tisdag 30 november 2021

Tisdagstrion - Tunna böcker

 

Tunna böcker är temat inne hos Ugglan & Boken denna tisdag! Hm, det känns som att jag inte ramlar över tunna böcker så ofta men jag ska se vad jag kan hitta i hyllan!


The Tiny Book of Tiny Stories av Joseph Gordon-Levitt är en riktig tunnis på 88 sidor. Den innehåller, som titeln säger, jättesmå berättelser på några rader och tillhörande illustrationer.


Weird Things Customers Say in Bookshops av Jen Campbell är på 128 sidor. Det är en rolig bok som innehåller alla möjliga saker som bokhandlare fått höra av sina kunder!


Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman är en riktig liten pärla på 85 sidor. Den handlar om en pojke och hans farfar. De försöker lära sig hantera att farfadern sakta men säkert börjar tappa sina minnen. Den är så vacker och sorglig. 

måndag 29 november 2021

Mörkt vatten av Joyce Carol Oates

 

Originaltitel: Black Water
Sidor: 157 (Inbunden)
"Senatorn. Den unga kvinnan. Fjärde juli-firandet på ön. Bilfärden i skymningen. Olyckan. Drunkningsdöden. Låter det bekant? Tankarna dras osökt till Chappaquiddick år 1969. En djupt tragisk händelse i USA:s moderna historia.

Men i Joyce Carol Oates kortroman Mörkt vatten är handlingen förlagd till 1991 och den som kommer till tals är offret för skeendet. Flickan vars känslor, smärta och tankar ingen känner. Hon som när bilen bryter igenom skyddsräcket och störtar ner i det mörka vattnet är alltför chockad för att ens skrika. Lämnad ensam, fastklämd och flämtande efter luft. Alldeles för ung för att dö. Om sin farlig dragning till den framgångsrike äldre mannen som hon känt bara några timmar, om sårbarhet och drömmar, om sitt korta liv och svåra död berättar hon själv på ett gastkramande sätt medan vattnet fortsätter att strömma in."

Mörkt vatten är en kort liten roman. Inte ens 200 sidor kommer den upp i. Det gjorde att den var perfekt när jag ville ha en bok som gick snabbt att läsa. Men jag är kluven till själva berättelsen. 

Jag tror jag förstår varför den är skriven som den är. När man är på väg att drunkna så är tankarna antagligen röriga, panikslagna och alla ens minnen kommer antagligen inte i kronologisk och logisk ordning. Men det var ganska jobbigt att läsa den så. Jag kan också tänka mig att tankar upprepas, att scener spelas upp om och om igen i huvudet. Men det bidrog också till rörigheten och att den kändes en aning tjatig ibland. 

Samtidigt är det en riktigt hemsk berättelse om en kvinnan som lämnas kvar i den sjunkande bilen medan den framgångsrike mannen tar sig ut och i princip skiter i henne. Jag satt hela tiden och hoppades och höll tummarna för henne. Att själva olyckan är baserad på verkliga händelser gör det ännu värre. 

Den berörde mig bevisligen men samtidigt var den förvirrande att läsa. Jag fick aldrig känslan av att det flöt på, det blev hackigt. Men som sagt, jag gissar att skrivsättet kan ha varit ett väldigt medvetet val med tanke på situationen. Så ja, jag lämnas lite kluven.

torsdag 25 november 2021

Institutet av Stephen King

 

Originaltitel: The Institute
Sidor: 672 (Inbunden)
"Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel."

Jag har hört så mycket gott om Institutet ända sedan den kom ut och nu i november var det äntligen dags för mig att läsa den! Det är en ganska ordentlig tegelsten så den har fått vänta ett tag i hyllan men jag har ändå varit otroligt peppad hela tiden!

Det kan nog vara så att den snabbt seglade in som en av mina favoriter av King. Det är en riktigt spännande och otäck historia. Klarar du inte av att läsa om barn som far illa så är det här helt fel bok för dig. Vi får följa ett gäng barn som blivit kidnappade till ett ställe som kallas Institutet. Där utsätts de för tester och tvingas använda sina förmågor på olika sätt.

Mest får vi lära känna Luke Ellis. En tolvårig kille som måste växa upp snabbt när han kommer till Institutet. Jag fastnar direkt för honom och håller nästan andan när jag får följa allt han är med om. Det är en berättelse som gör mig arg, ledsen och frustrerad. Samtidigt är det fint skrivet om vänskap och hur den kan göra så man orkar ta sig igenom till och med den värsta mardrömmen. 

King brukar ha en förmåga att bli lite för överdriven i sina slut men jag tycker att Institutet håller hela vägen. En fantastisk bok helt enkelt!

onsdag 24 november 2021

Mörkrets barn av Sofie Bjarup

 

Originaltitel: Mörkrets barn
Sidor: 505 (Inbunden)
Serie: William Sinclair & James Quilter (del 1)
"Whitechapel, London, 1888. Den unge journalisten William Sinclair har aldrig tidigare varit i den här delen av staden. Anständigt folk ur överklassen har inte där att göra, men de makabra morden har med magnetisk kraft dragit dit både pressen och horder av nyfikna.

Alla är så uppslukade av tidningarnas sensationella rapporter om det som nattetid sker i de mörka gränderna, att knappt någon lägger märke till att armen av en ung kvinna sköljts upp på Themsens strand. För William blir det dock början på något som kommer påverka resten av hans liv.

Mötet med slummen får Williams världsbild att krackelera. Dottern till en av hans mors vänner har försvunnit och i försöken att finna henne dras han allt djupare in i Whitechapel, samtidigt som hans häftiga och förbjudna förälskelse i den radikale kollegan James gör att han heller aldrig vill därifrån."

Mörkrets barn lockade mig snabbt med sin handling. Dels mordhistorien och dels tidsperioden den utspelar sig under. Det är ett väldigt uppdelat London vi får möta. De rika och välskötta kvarten där William växer upp. Sedan har vi Whitechapel, där är det fattigt, hårt och människor kämpar för att överleva dag till dag.

Jag dras raskt in i berättelsen och börjar snabbt tycka om William, trots att han är lite naiv och dömande i början när han får uppleva mer och mer av det hårda livet för människor som inte har pengar. Men det märks en utveckling hos honom i takt med att man kommer längre och längre in i boken. Kärleken mellan honom och James är som ett ljus i allt mörker som omger dem, trots att de måste hålla den hemlig.

Den tog en hel del svängar som jag inte var beredd på, speciellt med hur mörk den faktiskt skulle visa sig vara. Det är första delen i en planerad serie och jag ser verkligen fram emot att träffa William och James igen!

tisdag 23 november 2021

Tisdagstrion - Massor av mord

 

Veckans tema inne hos Ugglan & Boken passar mig perfekt! Här kommer tre boktips som har massor av mord i sig!


Fågelmannen av Mo Hayder. Det känns som jag nämnt den här nyss? Nå, den är så bra och obehaglig att den förtjänar att nämnas igen! Inget för känsliga!


1793 av Niklas Natt och Dag. Det här är en historisk deckare. Den är riktigt rå och skitig, inget att läsa medan man äter! Jag tyckte den var väldigt bra men har inte hunnit fortsätta med serien än.


Vansinne av Dean Koontz. En av Koontz böcker som jag lyssnat på flera gånger. Den är otroligt spännande! Huvudkaraktären, Billy, blir indragen i en omöjlig lek med en galen mördare som tvingar Billy att välja vilka som ska dö.

måndag 22 november 2021

Jellicoe Road av Melina Marchetta

 

Originaltitel: On the Jellicoe Road
Sidor: 351 (Häftad)
"Som elvaåring överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Många år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoe internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.

Parallellt med att Taylor tvingas konfronteras med sitt livs största utmaningar, visar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden på något sätt sammanflätade med Taylor?" 

Jellicoe Road var överallt när den kom ut för ett antal år sedan. Verkligen överallt! Och det verkade som att man antingen hatade den eller älskade den. Jag är alltså väldigt sen med att plocka upp boken och det var ganska spännande, vilket läger skulle jag hamna i?

Jag tyckte om den riktigt mycket! Den gav mig ungefär samma känsla som Kanske är det allt du behöver veta av E Lockhart gav när jag läste den. Berättelserna är inte direkt lika, men jag blev lika indragen och nyfiken av båda. Hade jag inte varit så trött hade jag garanterat sträckläst Jellicoe Road också, nu tog det några dagar att läsa ut den men det var inte bokens fel. 

Jag älskar när en bok innehåller en annan bok, eller i det här fallet ett manuskript. Det blir som att läsa två historier samtidigt och Marchetta väver dessutom ihop dem smidigt. Många gånger klagar jag på att böcker i kategorin unga vuxna har för mycket kärlekstjafs för mig men i den här fokuseras det mer på vänskap vilket jag uppskattar. Det finns kärlek också men det tar inte över.

Det är faktiskt en bok jag känner att jag skulle kunna läsa om någon gång i framtiden och det är alltid ett väldigt bra betyg.