måndag 29 januari 2024

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

 

Originaltitel: Therése Söderlind
Sidor: 589 (Inbunden)
"En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen. 
Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet. Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd."

Det här har varit långsam läsning. Jag påbörjade den någon gång i...november kanske? Men sen blev den liggande och jag fick ta nya tag i början på det nya året.

Grejen är att jag tycker det är en bra bok. Men samtidigt har det varit andra böcker som lättare fått min uppmärksamhet. När jag väl suttit med den har jag tyckt om den men jag har inte dragits till den de stunder jag inte läst den. Jag vet inte riktigt varför? Något med skrivsättet, eller att den ibland kändes lite seg kanske? 

Boken är uppdelad så vi får följa 4 olika karaktärer. Två mer i nutid och två i dåtid. Jag gillar mest karaktären Malin i dåtid. Hon lever under häxprocesserna och blir anklagad för att vara en häxa och riskerar att brännas på bål. I nutid följer läsaren en far och en dotter som börjar se tillbaka på sin släkts historia. Den fjärde vi följer är Malins svärson som tänker tillbaka på hur det var när både Malin och hans egen mamma stod anklagade. 

Det är väldigt intressant och de dåtida delarna är som sagt mina favoriter. Nutiden fastnar jag inte lika mycket för även om allt är väldigt välskrivet och bra. Jag trodde nog jag skulle tycka om den ännu mer än jag faktiskt gjorde.

onsdag 24 januari 2024

Väggen av Marlen Haushofer

 

Originaltitel: Die Wand
Sidor: 229 (Pocket)
"En kvinna reser med ett par vänner till en stuga i bergen och blir ensam kvar sedan de gått för att besöka en närbelägen by. Hon upptäcker att hon blivit avskuren från resten av världen av en genomskinlig men ogenomtränglig vägg. Hon måste likt en Robinson klara sig ensam utan en aning om vad som hänt eller hur länge hennes belägenhet ska vara. Ett gastkramande drama om en möjlig framtida katastrof."

Jag har velat läsa Väggen i flera år, ända sedan en tidigare kollega pratade om hur mycket hon tyckte om den. För ett tag sen fick jag en pocketutgåva av henne och nu blev det äntligen dags att läsa den!

Det är en ganska stillsam berättelse. Trots att huvudkaraktären, som aldrig får ett namn, är med om något väldigt stort och omvälvande tar sig historien fram i ett ganska lugnt tempo. Hon lär sig att leva i det nya normala tillsammans med en hund, en katt och en ko. Hon gör sitt allra bästa för att försöka hålla dem alla vid liv och vi får följa med genom deras dagar och alla svårigheter hon stöter på. 

Jag gillar den verkligen. Det känns som att det är en bok som kommer dyka upp i tankarna länge och jag önskar nästan att det fanns en fortsättning. Det är så mycket mer jag vill veta samtidigt som det var logiskt att den slutade när den gjorde. 

måndag 22 januari 2024

Brave New World av Aldous Huxley

 

Originaltitel: Brave New World
Sidor: 229 (Häftad)
"Far in the future, the World Controllers have created the ideal society. Through clever use of genetic engineering, brainwashing and recreational sex and drugs all its members are happy consumers. Bernard Marx seems alone in feeling discontent. Harbouring an unnatural desire for solitude, and a perverse distaste for the pleasures of compulsory promiscuity, Bernard has an ill-defined longing to break free. A visit to one of the few remaining Savage Reservations where the old, imperfect life still continues, may be the cure for his distress."

De första kapitlen i Brave New World tog tid att läsa. Det var ganska svårt språk och jag fick stanna upp och fråga sambon om ord då och då. Andra gånger stannade jag för att läsa vissa stycken högt för att se om jag verkligen förstod det som stod rätt. Ibland på grund av språket och ibland bara för att jag blev lite chockad över vad som faktiskt utspelade sig på sidorna. 

Efter några kapitel släpper det och jag får till ett bättre flyt i läsandet. Berättelsen drar igång mer och jag är fascinerad av samhället som beskrivs samtidigt som det är ganska obehagligt på många sätt. Bland karaktärerna är det egentligen ingen speciell jag fastnar för, det känns aldrig som man kommer dem riktigt nära. Det kanske i och för sig beror på hur hela samhället är uppbyggt, alla är glada och nöjda hela tiden och ifrågasätter inget så det finns inget riktigt djup i det. 

Jag är glad i alla fall glad att jag har läst den här klassikern nu och den gav upphov till många funderingar och tankar. 

onsdag 17 januari 2024

Bland drakar och dragqueens: Sagobok

 

Originaltitel: Bland drakar och dragqueens: Sagobok
Sidor: 48 (Inbunden)
Ålder: 3-6
"Färgsprakande, nyskapande och viktigt när dragshow-teatersällskapet Bland drakar och dragqueens tolkar klassiska sagor.

Budskapet i all deras verksamhet handlar om läsfrämjande, tolerans och inkludering, såväl som lekens och fantasins kraft till förändring. Nu kommer deras första barnbok, Bland drakar och dragqueens: Sagobok."

Det här är en färgsprakande sagobok som innehåller tre sagor: Askungen, Hans och Greta och Rödluvan och Vargen. Men det är inte de klassiska versionerna som många är vana vid. Här har de fått lite mer moderna tolkningar och tar upp ämnen som ensamhet och att våga vara sig själv. 

Illustrationerna är så färgglada och drar verkligen blickarna till sig. De olika berättelserna är inte för långa så jag kan tänka mig att små lyssnare orkar ta sig igenom en saga utan större problem. 

Det är en fin bok och jag ska skicka vidare den till en vän som har barn!

måndag 15 januari 2024

Gallows Hill av Darcy Coates

 

Originaltitel: Gallows Hill
Sidor: 377 (Häftad)
"The Hull family has owned the Gallows Hill Winery for generations, living and working on the beautiful grounds where they grow their famous grapes. Until the night Mr. and Mrs. Hull settle down for the evening...and are dead by morning. When their daughter, Margot, inherits the family business, she wants nothing to do with it. The winery is valued for its unparalleled produce, but it's built on a field where hundreds of convicts were once hanged, and the locals whisper morbid rumors. They say the ground is cursed. It's been more than a decade since Margot last saw her childhood home. But now that she's alone in the sprawling, dilapidated building, she begins to believe the curse is more than real-and that she may be the next victim of the house that never rests..."
Jag gillar verkligen Coates böcker. Nu har jag läst tre stycken och Gallows Hill är faktiskt min nya favorit! Den var så otroligt spännande och mina nerver höll på att gå sönder. Jag läste stora delar när jag var ensam hemma och det var kanske inte det smartaste, jag hoppade till för varje litet ljud. Eller vem försöker jag lura, det är ju så jag vill ha mina skräckböcker!

Hon lyckas verkligen beskriva de läskiga scenerna så levande. Det känns som att jag har sett allt hända på film, fast det bara varit i mitt eget huvud. Men jag hade gärna sett den som film! Det känns som den hade passat perfekt som det om den görs bra.

Jag gillar Margot som karaktär, hon har mycket att hantera och bearbeta efter sina föräldrars död. Som att inte det vore nog får hon ett hus där det verkar hända skumma saker och det blir bara värre och värre.

Coates har blivit en favorit och jag är glad att jag fortfarande har många av hennes böcker kvar att läsa!

torsdag 11 januari 2024

The Book of Cold Cases av Simone St. James

 

Originaltitel: The Book of Cold Cases
Sidor: 341 (Häftad)
"In 1977, Claire Lake was shaken by the Lady Killer Murders: Two men, seemingly randomly, were murdered with the same gun, with strange notes left behind. Beth Greer was the perfect suspect, but she was acquitted. 
In 2017, Shea Collins runs a true crime website, a passion fuelled by the attempted abduction she escaped as a child. When she meets Beth by chance, Shea asks her for an interview. To Shea's surprise, Beth says yes. The allure of learning the truth about the case from the smart, charming Beth is too much to resist, but even as they grow closer, Shea senses something isn't right."

Jag gillar verkligen hur St. James blandar mordmysterierna med det övernaturliga. Det blir aldrig för mycket utan håller sig på en perfekt nivå.

Det var ett litet extra plus att känna igen flera av fallen som huvudkaraktären Shea skrivit om på sin blogg och jag förstår hennes intresse för true crime, även om jag inte delar hennes bakgrund som ligger till grund för det. Jag gillar Shea och hänger gärna med på hennes undersökning när hon försöker lösa mysteriet med the Lady Killer Murders. Hon är lätt att känna med och jag gillar den utveckling hon gör som karaktär under berättelsen.

Den övernaturliga delen är för det mesta krypande läskig och jag tycker det är den bästa sorten. Med The Book of Cold Cases har jag läst tre böcker av författaren och jag är så sugen på att läsa mer!

onsdag 10 januari 2024

Christmas and Other Horrors - A Winter Solstice Anthology

 

Originaltitel: Christmas and Other Horrors
Sidor: 440 (Inbunden)
"The winter solstice is celebrated as a time of joy around the world yet the long nights also conjure a darker tradition of ghouls, hauntings, and visitations. This anthology of all-new stories invites you to huddle around the fire and revel in the unholy, the dangerous, the horrific aspects of a time when families and friends come together for better and for worse. From the eerie Austrian Schnabelperchten to the skeletal Welsh Mari Lwyd, by way of ravenous golems, uncanny neighbors, and unwelcome visitors, Christmas and Other Horrors captures the heart and horror of the festive season. Because the weather outside is frightful, but the fire inside is hungry..."
Det här var perfekt läsning under mörka vinterkvällar. Som vanligt med novellsamlingar finns det några berättelser jag gillar mer, några jag gillar mindre och några jag inte fastnar för alls. 

Har du ett städat hem? Är det stökigt kan du verkligen råka illa ut. Jultomten kanske inte är så snäll som du tror. Vad kan gömma sig i en grotta på en strand? Eller ute i skogen? En bastukväll med svärfar i Finland kan väl inte vara så farligt, eller?

Jag tycker inte den är superläskig, utan mer stämningsfull och obehaglig. Det varierar så klart lite från berättelse till berättelse också. Men det är ingen bok som ger mig mardrömmar, i och för sig kanske min tröskel för sånt är ganska hög nu för tiden. 

Jag gillade den hur som helst! Det var läsning att se fram emot och vill man ha något spännande inför kommande julläsning så är det här ett tips.

måndag 8 januari 2024

Pet av Akwaeke Emezi

 

Originaltitel: Pet
Sidor: 239 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Revolutionen är över och folket har segrat. Monstren är borta från staden Lucilles gator det är i alla fall vad alla säger och tror. Men en dag kliver en varelse ut ur en av Jams mammas tavlor. Den säger att den heter Pet och har kommit för att jaga ett monster hemma hos Jams bästa vän. Medan alla andra lever i förnekelse måste Jam bestämma sig för om hon ska tro på Pet och vara med i jakten. Inte bara för att skydda sin vän, utan också för att ta reda på sanningen, hur smärtsam den än är.

Men hur räddar du världen från monster, om ingen vill erkänna att de existerar?"

Det här är en riktigt, riktigt bra berättelse om Jam, en transtjej som lever i en stad som är fri från monster. Folk kan leva öppet och tryggt för alla onda människor är borta. Jam vet inget annat, monstren försvann från gatorna innan hon föddes. 

Men så dyker Pet upp och säger att den har kommit för att jaga ett monster och vi får följa med Jam när hon beslutar sig för att hjälpa till i jakten. Hennes bästa vän kan vara i fara så hon vill göra allt hon kan, även om det är svårt för henne att acceptera att något ondskefullt fortfarande kan finnas i samhället utan att någon vet om det. Kanske till och med bland folk hon älskar och litar på.

Det är en gripande berättelse och jag läste ut den på en dag. Nästan under en sittning. Det var så svårt att lägga undan den. Den behandlar tunga ämnen och jag kan tänka mig att den skulle fungera bra som bokcirkelbok, det finns mycket att prata om.

Jag kommer nog vilja läsa om den här på engelska någon gång och stryka under citat, det finns så många bra! Pet blev första boken jag läste ut i år och vilken start, jag lyckades pricka in en ny favorit direkt.

fredag 5 januari 2024

10 bästa böckerna 2023!

 

Ingen speciell ordning:

I spindelns nät av Rachel Caine
Legends & Lattes av Travis Baldree
Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson
Aldrig släppa taget av Frida och Tilda Boisen
The Adventures of Amina al-Sirafi av Shannon Chakraborty
Razorblade Tears av S. A. Cosby
The Last House on Needless Street av Catriona Ward
Grown av Tiffany D. Jackson
Straff av Ann-Helén Laestadius
Så länge citronträden växer av Zoulfa Katouh

torsdag 4 januari 2024

De förlorade ordens bok av Pip Williams

 

Originaltitel: The Dictionary of Lost Words
Sidor: 445 (Inbunden)
"Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och en skara hängivna lexikografer samlar ord till Oxfords allra första ordbok.

Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld.

Med tiden inser Esme att en del uttryck värderas högre än andra och att ord och betydelser med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. I hemlighet börjar hon arbetet med att sammanställa en egen ordbok: De förlorade ordens bok."

Jag trodde inte att den här boken skulle vara så berörande som den faktiskt är. Tårarna har runnit och hjärtat har slagit hårt i bröstet under läsningen. 

Det är en historisk roman som tar verkliga historiska händelser och gör om historien lite. Den tar upp frågor som hur ord påverkar samhället och hur deras betydelse bestäms, och vad gör orden för skillnad på män och kvinnor? Är vissa ord viktigare än andra? Och vem bestämmer det?

Vår huvudkaraktär, Esme, är lätt att tycka om. Hon växer upp med att ord är väldigt viktiga men börjar efter ett tag ifrågasätta varför vissa ord inte får vara med i ordboken, speciellt ord som ofta kopplas till kvinnor och kvinnors liv. Samtidigt börjar samhället runtomkring henne ändras och frågan om kvinnlig rösträtt är aktuell. 

Jag började bry mig om Esme väldigt mycket. Jag hejade på henne och tyckte om att se hur hon utvecklades som person under bokens gång. Det var en väldigt bra läsupplevelse och jag är glad att jag har en till bok av Pip Williams att se fram emot!

onsdag 3 januari 2024

Familjen Lambs hemlighet av Lisa Jewell

 

Originaltitel: The Family Upstairs
Längd: 9 h 30 min
Uppläsare: Maria Lyckow
"För tjugofem år sedan kallades polisen till ett hus på Cheyne Walk. Väl där hittade de tre döda kroppar och en jollrande bebis i en vagga i ett av sovrummet. De andra barnen var försvunna.

I nutid får tjugofemåriga Libby Jones reda på att hon är arvtagerska till ett övergivet hus i fashionabla Chelsea i London. Huset är värt otaliga miljoner och Libbys liv förändras från en dag till en annan.

Men arvet är allt annat än okomplicerat. Det gamla huset bär på mörka hemligheter och det som en gång skedde där sitter kvar i väggarna. Och samtidigt bevakas Libby - från flera olika håll..."

Jag har lyssnat på några av Lisa Jewells böcker med blandat resultat. Men boken om familjen Lamb har jag varit nyfiken på ett tag och i december kändes det äntligen som rätt tillfälle att börja med den.

Det är en väldigt lättlyssnad bok. Vi får följa olika karaktärers perspektiv och det hoppar fram och tillbaka i tiden en del men jag upplever att det är väldigt smidigt att hänga med i svängarna. Jag blir inte förvirrad och karaktärerna är så olika varandra att de inte blandas ihop. 

Det är spännande och mycket av det som händer i tillbakablickarna är väldigt frustrerande när man ser det utifrån. Jag vill bara skaka om de vuxna i berättelsen och få dem att vakna upp och se hur illa allt är på väg att gå. 

Jag gillade den och kommer att lyssna på fortsättningen, Familjen Lambs återkomst

tisdag 2 januari 2024

The Christmas Murder Game av Alexandra Benedict

 

Originaltitel: The Christmas Murder Game
Sidor: 353 (Häftad)
"Twelve clues. Twelve keys. Twelve days of Christmas. But who will survive until Twelfth Night? 
Lily Armitage never intended to return to Endgame House - the grand family home where her mother died twenty-one Christmases ago. Until she receives a letter from her aunt, asking her to return to take part in an annual tradition: the Christmas Game. The challenge? Solve twelve clues, to find twelve keys. The prize? The deeds to the manor house. Lily has no desire to win the house. But her aunt makes one more promise: The clues will also reveal who really killed Lily's mother all those years ago. So, for the twelve days of Christmas, Lily must stay at Endgame House with her estranged cousins and unravel the riddles that hold the key not just to the family home, but to its darkest secrets. 
However, it soon becomes clear that her cousins all have their own reasons for wanting to win the house - and not all of them are playing fair. As a snowstorm cuts them off from the village, the game turns deadly. Soon Lily realises that she is no longer fighting for an inheritance, but for her life. This Christmas is to die for... Let the game begin."

 Det här var underhållande läsning! Kluriga gåtor, mordmysterier och lite jul, allt i en spännande mix.

Även om jag kunde gissa mig till en av del av orsaken till det som börjar hända i huset ganska tidigt. Men det förstörde inte läsningen, det var bara roligt att hänga med på resan och se om jag hade rätt. Och för en gångs skull hade jag det! Sen kom det fler överraskningar som jag inte var beredd på.

Jag gillar huvudkaraktären Lily. Hon är smart men har svårt att ta plats i början av boken. Det utvecklas dock och hon blir mer och mer säker i sig själv och vågar visa sina talanger. 

Författaren verkar ha lite fler julmordmysterier och jag kan absolut tänka mig att läsa någon till nästa jul!

måndag 1 januari 2024

Kvinnornas jul: 24 berättelser i advent

 

Originaltitel: Kvinnornas jul: 24 berättelser i advent
Sidor: 188 (Inbunden)
"En farmor på skoter i skogen, en hemlighetsfull prost och en höggravid mamma. Hästen i stallet och tomten på gården. Alla väntar de på julen.

Tjugofyra berättelser om kärlek, julstök, magi och gemenskap. Om maten och människorna som betyder något. Och om att våga smaka på sillen. En berättelse för varje dag i advent.

Kvinnornas jul är en unik julantologi där alla berättelser är skrivna av kvinnor. Från svenska litteraturens giganter, som Fredrika Bremer, Karin Boye och Astrid Lindgren, till modernare storheter som Kerstin Ekman, Bodil Malmsten och Karolina Ramqvist. Det blir såväl stämningsfullt och hjärtknipande som fantastiskt roligt."

Julen 2022 hade jag en bok med 24 berättelser av Selma Lagerlöf och det var riktigt mysigt att läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Så när jag såg den här boken med samma idé för i år visste jag att jag ville göra om det!

Det är en stor blandning på berättelserna, vissa är sorgliga, andra lite mer åt spökhållet, ibland är det bara små dikter. Det var riktigt mysigt att ha det som en bokjulkalender även i år. Vissa gillar jag så klart mer än andra, den jag minns bäst handlar om ett gift par som får besök under en snöstorm och det drar upp hemligheter från makens förflutna. 

Det har varit roligt att läsa något från en del författare som jag inte läst av innan. Den jag nämnde här ovan till exempel är skriven av Elisabet Björklund och det var en ny bekantskap för mig.

Jag hoppas det kommer något liknande för julen 2024!