torsdag 7 december 2023

Before Your Memory Fades av Toshikazu Kawaguchi

 

Originaltitel: 思い出が消えないうちに
Sidor: 237 (Häftad)
Serie: Before the Coffee Gets Cold (del 3)

"On the hillside of Mount Hakodate in northern Japan, Cafe Donna Donna is fabled for its dazzling views of Hakodate port. But thats not all. Cafe Donna Donna offers its customers the extraordinary experience of travelling through time. 

From the author of Before the Coffee Gets Cold and Tales from the Cafe comes another heartfelt story of lost souls hoping to take advantage of the cafe's time-travelling offer. Among some familiar faces, readers will also be introduced to: The daughter who begrudges her deceased parents for leaving her orphaned. The comedian who aches for his beloved and their shared dreams. The younger sister whose grief has become all-consuming. The young man who realizes his love for his childhood friend too late..."

Jag gillar verkligen böckerna i den här serien. Jag gillar skrivsättet och karaktärerna. Men det här är nog den jag fastnat minst för. Den är inte dålig men den når inte riktigt upp till samma nivå som ettan och tvåan. 

Kanske är det för att det handlar om ett annat café och det tar lite tid innan jag lyckas reda ut vilka alla är? Jag vet faktiskt inte. De olika berättelserna berör ändå och det går ganska fort att läsa ut den. När jag väl sitter med den i händerna vill jag inte släppa taget, jag behöver få veta hur karaktärernas historier ska sluta. Jag uppskattar att det inte alltid är happily ever after, ibland blir det sorgligt.

Nu har jag en bok kvar att läsa, jag ska försöka ta mig an den redan i januari.

onsdag 6 december 2023

Strid av Andreas Ek

 

Original: Strid
Längd: 10 h 48 min
Serie: Raseri (del 6)
Uppläsare: Ludvig Josephson
"Invånarna i samhället på Skeppsholmen har levt utan fruktan sedan de Förändrade frös till döds under vintern. Gruppen från Skåne anländer, vilket innebär fler munnar att mätta. När det första brottet begås måste ett straff utdömas, men det visar sig vara ödesdigert.

Våren och värmen kommer sakta tillbaka och det gör även en handfull Förändrade. Det beslutas att en grupp ska åka söderut för att spana efter fler. Ett överhängande hot riskerar att rasera allt man byggt upp."

Vilket avslut på en favoritserie! Det har varit spännande, nerverna har slitits sönder och några tårar har fallit. 

Andreas Ek har verkligen lyckats med Raseri-serien! Det är underhållande och smått beroendeframkallande. Perfekt när man vill ha något där samhället går under och man får följa några få överlevare som försöker hålla sig vid liv i en ny galen värld. 

Det kom en del svängar jag inte alls var beredd på. Några som fick mig att tappa hakan men som ändå kändes rimliga. Jag kommer garanterat lyssna om på hela serien någon gång i framtiden. Jag är nästan lite sugen att börja på en gång...

måndag 4 december 2023

She Is Not Invisible av Markus Sedgwick

 

Originaltitel: She Is Not Invisible
Sidor: 354 (Inbunden)
"Laureth's father is a writer. For years he's been trying, and failing, to write a novel about coincidence. His wife thinks he's obsessed. Laureth thinks he's on the verge of a breakdown. He's supposed to be doing research in Austria, so when his notebook shows up in New York, Laureth knows something is wrong. On impulse, she steals her mother's credit card and heads for the States, taking her strange little brother Benjamin with her. Reunited with the notebook, they begin to follow clues inside, trying to find their wayward father. But the challenges and threats that lie ahead are even tougher for Laureth than they would be for any other teenager - because Laureth has no vision to guide her."
Den här boken har stått i min hylla i många, många år så det känns riktigt bra att den äntligen blev läst! 

Det är en lättläst och lagom spännande berättelse som jag läste ut på en dag. Det går väldigt fort att ta sig framåt. Formatet är också ganska kompakt trots att det är en inbunden bok. Det ryms därför inte så mycket text på sidorna vilket nog är en faktor till att det gick så snabbt att läsa den. 

Laureth kanske inte tar de vettigaste besluten. Hon drar med sin sjuåriga bror på en flygresa till USA för att leta efter pappan utan någon som helst aning om hur de ska göra när de väl är framme. De hamnar i en del farliga situationer och det är kanske inte speciellt trovärdigt. Men det var ändå underhållande läsning för stunden, faktiskt perfekt för min något trötta hjärna just den dagen.

Det är ingen ny favorit men den var helt okej och jag är glad att den äntligen kan flytta från hyllan med olästa böcker.

torsdag 30 november 2023

Hostage av Clare Mackintosh

 

Originaltitel: Hostage
Sidor: 389 (Häftad)
"You can save hundreds of lives. Or the one that matters most... 
The atmosphere on board the inaugural non-stop flight from London to Sydney is electric. Numerous celebrities are rumoured to be among the passengers in business class and journalists will be waiting on the ground to greet the plane. 
Mina is one of a hand-picked team of flight attendants chosen for the landmark journey. She's trying to focus on the task in hand, and not worry about her troubled five-year-old daughter back at home with her husband. Or the cataclysmic problems in her marriage. But the plane has barely taken off when Mina receives a chilling note from an anonymous passenger, someone intent on ensuring the plane never reaches its destination. Someone who needs Mina's assistance and who knows exactly how to make her comply. 
It's twenty hours to landing. A lot can happen in twenty hours..."

Tips, läs inte den här boken innan du ska flyga. Det kan inte vara bra för nerverna.

Om man har fötterna stabilt på marken däremot är det riktigt spännande läsning. Enda anledning att det tog flera dagar för mig att läsa ut den var på grund av trötthet. Boken var det absolut inget fel på och så fort jag fick lite ledigt sträcklästes stora delar av den. 

Det är smått omöjligt att tänka sig in i Minas situation och hur man skulle känna och reagera, en riktig mardröm. Genom boken får man följa tankegångarna hos några av resenärerna på planet som inte är oskyldiga, hur de resonerar och rättfärdigar sina handlingar. Samtidigt som Mina och hennes familj är de riktiga huvudkaraktärerna, både i planet och på marken. Och dem gillar jag att följa även om jag är lite osäker på Adam, hennes man, i början.

Redan när jag började läsa var jag säker på att jag skulle gilla den och Mackintosh gjorde mig inte besviken den här gången heller.

tisdag 28 november 2023

Stormberget av Liza Marklund

 

Originaltitel: Stormberget
Längd: 8 h 39 min
Serie: Stenträsktrilogin (del 3)
Uppläsare: Lo Kauppi
"Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är Wiking Stormbergs drunknade hustru som äntligen har hittas.

Men Wiking vet, av uppenbara skäl, att så inte är fallet.

Och människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr.

För Wiking innebär fyndet en svindlade resa bakåt i hans egen familjehistoria. Till slut vet han inte vad som är sanning och vad som är lögn, vem som egentligen är vad eller vem han själv är."

Jag har verkligen tyckt om Liza Marklunds böcker om Stenträsk och invånarna där. Stormberget är tredje och avslutande delen och jag tycker allt knyts ihop väldigt bra.

Vi hoppar mellan dåtid och nutid, berättelserna vävs samman och det är obehagligt och jobbigt att lyssna vissa gånger. Man kommer så nära under allt som händer när det läses upp i ett par hörlurar. Det går som inte att komma undan. Mäns våld mot kvinnor, familjehemligheter och hur det förflutna påverkar en genom livet är ämnen som tas upp. 

Det har varit en spännande resa genom böckerna och det är lite synd att det är över, men jag är nöjd med hur avslutet blev.