon verkligen kan skriva psykologiskt spännande böcker och med Efter Emma gör hon det igen! Det är en riktig bladvändare där det enda man egentligen vet från början är att något verkar vara fel. Det är något som inte stämmer med allt, med uppväxten, med försvinnandet. Och i små, små bitar får man veta hur det ligger till. Det är väldigt snyggt gjort och jag sitter som på nålar vissa stunder, andra stunder är jag så frustrerad att jag svär lite för mig själv och andra är riktigt sorgliga och smärtsamma.

Med sina 250 sidor är det en ganska kort bok men den använder varje sida väl. Historien hoppar mellan Saras perspektiv i nutid och Emmas i dåtid. Med stor skicklighet vävs de ihop till ett hålla-andan-av-spänning-slut som jag verkligen inte hade väntat mig.

Jag skrev det efter att ha läst Skuggan av henne och jag skriver det igen; jag hoppas författaren är på g med ännu en bok för jag vill ha mer!

torsdag 14 september 2017

The Book Buying Tag • Var köper du dina böcker?
 • Förhandsbeställer du nya releaser? Gör du det i butik eller online?
 • Hur många böcker köper du i genomsnitt per månad?
 • Lånar du från biblioteket?
 • Hur många böcker brukar du låna per gång?
 • Vad är din åsikt om biblioteksböcker?
 • Hur känner du inför att köpa böcker på secondhand? 
 • Har du en egen hylla för olästa böcker eller blandar du olästa med lästa?
 • Planerar du att läsa alla böcker du köpt?
 • Vad gör du med böcker du köpt men som du känner att du inte kommer läsa/ inte tyckte var bra? 
 • Har du donerat böcker?
 • Har du haft köpstopp någon gång?
 • Känner du att du köper för mycket böcker?
Gör den gärna ni också! :) 

onsdag 13 september 2017

Vi mot er av Fredrik Backman


Originaltitel: Vi mot er
Sidor: 300 (Inbunden)
Serie: Björnstad (del 2)
"Det är så enkelt att få människor att hata varandra att det är obegripligt att vi någonsin gör något annat.
Efter de fruktansvärda händelser som skakade Björnstad i första boken berättar Vi mot er historien om månaderna efteråt. De bästa vännerna Maya och Ana lever ut sommaren på en gömd ö och försöker lämna omvärlden bakom sig, men ingenting blir som de hoppas. Rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed växer till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad som exploderar när städernas hockeylag möts. Samtidigt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet och ett helt samhälle tvingas visa vad det egentligen vill stå för. Det kommer sägas att våldet kom till Björnstad det här året, men det är en lögn. Våldet fanns redan här."
Vad ska man säga? Det är Backman, det är klart jag tycker om det! Hans sätt att beskriva människor, deras komplicerade natur, deras känslor, för mig slår det aldrig fel. Han träffar rätt om och om igen.
Det finns stunder då tårarna rinner, stunder då jag ler för mig själv, stunder då jag är arg och vill få karaktärer i boken att fatta att de beter sig som idioter.

 Det är inte böcker om bara hockey, det är otroligt mycket mer. Det handlar om att vara modig, att stå upp för den man är trots att det är så jäkla svårt ibland, trots att man är rädd, om att kunna ta sig vidare efter hemska saker inträffat, att kunna förlåta och att kunna börja om. Jag är så ointresserad av sport man kan bli, men jag sträckläser även den här boken. Jag vill inte sluta när timmarna börjar bli för sena och jag måste upp på morgonen, längtar hem dagen efter så jag får avsluta den. Det är verkligen något speciellt med Backmans berättelser.

Nu är det bara att vänta på nästa!
"Ångest. Vilket förbannat märkligt ting det är. 
Maya går hem ensam, av järn på utsidan men som ett korthus på insidan. Minsta vind är allt som krävs." - sid. 303 

tisdag 12 september 2017

Veckans topplista - Bokomslag på temat blått


Det är så kul att Johanna har dragit igång de här topplistorna tycker jag! Jätteroliga inlägg att både skriva och läsa :). Den här veckan är det alltså bokomslag med temat blått som gäller så här kommer mitt bidrag. Min lilla twist på det den här veckan är att det bara är böcker från min önskelista!


(TARDIS:en är blå!)fredag 8 september 2017

Skuggan på världens botten och andra berättelser av Thomas Ligotti


Sidor: 390 (Häftad)
"Med denna utgåva presenteras Thomas Ligotti för första gången på svenska. Thomas Ligottis karaktärer rör sig i ett mörker som förefaller besjälat av ett eget medvetande; en värld där svart snö faller och stjärnorna vänder sig ut och in. Även om innehållet i hans noveller påvisar ett visst inflytande från föregångare som Edgar Allan Poe och H. P. Lovecraft, är han en unik röst inom skräcklitteraturen och hans prosastil olik alla andras.
Han har tilldelats det prestigefyllda Bram Stoker Award inte mindre än tre gånger och även vunnit International Horror Guild Award.
Det fylliga urvalet i Skuggan på världens botten och andra berättelser är hämtat från samtliga av Ligottis novellsamlingar: Songs of a Dead Dreamer (1986), Grimscribe (1991), Noctuary (1994) och Teatro Grottesco (2007)."
Den tredje och sista boken jag lånade på biblioteket härom veckan! Det har verkligen varit en blandning, poesi, skräck, svensk roman. Men det har varit små guldklimpar allihopa. Alltså kan ni ju förstå att jag tyckte om den här också.

Det är lite svårt att skriva om novellsamlingar tycker jag, det är så blandat. En del är bättre än andra. Vissa är på några få sidor, andra ganska mycket längre. Den sammanhängande känslan är att det är som att läsa mardrömmar, surrealistiska mardrömmar. En obehaglig känsla av att verkligheten inte är som man tror. Jag har inte läst så mycket av H.P. Lovecraft i mitt liv men det lilla jag har läst gav mig samma känsla som de här novellerna av Ligotti.

Som jag nämnde så är det ju oftast så att man fastnar lite mer för vissa berättelser i sådana här samlingar. Två av mina favoriter här blev Harlekinens sista festival som innehåller några väldigt underliga och läskiga clowner. Och även Glasögonen i lådan som, precis som titeln säger, handlar om ett par väldigt ovanliga glasögon i en låda och vad de gör med den som använder dem.

Det var väldigt intressant att bekanta sig med Ligotti och jag kan absolut rekommendera hans skräcknoveller.

torsdag 7 september 2017

Världen utan dig av Jill Santopolo


Originaltitel: The Light We Lost
Sidor: 315 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers Förlag, tusen tack!
"Lucy och Gabe blir hejdlöst förälskade när de möts för första gången, den 11 september 2001. Efter terrorattacken bestämmer de sig båda för att inte kasta bort sina liv. Det som följer är en resa som för dem samman och sliter dem isär om och om igen under åren. När Gabe blir fotograf i Mellanöstern gör Lucy karriär, bildar familj och skapar sig ett liv i New York. Världen utan dig är en roman om kärlek, drömmar, begär, svartsjuka, svek och försoning. Om vad vi är villiga att offra för kärlek och om hur långt vi kan gå för att följa våra drömmar."
Den här underbara boken knäckte mig totalt när jag läste den. Jag började en kväll, kom mer än halvvägs, grät flera gånger under tiden, avslutade den kvällen därpå och grät ännu mer. Nu menar jag inte gråt som i att en liten tår sakta föll nerför min kind då och då medan jag läste. Nej nej, jag grät, ordentligt. Så pass att min hund tittade på mig och funderade vad som var fel. Det gick inte att hålla tillbaka och jag vill göra det här ogjort så jag genast kan få läsa om den och uppleva allt på nytt. Så bra är den.

Det är så mycket kärlek mellan pärmarna, så vackert och smärtsamt och magiskt och allt som en bra kärleksberättelse ska vara. Och det här är utan tvekan den bästa i sitt slag som jag läst i år. Jag sitter och vill ibland bara skrika åt karaktärerna "Nej välj annorlunda! VÄLJ ANNORLUNDA!" men de vägrar lyssna och det är så frustrerande. Jag tycker om Gabe, trots hans brister, jag tycker om Lucy också trots hennes brister. Det är just det, de har brister, de är mänskliga. De blir som två vänner som jag följer genom åren. Jag vill bara se dem lyckliga, det går inte att inte bry sig.

Nu är det här ett enda stort hyllningsinlägg men det är helt enkelt för att jag är full av kärlek till den här boken. Läs den, det är egentligen allt jag kan säga, läs den.

onsdag 6 september 2017

Kärlek-Rädsla 1-0 av Johanna Hildebrand


Originaltitel: Kärlek-Rädsla 1-0
Sidor: 114 (Danskt band)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Det är så mycket jag behöver lära mig. Stapla disk, hacka lök, skära jämna tomatklyftor, städa upp efter mig, dammsuga listerna. Tålmodigt försöker han lära mig. Upprepar tills jag har förstått vilket som är det rätta sättet. Suckar åt mig när jag gör fel. Eller skrattar. 
Vad är det egentligen som pågår bakom grannens dörr? Kärlek-Rädsla 1-0 är en berättelse om rädslans och våldets farliga krafter, om förväntningar, anpassning, lögner, ensamhet och medberoende. Men det är också en berättelse om växande självinsikt, ökad medvetenhet och om att återupptäcka sin inre kraft. Kärlek och kunskap öppnar vägen till läkning."
Jag fick förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och jag tackade ja eftersom den handlar om våld i en relation. Jag vill läsa och försöka förstå, läsa och lära mig mer.

Vet ni vad som räknas som våld? Det är så mycket mer än att rent ut bli slagen eller sparkad. Jag har fått lära mig att det är mycket mer än fysiskt. I början av boken kommer det en förklaring;
"Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom att denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får den personen till att göra något mot sin vilja eller att sluta göra något den vill." - Per Isdal
Boken är skriven i korta stycken. Nästan som en diktbok men ändå inte. Man får ta del av huvudpersonens tankar, känslor, upplevelser. I förhållandet, vid ett uppbrott, ett återfall till förhållandet och sen det slutgiltiga uppbrottet och försöken att bli helt fri. Då det finns gemensamma barn med i bilden är det svårt för henne att inte bli indragen i bråk och konflikter igen trots att hon flyttat. Den ständiga oron, försöken att göra rätt, att aldrig vara tillräcklig. Den förvirrande tiden efteråt, att försöka komma ihåg vem man egentligen är, vem man var innan allt bröts ner. Det är väldigt bra skrivet och svårt att inte bli berörd av det. Jag har för ovanlighetens skull vikt hundöron på sidor som var extra bra. En av de som fastnade allra mest hos mig var en i slutet:

"Nej och ja 
Nej, du är inte dålig.
Nej, det är inte ditt fel.
Nej, det är inte ditt ansvar att bära någon annans inre
konflikter och känslor.
Nej, du är inte konstig, knäpp, störd, dum, ond, ful eller fel.
Nej, du ska inte gömma dig, fly eller dra dig undan.
Nej, du ska inte vara tyst, lyda eller anpassa dig.
Nej, du är inte orsaken till allt ont. 
Ja, du har rätt att uttrycka din vilja, dina åsikter och dina
behov.
Ja, du har rätt att känna, och att uttrycka dina känslor.
Ja, du får ha kontakt med dina vänner.
Ja, du får ha egna intressen.
Ja, du får vila när du är trött.
Ja, du får skratta.
Ja, du får prata i telefon med en vän, hur länge du vill.
Ja, du får träffa din släkt om du vill det.
Ja, du har rätt att ta plats.
Ja, du har rätt att vara glad.
Ja, du har rätt att stanna upp och lyssna till ditt inre.
Ja, du har rätt att ta dina beslut. 
Ja, du kan säga nej."
Det är en viktig bok, det är viktigt att ämnet tas upp och når ut till fler så att personer i sådana här situationer känner att de inte är ensamma, att det inte är deras fel och att det finns hjälp att få. Det finns Kvinnojourer man kan ringa till och Kvinnofridslinjen har sin telefon öppen dygnet runt.

tisdag 5 september 2017

Veckans topplista - London


Dags för ännu en topplista inne hos Johanna! Den här veckan är temat London, en stad jag aldrig varit i förutom tack vare böcker! Här kommer fem stycken jag läst som helt eller till viss del utspelar sig i London, det blir fyra skönlitterära böcker och en faktabok!


En hel del mord och hemskheter blev det i den här listan men så kan det bli! De är hur som helst jättebra böcker! Nu ser jag fram emot att se era London-tips!

måndag 4 september 2017

Happy Sally av Sara Stridsberg


Originaltitel: Happy Sally
Sidor: 237 (Inbunden)
"Happy Sally är en fantasi om Sally Bauer, kanalsimmerska och simmardrottning. Sally Bauer var besatt av att simma. Alldeles före krigsutbrottet 1939 blev hon den första skandinaven att krossa Engelska kanalen. Tiden: 15:22.
Långt senare försöker en annan simmerska, Ellen, göra om bedriften. Hennes längtan efter att simma bestämmer allt omkring henne. Hon har ingått ett vad med sin man, Viktor: om hon lyckas ska hon få ägna sig åt simning för all framtid; om hon misslyckas måste hon och barnen följa med Viktor på hans drömseglats över Atlanten.
När dottern återvänder till Dover för att minnas kanalsommaren kommer Ellens utopi och nederlag att speglas i historien om Sally Bauer och hennes triumf. I kanalens tidvatten möts två övertygade och egensinniga simmerskor."
Det här är den andra boken jag lånade på biblioteket för ett tag sedan tack vare tips på böcker jag borde läsa. Jag har aldrig läst något av Sara Stridsberg förut men har varit nyfiken på hennes bok Beckomberga: ode till min familj. Så det här var spännande, att plocka upp en bok jag aldrig hade hört talas om tidigare, av en författare jag ändå var lite intresserad av.

Och det är vackert, det måste jag säga. Språket är väldigt vackert, den är luftigt skriven så det är korta stycken text, korta kapitel och stämningen i boken är både hetsig och lågmäld på samma gång. Dels har vi nutidens dotter som åker tillbaka till Dover för att försöka förstå sin mamma, Ellen. De delarna tycker jag är lågmälda, nedstämda. Sedan har vi delarna med Ellen och även delarna med Sally Bauer, där är det nästan hetsigt istället då båda två är besatta av att simma. Det är allt de lever för, allt annat och alla andra kommer i andra hand.

Den lämnar mig verkligen inte oberörd och nu är jag ännu mer sugen på att plocka upp boken om Beckomberga.
"Ljuset försvinner aldrig helt här vid vattnet, det sparas i havet hela natten." 

fredag 1 september 2017

Nio dagar till Uksáhkká av Nicklas von Matérn


Originaltitel: Nio dagar till Uksáhkká
Sidor: 305 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Tre ungdomar; Tyra, Simone och Richard, börjar samla in pengar till ändamål som ligger dem varmt om hjärtat. Men sinom tid övergår deras goda intentioner till våld, rån och sedermera till mord och terrorism. Det visar sig att en i gruppen har en dold agenda.
Parallellt med den historien utspelar sig Sandras stillsamma liv, en småbarnsmamma och entomolog vid Naturhistoriska museet i Göteborg. Snart dras hon dock in i en härva som bara växer. En arbetskollega försvinner spårlöst och en flicka börja besöka henne på museet. Vem är flickan och varför är hon så inspirerad av Sandra?
Den tankspridde och konstintresserade poliskommissarien, Axel Harryson, sugs in i en historia där gärningsmännens motiv är mångskiftande och där kunskapen om samisk mytologi verkar få en alltmer betydande roll för att försöka lösa mordfallen. Och förhindra förövarnas sista plan."
Jag har tidigare läst en novellsamling av författaren, där stämningen var mörk och obehaglig på ett annat plan än det han tar sig an i sin nya berättelse. Här har han övergått till frågor som verkligen är aktuella och visar hur goda föresatser kan förvridas till något ondskefullt och hemskt i fel händer.

Det stora ämnet, som ligger bokens karaktärer varmt om hjärtat, är miljön. Tyra och Simone kämpar för att vi ska förstå hur vi behandlar vår planet och hur illa det kan gå. Richard säger sig kämpa för samma saker men har helt andra metoder för att få uppmärksamhet. Dessutom har Tyra samiska rötter så även hur samerna behandlats är något de vill lyfta fram.

Det finns hela tiden en spänning och ett driv framåt som gör att den går väldigt fort att läsa. Det märks för mig som läsare att det som tas upp är något som intresserar författaren och att han är insatt i det. Jag tycker det är väldigt smart att sätta in sådana aktuella ämnen i en spänningsroman för att folk ska läsa om det. Det kan nå ut till folk som annars kanske inte har så stor koll (till exempel mig själv). Jag har lärt mig en hel del under tiden kan jag säga!

Jag får känslan när jag läser att det finns väldigt mycket i samhället som författaren vill skriva om. I boken nämns panikångest, arbetsförmedlingens oförmåga att få ut folk i riktigt arbete, vuxenmobbning. Det blir en hel del som bara nämns hastigt fast jag kan svära på att det finns mycket mer att säga om det egentligen, och det gör att vissa grejer blir lite spretiga.

Men i stort tycker jag om det jag läser och jag ser fram emot att se vad han hittar på härnäst!