torsdag 25 februari 2021

En bok jag längtar efter

Det är inte jätteofta jag verkligen toklängtar efter att en bok ska släppas. Men det här är en jag ser fram emot så otroligt mycket. Samtidigt är det lite sorgligt för i och med den här boken tar en av mina favoritserier slut och det kommer kännas tomt!

Jag pratar så klart om Den saknade systern av Lucinda Riley. Den släpps i slutet på maj och avslutar serien De sju systrarna. Jag vet att jag kommer vilja sträckläsa den samtidigt som jag kommer vilja dra ut på den. Vi får se vilken sida som vinner, jag gissar på sträckläsningen. 

Är ni fler som längtar efter den? Jag tycker dessutom färgerna på omslaget är helt magiska. Så vackert! 

onsdag 24 februari 2021

Citronen av Arnost Lustig

 

Originaltitel: Sousto
Sidor: 32 (Häftad)
"Citronen är en krypande och obehaglig berättelse från gettot i ód , en historia om förtvivlan och desperation, och om en ung pojkes fruktlösa försök att rädda livet på det som finns kvar av hans familj."

Citronen var den sista novellen jag hade kvar att läsa från Novellix box med fyra noveller om Förintelsen. Jag har tagit dem lite då och då för att det är så tungt att läsa om ämnet men samtidigt så otroligt viktigt.

Det här är en kort berättelsen som rymmer många känslor. Desperation, frustration, oro, sorg. Huvudkaraktären Ervín får ta till otrevliga lösningar för att kunna byta till sig lite mat till sin mamma och syster. Mest av allt behöver han en citron eftersom han tror att det skulle kunna hjälpa systern som är riktigt sjuk. Men en citron kostar mycket. 

På de få sidorna så hinner jag verkligen känna med Ervín. Han gör det han måste för att försöka rädda sina nära men det är inte lätt för en ung pojke att bära det tunga ansvaret. 

tisdag 23 februari 2021

Tisdagstrion - Sport & friluftsliv


Dags för veckans tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Sport & friluftsliv är veckans tema. Lite klurigt var det men här kommer mina tre böcker.


Vild av Cheryl Strayed. Man kan väl säga att Cheryl ägnar sig åt friluftsliv när hon ger sig ut på en lång vandring som hon kanske inte har planerat jättebra inför.  Det är en av mina favoritböcker.


I Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman deltar huvudkaraktären i ett överlevnadsläger ute i Kanadas vildmark.


Det är väl klart att Björnstad av Fredrik Backman måste vara med. En otroligt bra bok där hockey spelar en stor roll.

måndag 22 februari 2021

När du gör som jag vill av Henrik Fexeus

 

Originaltitel: När du gör som jag vill
Sidor: 287 (Pocket)
"Du tror säkert att du styr dina tankar och val - som till exempel att läsa den här baksidestexten. Det är ett vanligt misstag.

Du blir i själva verket utsatt för sofistikerad påverkan hela tiden. Varje gång du slår på radion eller tv:n, öppnar en bok eller går in i en butik försöker någon sätta idéer i ditt huvud. De snyggt och smart planterade budskapen finns överallt i vår omgivning. Annonser vill att du köper något, politiker att du röstar på dem, en chef att du presterar bättre. I den här boken får du veta hur."

När du gör som jag vill var sambons bokval åt mig för februari. Det är andra boken av Fexeus som han har bett mig att läsa.

Precis som med förra boken är det väldigt intressant läsning. Den handlar om hur allt i vår omgivning påverkar oss. Allt från produkters placering i butiker och reklamen vi ser på tv. Hur försäljare kan gå tillväga för att få oss att köpa en dyrare variant av en vara än den vi egentligen kom till affären för att skaffa. Det är fascinerande att lära sig om alla små knep som används och de är verkligen lätta att missa för att man inte tänker på dem i vanliga fall. Det mest intressanta, och skrämmande, var nog att läsa om hur villiga vi är att lyssna på och lyda folk vi upplever som auktoriteter. Vissa experiment som gjort angående det var hårresande att läsa om. 

Jag tycker Fexeus är väldigt duktig på att förklara saker på ett lättförståeligt sätt. Det blir aldrig tungt att läsa och jag tappar inte fokus. Dessutom slänger han in en hel del humor vilket gör så att jag faktiskt sitter och småskrattar ibland trots att det är en faktabok. 

Nu finns det bara en bok av författaren kvar i hyllan som jag inte har läst. Vi får väl se när sambon bestämmer sig för att välja den! Jag tvivlar inte på att det kommer att hända någon gång. 

torsdag 18 februari 2021

Flickoffret av James Oswald

 

Originaltitel: Natural Causes
Sidor: 400 (Pocket)
Serie: Kommissarie McLean (del 1)
"En ung flickas vanställda kropp hittas i ett igenbommat källarrum. Runt kroppen har sex inre organ placerats ut i en cirkel, och allt tyder på att flickan har offrats i någon form av makaber ritual. Händelsen tycks ha ägt rum för närmare sextio år sedan.

För den nytillsatte kriminalkommissarien Tony McLean i Edinburgh är detta ett »cold case« som borde ges låg prioritet men McLean kan inte sluta tänka på offret och hennes ohyggliga död. Samtidigt plågas Edinburgh av en hel rad bestialiska mord. Det är dödsfall som inte uppvisar någon rimlig logik, och Edinburghpolisen står handfallen.
Till sin förvåning upptäcker McLean att de nya morden på något sätt tycks vara kopplade till det ceremoniella mordet i källaren. En egendomlig, till synes irrationell teori börjar sakta ta form..."

Jag fick Flickoffret och de två uppföljarna i födelsedagspresent i år av Umefamiljen och jag är verkligen glad att jag plockade upp första boken så snabbt. 

Det är en riktigt spännande berättelse som blandar deckargenren med lite av det övernaturliga. Det är en blandning som kan bli helt galen om man inte gör det bra. Jag tycker Oswald lyckas balansera det alldeles utmärkt! På något vis får han det att kännas trovärdigt och det tar aldrig över hela handlingen. Det ligger och lurar i bakgrunden när kommissarie McLean försöker lösa flera olika brott som verkar hänga samman fast de egentligen inte borde kunna göra det. 

Jag tycker om McLean som karaktär. Han har mycket sorg i bagaget men verkar ändå vara en bra människa. Möjligen att han har lite tendenser att dra iväg på egna undersökningar även när han inte borde men det är i alla fall inte på varje sida och lika envist och upprepande som det kan bli i vissa böcker. 

Efter lite tänkande har jag insett att jag faktiskt har läst del två, Själarnas bok, tidigare. Men då utan att ha läst Flickoffret innan och jag avslutade aldrig med Bödelns sång som är tredje delen. Så nu när jag läst första boken ska jag läsa om den andra. Det ska bli spännande för jag minns knappt något från första gången jag läste den. 

onsdag 17 februari 2021

The Moody Book Tag

 

1. Do you consider yourself a mood reader?
Nja, både och tror jag. Jag väljer ju ut en TBR för varje månad och håller den ganska bra faktiskt men jag väljer väl efter humör i den högen.

2. Do you set TBR lists and do you stick to them?
Som jag just nämnde, ja och jag lyckas oftast hålla dem väldigt bra. Ibland hinner jag kanske inte med någon bok men för det mesta går det bra! 

3. Do books affect you emotionally? Does the mood of a book rub off on you?
Absolut. Böcker kan göra mig glad, arg eller ledsen. En bok gjorde mig så arg att jag inte läst något annat av det författarparet efteråt. En annan knäckte mig och fick mig att gråta så mycket att jag inte läste ut den och aldrig kommer plocka upp den igen. 

4. When you’re feeling sad, do you like to read sad books, happy books, or neutral books?
Jag tror inte jag väljer böcker på det sättet. Jag läser den bok jag påbörjat så länge jag tycker den är bra oavsett humör. Om jag är ledsen så byter jag inte till någon speciell sorts bok, det är läsandet i sig själv som får mig att må bättre oftast.  

5. Most often, do you use reading to escape, to learn, or to critically reflect?
För att fly undan verkligheten och för att lära mig mer. Jag har nog börjat vara lite mer kritisk i mitt läsande den senaste tiden men oftast är det bara för att kunna slappna av och samtidigt lära mig något. 

6. What is a book that made you laugh out loud?
Senaste boken som fick mig att skratta högt var 44 kapitel om 4 män

7. What is a book that has made you cry? Or, if you don’t cry, one that really moved you?
Jag tror alla böcker av Fredrick Backman har fått mig att gråta någon gång under läsningen. Ett annat exempel är en jag fortfarande inte har läst ut, Det enda planet på himlen som handlar om attacken på World Trade Center. Den kan jag läsa i små doser och jag gråter varje gång. 

8. What is a book that you didn’t even know how you felt about?
Hm. Det här var svårt. Kanske Jim Carreys bok. Den har jag inte skrivit om här på bloggen för jag läste inte ut den. Den blev alldeles för flummig för mig och jag kunde inte ta mig igenom den. 

9. Are you more likely to read on a sunny day or a cloudy day?
Det spelar ingen roll vilket väder det är! Jag läser ändå. Är det soligt kan jag ju sitta ute och läsa. 

10. Do you usually “set the mood” when you read? Music, lights, smells, etc?
Ibland har jag väldigt låg musik i bakgrunden, men har märkt att jag inte kan ha musik där de sjunger på det språket jag läser. Så läser jag en engelsk bok kan jag inte lyssna på musik med engelsk text och samma för svenska böcker. Men det är inget jag gör för att komma i någon stämning. Då är det mer att jag gör en kopp kaffe eller te och sätter mig under en filt i mitt soffhörn. 

11. Can you leap from book to book or do you need buffer time between them?
Jag hoppar oftast direkt till en ny bok. Och just nu har jag flera böcker igång samtidigt. Jag kompisläser två tegelstenar så när jag avslutar en "egen" bok har jag ändå böcker igång som jag ska läsa varje vecka.

tisdag 16 februari 2021

Tisdagstrion - Biblioterapi (böcker som får mig att må bra)

 

Dags för en ny tisdagstrio hos Ugglan & Boken. Veckans tema är biblioterapi, böcker som får en att må bra. Ett väldigt roligt tema! Det ska bli så kul att kolla in svaren hos er andra. Här är tre böcker som fått mig att må bra.

Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston gjorde mig väldigt glad när jag läste den! Den var charmig och rolig.


Amy Snow av Tracy Rees som jag läste väldigt nyligt fick mig att må bra eftersom berättelsen drog in mig direkt och jag ville bara sitta och läsa.


Det lilla hotellet på rue d'Amour av Dag Öhrlund är också en bok som jag blev glad av att läsa. Den lämnade mig med en varm känsla i bröstet.

måndag 15 februari 2021

Amy Snow av Tracy Rees

 

Originaltitel: Amy Snow
Sidor: 506 (Häftad)
"Året är 1831 när åttaåriga Aurelia Vennaway hittar ett övergivet spädbarn i snön på herrgårdens ägor. Hon tar med sig hittebarnet hem, till föräldrarnas stora förfäran. Men Aurelia övertygar dem om att barnet ska få stanna, och hon döper henne till Amy Snow. Amy växer upp bland tjänarna, avskydd av Aurelias aristokratiska föräldrar, men för Aurelia är Amy som en syster. En innerlig vänskap som abrupt tar slut när Aurelia dör, endast tjugotre år gammal, och den obeveklige godsägaren skickar Amy på porten.

Det dröjer inte länge innan Amy får ett paket med ett brev från Aurelia, där hon avslöjar att hon burit på en hemlighet. Från graven skickar hon Amy på en skattjakt som bara Amy kan följa mot en livsomvälvande upptäckt."

Amy Snow är ren och skär läsglädje. Jag har velat sträckläsa boken samtidigt som jag ville dra ut på det för att den inte skulle ta slut. Nu när sista sidan är läst saknar jag berättelsen och vill tillbaka in i den. Jag vill följa Amy ännu längre, få läsa ännu mer! Det är verkligen en speciell känsla när en bok passar mig som läsare så bra. 

Amy är en karaktär som är lätt att tycka om. Hon får ingen lätt start på livet men lyckas ändå klara sig tack vare vänskapen med Aurelia. Men det är när Aurelia dött som berättelsen börjar. Det är då Amy får ge sig ut på sitt äventyr och sin skattjakt i form av brev som Aurelia lämnat efter sig. 

Jag älskar idéen med skattjakten. Den får Amy att växa och träffa alla möjliga sorters människor. Vissa otroligt vänliga och varma, andra som inte är lika godhjärtade. Men framförallt lär hon sig mycket om sig själv och vad hon klarar av. Och sakta men säkert får hon ta del av en hemlighet som Aurelia inte kunde dela medan hon var i livet. 

Vi är inte långt in på 2021 men jag vet att jag precis har läst en bok som kommer vara med på listan över årets bästa böcker.

torsdag 11 februari 2021

Bokreatips

 

Det är nog inte så många bokslukare som missat att bokrean startar den 23:e. Så jag tänkte ta och tipsa om några böcker jag verkligen tyckt om som finns att fynda. De böcker jag tipsar om här är från Akademibokhandelns reakatalog. 


Berätta aldrig det här av Frida Boisen är en bok baserad på verkliga händelser. Det är en av de mest berörande böcker jag har läst. 


De sju systrarna av Lucinda Riley. Det här är ju en favoritserie för mig och de första fyra böckerna finns på bokrean.


Och så var de bara en av Agatha Christie. Min favorit av alla Christie-böcker jag har läst. Den enda av dem som jag har läst om.


Staden av Camilla Sten är en riktigt bra rysare! 


Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund. Det här är en riktigt bra och spännande spökhistoria för åldersgruppen 9-12.

Det här är några tips på riktigt bra böcker som finns att fynda. Jag ska själv handla lite så klart men de böckerna får ni se i en book haul sen!

onsdag 10 februari 2021

Det hon slåss för av Andreas Ek


Originaltitel: Det hon slåss för
Sidor: 300 (Pocket)
Serie: Jannica Brandt (del 2)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Mats Cronstedt, vd på Sveriges mest framgångsrika advokatfirma, drabbas av ett inbrott och blir bestulen på sin mörkaste hemlighet. När en anställd hittas mördad förstår Mats att det har kopplingar till stölden och att han kan stå på tur.

Jannica Brandt på enheten för grova brott i södra Stockholm får huvudansvaret för mordutredningen. Tillsammans med kollegorna nystas ärendet upp och ett avslöjande som visar sig dölja en fruktansvärd sanning skapar ett eko runt om i världen."

För lite mer än ett år sedan läste jag första delen om Jannica Brandt, Mörkret inom honom. En deckare som verkligen tog sig in under huden på mig. Del två har därför varit väldigt efterlängtad. 

Återigen slås jag över hur bra Andreas Ek skriver. Det spelar ingen roll om han ger sig på en zombieapokalyps eller deckare, jag är fast från första sidan. Han gör berättelsen spännande samtidigt som den hela tiden känns trovärdig. Hans kunskap inom polisarbetet skiner verkligen igenom och jag gillar djupet det tillför. Dessutom är det väldigt skönt att läsa om en polis som inte slåss mot något beroende och som inte åker iväg själv på jättefarliga uppdrag. Karaktärerna är modiga och duktiga på sina jobb och behöver inte gå utanför lagen för att få mig att vilja läsa vidare. Jannica Brandt, huvudkaraktären, är en riktigt tuff kvinna och under en speciell scen hejar jag så djäkla mycket på henne. 

Som ett extra plus ska tilläggas att det är ganska uppfriskande att det inte är kvinnor som torteras och mördas. Istället är det några högt uppsatta advokater som får det ganska jobbigt. Jag läste ut boken på två dagar och hade jag bara haft mer tid hade jag lätt kunnat sträckläsa den på en. Det är verkligen en bladvändare.

Nu har jag läst fyra böcker av Ek och jag kan säga att han är en favoritförfattare. Jag ser med glädje fram emot att följa hans fortsatta skrivande.

tisdag 9 februari 2021

Tisdagstrion - Mat & Dryck

 

Tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken den här veckan handlar om mat och dryck. Antingen i titeln eller handling. Här kommer min tre böcker! 


En smak av vin av Joanne Harris. Har tyckt om alla böcker jag läst av Harris hittills och ser fram emot att läsa fler! Har åtminstone två olästa i hyllan.


Guernseys litteratur- och potatisskalpajssällskap av Mary Ann Shaffer & Annie Barrows. Boken med den långa titeln! Jag har aldrig ätit potatisskalspaj men boken är riktigt bra.


En sax i hjärtat av Marie Bengts. Inget ätbart eller drickbart i titeln. Men när man läser boken blir man väldigt sugen på vaniljhjärtan. 

måndag 8 februari 2021

44 kapitel om 4 män av BB Easton

 

Originaltitel: 44 chapters about 4 men
Sidor: 312 (Häftad)
Serie: 44 kapitel (del 1)
"Böcker om sex  - Minerad mark för skolpsykologer. Att skriva explicita sexskildringar skulle betraktas som oetiskt och till grund för uppsägning . Som tur är har etik aldrig riktigt varit min grej.

Efter att ha ägnat flera år åt att försöka hetta upp mitt sexliv gav jag upp och vände mig till min dagbok. Kanske var Ken, min vackra, kalla, sifferälskande man helt enkelt inte kapabel till den typ av passion jag ville ha. Mina ex har alla varit lika tatuerade och testosterondrivna som männen i mina älskade kärleksromaner, och om jag inte kunde få den typen av passion igen i verkligheten kunde jag åtminstone skriva om det. Ingen skulle ju någonsin få veta. 
Gissa vad? Min man läste. Och inte bara det. Det väckte honom till liv. Berusad av makt började jag testa gränser. Det jag skrev blev mer och mer utformat för att manipulera Kens beteende. För det mesta gick det strålande förutom när det inte gjorde det."

Jag har skrattat och rodnat min väg genom den här boken! Det har blivit en del foton tagna av meningar som jag skickat vidare till tjejkompisar för att jag behövt dela skrattet med någon. Den har verkligen knäckt mig några gånger.

Om man inte gillar detaljerade beskrivningar av sex så är det nog lika bra att hoppa över 44 kapitel om 4 män. Det är väldigt, väldigt mycket sex. Det är ju på sätt och vis det hela boken handlar om. Och jag ska ärligt säga att jag dömde ut den när jag bara läste handlingen lite snabbt. Men sen började jag bläddra och insåg hur förbannat rolig den här människan är. Det är det som gör att boken funkar för mig. 

Samtidigt sitter jag med lite ångest i bröstet när jag läser om hennes tidiga relationer med olika bad boys. Speciellt den första killen. Hela boken är en aning galen men som jag förstår det ändå baserad på författarens eget liv. Hon verkar ha en stor dos självdistans och lyckas skriva om sig själv utan att ta sig själv på så stort allvar. Det får henne att kännas som en vän som bara berättar om allt hon varit med om och kan skratta åt det tillsammans med dig. 

Det finns dessutom uppföljare som går in mer i detalj på varje förhållande som nämns i den här boken. Andra delen heter Under huden och släpps på svenska i april.  Det ska även komma en Netflix-serie baserad på 44 kapitel om 4 män som ska heta Sex/Life

torsdag 4 februari 2021

The Lazarus Effect av Frank Herbert & Bill Ransom

 

Originaltitel: The Lazarus Effect
Sidor: 392 (Pocket)
Serie: The Pandora Sequence (del 2)
"In The Jesus Incident Herbert and Ransom introduced Ship, an artificial intelligence that believed it was God, abandoning its unworthy human cargo on the all-sea world of Pandora. Now centuries have passed. The descendants of humanity, split into Mermen and Islanders, must reunite ... because Pandora's original owner is returning to life!"

Det här var sambons bokval för januari månad. Lite skumt kändes det att hoppa in på nummer två i en serie men det visade sig att det gick ganska bra att läsa den ändå. 

På tal om skumt, det här är en väldigt skum bok. Det är svårt att beskriva vad den handlar om utan att det blir ett långt inlägg med massa underliga detaljer. Men om jag ska försöka göra det kort och enkelt kan man säga att de två folkslagen som lever på planeten Pandora inte alltid kommer överens. De är två folk som har utvecklats efter människorna som blev lämnade där av skeppet som trodde det var en gud. Islanders har byggt öar som de lever på medan Merman lever under vattnet. Vissa inom vattensläktet har kommit fram till att de är överlägsna folket som bor på öarna och vill utrota dem. 

Så man får följa några karaktärer som dras in i den här kampen och försöker stoppa kaoset som riskerar att starta. Den är ganska spännande och det är verkligen intressant att läsa om de olika världarna, den ovanpå vattnet och den under. Men jag har svårt att se framför mig hur karaktärerna ser ut och vissa gånger vet jag inte om jag ska skratta eller gråta när kvinnliga karaktärer beskrivs. 

"When she leaned against him her breasts flattened on his chest and he could feel the hard little knots of nipples"

Knots of nipples? Så har jag då aldrig hört någon benämna dem förut. Jaja, det var hur som helst en intressant läsupplevelse trots de här delarna. Jag och sambon kunde i alla fall diskutera dem och skratta åt dem tillsammans. Men jag har nog ingen jättestor längtan efter att läsa de andra delarna i den här serien.

onsdag 3 februari 2021

Assassin´s Apprentice av Robin Hobb

 

Originaltitel: Assassin´s Apprentice
Sidor: 392 (Häftad)
Serie: The Farseer Trilogy (del 1)
"The kingdom of the Six Duchies is on the brink of civil war when news breaks that the crown prince has fathered a bastard son and is shamed into abdication. The child's name is Fitz, and he is despised. Raised in the castle stables, only the company of the king's fool, the ragged children of the lower city, and his unusual affinity with animals provide Fitz with any comfort. To be useful to the crown, Fitz is trained as an assassin; and to use the traditional magic of the Farseer family. But his tutor, allied to another political faction, is determined to discredit, even kill him. Fitz must survive: for he may be destined to save the kingdom."

 Assassin´s Apprentice är den första boken jag har läst av Robin Hobb. Det har varit en extra trevlig upplevelse eftersom jag har läst den tillsammans med ett gäng på Instagram. Vi har läst några sidor varje vecka i januari och sen diskuterat det vi läst varje söndag. Det har varit superkul! Nu i februari fortsätter vi med del två i serien.

Jag var lite orolig i början eftersom jag läste den på engelska. Som ganska ovan fantasyläsare var jag rädd att det skulle bli för krångligt språk och att jag inte skulle hänga med ordentligt. Men det har verkligen inte varit några problem. 

Det är en ganska långsam berättelse, men inte på ett dåligt sätt. Världen och karaktärerna byggs hela tiden upp samtidigt som man får lära sig mer om den magi som vissa kan använda. Fitz, huvudkaraktären, är lätt att tycka om och känna med. Han har ett speciellt band med djur som jag både avundas och är lite lättad att jag inte har. 

Jag är faktiskt riktigt engagerad i vad som händer och ser fram emot att läsa vidare om Fitz och se vilka äventyr som väntar i bok två!

tisdag 2 februari 2021

Tisdagstrion - Illustrerade böcker

 

Tisdag och det betyder så klart att det är dags för tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken! Den här veckan är temat illustrerade böcker så här kommer tre tips från mig. 


Serien om Karma och Jonar av Zelda Falköga. Första boken heter Klipptrollen. Det här är böcker som har fantastiskt färgglada och magiska illustrationer. Den är riktad mot åldersgruppen 6-9.


Valda verk av T. S. Spivet av Reif Larsen är en bok som var en väldigt speciell läsupplevelse. I den finns det små illustrationer i marginalerna på sidorna som lägger till ett extra lager i berättelsen.


Hyperbole and a Half av Allie Brosh är en bok full av tecknade serier med situationer tagna ur Allies liv. Den är riktigt rolig men tar också upp en del allvarliga ämnen som deppression. 

måndag 1 februari 2021

Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi

 

Originaltitel: Paradiset ligger under mammas fötter
Sidor: 310 (Pocket)
"Mona längtar efter frihet, revolution och att slippa alla hyenor i småstaden som inte fattar att hon är en alfakrigarinna. Både de i moskén och skolan är hatare, till och med Mila har blivit en feg slavinna. Men bara oupplysta kan kalla Monas graffiti för klotter - det är konst som visar sanningen.

Hennes bästa vän Mila måste skaffa flawless betyg för att komma in på läkarlinjen och flytta från Norrland. Det är dags att visa världen att hon är mer än ett hijabispöke som inte går på andra fester än sin mammas mångfaldsgrupp. Ja, Mila kanske inte har nått sin målvikt än och hjärnan har inte funkat som den ska på sistone, men hon vet att hon har Allah på sin sida. Måste Mona vara så extrem bara?

Nour bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut - en sliten stadsdel som styrs av en grupp korrupta män. På skönhetssalongen samlas kvinnorna varje dag för att avhandla det senaste skvallret och hemligheterna som kan förstöra människors liv."

Paradiset ligger under mammas fötter har jag velat läsa sedan den kom ut. Det lät som en berättelse jag inte tagit del av tidigare och att få nya perspektiv är en stor anledning till att jag läser. Då kan jag få ta del av liv, känslor och händelser som jag själv inte har upplevt.

Den här boken är verkligen ett bra exempel på det. Jag har inte den erfarenheten som Gina och hennes karaktärer har. Det känns som att jag lär mig mycket under läsningen. Förutom att berättelsen känns lärorik är den också riktigt bra. Det är ett rappt och vasst språk, komplexa karaktärer och många stora ämnen som tas upp. Det handlar om psykisk ohälsa, rasism, frihet, vänskap och viljan att förändra världen. 

En del av boken utspelar sig i Sverige, sedan flyttar den sig till ett flyktingläger i Beirut. Där kan man verkligen tala om en miljö jag inte har någon erfarenhet av. Men Gina beskriver allting väldigt levande, hur hårt det är befinna sig där och hur desperata vägar man måste ta för att komma därifrån. Det är otroligt berörande och samtidigt hoppfullt när man ser de här två starka tjejerna försöka navigera i en miljö som är främmande för dem också eftersom de växt upp i Sverige. 

Jag tyckte den var jättebra och uppskattar att den tar upp många viktiga frågor samtidigt som det är en bra skriven berättelse.