fredag 30 december 2016

Fantastic Beasts and Where to Find Them


Jag vet att det inte är den första januari än, men jag måste få ösa ur mig lite kärlek här! Jag var på bio med syrran igår. Vi såg så klart Fantastic Beasts and Where to Find them och alltså jäklar vilken underbar film!!

Det här är ingen recension eller något utan bara "jag-måste-få-dela-med-mig-av-kärlek-annars-exploderar-jag!". Jag går inte på bio så ofta, och de gångerna jag faktiskt går och hur mycket jag än tycker om filmen, brukar jag tänka på tiden. "Undra om det närmar sig slutet snart", "Hm nu borde vi väl vara halvvägs i alla fall". Jag vet inte varför jag gör det även om filmen är bra men så är det i alla fall.
Men inte den här gången! Filmen startade och sen var jag väck från den här världen! Inte en tanke på tiden, inte en tanke på något jobbigt, inte en tanke på något! Allt som fanns var känslor av hur magiskt och underbart det var att få vara där ett tag, i filmen, med alla magiska varelser och fina karaktärer.

På tal om karaktärer, Eddie Redmayne, som spelar Newt gör det helt otroligt bra. Det var kärlek vid första ögonkastet där och jag tror det har att göra med att han gav mig en sjukt stor Doctor Who-känsla. Jag skulle absolut inte ha något emot att se honom som en ny version av doktorn någon gång!

Ja alltså, har ni inte sett filmen än, gör det!!

onsdag 28 december 2016

Jag välkomnar det nya året


Snart är 2016 slut. Ett år som jag ser fram emot att avsluta. Jag är så trött på det här året, jag behöver en omstart. Ett år då jag bryr mig om mig själv, inte förlorar mig för någon annans skull. Ett år då jag gör det jag mår bra av och lyssnar på de som faktiskt älskar mig och vet vem jag är. Ett år att bli starkare igen.

Det är inlägg på väg. De bästa böckerna från 2016 ska visas i en video, en bookhaul ska också spelas in, det finns några böcker att skriva om och jag ska nog göra en till lista för det nästa år och vad jag vill göra, vilka böcker jag vill läsa i januari ska vi också prata om.

Jag hoppas ert år har varit bra och jag hoppas ert 2017 blir ännu bättre. Den första är jag tillbaka med nya tag, tills dess tänker jag fixa färdigt inlägg och läsa så mycket jag bara kan.

lördag 24 december 2016

God jul


Jag säger god jul till er alla med en bild som är några år gammal men det är så söta modeller på den så den går att använda om och om igen. Hoppas ni får en underbar jul med alla era nära och kära och att ni får tid att slappna av och bara må bra!

tisdag 20 december 2016

20 snabba inför jul och nyår

Jag hittade den här enkäten hos Enligt O och tyckte den passade bra nu när min blogg gapar lite tom på grund av livet.

Julafton eller nyårsafton? Alltid. Jag avskyr raketerna nu för tiden efter att Aramis var livrädd så jag klarar mig bra utan nyårsafton.

Glögg eller julmust? Båda är goda men måste jag välja blir det julmust.

Amaryllis eller hyacint? Inget av det, jag är ingen växtmänniska.

Sill eller skinka? Allt jag behöver på julbordet är skinka och rödbetssallad, sen är jag nöjd!

Snö eller regn? På vintern ska det faktiskt vara snö.

Lussekatter eller pepparkakor? Lussekatter är faktiskt godast men jag äter det sällan.

En i taget eller slalomläsning? Oftast blir det slalomläsning, en bok hemma, en på jobbet och ibland en ljudbok på bussen.

Film eller tv-serie? Har fastnat för en del olika tv-serier på sistone så det får bli det.

Gina Dirawi eller Sanna Nielsen? Hon är så rolig.

Kalle Anka eller Karl Bertil? Varje jul är det Kalle Anka

Tomten eller Grinchen? Det är ju jul!

Morgonpigg eller nattuggla? Det har jag varit så länge jag kan minnas.

Hundöra eller bokmärke? väääääldigt sällan jag viker hundöron.

Soffan eller sängen? Om det syftar på vart jag helst läser så är det soffan.

Tegelstenar eller tunnisar? Jag gillar ju mina tegelstenar.

Leonard Cohen eller Bob Dylan? Har ingen relation till någon av dem egentligen.

Fröken Frimans krig eller Ivanhoe? Samma här, ingen relation till någon av dem.

Ingvar Oldsberg eller Lasse Kronér? Han är rolig han också.

Så mycket bättre eller Stjärnorna på slottet? Ser inte på något av det men måste jag välja så.

Sven -Bertil Taube eller Kent? Egentligen lyssnar jag inte mycket på Kent heller men de har lite som är bra.

måndag 19 december 2016

Flickan med gåvorna av M.R. Carey


Originaltitel: The Girl With All the Gifts
Sidor: 390 (Inbunden)
"Melanie är en mycket speciell flicka. Dr Caldwell kallar henne för "vårt lilla geni". Varje morgon väntar Melanie i sin cell i militärbunkern på att dagens lektioner ska börja. När de hämtar henne håller en vakt pistolen riktad mot hennes huvud medan två andra hjälps åt att spänna fast henne i stolen. Hon tänker att de nog inte tycker om henne. Ibland skojar hon och säger att hon faktiskt inte bits. Men ingen skrattar.
Flickan med gåvorna utspelar sig i ett ödelagt England efter katastrofen. För de som hann stänga in sig finns fortfarande ett litet hopp om en framtid för mänskligheten - och då är det Melanie som är nyckeln."
Det här var en positiv överraskning, jag var inte riktigt beredd på hur bra den skulle vara trots alla hyllningar jag hört. I början var jag faktiskt tveksam, den kändes lite seg och trög och jag kom inte riktigt in i det. Men efter ett tag så släppte allt och jag kunde inte sluta läsa.

Vilken flicka hon är, Melanie, så klok för sin ålder, så modig och stark. Jag tycker verkligen om henne som karaktär och gillar att man får se världen ur hennes ögon ganska mycket. Hur hon tänker och reagerar på allt. På grund av den hon är så blir det ett väldigt intressant perspektiv på det.

Det var en oväntad twist på allt men det var perfekt, ett snyggt avslut av författaren och så självklart när man väl läste det. Jättebra! Nu ska jag försöka se filmen också någon gång. Ni som läst boken, har ni sett filmen än? Hur var den?

fredag 16 december 2016

Nyckeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren


Originaltitel: Nyckeln
Sidor: 812 (Kartonnage)
Serie: Engelsfors-trilogin (del 3)
"Det har knappt gått ett år sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal, men De utvalda får ingen tid att återhämta sig. Snart vänds deras värld upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut, och De utvalda kan bara vara säkra på en sak - allt kommer att förändras."
Äntligen tog jag tag i Nyckeln! Den har verkligen fått stå och vänta i hyllan alldeles för länge. Jag förstår inte ens varför, jag älskar ju de två tidigare böckerna! Men nu är den läst!

Och vilken avslutning på trilogin det var. Allt var perfekt, jag hittar inget att klaga på. Det är verkligen en tegelsten men går ändå fort att läsa. Det är spännande, fint, sorgligt, hemskt, allt! Eftersom det är sista delen i en serie vill jag inte skriva så mycket om själva handlingen, därför blir det ett ganska kort inlägg.
Men det är verkligen en bra avslutning på en underbar trilogi!

torsdag 15 december 2016

Svensk skräckis för barn!

Jag fick ett mail häromdagen med en trailer för den kommande filmen Rum 213, baserad på Ingelin Angerborns bok med samma namn. Den har premiär den 24:e februari 2017 och verkar faktiskt riktigt spännande! Jag har inte läst boken än men efter att ha sett det här blir jag verkligen sugen på att göra det.Jag vet från jobbet att Angerborns böcker är riktigt populära spökhistorier för barn mellan 9 till 12 år. Har ni läst några av hennes böcker? Och visst blir man riktigt sugen på att se filmen??

tisdag 13 december 2016

Lite allmän uppdatering

Hej på er!
Det blev lite ovanligt tyst här, i och för sig bara fredag och måndag som varit utan inlägg men jag har hamnat lite efter med allt känns det som och vet inte riktigt när jag lyckas komma igen med ett inlägg måndag till fredag. Det kanske går jättesnabbt om jag fortsätter läsa som jag gjort igår, då jag satt jag flera timmar. Eller så tar det lite tid eftersom det är ganska fullt upp på jobbet med julhandeln och jag är ganska trött när jag kommer hem och sen blir det ju jul väldigt snart!

Jag ville bara förklara om det är/kommer bli lite mindre här helt plötsligt. Livet har varit en ganska stor bergochdalbana den här hösten, ni har säkert märkt det på mina mindre positiva inlägg om ångest och trötthet och så vidare. Men jag hoppas det vänder, av hela mitt hjärta hoppas jag att det vänder och visar sig att livet blir underbart.

Hur har ni det? Är allt bra med er?

torsdag 8 december 2016

Harry Potter and the Cursed Child


Originaltitel: Harry Potter and the Cursed Child
Sidor: 343 (Inbunden)
Serie: Harry Potter (del 8)
"It was always difficult being Harry Potter and it isn't much easier now that he is an overworked eomplyee of the Ministry of Magic, a husband, and a father of three school-aged children.
While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belong, his youngest son Albus must struggle with the weight of a familt legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes, darkness comes from unexpected places."
Den här boken är det väl knappast någon som missat under hösten? En åttonde berättelse om Harry Potter, det är självklart något som får mycket uppmärksamhet. Helt ärligt var jag inte ens säker på att jag skulle läsa den. Det kändes som att historien var färdig och faktiskt inte behövde något extra. Och det kan jag fortfarande tycka, de sju böckerna är alldeles tillräckliga i sig själva.

Men, jag måste erkänna att jag faktiskt tyckte om den här ändå. Det tog mig ett litet tag att vänja mig vid stilen, det är ju ett manuskript. När jag väl fick in det så gick det däremot snabbt att avsluta boken. Självklart är den inte lika bra som de andra böckerna, de är underbara. Men den är ändå bra tycker jag, det är ganska spännande och finns en härlig glimt av humor i vissa delar.

Väntar man sig en lika magisk historia som de tidigare böckerna så kommer man antagligen att bli besviken. Den är skriven på ett så annorlunda sätt och med ett annat fokus. Jag är glad att jag gick in i det hela utan några egentliga förväntningar, jag tror att det hjälpte mig att kunna njuta av läsningen.

onsdag 7 december 2016

Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna av William Joyce


Originaltitel: The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore
Sidor: 52 (Inbunden)
"Det här är berättlsen om Morris Lessmore som älskar att skriva. Men som vi alla vet har varje historia sina mörka sidor och en dag mörknar även himlen. Och när vinden tar fart flyger Morris Lessmore iväg på en makalös resa, ett äventyr som kommer att ge honom mängder av nya berättelser."

Det är svårt att inte älska en bok som börjar med de tre raderna. Tre korta, små rader som träffar mig direkt i hjärtat. Vi skulle nog ha kommit bra överens, Morris Lessmore och jag och alla böcker. 

Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna är en underbar liten bok som jag tycker passar precis alla. Speciellt de som redan älskar böcker, det spelar ingen roll vilken ålder man är i. Någon gång kanske jag får barn att läsa den för, men under tiden kommer jag själv läsa den om och om igen och njuta varenda sekund av det. 

tisdag 6 december 2016

Journal 64 av Jussi Adler-Olsen


Originaltitel: Journal 64
Sidor: 415 (Inbunden)
Serie: Avdelning Q (del 4)
"Fram till för bara 40 år sedan skickades "missanpassade" kvinnor till Kvinnohemmet på ön Sprogø för att glömmas bort. Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. För vissa innebar livet på ön oinskränkt mark, men för de flesta en fruktansvärd misär. Dit kom Nete Hermansen, och hon lyckades även ta sig därifrån, trodde hon.
En dag hinner hennes förflutna ikapp henne och det blir inledningen på en av Avdelning Q:s hittills svåraste utredningar. Vad döljer hennes förflutna? Vad hände egentligen med henne? Vart försvann människorna runt henne?
Manad av sina envisa assistenter, Assad och Rose, börjar Carl Mørk att arbeta med det gamla fallet. Snart går det upp för den lilla gruppen att fallet blott är en liten del av något mycket större. Det handlar om övergrepp av det värsta slaget och det pågår fortfarande. Samtidigt har Carl egna problem på det privata planet. Ett annat fall har nämligen blivit aktuellt, en gammal mordutredning från 1978 där Carls farbror drunknade under mystiska omständigheter. Utredningen lades ner i brist på bevis, men det fanns två huvudmisstänkta: kusinerna Ronny och Carl Mørk."
Det här är ju en serie jag verkligen tycker om, så jag förstår inte att det tar sådan tid mellan böckerna. I och för sig är det trevligt att dra ut på nöjet!

Journal 64 är en skrämmande bok. Skrämmande aktuell, med personer som försöker bevisa att vissa människor är mer värda och har mer rätt till liv än andra. Och de här personerna tror sig ha rätten att besluta om det, utan att du får veta det själv. Det är jobbig läsning och jag blir otroligt illa berörd på grund av alla grymheter som pågår under berättelsens gång.

Samtidigt, eller kanske just på grund av det viktiga ämnet, så är det nog min favorit hittills. Jag glider snabbt in i händelserna och vill inte sluta läsa innan jag får alla svar. Karaktärerna vet ni ju redan att jag gillar sedan tidigare. Det är en härlig blandning av icke-perfekta människor och jag tycker om tiden jag får spendera med dem. Dessutom överraskar den mig ordentligt i slutet!

Nu har jag i alla fall två böcker kvar att njuta av i serien! Jag hoppas så klart det dyker upp fler än det innan jag hunnit ta mig igenom dem.

måndag 5 december 2016

Önskelista


Herregud vad snabbt tiden går. Det är snart jul! Sen är det nyår! Sen är det januari och då blir jag 29! Då är det ju naturligtvis så, med både jul och födelsedag ganska nära, att man börjar fundera på önskelistor. För sånt kan man minsann ha även om man är äldre! Så bara för skojs skull är här några av de böckerna som skriker högst efter min uppmärksamhet just nu:

  • Bazaar of Bad Dream av Stephen King
  • Morden på Mangle Street av M.R.C. Kasasian
  • Into the Wild av Jon Krakauer
  • And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer av Fredrik Backman
Jag insåg när jag kikade på min önskelista på adlibris att det den senaste tiden har dykt upp väldigt mycket engelska böcker. Det har jag inte tänkt på tidigare. Förut läste jag ju enbart på svenska men nu börjar det blandas mer när det kommer böcker jag vill läsa som bara finns på engelska. Det är ju bra! Engelska har alltid varit ett favoritämne i skolan så det finns egentligen inte anledning för mig att inte läsa böcker på det språket. Det har väl bara varit av ren lathet jag undvikit det kanske? För att det ändå går lite snabbare på svenska. 

Nå, hur som helst! Har ni några böcker ni önskar er i julklapp?