torsdag 30 mars 2017

Öga för öga, tand för tan av Mats Ahlstedt

http://www.adlibris.com/se/bok/oga-for-oga-tand-for-tand-9789176293522

Originaltitel: Öga för öga, tand för tand
Sidor: 339 (Inbunden)
Serie: Ella Werner (del 2)
Recensionsexemplar: Överraskning från Bokfabriken, tack! 
"Jag vet vem som gjorde det. / L

När Ella Werner, gärningsmannaprofilerare vid Göteborgspolisen, får ett brev undertecknat med endast bokstaven L återkommer hennes mardrömmar om maken och advokaten Leonard, som omkom strax efter en rättegång om grov mordbrand och illegalt spel.

Samtidigt begås en rad spektakulära mord vars tillvägagångssätt gör att polisen misstänker att terrorister ligger bakom. Ella börjar i hemlighet gräva i den gamla rättegången och upptäcker att det finns kopplingar till morden. När ingen annan vill se sambandet agerar hon på egen hand för att en gång för alla göra upp med det förflutna med sitt eget liv som insats."
Jag har inte läst första delen om Ella Werner, det är ingen serie jag har haft koll på överhuvudtaget faktiskt. Men det gjorde inget alls när jag började läsa den här boken som är del två. Jag får bra bakgrundsinformation under berättelsens gång och är aldrig förvirrad över något som hänt tidigare.

När jag först läste vad den handlade om var jag faktiskt lite skeptisk, det var nog delarna om terrorister och illegalt spel som gjorde det. Det lät inte som något jag vanligtvis skulle plockat upp. Däremot blev jag väldigt nyfiken av den andra delen, om Ella Werner och de anonyma meddelandena. Det gjorde så att jag började läsa.

Sedan gick det snabbt när jag väl hade tillfällen att läsa just den här boken. Den är fartfylld och spännande, det finns alltid något som händer och frågor som behöver svar. Dessutom är det inte så långa kapitel så det känns som att sidorna bara flyger förbi.

Kommer det fler böcker om Ella Werner kommer jag absolut vara intresserad av att läsa dem!

tisdag 28 mars 2017

Konklaven av Robert Harris


Originaltitel: Conclave
Sidor: 285 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tack!
"Påven är död. Bakom Sixtinska kapellets låsta dörrar sitter 118 kardinaler. De har kommit från när och fjärran, och deras uppgift är att delta i världens mest hemlighetsfulla val en konklav.
Under de följande 72 timmarna kommer en utav dem att bli vår tids mäktigaste spirituella ledare påve. Kardinalerna må vara heliga män. Men de har även ambitioner. Och rivaler..."
Det här var en bok jag var nervös för att börja läsa. Jag tror att jag ville ha en ny Änglar och demoner men insåg samtidigt att det inte skulle hända. Så jag var rädd att bli riktigt besviken på grund av mina egna tankar.

Det var så klart inget i stil med Dan Browns bok, men det gör faktiskt inget alls! Den är riktigt bra i sig själv. Jag tycker det är väldigt fascinerande att läsa om konklaven och hur allt funkar runt den, lägg till intriger och hemlighetsmakeri så har du en spännande berättelse! Det är egentligen inte ens ett högt tempo som håller igång allt men ändå höll den mig fängslad från början till slut. Jag ville veta svaren på alla hemligheter och självklart få reda på vem som till slut skulle bli den nya påven.

Det enda negativa jag egentligen kan säga är att det blev lite förvirrande ibland med namnen på alla olika kardinaler, men det gick att ta sig igenom.

måndag 27 mars 2017

Se mig, Medusa av Torkil Damhaug


Originaltitel: Se meg, Medusa
Sidor: 405 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tack!
"Vi är bundna till varandra. Det var det du ville säga den där gången du berättade om tvillingarna som ingen kunde skilja åt. Det spelar ingen roll hur mycket du låtit mig dö i dina tankar.
Axel Glenne, sonen till en norsk krigshjälte, driver en lukrativ läkarmottagning och lever ett till synes harmoniskt familjeliv. Morgonen efter en tung jour händer det som kommer förändra hans tillvaro helt: En kvinna hittas död i Nordmarka, med skador som ser ut att komma från en björn. Kort därefter hittas ännu en kvinna riven och dödad. Förutom de brutala skadorna verkar kvinnorna inte ha någonting gemensamt ... utom Axel Glenne."
Det här var en överraskning som dök upp i brevlådan och sånt är ju alltid trevligt! Det var ingen titel eller författare jag kände igen sen innan så jag hade inga förväntningar när jag började läsa.

Se mig, Medusa är en lättsmält och snabbläst deckare. Jag läste ut större delen av den under en ledig dag. Ändå är det något som inte riktigt fångar mig med den, den är okej men inte mer än så. Jag kanske aldrig riktigt fastnar för Axel Glenne. Han blir inte levande för mig.

Däremot ska jag säga att den har oväntade vändningar som lurade mig ganska länge! Jag tror många kan uppskatta den men för mig klickade det inte helt.

torsdag 23 mars 2017

Bokrean 2017

Ni trodde väl inte att jag glömt rean i år? Inte en chans! Det har dykt upp en hel del böcker här hemma på grund av den faktiskt. Men det förvånar väl ingen? Nä jag trodde inte det heller.

 • Så funkar allt 
 • Timmarna
 • Det är inte jag, det är du
 • Köld
 • Arthur
 • Morden på Mangle Street
 • Historien om Quiet Dell
 • Hundkonster
 • De försvunna
 • Hunden som skms
 • Polarexpeditionen 
 • Mystik på svenska slott
 • Silkesmasken 
 • Gökens rop
Både Mystik på svenska slott och Morden på Mangle Street är redan utlästa. Gökens rop har jag läst för länge sedan men jag kunde inte låta bli när den och tvåan, Silkesmasken, fanns så billigt. Jag är riktigt nöjd med mina fynd kan jag lova! Nu är det bara läsa, läsa, läsa.

onsdag 22 mars 2017

Mystik på svenska slott av Amelie Ehrensvärd Cardell & Susanne Martinelle


Originaltitel: Mystik på svenska slott
Sidor: 276 (Inbunden)
"Rysligt välkomna att följa med in i sjutton slott och herresäten i Sverige.

Författaren Amelie Ehrensvärd Cardell och fotografen Susanne Martinelle har träffat ett flertal modiga slottsägare och anställda som bjuder på sina mest oförklarliga upplevelser. Möten med avlidna släktingar, föremål som mystiskt byter plats, en märklig parfymdoft mitt i renoveringsdammet och paralyserande kyla som släpper greppet först efter en stund. För att bara nämna något

De nutida spökberättelserna, som aldrig tidigare funnits på pränt, varvas med intressant slottshistoria och vackra, nytagna bilder. Läsarna får också ta del av sägner som förts vidare från generation till generation. Här ryms allt från elaka troll, till en inmurad pojke som man absolut inte bör leta efter och puckelryggen som inte får ro i sin grav."
Det här är helt enkelt en bok där personer som bor eller har bott på olika slott och herresäten runt om i Sverige berättar om de övernaturliga upplevelser de varit med om. Det är allt från känslor till att faktiskt ha sett spöken.
Blandat med det är det fina fotografier från de olika platserna och lite allmän information om vilka som levt där och vad som hänt under åren. Vilka som dött och vilka sägner det finns, lite allt möjligt.

För mig som är intresserad av spöken och tror på det så är det här så klart väldigt fascinerande att läsa. Men man ska väl ha det intresset för att uppskatta boken. Det är en perfekt present om man har någon sådan person i sin närhet! Det finns dessutom en som handlar om teatrar istället för slott. Den kanske också inhandlas någon gång.

tisdag 21 mars 2017

Morden på Mangle Street av M.R.C Kasasian


Originaltitel: The Mangle Street Murders
Sidor: 333 (Inbunden)
"Året är 1882 och den unga, föräldralösa March Middleton har precis rest till London för att bosätta sig hos sin förmyndare Sidney Grice efter sin fars död. Sidney är landets mest berömde privatdetektiv och March har knappt hunnit anlända förrän han får ett nytt fall på halsen.En ung kvinna har blivit brutalt mördad och allt pekar på att hennes make är den skyldige. Offrets mor är dock övertygad om motsatsen och March erbjuder sig att göra ett försök att rentvå honom.
Spåren tar dem på en resa från East Ends mörkaste gränder till de ståtliga viktorianska villorna i Bloomsbury. Varje ny ledtråd gör Sidney övertygad om klientens skuld, men snart blir det även uppenbart att fallet riskerar att krossa hans goda rykte som privatdetektiv."
Det här var en riktig pärla! Jättemysig deckare, om man nu kan säga mysig om en bok som handlar om mord. Men det är faktiskt det. En pusseldeckare i det viktorianska England, kan det bli bättre? Det var verkligen en berättelse jag inte ville skulle ta slut. Det är ganska hemska mord ändå men hela atmosfären gör att det aldrig blir för mörkt eller vidrigt.

Förutom mord och mysterier finns det även en hel del humor, jag satt och log för mig själv flera gånger under läsningen och det är väl kanske inte så vanligt när man sitter med en deckare i handen. March är en underbar karaktär som verkligen bara vill göra gott. Det kanske gör henne lite naiv ibland men hon har hjärtat på rätt ställe. Hennes förmyndare Sidney Grice är å andra sidan svår att tycka om men hans förmåga att lägga ihop ett och ett är ju det som tar boken framåt. Trots att man kanske inte alltid håller med hans sätt att bete sig.

Jag hoppas det kommer många böcker i den här serien för jag vill fortsätta läsa! Helst nu!

onsdag 15 mars 2017

Striden i skogen av Susanne Trydal & Daniel Åhlin


Originaltitel: Striden i skogen
Sidor: 262 (Kartonnage)
Serie: Hallahem (del 3)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från författarna, tack!

"Vitterfolket hotas av onda krafter från flera håll. De går inte längre säkra utanför Hallahem. Men inte ens i staden under berget är det sig likt längre och folket splittras när en ny rådman ska väljas. 
 Torun, Tilda och deras vänner försöker bekämpa tillsammans bekämpa fienderna. Men ingen vet hur den uråldriga ondskan i skogen kan stoppas, eller hur länge vittrorna kan gömma sig för Vakarna, det hemliga sällskap som jagar dem. 
 Den avgörande striden kommer allt närmare. Kommer vitterfolket någonsin få leva i fred? Kan vänskap och kärlek vinna över hat och hämndlystnad?"
Äntligen har jag fått läsa den avslutande delen i Hallahem! Vilken underbar läsresa jag fått följa med på i de här böckerna. Jag är så tacksam mot författarna för att de låtit mig få läsa om och lära känna Torun, Tilde och alla andra.

Det här är riktigt bra urban-fantasy som blandar det moderna livet med svensk folktro. Vittror, rån och andra skogsväsen finns och lever gömda i skogarna. Men de hotas på flera sätt och i tredje boken är det verkligen allvar. Det är fartfyllt, spännande och lättläst. Perfekt för åldersgruppen och även uppåt. Jag fullkomligt älskar det och är betydligt äldre än 12.

Har ni ännu inte läst trilogin om Hallahem är jag avundsjuk på att ni fortfarande har det nöjet framför er. Gå och läs nu!

tisdag 14 mars 2017

De tre följeslagarna av Stephen King


Originaltitel: The Drawing of the Three
Sidor: 413 (Storpocket)
Serie: Det mörka tornet (del 2)
"På en öde strand vid världshavets strand finner Roland av Gilead, den siste revolvermannen, tre sällsamma dörrar. De öppnas alla till vår egen värld, men till skilda tider och människor. Dörrarna leder Roland till den hätske, trotsige Eddie Dean, till den modiga, sargade Odetta Holmes, och till den sadistiske mördaren Jack Mort.
Här fortsätter Stephen King sin saga om Rolands sökande efter Det mörka tornet. Han får medhjälpare men också en glimt av de väldiga krafter han måste övervinna. Och när färden fortsätter är Roland sargad i kropp och själ."
Jag gillade del ett och det här blir bara bättre med bok nummer två. Nu är jag verkligen inne i Rolands värld och vill bara läsa, läsa, läsa. Samtidigt får jag ta det lugnt och ta lite andra böcker mellan delarna, det ska ju inte ta slut för snabbt heller.

I del två får Roland sällskap och det är verkligen färgstarka karaktärer som dyker upp. Eddie är en riktigt stark typ, utan att förstå det själv. Odetta är så fin och hennes historia är helt otroligt. Och till sist har vi Jack Mort, ett riktigt svin rent ut sagt. Tillsammans blir det en galet spännande berättelse.

Nu ser jag fram emot del tre och vad som ska hända där!

måndag 13 mars 2017

Isporten: Mörkt vatten av Jonna Berggren


Originaltitel: Isporten: Mörkt vatten
Sidor: 127 (Inbunden)
Ålder: 9-12 
Serie: Isporten (del 1)
Recensionsexemplar: Från Olika förlag, tack! 
"Jamina har alltid varit annorlunda. Som det där att hon kan hålla andan nästan hur länge som helst, och klara kyla bättre än alla andra. I alla fall nästan alla andra. När Milo börjar i hennes skola upptäcker Jamina att det finns fler som hon. Snart upptäcker även Väktaren Ismail deras speciella förmågor. Det är Ismail som vaktar den sista Isporten, vägen till en värld där magi och mystik är en självklarhet. En värld som håller på att gå förlorad och som bara Jamina och Milo kan rädda."
Det här är fantasy för mellanåldern, där det finns en annan värld man tar sig till genom olika portar. Nu finns bara en kvar och dess Väktare börjar bli orolig att även den ska stängas så hans värld försvinner för alltid. Hoppet står till Jamina och Milo.

Jag vet inte hur många delar som är planerade för serien men jag kan säga att det är en jag gärna följer. Det är spännande och samtidigt ganska vardagligt, i alla fall i den här första delen där de är i våran värld. Jag gissar på att magin och allt annat får större plats i kommande delar! Hur som helst är det här en bra och lovande början.

Milo och Jamina är lätta att tycka om och känna igen sig i, även om de har speciella förmågor. Lite extra avundsjuk är jag på att de kan prata med djur, det har jag alltid velat kunna!

Det är en bra bok för den fantasynyfikne att börja med! Andra delen verkar vara på väg senare i vår så det finns något att se fram emot också.

torsdag 9 mars 2017

Revolvermannen av Stephen King


Originaltitel: The Gunslinger
Sidor: 221 (Storpocket)
Serie: Det mörka tornet (del 1)
"I en främmande värld med genklanger från vår egen möter vi för första gången Roland av Gilead, den siste revolvermannen, en ensam hämnare ständigt på väg genom ett ödelagt land på jakt efter den undflyende mannen i svart.  
Här lägger Stephen King grunden till sagan om Det mörka tornet. Vi får en glimt av vad Rolands värld har blivit, men inte av hur. Vi träffar Jake, pojken från New York som blir Rolands vän och som ställer honom inför hans livs svåraste val.  
Ännu är Det mörka tornet avlägset. Men det ekar som en storm i fjärran."
Jag fick hela Det mörka tornet i alla hjärtans dag present, tror ni det var en glad tjej här då? Det kan jag lova att det var!

Den här serien har jag velat läsa länge, det är ju något väldigt annorlunda av King! Däremot hade jag läst att många tycker att första boken är seg och tråkig. Så lite nervös var jag när jag började. Men det kanske är bra att gå in så för jag blev bara positivt överraskad! Det var ju inte alls tråkigt eller segt, det var jättebra direkt!

Jag gillar hur Rolands värld knyts ihop med vår egen litegrann utan att man riktigt får förklarat hur eller varför. Men på något vis funkar det och det gör det här äventyret extra fascinerande. Roland själv är också en intressant figur och jag följer honom med spänning. Som man ser här på bloggen är jag redan på bok två och jag är fortfarande fast.

Jag hoppas resten av serien fortsätter så här bra!

onsdag 8 mars 2017

Den sista delen är här!


Äntligen! Den sista delen i trilogin om Hallahem är här! Den dök upp som en mycket efterlängtad överraskning i brevlådan. Tusen tack till författarna för det! Det har varit så roligt att få följa med på det här äventyret och jag ska njuta av den här sista boken. Sedan kommer det vara sorgligt att det är över men jag hoppas ni fortsätter skriva på annat.

Och, ser ni hur vackra de är?! Jag tror faktiskt den här sista, den gröna, är min favorit.

tisdag 7 mars 2017

Dödens märken av Veronica Roth


Originaltitel: Carve the Mark
Sidor: 447 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Modernista, tack! 
"Cyra är syster till Ryzek, den brutale tyrann som regerar över Shotet-folket. Cyras flödesgåva ger henne en kombination av smärta och makt - vilket gör det möjligt för hennes bror att utnyttja henne för att plåga sina fiender. Men Cyra är mycket mer än bara ett vapen i sin brors händer: Hon är motståndskraftig, hon kommer snabbt på fötter, hon är smartare än han tror.  
 Akos är från den fredsälskande nationen Thuvhe och har en gränslös lojalitet till sin familj. Han skyddas själv av sin ovanliga gåva, men när han och hans bror fängslas av Shotet-soldater är Akos beredd att göra vad som helst för att få ut sin bror levande därifrån. När Akos kastas in i Cyras värld verkar fiendskapen mellan deras länder och familjer oöverstiglig. De måste hjälpa varandra för att överleva - eller förgöra varandra Ska de kunna återta kontrollen över sina flödesgåvor, och återställa maktbalansen i sin värld?"
Det här var en överraskning från Modernista, men självklart hade jag hört talas om den innan. När en så populär författare är aktuell med en ny bok är det svårt att missa det.

Roth bjuder på en spännande och intressant historia. Det är kanske inte alltid fartfyllt men karaktärerna och själva berättelsen driver på ändå. Jag tycker verkligen om Cyra, hennes liv och kamp med sina gåva och mot sin onda bror är de delar jag tycker mest om att följa.
Akos är också en bra karaktär, han växer verkligen under resans gång. Eller, det gör de båda två faktiskt, riktigt mycket.

Det verkar som att det ska bli en serie av det här också och personligen känner jag nog att jag hade varit nöjd om allt fått ett avslut i den här boken. Jag tyckte om den men det hade räckt som en fristående bok.

onsdag 1 mars 2017

Spionen på spökskolan av Jesper Lundqvist


Originaltitel: Spionen på Spökskolan
Sidor: 195 (Kartonnage)
Ålder: 9-12 
Serie: Spökskolan (del 1)
Recensionsexemplar: Från Olika Förlag, tack!
"Om det inte varit för getingen hade Silas inte märkt att handen blivit osynlig. Han hade inte heller fått reda på att skolans vaktmästare inte bara var en vaktmästare. Eller att det fanns urgamla gångar som bredde ut sig under skolgården. Och han hade absolut inte upptäckt den märkliga dimman som väller in när klockan slår midnatt. Om Silas hade fått välja skulle allt vara som vanligt. Men det får han inte. Istället dras han in i en helt ny värld, där faror lurar bakom varje hörn."
Spionen på Spökskolan fick jag en förfrågan om att läsa och den lät både rolig och spännande så jag tackade ja. Här får vi möta Silas, hans två mammor, en väldigt underlig vaktmästare och en del mystiska spöken och gastar.

Humor blandas med äventyr när Silas helt plötsligt blir osynlig, som ett spöke utan att ha dött. Han får börja i Spökskolan som ligger i samma byggnad som den vanliga skolan fast på nätterna, så klart, eleverna och lärarna är ju spöken. Silas försöker smälta in men den hemska rektorn anlitar honom som spion och då vågar han inte annat än att lyda.

Det är en bok perfekt för bokslukaren i rätt åldersgrupp. Den är inte för läskig trots alla spöken och jag fick skratta en del också!