fredag 30 november 2012

Veckans bokbloggsjerka!Nu är det dags för en jerka hos Annika igen! En lite julig jerka är det minsann, och det passar ju perfekt när jag sitter och lyssnar på julmusik efter att ha påbörjat pyntandet här hemma :).

Nu står snart julen för dörren och då är frågan vad du önskar dig för bokliga saker i julklapp?

Ett presentkort på adlibris hade ju inte varit helt fel, så jag kan minska min lista med böcker jag vill ha :). Och då blir jag ju självklart också glad för böcker! 
Som bara ett exempel hade den här boken varit fin att få ställa in i bokhyllan; Men min önskelista på böcker på adlibris är ganska lång :). 

Dessutom ett fint bokmärke jag hittade här, det längst upp till vänster drömmer jag om. Med en varg så klart! 

fredag 23 november 2012

Veckans bokbloggsjerkaDå var det fredag igen och dags för en ny jerka inne hos Annika! Veckans jerka består av den här uppgiften;

Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en. 


 1. Stephen King så klart. Det är väl ingen överraskning? Två böcker jag gillar lite extra av honom är Sömnlös och Duma Key.

 2. Dean Koontz, inte heller någon överraskning. Min klara favorit är Väktare.

 3. Margit Sandemo. Hela Sagan om Isfolket är magi för mig.

 4. J.K Rowling, Harry Potter ja, kanske inte så svårt att lista ut.

 5. C.S Lewis och böckerna om Narnia är ett måste på en sån här lista.

 6. Arnaldur Indridason, jag har nog ingen favorit bland hans böcker men jag gillar verkligen de här deckarna som utspelar sig på Island.

 7. Cecelia Ahern, de böcker jag läst av henne gillar jag. Speciellt Om du bara kunde se mig.

 8. J.R.R Tolkien och Sagan om Ringen får ju också platsa här.

 9. Stephenie Meyer får också hitta hit. Men jag gillar faktiskt Genom dina ögon mer än Twilight.

 10. Dan Brown. Speciellt Änglar och demoner som gjort så jag verkligen vill åka till Rom! 
Sådär ja, det är listan för idag, men fråga mig om ett tag igen och det har säkert ändrats någonstans. Och det här är utan någon speciell ordning, nummer 10 är inte min minsta favorit osv utan det skrevs bara ner i den ordning jag kom på dem.

torsdag 22 november 2012

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist


Sidor: 273

"Marys haka studsade mot bröstet och hon hängde med huvudet. Spökkvinnan smälte samman med hennes rygg och kvinnans ansikte framträdde över Marys som en färgad plastfilm, tät men ändå genomskinlig så Marys former syntes därunder. Hennes huvud rätades upp och spökkvinnan såg på Anne över Marys stängda ögonlock. "Livet handlar om vägval." Spökkvinnan hade en annorlunda röst, mörkare och med en annan dialekt än Marys. "Jag sa att ni inte skulle åka hemifrån."
Mary och Anne är tvillingar och det är svårt att veta var den ena börjar och den andra slutar. Tillsammans utgör de ett medium; Mary lånar ut sin röst och Anne hör. Till synes av en slump blir de en del av en medial grupp som söker efter en försvunnen liten flicka, och det sökandet förändrar och splittrar dem. Mary blir besatt av att hitta flickan, medan Anne gör allt hon kan för att följa spökkvinnans råd och vända om. Men den väg de valt leder oundvikligen utför."

Det här var en berättelse som verkligen drog in mig. Jag låg och läste igår kväll och slutade inte förrän den var utläst, då var klockan två på natten helt plötsligt. Det var alltid något som drog mig framåt över sidorna så det gick helt enkelt inte att lägga undan den innan jag hade alla svar och sista sidan hade slut på ord. Hur skulle det gå i deras jakt på flickan och hur skulle de klara av relationen till varandra?

Tvillingarna är verkligen olika personer, trots sina likheter. Mary gör mig så otroligt frustrerad på ett sätt medan Anne är någon jag känner mer för och det gör lite ont att läsa om henne och hennes försök att hitta rätt väg att gå. De är alltså båda personer som lyckas beröra mig men på helt olika sätt. Kanske fastnade jag lite mer för Anne eftersom jag har lättare att känna igen mig i henne.

Kapitlen har namn efter olika Kent-låtar och ett litet citat ur låttexten. Själv lyssnar jag inte så mycket på Kent längre, men citaten gjorde ändå sitt för att få fram en speciell stämning genom hela boken. Jag älskar ord och citat så det här sättet att börja kapitlen på passade mig verkligen perfekt!

Jag är glad att den här boken stod i bibliotekshyllan och ropade på mig. Den gav mig en väldigt gripande lässtund!

måndag 19 november 2012

En fin vinst hittade hem till mig idag :)

En sak som gör en grå måndag bättre;


Halva min måne av Anna Granström och godis! Den här fina vinsten vann jag hos Kikan, tusen tack igen! :)

Rädda, arga och stressade hundar av Anders Hallgren


Sidor: 151

"Stress, ångest - och därmed inte sällan följande aggressivitet - är kroppsligt sett samma sak, med endast små fysiologiska skillnader. Därför är det så viktigt med kunskaper på det här området. 
Boken har växt fram ur ett arbete om hur man botar hundar som skadats psykiskt av fyrverkerier. Men i dagens samhälle finns det så många fler orsaker till att våra hundar blir stressade och ångestfyllda. Anders Hallgren, psykolog med över 40 års verksamhet för att hjälpa hundar och med 30 hundfaktaböcker på sin meritlista, anser att detta är hans viktigaste bok."
Jag är som sagt väldigt intresserad av hundar, deras beteenden och hur de fungerar. Bara därför skulle jag ha läst den här boken, men nu blev den ännu viktigare för mig. Jag har tagit över min mammas strävhåriga foxterrier för ungefär 2 månader sedan. När han kom hit var han så otroligt spänd och konstant uppe i varv. Han kunde inte vara i samma rum som min berner sennen länge utan att börja bråka eftersom småsaker kunde få honom att gå från noll till hundra på en gång.

Nu kan jag väldigt stolt säga att han har gjort stora framsteg, och jag är så glad att jag har kunnat hjälpa honom redan innan jag läste den här boken.
Men den var ändå väldigt intressant och gav en del bra tips att tänka på och jag uppskattade varenda sida!

Dessutom ger den en bra inblick i hur stress fungerar, vad som händer i hundens kropp när den utsätts för långvarig stress eller blir chockad. Jag tror jag nämnde det i ett inlägg om en annan bok av Anders Hallgren också; trots att det är en faktabok så blir det inte svårläst. Jag blev inte förvirrad över krångliga förklaringar, det var lätt att följa med i texten. Så även om det tog ett tag för mig att få den utläst var det inte för att den var svårläst, det var bara jag som var seg.

Jag gillade den alltså otroligt mycket, och är lite ledsen över att jag måste lämna tillbaka den till biblioteket. Det här är en bok jag gärna vill ha i min bokhylla.

lördag 17 november 2012

Tag: This or that

Eftersom det är en väldigt lugn lördagskväll, och jag inte har något annat att skriva om, passar jag på att göra den här enkäten som går runt :). Det var efter att jag läste den nu på Lingonshjärtas blogg som jag kände mig manad att svara på den :).


01. Ljudbok eller bok i handen? 
Bok i handen helst. Men jag har perioder då jag gärna lyssnar på en ljudbok innan jag ska somna. Men först och främst kommer det alltid vara bok i handen som gäller för mig.

02. Pocket eller inbunden? 
Inbunden är snyggare och förut var jag ganska emot att köpa pocket. Men nu blandas det ganska ordentligt så det spelar ingen roll. 

03. Påhittat eller verklighetsbaserat? (Fiction/non fiction)
Mest påhittat. Men ibland läser jag verklighetsbaserat också.

04. Harry Potter eller Twilight?
Harry Potter. Jag gillade Twilight också, men Harry Potter-böckerna är magiska på ett alldeles speciellt sätt. 

05. Fantasyvärld eller vår värld? 
Det spelar inte så stor roll för mig. Båda funkar.

06. Kindle, iPad eller annat? 
Vanlig bok, jag läser inte på Kindle eller iPad eller mobilen. 

07. Låna eller köpa böcker? 
Min ekonomi tillåter inte så mycket köp som jag skulle vilja, så jag har hittat tillbaka till min kärlek för biblioteket. Men när jag är på "min" andrahandsbutik och kan hitta billiga böcker så är jag i himlen. 

08. Bokhandlar eller online? 
Både och. Är jag inne i Karlstad så är det ju så mysigt att gå i bokhandlar, men det är smidigt med onlinebutiker. 

09. Fristående bok eller trilogi?
Det varierar lite. Ibland är det skönt med fristående böcker, men ibland är det mysigt med serier så man får komma tillbaka till samma personer och miljöer. 

10. Tjock bok eller kort bok?
Jag läser ju både och, men måste jag välja blir det tjock. 

11. Romans eller action?
Hm. Kan det inte vara blandat? 

12. Mysa under en filt eller steka i solen?
Steka i solen betyder att det är sommar, och sommar gillar jag.

13. Varm choklad eller latte?
Varm choklad.

14. Läsa recensioner eller bilda egen uppfattning?
Bilda egen uppfattning helt klart! Jag kan läsa vad andra tycker om böcker men jag läser helst själv och bildar mig en egen uppfattning om hur en bok är. 

Jag tror så många har gjort den  här nu så jag taggar ingen speciell :). 

fredag 16 november 2012

Nya bokfynd!Jag var på "min" andrahandsbutik idag, och självklart gjorde jag lite fynd!


 • Vargbröder av Michelle Paver
 • Alltid Odd av  Dean Koontz
 • Nattvandraren av Andrew Taylor
 • Stark av Stephen King
 • Skumtimmen av Johan Theorin

En fin liten hög för 16 kronor :) 

Veckans bokbloggsjerka


Fredag igen! Dags för en ny jerka inne hos Annika och veckans uppgift är;

Nämn en titel som du ”går igång på,” på ett antingen positivt eller negativt sätt.  

Hm. Klurigt, jag tror inte jag tänker så mycket på titlar på det sättet. Men efter att ha funderat ett tag så tror jag att jag kan ge ett svar på det i alla fall. 

En titel som jag gillar lite extra mycket är; 

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket (av Gunnar Ardelius). Jag kan inte riktigt förklara varför jag gillar den men i mitt funderande så var det den som fastnade i tankarna. Jag vet att jag har boken, men insåg precis att jag inte vet vart sjutton den är! 


Åh just ja, jag kom på en till. Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, den titel ger mig lite gåshud eftersom det är en känsla jag har kunnat känna igen mig i under vissa perioder av livet.

onsdag 14 november 2012

Rosemarys baby av Ira Levin


Originaltitel: Rosemary's baby
Sidor: 192

"Ett ungt par - han skådespelare i börja av sin karriär, hon från en liten landsortsstad - får sin drömvåning i ett gammaldags, trivsamt hus i New York. Allt går som de önskar sig. De får glada vänner i ett äldre par i våningen bredvid, han får plötsligt de roller han så hoppats på, hon väntar den baby de drömt om. Men in i lyckan smyger sig omärkligt en känsla av något elakt, något ondskefullt, något ohyggligt. Och när Rosemarys ende riktige vän plötsligt dör, börjar hennes otroliga misstankar långsamt bekräftas..."
En vän frågade mig för ett tag sedan om jag hade sett filmen Rosemarys baby. Det hade jag inte gjort så jag googlade lite och upptäckte då att det fanns en bok. Självklart fick boken komma hem innan filmen kan ses.

Det här var en riktigt ryslig bok. En spänning som var sådär perfekt krypande som jag vill att den ska vara. Följt av frustration över händelser och ilska och oro. Jag satt till slut väldigt förvirrad över om det var verklighet för huvudpersonen eller om det var inbillning. Det var först på slutet jag insåg hur det låg till. Sådant gillar jag också! När man inte riktigt vet.

Det enda jag inte var så förtjust i var slutet, i alla fall inte direkt efter jag hade läst ut den. Nu, ungefär en dag efter, så känns det mer okej. Kanske för att jag upptäckte att det finns en fortsättning. Den känns väldigt nödvändig för mig att läsa nu så jag får lite mer svar på hur det går.

tisdag 13 november 2012

Paket i brevlådan!

Nu, ska jag säga er, är jag så glad så jag inte vet vart jag ska ta vägen! Jag fick ett paket idag, som innehöll lite bokiga julklappar. Och en sak till...en tidig julklapp till mig själv kan man säga.

Titta titta titta!


Iiih min allra första Doctor Who-bok! Jag struntar nästan i om den inte är bra, den är så fin och jag vill verkligen samla på dem! De skulle få en alldeles egen hylla där de skulle få stå och vara underbara.


Ja, en aning glad som sagt :). Ser fram emot att läsa den snart!

Hemsökelsen av Shirley Jackson


Originaltitel: The Haunting of Hill House 
Sidor: 204

"Fyra sökare har kommit till det övergivna, sällsamma Hill House. Doktor Montague, forskare på jakt efter bevis för existensen av övernaturliga fenomen. Theodora, hans levnadsglada assistent. Eleanor, en ensam kvinna på jakt efter ett skäl att leva. Luke, Hill Houses nyckfulle framtida ägare. 
De tror alla att är ensamma i Hill House."
Den här boken hittade jag tack vare Lingonhjärta! Då var det bara att söka på biblioteket och bli lite barnsligt glad när jag hittade den.

Jag satt på nålar väldigt stora delar av boken. Med hjärtat som klappade hårt i bröstkorgen. Det är ju ett stort, läskigt hus, människor som besöker det och blir så gott som bortkopplade från omvärlden. Och så klart underliga saker som händer. Allt som får delen av mig som vill bli lite skrämd att dansa av glädje.

Så den passade mig alltså väldigt bra. Fast mest gillade jag ungefär första halva av boken, lite mer. Det var då jag var mest spänd och kunde hoppa till om något okänt ljud hördes i lägenheten. Sedan tappade jag en aning av den verkligt påträngande skräcken tyvärr. Boken var fortfarande bra, men jag upplevde den inte lika skrämmande längre. Exakt varför kan jag inte svara på.

Efter ett tag insåg jag att jag faktiskt sett filmversionen av den här berättelsen för flera år sedan. Jag minns inte så många detaljer av den, men har för mig att även den skrämde mig en del. Kanske borde se om den någon dag.

Allt som allt, en väldigt bra bok! Får nog läsa lite mer Shirley Jackson i framtiden. 

lördag 10 november 2012

Veckans bokbloggsjerka
Då var det helg igen och dags för en ny jerka inne hos Annika! Veckans fråga är;

Har du en ”guilty pleasure” eller en favorit som eventuellt kan förvåna oss jerkare?

Hm. Nej jag tror inte jag har det. Jag har läst en hel del av Virginia Andrews och jag vet att hennes böcker kanske inte ses som bra av ganska många. Men jag skäms inte för dem. Vissa killkompisar har nog retat mig lite tidigare för att jag gillar Margit Sandemo så mycket, "tantsnusk" är väl det de ser hennes böcker som. Men jag skäms absolut inte för att jag har hennes böcker heller. Jag gillar dem ju så :). 


fredag 9 november 2012

Vinst och bibblo

Vilken härlig bokdag det har varit idag! Först fick jag hem en jättefin bokvinst från Olika sidor, jag fick reda på igår att jag vann hans tävling och redan idag landade böckerna i min brevlåda! Tusen tack!

Till hjälp för att presentera vad jag vann har jag min lilla foxterrier Nitro; • Udda verklighet av Nene Ormes 
 • Flickan från ingenstans av Justin Cronin
En otroligt fin vinst som jag blev jätteglad för! Två böcker som jag, tack vare andra bokbloggare, varit sugen på att läsa! 

Sedan, faktiskt direkt efter jag hämtat posten, drog jag vidare till biblioteket. Lämnade tillbaka lite böcker, och kom så klart ut med några andra.
Här får min lite större berner sennen Aramis agera modell med böckerna; 


 • Rosemarys baby av Ira Levin
 • Kaninhjärta av Christin Ljungqvist 
 • Hemsökelsen av Shirley Jackson
Sedan for jag vidare till en julmarknad på Mårbacka, Selma Lagerlöfs hem :). Det är en mysig tradition vi har. I år hade vi till och med fått lite snö så det blev extra mysigt att gå runt där när det mörknade. 

Så nu är jag en väldigt glad och nöjd filur. Hundarna är också glada, de fick varsitt grisöra som tack för hjälpen med att visa upp böckerna :).

tisdag 6 november 2012

Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear


Originaltitel: Maisie Dobbs

Sidor: 309

"Året är 1929 och den unga Maisie Dobbs har nyligen startat en egen privatdetektivbyrå i London. Maisie är på många sätt en ovanlig person - hon är kvinna och privatspanare och hon började sin bana med att arbeta som tjänsteflicka i ett aristokratiskt hem i London. Tack vare sin husmors försorg, fick hon studer i Cambridge och tog sedan tjänst som sjuksköterska under första världskriget. Trots sin ungdom besitter Maisie en vidsom, erfarenhet och styrka som kommer väl till pass i hennes första fall. En ung man dör under mystiska omständigheter efter att ha donerat alla sina tillgångar till ett hem för krigsskadade män och Maisies intelligens och klokhet sätts på prov."
Här gick det undan! Började läsa den igår på kvällen och nu är den utläst. Lite kanske det beror på att jag började på den här i Kiruna förra året, men eftersom mamma behövde något att läsa slutade jag och lämnade över den till henne. Så även om jag läste den från början nu, kunde jag skumma igenom en del bitar som jag kom ihåg bra.

Och åh vad jag gillar den här boken! Den är alldeles lagom mysspännande. Väldigt lätt att läsa och svår att lägga ifrån sig. Jag tycker väldigt mycket om Maisie Dobbs och det är intressant att läsa om hennes liv både som privatspanare och om hur hennes liv var innan. Boken är nämligen uppdelad i tre delar, det börjar i hennes nutid, sedan går det tillbaka till hennes dåtid, och sen tillbaka till hennes nutid igen. Men det blir inte krångligt att läsa pga det utan flyter på bra ändå.

Jag vill verkligen läsa de andra böckerna Maisie!

måndag 5 november 2012

Mörkersikt - Annorlunda sagor om Kaos av Johannes Källström


Sidor: 420

"Vad händer när människor i en modern och normal verklighet förlorar fotfästet? 
När högre, lägre eller yttre makter kryper närmare och förgör. Läsaren får följa med när författaren utforskar gränserna i sju berättelser av skiftande karaktär, alla med det gemensamma att de är skrämmande och kittlar fantasin. Det är inga barnsagor som berättas i Mörkersikt, men barnahjärtat i dig kommer kanske att bulta igenkännande när historierna hittar sin botten i gamla folksagor."

Den här boken skaffade jag i Kiruna under förra vintern. Det första som fångade mitt intresse var omslaget som jag tycker är väldigt snyggt. När jag sedan läste vad den handlade om så var den ett måste att köpa.

Boken innehåller alltså sju olika berättelser, den röda tråd som binder dem samman är polisen Owe Tycho (fast nu insåg jag att han nog inte dök upp alls i den sista). Det är på hans bord allt hamnar; alla underliga och hemska saker som händer. Jag läste på adlibris att någon tyckte att berättelserna skulle ha kortats ner för att bli bra, men jag tycker helt tvärtom. Jag gillade flera av dem så mycket att jag gärna hade sett att de var längre så det kunde hända mer och man kunde få lite fler svar.

Tre stycken tyckte jag var läskiga och jag satt ganska spänd större delarna under de berättelserna. En var lite lagom läskig men inte lika bra ändå. En annan var nja, sådär. Och den sista tyckte jag mest var fin på något vis, inte läskig på samma sätt som de andra. Men det var en bra avslutning på boken, så det var inget som störde mig.

Allt som allt så var det en bra läsupplevelse! Jag har lyssnat på Johannes Källströms andra bok Offerit tidigare också. Även där dyker Owe Tycho upp och jag har för mig att den också var ganska läskig. Så, bra skrivet Johannes Källström! :)

fredag 2 november 2012

Aska av Yrsa SigurdardottirOriginaltitel: Aska 
Sidor: 364

"En kvinna dör en mycket plågsam kvävningsdöd i Reykjavik. Polisen tror först att det är självmord, men det visar sig ganska snart att hon blivit mördad. 
Samtidigt pågår arkeologiska utgrävningar efter vulkanutbrottet på Västmannaöarna 1973, då flera hus begravdes i aska. Advokaten Þóra Guðmundsdóttir blir kontaktad av en man, Markús  , som motsätter sig detta. Men arkeologerna är påstridiga och utgrävningarna genomförs. Och i källaren på Markús föräldrars hus görs en fasansfull upptäckt; resterna av tre döda kroppar samt ett avhugget huvud i en låda. 
Den mördade kvinnan kopplas ihop med Markús och med vulkanutbrottet för över trettio år sedan. Þóra får ett mycket svårt fall att lösa och brottas med frågan: hur hänger dessa hemska dåd ihop?"
Jag har läst två böcker tidigare av Yrsa Sigurdardottir och gillat dem båda. Det gäller nu även för den här boken, Aska.
Kanske är jag lite extra kär eftersom det utspelar sig på Island, ett land jag alltid velat besöka och känt ett stort intresse för. Tyvärr har jag bara besökt det genom böcker än så länge, men jag hoppas det ändras någon gång i framtiden.

Aska är en väldigt intressant deckare. Jag försökte hela tiden pussla ihop bitarna själv men det visade sig till slut att jag var helt lurad. Jag hade blivit bortfintad flera gånger till och med. Vilket ju är bra! Jag vill inte sitta med svaret på gåtan redan efter några sidor, jag vill få klura och fundera och gissa. Och helst av allt då ha fel så klart, så jag får en överraskning.

Det kommer helt garanterat bli fler böcker lästa av Sigurdardottir. Hon har inte gjort mig besviken hittills!

Veckans bokbloggsjerka!Fredag igen och dags för ett besök inne hos Annika och veckans bokbloggsjerka! Veckans fråga är;
vad ska du ägna dig åt för bokliga aktiviteter under Halloween helgen?

Jag tänker väl inte så mycket på att det är Halloween-helg. Jag läser väl bara som vanligt skulle jag gissa på :). Kanske beställer lite bokiga julklappar, men förutom det är det inget speciellt som händer.