onsdag 24 januari 2024

Väggen av Marlen Haushofer

 

Originaltitel: Die Wand
Sidor: 229 (Pocket)
"En kvinna reser med ett par vänner till en stuga i bergen och blir ensam kvar sedan de gått för att besöka en närbelägen by. Hon upptäcker att hon blivit avskuren från resten av världen av en genomskinlig men ogenomtränglig vägg. Hon måste likt en Robinson klara sig ensam utan en aning om vad som hänt eller hur länge hennes belägenhet ska vara. Ett gastkramande drama om en möjlig framtida katastrof."

Jag har velat läsa Väggen i flera år, ända sedan en tidigare kollega pratade om hur mycket hon tyckte om den. För ett tag sen fick jag en pocketutgåva av henne och nu blev det äntligen dags att läsa den!

Det är en ganska stillsam berättelse. Trots att huvudkaraktären, som aldrig får ett namn, är med om något väldigt stort och omvälvande tar sig historien fram i ett ganska lugnt tempo. Hon lär sig att leva i det nya normala tillsammans med en hund, en katt och en ko. Hon gör sitt allra bästa för att försöka hålla dem alla vid liv och vi får följa med genom deras dagar och alla svårigheter hon stöter på. 

Jag gillar den verkligen. Det känns som att det är en bok som kommer dyka upp i tankarna länge och jag önskar nästan att det fanns en fortsättning. Det är så mycket mer jag vill veta samtidigt som det var logiskt att den slutade när den gjorde. 

2 kommentarer: