torsdag 29 december 2022

Livet innan du dör av Lina Nordquist

 

Originaltitel: Livet innan du dör
Sidor: 380 (Inbunden)
"I ett vanligt villaområde i Uppsala bor fyra grannar, var och en med sitt eget bagage. En korsade fyra hav för kärlekens skull, en är yrkeskriminell, en är företagare och den fjärde var polis tills han tvingades sluta. Grannarna möts av en slump en julikväll. Deras berättelser väver en skröna om värme och längtan efter försoning, men också om skam och sönderfall. I villaidyllen står väldigt lite rätt till. Några timmar förflyter och det skaver alltmer. När grannarna skiljs åt är en av dem död."

Tidigare i år läste jag Nordquists debut, Dit du går, följer jag, en bok jag fortfarande tänker på. Karaktärerna lever kvar i mitt huvud trots att det gått flera månader. Vi kan ju säga att det var lite nervöst att plocka upp Livet innan du dör efter en sådan läsupplevelse.

Till en början är det lite segt. Jag blir förvirrad av karaktärerna och deras historier, det tar ett tag innan jag landar i vem som är vem och vad som hänt. Det ska påpekas att jag läste den här samtidigt som jag jobbade under julhandeln så det var troligtvis mer på grund av min trötthet än på grund av boken. Sedan trodde jag att grannarna skulle träffas tidigare i boken, men det dröjde ganska länge.

Men när jag känner mig bekant med människorna i det här villaområdet, då börjar Nordquist krossa mitt hjärta igen. Speciellt med Mais berättelse. Jag blir arg, får smått panik, måste skumläsa en del för att jag blir illamående. Och när grannarna väl träffas, då kan jag inte sluta läsa. Trots att hjärtat slår olidligt hårt ibland och nerverna sitter utanpå huden.

Lina Nordquist vet verkligen hur hon ska få läsningen att kännas och hon är inte rädd för jobbiga ämnen.

tisdag 27 december 2022

Selma Lagerlöfs jul

 

Originaltitel: Selma Lagerlöfs jul
Sidor: 288 (Kartonnage)
"Följ med till en värld av julkalas, tomtegubbar, snötyngda granar och mirakler i oförglömliga romanscener och stämningsfulla julnoveller. Selma Lagerlöf hämtar inspiration från sin egen barndoms jular på Mårbacka, folklorens sägner och bibliska berättelser. Med berättarglädje, oväntade infall och ett skimrande klart språk skapar hon stor litteratur. Bokens förord är skrivet av Anna-Karin Palm, vars rosade Selma Lagerlöf-biografi "Jag vill sätta världen i rörelse" en gång för alla punkterade myten om den omedvetna sagotanten Selma och etablerade henne som det hon är: en av Sveriges största och skickligaste författare."

Selma Lagerlöfs jul innehåller 24 olika berättelser, alltså perfekt att läsa en om dagen fram till julafton. Det är vad jag har gjort, eller försökt göra. Ibland har jag missat och fått läsa två någon dag istället. 

Det har hur som helst varit väldigt mysigt. Jag gillar hennes berättelser som utspelar sig på gårdar eller i skogen. Lagerlöf låter skogen vara väldigt levande, här finns troll och andra väsen som närmar sig människornas värld i juletider.  

Jag gillar verkligen hennes skrivsätt, jag kan så tydligt se allt framför mig. Det kanske hjälper att jag varit på Mårbacka några gånger. Får ni chansen att åka på julmarknaden där, gör det!

Och behöver ni en kalenderbok för nästa år, kom ihåg den här.

onsdag 21 december 2022

Nu är det mord igen av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Nu är det mord igen
Längd: 6 h 16 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 12)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Julen närmar sig för vännerna på Malmudden i Luleå och ingen är mer peppad än privatdetektiv Katarina Zapp. Samtidigt är ingen mer under isen än hennes parhäst Greta Asplöv, efter att ha trampat djupt i klaveret på PRO. När Katarina äntligen har chansen att börja nysta efter sin biologiska pappa blir en av stadens främsta välgörare mördad ett stenkast från Katarinas hem - iklädd tomtekläder. Det blir startskottet för en jul där ingenting längre kommer bli sig likt för Katarinas eminenta detektivbyrå. Kommer Greta kunna återvinna sin status hos seniorerna? Kommer Katarina äntligen få svaren kring sitt eget ursprung? Och vem har tagit livet av tomten?"

 Vilket avslut för Katarina och Greta! Tomten mördas, eller ja, i alla fall en man i tomtedräkt. Katarina söker sina rötter. Greta är på gränsen att uteslutas ur PRO. Det är full fart för detektivbyrån och vännerna. 

Nu är det mord igen är ett perfekt avslut på serien om Katarinas eminenta detektivbyrå. Trådar knyts ihop. Frågor får svar och det finns egentligen inget att klaga på, förutom att det inte kommer fler delar då. Det har varit en väldigt trygg serie att kunna plocka upp i lurarna. Karaktärerna är som kära vänner vid det här laget.

Jag hoppas verkligen att Katarina och Greta hittar på massa hyss i Sofia Rutbäck Erikssons huvud igen så att hon måste skriva fler böcker om dem i framtiden!

måndag 19 december 2022

Berätta tre saker av Callum Bloodworth

 

Originaltitel: Berätta tre saker
Sidor: 255 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Allt Liv kan tänka på är döden. Det är inte Livs fel, varken att hennes mamma gått bort eller att hon kan ha fått corona av en kille som kysst henne av misstag.

Allt Dag kan tänka på är Liv. I alla fall sedan han hamnade utanför hennes dörr efter världshistoriens sämsta dag.

I en virvelvind av cupcakes, campingbord och körsbärsblommor förändras deras liv för alltid, hon som inte får lämna lägenheten och han som bär på en mörk hemlighet. Men kan man falla för någon bakom en stängd dörr? Och finns det plats för ännu en kärlekshistoria när världen håller på att gå under?"

Callum Bloodworth har snabbt blivit en ny favoritförfattare. Hans böcker berör, de får mig att både skratta och gråta och lite då och då stampar de på mina känslor tills jag ligger i en hög på backen. Det är positivt alltså! Jag uppskattar böcker som får mig att känna alla känslor. 

Berätta tre saker är en underbar kärlekshistoria om den där hisnande kärleken man kan känna i tonåren. Den som bara sveper undan benen på en och gör världen skimrande och vacker. Men det finns samtidigt flera allvarligare teman i bakgrunden, vissa får vi ta del av direkt och andra dröjer ett tag innan de visar sig.

Förutom kärlek handlar den om att hitta vänner, att få vara sig själv, om sorg och om familjeband. Det är en fantastisk bok som inte har någon övre åldersgräns.

fredag 16 december 2022

The Hopeful Book Tag1. A book world you would like to escape to.
2. A romance that left you all mushy inside.
3. A friendship we should all aspire to have. 
4. Intermission! Insert the cutest picture of your pet or the cutest animal picture you can find.
5. A character in a leadership role that inspires you.
6. Recommend three (3) books that fill you with hope.
7. (Optional) Tag people.

torsdag 15 december 2022

Den smarta kvinnans handbok i mord av Victoria Dowd

 

Originaltitel: The Smart Woman´s Guide to Murder
Sidor: 309 (Inbunden)
"Det som skulle bli en mysig helg på landet för Pandora Smarts bokklubb blir i stället något helt annat när en kvinna hittas död. Och kort därpå hittas ytterligare ett lik. Som om inte det vore nog drar ett oväder in och alla gäster blir insnöade i det ödsligt belägna huset där de befinner sig.

Är mördaren ute efter någon mer? Eller är det rent av så att den som dödat är någon bland dem? Nu måste de samarbeta för att ta reda på vem mördaren är och se till så att inte fler offer skördas.

Vad kvinnorna i bokklubben skulle behöva är en handbok i mord..."

Jag är väldigt förvirrad angående mina känslor för den här boken. Jag läste ut den så jag ville ju veta hur det skulle sluta. Det var lite spännande ibland och klurigt. 

Men jag tycker inte om karaktärerna. Jag tror det är fel sorts humor för mig. Jag förstår inte deras reaktioner på saker som händer. Och jag känner mig lite snopen av slutet. 

Jag har sett att det finns fler böcker om samma karaktärer som inte blivit översatta än men jag kommer nog inte fortsätta med serien.

onsdag 14 december 2022

I mördarens spor av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: I mördarens spor
Längd: 5 h 32 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 11)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Katarina och Greta drar ut på ännu ett riskfyllt uppdrag! Eller åtminstone ett uppdrag fyllt med riskor...och soppar och kremlor...

En medlem i svampklubben har dött efter en retreat med styrelsen, och Katarina misstänker genast att det rör sig om överlagt mord. Med ett inte alltför sant tips om förekomsten av storporig brandticka lockas Luleås svampkännarelit - tillika "de misstänkta" - tillbaka till brottsplatsen, där Luleås bästa privatdetektivduo utsätter dem för hela registret av förhörstekniker. Men Katarina måste inte bara hitta mördaren, utan tvingas också kämpa med egna mardrömmar, osäkerhet och rädsla. Och så är det ju den där allestädes uppdykande trädgårdstomten, som hon bara inte kan släppa..."

Näst sista delen om Katarina och Greta, det känns sorgligt att det närmar sig ett slut! De har varit så bra sällskap under många timmar. 

Jag vet precis vad jag får när jag börjar lyssna. Ett klurigt mysterium samtidigt som jag får hänga med härliga karaktärer. Katarina och Greta har en så fin vänskap och det är verkligen ett nöje att få ta del av värmen i deras relation. 

I den här delen får vi se en lite annan sida av Katarina också. Hon har problem med mardrömmar och känner en osäkerhet hon inte är van vid. Jag tycker om att se hennes utveckling och det fina stödet hon har runtomkring sig. 

Jag håller just nu på att lyssna på den sista delen, det kommer bli tomt efteråt!

måndag 12 december 2022

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth

 

Originaltitel: Julakuten för ensamma hjärtan
Sidor: 346 (Inbunden)
"Elsa och Sophia har fått den galna och härliga idén att skapa ett julfirande på hjul. Ett julfirande för alla som är ensamma eller ledsna. Men Sophia måste plötsligt åka och ta hand om sin mamma, och Elsa står ensam precis när projektet ska dra igång. Hon som inte riktigt känner sig som eldsjälen i detta. Kommer hennes besök att bli uppskattade eller kommer alla bara att tycka att hon är en galning med skåpbil som tränger sig på när de är som mest sårbara?

Som om inte det vore nog måste hon dessutom jonglera en surmulen tonåring, en översocial granndam och en misstänksam äldre herre som verkar arg på precis allt och alla. Och en tomte som skulle kunna ha dejtingpotential men som hon faktiskt inte vet hur han ser ut under masken."

Åh vad jag tycker om den här boken! Det är en fin julberättelse med en dos humor samtidigt som den tar upp allvarligare ämnen som ensamhet, förlust, sorg och hur jobbig julen kan kännas för en del. 

Redan innan jag började läsa var jag övertygad om att jag skulle fastna eftersom jag blev helt förälskad i författarens tidigare bok 36 frågor om kärlek. Jag var däremot inte riktigt beredd på hur mycket jag skulle gråta, speciellt vid två olika tillfällen när Elsa var ute på besök med julakuten. Aj aj aj mitt hjärta.

Jag uppskattar också att den inte fokuserar hela sin handling på att Elsa ska hitta en ny kärlek. Det finns med lite som ett sidospår men den består av så mycket mer än det. Författaren beskriver de olika relationerna så bra. Jag älskar den surmulna tonåringen och hennes julgalna släkting, de är mina favoriter. Jag vill hälsa på i det huset, drunkna i allt julpynt och smaka de fantastiska bakverken, nu tack. 

Callum Bloodworth, ny favoritförfattare? Japp!

torsdag 8 december 2022

Everyone in My Family has Killed Someone av Benjamin Stevenson

 

Originaltitel: Everyone in My Family has Killed Someone
Sidor: 366 (Inbunden)
"Everyone in my family is a killer. Everyone in my family is a suspect. But which of them is a murderer?

I was dreading the Cunningham family reunion even before the first murder. Before the storm stranded us at the mountain resort. The thing is, us Cunninghams don't really get along. We've only got one thing in common: we've all killed someone. My brother, my step-sister, my wife, my father, my mother, my sister-in-law, my uncle, my step-father, my aunt. Even me. When they find the first body in the snow, it's clear that only a Cunningham could have committed the crime - and it's up to me to prove it. There are plenty of killers in my family. But only one murderer..."

Det här var en väldigt speciell bok att läsa! Under hela berättelsen är det som att huvudkaraktären riktar sig direkt till läsaren. Han avslöjar vilka sidor folk kommer att dö på, lovar att vara ärlig och klagar lite över de vanliga klichéerna man vanligtvis hittar i deckare. 

Jag uppskattade skrivsättet och tyckte det var ganska uppfriskande. Huvudkaraktären åker till en släktträff och man märker snabbt att han är lite utstött, men vi får inte veta varför förrän lite senare. En främling hittas död den andra morgonen och samtidigt som det mysteriet ska lösas får läsaren ta del av familjens historia och hur alla i familjen har dödat någon. 

Karaktärerna är ett gäng jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om till en början. Ju längre in i berättelsen jag kommer desto mer förstår jag att det finns väldigt många lager att ta sig igenom. Jag gillade den verkligen och är så glad att Currently Reading Podcast ger mig boktips jag annars antagligen hade missat helt!

onsdag 7 december 2022

Ett blodigt verk av Graeme Macrae Burnet

 

Originaltitel: His Bloody Project
Sidor: 348 (Inbunden)
"1869 skedde ett kallblodigt trippelmord i de skotska högländerna. Mördaren, en 17-årig pojke, skrev ner sin historia som här varvas med vittnesmål, polisförhör, frenologisk rapport m.m.

Ett blodigt verk är en psykologisk thriller som utger sig för att vara en sann berättelse. Huvudpersonen, Roderick Macrae, är en ung torparson. Han är född utan framtidsutsikter, men med ett intellekt som skiljer honom från de andra byborna i det lilla kustsamhället i de skotska högländerna. Men det är annat som också gör att han inte tycks passa in. Bybornas åsikter om honom går isär. Det enda alla vet säkert är att han på ett mycket brutalt sätt berövade tre människor livet. Frågan är varför? och kommer han att avrättas?"

Ett blodigt verk gjorde mig nyfiken så fort den dök upp i hyllorna på svenska, men det har dröjt väldigt länge innan jag faktiskt läste den. Nu var det min och Therese kompisläsning för november, den sparken i rumpan som behövdes!

Vi delade in den i fyra delar på fyra veckor. Första delen flöt på väldigt bra, det var intressant att lära känna Roderick och ta del av hans uppväxt och liv. Andra delen blev väldigt seg däremot, jag vet inte riktigt varför. Det kanske kändes som många ord utan att något egentligen hände? 

Sen lättade det lite igen resten av boken. Men jag kan inte säga att det är någon ny favorit. Den var okej, fängslande på sina ställen och det var intressant när man fick nya infallsvinklar under berättelsens gång. Det är ett spännande grepp att skriva en psykologisk thriller och få den att låta som en sann historia. 

Jag hade nog trott att jag skulle tycka om den mer än jag gjorde så det blev ändå lite av en besvikelse.

måndag 5 december 2022

Dangerous Remedy av Kat Dunn

 

Originaltitel: Dangerous Remedy
Sidor: 432 (Inbunden)
Serie: Battalion of the Dead (del 1)
"Camille, a revolutionary's daughter, leads a band of outcasts - a runaway girl, a deserter, an aristocrat in hiding. As the Battalion des Morts they cheat death, saving those about to meet a bloody end at the blade of Madame La Guillotine. 
But their latest rescue is not what she seems. The girl's no aristocrat, but her dark and disturbing powers means both the Royalists and the Revolutionaries want her. But who and what is she? In a fast and furious story full of the glamour and excesses, intrigue and deception of these dangerous days, no one can be trusted, everyone is to be feared. As Camille learns the truth, she's forced to choose between loyalty to those she loves and the future."

Det här var en bok jag hoppade in i utan att ha någon aning alls om vad jag skulle förvänta mig! Jennifer rensade sina hyllor och sa att jag nog kunde tycka om den, och den är löjligt snygg, så jag räddade den.

Det är jag glad att jag gjorde. Dangerous Remedy är ett spännande, historiskt äventyr med många unika karaktärer. Den utspelar sig under franska revolutionen men med några egna twister som du inte hittar i historieböckerna. Gänget vi följer är experter på att rädda folk från olika fängelser, men ett uppdrag de tar på sig visar sig vara något helt annat än vad de väntat sig.

Här finns äventyr, vänskap, kärlek, sorg och faror. Det kanske inte är en bok jag kommer tänka på i all evighet men när jag läste den var den helt rätt. En annan värld att sjunka in i och karaktärer att ge sig ut på uppdrag med. 

Det finns två delar till i serien, jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska skaffa dem eller om det räcker med att ha läst den här.