onsdag 7 juni 2023

A House With Good Bones av T. Kingfisher

 

Originaltitel: A House With Good Bones
Sidor: 313 (Inbunden)
"In this ordinary North Carolina suburb, family secrets are always in bloom. Samantha Montgomery pulls into the driveway of her family home to find a massive black vulture perched on the mailbox, staring at the house. Inside, everything has changed. Gone is the eclectic warmth Sam expects; instead the walls are a sterile white. Now, it's very important to say grace before dinner, and her mother won't hear a word against Sam's long-dead and little-missed grandmother, who was the first to put down roots in this small southern town. The longer Sam stays, the stranger things get. And every day, more vultures circle overhead..."

Jag tror att Kingfisher kan klassas som en ny favoritförfattare nu. Det här är tredje boken jag läser och verkligen gillar! 

Berättelsen lyckas vara både krypande obehaglig och rolig på samma gång. Något som verkligen kännetecknar författarens skrivsätt. Den är dessutom väldigt lättläst och kapitlen bara flyger förbi. Spänningen byggs sakta upp, i början är det bara en creepy känsla, något som inte riktigt stämmer, sen blir det värre och värre. 

Letar man en bok utan någon direkt kärlekshistoria är det här också ett bra tips. Här finns det inga heta scener, däremot ganska många gamar! Plus flera intressanta karaktärer. Jag ser fram emot att fortsätta läsa mig igenom Kingfishers böcker. 

måndag 5 juni 2023

Minnet av att dö av Leffe Grimwalker

 

Originaltitel: Minnet av att dö
Sidor: 320 (Inbunden)
Serie: Memoria mori (del 1)
"När en seriemördare kommer tillbaka från de döda tvingas jag in i mitt gamla liv igen. Jag är säker på att det inte kan vara han, men ju fler mord han begår, desto mer inser jag att det faktiskt är han. Agnus mord är vackra konstverk, det måste man ge honom, men jag vill inte ha med utredningen att göra, trots att min fosterfar gör allt för att dra in mig i den.

Samtidigt träffar jag flickan Ayla, en av alla dem som jag har en skuld till. Jag förstörde hennes pappas liv och nu vill jag rädda hennes, men frågan är om det inte blir tvärtom. När Agnus bestämmer sig för att mörda dem som står mig närmast måste jag ta upp jakten på honom, och ingenting är vad man tror att det är. Dessutom måste jag ta ett beslut. Ska jag döda min fru eller inte? Allt jag vill är att dö. Jag hoppar från broar, kör in i väggar, tar tabletter och försöker till och med supa ihjäl mig, men det är som om jag är odödlig.

Mitt förflutna väcks till liv när Agnus börjar ta kontakt med mig och jag inser att jag måste hitta honom. Inte bara för att stoppa honom från att döda dem jag älskar, utan också för att en gång för alla ta tag i mitt eget förflutna."

Det här är första boken jag läser av Leffe Grimwalker och det var en väldigt positiv upplevelse! 

Jag dras in i berättelsen direkt från första sidan och spänningen håller i sig hela vägen. Vi får följa både huvudkaraktären Samaels och seriemördaren Agnus perspektiv i olika kapitel. Att vara inne i Agnus tankar är väldigt läskigt och obehagligt och morden är inget för känsliga. De är brutala. 

Samael är en intressant och komplicerad karaktär. Han har tappat all livslust samtidigt som han mot sin vilja dras in i jakten på Agnus och träffar nya karaktärer som får honom att fundera över livet och om det kanske är värt att leva ändå. Han utvecklas under bokens gång och jag gillar att följa honom. Det finns stora frågetecken om Samaels bakgrund och jag ser fram emot att få fler svar angående det i kommande böcker. 

Mitt i allt mörker finns en dos humor också, kanske lite mörkare humor men ändå. Jag uppskattar den och tycker det är väldigt bra balanserat. 

Minnet av döden är första delen i en planerad serie och jag ser fram emot att fortsätta läsa!

onsdag 31 maj 2023

The Cases That Haunt Us av John Douglas & Mark Olshaker

 

Originaltitel: The Cases That Haunt Us
Sidor: 487 (Pocket)

"Violent. Provocative. Shocking. Call them what you will...but don't call them open and shut. Did Lizzie Borden murder her own father and stepmother? Was Jack the Ripper actually the Duke of Clarence? Who killed JonBenet Ramsey? America's foremost expert on criminal profiling and twenty-five-year FBI veteran John Douglas, along with author and filmmaker Mark Olshaker, explores those tantalizing questions and more in this mesmerizing work of detection. With uniquely gripping analysis, the authors reexamine and reinterpret the accepted facts, evidence, and victimology of the most notorious murder cases in the history of crime, including the Lindbergh baby kidnapping, the Zodiac Killer, and the Whitechapel murders. Utilizing techniques developed by Douglas himself, they give detailed profiles and reveal chief suspects in pursuit of what really happened in each case. "The Cases That Haunt Us" not only offers convincing and controversial conclusions, it deconstructs the evidence and widely held beliefs surrounding each case and rebuilds them -- with fascinating, surprising, and haunting results."

Om jag inte har helt fel så är Netflix-serien Mindhunter baserad på en annan av John Douglas böcker. Och huvudkaraktären i serien baserad på John Douglas själv. Han har jobbat länge inom FBI och tagit fram deras sätt att skapa profiler som kan hjälpa till att fånga förövare. 

I The Cases That Haunt Us kollar han på några väldigt stora och kända fall, Jack the Ripper, The Black Dahlia, Lizzie Borden med flera. Han går igenom utredningarna, de misstags som gjorts och hur han själv hade arbetat med fallen om han varit med när de pågick. Det är väldigt intressant läsning med mycket detaljer så det går lite långsamt ibland. Men jag gillar att läsa om hur han tänker och hur saker hade kunnat göras annorlunda.

Ibland berättar han vad han själv tror, vem som verkar vara skyldig och varför. Är man intresserad av true crime och just profilering kan den här vara värd att plocka upp!

tisdag 30 maj 2023

Asfaltsland av S. A. Cosby

 

Originaltitel: Blacktop Wasteland
Sidor: 286 (Inbunden)
"Beauregard »Bug« Montage är numera en hederlig mekaniker, kärleksfull make och hårt arbetande far. Och han vet att det inte finns någon framtid för den han brukade vara: den amerikanska östkustens bästa flyktchaufför.

Men när Bugs omsorgsfullt uppbyggda nya liv börjar gå i spillror dras han obönhörligt tillbaka. När en tidigare partner hör av sig om en juvelstöld drivs han till att än en gång sätta sig i förarsätet.
Hemsökt av den man han en gång var måste Bug nu hitta ett nytt sätt att navigera i detta asfaltsland. Eller dö medan han försöker."

Ännu en riktigt bra bok av S. A. Cosby. Jag läste Razorblade Tears av honom i april och eftersom den blev en sån hit kändes det perfekt att fortsätta med en till bok ganska snabbt efter det.

Asfaltsland bjuder precis som förra boken på rå och brutal läsning. Det är action, kriminalitet och våld. I centrum står en man, Bug, som verkligen försökt hålla sig på rätt sida av lagen för sin familjs skull men det blir svårare och svårare när hans företag går sämre och räkningarna börjar läggas på hög. 

Trots att Bug gör val som jag inte kan förstå är han en karaktär jag hejar på. Jag vill att han ska lyckas lösa alla problem och hamna på rätt sida av allt. Jag gillar verkligen hur författaren skriver, det är rakt på sak, rått och utan massa krångliga omvägar. 

Av de två jag nu läst är Razorblade Tears favoriten men Asfaltsland är också fantastisk. 

måndag 29 maj 2023

The Midnight Game av Cynthia Murphy


Originaltitel: The Midnight Game
Sidor: 354 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Rules of The Midnight Game: Do not turn on the lights. Do not go to sleep. Do not leave the building. When a group who have met on a creepy Deddit thread decide to meet in real life, they only have one plan in mind: they are going to summon the Midnight Man. And once you start the Midnight Game, you must finish it - there's no other way out! Six strangers. One night. But how many survivors?"

Det här var perfekt underhållning! Riktigt spännande och lagom läskig skräck från ungdomshyllan. 

Har man koll på lite övernaturliga lekar som ofta nämns i olika creepypastaberättelser kommer man känna igen en del som nämns i The Midnight Game. Titeln i sig är en speciell lek men flera andra tas också upp och det var lite kul att inse att jag kände igen de flesta. 

Jag sträckläste nästan hela boken under en kväll, den är otroligt snabbläst, har korta kapitel och ibland finns det chattloggar med och de går väldigt lätt att läsa igenom. Vi får följa flera olika perspektiv, kapitlen hoppar mellan de olika karaktärerna. Vissa är lätt att tycka om, andra känner man sig lite avig mot och andra är svåra att läsa av. 

Jag tycker handlingen är snyggt upplagd och den bjöd på många svängar fram och tillbaka. Det är en bok som hade varit väldigt kul att se som film. Nu är jag nyfiken på att testa fler böcker från Cynthia Murphy!