tisdag 31 mars 2020

Tisdagstrion - Grannar


Den här veckan pratar vi om grannar inne hos Ugglan & Boken. Det här var lite klurigt tycker jag men till slut fick jag ihop tre böcker som på olika sätt har med grannar att göra.


Granne med döden är ju självklar här med den titeln. 


I Min mormor hälsar och säger förlåt har grannarna i lägenhetshuset en stor roll.


I Inga kelgrisar, inga styvbarn är det också ett lägenhetshus i fokus. Men inget trevligt sådant. 

måndag 30 mars 2020

Eragon av Christopher Paolini


Originaltitel: Eragon
Serie: Arvtagaren (del 1)
Sidor: 526 (Kartonnage)
Ålder: 12-15
"En dag hittar den fattige bondpojken Eragon en vacker blå sten i skogen. Om han säljer den kanske hans familj slipper svälta under vintern. Men det blir inte som han hoppas - stenen kläcks och en drake föds.
Eragon håller draken hemlig och ger henne namnet Saphira. De talar med varandra genom tanken och blir bästa vänner. Och legenden om drakar och drakryttare blir levande igen. 
Över en natt förändras sedan hela Eragons liv. Han kastas in i en värld av faror, magi och maktkamper. Med bara ett gammalt svärd som hjälp och en sagoberättare som vägledare måste Eragon och Saphira färdas genom platser där mörka krafter härskar, i ett Imperium som styrs av en kung vars ondska inte har några gränser..."
Den här boken har jag läst tillsammans med Veronika på MoreBooksMoreTea under mars! Det har varit jättekul att dela läsupplevelsen och prata om hur vi upplevt den. Vi hade lite olika förutsättningar när vi gick in i läsningen eftersom det var första gången jag läste Eragon men för henne blev det en omläsning.

Jag räknar mig inte som en van fantasyläsare så det här kändes som en väldigt bra nivå för mig! Det är mycket action och inte så mycket transportsträckor där handlingen står stilla. Det gjorde det lätt att sugas in i berättelsen. Och med allt som pågår runt om i världen just nu så var det extra skönt att ha en helt annan värld att hoppa in i, en med äventyr, magi och drakar.

Det ska sägas att det märks lite att författaren var väldigt ung när han skrev den. Dels på grund av, som jag nyss påpekade, det händer saker nästan hela tiden. Det finns inte utrymme eller tålamod för långsammare partier. Jag tycker det ska bli spännande att se hur det utveckla genom resterande böcker i serien! Eragon är också lite frustrerande ibland, han resonerar på underliga sätt men det kan jag också tänka mig beror på både författarens och karaktärens ålder.

I alla fall så är det inget som stör läsningen. Jag har verkligen njutit av att börja bekanta mig med Eragon och Saphira och ser fram emot att fortsätta på serien!

torsdag 26 mars 2020

Längtans latituder av Shubhangi Swarup


Originaltitel: Latitudes of Longing
Sidor: 334 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin Förlag, tusen tack! 
"Vi får träffa en vetenskapsman som studerar träd, och hans klärvoajanta fru som talar med dem. En mor som kämpar för att befria sin fängslade son, åldrande älskare, en yeti som söker mänsklig kontakt och en sköldpadda som upplever mirakulösa förvandlingar. Alla sammanbundna av en gränslös livsvision.
Med sitt vackra, målande språk och sin skarpsynthet erbjuder Längtans latituder en svindlande vy över mänskligheten: vår skönhet och brutalitet, vår kapacitet att skada och älska varandra och vår mystiska och närmast andliga relation till naturen."
Det här är en väldigt vackert skriven bok. Språket är nästan poetiskt ibland och hela känslan som ligger över den är lite drömsk och magisk på något vis. Den är uppdelad i olika delar, men de hänger alla ihop med varandra genom karaktärerna som man fått lära känna tidigare.

Jag skulle inte säga att det är en bok som går lätt att läsa. Jag var tvungen att pausa den ett tag eftersom jag inte kunde koncentrera mig ordentligt när jag var trött. Då hängde jag inte med och fick läsa om meningar. Det är en bok som kräver uppmärksamhet. Men när man väl orkar ge den det så är det en väldigt unik läsning.

Ändå var det var kanske inte helt rätt bok för mig. Det jag gillade bäst i den var de historier som karaktärerna ibland berättade. Till exempel om sköldpaddan som fick genomgå förvandlingar. Det andra var absolut inte dåligt, men det fastnade inte lika mycket som jag trodde att det skulle göra. Kanske var jag fortfarande lite för trött när jag läste?

Den genomgående känslan i den är kärlek. På olika vis får vi följa med och uppleva de olika karaktärernas kärlek som kommer i varierande former. Mellan man och hustru, mor och son. Det är en förunderlig berättelse med ett levande språk och jag tror många skulle tycka om den.

onsdag 25 mars 2020

Books I’ll Probably Never Read Tag!


Idag kör vi en liten tagg igen! Ta gärna och svara på frågorna ni också om ni vill :) Länka i kommentarerna så kollar jag in era svar!

A really hyped book you’re not interested in reading?
Hm det finns nog en hel del! Men ska jag välja en så kan jag nämna Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid. Jag har hört jättebra saker om den men den lockar mig inte alls.

A series you won’t start/won’t be finishing?
Jag har faktiskt rensat ut Sarah J Maas Throne of Glass-serie nyss. Jag har läst första boken men fick erkänna för mig själv att jag antagligen inte kommer fortsätta med resten av böckerna.

A classic that you’re just not interested in?
Jag har inget emot klassiker i sig, jag har läst en del och har fler i hyllan som jag vill läsa. Men en jag inte känner ett sug efter är nog Krig och fred av Leo Tolstoj. 

Any genres you never read?
En som jag verkligen aldrig har läst? Det var ju jättesvårt. Självhjälpsböcker kanske? 

A book on your shelves you’ll probably never actually read?
Alltså nej. De olästa böcker som nu står kvar i mina hyllor är sådana jag faktiskt vill läsa. Det kanske inte blir i år, eller nästa för den delen, men någon gång är tanken att de ska läsas!

tisdag 24 mars 2020

Tisdagstrion - Böcker det känns som om alla har läst utom jag


Idag är det ett intressant ämne inne hos Ugglan & Boken! Böcker det känns som om alla har läst utom jag. Sådana finns det ju gott om, här är mina tre!


Jag for ner till bror och dess uppföljare har jag inte läst och planerar faktiskt inte att göra det heller


Klubben däremot vill jag läsa någon gång.


Arv och miljö känns det också som att alla har läst men jag har inga planer på att plocka upp den.

måndag 23 mars 2020

Kvinnokungen av Kristina Sjögren


Originaltitel: Kvinnokungen
Sidor: 424 (Inbunden)
"År 1632 får Sverige sin första kvinnliga kung i modern tid. I denna myllrande roman följer vi Christinas resa mot makten - och hennes kamp för frihet.
Vid tjugoåtta års ålder abdikerar Christina och flyr Sverige under stort hemlighetsmakeri. Myterna om henne växer i århundraden. Men hur ser hon på sig själv? Här får vi veta vad hon drömde om och varför hon vägrade gifta sig.
På 1600-talet utkämpar Sverige oändliga krig nere på kontinenten. På gatorna i Stockholm härjar bränder och sjukdomar, tiggare stapplar fram bland grisar, avföring och lik. Samtidigt växer en flicka upp i överflöd på slottet Tre Kronor. Som nybliven kung av en stormakt är hon förmyndarregeringens lilla protegé. Men Christina vägrar vara en marionettdocka. Hon bidar sin tid: hon utbildar sig, lär sig jaga, rida. Och när hon blir myndig utmanar hon rikskanslern Axel Oxenstierna om makten. Men snart blir det uppenbart att Christina för en ännu viktigare kamp inom sig själv: kampen om sin frihet."
Det här var precis vad jag behövde. En väldigt lättläst men fortfarande intressant bok! Den är skriven som en roman men handlar om drottning Christinas liv som kung i Sverige under 1600-talet. Och hur hon sedan abdikerade och lämnade landet.

Man skulle kunna tro att en sådan bok är tung och jobbig att läsa. Men det är den verkligen inte. Det flyter på hur lätt som helst. Varje kapitel är ett år och innehåller viktiga och avgörande händelser i hennes liv och uppväxt. Man får en bild av en otroligt intelligent och stark kvinna. Jag har faktiskt blivit lite sugen på att läsa någon biografi om henne nu, för hon verkade vara riktigt speciell.

Det är ganska många namn att hålla reda på men det går bra. Efter ett tag har man koll på de viktigaste personerna och de är några som finns i hennes liv från början till slutet av boken. Nu ska jag nog sätta mig och googla lite mer om henne! Jag älskar när böcker lämnar mig med en sådan känsla, att jag bara vill grotta ner mig mer i ämnet.

torsdag 19 mars 2020

Middle Grade Book TagJag hittade den här taggen inne hos Mitt bokintresse och tänkte den kunde vara kul att svara på! Den handlar om böcker för mellanåldern, alltså runt 9-12 år.

What is the last MG book you read?
Det är Skräckstorm av Mikael Strömberg! En skräckberättelse för åldern 9-12 som jag tyckte om.

What is a MG book someone read to you as a child?
Hm. Jag minns faktiskt inte det här. Jag minns mest när pappa läste Pettson & Findus, men kan inte komma på någon bok som passar in här som lästes högt. 

What was your favorite MG book as a child?
Jag slukade mammas gamla Kitty-böcker!

What is your favorite MG book as an adult?
Det är ju svårt att inte nämna Harry Potter här. Böckerna om Narnia också.

Who is your favorite MG author?
Det måste bli lite upprepning här eftersom jag nog har läst mest av J. K. Rowling och C. S. Lewis.

What MG book do you think should be required reading in school?
Oj. Det är jättesvårt att säga. Jag vet faktiskt inte.

What is your favorite MG book cover?


What is your favorite MG book to screen adaptation?
Jag har faktiskt inte läst boken men jag älskar filmen Bridge to Terabithia. Gråter varje gång jag ser den!

onsdag 18 mars 2020

Skräckstorm av Mikael Strömberg


Originaltitel: Skräckstorm
Sidor: 190 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Idus Förlag, tusen tack!
"Bastian ska börja sista terminen i mellanstadiet och allt är pest. Hans bäste vän Frans har flyttat, mamma fattar ingenting och pappa är ständigt frånvarande. Dessutom hackar skolans stökigaste gäng BRÅK på honom hela tiden. Som om allt detta inte är nog börjar oförklarliga saker hända i spåren efter stormen Alfrida. 
Bastian är rädd för att de starka vindarna rivit upp sår från en gammal sägen om en fruktansvärd händelse - olycklig kärlek och död. Oron får honom att känna sig än mer ensam och utsatt. Men så börjar en ny tjej i klassen, Lykke, som visar sig vara både modig och cool. Bastian fattar tycke för henne direkt. Han behöver hjälp att stå upp mot bråkstakarna i skolan, och framförallt måste han prata med någon om sina farhågor - ondskan som stormen kan ha väckt."
Det här var en riktigt trevlig (om man nu kan säga så) skräckbok för unga läsare! Bastian är en huvudkaraktär som jag tror är lätt att känna igen sig i, jag gjorde det i alla fall. Han är väldigt orolig för allt möjligt och har det lite jobbigt i skolan med bråkiga klasskompisar och dessutom har hans bästa vän flyttat. Som om inte det vore nog börjar skumma saker hända efter en ordentlig storm. Saker som Bastian tror har sina rötter i gamla händelser och sorger.

Förutom en bok med högt tempo är det också en fin berättelse om vänskap och svåra situationer. Om att man kanske inte ska döma folk utan att veta vad som pågår i deras liv. Och så klart, en otroligt spännande skräckberättelse som är väl anpassad för åldersgruppen. Jag tror det kan vara väldigt uppmuntrande för många att se hur Bastian utvecklas och blir mer säker i sig själv under berättelsens gång.

Har du en läsare som tycker om lite läskiga böcker är det här ett hett tips. Jag läste ut den under ett dygn ungefär och det hade garanterat gått fortare om jag hade varit ledig.

tisdag 17 mars 2020

Tisdagstrion - Roliga böcker


Den 20:e mars är det tydligen internationella glädjedagen, något jag inte ens visste fanns. Men nu har jag lärt mig något nytt! Därför ska vi prata om roliga böcker inne hos Ugglan & Boken.


Weird Things Customers Say in Bookshops av Jen Campbell är precis det titeln säger. Udda saker som kunder sagt i bokaffärer runtom i världen. Den är jätterolig, kanske lite extra om man själv jobbar i en bokaffär. 


More Weird Things Customers Say in Bookshops är helt enkelt en uppföljare till förra boken! Jag tycker jättemycket om dem och vill ha fler!


En man som heter Ove av Fredrik Backman. Det tar egentligen lite emot att beskriva den som en rolig bok, eftersom den är mycket mer än det. Det finns också mycket sorg och kärlek i den. Men den har väldigt roliga delar också så den får vara med här. 

måndag 16 mars 2020

Ingen utväg av Cara Hunter


Originaltitel: No Way Out
Sidor: 332 (Inbunden)
Serie: Adam Fawley (del 3)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack!
"Det är jul och två barn har precis burits ut från resterna av ett brinnande hus i norra Oxford. Minstingen, Zachary, är död, och hans storebror Matty kämpar för sitt liv. Barnen verkar ha lämnats ensamma - deras mamma syns inte till och deras pappa, som är på konferens i London, svarar inte i telefon.
När nya bevis uppdagas besannas kommissarie Fawleys värsta farhågor. Allt tyder på att det var mordbrand, men vem skulle ha motiv att mörda två små barn? Medan pojkarnas föräldrar lyser med sin frånvaro jobbar Fawley och hans utredningsgrupp närmast maniskt med utredningen av denna tragedi.
Men vad är det egentligen som hänt? Varför lämnades barnen utan tillsyn? Var är deras mamma, och varför går deras pappa inte att nå?"
Nu har jag läst två böcker av Cara Hunter och jag tror det här kan vara början på en väldigt bra bekantskap. Jag tyckte verkligen om I mörkret och även om jag upplever att Ingen utväg inte är lika nervigt spännande hela tiden så är den riktigt bra.

Det är ett intressant och sorgligt fall man får följa. Två små barn som verkar ha lämnats ensamma hemma och fastnat i ett brinnande hus. Och föräldrar som inte går att få tag på. Vad har hänt? Är föräldrarna inblandade? Har något hänt dem också? Det finns många frågor som man vill ha svar på och jag har sträckläst stora delar av boken.

Något jag gillar är att inblandat i berättelsen kommer tidningsartiklar om fallet tillsammans med onlinekommentarer med folks åsikter och spekulationer. Det känns väldigt verklighetstroget och författaren har fångat hur folk uttrycket sig i kommentarer och är snabba på att döma utan att egentligen veta vad som hänt.

Allt handlar inte om fallet, vi får också följa poliserna och deras liv en del. Jag tycker om det eftersom det gör dem levande och ger dem lite mer djup som karaktärer. Nu är jag ännu mer sugen på att skaffa första boken i serien och läsa den också! Fallet i den nämns lite i förbigående i den här och jag är verkligen nyfiken på hur det löste sig.

torsdag 12 mars 2020

Döden och andra lyckliga slut av Melanie Cantor


Originaltitel: Death and Other Happy Endings
Sidor: 352 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack! 
"Du har 90 dagar kvar att leva. Hinner du ställa allt till rätta? 
Jennifer Cole har just fått veta att hon har tre månader kvar att leva. 90 dagar för att säga adjö till vänner och familj och få allt i ordning. 90 dagar för att förlika sig med en diagnos som är orättvis, oväntad och helt omöjlig att uttala. Trots att Jennifer försöker fokusera på det positiva (hon kommer inte att få Alzheimers eller Parkinsons, eller tappa tänderna när hon äter ett äpple), inser hon att hon bara har en sak hon ångrar på riktigt: allt hon inte sagt. 
Jennifer skriver ett varsitt brev till de tre personer som sårat henne mest: hennes härsklystna, själviska syster, hennes fega, otrogna exmake och hennes charmiga, opålitliga expojkvän. Hon ska äntligen berätta för dem hur hon känner. Men när hela livet står på spel ter sig det mesta annorlunda. Och Jennifer kommer snart förstå att döden är högst oförutsägbar."
Nej, det här var ingen bok för mig. Jag vet inte riktigt varför jag läste ut den för den irriterade mig ganska snabbt. Jag köpte inte det som hände många gånger, det blev för mycket av allt på något vis. Och ganska tidigt i boken hade jag gissat hur den skulle sluta, jag fick till hälften rätt. Kanske var det därför jag läste ut den, för att se om jag hade rätt.

Det är så mycket som händer huvudkaraktären och folk i hennes närhet att det inte känns trovärdigt för mig. Jag vet inte exakt varför det skaver för jag vet ju att folk kan råka ut för en del under sina liv men det här är för mycket. Den beskrivs som humoristisk och jag kanske borde ha hört varningsklockorna redan där, för det brukar sällan passa mig.

Jag har sett att andra gillar den så det finns garanterat många den passar men för mig var det helt fel och den kommer att få flytta vidare till någon som kan uppskatta den bättre.

onsdag 11 mars 2020

Dömda kvinnor: förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg


Originaltitel: Dömda kvinnor: förbryterskor i Sveriges historia
Sidor: 81 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Opal Förlag, tusen tack! 
"År 1776 dömdes Britta Jonsdotter för barnamord efter att nästan ha dött av blodförlust när hon födde ett barn som dog. 
I den här boken möter vi Britta och sexton andra svenska kvinnor. De kan varken kallas förebilder, hjältar eller pionjärer. Gemensamt för dem alla är att de dömts för brott och gått mörka öden till mötes. Det som hände dem visar hur brott, straff och samhälle har förändrats genom tiderna. Det här var kvinnor som det inte gick så bra för. Deras historia är också viktig. Deras historia är också vår historia."
Den här boken dök upp som en överraskning i brevlådan. Jag hade inte alls hört talas om den tidigare. Men det visade sig vara en riktigt positiv överraskning.

Det är en lättläst historiebok om kvinnor som dömts för olika brott i Sverige under historiens gång. Brotten varierar från kvinnor som blivit anklagade för att vara häxor till en kvinna som låtsas vara en drottning till en som troddes vara en spion och mycket annat. Det var väldigt intressant att läsa om de olika brotten och straffen. Speciellt att se hur pengar kunde ha inverkan på utgången, kom man från en rik familj var det lättare att få ett lindrigt straff medan de fattiga inte hade det lika lätt. Boken förklarar det väldigt bra i korta kapitel om varje kvinnas öde.

Förutom att ha skrivit boken har Elin Hägg dessutom gjort illustrationerna i den. De är fina och förstärker berättelserna och känslan man får när man läser dem. Jag tror verkligen den kan uppskattas av historieintresserad unga läsare!

tisdag 10 mars 2020

Tisdagstrion - Asien


Idag ska vi resa till Asien i böckernas värld tillsammans med Ugglan & Boken! Så här kommer mina tre boktips för veckan.


Hur mår fröken Furukura? är en riktigt charmig pärla som utspelar sig i Tokyo.


Shantaram är en riktig tegelsten men jag älskade den! Den utspelar sig till största delen i Bombay.


En saga om tidens väsens minns jag att jag tyckte jättemycket om. Den utspelar sig delvis i Japan.

måndag 9 mars 2020

När döden drabbar mina nära av Elizabeth DG Sackerud


Originaltitel: När döden drabbar mina nära
Sidor: 309 (Häftad)
"I början av sommaren blir 16-åriga Julia mördad i Umeå.
Hennes mamma Karin är på väg att bryta ihop, så Julias äldre syster Ann får ta ett stort ansvar. Ann kämpar för att hålla ihop familjen men allting rämnar när hon börjar ana att hennes man Stefan håller på med något bakom hennes rygg.
Julias barndomskompis Jakob hamnar i trubbel och väninnan Emma verkar hålla inne med något. De vet båda två att Julia förändrades för några år sedan - men vad var det som hände då? 
Dessutom är Julias pappa Sven spårlöst borta. 
Det enda alla i Julias omgivning vet är att hon verkligen älskar bullar..." 
Den här boken fick jag i födelsedagspresent av min pappa och styvmamma. Min styvmamma har det lite som en utmaning att hitta böcker jag aldrig ens har hört talas om och hon har lyckats väldigt bra hittills! Extra kul är det att böckerna ofta har någon anknytning här norröver.

Det här är en deckare som utspelar sig i Umeå. Vi får följa både poliser, medlemmar i den familj som drabbas av dödsfallet och vänner till Julia. Vissa karaktärer fastnar jag för mer än andra, vissa tycker jag beter sig mer logiskt i situationen än andra. Det finns gånger då jag verkligen inte förstår mig på en del och några är bara riktigt obehagliga.

Ibland dök det upp dialoger störde jag mig lite på, speciellt när det är skrivet som folk pratar. Det finns en fyraåring med i boken och jag känner att jag hade förstått själv att hon inte pratar som de vuxna, jag behöver inte läsa det som till exempel "ja e jädd".

Men förutom några sådana stunder var den riktigt lättläst och det flöt på bra. Den tog verkligen vändningar som jag inte hade väntat mig. Det blev mycket mörkare än vad jag var beredd på med några olika sorters mänskliga monster gömda i berättelsen.

torsdag 5 mars 2020

Doctor Who Book Tag


Den här taggen har jag haft sparad på datorn i en evighet, därför finns det ingen fråga för den trettonde doktorn. Jag vet inte varför jag inte gjort den tidigare, Doctor Who är ju min absoluta favoritserie. Det finns nog ingen annan som jag fastnat så hårt för faktiskt. Så här är lite frågor som är nördiga på två sätt, Doctor Who och böcker!

1) First Doctor: Favorite 1st book in a series
Oj, det här är ju jättesvårt. Det finns så många bra serier. Men jag tar Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Den var verkligen speciell och fick mig fast i serien.

2) Second Doctor: Favorite sequel
Här tar jag Makten av Dean Koontz. Första delen, Tystnaden, var riktigt bra. Men Makten var faktiskt ännu bättre. Jag satt som på nålar hela tiden.

3) Third Doctor: Favorite Trilogy
En av mina absolut favorittrilogier är Systemet av Anna Jakobsson Lund. Böckerna som ingår är Tredje principen, Aldrig ensamma och Enda vägen.

4) Fourth Doctor: A book with a colorful cover


5) Fifth Doctor: A book featuring sports
Lätt! Björnstad av Fredrik Backman som handlar en del om hockey, men samtidigt om så väldigt mycket mer.

6) Sixth Doctor: A book featuring a dark & Powerful Villain
Lida av Stephen King blir mitt val för den här frågan. Annie Wilkes är en riktigt ond typ med väldigt mycket makt över huvudkaraktären.

7) Seventh Doctor: Favorite Adult or dark book
Vuxna eller mörka bok? Hm. Det är omöjligt att peka ut en enda bok som absolut favorit men en bok som verkligen är mörk och som jag minns att jag tyckte var jättebra är Kråkflickan av Jerker Eriksson & Håkan Axlander-Sundqvist.

8) Eight Doctor: Favorite romantic/romance book
En bok som har väldigt mycket kärlek i sig är Främlingen av Diana Gabaldon.

8.5) War Doctor: A book you read that you wish you could forget
Eftersom frågan handlar om War Doctor så vet jag ju att det är för att glömma något dåligt, så då får jag ta Thérèse Raquin av Émile Zola.

9) Ninth Doctor: A book that made you pick up a series/genre again
Vild av Cheryl Strayed fick mig att läsa mer böcker om folk som ger sig ut på vandringar eller bara ut i naturen.

10) Tenth Doctor: Favorite super hyped book
En nyligt utgiven bok som fått jättemycket pepp överallt och som jag tyckte väldigt mycket om är Lite död runt ögonen av David Ärlemalm.

11) Eleventh Doctor: Favorite children/middle grade book
Om jag inte ska vara för uppenbar och säga Harry Potter så väljer jag Morrigan Crows magiska förbannelse som är första delen i Nevermoor-serien.

12) Twelfth Doctor: Most anticipated new release
Ödesmark av Stina Jackson som kommer ut i april!

onsdag 4 mars 2020

Fantomerna av Klas Östergren


Originaltitel: Fantomerna
Sidor: 401 (Pocket)
"I Frankrike försöker hjälten i Fantomerna, bitter och rotlös, få perspektiv på sina minnen av de två människor som dominerat hans uppväxt i 60-talets Stockholm: Sandi, överklasstjejen som alla grabbar föll för, Den Universella Måttenheten för Kvinnan - och Fadern, mannen som gett honom allt men lämnat honom full av tacksamhet och skuld.
Dessa två fantombilder förföljer honom genom åren genom en värld fylld av rockmusik, serietidningar och ångest. Att ursinnigt hamra ner storyn om dem är enda sättet att gör sig kvitt sin kärlek och sitt hat."
Den här boken blev utvald åt mig av sambon i februari. Jag har aldrig läst Östergren tidigare och har nog inte riktigt haft en tanke på att göra det heller. Det har inte känts som min bokstil helt enkelt.

Nu efter att ha läst den här är jag kanske inte övertygad om att jag hade fel heller. Den var helt okej men kändes ganska utdragen och långsam. Den del av berättelsen som utspelar sig i Frankrike förstod jag mig inte alls på. Då var den som handlade om tiden i Stockholm bättre och mer intressant. Där hände det lite saker och relationerna som stod i centrum kunde vara ganska fascinerande att läsa om.

Vi får väl se om jag ger Östergren en till chans någon gång. Jag vet att även Gentlemen bor bland sambons böcker och att den är riktigt populär så tillfälle finns ju i alla fall. Och vem vet, kanske den blir utvald åt mig en annan månad!

tisdag 3 mars 2020

Tisdagstrion - I stadsmiljö


Idag ska vi prata stadsmiljö inne hos Ugglan & Boken! Så här kommer tre böcker som utspelar sig i stadsmiljö. 


Världen utan dig är en riktig snyftare och utspelar sig till största delen i New York. 


1793 är en väldigt rå historisk deckare som utspelar sig i ett Stockholm som inte riktigt liknar det vi känner idag.


Mo Hayder skriver riktigt bra, obehagliga thrillers och den här utspelar sig i Tokyo, precis som titeln säger.

måndag 2 mars 2020

Ellie och harpmakaren av Hazel Prior


Originaltitel: Ellie and the Harpmaker
Sidor: 333 (Inbunden)
"En enkel gest av omtanke kan förändra ditt liv för alltid. För Dan och Ellie blir det första steget mot vänskap, hemlighetsmakeri, fasanskötsel (!) och kärlek.
I vackra Exmoor på engelska landsbygden finns en lada. Och i den ladan finns Dan. Där tillverkar han med skicklig hand de mest utsökta harpor som finns att få, men relationer har han inte lika lätt att hantera så han håller sig mest för sig själv för att undvika klavertramp.
Men en dag kliver en kvinna med körsbärsröda strumpor över tröskeln till ladan, och till hans förvåning flyter samtalet med henne lättare än han varit med om förut. Hon berättar att hon heter Ellie, att hon är hemmafru och ute på promenad för sig själv. Och trots att hon inte säger det rakt ut lägger han märke till något sorgset i hennes blick.
Dan vill så gärna göra henne glad och ger henne en av sina harpor. En i körsbärsträ för att matcha hennes röda strumpor. Och det blir inledningen på en vänskap som förändrar allt för dem båda."
Den här boken fick jag av Rebecka i julklapp och jag ville verkligen inte att det skulle bli en bok som låg och väntade i flera år! Så jag är glad att den blev läst ganska tidigt under året.

Jag förväntade mig en ganska lättsam berättelse, lite feelgood och kanske inget som skulle fastna någon längre tid. Men oj vad jag hade fel. Jag vill nog inte ens kalla den feelgood, det är bara en roman helt enkelt. En väldigt fin berättelse om vänskap, drömmar och modet att börja om på nytt.

Men det finns något annat där, något som jag inte var beredd på. När jag börjar läsa blir jag ganska snabbt förvånad över en obehaglig känsla som smyger sig på. Något som känns fel och gör så att varningsklockor börjar ringa. Och ju mer jag läser desto mer inser jag vad som egentligen händer i Ellies liv. Det finns mycket mer här än vad jag först trodde.

Dan är en underbar karaktär. Han är speciell, förstår sig på harpor och naturen men inte riktigt lika mycket på mänskliga relationer. Han ser väldigt öppet och rakt på allting och förstår inte varför folk säger en sak och menar en annan. Jag tycker verkligen om honom och får lite Sheldon från The Big Bang Theory vibbar.

Det var en otroligt bra läsupplevelse. När jag hade börjat på den skrev jag till Rebecka och sa något i stil med att hade jag inte varit tvungen att jobba dagen efter hade jag antagligen suttit uppe hela natten och läst ut den, så mycket tyckte jag om den.