måndag 18 september 2017

Historien om Quiet Dell av Jayne Anne Phillips


Originaltitel: Quiet Dell
Sidor: 481 (Inbunden)
"Året är 1931. Trebarnsmodern Asta Eicher är ensam och i penganöd efter att hennes make plötsligt gått bort. Via en kontaktannons börjar hon brevväxla med en charmig man vid namn Cornelius Pierson. Han uppvaktar henne och lovar till slut att gifta sig med henne, att sörja för henne och barnen. Asta bestämmer sig för att åka till honom i det lilla samhället Quiet Dell. Barnen ska komma efter.
Några veckor senare hittas hela familjen Eicher död, mördad och nedgrävd under Piersons garage. Medan samhället skuldbelägger Asta för hennes bristande omdöme, blir den unga journalisten Emily djupt engagerad i familjens öde, särskilt den yngsta dottern Annabels – en flicka med brådmogen fantasi och sinne för det magiska. Hon bevakar rättegången och beslutar sig för att själv utreda vad som hänt. Mördaren, vars riktiga namn är Harry Powers, är en gåta. Vad driver honom och hur har han lyckats byta identitet så många gånger?"
Historien om Quiet Dell är en roman baserad på verkliga händelser. Asta Eicher och hennes tre barn har funnits i verkligheten och tyvärr blev de alla mördade av Harry Powers. En man som brevväxlade med en mängd kvinnor, han använde sig av olika namn och lurade kvinnorna med löften om giftermål och en lycklig framtid.

Den här boken har jag varit intresserad av sedan den kom ut, just för att den skildrar något som verkligen hänt fast i skönlitterär form. Det är väldigt intressant och välskrivet hela tiden men tar ändå lite tid att läsa. Det är inte en bok jag bara plöjde, och det är inte för att jag inte gillade den utan för att den helt enkelt krävde mer tid. Den är detaljerad och levande så för att kunna ta in allt behövdes lite mer långsam läsning. Blandat med själva berättelsen kommer det ibland gamla foton, till exempel på familjen Eicher. Det gör verkligen så att jag som läsare inte kan glömma att det här faktiskt har hänt, det sätter en extra tyngd på allt.

Det är en så sorglig och tragisk historia. En mamma som bara försöker göra livet lättare för sig och sina barn. Hon försöker se till att deras framtid ska bli trygg och bra, att de ska slippa gå hungriga. Och går tyvärr det här hemska ödet till mötes...
Familjen Eicher kommer vara kvar i mina tankar ett bra tag nu efter att boken är utläst.

2 kommentarer:

  1. Låter definitivt som en bok för mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Hoppas du kommer tycka om den om du plockar upp den :)

      Radera