onsdag 5 oktober 2022

Den sista marionetten av Andreas Ek

 

Originaltitel: Den sista marionetten
Sidor: 337 (Inbunden)
Serie: Joel Adler (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Joel Adler är en före detta operatör vid Sveriges hemligaste specialförband som efter en förödande insats i Somalia nu lever ett ensamt och kringflackande liv. Krig har varit hans arbetsplats och åren som elitsoldat har format både hans starka psyke och imponerande fysik.

Efter ett slumpmässigt möte på ett hotellrum vaknar han upp med den vackra Tess mördad bredvid sig i sängen. Innan Joel hinner göra något åt situationen ringer telefonen samtidigt som polisen bankar på dörren. Rösten i andra änden ger honom ett ultimatum, antingen straffas för mordet eller följa instruktionerna och bli en marionett. Joel fattar ett snabbt beslut. Ett beslut han för evigt kommer att ångra."

Ni som hängt här med mig ett tag vet att jag läst flera böcker av Andreas Ek och verkligen tyckt om dem. Så jag var väldigt peppad och förväntansfull över att läsa hans nyaste bok. 

Tyvärr var den inte riktigt för mig. Det handlar mest om att ämnet inte är något som intresserar mig. Så fort det handlar om militärer, specialförband och någon sorts terrorism tappar jag intresset. Jag vet inte varför det är så men jag har märkt det om och om igen.

Däremot tror jag att det är en perfekt bok för alla läsare som gillar de sakerna! Jag läste ut den och kan se att det är en actionfylld berättelse som garanterat kommer fånga rätt läsare direkt från start. Jag ska skicka vidare den till min systerson, jag tror den kan passa honom! 

måndag 3 oktober 2022

Ormens år av Ulrika Ewerman

 

Originaltitel: Ormens år
Sidor: 294 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Året är 1956 och Judith har under sin kringflyttande uppväxt aldrig vågat lita på att något kan bestå. När hon träffar syskonen Valter och Vera hoppas hon för första gången att hennes familj ska slå ner sina rötter. Hon får sin önskan uppfylld och trion är oskiljaktiga genom barndomen. Tack vare Valter inser Judith att det kanske inte är så farligt att vara beroende av någon.

Men allt förändras under ormens år 1965 då Valter och Vera bryter all kontakt med henne utan förvarning eller förklaring. Judith flyr från byn och lovar sig själv att aldrig igen bli ett offer för sina känslor. Ödet vill dock annorlunda och tolv år senare måste hon konfrontera både sin uppväxt och sina kvarvarande känslor för Valter."

Ulrika Ewermans debutroman Monica Magnus 1966 var med på min lista över de bästa böckerna jag läste 2020. Så ni kan tänka er att förväntningarna på hennes nya bok Ormens år var skyhöga. Det är alltid lite läskigt när man vill att en bok ska leverera så mycket.

Här infriades som tur är alla förväntningar. Jag tycker verkligen om Ewermans språk, hur hon målar upp sina karaktärer och ser till att en del saker gömmer sig mellan raderna. Jag som läsare får tänka lite själv och ana mig fram till vissa saker innan de avslöjas. 

När jag plockade upp den hade jag dessutom varit i en stor lässvacka och inte läst en bok på nästan en månad. Jag slukade mer än halva boken på en kväll, den räddade mig verkligen och fick igång läsningen igen. 

Det är en ganska stillsam och samtidigt känslofylld berättelse om relationer, hemligheter och att våga möta sitt förflutna. Jag tyckte jättemycket om den och hoppas att Ewerman fortsätter att skriva för jag vill fortsätta att läsa hennes böcker.

måndag 29 augusti 2022

Höstpaus

Här har det ekat tomt i en vecka nu. Det är helt enkelt för att min läslust har packat en väska och åkt iväg på semester. Och den har så klart inte lämnat något meddelande om när den tänker komma tillbaka. Så jag tänker så här, jag tar en liten höstpaus. 

Under alla år jag bloggat är det väl inte ofta jag har tagit en ordentlig paus. Jag vet att många brukar ta lite sommarsemester från bloggandet men det har jag inte riktigt gjort. Men nu när jag ändå inte läser så blir det svårt att fylla bloggen med något. 

Så, vi ses när vi ses. Jag hoppas ni har det bra!

torsdag 18 augusti 2022

Den blinde mördaren av Margaret Atwood

 

Originaltitel: The Blind Assassin
Sidor: 543 (Inbunden)
"Tio dagar efter krigsslutet körde min syster Laura av vägen på en bro.

Laura Chases äldre syster, Iris, blev vid 18 års ålder bortgift med en framgångsrik företagsledare. Nu är hon fattig, 82 år gammal och bor i Port Ticonderoga, en liten stad som före första världskriget mer eller mindre styrdes av deras då mycket förmögna familj. Samtidigt som Iris klagar över sin numera opålitliga kropp tänker hon tillbaka på sitt långt ifrån exemplariska liv och de risker hon har tagit. I fokus står de händelser som inträffade i samband med systerns tragiska och alltför tidiga död.

Först och främst handlar det om publiceringen av Den blinde mördaren, en roman som gjorde den döda Laura Chase ökänd men också gav upphov till en sannskyldig kult. Iris lever nu "i skuggan av Laura". Lauras roman som var sexuellt mycket frispråkig för sin tid - det oroliga 1930-talet - handlar om en vågad kärlekshistoria mellan en rik ung kvinna och en man på flykt. Under sina hemliga möten i hyresrum och på sjaskiga kaféer underhåller de två älskande varandra genom att hitta på en otäck berättelse i bästa kiosklitteraturstil.

Samtidigt som den påhittade historien slingrar sig fram genom kärlek och svartsjuka, självuppoffring och svek, gör också den verkliga historien det, och båda närmar sig med förfärande hastighet krig och katastrof."

Jag är väldigt, väldigt splittrad angående den här boken. Jag läste ut den så det finns ju något där som driver på och får en att vilja läsa färdigt. Men jag har inte saknat den de stunder jag inte läst, jag var inte överdrivet förtjust i Laura Chases berättelse som är som en bok i boken. 

Själva ramberättelsen som handlar om Iris och hennes liv gillar jag mer, även om den känns onödigt lång ibland. Det är först när jag närmar mig slutet som jag verkligen inte kan sluta läsa, när allt börjar kopplas ihop och svaren kommer fram. 

Så gillade jag den? Jag vet faktiskt inte. Jag gillade de sista 100 sidorna allra bäst. Den överraskade mig där och jag är ändå glad att jag fick veta hur den slutade. Men vägen dit var kanske lite för lång för mig.

onsdag 17 augusti 2022

Bokälskare av Emily Henry

 

Originaltitel: Book Lovers
Sidor: 438 (Inbunden)
"Hela Nora Stephens liv består av böcker. Som litterär agent i New York gör hon allt för sina författare, men också för sin älskade lillasyster Libby. Så när Libby ber Nora följa med till den idylliska småstaden Sunshine Falls i North Carolina ställer hon upp, om än motvilligt. Planen är att de ska ha en avkopplande systersemester tillsammans, samtidigt som Libby i hemlighet hoppas att Nora ska bli hjälte i sitt eget liv och inte bara i andras. 
Men i stället för picknickar i mysiga gläntor och heta möten med någon sexig skogshuggare eller snygg landsortsläkare, springer Nora ideligen på Charlie Lastra, en butter förläggare som också kommer från New York. Det skulle kanske ha kunnat bli gulligt och romantiskt, om det inte vore för det faktum att Nora och Charlie redan har träffats massor av gånger hemma i stan, och det har aldrig varit det minsta gulligt..."

Nu har jag läst tre böcker av Emily Henry och jag måste säga att Bokälskare är min nya favorit. 

Den är rapp, rolig och lyckas beskriva sin egen genre med en stor dos humor vilket jag tycker är riktigt bra gjort. Det finns en del heta scener också så är det något man vanligtvis inte tycker om kanske det är bra med en liten varning här.

Jag gillar verkligen samspelet mellan de två huvudkaraktärerna, Nora och Charlie. Deras dialoger får mig att skratta högt. Det är dessutom en riktigt uppfriskande att Nora, en karriärkvinna som inte vill ha barn, får vara precis det genom hela boken. Hon behöver inte genomgå någon förvandling där hon inser att allt hon tänkt tidigare var fel.

Jag har sett att hon kommer med en ny bok nästa år, Happy Place, och jag ser fram emot att läsa den!

tisdag 16 augusti 2022

Tisdagstrion - Bäst (hittills) under sommaren

 

Tisdagstrion hos Ugglan & Boken är äntligen tillbaka efter ett sommaruppehåll! Och vi börjar med att prata om böckerna som varit bäst hittills under sommaren. Jag har läst många bra böcker så det var väldigt svårt att välja vilka tre som skulle få vara med här. 


Dit du går, följer jag av Linda Nordquist är en fantastisk och hjärtskärande debut där man får följa två kvinnor under två olika tidslinjer som hör ihop med varandra. Jag läste den i början av sommaren och tänker fortfarande på den.


Europa Pandemus av Peter Westberg är en grymt spännande dystopi där människor smittas av ett virus som gör dem aggressiva och mordiska. Det är knappt man hinner andas under läsningen för det händer så mycket. 


Winterdance - The Fine Madness of Running the Iditarod av Gary Paulsen är en väldigt intressant bok om författarens väg till att delta i en av världens tuffaste slädshundstävlingar. Den är dessutom oväntat rolig!